Productie van Raspberry Pi Zero is hervat

De Raspberry Pi-stichting heeft de Pi Zero weer in productie genomen, nadat die tijdelijk was stilgelegd vanwege de introductie van de Pi 3. Van dat ontwikkelbordje zijn inmiddels een miljoen exemplaren gemaakt. Van de Pi Zero wil de stichting nu 50.000 exemplaren per maand maken.

Op het Raspbery Pi-forum laat de organisatie weten dat er een wijziging is gemaakt in het ontwerp van de Pi Zero. Het ontwikkelbordje krijgt een nieuwe functie, maar wat die is, is niet bekendgemaakt. Het gaat niet om wifi en het is een functie waar veel vraag naar was, schrijft een moderator op het forum.

De Raspberry Pi Zero werd in november 2015 geïntroduceerd en is een uitgeklede versie van de originele Pi uit 2012. Het bordje is een stuk kleiner en goedkoper met een adviesprijs van slechts 5 dollar. In de Benelux is de Pi Zero nooit voor zo'n laag bedrag te koop geweest. De eerste exemplaren van het bordje werden bij het officiële Raspberry Pi-magazine weggegeven en bij de introductie liet de stichting al weten dat de vraag groter zou zijn dan het beschikbare aanbod. Daardoor bleven de prijzen relatief hoog.

In de afgelopen periode was het bordje vrijwel niet leverbaar. Om genoeg Raspberry Pi 3-bordjes te produceren, was de stichting tijdelijk gestopt met het maken van de Zero. Nu de productie weer op gang is, wordt de voorraad weer aangevuld met 250.000 Zero-bordjes. Het doel van de stichting is om de rest van het jaar op zijn minst 50.000 exemplaren per maand te produceren.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-04-2016 • 09:12

103 Linkedin

Submitter: Luuk3333

Reacties (103)

Wijzig sortering
Weinig kans op nederlandse goedkope wederverkopers.

Er is door RPi foundation gemeld dat de Europese distributie via The Pihut en Pimoroni blijft verlopen. En via deze twee webwinkels heb ik meerdere Zero's kunnen aanschaffen met redelijke verzendkosten.

De extra feature? Ik geef audio out een goede kans via soldeeraansluitingen. Paar componenten maar voor nodig die weinig kosten. We zien het volgende weken wel!
Ik hoop eigenlijk op een soldeer punt voor rj45 aansluiting.
Dit dus.

In ieder geval iets. Vind het mooi dat ie verder helemaal ‘bare’ is, maar zou mooi zijn (ook educatief voor anderen) dat je ‘m kan uitbreiden met relatief goedkope poortjes. Een RJ-45 poort kost geen drol, maar zou fijn zijn als de pin-out er al is.
De RJ-45 poort kost niet veel, maar de chip op de Raspberry Pi heeft slechts 1 USB-aansluiting, dus dan moet er ook een USB hub toegevoegd worden om de USB poort te delen met Ethernet. Dat is veel te duur voor zo'n goedkoop bordje.
Op de normale Pi's zijn de USB hub en netwerkkaart geïntegreerd in een enkele chip. Je hoeft dus maar één chip toe te voegen voor Ethernet ondersteuning. Nog steeds zal dat de kosten verhogen, het energieverbruik toe laten nemen (ook al wordt de Ethernet controller niet gebruikt) en meer fysieke ruimte opeisen.
Zet die chip dan ook op de layout zodat je ook die zelf kan solderen.
Ik neem aan dat je prima een analoge audio uitgang kan bouwen met een van de pwm pinnen? Dat doet de originele pi ook.
Dat is inderdaad mogelijk: https://learn.adafruit.com/adding-basic-audio-ouput-to-raspberry-pi-zero/pi-zero-pwm-audio

Ik ben zelf van plan een DAC te gaan gebruiken wanneer ik zo'n zero in handen krijg; de pwm audio is nogal brak als je het wil gebruiken voor muziek. Polyvection (https://polyvection.com) maakt verschillende DAC bordjes die probleemloos met een raspberry pi werken.
Ik vindt het idee dat "wij" hier de hele voorraad opkopen altijd een beetje sneu. Het ding is bedoelt om de armere mensen van deze wereld van een betaalbare computer te voorzien. Ondertussen gebruiken wij het als goedkope htpc, om een beetje mee te rommelen of "omdat het kan" (zie hierboven).

Waarmee ik overigens niemand wil beledigen, ik heb zelf een Raspberri Pi 2 model b. Het lijkt me dat het vooral aan de foundation is om te zorgen dat er in de "belangrijke" regio's genoeg voorraad is. Wij kunnen wel even wachten toch?
Of er gewoon voldoende produceren?
Dat zal ivm de kosten niet haalbaar zijn.

Stel dat er vraag is naar 12 miljoen Pi's. Een fabriek opzetten die er in één maand 12 miljoen produceert, en vervolgens niets te doen heeft, is veel duurder dan een fabriek die over 12 maanden elke maand 1 miljoen pi's produceert. Immers in het laatste geval zijn er minder investeringen nodig in machines. Bovendien kun je het kleinere aantal machines over langere periodes afschrijven.
Het productie ritme is totaal andere discussie dan het productievolume. Ik heb het over een hoger volume, wat niet noodzakelijkerwijs op één dag/week/maand moet geproduceerd worden.

Jij stelt (terecht) dat westerlingen er leuk mee knutselen/prutsen terwijl de een van de officiele doelstellingen van de Foundation zich richt op de 3e wereld. Echter zowel de 3e wereled als de 1e wereld hebben geen nood aan 12 miljoen Pi's in mei, maar blijkbaar is er een constant substantieel verschil tussen vraag en aanbod (waarbij uiteraard de bestbegoeden met het merendeel vd Pi's gaat lopen). Schaarste is commercieel marketing-technisch erg interessant. Doch het schaadt de doelstelling om armeren van deze wereld met een "pc" te voorzien. Je kan dan of quota's gaan gebruiken (en daardoor ook weer "frauduleuze" grijze import organiseren, geld blijft immers geld) of meer produceren (wat dan weer meer risico inhoudt én de marktwaarde vd Pi doet zakken).
Ik mis even je punt. Uit dit bericht blijkt dat de productie capaciteit aan zijn grens zit. Immers de zero werd uit productie gehaald om ruimte te maken voor de Pi3. We weten dus ook dat er schaarste is voor zowel de Pi3 als de Zero.

Daaruit volgt dat de enige manier om het productievolume te vergrote het opschalen van de fabriek is.

Ik probeer uit te leggen dat dit vaak geen optie is omdat je extra investeringen moet doen, wat kostprijsverhogend is.

Verder verloopt vraag naar een product altijd een bepaalde curve. Als we jou suggestie volgen en direct voor de piek gaan produceren dan zit je gegarandeerd met overcapaciteit. Immers na de piek gaat de vraag afzwakken. Op dat moment gaan de overhead en afschrijvingen steeds zwaarder meetellen voor elke Pi. Opnieuw wordt de kostprijs verhoogd. Iets wat opnieuw slecht te rijmen is met de doelstelling van een zo goedkoop mogelijk geproduceerde Pi.

Het komt er op neer dat de Pi foundation er bedrijfskundig gezien überhaupt verstandig aan doet om altijd met meer vraag dan aanbod te werken.

Je vraagtekens mbt grijze import is overigens een valide punt. Het moet natuurlijk geen Nutricia worden ;).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 13 april 2016 18:13]

Anoniem: 616444
@sdk198513 april 2016 21:27
Je hebt het idee van de Raspberry pi niet helemaal begrepen. Het is geen arme landen PC.

Het doel van hen is iedereen aan het programmeren te krijgen en slimme dingen te ontwikkelen. En er al zo vroeg mogelijk mee beginnen zoals met de kids op school. Hun slogan is niet voor niets: Teach, Learn and Make.
Mooi, ik hoop dat ze nu eindelijk een beetje goed beschikbaar komen. Ik probeer er al een tijdje een stuk of 5-10 te bestellen, om de verzendkosten te besparen (die zijn vaak hoger dan het ding zelf) maar die "1 per klant" regel is super vervelend, ook willen de webshops hem vaak niet leveren zonder kabels e.d. er bij anders is het maar een order van 5 euro.

Als hij eenmaal goed leverbaar wordt kan ik er gewoon een aantal bestellen en dan hebben ze toch een redelijke order binnen.

Want deze dingen zouden super zijn om in electronica projectjes te verwerken. Alleen als je ze niet kan krijgen dan heb je er nog niks aan.

50.000 per maand is trouwens helemaal niet veel als ze er nu al 1 miljoen gemaakt hebben en het ding nog steeds niet normaal verkrijgbaar is :-(

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 13 april 2016 10:54]

De 1 miljoen slaat op de Raspberry Pi 3, niet op de Zero. Ik weet niet precies hoe het daarmee is, maar ik denk dat ze met 250.000 exemplaren in de komende batch wel een tijdje vooruit kunnen.
Pi zero is voor veel IOT achtige toepassingen gewoon stukken beter gezien de lage prijs/klein formaatje.

Jammer dat er geen wifi of RJ45 onboard zit, hierdoor zit je gelijk weer aan een adapter van 5-6 euro vast :(
Die 1 miljoen slaat op het aantal geproduceerde RPi 3s de afgelopen maand.

Het totaal aantal geproduceerde Zero zal meer op max 100.000 uitkomen (Sony, de hardware fabrikant in Wales) kon er max 10K per week testen en de produktie van Zero's heeft stilgelegen omdat de Pi 3 voorrang had.

Quote Eben Upton:
One more thing: previously it actually took more manpower to test a Zero than it did to test a B+/2B/3B. Sony have now implemented automated test for Zero so their maximum output rate (previously ~10ku a week) is now much higher.
https://www.raspberrypi.o...hp?f=63&t=144165&p=951137
Mooi! Wil nog steeds graag een Zero, gewoon om dat het kan! :)
Alleen om naar te kijken? Of ga je er nog iets leuks mee doen?
Heb tot nu toe elke RasPI gehad, dus meer om de collectie aan te vullen. Ik moet er nog wat voor bedenken! Suggesties? :P
24/7 aan laten staan met https://pi-hole.net/ erop.
Misschien een domme vraag, maar ik lees veel over DNS Amplification attacks als vorm van DDOS. Heeft pi-hole heer bescherming tegen?

Ik weet niet veel vanaf, maar ik wil natuurlijk niet een DNS server opstellen dat kwetsbaar is voor missgebruik.

[Reactie gewijzigd door jerkitout op 13 april 2016 10:12]

Je pi-hole (je raspberry pi) komt "achter" de router te hangen (in je thuis netwerk). Je lokale computers maken dus via het LAN (Local Area Network) contact met de pi (192.168.x.x ip's ga ik vanuit bij jou).

De router werkt ook als een firewall doordat alle poorten van wan (internet) naar lan (je thuis netwerk) geblokkeerd staan. Er kunnen dus "vanbuiten" geen DNS aanvragen gedaan worden.

Daarnaast is de PI niets meer dan een filter voor de DNS, hij vraagt zelf ook gewoon DNS gegevens aan bij een vooringestelde DNS server (google dns of openDNS).

Van buiten kan men dus niet jouw Pi-Hole benaderen tenzij je router *een* poort open heeft staan naar het IP van je Pi-Hole (die je bij de installatie direct insteld, anders kunnen je computers/router hem niet vast bereiken).
Heeft DNS eigenlijk helemaal geen beveiliging tegen dit soort man-in-the-middle attacks?

Nu gebruik je het voor iets onschuldigs, maar het lijkt me dat als dit zo eenvoudig gaat, dat het een enorm veiligheidsrisico is...
DNSSEC is een oplossing. Helaas ondersteunen weinig sites dit maar.
Deze uitleg over DNSSEC vind ik zelf heel helder https://www.cloudflare.com/dnssec/how-dnssec-works/

Wat meer uitleg over waar je op moet letten als je het implementeert/gebruikt: https://blog.cloudflare.c...s-keep-the-internet-safe/
hiervoor heb je DNSSEC, alleen zijn er maar weinig sites die het ondersteunen, alhoewel het al een aardig tijdje gemeengoed is

edit, moet voortaan iets verder naar beneden scrollen bij antwoorden :+

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 13 april 2016 17:38]

Zou je het niet zo kunnen maken dat hij wel de advertenties download maar ze in een 'zwart gat' verdwijnen zodat het niet mogelijk is voor de server vast te stellen dat er een adblocker gebruikt wordt?
waar denk je dat de naam hole vandaan komt? :+. De pi-hole laad wel de frames van de ads (integenstelling tot bijvoorbeeld adblock waardoor layouts ineens veranderen). Maar laat een blanco html frame zien ipv de advertentie.
En waarschijnlijk heeft pi-hole iets te maken met "pie-hole" en grappige Engelse benaming voor je mond. Zie ook "cakehole". :)
Heren heren, Ik ben niet de Dev van Pi-Hole.

En website's detecteren niet dat je een Pi-Hole heb draaien zoals ze dat wel zien bij Ublock en overige adblocker plugins in je browser.
Komt omdat je wel content ophaalt, en niet blokkeert. Echter wordt de content aan de pi-hole kant vervangen door een blanco respons. Scheelt ook nog eens enorm aan bandbreedte als je op je mobiele telefoon zit en een datalimiet hebt.
Scheelt ook nog eens enorm aan bandbreedte als je op je mobiele telefoon zit en een datalimiet hebt.
uhm, datalimiet? Die Pi zal toch in je interne netwerk zitten. En je zal toch via WiFi verbinding maken met je interne netwerk? Dus dan heb je toch geen last van datalimieten? :?

Aanvulling:
Ik ben uitgegaan van de (Nederlandse) thuissituatie, maar DeluxZ en jaapzb hebben mijn oogjes geopend: er zijn natuurlijk ook andere scenario's :)

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 13 april 2016 14:01]

Bij onze lieve zuider buren wel :+
@DeluxZ
natuurlijk, daar had ik niet aan gedacht! 8)7

@jaapzb
dat zou natuurlijk ook kunnen.
Onze mobiele providers ook :+
Misschien dat als je op een vpn naar thuis zit, er minder data over die vpn word gegooid omdat de Pi thuis spul al er uit filtert?
Exact. Ik gebruik de VPN hoofdzakelijk op mijn telefoon namelijk.
Scheelt ook nog eens enorm aan bandbreedte als je op je mobiele telefoon zit en een datalimiet hebt.
uhm, datalimiet? Die Pi zal toch in je interne netwerk zitten. En je zal toch via WiFi verbinding maken met je interne netwerk? Dus dan heb je toch geen last van datalimieten? :?

Aanvulling:
Ik ben uitgegaan van de (Nederlandse) thuissituatie, maar DeluxZ en jaapzb hebben mijn oogjes geopend: er zijn natuurlijk ook andere scenario's :)
Zoals 'jaapzb' al gokt, gebruik ik de VPN op mijn telefoon naar huis, en daar door Pi-Hole heen. De data die terug komt is vele malen lager dan was het zou zijn geweest als ik de VPN uit zou zetten op mijn telefoon. Puur omdat de reclames als blanco content terug komt, zonder afbeeldingen, zonder tekst, en bovenal; zonder kans op malafide scripts.
Hoe doe je dat #interesse hier :)
zuiderburen, en wat denk je van een VPN naar huis en dan alsnog de PI als DNS gebruiken, de requests gaan qua mobiel verbruik marginaal meer kosten voor de IPSEC gedeeltes bij de packets, alleen filtert je pi thuis er wat dingen tussenuit qua ads wat snel 500-600kb per pagina kan zijn, even het nieuws browsen gaat dan snel mb's schelen ;)
En website's detecteren niet dat je een Pi-Hole heb draaien zoals ze dat wel zien bij Ublock en overige adblocker plugins in je browser.
Tuurlijk merken ze dat wel, want de werking is toch heus deels dezelfde als die van µBlock.

Als een request met een URL door µBlock wordt gematcht met een filterregel, dan zal hij die link weigeren te volgen en zal er dus niks worden gedownload. Heb het even zelf gecheckt door op een website de inspector te openen en dan te refreshen: google ads worden geblokkeerd door µBlock en helemaal niet gedownload. Dat ze wél worden gedownload maar niet worden uitgevoerd of getoond is dus foute informatie.

Sites merken dat jij advertenties blokkeert door te checken of hun DOM-objecten die dienen om advertenties te tonen niet aanwezig zijn, leeg zijn of verborgen zijn (en dat gebeurt even erg bij µBlock als bij pihole), of wanneer ze enkele populaire blockscripts proberen te detecteren.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 13 april 2016 11:36]

Kan de Pi zero dat wel aan dan
Ja met gemak.
Pi-Hole software is ontwikkeld in het tijdperk toen de Pi-B of Pi-B+ op de markt was.
De Zero heeft de zelfde CPU maar dan hoger geclocked dan de Pi-B.
Ah oke. Werk je dan met zon USB LAN poort of via WiFi?

Nadeel lijkt me dat die USB LAN poort dan zo uitsteekt uit de case
Mijn Pi-Hole draait op een Pi-B+ dus gewoon met bedraad netwerk.
Op een Zero kan je het doen met wifi of USB Nic.
Kijk dat is nou eens een oplossing! Begrijp ik goed dat dit via DNS werkt en je dus geen performance drop krijgt?
Nee, VPN.

Ik gebruik het ook. Je bent dan gelimiteerd tot de 100 MB/s van de ethernet poort van de Pi, maar het werkt wel super.
Ik gebruik het op mijn telefoon. Zie via een web dashboard hoeveel reclames etc. er geblokkeerd zijn, en reclames worden geblokt voor het bij je telefoon komt, scheelt dus ook bandbreedte.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 13 april 2016 10:55]

Het is een DNS server, geen VPN. De poort snelheid maakt niks uit.
Excuus, ik heb het gecombineerd met een VPN. Was even in de veronderstelling dat dat één geheel was.
Zelfs dan valt er nog winst te halen (tot ongeveer 300Mbit), zie bijvoorbeeld dit artikel.
Run je dit op de Pi Zero?
pi hole is gewoon een DNS, poortsnelheid maakt niet uit, zelfs ethernet (10mbit) is al ruim voldoende voor een huishouden ;).
Als ik het goed begrjip doe je dan je DNS look-up via Pi-Hole en gaat de data direct van je router naar je device (dus geen verlies door de tussenkomst van een Raspberry). Correct?
ja, in alle computers (of als je ISP router/modem combi het ondersteunt) stel je de Pi als Primary DNS in (een tip, zet wel een secondary neer die gewoon op internet te vinden is zodat je niet ineens "zonder internet" zit ;+ als de PI er even geen zin in heeft.

Als je de gegevens in je modem/router combi (of router als je er meerdere hebt) insteld zal die het via de DHCP leases meegeven aan de clients, zij zullen dan dus de DNS gegevens van de router gebruiken (die naar de pi wijzen). De PI zal dan de DNS query accepteren, kijken of hij hem in de eigen cache heeft, en zoniet doorsturen naar de ingestelde DNS voor de PI (wat dus wel een public dns moet zijn zoals google of opendns). De response stuurt hij dan door naar de client, echter is er een "blacklist" met domeinen die ads serveren, deze worden niet doorgestuurt naar "buiten" waardoor je site dus sneller laad (je hoeft minder te laden) en door DNS caching die vele malen uitgebreider is dan je pc doet voelt het wat sneller. Zeker als er veel mensen achter de pi-hole werken, die dus bijzonder veel DNS requests doen kan de pi een mooie "telefoonboek" (het DNS cache) opbouwen om snel antwoord te geven :)
Dat klopt helemaal!
Nee, VPN.
Weet je dat wel zeker?
The Pi-hole is an advertising-aware DNS server that prevents ads from being downloaded. Once installed, configure your router to have DHCP clients use the Pi as their DNS server and then any device that connects to your network will have ads blocked without any further configuration.
Yes je pi functioneerd dan als DNS op je lan.
Dus geen performance drop op de clients.
En als je dus de DNS insteld op je router dan gebruiken al je devices thuis deze "hardware" add-blocker.

Haalt zelfs bij sommige gratis IOS games die mijn kids spelen de reclames weg.
Haalt zelfs bij sommige gratis IOS games die mijn kids spelen de reclames weg.
Bij mij zelfs het merendeel. (Hangt ook van de apps/games af uiteraard)
via wireshark en een android VM kun je misschien de laatste "restjes" er nog uitfilteren/delen met de online lijsten zodat het steeds verder uitgebreid word :)
Iedereen heeft een andere skil set. Mijn taal skills zowel in geschrift en tijdens praten is helaas veel minder dan mijn overige skills.
Helaas zijn mijn hersens zodanig gewired dat ik moeite heb met taal/grammatica.
Maar ik heb gelukkig veel andere skills waarbij jouw grammatica skill set hoogwaarschijnlijk bij verbleekt.
Kan dat ook funtioneren als wifi repeater? Dus wifi opvangen, flteren, doorsturen?
pi hole is gewoon een DNS server (net als google DNS) echter zit pi-hole tussen jouw custom DNS en je pc's in om de ad domains eruit te filteren (je kunt bij install gewoon google dns of opendns selecteren als dns voor de pi-hole)
Dat is iets wat ik op mijn router direct draai, scheelt wat rerouten en kun je de pi gebruiken voor nuttigere dingen zoals het bedienen van de rolluiken :P
Voor het bedienen van de rolluiken heb je aan een simpele Arduino ook genoeg hoor :+ .
Wow, ik heb nog een oude pi, die lag te verstoffen, en nu heb ik hem een taak gegeven.
Als je alle Pi’s zo onderhand hebt (je geeft aan dat je een collectie hebt) dan zijn dit enkele suggesties die je met je Pi’s zou kunnen doen:
 • Mediaplayer
 • Auto computer (er is nu zelfs een officieel touch screen voor de Raspberry Pi)
 • Retro gaming console (Raspberry inbouwen in bestaande oude consoles)
 • etc.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 13 april 2016 09:59]

De official touchscreen gebruikt de dedicated DSI poort aansluiting van de Pi-A,Pi-B,Pi-2 en Pi-3. De Pi Zero heeft deze uitgang niet.

Mediaplayer... kan je beter een Pi pakken met een NIC, en beter een Pi met een quadcore omdat die op de singlecore pi's de menu's van je OSMC / OpenElec / Kodi sluggisch kan zijn.

Retro gaming: Beter op een Pi2 of Pi3. Omdat bij een Zero weer een USB hub nodig is. En tijdens testen vind ik Retropi veel beter reageren op een Pi met quadcore.

Pi Zero is fun, maar niet voor de 3 dingen die jij vermeld.
De official touchscreen gebruikt de dedicated DSI poort aansluiting van de Pi-A,Pi-B,Pi-2 en Pi-3. De Pi Zero heeft deze uitgang niet.

Mediaplayer... kan je beter een Pi pakken met een NIC, en beter een Pi met een quadcore omdat die op de singlecore pi's de menu's van je OSMC / OpenElec / Kodi sluggisch kan zijn.

Retro gaming: Beter op een Pi2 of Pi3. Omdat bij een Zero weer een USB hub nodig is. En tijdens testen vind ik Retropi veel beter reageren op een Pi met quadcore.

Pi Zero is fun, maar niet voor de 3 dingen die jij vermeld.
Hij had het erover dat hij elke Pi onderhand heeft, maar niet weet wat ie moet. Dus mijn suggesties zijn niet direct op de ‘Zero’ bedoelt maar op alle Pi’s die hij heeft liggen.

:Y)

Heb mijn oorspronkelijke reactie even aangevuld zodat de context niet zo moeilijk te begrijpen is.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 13 april 2016 10:00]

Als mediaplayer, retro gaming console kun je beter voor een odroid u4 gaan als ik [url="Http:\\lakka.tv"]Lakka[/url] moet geloven

[Reactie gewijzigd door MrX_Cuci op 13 april 2016 10:03]

Ik gebruik op het moment de Pi 2 als mediaplayer, en daarvoor de Pi 1, werkt perfect hoor. Echter is de performance bij de Pi 2 wel een stuk beter geworden.
Oh meer dan genoeg...ik wil er zelf eentje hebben om bijvoorbeeld een single channel LORA/4G gateway te maken zodat ik LORA signalen kan ontvangen en via de zero en mijn Android telefoon kan doorsturen naar internet.

maar je kunt overal zo'n zero instoppen..Leuk speelgoed
Das wel intressant. Dus je plan is om een LORA Netwerk te bouwen met de Pi Zero en via je mobiel te verbinden met het netwerk voor internet?
Ja. Op deze manier heb ik ook verbinding als er geen "echte" lora gateway in de buurt is
Een eigen "4G" netwerkje. Ben benieuwd.

Op welke frequentie ga je hem bouwen? En hoe ben je van plan om je mobiel te laten verbinden? Ik denk dat je een custom simkaart nodig heb en voor frequentie zal ook denk ik lastig worden. Je wil natuurlijk niet op de providers 800Mhz zenden.
Je begrijpt het niet helemaal....
De telefoon is gewoon een standaard Android apparaat met een standaard simkaart.
De Lora werkt gewoon op 800Mhz zoals alle Lora' s dat doen in Nederland.
Ja ik begrijp dat een Android met een standaard sim op een netwerk van bv KPN kan. Maar als je een eigen netwerk bouwt heb je dan ook een herschreven sim nodig toch.

Lora gebruikt de 868 frequentie. 800 mogen jij en ik niet gebruiken want daar hebben de providers al voor betaald. Telefoons werken inderdaad op 800 maar op 868? Daarom denk ik dat het best lastig zou zijn want je moet of een telefoon die gemaakt is voor 868 of je moet je Lora op 800 zetten.
Heb tot nu toe elke RasPI gehad, dus meer om de collectie aan te vullen. Ik moet er nog wat voor bedenken! Suggesties? :P
https://www.youtube.com/w...ubUTTrbEckM&nohtml5=False
Dit is ook zeker een leuk idee, ben al bezig met 4x Raspberry Pi 3. Denk dat dit met de Zero niet echt veel zin heeft. :P
Webcam server wanneer iemand op de bel drukt en dan een foto verstuurt naar je mail.
Dat heb ik al, luxe flat hé? :+
Top!

Zocht van de week nog naar ergens een resterend exemplaar, maar ik betaal uit principe geen 40 euro voor een Raspberry Pi Zero die een adviesprijs heeft van 5 dollar. Dan kan je net zo goed een normale Pi kopen, echter heb ik ‘m nodig voor een project i.v.m. de form factor.
Dat is inderdaad een belachelijke verhoging, ik zou ook nog even geduld hebben. Je kunt voor je project tot die tijd wellicht wel een prototype maken met een normale Raspberry Pi?
een esp8266, kan evt ook dienen afhankelijk van hoeveel in/out's je nodig hebt.
Je hebt dan ook nog wifi.
Niet in de benelux verkrijgbaar, maar gelukkig houdt het internet niet bij de grens op.
(ik heb 'm bij 'the pi hut' gekocht, was snel geleverd)
Uuh wel?
https://www.kiwi-electron...-met-adapters?search=zero
2 weken geleden was er een voorraad van +/- 40 stuks.

Helaas alleen als setje te koop en niet de kale 5 euro/pond/dollar versie.
Komt omdat er zero marge op de zero zit. Dus moet men iets erbij verkopen he.
(behalve bij de 5 official dealers/distributeurs http://whereismypizero.com/ )
Die laatste link geeft een 'schadelijke website' melding bij F-Secure....
Bij openen van de site wordt er realtime een script gedraait die data ophaald bij 5 sites/databases?
Wat is de feature vraag ik me dan af? Vast geen I2C Clock Stretching, maar ik mag hopen.
Fijn, zit er erg naar uit te kijken om er een project mee te maken.
Hopelijk komt hij dit keer wel voor een schappelijke prijs naar Nederland.
Ik heb de Pi Zero een maand of 2 geleden kunnen bestellen bij the PiHut.
Echter nu ik heb bordje heb weet ik eigenlijk niet wat ik ermee aan moet vangen...
Het toch wel grote gebrek aan connectiviteit (geen ethernet of Wifi, of je moet direct via een USB adapter gaan) maakt het de dag van vandaag (IOT-rage :-)) vrij zinloos.

OK je kan wat IO's aansturen en via eerder vermelde USB adapter connectie naar een IOT-service voorzien, maar dat krijg ik ook voor elkaar met een ESP8266 (zeker sinds deze recent Arduino-support gekregen heeft), en die kost een stuk minder dan een Pi Zero met USB Wifi dongle, en heeft ook nogeens een batterij verbruik wat een stuk lager ligt (als je hem in deepsleep zet en om de 60 seconden laat wakker worden), wat ook belangrijk is voor vele IOT-toepassingen.
Anoniem: 616444
@NinjaRider13 april 2016 21:34
Met de Essential Kit erbij voor € 5 ben je ook helemaal compleet met een Zero. Genoeg mogelijkheden op internet te vinden.
De Pi Zero is een mooie aanvulling op een reeks micro-systemen voor allerhande toepassingen. Net als voor de ATmega (Arduino), STM32, Basic Stamp, PIC etc. ideaal om in te zetten voor diverse besturing van andere elektronica. Zonder de extra toeters en bellen van de reguliere Pi, maar wel met de voordelen van een "volwaardige" Linux omgeving.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee