De Raspberry Pi Foundation heeft een update uitgegeven voor zijn Raspbian-besturingssysteem. Raspbian is gebaseerd op Debian en maakt met deze update in de basis gebruik van Debian Jessie, de opvolger van Debian Wheezy.
Dat schrijft Raspberry Pi op zijn blog. Het grootste deel van de wijzigingen is niet direct zichtbaar voor de eindgebruiker, maar de flexibiliteit en prestaties zijn volgens de organisatie sterk verbeterd, naast veel kleine en grote bugfixes. De wel zichtbare wijzigingen hebben vooral te maken met de look & feel van de desktopinterface.
Een van de meest in het oog springende wijzigingen is dat bij het opstarten van een verse installatie het os start met de desktop en niet met de command-line. Dit besluit werd genomen omdat dit 'tegenwoordig verwacht mag worden van moderne computer; de standaard interface van een desktopcomputer is in 2015 een gui', aldus de ontwikkelaars. Voor mensen die toch liever met een command-line starten, is er uiteraard de mogelijkheid dit in te stellen.
Verder maakt de LXDE-desktop nu gebruik van gtk+3 en daardoor zien verschillende applicaties er nu iets anders uit, wat in sommige gevallen een 'modernere look' kan geven. In de menubalk zit nu aan de rechterzijde een grote 'eject'-knop voor het veilig verwijderen van usb-drives, dit om te voorkomen dat mensen zomaar een usb-drive lostrekken, terwijl er nog schrijfoperaties aan de gang zijn. In het geval van het drukken op 'eject' geeft het systeem aan of het veilig is om de drive te verwijderen of dat er nog activiteit plaatsvindt tussen het os en de drive.
Om de Raspberry Pi steeds meer in een 'echte' computer te veranderen, wordt nu standaard de LibreOffice-suite meegeleverd en een mailclient genaamd Claws Mail voor mensen die geen gebruik kunnen of willen maken van online maildiensten. Voor de educatieve tak zitten er nu standaard enkele programma's in om Java-applicaties te schrijven, namelijk BlueJ en Greenfoot.
De organisatie raadt gebruikers aan een schone installatie te doen van het nieuwe besturingssysteem in plaats van een upgrade, al is er een zogenaamd 'niet ondersteunde upgradewijze' te vinden op het Raspberry-forum. Maar deze upgrade is 'geheel op eigen risico'.