Western Digital introduceert 314GB-hdd voor Raspberry Pi

Western Digital heeft een harde schijf voor de Raspberry Pi aangekondigd. De PiDrive heeft 314GB opslagruimte en is gebaseerd op de hdd's uit de WD Blue-serie. De schijf kost normaal 49,99 euro, maar tijdelijk is dat 34,28 euro.

De PiDrive is een 7mm dikke hdd die gebruikers kunnen aansluiten op de Raspberry Pi via usb. Volgens WD is de harde schijf ontwikkeld om efficiënter te werken met de Raspberry Pi dan een gewone harde schijf. De fabrikant heeft daarvoor een aantal onbekende wijzigingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de PiDrive minder stroom nodig heeft dan andere WD-schijven. Ook past de hdd in de Pi Enclosures die het bedrijf heeft uitgebracht.

De PiDrive werkt met de Raspberry Pi Model B+, 2 Model B, en de Pi 3. Op de website van Western Digital is een speciale versie van Berryboot te downloaden, inclusief een aantal applicaties die specifiek bedoeld zijn voor de harde schijf. WD verkocht al een 1TB-versie van de PiDrive. De kabelsets die daarbij horen, werken ook met de nieuwe 314GB-variant. De schijf is onder andere verkrijgbaar in België, maar lijkt vooralsnog niet in Nederland uit te komen.

PiDrive 314

Door Jeroen de Vries

Stagiair

15-03-2016 • 10:16

80

Reacties (80)

80
80
51
5
0
13
Wijzig sortering
Het enige voordeel dat ik zie is dat het besturingssysteem vanaf harde schijf opstart ipv een micro sd kaart.
ik heb wel behuizingen gezien waar deze schijf in zou moeten passen, anders blijft het natuurlijk weer een 'extern' device dat je er aan hangt.
Je zal nog steeds van SD moeten booten. Je kan wel (met welk extern usb apparaat dan ook, niet perse deze) zo snel mogelijk de boot afgeven ('hand off') aan een externe partitie. Dan heb je alleen je ram-boot-disk en linux-kernel zo ongeveer op je SD kaartje staan. Zolang je die niet aanpast is je kaartje dan read-only bruikbaar, de rest van je OS staat op de disk.

Aangezien de Pi maar beperkte USB + LAN bandbreedte heeft op de SoC weet ik niet of dit echt een voordeel is om snelheid te krijgen :P.
Het is inderdaad wel handig om in dit artikel er bij te vermelden dat het niet gaat om een boot schijf maar een data schijf, aangezien de Berryboot op een SD kaart gezet dient te worden om uiteindelijk op de HDD te kunnen "booten".
BerryBoot is a universal operating system installer that enables multiple operating systems and applications to be downloaded to a local storage device attached to the Raspberry Pi. WDLabs is providing BerryBoot (via download and preloaded on SDcards) to simplify the task of installing and setting up software on Raspberry Pi, particularly in set-ups with mass-storage. It’s intended as an easy introduction to new use cases.
http://wdlabs.wd.com/Support/#downloads
Het is inderdaad wel handig om in dit artikel er bij te vermelden dat het niet gaat om een
boot schijf maar een data schijf, aangezien de Berryboot op een SD kaart gezet dient te
worden om uiteindelijk op de HDD te kunnen "booten".
Dat is maar tijdelijk.

De first stage bootloader in de ROM van de Raspberry Pi 3 ondersteund ook al het booten van USB mass storage.
Het moet echter nog geimplementeerd worden in de second stage bootloader (het bootcode.bin bestandje dat momenteel nog met de rest van de systeem bestanden op SD kaart staat).

[Reactie gewijzigd door maxnl op 23 juli 2024 15:13]

klopt maar linksom of rechtsom moet je nu een (micro)SD kaart gebruiken om te booten, iets waar ik me persoonlijk aan kan ergeren. Het gebeurt mij namelijk te vaak dat een (micro)SD kaart corrupt raakt of dat ik hem er 4x opnieuw in moet stoppen en hij dan ineens wel weer boot. Ik hoop dus ook dat het booten vanaf een USB dit zal oplossen
Je kan binnen Linux natuurlijk wel op de SD een bootloader plaatsen. Waarbij je direct je USB drive als HDD aanmerkt.. Je bootloader staat dan op de SD kaart maar de hdd is je opstart schijf verder.. Je volledige Linux distro draaid dan vanaf de USB drive,,
Je kan binnen Linux natuurlijk wel op de SD een bootloader plaatsen. Waarbij je direct je USB drive als HDD aanmerkt..
Ook dan moet je wel een bootloader hebben die de USB chipset ondersteund...

Bij gebrek hieraan staan de systeem bestanden (2nd stage bootloader, Linux kernel, initramfs met de Berryboot GUI) dus momenteel op SD kaart.
En de rest op HDD.
Je zal nog steeds van SD moeten booten.
Bij de RPi Foundation werken ze samen met Broadcom om booten vanaf USB en via PXE mogelijk te maken. Dit is voor de Pi 3, maar komt mogelijk ook beschikbaar voor de Pi 1 en 2.

Lijstje van bronnen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:13]

En waarom is dat per se een voordeel?
Een HDD kan meer read/write cycles hebben. Tevens leest/schrijft een HDD geloof ik ook sneller dan een MicroSD.
Ja in principe zal een HDD sneller lezen en schrijven. Je zit echter nog steeds aan de beperkingen van de USB2.0 verbinding. Ik vraag mij af of die heel veel sneller is dan een goede SD kaart...
Short answer: Yes.

Long answer: Het hangt er van af wat je er mee doet. Software die veel IO gebruikt heeft misschien meer baat bij een SD kaartje voor random reads, maar bulk data heeft sowieso meer aan een HDD. Verder weet ik niet in hoeverre USB2.0 nog in gebruik blijft bij een volgende versie, maar met USB3.0 is het verschil echt aanzienlijk.
Precies, bijvoorbeeld als PHP/SQL webserver ben je wel veel beter af met een snelle sd-kaart.
Je zult nog steeds vanaf een SD kaartje moeten starten. Support voor USB- en PXE-boot schijnt er wel aan te komen, maar dat staat helemaal los van deze marketing-stunt van WD (opvallend hoeveel nieuwssites dit bericht brengen, blijkbaar is de PI een hot item op dit moment)
WD verkoopt een bijpassende enclosure
Kan een Pi opstarten via usb ?
De pi's <3 kunnen officieel nog niet van usb starten.
Maar onderstaande techniek werkt wel voor alle pi's.

Je hebt slechts een micro sd nodig voor het pre-booten, het OS laad vanaf de hardeschijf/usb.

De micro sd zal principe ook niet meer zo snel corrupt moeten raken als normaal wanneer het gehele OS image van micro sd word geladen.
Leuk initiatief!
Ik vraag me af of de prijs niet naar 31.41 had gekund
Edit: in dollars kost deze inderdaad maar 31.42 :)

Daarnaast ben ik heel benieuwd of de capaciteit echt 314GB is of dat het gewoon een leuk getal is en dat de capaciteit is afgeknepen tot 314GB. Wellicht is er dan een hack mogelijk om de overige van de 320GB? vrij te krijgen? Scheelt toch weer 6GB :)

[Reactie gewijzigd door Kaw op 23 juli 2024 15:13]

Hij is dan ook tijdelijk $31,41 dollar, maar door de eurokoers word het voor ons maar een willekeurig getal ;). Zie ook de WD winkel van de VS.
Om precies te zijn: "Manufacturer Suggested Retail Price is $45.81 USD with a limited-time discount of 31.4 percent for a net price of $31.42 USD." Nog twee keer Pi dus ;)
denk gewoon het tweede. Exact op een mooi getal uitkomen is lastig.
waarschijnlijk moet je dan de firmware flashen en ik denk niet dat je dat wilt, bovendien zullen ze die 6gb wel gewoon hebben ingezit voor extra wear-leveling een feature die ook niet perse nutteloos is.
Ik zie liever een volgende Pi voorbij komen met embedded SSD chips direct op het bordje gesoldeerd. Dus onboard opslag van 128GB of 256GB SSD. Of diverse varianten.
En als je embedded SSD kapot gaat kun je de hele Pi weggooien of dat je net 1GB tekort komt....

Dan heb ik liever een Pi met (e)SATA(p)-poort erop, op zo'n manier kan er altijd nog in de loop van jaren van opslag gewisseld worden.
Zie Lemon Pi, Banana Pi en Orange Pi. Daarnaast heeft Intel Edison (IoT) ook een Sata aansluiting. Edison is ook pin-header compatible met de RPi.

Ik zelf gekozen voor de Lemon Pi. Deze heeft niet alleen een sata (2) aansluiting, maar ook USB3, heeft 1Gb DDR3 geheugen op 800Mhz (PC3-12800) en heb daarnaast ook een Ghi Fez G120 (TH) module.
Die laatste gebruik ik momenteel om de verschillende CAN bus codes mijn auto in kaart te brengen. Mijn Peugeot 407 heeft geen mp3 support. Echter zijn er verschillende kastjes op de markt (zoals XCarLink) welke de reguliere CD wisselaar kunnen vervangen..

In eerste instantie vooral bedoeld als audio player, uiteindelijk wil ik het 7" (DT) scherm van de RT3 vervangen door een touchscreen TFT scherm. Maar dan moet ik wel zonder scherm de boord computer van de auto kunnen configureren. De RT3 heeft wel GSM, maar dan wel met een aparte SIM kaart en heeft geen BT ondersteuning. De Fez G120 is een soort Arduino, maar dan met veel meer IO. BT ondersteuning komt later in de vorm van een Adafruit BT SPi module. Die kost twee tientjes, maar dan kan ik wel via BT met mijn smartphone communiceren (internet en handsfree headset).

Het uitlezen van de CANbus codes brengt wel een hoop ideeen naar boven. Met een lidar module zou ik bijvoorbeeld de afstand tot mijn voorligger kunnen berekenen en eventueel de cruisecontrol op een lagere snelheid kunnen zetten. Ik heb in mijn bumpers al ultrasoon sensoren zitten en de RT3 krijgt ook via de CAN bus de afstand tot objecten door.

Ook contact gehad met de RDW, maar zolang ik geen stappenmotor op de stuurkolom plaatst of essentiele onderdelen probeer te override zoals remsysteem of het gaspedaal (de cruisecontrol behoort al tot de type goedkeuring en de snelheid instelling automatisch verlagen of verhogen zorgt niet voor het vervallen van de type goedkeuring.

Ik denk dat ik nog wel een paar weken bezig ben met het in kaart brengen van alle codes. Alle can bus onderdelen ontvangen namelijk alle berichten en dus is het isoleren van de een bepaalde code kost de nodige tijd. Via een sqllite database houd ik alle berichten bij. Common berichten zoals voltage (mode 0, pid 0x42) (deze wordt zelfs verzonden als de auto geheel uitstaat) wordt automatisch weggefilterd. Ook berichten welke ik al heb geidentificeerd worden niet meer getoond..

Maar het blijft verbazingwekkend hoeveel power en features je voor zulke lage prijzen kunt krijgen..
Het grootste nadeel van de "Pi"s die jij noemt is dat ze vrijwel allemaal gebruik maken van de AllWinner SoCs. Deze hebben, naast een enorme berg GPL Violations in de linux kernel/userspace libs, gebrekkige support voor veel van de GPU hardware aanwezig op die apparaten. Hoewel ze werken is de peripheral support 100% afhankelijk van third party developers door gebrek aan fatsoenlijke source code en krijg je 0,0 support van de leverancier naast de voorgebakken linux/android kernel. Bij de Raspberies is dat iets anders, hoewel Broadcom wel wat meer mag doen zo nu en dan.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 juli 2024 15:13]

...heeft 1Gb DDR3 geheugen op 800Mhz (PC3-12800)
Is dat dan niet 1600MHz? sws heb ik nog nooit 800MHz DDR3 gezien en is 12800 1600MHz. Rekening houdend met de eerste D in DDR3 kan ik me er wel in vinden, maar volgens mij is dat niet direct te linken aan je verhaal.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 15:13]

DDR staat voor Double Data Rate memory. Door de double rate draait het geheugen op 1600Mhz. De bus snelheid is 800Mhz, de data rate is 1600Mhz.

Vergelijk het een beetje met de cores vs threads discussie bij CPU's met hyperthreading..
Ja iKnow, maar in hoeverre is dit interessant in de context van je verhaal. Het Is wel degelijk verschillend van hyperthreading hoor (dat is niet helemaal een verdubbeling waar dat bij ram wel het geval is).

Het is daarom ook dat als we theoretische maximale snelheid (12800MB/s) gedeeld door de busbreedte (64bits) we vervolgens op een memory clock uitkomen van slechts 200MHz.

Dus mijn vraag is dus niet per se of het nou wel of niet 1600MHz is, maar waarom het belangrijk is voor jouw verhaal dat het 800MHz is op de bus?
Klinkt als een heel leuk project waar je mee bezig bent.

Al eens overwogen om een of meerdere tweakblogs erover te schrijven? :)
gewoon usb3, in de soc, dan heb je bandbreedte zat, is eenvoudiger dan pcie en er zullen inmiddels echt wel SoC's in massa productie zijn waarop usb2 al door 3 vervangen is
Dan heb ik liever een Pi met (e)SATA(p)-poort erop, op zo'n manier kan er altijd nog in de loop van jaren van opslag gewisseld worden.
Msata please ..
reviews: Msata-ssd's: klein van stuk, groot in prestaties?
En als je embedded SSD kapot gaat kun je de hele Pi weggooien
Goh, als dat gebeurt, dan koop je voor $35 toch een nieuwe RPi 6 ?

Overigens is het vastsolderen van flash op het bordje uberhaupt achterhaald. Je wil dat simpelweg als stacked dies op je SoC hebben. Dat scheelt weer een heleboel pinnen en traces op je bordje, iets wat voor een $35 SBC stiekem best een significant deel van de prijs begint te worden.
Wel leuk idd, maar dan kom je in een geheel andere prijsklasse. Doe er dan ook meteen maar een snellere cpu op en meer geheugen ;)
Kennelijk is er of komt er ook een 1TB drive, ik zie namelijk bij de enclosure dit staan als zijnde compatible:

Compatible with:
•Raspberry Pi
•WD PiDrive 1TB
•WD PiDrive 314GB
•WD PiDrive Cable
•WD PiDrive Cable kit

http://store.wdc.com/stor.../WD_Pi_Enclosure%2C_Black
Uit het bovenstaande artikel, de laatste alinea
WD verkocht al een 1TB-versie van de PiDrive.
Yup helemaal niet gezien, shame on me |:(
In het artikel staat:

"WD verkocht al een 1TB-versie van de PiDrive. De kabelsets die daarbij horen werken ook met de nieuwe 314GB-variant."

Dus ik neem aan dat het in dat lijstje gaat om die (oudere) versie.
Dat is trouwens een mooie enclosure. Helemaal niet slecht voor een media player of zo.
Dit is echt puur marketing! Verder compleet nutteloos tenzij je het voor de prijs niet kan laten.

Ik heb gewoon een 2TB 5400rpm 2.5" hdd aan mijn Raspberry Pi 2 hangen via USB. Voeding krijgt hij dus gewoon via de RPi2. Niks aan de hand. Werkt perfect en als ik zou willen zet ik zo het OS (OSMC) op de HDD maar als je een retegoeie SD kaart hebt werkt dat juist sneller.

Precies deze opstelling (met andere modellen HDD) hebben 3 anderen die ik ken ook.
Zit je hdd in de behuizing van de Pi? Zo ja, welke case gebruik je?
Ik heb een €2 behuizing voor de Pi. Maar als ik meer uitgeef is dat geen enkel probleem.

Dit is puur marketing:
Volgens WD is de harde schijf ontwikkeld om efficiënter te werken met de Raspberry Pi dan een gewone harde schijf. De fabrikant heeft daarvoor een aantal onbekende wijzigingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de PiDrive minder stroom nodig heeft dan andere WD-schijven. Ook past de hdd in de Pi Enclosures die het bedrijf heeft uitgebracht.
Kan met elke HDD!
Ik heb zelfs een relatief traag sdkaartje ( 2GB uit een china-ereader ) dus hoogstens 4x
Maar open-elec boot alleen in read-only, de rest ( vrijwel het hele kodiverhaal ) staat op een ext4 usb.
Ondanks dat de RPi 'maar' usb2 is, profiteer je toch wel van de doorvoersnelheid van de usb3 stick

Getest met een 1TB hdd, maar side by side is de stick sneller in gebruik dan de hdd, alleen opslag-grootte is uiteraard beter.
Vooral de compacte vorm is geweldig https://www.sandisk.com/home/usb-flash/ultra-fit-usb
Ideaal voor de samenwerking tussen ownCloud en WD: https://owncloud.org/blog...g-owncloud-to-home-users/
Ik ben benieuwd hoe dit draait. Heb zelf Owncloud op een klein servertje draaien maar is zo traag als....
Bedankt voor de link! De gedachte schoot me te binnen deze week. Wil eigenlijk af van Dropbox en voor een Raspberry Pi 3 + OwnCloud setup gaan. Nu, met die WB PiDrive erbij zou ik onmiddellijk voor een relatief ruime cloud storage setup kunnen gaan :Y) .
Leuke marketing, maar je kan wel meer soorten hdd's of ssd's aan de usb hangen.
Niet echt bijzonder dus..
Interessant is dat deze geoptimaliseerd lijtk voor het stroomverbruik. Veel USB hdd's die je op een Pi kunt aansluiten hebben nog externe voeding nodig omdat de Pi relatief weinig voeding via USB geeft.
Hij is zuiniger qua stroomverbruik melden ze, maar het zal niet zoveel uitmaken denk ik, een doorsnee 2,5" hdd-schijfje verbruikt zo'n 1,6 watt bij activiteit, idle nog minder lijkt mij.
Ik zie ook niet echt het voordeel ervan in maar misschien is het precies iets waar bepaalde mensen op zaten te wachten, het laatste puzzelstukje.
Jammer, weet niet of het technisch mogelijk is maar het zou toch mooier geweest zijn als dit apparaat via de SD-kaart slot aangesloten kon worden zodat het ook echt voor je OS gebruikt kan worden. Nu moet je nog steeds een SD-kaart hebben voor het geheel (niet duur meer tegenwoordig I know).

Daarnaast snap ik de 314 grap wel, maar zouden de platters echt deze opslag bieden of zijn het platters van in totaal 400 gb maar hebben ze dit terug geschroefd in de firmware.
wat jij nu denkt / wilt is gewoon mogelijk - nuja een relatief makkelijk alternatief dan wel,

lever als WD een 1gb microSD kaartje mee met daarop de bootloader en eventueel een kernel, en code om te starten via usb en je bent klaar

waar ik als gebruiker blijer van zou worden is, wanneer rasberry overstapt naar een SoC met usb3 bridge, dat zou de beschikbare bandbreedte echt enorm veel goed doen, en mogelijkheden bieden voor onder andere wifi ac, gbitlan, of sata
Wat ik meer bedoel is dat somehow er een soort Ribbon SD-card kabel op zat waardoor je hem native kan aansluiten. De Raspberry is nu eenmaal niet een USB friendly device, 1 toetsenbord, 1 muis en je zit al vol.. Of 1 wireless transmitter voor beiden + wifi, en je zit vol etc etc. En om nou aan een raspberry pi weer een hub te hangen voor meer ports tja koop dan streef je de rasp weer wat voorbij wat betreft formfactor.
Als hij nou ook 31,41 had gekost was het plaatje compleet geweest :D
Kan dit soort ludieke acties wel waarderen!
Zoals elder vermeldt door GWBoes is het omgerekend wel kloppend.
Ik had het inderdaad gezien.
Als hij het eerder had gepost dan ik had ik het ook wel gezien voordat ik gepost had :)
31,42 als je correct afrond :+
Jammer dat deze in veel landen in Europa wel beschikbaar is, maar niet in Nederland. Zonde.
Geef het een maandje, en anders vlieg je em zelf in. Verzenden vanuit het buitenland kost niet zoveel in bulk ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.