Ontwikkelaar komt met modificeerbare tablet op basis van Raspberry Pi

Op Kickstarter is een 'hackbare' tablet verschenen die is gebaseerd op de Compute Module van de Raspberry Pi. Volgens de bedenker kunnen gebruikers zelf kiezen wat voor software zij er op draaien en is het ook mogelijk om zelf componenten toe te voegen.

De tablet heeft de naam Raspitab gekregen. Het gaat om een 7"-model met de relatief lage resolutie van 800x480 pixels. In de behuizing vormt de Raspberry Pi Compute Model het kloppend hart van de tablet. Verder is er een accu met capaciteit van 3400 mAh ingebouwd en kunnen foto's genomen worden met de 5-megapixel Raspberry Pi-cameramodule. In totaal zijn er vier usb-poorten: twee binnen de behuizing en twee externe poorten.

Opvallend aan de Raspitab is dat er binnen de behuizing ruimte is overgelaten. Dat moet het voor gebruikers mogelijk maken om zelf hardware toe te voegen en zo de mogelijkheden van de tablet uit te breiden. Hardware kan worden aangesloten op de interne usb-poorten of op de gpio-poort van de Compute Module. Verder belooft de bedenker, een Deen met de naam Henrik Warrer, dat alle code die op de tablet draait opensource is en dat alle software aanpasbaar is. Zo kan zelf een besturingssysteem worden gekozen.

Om de op de Raspberry Pi gebaseerde tablet uit te kunnen brengen probeert Warrer met een Kickstarter-campagne geld op te halen. In totaal is een bedrag van 125.000 pond nodig, omgerekend ongeveer 158.000 euro. Mocht de financiering succesvol zijn, dan worden de tablets vanaf april uitgeleverd. Het is overigens ook mogelijk om de tablet zelf in elkaar te zetten; in dat geval worden de onderdelen een maand eerder geleverd. De Raspitab is vanaf 149 pond, omgerekend ongeveer 188 euro, te koop.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Admin Mobile

22-11-2014 • 11:53

50 Linkedin

Submitter: gpgekko

Reacties (50)

50
49
28
1
0
17
Wijzig sortering
Super idee, alleen redelijk duur t.o.v. goedkope Android tablets.
het gaat hier dan ook niet om een gebruikers tablet, maar om een apparaat voor de tweaker die het leukt vind om een beetje aan te kloten met een apparaat en op die manier een soort van werkende tablet te krijgen.
Dat dacht ik met de raspberry pi ook. Lekker aankloten voor een paar tientjes. Om nou bijna 200 euro neer te leggen voor een 'hobby projectje' gaat mij persoonlijk wat te ver.

De prijs/prestatie verhouding is m.i. de hoofdreden van het grote succes van de RP. Deze USP is dus niet van toepassing op dit apparaat. Daarnaast zijn er grotere partijen die ook al inzetten op modulaire gadgets waarbij o.a. het design meer aandacht lijkt te krijgen.

Maar er zullen ongetwijfeld hobbyisten tussen zitten die hier wel op zitten te wachten :)
Extreem gaaf idee, ik zit erover na te denken om er 2 te kopen.
Mij lijkt het leuk als normale tablet met een besturingssysteem erop als Debian (of Raspbian). De tweede zou ik gebruiken voor een dashboard voor een domoticasysteem.

Erg vet!
Het idee er achter is wel leuk maar ik vrees dat je dat ding redelijk snel zal beu zijn als normale tablet. Lomp, traag en lage resolutie.
Voor minder geld had je die Jolla tablet :P. Ook daar kun je genoeg mee knutselen.
De prijs alleen laat zien dat het ding nu al achterhaald is en nooit echt een succes gaat worden.
Anoniem: 145867
@Amanush22 november 2014 14:03
Voor even domotica system bouw je toch een lokale server met een webserver die een webapp serveert. NodeJS kan prima op raspberry pi draaien en dan je huis bedienen met een normale tablet. Waarom dit beter zou zijn weet ik niet....
Nou. Ik heb liever een gesloten systeem wat niet aan mn homenetwerk hangt en dan gewoon een centrale console/thermostaat vervanger die dan altijd op dezelfde plek hangt. Ik ken iemand die geen fysieke sleutels meer heeft, maar alles met zn iPhone of iPad kan bedienen. Helaas betekent dit wel dat als hij zijn telefoon kwijtraakt of de accu leeg is niet meer naar binnen kan als er verder niemand is.

Over digitale inbraak hebben we het dan nog niet gehad.
Als je zo'n systeem gebruikt een geen failsafe hebt doe je wel iets verkeerd. Het lijkt mij dat als je je huisdeur met een digitaal iets bestuurd je NFC gebruikt, dan heb je hopelijk ook gewoon een losse NFC-tag aan je sleutelbos hebt hangen. Er valt vast ook wel een variatie op port-knocking te bedenken die toepasbaar kan zijn voor het geval jij je mobiele apparaten kwijtraakt.

On-topic: Het idee is leuk maar voor de prijs vind ik het nogal tegenvallen. Het zal waarschijnlijk ivm. productie-kosten en dergelijke ook niet veel goedkoper kunnen, een markt zal er dus niet echt voor zijn. Los van dat vind ik 125.000 pond wel erg optimistisch. Voor de toepassingen die ik hiervoor zo snel kan bedenken, ie. domotica, zullen de meeste mensen die dat via een raspberri-pi willen doen toch al gauw zelf klussen. Voor deze prijs is het natuurlijk een beter alternatief om een android tablet uit China te importeren en er vervolgens de ARM-versie van een Linux distro op te zetten.
Goh, één van de belangrijkste eigenschappen van een tablet is dat je dingen "snel even" kan doen. Zo'n raspberry pi is écht traag voor dat soort dingen. Video spelen zal dat ding perfect kunnen, maar webbrowser zie ik mezelf niet doen op zo'n traag ding.
De snelheid is natuurlijk niet het enige probleem, ik bedoel ze gebruiken een resolutie scherm die mijn 3 inch telefoon 6 jaar geleden al had.

Ik kan me niet voorstellen dat mensen dit willen, wil je graag alles er mee kunnen, koop dan een Windows 8 tablet voor rond de 100 euro, beter scherm, grotere accu, lagere prijs, Atom Bay Trail er in en met een beetje zooien zet je er iedere OS op dat je maar wilt.

Tevens ben ik het eens met de Fipo, geluidsopname wanneer die vent spreekt is zeer slecht, gewoon gedaan zonder externe microfoon, vind ik dan ook geen professionaliteit uitstralen.
Mensen die dit kopen doen dat niet vanwege de specs maar vanwege de openheid en "tweakability".
Is het echt tweaken? Wanneer ik mijn PC bouw vind ik ook niet dat ik aan het tweaken ben. Gezien dit product kant en klaar is om aan te passen in de zeer grote behuizing (in verhouding), kan ik dit niet meer tweaken noemen eerlijk gezegd.

Ik zie dit product dan ook niet meer dan een gimmick, het idee is grappig en op termijn zie ik zeker wel een mooie toekomst voor zelf tablets bouwen, zeker in combinatie met behuizingen printen, maar dit vind ik een product zonder praktische toegevoegde waarde. Wat ik al zei, er zijn zat goedkope Windows tablets (maar ook dure natuurlijk, bijv Surface Pro lijn), die gewoon veel meer mogelijkheden geeft aan een tweaker.
Je kan natuurlijk ook zelf iets bouwen, zelf een behuizing maken/printen enz, maar ook voor deze groep mensen is dit weer niets, want ga je zelf zoiets maken, dan wil je betere hardware dan dat ze hier bieden.
Je kan ook een goedkope Android tablet kopen en er een adk kit met arduino aan hangen
Wat een afschuwelijke kwaliteit geluid bij dat filmpje als hij praat. Zo promoot je toch je product niet!
Inderdaad. Veel ruis, en overduidelijk verschillende instellingen van noise reduction. Tevens een vrij irritante stem.
Maar de kwaliteit van het filmpje is een, maar als ik zo naar de hardware kijk dan lijkt de kwaliteit van het filmpje niet het enige probleem.
Los daarvan kun je als je met de Windows tablets van rond die prijs dmv seriele communicatie via usb wellicht een veel mooiere oplossing bereiken.
Ja dit is wel voor heel specifieke doelgroepen met de Windows tablets van nu. Maar van mij mag iedere tablet en laptop interne usb poorten hebben :-)
Zijn er meer mensen die problemen hebben met de HTML5 StreamOne player van de video in Firefox 33.1.1?
Ik krijg wel een buffer en een 1e frame te zien, maar afspelen gaat niet., met chrome geen problemen @ Flash player .

» @Cerberus_tm ,
Geen idee waarom ik de HTML5 player krijg. Momenteel op een andere PC met Firefox 33.0.3 krijg ik wel de Flash player die werkt.

[Reactie gewijzigd door 119961 op 24 november 2014 08:12]

Hoe krijg je die html5-speler dan? Ik krijg de Flash-speler, en die werkt gewoon op FF 33.1.1.
Een beetje tweaker maakt zo'n apparaat toch zelf? Alle onderdelen kun je zo in de winkel krijgen en het kastje kun je zelf printen.
Ik ben doorgaans de laatste die over specs in een mobiel apparaat zal klagen, maar die resolutie? Dat is al pixels tellen op een 3,7" scherm, laat staan een 7-incher...
Pixels tellen op 3,7"? Ik werk toch echt met een 4" scherm. Juist, met 480*800 resolutie. En nee, het is totaal niet pixelig. Misschien komt het ook wel dat ik niet beter weet, maar goed. Op 7" lijkt het me idd wel onscherp, en heb ik ook liever een 720p scherm ofzo.
Ik heb een Lumia 800 met dezelfde resolutie op 3,7". Het is adequaat, maar je kunt de pixels absoluut los zien. Zelfde op een 4" Galaxy S (de originele).
Hmm, dan komt het dus doordat ik niet beter weet ofzo. Ik kan in ieder geval geen losse pixels zien :)
Je koopt al een chinese tablet met Windows 8 voor 160 euro! Waarom zou ik dan zo veel geld uitgeven voor een dikke tablet op basis van een Raspberry PI? Voor video inderdaad wel geschikt maar voor de rest van alle toepassingen gewoon veel te langzaam..

Ik vind het heel leuk dat mensen creatief doen met een Raspberry PI, maar dit kan in mijn ogen gewoon geen goed product worden..
Het idee voor een uitbreidbaar tablet is zeker niet slechts, alleen is de raspberry pi er niet geschikt voor. In mijn ogen zou het beter beter zijn als er tablets waren die we als een pc konden upgraden. Het lijkt me voor fabrikanten niet moeilijk te realiseren.
Het hoeft niet eens een PC te zijn. Als zo'n ding ARM-gebaseerd is en in staat is vrij een kernel te laden van alle mogelijke bronnen die tijdens booten bereikbaar zijn heb je de volledige controle. Nu nog betere specs, oftewel een fabrikant die bereid is Android. iOS en WP aan de kant te zetten en vrij toegankelijke hardware uit wil brengen die qua specs gelijkwaardig is aan de huidige "ecosysteem" tablets.
Door de race 'om ter dunst' is dit momenteel nog niet echt doorgedrongen bij hun. Ik zag een tijdje terug wel een review waarbij je een tablet kon open doen en er ram bijsteken enzo. Ik vind dat veel interessanter dan een dunne tablet.
Anoniem: 611892
22 november 2014 13:23
alweer een overbodig product waar je niets aan hebt behalve beetje knutselen aan het apparaat zelf dan daadwerkelijk het gebruik waar een tablet voor bedoelt is.
Mooi en innovatief product. Ik heb ook al eens zitten kijken om zoiets te maken als aansturing van domotica. Wel jammer dat het zo duur uitpakt, maar ik kan het me wel voorstellen dat het niet simpel om om een dergelijk product echt te produceren, terwijl de onderdelen los nog niet de helft van de kosten zijn.
Integendeel, produceren is een makkie, maar de onderdelen zijn duur. Een los touchscreen kost meer dan een complete tablet. Vandaar ook dat ze zo'n lage resolutie nemen, die zijn nog een beetje te betalen.
Accuduur schat ik op een uur of drie met het scherm aan terwijl je hem niet even in slaapstand kan zetten; hij moet vanaf uit opstarten en als je de accu wilt sparen moet je hem volledig afsluiten anders blijft hij steeds de volle mep gebruiken. Althans zo gaat het bij de Pi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee