Nieuwe Raspberry Pi Zero kost 5 dollar

De Raspberry Pi-stichting komt met een nieuw ontwikkelbordje, dat slechts 5 dollar kost. De Raspberry Pi Zero beschikt over een Broadcom-processor met snelheid van 1GHz en 512MB ram. Het bordje is per direct verkrijgbaar.

Net als de eerste Raspberry Pi, die in 2012 verscheen, heeft de Zero een Broadcom BCM2845-soc met een ARMv6 ARM11-core. Deze is bij de Pi Zero met een snelheid van 1GHz echter 40 procent hoger geklokt. Het nieuwe bordje is niet alleen veel goedkoper, maar ook fors kleiner dan voorgaande Raspberry Pi's; de afmetingen zijn 65x30x5mm.

De Raspberry Pi Zero is uitgerust met 512MB lpddr2-sdram en er is een micro-sd-kaartslot aanwezig om opslagruimte toe te voegen. Gezien de kleine afmetingen van het bordje missen de ethernet-aansluiting en de grote usb-poorten. Raspberry heeft echter plaats gevonden voor twee micro-usb-poorten, een mini-hdmi-aansluiting en ook is de 40-pins gpio-header aanwezig. De pinnen dienen echter nog toegevoegd te worden. Datzelfde geldt voor de composietvideo-header.

Volgens de stichting zijn er al tienduizenden exemplaren van de Raspberry Pi Zero geproduceerd. Het bordje is per direct te bestellen. De verwachting is echter dat de vraag voorlopig groter zal zijn dan het beschikbare aanbod. De nieuwe Pi Zero wordt ook gebundeld met de decemberuitgave van MagPi, het officiële Raspberry Pi-magazine.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-11-2015 • 09:01

265 Linkedin

Submitter: Bas0mniia

Lees meer

Reacties (265)

265
261
181
4
0
0
Wijzig sortering
hij is voor 4 GBP te verkrijgen op http://thepihut.com/ verzendkosten zijn ook nog een 2 nogiets.
Volgens deze website is hij ook rap genoeg om Full HD 1080p beeld weer te geven, ofwel waarschijnlijk ook een goede Kodi kandidaat. Ook verbruikt hij nóg minder stroom, namelijk maar 160mAh. :)
Leuk, maar hoe ga jij je netwerk regelen dan ?

Dus zeker geen kandidaat, tenzij je alles op een externe disk wil doen.
Wifi
http://www.ebay.com/itm/2...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
3.19 dollar zonder verzendkosten. deze werkt out of the box met de RPI 1 en 2 (zelf getest)

Micro USB to usb converter
( deze heb ik zojuist besteld om te kijken of dit in combinatie met elkaar werkt.
http://www.ebay.com/itm/2...geName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
nog geen dollar en zonder verzendkosten.
Welke os gebruik jij met die wifi adapter? Mijn ervaring is dat deze buggy of niet werkt bij kernels < 3.1

Overigens kan het nog goedkoper:

http://www.ebay.com/itm/H...9af1f7:g:8FYAAOSwNSxVG4Nv

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 26 november 2015 12:16]

Ik heb kodi geprobeerd en nog een andere linux distributie. het is een tijd geleden maar ik heb toondertijd gekeken welke chipset out of the box werkte op de RPI's. jou link heeft aan andere chipset. je zou er zelf even naar kunnen zoeken maar ik de die adapter specifiek gekocht voor de chipset. werkte super op allebei. (ik ben lui en hou installaties het liefst zo clean mogelijk)
Ow niet eens gezien tnx !
Voor fijne wifi gebruik ik XBian. Puike config tool waarin het te regelen is
Opletten, in no-time bedenken ze in China een micro-usb wifi-adapter. Over een maand nog maar eens op DX.com kijken.
Of Brando.com en zo zijn er nog wel meer.
Volgens mij bestaan ze al

http://www.dx.com/nl/p/mi...YaAqwv8P8HAQ#.VlgQbyCrRB0

[Reactie gewijzigd door VorCha op 27 november 2015 09:12]

Dat is geen wifi, maar toch wel handig! Ben benieuwd of het out-of-the-box op een RPi werkt.
oeps, my bad, ik zat met een ethernet adapter in gedachten omdat ik mijn huidige raspberry's allemaal bekabeld heb aangesloten.
Dat is helaas net als DX eigenlijk een soort reseller. Aliexpress is meer als Ebay. Maar Thx kende ik nog niet (ziet er minder fijn uit als DX of banggood)
Netjes. Is die ergens USB adapter in Nederland ook te krijgen?
vast wel maar de prijzen zullen niet in de buurt komen van ebay. als je naar de computer winkel gaat ben je vaak minimaal 15 euro kwijt. zelfs voor dit model. (mocht je hem al vinden) Dit wordt gewoon wholesale ingekocht en 500% tot 1000% marge op gemaakt. bovendien hoef je via ebay de deur niet meer uit en komt het met de post binnen en heb je geen verzendkosten
Aah daar zocht ik een maand geleden naar. Heb nu een andere wifi stick die ook werkt.
Ik vind de omissie van een netwerkaansluiting ook een probleem. Tuurlijk, je kunt gaan rommelen met een WiFi dinges, maar voor de toepassingen waar ik aan denk is dat onhandig. Een raspberry als VPN, Pi-hole of OwnCloud server wil je gewoon met een patchkabeltje rechtstreeks aan je router hangen.
Wat verwacht je, voor 5 dollar? Zo'n usb-network chip kost ook gewoon geld.
Ik kan me vinden in je argument maar....

Dan ben ik erg benieuwd naar de doelgroep hiervan.

Anno (bijna) 2016 zijn we juist heel hard bezig met alles connected maken. IOT is een veelgebruikte term en of het nu een hype is of niet, hetgeen waar het voor staat is duidelijk de toekomst waar we heen gaan. Om dan nu zo'n apparaat uit te brengen zonder native netwerkmogelijkheden, vind ik opvallend.

Voor die vijf euro krijg ik ook al een moederbord, processor, USB-poort en wat andere chips. Dat vind ik al ontzettend veel bang for buck! Wat mij betreft was het nog steeds een prima deal geweest mét netwerkpoort en dan voor €7,-, bij wijze van spreken. (en ik denk in de praktijk wel minder)

Wanneer je het apparaat alleen inzet voor sec development en 'leren programmeren' is het niet strikt noodzakelijk. Voor de inzet in de praktijk toch bijna wel (met nadruk op bijna -> er is immers voldoende uitbreidbaar spul voor verkrijgbaar maar dan wordt het toch weer een beetje zwaan-kleefaan).

Vandaar mijn vraag: wat is het doel en wie is de doelgroep.
Nou, blijkbaar is IoT niet het doel van de raspi0 ;)

En ja, als er een vergelijkbaar bordje zou zijn rond de €7 met netwerkpoort (en misschien zelfs met wifi voor bijvoorbeeld €10), dan zou daar zeker ook een markt voor zijn.
dit bordje kan al leuk zijn voor een Mame project, de klasieke spellen doen het prima op mijn Raspberry pi 1 en dus ook wel op deze.
De pi is bedoel voor onderwijs doeleinden. Jong kids in aanraking laten komen met programmeren, oudere kids kunnen met de gpio poorten fysieke zaken aansturen. En daar is niet specifiek en netwerk verbinding voor nodig, vandaar dat deze ontbreekt op deze versie en ook op de pi1-a.
Dat veel mensen er andere zaken mee doen is natuurlijk leuk want zo wordt het project ondersteund maar niet het doel van de organisatie
USB naar Ethernet verloopje? Wifi Adapter?
Niet denken in problemen, maar in oplossingen.

[Reactie gewijzigd door Lanithro op 26 november 2015 10:37]

Usb beperkingen, gaat veel te traag.

Wifi adapter kan een oplossing zijn gaat ca 4 Mbyte in de praktijk.

Duurdere oplossing (dacht ca 70 euro) is een kaartje wat Gbit en ook Sata doet en dat is dan handig als je iets gaat doen van server zoals Plex

http://www.suptronics.com/xseries/x300.html

Ben benieuwd of er voor het netwerk en Sata nog ergens wat goedkopere oplossingen zijn want het zwakke punt van die Raspberri's is de opslag op SD Kaartjes en die kunnen niet lang werken.
Ligt eraan wat je ermee wilt doen, buiten dat is het absolute onzin om dan met een bordje aan te komen wat ruim 10 keer zo duur is, want dat is simpelweg geen concurrentie. Nog sneller is een NUC, beginnend rond de €200.- maar als je echt lol wilt hebben heb je best toffe servers van Dell waar je rond de 3000.- voor moet neertellen, zo kan je bijna oneindig doorgaan natuurlijk.

Ik ben zelf ontzettend benieuwd! Samen met wat goedkope chinese onderdelen en misschien wat soldeerwerk heb je echt een erg tof systeempje voor onder de 20 dollar!
Heh ik doe niet anders, het is oplossing maar op het bord was prettiger geweest, period.
Daar is al een uitstekende oplossing voor: de pi b 2

Ik weet niet wat jij allemaal verwacht voor $5?
Het gaat niet om de $5, het gaat om het formaat met de verdere specs.

Beetje makkelijk om direct op "goedkoop" te reageren.
originele Pi heeft ook USB to ethernet op het pcb
Je hebt microusb aansluiting, dus wireless adapter of bekabelde adapter even aansluiten en voila.. netwerk.
Wat dacht je van usb to lan converter of een usb wifi stick?
Zoals ik met de eerste raspberry pi deed had ik hier een wifi dongle aan hangen, dat kan hier natuurlijk ook met een verloopkabeltje. Teven kan er dus ook een HD aan, of zoals ik had ingesteld gebruikte alle KODI's een mysql server en werden video's gestreamed vanaf mijn nas. Op deze manier wordt vanaf elk device je kijkgeschiedenis gesynchroniseerd.
Hmm als je deze Raspberry voor Plex (of simpeler voor Kodi) wilt gebruiken dan is zo een wifi n niet genoeg (wel voor het streamen maar om al je files op te slaan zal de praktijk van 4 a 5 Mbyte erg lang duren om bijvoorbeeld 300 GB aan films en muziek over te zetten). Bovendien moet je dan ook een echte harddisk hebben want daar zijn die geheugenkaartjes niet geschikt voor, die kunnen maar een paar keer schrijven en lezen.
Er is voor de Raspberry namelijk ook een uitbreidingskaartje waar dan wel weer een netwerk (Gbit) op zit en ook nog eens een Sata aansluiting

http://www.suptronics.com/xseries/x300.html

Verder nog geen ervaring mee en hoe je de software hiervoor aanpast weet ik ook niet.
Micro USB --> USB A --> ethernet adapter / WiFi dongle
Anoniem: 498327
@RutgerM26 november 2015 17:12
Inderdaad, externe HD is niks mis mee. Downloaden mag toch al niet meer.
Nou er is wel een heel groot verschil tussen 1920x1080 uit kunnen sturen en goed Kodi kunnen draaien natuurlijk. Deze gaat echt niet snel genoeg zijn om grote formaten in 1080p af te spelen, net zoals de Pi1 dat net niet is.
De Zero heeft inderdaad dezelfde chipset aan boord als de Pi 1 (A, A+, B, B+), maar ipv op 700MHz, draait deze op 1GHz. Dit zou misschien net het duwtje in de rug kunnen zijn die nodig is om de boel wel lekker te laten lopen. We zullen de revieuws af moeten wachten.
Hoogstwaarschijnlijk een n00b vraag maar: Ik ben vooral benieuwd wat je precies kunt draaien op een een Rpi. Is dit allee Linux? of is bijvoorbeeld een windows versie ook mogelijk?

Never mind...

nieuws: Microsoft kondigt Windows 10 voor Raspberry Pi 2 aan

[Reactie gewijzigd door sygys op 26 november 2015 12:36]

Zelf gevonden ;-). Let wel op dat dat alleen op de Pi 2 kan. Dit nieuwe bordje zal je daar niet bij helpen - is ook meer voor de knutselenthousiasteling. Ik zie deze aankondiging ook wel een beetje als 'Take that, Arduino'.
Op de pi 1 (en dus de zero) is alleen Linux en RISC OS beschikbaar vanwege de chipset (ARM v6). Windows 10 IoT draait alleen op v7
Dat is alleen op een Raspberry PI 2.
Overigens is dat niet windows zoals je het kent, maar embedded windows.

Dus Windows zonder vensters... (NT Kernel + WIN32 ex. grafische omgeving).
Op de pi 1 kon ik overclocked op 1 ghz sommige wel en sommige niet vloeiend afspelen. Wat wel of niet kon was afhankelijk van het audio formaat; AC3 ging goed DTS niet. Als deze nog verder overgeclocked kan worden zal DTS wellicht ook vloeiend lopen.

Een andere oplossing zou een USB geluidskaart kunnen zijn.
Nou er is wel een heel groot verschil tussen 1920x1080 uit kunnen sturen en goed Kodi kunnen draaien natuurlijk. Deze gaat echt niet snel genoeg zijn om grote formaten in 1080p af te spelen, net zoals de Pi1 dat net niet is.
Heb je de raspberry 1 wel eens gebruikt? Kodi kan alle 1080p video met h264 dmv hardwarematige versnelling met gemak decoderen. Heb zelf ook bestanden van 10 gb afgespeeld zonder problemen. De raspberry krijgt het wel moeilijk wanneer bestand een zware dts audiostream bevat. Dit moet namelijk de CPU decoderen. Ook de interface is niet heel snel op raspberry 1. Met name plugins als pulsar of YouTube hebben lange wachttijden door de trage cpu.
De raspberry krijgt het wel moeilijk wanneer bestand een zware dts audiostream bevat. Dit moet namelijk de CPU decoderen.
Niet als je DTS als bitstream doorstuurt naar een versterker/decoder over de HDMI aansluiting (eventueel met een S/PDIF splitter om het bruikbaar te maken over bijvoorbeeld TOSLINK).
Ook de interface is niet heel snel op raspberry 1. Met name plugins als pulsar of YouTube hebben lange wachttijden door de trage cpu.
De CPU draait bij dit model iets vlotter. Het zal geen Pi 2 prestaties hebben, maar wel iets soepeler zijn.

Maar even wachten op een compacte case. Wat wel handig is van dit model is dat de belangrijkste aansluitingen allemaal aan één kant zitten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 november 2015 11:47]

Klopt, heb zelf geen hdmi receiver dus was dat vergeten te melden. Tevens heb ik vaak genoeg video met dts afgespeeld. Zolang het gewoon 5.1 is of niet dts hd. Kan de raspberry het ook nog wel aan. Althans dat blijkt uit eigen ervaring.
Precies wat hieronder ook gezegd wordt.
Het is gewoon niet ideaal. Veel downloads tussen de 10 en 20 GB hebben een DTS stream en daar gaat het gewoon niet zo heel vlot mee.

Geeft niet verder want het is ook maar een erg goedkoop dingetje maar het is wel het vermelden waard. Je leest online vaak dat mensen zeggen "Kodi speelt alles af", wat dus niet zo is.

Voor serie's en films van mindere kwaliteit is het verder wel uitstekend.
Voor 4 in plaats van 5, dat ziet er nog beter uit. En de wetenschap dat de Pi uit de UK komt en niet uit de US.
4 Britse Pond (5,69 euro) ipv 5 Amerikaanse Dollar (3.77 Euro).
(Wisselkoersen volgens Google)
5 dollar is nu 4,71...
Inderdaad. Ik vond 3,77 ook al erg laag. (Maar dat is wat google mij 3 uur geleden vertelde)
Ha thanks misterr!
Gelijk maar eentje besteld natuurlijk ;)

totaal was het 9,61 euro inclusief verzending
Heb je 'm al binnen? De mijne is vrijdag verstuurd, dus zal vermoedelijk dinsdag aankomen.
Nee helaas, ik zal vanavond is bij de post kijken, neem aan dat het brievenbuspost is. ;-)
en de dollar is net even wat goedkoper dan de pond voor ons hollanders, reken je even mee?

4 GBP a €5.6875; 5.69 dus
5 USD a €4.7121, 4,71 dus Dat scheelt dus bijna een euro als je hem in dollars koopt, is toch 20% in deze krappe tijden :+
Alle USD prijzen worden altijd exclusief sales tax vermeld in EUR altijd inclusief BTW, dus die komt er nog wel bij wanneer je iets in de US koopt, deze is wel lager dan de BTW hier
britse ponden is ook ex VAT waardoor dat argument niet echt opgaat (die paar % verschil)
UK sites vermelden (zo goed als altijd) hun prijzen incl VAT en er is geen extra tax tussen europese landen. Ook in het voorbeeld hierboven blijft het ook gewoon 4GBP of je dat nu als Brit koopt of laat verzenden naar BE/NL.

Niet dat het hier echt van belang is omdat het spotgoedkoop is, maar juist is juist. Voor grotere aankopen kan het wel belangrijk zijn.

Enige waar je eventueel wel op moet letten zijn kosten voor betalen in vreemde currency afhankelijk van je betaal methode.
:) dat op een NL forum zelfs over een computer die vrijwel niets kost nog over de goedkoopste besteloptie wordt gedebatteerd
Bedankt & besteld! omgerekend voor naar België komt het op €9,24.
En bedankt! Direct de bestelling geplaatst.
thanks! gelijk maar even de essentials kit erbij genomen aangezien het allemaal micro aansluitingen zijn:)
thx meteen een besteld wel met alles erbij dan kan ik direct aan de slag

mooie ontwikkeling dit had de eerste pi en de 2e en nu de nieuwe zero erbij geniaal hoop dat ale oude dingen er gewoon op werken
Is inmiddels 3,50 geworden :/
Oh ja hij Is gratis als een Magpi tijdschrift op de kop weet te tikken. 😉
Indrukwekkende prijs, maar 1 ding snap ik niet helemaal:
Raspberry heeft echter plaats gevonden voor twee micro-usb-poorten, een mini-hdmi-aansluiting en ook is de 40-pins gpio-header aanwezig. De pinnen dienen echter nog toegevoegd te worden. Datzelfde geldt voor de composietvideo-header.
Dient de koper dit nog te doen of ontbreekt dit gewoon op het plaatje en wordt dat in het uiteindelijke model er wel bijgedaan?
Je kan voor £4 een adapter kit kopen met GPIO header, HDMI en USB adapters.
De 40 pins connector moet je nog wel op je Pi solderen.
Dat is toch het hele idee van RPI dat je zelf er aan gaat Tweaken ?

een voordeel is dat je zelf kan bepalen welke pins je soldeert en mocht het een keer fout gaan dan helaas koop je een nieuwe PRI zero
Dat klopt alleen niet iedereen die hier komt heeft een soldeerbout en een vaste hand. Ook aan de automation kant is de Pi een leuk ding en ik weet niet of ik al mijn vrienden met een hobby voor rommelen met automation ook vol vertrouwen een soldeerbout in de hand zou drukken.
De header kun je ook erop prikken en aan de zijkant houden zodat hij contact houdt. Dan met een lijmpistool het ding gewoon vastmaken.

Natuurlijk niet het meest ideale, maar het werkt wel, en foolproof.
Foolproof? Ik denk niet dat je daar een betrouwbare verbinding aan overhoudt.

Daarnaast heb ik geen lijmpistool, wel een soldeerbout ;)
Daarom dat het niet het meest ideale is maar gewoon een werkbare oplossing...

De comment is dan ook niet gericht aan jou als je wel een soldeerbout hebt?

[Reactie gewijzigd door Svardskampe op 27 november 2015 09:47]

En dan met geleidende lijm, voor SMD componenten…lekker makkelijk!
Ik denk dat je bordje <1sec fried is en rook genereren de enige GPIO-functie is, die je ooit zult zien van RPi "Zero" :')

Zero plezier heb je er dan nog van… ;)
... Nee, lijm van het lijmpistool is gewoon isolerend? Die comment is natuurlijk niet bedoeld voor iemand die überhaupt weet wat een smd is.
I know, het was ook geen serieuze opmerking- maar dat begreep je waarschijnlijk wel toch? ;)
En als ze de header er wél standaard op hadden gesoldeerd, krijg je weer zeurpieten die dat zonde van die paar cent vinden. Het gaat hier immers om een 'prijsvechter Pi'.
Zou ook meer kosten dan een paar cent want 't zouden de enige through-hole componenten zijn en die moeten op een compleet andere manier gesoldeerd worden dan de rest wat SMD is. Dus je productieproces wordt nogal uitgebreid.
Voor mij de perfecte gelegenheid er om er eentje te gaan halen. Ik heb dat toch nog nodig voor andere projectjes.
Ik denk dat de meeste mensen die aan de slag gaan met de GPIO, geen probleem hebben om die er even op te solderen.
Een soldeerbout heb je al voor een paar euro en een vaste hand heb je niet bepaald nodig voor een header met zulke groffe pitch. Juist mooi om mee te leren solderen.

Nou, 0402 smd (het formaat van de kleinste weerstandjes rond de processor op dit bord), daar heb je een vaste hand voor nodig ;)

Maar echt, ik vind het juist handig dat die header er niet op zit. Zo heb je veel meer mogelijkheden voor inbouw vanwege het dunne profiel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 november 2015 16:43]

Dan is deze RPI minder geschikt voor die gene, zullen ze dan wel vaker tegenaan lopen als ze deze hobby kiezen en niet met soldeerbout kunnen of durven om te gaan. Die moet dan maar A+ kopen of zo. ;)

Edit/
Of geef ze eerst even gaten printje erbij en wat links naar Youtube zodat ze wat kunnen oefenen, kinderen van 4 jaar leren het dus moet jou vrienden het ook wel kunnen leren lijkt me. :D :+

En we hebben het niet over SMD en 200+ euro kostend bord, gaat om 2.54mm header op 5 dollar bordje, kan hoogste een 5 dollar wijze les worden als het compleet mis gaat en de pads van de pcb afkomen of zo.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 26 november 2015 17:24]

Precies. En een rolletje soldeer kost? Dat kitje kost? Een adaptortje usb 2x en 1x hdmi kost? Grof schattend ben je net zo duur uit als een gewone Rpi 2 B-versie, denk ik.

Maar toch is de Zero niet helemaal om te bashen, dit ding wordt wellicht een betere spy-tool, of een SBC om in kleding te verwerken, onopvallend. Ik zie hier toch wel toepassingen voor, zo'n dun bordje. :)

[Reactie gewijzigd door johncheese002 op 27 november 2015 02:04]

Het is beter als in nederland bestellen:
pricewatch: Raspberry Pi Zero
Anoniem: 498327
@xleeuwx26 november 2015 17:16
Dat is wel een setje met adapters.
die is dus in GB voor 8 pond te krijgen en das volgens mij geen 18 euro ...

https://www.sossolutions....ero&utm_campaign=tweakers

echter niet meer te verkrijgen en dus nu ook in GB voor 18pond:
http://thepihut.com/colle...roducts/raspberry-pi-zero
Ah kijk dat is handig! Dank je wel voor de link. Ik zou je een +2 willen geven maar dat kan helaas niet :(
Doe ik voor je :-)
Ik interpreteerde het als dat de koper dit zelf dient te doen. Handige manier om de kosten laag te houden door features optioneel te maken die niet iedereen zal gebruiken.
Niet alleen dat, maar het apparaat blijft ook veel compacter.
Dit is in oorsprong een bordje voor ontwikkelaars. Dus ja dit moet je zelf nog toevoegen :)
Zie https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-zero

[Reactie gewijzigd door belal op 26 november 2015 09:16]

Wow dat is wederom een gave ontwikkeling van ze! Wederom voldoende voor een simpel HTPCtje en voor tal van leuke hobbyprojectjes. En kom, voor 5 euro wil je het gewoon hebben om te hebben :)
Je gaat enkel een veelvoud van die 5 euro kwijt zijn aan converter-dingen: mini-HDMI naar HDMI, micro-USB naar ethernet, wellichtt een micro-USB naar gewone USB voor muis, toetsenbord of IR-ontvanger...
Een muis is niet nodig gewoon een ir ontvanger op de gpio pinnen knutselen en een goede afstands bediening, dan wel een bluetooth connectie daar aan hangen. mini-HDMI naar HDMI vind je op ebay all voor ~2 euro micro-usb naar ethernet voor ~8 euro. Dus voor zo rond the 20 euro heb je al een HTPC die meer dan klein genoeg is om achter een scherm te verstoppen en toch toegang bied tot alles wat je op je NAS hebt staan.

Ik zeg een geweldige oplossing voor mensen die wel een HTPC willen maar er geen ruimte aan kwijt willen zijn.

Daar naast zijn er zo veel gweledige oplossingen met een Pi bedacht die dankzij deze verkleining alleen nog maar beter worden. Denk bijvoorbeeld aan home automation projecten met een Pi als centrale "server". Of allerhande andere oplossingen die dankzij de kleinere Pi een stuk minder ruimte nodig hebben wat alleen maar handig is. :-)
Ook infrarood is niet nodig, gewoon de remote van je tv gebruiken, klaar.
Da's idd heel mooi aan een Pi + XBMC/Kodi. Door de HDMI-CEC support kan je het geheel controleren via de afstandsbedining van je tv over de HDMI kabel. Geen extra afstandsbediening nodig en je Pi kan gewoon ergens uit zicht in de kast of achter de TV. Super!
Welnee joh, of je nou een hdmi kabel koopt of een mini-hdmi > hdmi, dat is toch even goedkoop... Eerste hit: http://www.allekabels.nl/...hdmi-mini-hdmi-kabel.html
Maar dan nog, komop 5 euro dollar!

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 26 november 2015 09:09]

Bij het bericht op de website van raspberry pi staat dat er ook een bundel verkrijgbaar is.

"If you’re looking for cables to go with your free Zero, head over to the newly revamped Swag Store, where we’re offering a bundle comprising a mini-HDMI and a micro-USB adapter for just £4, or alternatively subscribe and we’ll send you them for free."
https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-zero
Zie bron, voor 4 engelse ponden kun je een microHDMI en microUSB converter kopen. Of je subscribed voor het MagPi magazine en je krijgt ze gratis.
Je gaat enkel een veelvoud van die 5 euro kwijt zijn aan converter-dingen: mini-HDMI naar HDMI, micro-USB naar ethernet, wellichtt een micro-USB naar gewone USB voor muis, toetsenbord of IR-ontvanger...
Dat was ook het eerste dat ik dacht., maar niet iedereen gebruikt de Pi natuurlijk voor Kodi :)

Deze is met verzenden voor een kaal bordje 15 euro, voor 20 euro heb je al een normale Pi en dan heb je geen microusb naar usbconverter en usb naar ethernetconverter of mini-HDMI naar HDMI nodig. Al zal het nog wel goedkoper worden als hij bij meerdere webshops ligt en als je het combineert met die converters krijg je hem misschien wel gratis opgestuurd.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 26 november 2015 12:06]

Vanmorgen bestelt en met kabel en extension kit 10 pond dus met de kabels etc
Zonder ethernetpoort! Dan zou ik toch eerder voor een RPi1 B+ gaan en die overclocken of gewoon een RPi2.
Dit is meer een bordje wat je gebruikt in projecten met weinig plaats. Dus als je al een pi hebt, stop je dat sd kaartje erin en gaan met die banaan, daarom zijn ook de kabels optioneel. Het is hoofdzakelijk bedoeld om headless in projecten te gebruiken en waar een andere pi te duur is en te groot
Precies. Heb er twee besteld als vervanging voor Arduino-projectjes. Met een cheapo 4GB MicroSD'tje (zoals deze) ben je onder de tien euro een stuk verder dan met een Arduino. Nog eens meer programmeermogelijkheden ook!
Niet erg, mooi ding voor in de auto o.i.d. Leuk standalone apparaatje, 64GB SD kaart erin met alle kinderfilms...

Ik wil echter ook nog steeds een BananaPi R2 kloon: met SATA dock en gigabit ethernet (1 poort ook prima).
1 hobby projectje gaat zijn om een update management platform te schrijven voor al je andere hobby projectjes.
Maar hij staat nog niet in de pricewatch :D.
Voor de liefhebbers, hij is al verkrijgbaar bij SOS Solutions.
Overal zie ik een prijs van 17 euro (weliswaar inc verzenden) maar dat is toch even anders dan 5. Wat mij betreft hadden ze wifi toe mogen voegen, dan was het een snel alternatief voor esp8266 geweest.
Je kan moeilijk een microcontroller met een computer vergelijken; beiden hebben hele andere manieren van werken en hebben heel verschillende sterken & zwakke punten.
http://thepihut.com/colle...roducts/raspberry-pi-zero

Net besteld incl kabels (zero-kit) voor 10 pond + 3.5 pond verzendkosten
Alleen bordje = 4 + 3.5 = 7.5 thuisbezorgd en betaald met PayPal
WInkel zit in UK dus GEEN invoerrechten

[Reactie gewijzigd door robvr op 26 november 2015 12:29]

<22 euro heb je nooit invoerrechten, wereldwijd.
En Inclusief de micro HDMI en micro-usb verloopjes...
Toch mooi die vertaling van 5 dollar naar 18,95 in euro's :P
Ik heb even gebeld met SOS Solutions.
Wat ik begreep is dat de nederlandse importeur (waar SOS Solutions de raspi's vandaan haalt) de prijs enorm heeft opgedreven. SOS Solutions schijnt er niet veel bovenop te doen (€1,- werd gesugereerd).

Waarschijnlijk gaan we die dingen niet in nederland voor een normale prijs tegenkomen de eerste tijd.
Hmm afwachten dan maar, wel balen voor SOS dat ze gelijk zo gebonden zijn aan de onverklaarbare hoge prijs
Geloof niet dat SOS genoegen neemt met 1 euro, het zou natuurlijk kunnen dat na aftrek van al hun kosten er nog 1 euro overblijft...
Uhh. Invoerkosten? :+

Edit: mensen, het was een grap. Clown emoticon, hahaha? Nee? Ok...

[Reactie gewijzigd door Cilph op 26 november 2015 09:28]

Heb je wel invoer kosten uit engeland naar nederland?
Nog niet, dat komt als ze uit de EU stappen.
En als NL er ook uit stapt betaal je straks dubbel :+
Nope,

Binnen de EU vrij verkeer van goederen. Ik woon in de UK en koop regelmatig spullen 'op het vaste land'
Dat is dan bijna evenveel als de invoerrechten van mijn Pebble Time Steel die ik via KS gekocht heb, dat is natuurlijk onzin vier keer over de kop 8)7
Onder de 22 euro heb je geen invoerrechten.

En nu braaf naar Aliexpress.com om te zien wat je allemaal onder de 22 euro in China kan krijgen ;)
Vandaar dat ze de spullen in allemaal kleine zakjes opsturen ;)
Invoerrechten vanuit de UK?
Dat is ook echt 3 keer de normale prijs :P
SOS zit hier praktiscc om de hoek. Voor 5 euro was ik meteen gaan fietsen maar voor 18 blijf ik zitten waar ik zit.
Of typisch een winkel die als enige momenteel de hoofdprijs kan vragen. Wachten tot er meerdere zijn die hem verkopen laat de prijs al snel zakken. 450 euro voor i7 6700k is ook asociaal hoog. Maar ja hij is slecht leverbaar dus kan je het maken.
Dacht even ik bestel er gelijk 1, maar met de kennis dat hij 5 dollar zou kosten, vind ik 18 euro bij SOS Solutions veel te duur (relatief gezien dan).

EDIT: spuit 11

[Reactie gewijzigd door Jeroen797 op 26 november 2015 09:14]

Als je hem bij Raspberry Pi zelf besteld is hij 4 pond plus 4 pond verzenden dus €11,50 ongeveer. Goedkoper als je er meer besteld uiteraard.
http://swag.raspberrypi.o...roducts/raspberry-pi-zero
Oh dat is jammmer, toen ik mijn reactie plaatste was hij nog te bestellen!
ze gaan als zoete broodjes!
Ja, helaas alleen niet voor 5 dollar.
Bij the Pi Hut kost ie effectief maar $5, wel £4 in feite, want dat is een UK online shop. Ze hebben ook een "essential kit" die je erbij kan nemen, waar dan meteen alles inzit dat je kan nodig hebben (headers, mini usb to normal USB cable, mini hdmi to normal hdmi en een 8gb microSD kaart). Dat kost nog eens £6. Dus voor £10 + verzending zit je gebeiteld. Veel goedkoper dan dat komt het toch echt niet denk ik.

Je kan ook het MagPi magazine van deze maand kopen, en daar zit de RasPi zero zelfs GRATIS bij.
Nogal een verschil. 5 dollar of 19 euro. Zelfs met euro dollar btw invoer conversie etc kom ik daar onmogeljk op uit.
Gewoon na ontvangst een civiele zaak aanspannen, omdat je er vier behoort te krijgen i.p.v. één…"ze waren toch maar ca. 5 euro/stuk?" :o
Men moet natuurlijk ook winst maken. Marktwerking ;)
En een HDMI kabeltje en microUSB converter erbij?
Voor 18.95!!! Dat is nou niet echt 5 Euro/Dollar
Dat is inclusief verloop kabeltjes.
In de UK is het dan GBP 17.--
Kost daar 18 euro. Tja, dat is dan wel weer veel.
Lol en tegen welke prijs.
Staat wel in de Pricewatch, maar er zijn nog geen SKU/EAN codes bekend.
pricewatch: Raspberry Pi Zero
Jammer dat deze site down is en zijn ze op voorraad of is dit pre-order en gaan ze die snel zelf bestellen?
Bij mij is de site nog gewoon online.
Vanmorgen stonden er nog 100 op voorraad, de status is nu bijgewerkt naar "op voorraad bij leverancier".
Het gaat dus wel erg hard (ondanks dat alle mensen iets mopperen over het prijsverschil hier)..
Wat voor voeding zou deze nodig hebben? Leuk formaat bordjes voor een erg leuke prijs.
Hij ontvangt stroom over één van de Micro USB-poorten.
Dus dan kun je niet bijv. een netwerkadapter en een usb stick tegelijk gebruiken, tenzij je een usb hub gaat toevoegen. Wordt het toch weer een stuk minder compact!
Precies. Vooral internetverbinding maken terwijl je ook een toetsenbord aan wil sluiten is behoorlijk lastig dan... terwijl dat imo toch echt een must is.
Bij HDMI kan de KODI ook evt. via de afstandsbediening van de TV bediend worden... Scheelt weer een toetsenbord...

Het meeste is selectie uit gepresenteerde lijstjes.
Aangezien de SoC en geheugen hetzelfde zijn, verwacht ik iets vergelijkbaars als de Raspberry Pi. SOS Solutions biedt ook dezelfde 2A micro-USB lader aan als ze bij de andere Raspberry Pi's leveren.

Leuk bordje om mee te ontwikkelen, maar als mediaspeler zou ik toch voor de RPi 2 gaan vanwege de ethernet poort en veel snellere SoC. De Zero lijkt me meer geschikt om zelf mee te knutselen als je de GPIO wil gebruiken en geen netwerk of snellere SoC nodig hebt.
Op de officiële site van Raspberry staat dat het apparaatje op 700Mhz tikt, dat is toch een aanzienlijk stuk minder dan hier staat.

Edit: nu staat er wel 1Ghz, tikfoutje denk ik :P

Hier is de winkelpagina: https://www.raspberrypi.org/products/pi-zero/

Leuk ding, als denk ik dat de bruikbaarheid als klein computertje of mediaspeler toch te wensen gaat overlaten. Mini-HDMI, en micro-USB zijn namelijk niet de kabels/aansluitingen die je thuis hebt liggen, met name toetsenborden en dergelijke.

Ik zal hem toch wel aanschaffen, is wel eens leuk om mee te rotzooien en voor die 5 dollar kan het geen kwaad. Zo maak je het ding pas echt beschikbaar voor scholen en bedrijven. Waar je eerst 1 "grote" raspi kon aanschaffen kun je er nu bij wijze van spreken 6 halen.

[Reactie gewijzigd door Kuusj op 26 november 2015 10:56]

Er staat toch echt:

The Raspberry Pi Zero is half the size of a Model A+, with twice the utility. A tiny Raspberry Pi that’s affordable enough for any project!
 • 1Ghz, Single-core CPU
 • 512MB RAM
 • Mini HDMI and USB On-The-Go ports
 • Micro USB power
 • HAT-compatible 40-pin header
 • Composite video and reset headers
Tja, dat hebben ze dan veranderd, want eerst stond er echt 700Mhz single-core.
Maakt ook niet uit, ik heb toch liever 1Ghz dan 700Mhz.

Nu de 1Ghz "zeker" voor mezelf is, is het wel een zekere koop. Misschien iets voor in de schoen van sinterklaas :P
Die prijs geldt helaas (nog) niet in Nederland. Als je de link naar SOS Solutions van hierboven volgt, zie je dat hij daar € 18,95 kost. Dat is een hoop meer dan € 5 (uitgaande van 1 $ --> 1 €). Voor elk bordje heb je ook nog een Micro-SD kaartje en voeding nodig, dus dan kom je al gauw iets hoger uit. Hij is nog steeds goedkoper dan zijn grote broer, maar eerder een factor 2 dan 6.
Stuk kleinere Raspberry dan de vorige versies, echter heeft deze maar een singel core 1 ghz cpu (?).
Voor toepassingen zoals xbmc is deze dus niet geschikt.
Ik zie meteen mogelijkheden voor de hifi-pi.
Het is gewoon dezelfde cpu als de originele Pi maar dan hoger geklokt. Die voldoet prima als HTPC (XBMX draait dan niet supervlot maar voor mij in ieder geval voldoende)
De Raspberry Pi 1 en 1+ voldoen zwaar niet aan de specificaties om een mediacenter als kodi te draaien.
Probeer maar eens een HD of 4k filmpje af te spelen.. gaatie niet redden.
(De 2b daarintegen wel)

Vele testen uitgevoerd:

Zo duurt het opstarten van Kodi met de pi 1 minstens 40 seconden tegen 10 seconden wat de pi 2b doet.
Een 720p video openen duurde 92 seconden en begon direct te haperen.
Dezelfde bron opende op de pi 2b in 12 seconden en speelde vlekkeloos.
Een SD filmpje op youtube zoeken (dus zoeken en resultaat laden) duurde met de pi1 32 seconden en met de 2b maar 4 seconden.

(Let wel, standaard zijn in openelec images de cpu, ram en gpu zwaar onderclocked dit is simpel aan te passen met de config.txt file. Dit levert bij de pi1 telkens 5-10 seconden winst op maar dan nog blijft hij veel te langzaam)
Wie draait er nou (niet beschikbare) 4k content op zijn mediacenter?

Mijn PI opent binnen 5 seconden elke 720p of 1080p van de NAS mét DTS pass-through en stottert nóóit. Geen idee hoe je getest hebt...

Aan 4k heb ik nog geen behoefte, maar dan is sowieso een Pi niet de juiste oplossing.

Opstarten maakt niks uit, de Pi's zijn juist handig om altijd aan te laten staan.

[Reactie gewijzigd door pagani op 26 november 2015 13:40]

Pagani..
Wij hebben hier verschillende boards getests (rasp 1 totm 2b en banani pi, android boxes enz enz) , compleet met testprocedure en opstelling.
Vind het vreemd dat je zegt dat hij zo stabiel draait.. kan het eigenlijk niet geloven.

Hoe wil je HD kijken met 256mib ram waar ook nog de helft voor je GPU af gaat ?

Maak eens een filmpje en pm me die :-)
Ik zal dr vanavond ook 1 maken ..
gaan we dan vergelijken.


EDIT: Niet beschikbare 4k ?
Er is al genoeg 4k content beschikbaar, kijk paar films per week allemaal in 4k.

[Reactie gewijzigd door robbinwehl op 26 november 2015 14:33]

De Raspberry Pi B (met dezelfde specs als de Zero) heeft 512MB RAM...

Daarnaast vermoed ik dat je dus hebt lopen testen met een Pi A, ethernet/wifi over usb, nee, dan gaat HD inderdaad niet lekker werken...

Dat heeft dan meer met beperkingen van de netwerksnelheid te maken (die via USB ook meer CPU kost) dan met de PI zelf.

[Reactie gewijzigd door pagani op 26 november 2015 15:14]

Het is gewoon dezelfde cpu als de originele Pi maar dan hoger geklokt. Die voldoet prima als HTPC (XBMX draait dan niet supervlot maar voor mij in ieder geval voldoende)
Ja ma de orginele heeft maar 256 ;-)
Mijn Pi B2 draait 720p ook supersoepel (met snelle start) af vanuit NAS over Ethernet (incl. Hyperion Ambilight :Y) ). Nauwelijks overgeclocked.
B2 is echt uitkomst prijs/kwaliteit is 10/10 :-)
De Raspberry Pi 1 en 1+ voldoen zwaar niet aan de specificaties om een mediacenter als kodi te draaien.
Probeer maar eens een HD of 4k filmpje af te spelen.. gaatie niet redden.
De Pi1 kan nochtans vlotjes een FHD-stream afspelen bij mij, dankzij de hardware decoding.
Als tweaker heb ik ook zo iets van: geen geld, moet ik hebben!
Maar vrees dat het beetje is zoals bij vrouwen die schoenen zien staan voor geen geld... moet ik hebben! En dan dragen ze die nooit...

Ik vraag me dus af, als ik het zou hebben, waarvoor zou ik het gebruiken...
Waar gaan jullie tweakers het voor gebruiken? Als mediacenter hebben de meeste al iets beters en krachtigers.
Iemand tips?
Waar stopt je fantasie? Zelf net een Pubquiz pi gemaakt, 4 3d geprinte kastjes met 4 knoppen (a,b,c,d) en alles aangesloten op de Pi. In de command line zie je netjes de gegeven antwoorden verschijnen en je ziet wie de vraag goed of fout heeft.
Dit project was voor mij een leerschool, en ik heb er veel tijd in zitten. Maar het is erg leuk als het resultaat eenmaal zichtbaar is.
Daarvoor gebruikte ik deze app: http://www.amazon.com/Buzzers-com-BigRedBuzzer/dp/B006CWWOWC
Iedereen heeft toch wel een smartphone :-)
Heb je daar dit project voor gebruikt of hoe ben je hieraan begonnen?
https://www.raspberrypi.o...ox-a-diy-quiz-show-setup/
ik heb gewoon smartphones gebruikt met die app die ik naar link op :-)
besteld bij de pihut incl. verloopkabeltjes. 10 pond. Had de laatste, hij is nu uitverkocht ;)
Leuk speledingetje voor de feestdagen ;)
Leuke specs: 40% sneller als de normale raspi, nog maar half zo groot en stroomverbruik ook flink omlaag. Top dingetje! _/-\o_ :P

[Reactie gewijzigd door poktor op 26 november 2015 14:14]

Heb hem ook besteld, zou vandaag op voorraad moeten komen, heb hem gewoon bij een NL shop besteld, 18.95 euro, zit dan ook usb en hmdi naar mini verloopje bij. Hij zou morgen bezorgt worden mits alles goed verloopt en het geen gekkenhuis is bij de webshop.
Heh.. da's 5 euro duurder dan wat ik betaald heb. Die 10 pond was €13,95.. :P

[Reactie gewijzigd door poktor op 26 november 2015 15:29]

Moest jij geen verzendkosten betalen?

1 British pound = 1.42298093 Euro .
Pihut rekent 3.50 pond voor het verzenden naar de EU, dat is de goedkoopste optie royal mail.

Dan is het zelfs duurder dan 18.95 euro, 13.50 x 1.422 = 19.19 euro

Edit/
Voor de duidelijkheid, die 18.95 euro van mij is inclusief verzendkosten.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 26 november 2015 17:48]

ik heb hem incl. doosje en kabeltjes gekocht voor 10 pond :)
en inderdaad nog iets aan verzendkosten. Geeft niks :)
ik heb bij de pihut 6,50 in ponden betaald, inclusief verzending. Omgerekend door paypal was het €9,61. Ik heb dan wel alleen het board, zonder kit.
Neem aan dat je de kale versie heb gekozen en niet de kit, en dat het verzenden 2.50 pond was?
Paypall rekent altijd iets meer bij het omrekenen, ebay valt ook altijd elke centen per dollar hoger uit.

Ik had begrepen dat ze 3.50 pond rekende om naar de EU te verzenden.
http://thepihut.com/pages/delivery

Of het nu 2.50 of 3.50 pond is het scheelt niet zo gek veel zeker geen 5 euro, niet dat ik 5 euro zoveel vind, . :D

Edit/
Ik zie het al in post hier onder, je hebt geen kit. :)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 26 november 2015 20:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee