Intel krijgt groen licht om Ierse fabriek voor 14nm-productie te bouwen

Intel heeft van de Ierse planningscommissie toestemming gekregen om zijn productiefaciliteiten in Ierland uit te breiden met een fabriek waar processors met een 14nm-procestechnologie worden geproduceerd.

De plannen om de campus bij het Ierse plaatsje Leixlip uit te breiden, zodat chips op 14nm kunnen worden geproduceerd, werden al in het begin van 2012 bekendgemaakt en medewerkers werden toen al op training gestuurd. De medewerkers zouden in het begin van 2013 aan de slag gaan in de vernieuwde Fab 14, zoals het 14nm-complex wordt genoemd. Intel stelde de ingebruikname van Fab 14 echter uit wegens bezwaren die werden ingediend bij de Ierse planningscommissie An Bord Pleanála. Die bezwaren zijn inmiddels uit de weg geruimd en Fab 14 kan gebouwd worden, aldus Silicon Republic.

Met de constructie van de 14nm-Fab 14, die binnen de leegstaande Fab 14 gebouwd zal worden, zou een bedrag van vier miljard dollar gemoeid zijn. Fab 14 zou een van de drie productiecentra van 14nm-processors worden. In Arizona en Oregon staan de andere twee 14nm productiefaciliteiten. Met de bouw, die twee jaar zou duren, zouden 3500 banen gemoeid zijn. Tijdens de operatie moeten er nog eens 800 banen voor technici bij komen. Eerder sprak Intel nog van respectievelijk 850 en 200 banen.

In de 14nm-productiefaciliteiten moeten nieuwe processors geproduceerd worden, zoals Haswell-opvolger Broadwell en Skylake.

Door Willem de Moor

Redacteur

24-01-2013 • 16:54

31

Reacties (31)

31
30
20
1
0
4
Wijzig sortering
Blijkbaar heeft Intel iets te verbergen, kijk maar op google maps, hier heb ik een linkje voor je: http://goo.gl/maps/XlaSq

Gelukkig heeft het (niet zo bekende) bing wel een mooi plaatje: http://binged.it/UnC1J6

[Reactie gewijzigd door Frozen op 25 juli 2024 09:32]

Gewoon zelf naar toe gaan en door de poort rijden

https://maps.google.nl/ma...SNw&cbp=12,11.39,,0,13.88

zijn alleen die lucht foto die niet goed gegaan zijn

[Reactie gewijzigd door Cyborg3201 op 25 juli 2024 09:32]

De vraag is eigenlijk waarom probeert Nederland niet derglijke fabrieken binnen te halen.

Mooi ergens in Veldhoven in de buurt van de high tech kampus/ASML.

Dat moet toch goed te verkopen zijn lijkt me.

Tevens goed nieuws voor ASML zoiets immers hebben ze dan weer wat nieuwe machines nodig.
Anoniem: 276318 @Kevinp24 januari 2013 18:09
In Ierland betalen grote buitenlandse bedrijven (nog) minder belasting dan in Nederland en Ierland subsidieert high tech productie. Toch is het opvallend dat deze fabriek niet in Azie wordt gebouwd.
ehm nee niet echt. in Azie zijn relatief veel aardbeving die we niet opmerken in ons dagelijks leven. seismologische activiteit is er daar altijd wel. In de EU (en dan met name het noordwest (dus benelux, UK en frankrijk, duitsland) hebben we daar helemaal geen last van. Seismologische activiteit is voor chip bakkers erg gevaarlijk. een klein schokje is op deze schaal van constructie heel erg veel en kan veel schade berokkenen.
In Nederland hebben we ook regelmatig aardbevingen.

- Groningen & gasboringen (KNMI)

- Limburg ligt ook niet helemaal stil (AD)

Op deze kaart is ook te zien dat voor Noord Holland in zee wat gebeurt. (KNMI)

Nederland ligt ook niet helemaal stil, en regio Eindhoven zou dus niet beving-vrij kunnen worden gegarrandeerd. Regio Rotterdam misschien nog?


Ik ben benieuwd hoe dit zal verlopen, in het verleden was er blijkbaar toch een en ander tegen de komst van de fabriek. En met zo'n grote hoeveelheid werknemers/opdrachtnemers is Intel behoorlijk wat van plan... Zeker als je kijkt naar wat ze eerst wilden...


edit: typo

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 23 juli 2024 00:45]

Misschien, maar het lijkt me sterk dat je in heel Oost-Azie geen plekje kunt vinden waar weinig seismische activiteit is.
Kijk hier maar waarom niet. Intels fabriek in China produceert niet zo heel nauwkeurig. Reden dat er bij Veldhoven geen chipindustrie zit is eenvoudig: de economische randvoorwaarden zijn niet gunstig misschien plus dat personeel (te) duur is.
Een chipmachine bouwen is een paar graadjes moeilijker dan een operator de machine laten bedienen.
Personeel in Ierland is waarschijnlijk bijna net zo duur. Zoiets groeit in history. Met de investering die in ASML is gedaan kan ik me voorstellen dat je mogelijk nog meer invloed hebt en dichter bij de bron zit als je het liefst bij ASML op de campus zit.

Daarnaast kan je zeggen dat je je vestigd in de slimste regio van 2012, ook mogelijk wel iets leuks.

Het is in ieder geval iets waar mogelijk nog flink wat banen binnen te halen zijn.
Zal best meevallen met die banen. Ik ben pas nog in Taiwan geweest in een LCD-fabriek van Innolux. Daar kom je nog maar een enkele verdwaalde engineers tegen, die voornamelijk storingen verhelpen of proeven doen. Voor de rest rijden er alleen robots, die overigens vrolijke deuntjes spelen, door de cleanrooms.
Er komt vrijwel geen operator aan te pas en dat is ook wel logisch, want dat "verpest" de atmosfeer. En zeker in een 14nm fabriek moet je geen stofjes hebben.

[Reactie gewijzigd door Masimo op 25 juli 2024 09:32]

Maar Azië is tegenwoordig toch ook al een stuk minder interessant dan pak em beet 10 jaar geleden? De Chinezen krijgen ook steeds meer rechten. Tevens groeit de economie daar nog steeds, waardoor de lonen ook logischerwijs gaan stijgen...
Voor de lonen in China op het niveau van Ierland liggen zijn we alweer heel wat jaren verder en Azie is niet alleen maar China. Ik kan me wel voorstellen dat de personeelskosten van zo'n fabriek maar een klein deel van de totale kosten zijn en een belastingvoordeel dus al het verschil tussen Ierse en Chinese lonen overbrugt.
Anoniem: 488663 @Kevinp24 januari 2013 20:36
Het is natuurlijk niet zo dat we helemaal geen halfgeleider productie in Nederland hebben. Sterker nog, we hebben in Nijmegen één van de grootste halfgeleiderfabricagecentra van Europa staan.
http://nl.wikipedia.org/wiki/NXP_Semiconductors

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 488663 op 25 juli 2024 09:32]

en die gaat dicht! daar hebben we het uitgebreid overgehad een aantal dagen geleden
die gaat al 10 jaar dicht. Ik weet niet hoe het daar precies mee zit. Maar volgens mij weet niemand dat.
Tenzij het hele gebied daar ook iets heeft staan is dit nogal ver gezocht. Een groot deel van de map is daar wazig. Er valt werkelijk niets te zien als ik kijk op de Bing map.
En met niets te zien bedoel ik niets interessants. Ik zou niet kunnen bedenken waarom Google expres dat gebied blurred om een of andere grote fabriek waar je niks kan zien van de buiten kant, je kan zelfs gewoon met streetview naar binnen.
Ik deed vooral een poging op degene voor je te reageren, ik had in de tussentijd niet herladen en was niet op de hoogte van je post.
steetvieuw al geprobeert dan zie je het meeste toch al lolz moeten ze toch iets beter uitwerken met blurren (of zeg ik nou iets fout) of spring je een gat in de lucht als je het dak ziet
Gelukkig heeft het (niet zo bekende) bing wel een mooi plaatje:
Bing? Dat was toch iets van zo'n softwarebedrijfje dat het wel aardig doet. Nog niet zo bekend, maar dat komt nog wel. Was iets met mic,micri, Microsoft!
Wat is eigenlijk de volgende stap 8nm?
qoute van wiki.

'However, in 2011, Intel updated its plans to suggest skipping 11/10 nm and going directly to 8 nm in 2015.'
Mede mogelijk gemaakt door het Brabantse ASML, die met de nieuwe EUV machines, die op 13,5nm werken, dit allemaal mogelijk maken! :)
14nm, we hebben pas net 22nm Ivy bridge CPU's. Technologie waar 1 á 2 jaar aan ontwikkeld gaat worden dus.
De stap tussen 32nm en 22nm (Sandy en ivy bridge) was niet erg groot, qua prestaties.
Ik vraag me af hoeveel Hasswell zal verbeteren tegenover ivy bridge. En hoe deze 14nm tegenover de 22nm Hasswel CPU's staan.

Ik wou graag een Hasswel CPU kopen van intel dit jaar. Maar elke keer als ik van plan ben iets te kopen. Lees ik weer wat nieuws over een mooie technologie. Zo blijf ik maar uitstellen.
Die shrinks hebben sowieso meer effect op het verbruik dan de prestatie en wat dat betreft is van Ivy naar Sandy bridge wel een stap gemaakt. Waar de topmodellen van Sandy bridge nog een TDP van 95w hadden is dit by Ivy bridge naar 77w gegaan. Opzich toch een best aardige stap.
Anoniem: 461768 25 januari 2013 06:52
D belangerijkste reden is meer cpu's per wafer... dit maakt de productie veel goedkoper.

De goedkopere productie kosten worden natuurlijk niet doorgerekend, dr wordt juist alleen maar meer winst gemaakt.
En opzich is het ook geen misdaad om de gigantische investeringen die ze hierin gedaan hebben enigzins terug te verdienen.
Ik vind het prachtig hoe Intel alles mooi voorelkaar krijgt.
Ze zijn nu al bezig met de 14nm productie, jammer dat AMD niet zulke processors kan maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.