'Haswell-opvolger Broadwell blijft upgradeable desktopprocessor'

Details over twee toekomstige generaties processors van Intel die door een Chinese website zijn gepubliceerd, zouden wijzen op het voortbestaan van verwisselbare desktopprocessors tot in ten minste 2014. Eerder was sprake van enkel op het moederbord vastgesoldeerde processors.

De twee generaties processors waarover de Chinese website EXPreview publiceerde, zijn de Haswell- en Broadwell-processors die respectievelijk rond mei 2013 en in de loop van 2014 geïntroduceerd zouden worden. De Haswell-generatie is een nieuwe architectuur en volgt de huidige Ivy Bridge-generatie op en wordt op net als die processors op 22nm geproduceerd. De Broadwell-generatie is de zogeheten die shrink van Haswell en wordt dan ook op 14nm geproduceerd. Met dat kleinere productieprocedé zou volgens geruchten de lga-verpakking, losjes vertaald de losse processor voor een socket, verdwijnen.

Volgens de details die EXPreview publiceerde, zou echter niet alleen Haswell, maar ook Broadwell voor desktopsystemen in lga-vorm verschijnen. Dat zou voor de Broadwell-chips echter alleen de quadcores betreffen: dualcore-processors zouden enkel als bga-chips, die vastgesoldeerd worden aan het moederbord, verschijnen. Beide generaties zouden voor desktopprocessors gebruik maken van de lga1150-socket en onderling uitwisselbaar zijn. De Sandy en Ivy Bridge-processors vergen een 1155-socket en zijn dus niet compatibel met de volgende generatie.

Verdere specificaties van de Haswell-generatie wijzen op zowel dual- als quadcore-processors voor desktops en laptops en zuinige dualcores voor ultrabooks. Zoals verwacht worden die ult- en ulx-varianten als soc's geproduceerd: de chipset zit in de processorverpakking om ruimte te besparen. Ook de Broadwell-generatie komt in desktop-, laptop- en ultrazuinige varianten, waarbij de zuinige processors eveneens als soc geproduceerd worden en als Broadwell-U voor ultralow tdp-chips en Broadwell-Y voor varianten met een tdp van minder dan 10W genoemd zouden worden.

Door Willem de Moor

Redacteur

26-12-2012 • 14:20

64 Linkedin

Reacties (64)

64
62
38
8
0
0
Wijzig sortering
En wederom geen woord over de zes core varianten. Lijkt wel of deze categorie compleet uit beeld is.
De server versies worden nooit met veel bombarie aangekondigd. Ivy Bridge-EP gaat ook nog heel lang duren, ergens eind 2013 pas.
Er zijn ook desktop cpu's met 6 of 8 cores...

Zoek maar eens in de socket 2011 hoek...
Anoniem: 217560
@Plopeye27 december 2012 10:53
8 cores ? dat is een server processor waar jij het over hebt
LGA2011 gaat over het algemeen tot 6 core (12 thread) met desktop systemen
Industrie veranderd. Ik ga een impopulaire mening voortbrengen. Menig tweaker komt uit de tijden dat je een stalen kast koopt die 10 jaar meegaat, naar de Norrod gaat voor een ECS moederplank, daar uit een multitude aan dezelfde processoren, de duurste uitpikt en je eenmaal thuisgekomen alles in elkaarsteekt en twee of drie PCI-sloten populeerd met Grafische hardware.

Dit was in een tijd waarin toch wel een royale helft van de computergebruikers op deze manier aan hun hardware kwam. Inmiddels, zo'n twaalf jaar later, is het hek van de dam, het internet is geen verzameling HTML documentjes met GIF animaties meer, het is een bruisend medium waarop menig aardbewoner welkom is. Daar teert de industrie op verder momenteel. Dat gegeven, dat iedereen op het internet wilt, is de oorzaak dat Intel van een 100-miljoen bedrijf naar een miljardenbedrijf ging.

Nog maar een miniscuul deel van de markt, 2-5%, durf ik zomaar te gokken, is een 'Poweruser' of liever 'Nostalgicus' die elke zoveel jaar een nieuw systeem in elkaar flanst met nieuwe onderdelen. Het volgende deel van de markt is het volk dat nog onder de notie leeft dat een computer een zwart doosje op je bureau is. Dat marktaandeel slinkt ook. De rest van de markt (laten we zeggen, 80%) geeft geen klap om losse onderdelen, deze klanten willen op het internet.

Deze stap van Intel is een voorbereidende stap, een goed overwogen stap naar de toekomst, waar de enige afnemers van losse onderdelen nog de 'Powerusers' zijn. Ze zien simpelweg in dat als ze nog erg lang doorgaan met het gebruiken van aparte onderdelen als ontwikkelplatform, ze een niet erg grote markt meer aanspreken. Ze kunnen wel nostalgisch doen, maar Intel is geen persoon. Het is een bedrijf. En als je als bedrijf een beter product kan ontwikkelen voor het overgrote deel van je klanten door een verouderde filosofie te laten vallen, dan kan moeten ze dat zeker doen.

Ik durf het eigenlijk nog veel bonter te maken. Er komen meer computers, ze worden kleiner, ze worden intelligenter. Op een gegeven moment worden ze zo extreem klein dat het geen attributen zijn voor het menselijk wezen, maar onderdelen zijn van het menselijk leven. We zitten eigenlijk in het midden van een hele interessante evolutie die absoluut de geschiedenisboeken ingaat. In plaats van bij elke vernieuwing er tegenaan te schoppen, moet men misschien eens leren waarderen dat de eerste stapjes van iets nieuws worden gezet.

“If I’d asked people what they wanted, they would have said 'a faster horse'.”
- Henry Ford
Ik zou dit helemaal geen fijne ontwikkeling vinden.

Ik werk nu op een HP8530P, een laptop met een heerlijk scherm 15" 1680x1050 een aangenaam toetsenbord en een HDMI poort. Echter, hij werd oud.

Ik heb lang gekeken voor een nieuwe laptop, maar geen enkele nieuwe laptop kon mij bekoren zoals deze.
Gelukkig kon ik deze goed upgraden:
Standaard: Core2duo + ATi grafische kaart in zitten.
Upgrade: Core2Quad +Nvidia grafische kaart+extra RAM
DVD-writer -> upgrade bay HDD500GB
BootDisk: SSD
ExpressCard: 2x USB 3 poorten.

Dankzij deze sterke upgrade, heb ik mijn desktop zelfs niet meer nodig (snellere Core2duo)
Dat was toch wel te verwachten?

Haswell heeft nog een nieuwe LGA socket, de generatie daarop is een dieshrink. Waarom zou je bij die stap al overgaan naast een vaste CPU?

De generatie daarop, die niet aankomende maar de daaropvolgende "tick" stap van Intel zou dus bord + CPU kunnen worden. Ik denk dat veel blije tweakende Intel klanten daar niet blij van worden.
Heeft op zich niets met generaties te maken, Intel kan morgen ook besluiten om geen LGA Ivy Bridge chips meer te maken, en alleen nog BGA.

Voor de zelfbouwers gaat de lol er wel van af, maar ja...alles wordt steeds kleiner en meer geintegreerd, op een gegeven moment is de desktop zelfbouwmarkt zo klein geworden dat niemand er meer brood in ziet. Maar dar duurt nog wel wat langer denk ik.
Dat komt er vanzelf wel weer iemand met een BGA op een dochterboard, die weer pincompatible is met....
Met de bussnelheden van nu is dat bijna niet meer te doen helaas. Dat is mede de reden waarom vanaf de Netburst chips (zeg maar Pentium4) alles een LGA of BGA package heeft gekregen; "insteekkaartjes" zoals we die zagen bij pentium2/3, de oudere Athlons en de oudere UltraSPARC's zijn steeds moeilijker te realiseren geworden.
Ach, toen ik in 1995 mijn eerste Pentium kocht, had ik ook niet veel keuze qua plank. De CPU zat niet vast, maar de enige manier om er aan te komen, was een combo kopen.

Retro is in?
Ik moet zeggen dat ik nog steeds een i7 920 heb en de nood tot upgraden nog niet voel. Meeste applicaties die ik draai zijn door de jaren heen steeds meer GPU-hungry geworden ipv CPU-hungry. Voor mijn gebruik: Surfen, games, Excel/Access, zie ik niet in waarom ik een snellere CPU nodig ga hebben binnenkort.

Mocht m'n CPU tekort gaan schieten dan is een 10-15% overklok denk ik nog de eerste optie :Y)

Of heeft iemand een goede reden waarom bijvoorbeeld "ik" een nieuwe CPU zou "moeten" nemen?
qua processor kracht zit je met een I7 920 voor de meeste aplicaties / games wel goed (alleen bij zeer zware games op multimonitor resoluties zou een wat snellere processor voordelen kunnen hebben.

Het grote voordeel van de nieuwere processoren is echter dat ze beduidend energie zuiniger zijn voor de zelfde prestatie. Een moderne I7 3770K heeft een TDP van 77W, terwijl jouw I7 920 zonder overklokken al aan 130W zit. Bij langdurig gebruik gaat dit verschil op jaarbasis aardig in de euro's lopen. Een vuistregel die bij distributed computing, dat is 24-7 met veel mensen aan een project rekenen, (zie dutch power cows op GOT) wordt gehanteerd is: 1W verbruik is 2 euro/jaar.
Als je je computer dus vaak en langdurig gebruikt kan je een aardig bedrag besparen met een nieuwe processor.
Inderdaad. Jammer voor diegenen die graag de CPU los upgraden maar als vastsolderen voordelen oplevert voor de prijs of performance, doorvoeren!

Met de kleine performance verschillen tegenwoordig tussen generaties processoren en steeds wijzigende sockets heb ik tussen de aanschaf van mijn E8500 systeem en nu geen behoefte of mogelijkheid gehad om de processor te verwissellen.
persoonlijk zou ik er niet zo gelukkig van worden, als je je cpu een beetje sloopt hoeft dat nog niet je mobo mee te nemen, bovendien een upgrade van bijv sandy naar ivy kun je dan ook wel vergeten ... of die upgrade naar een quad of octa core..

ALS ze echt zo nodig cpu's op mobo's gaan vastsolderen kunnen ze beter gelijk mitx bakken maken en ALLES vast solderen (of wacht dan heb je een laptop).

ben je straks verplicht om een octacore cpu te nemen omdat je wat extra usb3 en estata3 wilt... (sorry meneer maar meer dan 2 usb poorten kunt u alleen krijgen op ons octacore model).
@uqrax : vast solderen heeft niet alleen nadelige gevolgen voor je portemonnee indien de processor kapot gaat (je moet het hele mainboard dan vervangen) maar levert ook veel meer afval op.

Processoren moeten gewoon los blijven. Voor die paar cent die zo'n socket kost kun je toch niet wakker liggen. Die kosten worden sowieso doorberekend aan de klant.
Een i7 920 haalt makkelijk de 4ghz, dan heb je toch al een 33% oc.

Achja en over de nieuwe cpu's om je systeem in balans te houden heb je dan ook een gpu nodig die nog geintroduceerd moet worden in 2015 voor mijn gevoel :p
Ik ook, een i7 920 op 3.5ghz, gaat prima, samen met een ssd en 7970 draait dat alle games nog perfect.
Makkelijk, lang niet altijd. Misschien als je een van de laatste steppings hebt, deze zijn inderdaad vaak goed te overklokken.

Ik heb een 920 C0, eerste generatie 920 dus van bij release, en deze doet max 3.6Ghz wil je de temps ook nog leuk houden. voor 4Ghz moet ik het voltage zover verhogen dat de temps onder Prime95/OCCT/Linx naar de 100C graden gaan stressed.
Anoniem: 330656
@Dennism26 december 2012 16:38
Misschien kun je dan eens kijken naar een beter koelblok of waterkoeling. Zelfs iets als een H100i zou je chip welkunnen koelen t/m 4ghz.
D'r zit al een Corsair waterkoeling op, en investeren in een H100i heeft niet echt heel veel zin qua return on investment in deze. Maar het is ook een gegeven dat de C0 stepping gewoon heethoofden zijn en je echt mazzel moet hebbben met een C0 chip die met normale koeling 4Ghz of hoger 24/7 doet.

De latere D0 stepping doet het een stuk beter in deze, en deze zijn dan ook regelmatig op 4Ghz of zelfs 4.2Ghz te vinden voor 24/7 al worden ze dan nog steeds redelijk warm, maar dan is het met een goede koeling wel te behappen.
i7 950 hier en ik heb m niet eens overgeclockt :+
Mijn 12GB DDR3 draait ook doodleuk op 1066 haha :o

Ach, tot de volgende generatie consoles uit is en/of we 4k UHD tv's en monitors gaan krijgen zal het op games gebied nog wel even rustig blijven.
Denk zelfs dat de next-gen consoles nog niet eens zo veel gaan doen gezien deze nauwelijks (lees: onwaarschijnlijk) krachtiger zullen zijn dan pc's van vandaag de dag.

En de hele dag folding@home of prime95 draaien is ook nou niet echt wat ik noem 'standaard' pc gebruik. :+
ik denk dat de consoles al achter lopen als ze uitkomen! Als je goeie gameplay en graphics wil moet je de consoles vergeten! de verhouding tussen pc en console ligt steeds verder in het nadeel van de console!
Als je goeie gameplay en graphics wil moet je de consoles vergeten!
Fixed it for ya ;)
Tja wat wil je ook. Sony en Microsoft * hebben geen budget van 1500 euro voor een console. Ik denk dat het bij 600 euro wel ophoud, en dan zouden ze nog steeds een deel terug moeten verdienen met de games als ze de apparaten voor < 500 euro willen verkopen.

Natuurlijk kan er wel veel meer near-metal programmeren gedaan worden omdat elke Xbox en elke PS immers hetzelfde is.

Als je naar huidige Xbox360 games kijkt: da's niet slecht voor een apparaat met maar 512MB RAM...

*Nee, Nintendo hoort daar niet bij. Nintendo wil graag in het rijtje bij V-Tech consoles horen, helemaal qua hardware. Of dit iets slims is zal ik niet zeggen.
Hier hetzelfde!
Alleen is het hier nog erger een E8400 ;)
dat ding draait nog altijd op stock snelheden en ik kan er alles mee doen wat ik wil.
zoals Surfen, film kijken (bluray), gamen (FarCry3, GTA4, Crysis, enz), Word, AutoCAD, SolidWorks, etc

Misch binnen kort eens upgraden naar een Haswell maar dan alleen om dat hij me wat te luidruchtig, teveel verbruik (externe GPU :( ) en een te grote op kast dat soms in de weg staat (ATX).

Voor de rest ben ik nog best tevreden van deze 5 jaar oude pc ;)
@MadcatIX : Wat je nodig hebt is relatief. Ik heb een simpele HP laptop met een Turion64 X2 M520 (2x 2,2Ghz), 8 GB DDR2, een Mobility RadeonHD 4650 met 1 GB dedicated videoRAM en Crucial M4 128 GB SSD.

Echt geen high-end systeem maar Windows 7 draait er super op. Heb ook geen behoefte om deze laptop vanwege de CPU / GPU te vervangen. De enige reden dat ik eventueel zou omwisselen is vanwge een groter LCD + hogere resolutie.

1366x768 op 15,6" is redelijk standaard maar is eigenlijk nét te weinig.

Als mediacenter heb ik een Zotac ZBox AD02 met AMD E-350, RadeonHD6310, 8 GB DDR3 en een 320GB 7200 RPM HDD. Ook die gaat als een trein en zal de komende jaren niet vervangen gaan worden.

Maar je hebt wel een punt; applicaties maken steeds meer gebruik van videokaarten. Ik moest wel lachen toen ik van Windows 7 "Schjif branden" de melding kreeg dat mijn videokaart niet geschikt was om DVD's te branden (ik had de GPU driver nog niet geïnstalleerd).

Het komt tegenwoordig veel meer aan op de instructiesets waarover de CPU beschikt dan de rauwe gigaherzen. Zo zie je dat TrueCrypt hardwarematige decodering ondersteund indien er nieuwere processoren worden gebruikt.
Stroom verbruik. Kan niet zeggen dat die bloomfield nou zo zuinig zijn. Ik zit met het zelfde "probleem". PCI expres usb 3.0/tunderbolt kaart en je hebt ook weer een hip "moederbord". Eigenlijk geen reden om te upgraden.
Aan deze kant ook een I920 op een Asus P6T WS Moederbord, gaat als de Ierse brandweer al 3 jaar, zie ook niet waarom ik sneller moet, trouwens deze I920 is standaard uit het doosje zonder extra;s, dus de standaard ventilator erop. ;)
Idem dito. Mijn Core i7 920 D0 doet het nog uitstekend.

Ik heb geld toen uitgegeven om overstap te maken naar Socket 1366, bedoel mijn DDR3 geheugen was toen voor 3x 2GB nog €250,- :+.

Ik heb de mijne slechts naar 3,3Ghz gebracht met HTT en SpeedStep aan. Hij draait stabiel op 1,13 Volt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ie voor een lange tijd moest laden dus ik zie geen nut om hogere clock te geven of zelfs te gaan vervangen.

Mijn geld gaat tegenwoordig vaker uit naar een nieuwe smartphone dan een nieuwe computer :).
Ik zie het voordeel van het afschaffen van LGA niet echt in.
Waarschijnlijk worden enkel dure processors met dure moederborden verkocht, en goedkope met goedkope. Ik wil zelf gewoon de goedkoopste i5, samen met een gemiddeld moederbord zodat ik de i5 redelijk kan overclocken.

En daarbij: dit zou dus ook betekenen dat je in geval van een defecte cpu elke keer je moederbord moet uitbouwen.

De enige voordelen dat ik zie zijn dat de bios elke keer zeker ondersteuning bied voor de cpu die erbij verkocht wordt, en dat je geen pinnen meer kan verbuigen bij het installeren van je cpu of transporteren van je moederbord.
Je kan ook nog wel aandragen dat je door een gesoldeerde verbinding meer stroom kan sturen. Maar de toekomst brengt ons ultra-low-TDP-chips, dus ze willen dus minder stroom sturen door een cpu met even veel pinnen.
ik zag het eerlijk gezegd al een tijdje aankomen. De package neem veel plaats in en is een overblijfsel van de tijd dat componenten nog manueel op het moederbord gesoldeerd werden.

Er waren voor de 8086 maar liefst 40 pinnen die dicht op elkaar zaten en als je een foutje maakte was de CPU om zeep, daarom dat het DIP-socket werd gebruikt, waarbij de socket op het moederbord werd gesoldeerd en daar de CPU werd ingeprikt, waardoor deze beschermd was tegen soldeerfoutjes
Gelukkig is het zo dat de kans dat je moederbord stuk gaat veel groter is dan je cpu. Een defecte cpu heb ik nog nooit gehad(en als het dan al zo zou zijn, zou het eerder een DOA zijn dan een cpu die uitvalt tijdens productie). Moederborden daarentegen heb ik al genoeg zien uitvallen.
Dat is helemaal niet "gelukkig", want dat betekent dus dat als je moederbord kapot gaat, je meteen ook kunt betalen voor een nieuwe CPU.
Maar voor Intel is dat juist wel gelukkig.

Want dan verkopen ze dus veel meer CPU's.

Dat moet ook wel de reden zijn dat ze dit gaan doen.
helaas werkt dat zo dus niet bij intel wil je kunnen overklokken dan heb je een unlocked cpu nodig en dat zijn alleen de high end cpu's van de i5 en i7 serie
Het was al eerder bekend dat zowel Intel als AMD vast zouden houden aan de productie van CPU's met socket. Dit hebben de beide fabrikanten, in eerste instantie AMD en vervolgens ook Intel, verklaard in een reactie op geruchten.

De geruchten met betrekking tot het overstappen op louter en alleen Ball grid array waren dan ook niet meer dan dat; (valse) geruchten.

Bron:
http://www.maximumpc.com/...any_committed_sockets2012

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 26 december 2012 19:26]

De geruchten zijn onstaan uit verwarring denk ik. Dit nadat er over AMD geruchten gingen dat ze een ARM licentie hadden afgenomen en er ineens een moederbord fabrikant met dualmoederborden wilde gaan komen (ik weet niet welke dit ook al weer was) Dit houd in dat er op het moederbord zowel een x86 CPU als een ARM CPU zou zitten. Sterker nog de ARM zou ook nog een APU zijn. Deze zou voor lichtere taken ingezet worden om stroomverbruik flink te reduceren. Er wordt al meegetest. Enige probleem was, dat de voedingen dan ook aangepast moeten worden!

Ook intel had hierin vaag plannen heb ik gehoord. En ik denk dat daar het gerucht vandaan komt omdat deze ARM APU´s WEL vastgesoldeerd zijn!

En daar was nogal hijbel en veel discussie over want als je ARM niet kunt upgraden en de X86 wel. Waarom dan niet BEIDEN vastsolderen? Dat zou ook onder de X86 veel energie enz. schelen en ook in de productiekosten.

Uiteindelijk had AMD iets van een plan om 1 van de Bridgen los koppelbaar te maken zodat er een klein moederbordje ontstond waar de ARM processor op gehuisvest werd en vervangbaar kon worden gemaakt (alleen vanwege kosten staat dit in de ijskast dat is wat ik heb gehoord tenminste)
Een vaste CPU? Wat is dat nou weer voor onzin...

Dadelijk ook maar vast gesoldeerd geheugen en een vast gesoldeerde videokaart en een vast gesoldeerde geluidskaart?

Lekker dan als er 1 component kapot gaat, gewoon ff alles lekker tegelijkertijd vervangen voor een paar honder euro... :')

Dit gaat innovatie echt tegenwerken...

Maar goed, wel een mooie uitgangspositie voor AMD als Intel hier toe overgaat, dan gaat iedereen weer terug naar AMD... :)

Dom dom dom van Intel...
Tja wie valt er bij jou onder iedereen? Ik persoonlijk denk niet dat de gewone thuis gebruiker er wakker van zal liggen of dat alles vast zit of niet.

Wat tweakers betreft, daar verdienen zowel Intel als AMD hun brood echt niet aan.
Eigenlijk verdienen ze net wel aan de tweaker hun brood. Als je weet hoeveel winst bv intel of nVidia meer kunnen halen op hun "losse" verkopen, tegenover de verkopen in bulk aan systembuilders / OEMs ...

Ook zijn de winstmarges zo veel groter op de high-end dan op de low-end / mid-end CPU's voor OEMs...
zoals in het artikel staat zal de quad-core en hoger wel los verkocht worden
de kans is dus groot dat low-end dus niet meer los te krijgen zal zijn, waardoor low-end nog goedkoper zal worden
en high-end blijft gewoon zoals nu
aangezien tweakers voornamelijk de duurdere spullen kopen, zal er in de praktijk nauwelijks iets veranderen
Dat is toch hoe een stijgend aantal elektrische apparatuur in elkaar zit tegenwoordig.... :) Wegwerp is goedkoper dan vervangbare onderdelen.
Apple doet het vandaag al zonder al te veel problemen, en de markt voor verwisselbare componenten is zeer klein en word steeds kleiner. Meer en meer mensen maken gebruik van latops en tablets waar je de CPU/GPU/Mem/... ook niet kan vervangen. Bijkomend zorgt een integratie op het moederbord ervoor dat het pakket weer verkleind kan worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe compact de ARM bordjes zijn (r-pi, bealge, panda, odroid, ...) en deze bieden ook nog altijd alle functionaliteiten.
vroeger wisselde je nog wel een van cpu omdat een socket veel langer mee ging.
maar de winst zit erin dat je een bepaalde mobo gewoon vrijheid heb, gaat ie kapot hoef je dure cpu niet mee te vervangen, en zitten de mobo's fabrikanten te wachten op een aantal varianten extra van een bepaald mobo ? ik denk van niet.

je zie dat bedrijven voor simpel kantoor een goedkope pentium nemen en de mensen die meer nodig hebben een icore3 of 5 of 7 dual of multicore met of zonder HT.

fabrikanten van complete systemen hebben ook voordelen.

denk dat dit net zo'n dood geboren kindje word als met die cpu die na betaling sneller word.
Wat een belabberd plan.

Ten eerste heb je geen keuze meer in mobo maar krijg je altijd een crap stock mobo.
Ten tweede is het bij defecten dramatisch.
En daar naast is die verspilling ook GIGANTISCH slecht voor het milieu.
Als ze dit doorvoeren laten ze zich kennen als echte geld wolven.
Ze zouden hier mee ook allemaal moederbord fabrikanten buiten spel zetten. Gaat dit door dan zou ik voor het eerst ooit overstappen op AMD.
Een defect mobo heeft niet vervangen te worden! Je hebt 2 jaar garantie op dat spul. Er kan vaak genoeg gerepareerd worden. Tweakers kopen vaak een nieuwe als hij na een jaar kapot is, meer upgrade mogelijkheden. Maar mijn vader zou met zijn low end PC die ik voor 225 euro in elkaar gezet heb terug naar de winkel gaan met zijn defecte mobo en daar de garantie claimen.

En de quadcores, het gene wat tweakers kopen, die blijven los van het mobo.

Ik zie hier helemaal geen problemen in, zo kan de low end ook nog iets goedkoper worden.
Nou ja aangezien Intel toch elke keer een nieuwe socket maakt, en het moederbord aldoor ook geupgrdae moet worden, dus maakt een vastgesoldeerde cpu ook niet zoveel uit.

Helaas gaan moederborden wel veel sneller kapot als een cpu, beetje zonde dat de cpu dan ook in de prullenbak gaat.

Voordeel zou nog kunnen zijn geoptimaliseerd stroomverbruik, verder alleen nadelen.
Mee eens. Het heeft weinig zin om je cpu na 2 jaar te upgraden. Vaak zijn ze dan ook weer pin incompatible, dus heb je toch weer een nieuw moederbord nodig. De Haswell is alweer incompatible met Sandy / Ivy bridige. Als je na 5 jaar upgrade, is een grote kans dat er nieuw DDR geheugen is of een nieuwe USB standaard dan wel PCI.

Tegenwoordig zit alles op dat moederboard vast gesoldeerd, zoals netwerk- en geluidskaart. Daar hoor je ook niemand meer over. Ik mag ook aannemen dat Intel deze stap neemt uit technisch voordeel en niet zozeer dat men extra cpu's verkoopt bij kapotte moederborden.

Idealiter zou natuurlijk je pc gewoon een blokendoos zijn, waar je af en toe een upgrade voor koopt.
Gaat dit betekenen dat Intel hun CPU's gaan leveren voor andere (moederbord)fabrikanten dan hunzelf?

Anders krijgt Intel een gigantische monopolie positie, of heb ik dat mis? Ik kan op basis van de artikel dat niet lezen, m.b.t. gesoldeerde CPU-moederborden.
Dat doen ze nu ook, ze leveren BGA cpu's aan OEMs die ze vastsolderen op hun eigen mobo's. Kijk maar in je laptop...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee