Verwijzingen naar een Raspberry Pi 3 duiken op bij keuringsinstantie FCC

Er lijkt een nieuw model in de Raspberry-reeks van moederbordjes aan te komen. Verwijzingen naar een Raspberry Pi 3 Model B zijn namelijk gevonden bij de FCC. Een van de nieuwigheden lijkt ingebouwde ondersteuning voor wifi en bluetooth te zijn.

Een testrapport bleek op de site van de FCC te staan, de Amerikaanse instantie die verantwoordelijk is voor het testen van elektronica. De Britse organisatie die verantwoordelijk is voor de Raspberry Pi wilde tegenover The Register geen commentaar geven op de vondst, waardoor nog niet alle details duidelijk zijn. Wel lijkt het erop dat de makers de Raspberry Pi 3 gaan voorzien van ondersteuning voor wifi en bluetooth low power, iets dat op voorgaande modellen nog niet te vinden is.

Omdat er foto's van het moederbordje zijn verschenen is veel over de hardware al duidelijk. Zo lijkt er wederom gebruikgemaakt te worden van een Broadcom-soc, zoals bij de Raspberry Pi 2 ook al het geval was. Verder zijn een hdmi-poort, ethernetpoort en de nodige usb-poorten aanwezig, en is er een 40-pins-i/o-poort.

Nu de meeste details op straat liggen is het aannemelijk dat de Raspberry Pi 3 binnenkort wordt aangekondigd. Eind vorig jaar kwam de organisatie achter de populaire moederbordjes nog met de Raspberry Pi Zero, die slechts vijf dollar kost.

Raspberry Pi 3Raspberry Pi 3

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

27-02-2016 • 09:31

163

Submitter: hp197

Reacties (163)

163
161
94
3
1
15
Wijzig sortering
Ik heb hem al in m'n handen gehad :) En ik ben erg onder de indruk weer van de upgrades. WiFi en Bluetooth kan ik bevestigen. Er zit NIET dezelfde SOC op als de Pi2. Het wordt een 64bit chip.
Heb hem hier ook in mijn handen gehad en geen gigabit lan helaas.

Voor de release zou ik zeggen let maandag morgen even op ;) dan is de release :P
Za proberen maandag wat info te posten/sturen. Kan nu helaas nog niet :X

[Reactie gewijzigd door overflower op 25 juli 2024 02:50]

Ben ik toch even benieuwd of de mounting holes en de plaatsing van de poorten gelijk is. Kan de behuizing van een Pi2 hergebruikt worden?
Hij is identiek. De huidige behuizing van de Pi2 die standaard door RS geleverd wordt past er gewoon omheen.
Er is is heel wat cpu performance om boven de 100 Mbit uit te komen als het aankomt op filetransfers. Wat dat betreft is het dus niet vreemd dat er geen 1000 Mbit poort op zit.
Gigabit merk je wel op goedkope socs. Usb 2.0 is al 480 mbit. Een harde schijf haalt gemiddeld 80-160 MB/'s, ofwel 640-1280mbit! Waardoor je op de pi het gebrek van Usb 3.0 kunt verzachten.

Maar dat heeft de pi niet. Hopelijk komt er snel een B model met usb 2.0 of gigabit lan.
Zowel USB 1.0 als 2.0 zijn half-duplex. Dat wil zeggen dat de data maar in één richting tegelijk gaat. Hierdoor is het maximaal haalbare ongeveer 33 MB/s met USB 2.0.

Dat gezegd hebbende kosten file transfers nog steeds meer cpu power dan je wellicht zou verwachten. Ik heb een vrij trage AMD E-350 in mijn NAS en als ik daar een flink bestand tussen een paar schijven overzet dan zit de cpu load zo op 35% voor "system". Ten opzichtte van een Raspberri Pi is een dergelijke cpu natuurlijk super snel.
Zowel USB 1.0 als 2.0 zijn half-duplex. Dat wil zeggen dat de data maar in één richting tegelijk gaat. Hierdoor is het maximaal haalbare ongeveer 33 MB/s met USB 2.0.

Dat gezegd hebbende kosten file transfers nog steeds meer cpu power dan je wellicht zou verwachten. Ik heb een vrij trage AMD E-350 in mijn NAS en als ik daar een flink bestand tussen een paar schijven overzet dan zit de cpu load zo op 35% voor "system". Ten opzichtte van een Raspberri Pi is een dergelijke cpu natuurlijk super snel.
Dit hangt sterk af van het soort transers. Veel kleine bestanden overzetten kost veel cpu power, omdat de CPU voor elk bestand een nieuw bestand moet aanmaken op de server. Voor grote bestanden valt dit nog reuze mee.

Dat terzijde 35% vind ik nog reuze meevallen. Op een Intel Atom was dit nog veel erger :p. Dat gezegd te hebben, hebben we enige vergelijkingsmateriaal om de Pi 3 te vergelijken met een huidige server soc? Naar mijn idee is de SoC nog niet eens zo traag nog niet.
Ik wil net een pi2 kopen, maar volgens jou moet ik dan maar even tot volgende week wachten :) Is deze direct beschikbaar ?
Arduino is ook leuk spul.
Arduino is een microcontroller en dat is heel wat anders dan een microprocessor
Hij is vanaf vanmorgen beschikbaar via verschillende leveranciers in Nederland.
Hij is al te bestellen dus je hoeft niet te wachten.
Zou de doorvoersnelheid nu ook eindelijk hoger worden dan 100mbit via het netwerk?

Ik weet dat wifi erg afhankelijk is van plaatsing maar met mijn laptop haal ik door een betonnen muur toch makkelijk 150mbit.

Heb zelf een rPi 1 model B gehad. Maar als ik experimenteerde met dingen als LimeLight merkte ik toch dat het apparaatje net te kort had. Nu zal dit ongetwijfeld ook met de trage soc te maken hebben (die bij de rpi2 al een stuk beter is).

Mooi om te zien dat de raspberry wel steeds upgrades krijgt. Het is een leuk apparaat om mee te experimenteren.
Ik had zelfs ook nog liever twee ethernet poorten gezien. :) 1 voor service en 1 voor aan je netwerk. Of leuk om een clustertje bouwen. (Maar nu wel Wlan!) Maar aan de andere kant. De daar is de doelstelling van een raspberry pi ook helemaal niet voor. Dus helaas. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 juli 2024 02:50]

daar is de doelstelling van een raspberry pi ook helemaal niet voor

Juist wel! De raspberry pi is juist in de markt gezet als veelzijdig apparaat voor een erg lage prijs, er zijn op youtube zat video's te vinden van mensen die clusters gemaakt hebben voor test doeleinden, niet iedereen heeft 2 server racks vol 1u's tot zijn beschikking (goed VM's kunnen het ook doen) maar 40-50 raspberry pi (2)'s zijn goed betaalbaar voor een TU
Anoniem: 145867 @aadje9329 februari 2016 07:38
Ik dacht dat hij in de markt gezet was om goedkope computers beschikbaar te kunnen stellen aan de 3e wereld bevolking. Gek hoe kom ik daar toch ook op. :)

Maar voor echte goede cluster werking is een 1 gigabit poort, en dan het liefst twee wel heel erg handig. Helemaal met synchroniseren van data.
Gigiabit is echt niet nodig voor cluster compute, heb zelf ook een boinc (berkely open infrastructure for network compute) gebruikt om wat te sponsorren voor aantal projecten (beter gezegd, de bitcoin computers lekker door laten ronken in de winter)

Maar dat waren allemaal 10mbit poortjes :+ op een adsl lijn van 18mbit down, 2mbit up, en het werkte prima. Supercomputers gebruiken fibre voor de lage latency gezien ze zo snel als mogelijk is data gesynchroniseert willen hebben, is je cluster echter "voor de lange termijn, het komt vanzelf wel een keer" dan zijn de netwerk eisen een stuk minder.

Maar voor doeleinden als een nasje ofzo is een gigabit poortje wel prettig, en ik had er zelf ook graag 2 -3 gezien zodat ik er pfsense op kon zetten als firewall/routertje.
Zo te zien zit er nog steeds een (zelfde?) USB hub op, dus ik denk niet dat je op dat gebied verandering hoeft te verwachten.

Een native ethernet aansluiting, en evt een extra USB-interface of SATA zou ook wel een aangename upgrade zijn idd, maar wireless ligt meer in de lijn van het experimenteren waarvoor de Raspberry nou eenmaal oorspronkelijk bedoeld is. Nouja, wie weet wat de toekomst brengt.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 25 juli 2024 02:50]

Niice, ik vroeg me wel af waar de antenne zit van WiFi/bt, kan op de plaatjes dat niet zo vinden...


Is er al een datum bekend?
Dat is dat hele kleine dingetje net boven de flatcableconnector helemaal links op de foto.

Datum is einde deze maand.
Einde deze maand, zeg je? Aangezien deze maand tot en met maandag duurt is dat dus al heel vlot :D
Dat is exact de vierde verjaardag van de RP dus dat zou goed kunnen ;)
Aw, heb ik net een rpi2, komen ze nu al met deze.. Gelijk hele rpi2 outdated... Maar de rpi3 zal wel duurder worden..
Er is niets outdated aan de rpi2. Internet staat vol met projectjes ervoor. De komst van een nieuwe versie doet niets af aan de voorgaande.
Nouja, met de B+ was dat wel een beetje, toen de 2b uitkwam. Die was gewoon irritant traag, en dat loste de b2 in één klap op.
Denk dat het nu weinig verschil meer zal maken. De 2b is gewoon superbruikbaar en zal dat ook wel blijven. Alleen als je met wifi of bluetooth aan de slag wilt is het natuurlijk wel klote als je net een oude hebt gekocht.
Anoniem: 324173 @mcDavid28 februari 2016 01:33
kost geen reet, je kan hem zonder bt en wifi ook wel gebruiken
Dat heb je altijd met nieuw spul. Er komt vanzelf nieuwer spul ;)
Ik zou dan ook de rpi3 niet kopen want voor je weet is de rpi4 er.
*eind deze maand*, morgen dus :+
64-bit wordt echt fijn als je ook maar iets met web dingen doet. Denk bijvoorbeeld aan OwnCloud. Door de manier waarop PHP werkt kan het niet omgaan met bestanden groter dan 2GB.
OwnCloud gebruikt door al die php echter veel cpu op de server, waardoor het op de b1 pi onwerkbaar traag is, met 1 ingelogde gebruiker. Op mijn vervangende knutsel server (1.4ghz Pentium m) gaat het wel goed, en daar kunnen ook 2 externe harddisks op. Weet iemand of de pi 2 / 3 twee 500 mah externe schijven via USB kan voeden?
Nee. Je kan een powered USB hub of schijven met eigen voeding gebruiken.
Was je in de fabriek in Wales?
Nope er zijn er al een paar bij diverse lui :)
Het eerste wat ik mij afvraag, WELKE soc??? Dit lijkt me de meest prangende vraag??
Top, mijn dank is groot. Lijkt me iets voor de auteur om op te nemen in het artikel.
Hopen dat er een gigabit poortje op zit dan zou het evt ook echt een leuke NAS kunnen worden :o
Dat, plus een fatsoenlijke DAC audio chip. De huidige is echt bagger. Zelfs voor de prijs van de RPi mag het beter. Verder top apparaatjes, heb ze hier overal staan.
BT en Wifi maakt de boel duurder en ik denk dat de gemiddelde HTPC toepassing dat lekker links laat liggen, en dat is toch het gros van het gebruik.
Het mooie van de Raspberry PI is juist dat het een basic apparaatje is welke iedereen naar behoefte kan aanpassen. In jouw geval zijn er genoeg add-on bordjes te vinden om voor een paar tientjes de RPi van fatsoenlijke DAC te voorzien. Bijvoorbeeld HiFiBerry, RASPYPLAY3 of RPI-DAC.

Hierbij wat specs van RPI-DAC:
- 24bit DAC, Opamp I/V Conversion, Stereo Headphone Amplifier
- State-of-the-art components on small footprint PCB
- Single DAC solution with I2S Interface, OnBoard Low Noise LDOs
- Best in class parameters:
SNR: > 120dB
THD+N: < 0.0006%
Low Noise: < 5µV/sqrt(Hz)
PSRR: < -82dB
- No additional Power Supply, just AC transformer required
- no heat sink needed (PCB used)
- external filtering possible (connecting a FPGA)
- Dual DAC (Dual-Mono) available (even higher SNR)
- Upsampling, Dynamic Range Expansion … in planning (with FPGA)
- cap-free transmission path

Mogelijkheden genoeg dacht ik zo ;)
Het mooie van de Raspberry PI is juist dat het een basic apparaatje is
De 3.5mm output is een beetje te basic!
De Raspberry Pi is juist ontwikkeld als eenvoudige en goedkope computer voor gebruik in het onderwijs en ontwikkelingslanden en dus niet als mediacenter.

Voor het doel waar de RP is ontwikkeld voldoen de hardware specificaties dus uitstekend, voor de doelgroep is het geluid goed genoeg.
Heb het altijd wat ironisch gevonden, dat zo'n RPi, oa. gemaakt voor ontwikkelingslanden, voor een aanzienlijk deel ook zijn weg vind als Kodi player voor home-entertainment omgevingen met grote TV's ;)
Zo ging het precies met de one laptop per child, bedoeld om 3e wereldland kindertjes te helpen met een opwindbaar laptopje. Dat zijn de luxe subnotebooks van nu geworden. Niemand heeft het meer over ontwikkelingshulp.

De RPI 3 zou inmiddels wel een usb3, sata en 1 gbit netwerk mogen hebben. Het is best leuk hoor, dat ze blutooth en wifi hebben, maar dat heeft de $9 C.H.I.P ook en tegen een fractie van de prijs.
Wat is precies de vernieuwing? De concurrentie wacht niet op de Raspberry foundation.

Dit typende, het is ook best vervelend dat de GPIO pinnen 3.3V aan kunnen, het meeste Chinese sensor spul werkt op 5V.
De concurrentie wacht niet op de Raspberry foundation.
Maar die concurrentie is helemaal niet relevant voor de Raspberry foundation.
Het doel van een stichting is immers niet winst, maar in het geval van Raspberry het beschikbaar maken van goedkope "computers" voor het educatie. Als anderen die ook gaan leveren is dat alleen maar mooi meegenomen.

Zie ook: https://www.raspberrypi.org/help/faqs/#performanceHardware

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 25 juli 2024 02:50]

De raspberry foundation is begonnen als educatieproject, dat maakte het een fantastisch produkt. Dat hebben ze losgelaten op het moment dat ze deze bordjes gingen pluggen voor mainstream gebruik, waardoor er andere wensen belangrijk worden. Zie bijvoorbeeld het bericht waar ik op reageerde over het Kodi project.

Je gaat dan toch vergelijken met de concurrent, niet?
Inderdaad, hoe meer bedrijven leveren hoe goedkoper de productie wordt en dus beter bereikbaar voor ontwikkelingslanden. Ik had echter wel graag gezien dat de prijzen verder naar beneden werden bijgesteld.
Binnen de kaders van het apparaat zie ik SATA niet zo snel gebeuren, maar USB3 zou al veel van de huidige bottlenecks oplossen, zelfs als het een drop-in replacement zou zijn.
Als de wil er maar is, hè?
Het is dan ook een allround bordje voor tinkerers en studenten, niet voor hardcore hackers. Het doel is de prijs zo laag mogelijk te houden.
Het doel is de prijs zo laag mogelijk te houden.
In dat geval hadden ze de 3.5mm poort beter weg kunnen laten want 10bit pwm is voor muziek toepasingen onbruikbaar.
Hierbij wat specs van RPI-DAC:
Je hebt gelijk, maar als je dit beziet:
http://www.tjaekel.com/T-...Pi-DAC_Complete_small.jpg
dan vraag ik me af waar je dan mee bezig bent. Er zijn dan oplossingen die veel eenvoudiger en goedkoper zijn. Tuurlijk is dat high end, maar waarom zou je van een Rasp een high end audio computer willen maken?
Goedkoper, kleiner, zuiniger, leuker (?) en handelbaarder dan een 'echte' kleine computer zoals Intel NUC.
Je kan toch de hdmi gebruiken voor geluid?
true. Maar niet elke reciever doet wat met audio wat via HDMI binnen komt. Audio word in zulke gevallen alleen maar doorgegeven en heb je dus geen 5.1 via je reciever. Dat is iig mijn ervaring met mijn 5 jaar oude Onkyo reciever.
Hoe bedoel je dat de reciever er niks mee doet ? en dat je geen 5.1 krijgt ?

Ik had die Rpi2 tijdens install en testen aan me onkyo aangesloten en deed prima 5.1.
Dat hij de audio passthrough doet klopt bij mij aangezien ik de audio het liefst untouched wil hebben indien mogelijk.
Maar dat kan je in je reciever instellen wat hij met de audio moet doen,
ook zou je evt in Kodi kunnen instellen welke audio hij passthrough doet.

(Raspberry Pi 2 (and Pi) have 5.1/7.1 PCM audio output over HDMI, allowing for HD Audio lossless decoding to 7.1 PCM for Dolby True HD, DTS-HD MA, FLAC and PCM multichannel audio tracks, as well as support for AAC)

btw: heb een onkyo reciever uit 2008
Ja maar wat als je onkyo niet audio over hdmi ondersteunt? Die receivers uit 5.1 setjes van onkyo hebben dat bv niet. Maar de loos te kopen onkyo's ondersteunen dat wel.
Ja maar wat als je onkyo niet audio over hdmi ondersteunt?
Dan stop je een override in config.txt en split je de audio naar een Toslink aansluiting.
Maar Toslink heeft dan weer niet de bandbreedte om meerkanaals lossless formaten door te voeren. Geen 5.1 Dolby TrueHD of DTS-MA dus.
Dat, plus een fatsoenlijke DAC audio chip. De huidige is echt bagger.
audio naar een Toslink aansluiting
Maar Toslink heeft dan weer niet de bandbreedte om meerkanaals lossless formaten door te voeren
De huidige DAC is stereo en van lage kwaliteit dus Toslink is een prima verbetering. Heb zelf een chinees USB/Toslink bordje voor een paar euro en prima geluidskwatileit voor muziek.
Voor film gebruikt je beter de HDMI. (Mijn receiver is pre-HDMI)

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 25 juli 2024 02:50]

Wat loki504 ook aangeeft. Mijn reciever doet niks met audio over HDMI. En dat is juist het probleem :)
Eh, wat is dan het punt van een reciever met HDMI input ?
Ik dacht dat deze juist allemaal gewoon hun digitale audio uit HDMI halen.
sommige "budget" alles in 1 setjes en heb het zelf op een instap model van een denon reciever gezien,
waar ze besparen op een onderdeel en dan kan het alleen maar video door geven.
Dan moet je dus toslink gebruiken.
ook heb je van die alles in 1 setjes met beperkingen waar de ingebouwde blu-ray speler bv wel TRUEHD/DTS-HD ondersteund maar de HDMI input doet dat weer niet.
over het algemeen kan HDMI alle audio formaten door geven,
de beperkingen ligt in de reciever.
tsja, ik heb het ook niet verzonnen he :)
Ik had het ook graag anders gezien. Want nu heb ik ook maar 2x optical aansluiting voor audio en dat is eigenlijk te weinig. Had ik maar niet zo'n cheap-ass moeten zijn en meer knaken moeten neerleggen voor een losse reciever ipv een hele set... :p
mijn 6 jaar oude onkyo werkt prima met audio over de hdmi :) Klinkt als een configuratieprobleem!
Ik heb zelf een RPi2 met een Hifiberry DAC+. Vind dat zelf een uitstekend bordje en geeft een significante boost aan het geluid.
Op de Rpi2 draai ik runeaudio die direct samenwerkt met de Hifiberry en bitperfect het geluid doorstuurd naar de versterker. Wellicht is dat iets voor jou?
Er zijn add-ons voor beschikbaar, dan heb ik toch liever een pci-e bus of een sata-bus. Ik ben al naar alternatieven gegaan - en die zijn letterlijk in rook opgesmoord - dus blijf ik voorlopig voor alles bij raspberry pi ondanks die beperkingen.
Als je dat soort dingen wil kun je beter een Intel NUC halen.
Een Gbit ethernetpoort + een Sata-poort. :P

Dit zit overigens ook al op de Banana Pi.
Ja leuk, appels met peren vergelijken, banana pi heeft een allwinner soc, de rasperry een broadcom, wellicht dat de code redelijk cross platform compatible is, echter zijn het toch echt verschillende soc´s.
Gek genoeg hebben ze dat na de M1 niet meer op het bord gezet. Alleen de Orange pi heeft dat weer gekopieerd. Wil je echt het neusje van de zalm, check deze dan: http://www.hardkernel.com....php?g_code=G143452239825 :9
Vast niet. Raspberry Pi's sluiten hun ethernet aan op de USB bus, en aangezien die poorten niet USB3.0 zijn, denk ik niet dat de interne bus dat wel is. Gigabit zou wel een beetje helpen maar niet voldoende om de gigabit vol te krijgen.

En waar wil je je data op opslaan? Er zitten geen sata-poorten op.
Ik gebruik mijn huidige Pi als VPN met pi-hole. Daar zou het toch wel invloed op moeten hebben qua doorvoersnelheid?
USB 2.0 heeft een praktische snelheird van 35 MB per seconde, wat omgerekend 280Mbits per seconde is aan doorvoersnelheid.
Tenzij je een verbinding hebt met deze snelheid over hoger (en dit ook regelmatig voltrekt over een VPN), heb je er eigenlijk niks aan.
Maaaarrr, hij heeft geen gigabit adapter op USB 2.0 zitten. Het is 'maar' een 100Mbit en daardoor zit je vast aan een doorvoersnelheid van ongeveer 9/10 MB/s. Er zijn toch best wat mensen met glasvezel (ik niet helaas) die 100Mbit up/down wel halen denk ik.
Correct me if I'm wrong, maar volgens mij heb je bij een doorvoersnelheid van 280mbit/s echt bijna niets aan gigabit. Full duplex zal die 100mbit poort maximaal 200mbit (up en down, simultaan) aantikken (zonder overhead). Betekent dat er, buiten tobo/muis/etc geen enkel ander usb-apparaat meer een fatsoenlijke doorvoer meer heeft. Lijkt mij daarom echt voldoende, tot er natuurlijk een snellere SoC op het bordje komt met een usb3(.1) interface en dus gigabit LAN! Op zo'n moment kan er uiteindelijk natuurlijk ook gekozen worden voor een ThunderBolt poort!

(dan zijn we wel weer wat jaartjes verder vrees ik!)

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 25 juli 2024 02:50]

yep, correct; ondanks dat het signaal op 480mbit zit haal je effectief maar 280mbit.

bij wifi is dit bv ook het geval; op een 54g access point kan je een signaal (connect) van 54mbit halen, maar de datarate ligt op ongeveer 26-27 mbit. (da's ook mijn ervaring door de jaren heen met verschillende ap's/routers en wnic's.

ook bij wifi-n zit je ongeveer op de helft van je connectiesnelheid qua doorvoersnelheid, uiteraard in ideale omstandigheden als in je bent de enige die op dat moment op de gebruikte kanalen verbonden is (dus andere wlan's op dezelfde kanalen wil zeggen dat je bandbreedte afgeeft, en bij wifi-n verbindt je dus op meerdere kanalen tegelijk om aan die hogere snelheden te komen) en dat de verbinding zelf ook voldoende sterk is (afstand/objecten tussen ap en nic).
Meerdere Raspi's opstellen als een enkele schaalbare computer lijkt me ook interessant. Een gigabit netwerk kan zoiets haalbaar en bruikbaar maken.

Gaan ze hem ook nog een keer de optie geven om op te starten van USB-stick?
Anoniem: 145867 @onuro27 februari 2016 13:20
Heb je dan ook niet een Sata verbinding nodig?
Ben benieuwd of de Pi3 beter is dan de https://www.pine64.com.
Misschien ben ik een komma-n*uker maar als je als bedrijf dat hardware designed overal Ghz zet ipv GHz dan heb je bij mij al afgedaan.
Ik heb hen hierover trouwens al een mail gestuurd maanden geleden, maar nooit antwoord op gekregen en ze hebben het ook nooit aangepast.

Tot grote tevredenheid heb ik hier een paar pi's staan die echt doen wat ze moeten doen, dus die ver3 bestel ik ook.
Heb al een tijdje mijn oog op de orange pi, goedkoop, goede specs, maar als er 1 component opzit die niet erg open is voor de community, en die community ook echt klein blijkt te zijn, dan blijf ik daar liever weg. De cpu, dus het hart van zo'n beetje alles blijkt hier dus zo'n geval te zijn

Draai of keer het zoals je wil, die pi's zijn top voor hun prijs. Ik ben echt blij dat er enorm veel mensen enthousiast over zijn en er nieuwe toepassingen voor maken die gewoon werken out of the box.
Ik vraag me af waarom de ontwikkeling van een nieuw bordje tot op het laatste moment geheim wordt gehouden. Dat was bij de Raspberry Pi 2 ook het geval volgens mij, en klinkt voor mij als het negeren van de belangrijkste succesfactor van de Pi's: de community!
Ze smijten nu eenmaal graag met slogans maar hangen af van andere producenten zoals Broadcom en wat die op dat moment in de pipeline hebben.

Je kan je eigenlijk de vraag stellen wat ze eigenlijk ontwerpen.
Producenten van cpu, netwerk etc gaan geen speciale dingen voor hen ontwerpen, dus eigenlijk simpel gesteld ontwerpen ze enkel de pcb (boardje met printbanen) en de rest wordt er gewoon opgemonteerd.

Heel dat gehype van sommige spullen op Kickstarter hangt trrouwens mijn voeten een beetje uit. Sommige zaken zijn gewoon het warm water terug uitvinden en dan een hele marketing daar rond zodanig dat ze mensen warm krijgen om dingen te sponsoren.

Ik heb enorm veel sympatihie voor de mensen van Raspberry. Hoedje af! Zij hebben een concept ontwikkeld, wat anders is dan na-apen. Het ging in het begin niet over de beste of snelste te zijn want er was eigenlijk helemaal niets anders. Het concept en product werpt nu zijn vruchten af.en de rest wil er gewoon een stukje van.
I pawn your pine64 with a Up:
http://www.up-board.org/
x86 powah

Raspberry pi is meer dan alleen hw specs.
Rasberry pi is ook de hele community er omheen.
De 10000 project voorbeelden en guides.
De vele 3e party hw makers die bezig zijn met addons voor de pi platform.

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 juli 2024 02:50]

Zou deze krachtig genoeg zijn om fatsoenlijk Steam te kunnen streamen?
Ik vind geen google results op:
Intel x5-Z8350 steam stream

Het is dus een QuadCore 1.44Ghz (1.92GHz)
http://ark.intel.com/prod...r-2M-Cache-up-to-1_92-GHz

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 juli 2024 02:50]

Je vergelijkt een 15 dollar bordje met een 90 dollar bordje. Dan kan je beter voor een NUC gaan, die 'pwnen' de up bordjes helemaal.
Heb die PINE64 besteld, komt in April, ben erg benieuwd. :)
Heeft iemand enig idee wat de connector onder de hdmi poort is ??
(aan de achterzijde board )

[Reactie gewijzigd door compostbak op 25 juli 2024 02:50]

Het silkscreen label zegt dat het een aansluiting is voor een camera.

Links zit ook een nieuwe connector waar 'display' bij staat.
Ik gebruik mijn Pi en Pi2 voornamelijk als mediacenter. De enige reden waarom ik zou willen upgraden op dit moment is als de Pi3 DTS-HD door kan sturen naar mijn versterker.
4K60p zou leuk zijn, maar dan moet de hdmi poort wel 2.0 ondersteunen. Of misschien H265 hw decoding, niet per se nodig maar bespaard wel wat ruimte op je NAS of PC.

[Reactie gewijzigd door ulTimaS op 25 juli 2024 02:50]

Als ik voor niet al te veel geld een snelheidsupgrade en bluetooth krijg vind ik dat al leuk eigenlijk. De Pi2 werkt verder prima.
Raspberry Pi Zero die nog geen 5 $ kost, en meteen rechts daarnaast reclame waar hij 19 Euro kost. ;)
Echt he? Daar kan ik me ook wel aan ergeren, de Zero is met geen mogelijkheid voor $5 te krijgen en ook de 'gewone' Pi's zijn een stuk duurder dan ze geadverteerd zijn.
Ik heb hem nochtans gekocht voor 4£ hoor, vlak na launch (bij The Pi Hut, voor 6.5£ incl. shipping). Dat de NL webwinkels er een melkkoe in zien, kan de RPi foundation niet aan doen hé.

Edit:

http://thepihut.com/produ...-zero?variant=14062715972

[Reactie gewijzigd door azerty op 25 juli 2024 02:50]

Ja ik weet dat hij in het buitenland even voor dat geld leverbaar was, maar inmiddels zijn ze nergens meer te krijgen voor dat geld. Bijvoorbeeld die link is ook uitverkocht.
Ja ik weet dat hij in het buitenland even voor dat geld leverbaar was, maar inmiddels zijn ze nergens meer te krijgen voor dat geld. Bijvoorbeeld die link is ook uitverkocht.
Die Zero's lijken overal uitverkocht. Ook bij SOS-solutions bijv.
Dus mogelijk komt er daar ook een nieuwe van?
Zou wel mooi zijn als de Zero ook met WiFi uitgerust is.
Ik heb ook een zero. Maar ik heb deze enkel gekocht omdat ik al een mini-hdmi en usb convertor had. .... MAAR.... ga maar eens een behuizing zoeken.(voor een normale prijs)

Mijn advies, en dat meen ik echt, ga voor een setje met een rp2. Koop gewoon een rp2 en behuizing ,,,sd-kaartjes zijn overpriced in die winkels en het kost je geen moeite om de image te downloaden en op sd te zetten.
HDMI kabels heb je waarschijnlijk al, en de behuizing kost niks van een rp1 en rp2 ... de test is ook allemaal standard.

Mijn rp2 is trouwens mijn beste mediaplayer ooit. Die zero draait m ook wel maar je merkt het wel. De rp2 staat hier trouwens zonder zweten dacht en nacht aan sinds de release.
Ze komen vziw met batches beschikbaar, en gezien de immense populariteit zijn die batches dan ook in een mum van tijd uitverkocht... Je zou je op die pagina kunnen laten verwittigen als ze terug stock hebben.

Vlak na de launch had ik de mijne daar trouwens gekocht.
Anoniem: 527022 @azerty27 februari 2016 20:41
Hij is officieel (Via Farnell) nog steeds niet te koop, ook kan ik hem nergens (als reseller) kopen. Enige mogelijkheid is om hem in Engeland, per stuk, inclusief verzendkosten te kopen, en vervolgens in Nederland weer opnieuw te verkopen. Logisch dat het ding van 5 dollar (ex BTW) dan plotseling 20 euro kost...

Daarnaast kan je hem bij Farnell (RS doet niet mee!) alleen pre-orderen inclusief ongewenste kabels, dus de inkoopsprijs is zelfs dan al boven de 15 euro.

Wanneer komt de Zero nou eens los?!? Wanneer accepteert de Foundation dat er ook meer geïnteresseerden in de rest van Europa zijn?!?

Sorry, ben een beetje gefrustreerde reseller... ;) Ik voel me aangesproken als ik het als een melkkoe zou zien, want zo zie ik het absoluut niet. Alleen moeten de kosten (zoals verzending) er wel uit...
Hopelijk stopt men er ook een deftige power-connector op - dat micro-usb-gedoe - ik haat 't. Een voedingsconnector moet groot en stevig zijn.
Zou absoluut geen vooruitgang zijn. Nu kun je elke telefoonoplader pakken, of zoals ik met een USB kabel via het Ziggo modem waar een USB poort op zit. Scheelt weer overhead van een losse adapter. Micro-USB is de beste keuze.
Ik zou dan toch nog liever gewoon USB-A zien, Arduino stijl. Dat zijn al een stuk stevigere connectoren. Of gewoon een "barrel".
Die hebben niet veel mensen, alleen voor hun Printer / AIO. Dus veel lastiger.
Die kabels stoppen zelfs de chinezen bij de AVR bordjes van 5 euro dus dan kan Raspberry Pi dat ook.
Ik ga vooralsnog voor de Odroid C2. Met HDMI 2.0, 4K@60fps, HEVC 10bit (8bit output?), eMMC support en Gigabit ethernet: http://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=135&t=18683
Waarom dan niet meteen een amlogic s905 based mini pc van ebay, heb je er meteen een kastje omheen en een ab. Overigens is er voor de s802/805/812 based devices nu pas redelijk bruikbare firmware aan het uitkomen (linux based), de s905 daar is nog nauwelijks iets voor (behalve android, maar dat wil je natuurlijk niet). Dus als je iets zoekt wat meteen inzetbaar is ben je met het nieuste vh nieuwste meestal niet het beste af.
Een kastje is niet zo'n hekel punt voor mij, en ik wil wel zoveel mogelijk OpenELEC ondersteuning wil hebben. De eerste testbuilds voor de Odroid C2 zijn er al.

Volgens de laatste informatie heeft de RPi 3 trouwens opnieuw dezelfde Broadcom GPU...
Het is dus eerder een RPi v2.1 dan een v3 :-(
Ik denk dat je bedoelt "SOC" ipv. "GPU", de gebruikte socs (system on chip) zijn een compleet systeem in een enkele chip, vandaar de naam. De berichten die nu naar buiten komen zeggen dat het om een soc met 64bit multicore cpu zou gaan. Dus een andere (waarsch. nieuwere) broadcom soc en waarschijnlijk weer wat vlotter met meer feautures,

Als je goede openelec support wilt hebben kan je beter bij broadcom arm of intel x86 blijven, amlogic is allemaal erg unofficial en expirimenteel. Uit ervaring weet ik dat op het s802/s805/s812 platform de meest recente onofficiele builds (zijn geen officiele builds voor) nieteens deinterlacing werkend heeft, laat staan anti anti aliasing of verdere processing. Is ronduit jammer. Als je direct iets werkend wilt hebben pak dan iets van een raspberry of als je wat meer kunt/wilt uitgeven een x86 machientje met nvidia gpu.

[Reactie gewijzigd door terradrone op 25 juli 2024 02:50]

Als ze gevoel voor humor hebben geven ze dat ding versie nummer 3.14.....
Zou het eens mailen naar hen. Britten houden wel van die humor, en het is nog gepast ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.