Smartphoneaccessoire meet luchtkwaliteit en uv-licht

Een start-up met de naam TZOA heeft een accessoire voor smartphones ontwikkeld die luchtkwaliteit kan meten en op basis daarvan suggesties kan doen. Het apparaatje meet naast fijnstof ook uv-straling en luchtvochtigheid.

Het bedrijf probeert de gelijknamige TZOA-accessoire op de markt te krijgen via financiering met een Kickstarter-campagne. Volgens de makers kan het apparaatje luchtkwaliteit bijhouden door te meten hoeveel schadelijke deeltjes er in de lucht zitten. Het gaat daarbij om fijnstof metaerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer en kleiner dan 10 micrometer. Ook wordt de hoeveelheid pollen in de lucht gemeten. Op basis van de metingen worden suggesties gegeven: zo wordt bijvoorbeeld aangeraden om een raam open te zetten als er binnenshuis een open haard wordt aangezet en er te weinig ventilatie is gezien de fijnstofconcentratie.

Gebruikers kunnen op de kaart zien wat de luchtkwaliteit bij hun in de buurt is. Hiervoor worden de gegevens van andere TZOA-gebruikers ingezet. Op de kaart wordt aangegeven waar de beste en de slechtste luchtkwaliteit is.

Naast het meten van luchtkwaliteit meet TZOA ook UV-licht. Ook hiervoor wordt gewaarschuwd als de gebruiker wordt blootgesteld aan een te sterke straling. Overigens heeft de accessoire ook sensoren aan boord om de luchtvochtigheid en de temperatuur te meten. TZOA kan verbonden worden met een smartphone, zodat de metingen gemakkelijk kunnen worden uitgelezen. De gebruiker krijgt ook notificaties via de smartphone. De verbinding wordt gelegd via bluetooth. Er is ondersteuning voor Android en iOS.

De start-up stelt in het afgelopen jaar bezig te zijn geweest met het testen van prototypes. Met de Kickstarter-campagne hoopt het bedrijf 110.000 Canadese dollars op te halen. Omgerekend is dat ongeveer 77.000 euro. Een TZOA kost als early bird ongeveer 95 euro, terwijl zonder deze korting ongeveer 105 euro moet worden neergelegd. In augustus worden de apparaatjes geleverd.

Door RoD

Admin Mobile

30-11-2014 • 10:38

41 Linkedin

Reacties (41)

41
41
24
2
0
14
Wijzig sortering
De accessoire blijkt een heel dikke button te zijn met de afgebeelde 'gitaarplectrum' als kapje. De button moet als wearable op een jas, tas of rugzak gedragen worden, waar het via bluetooth communiceert met een app op je smartphone.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 30 november 2014 10:50]

Lijkt mij een nuttig asseccoire, wellicht ook interessant voor Rijkswaterstaat, als er een koppeling gemaakt kan worden met advies/max. snelheden op de snelwegen.
De grap is dat de fijnstofdeeltjes die moderne auto's uitstoten te klein zijn om te meten. Daarom lijken ze zo milieu vriendelijk, in werkelijkheid zijn ze vele malen vervuilender.
Weet wat je meet!
Quote uit kickstarter project:
Our sensor counts individual particles, displays concentrations, and distinguish between PM10, which tends to be allergens, and PM2.5, which is more harmful to human health.
Dus zij meten wel de fijnstofdeeltjes (PM2,5).

[Reactie gewijzigd door Jaaap op 30 november 2014 15:34]

Dus volgens jou is dat zo terwijl het in werkelijkheid niet meetbaar is? Hoe weet je dat dan?
Meten = weten..
Wat je meet is niet belangrijk,
wat belangrijke is kun je niet meten.
Het is meer een kwestie van worden niet gemeten. Tenminste als je het hebt over het "Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit" van het rivm. Natuurlijk kan het, tenminste met de techniek van vandaag wel.
dit is wat ze meten, bron: http://www.lml.rivm.nl/meetnet/metingen.html

Deeltjesgebonden en deeltjesvormige stoffen:

Fijn stof (PM10 = stofdeeltjes < 10 µm)
Zeer fijn stof (PM2.5 = stofdeeltjes < 2.5 µm)

Zoals je ziet praten ze over micro(miljoenste) millimeter, en de echt fijne, en nog schadelijkere, deeltjes zijn op nano(miljardste) nivo, dus x.x nano millimeter.
Hi Reeferman,
Weliswaar nanodeeltjes momenteel niet gemeten, is het zeer moeilijk en niet begrepen. U kunt echter een verdeling van de deeltjes zich te nemen. Als er meer grotere deeltjes - er meestal een verhouding tot het aantal kleinere deeltjes zijn. Het zijn exponentieel meer deeltjes als je kleiner in omvang te krijgen
(Hopelijk behoren vertaalde dit.)
Zou kunnen, maar hebben ze dat niet allang? Het nieuwe hiervan is, zover ik het begrijp, dat het in zo'n piepklein apparaatje zit verwerkt.
Er was laatst een test waarbij smartphonegebruikers met een filtertje voor de lens op dezelfde tijd een foto van de lucht moesten maken en dat doorsturen met een app.
Aan de hand van die resultaten bleek dat dit vergelijkbare resultaten opleverde als de bestaande testen, alleen veel fijnmaziger.
Dus er is zeker meerwaarde, alleen is het de vraag of dit apparaatje voor nationale registratie bruikbaar is. Zo kun je veel hogere waarden krijgen door bij een BBQ te staan bijvoorbeeld, of de genoemde open haard.
Maar er zullen geen 100 man bij diezelfde bbq staan. En als er binnen een plaats een aantal uitschieters zijn tellen die automatisch niet mee in de vergelijkingen. Lijkt me niet zo'n probleem.
Maar er zullen geen 100 man bij diezelfde bbq staan. En als er binnen een plaats een aantal uitschieters zijn tellen die automatisch niet mee in de vergelijkingen. Lijkt me niet zo'n probleem.
Niet bij dezelfde BBQ, maar hoeveel mensen BBQ-en er op een zonnige zomerdag?
En je hebt plaatselijk nogal wat grootschalige fikkies, zoals paasvuren.
Je kunt ze hier in Groningen uit Duitsland ruiken, dus dat zal dusdanig grootschalig zijn dat het ook echt veel bezoekers trekt.
Neemt niet weg dat de vervuiling dan ook wel weer significant zou kunnen zijn. ;)
Ja,maar dit is een goedkope oplossing, die daardoor wellicht grootschalig ingezet kan worden.
Ik zou het interessant vinden als het ook electromagnetische straling zou meten.
Ik zou het interessant vinden als het ook electromagnetische straling zou meten.
En op welke frequentieband(en) ?
En wat wil je daaruit concluderen?
Van fijnstof is min of meer bekend wat de effecten op de gezondheid zijn, van radiogolven niet.
van radiogolven niet.
Daarom misschien een goed idee om de electromagnetische straling in kaart te brengen en verbanden te leggen.
Dat doet het ook ;) UV licht is ook elektromagnetische straling, net als zichtbaar licht.
Het is aangetoond dat je je scherpte verliest in kamers met hoge co2 gehaltes. Z'on sensor lijkt me wel interessant.
Planten gebruiken overdag CO2 en leveren O2, filteren ook de lucht en houden de luchtvochtigheid op peil.

De natuur, helemaal zo gek nog niet. :+
Maar des nachts veranderen ze in groene griezels die de zuurstof zuigen uit je weerloze gezinnetje en pogen ze je te smoren in hun giftige gassen.

En 's nachts let je natuurlijk niet op je appje.
Ik weet niet of je reactie sarcastisch is bedoeld of niet maar planten hoeven 's nachts echt niet uit je kamer of uit het huis, de hoeveelheid zuurstof die ze dan verbruiken gaat om milliliters terwijl een volwassen persoon gemiddeld iets van een 190 liter zuurstof gaat verbruiken. Als je echt bang bent dat je te weinig zuurstof gaat krijgen zet je beter je vriendin 's nachts buiten 8)7

De oorzaak van het misverstand waardoor jarenlang in ziekenhuizen de bloemetjes 's (en de plantjes) nachts buiten (op de gang) werden gezet zou hierin liggen dat in de jaren 70 lelies populair waren als geschenk bij ziekenbezoek, deze bloemen geven 's nachts een indringende geur af waar sommigen hoofdpijn van krijgen.

On topic: Ik vraag mij af hoe lang dit accessoire accuraat gaat werken voordat het er de brui aan geeft omdat het vol vuil en (fijn) stof zit.

[Reactie gewijzigd door StGermain op 30 november 2014 14:12]

Niet helemaal waar: Planten gebruiken/maken overdag CO2 en O2 en snachts gebruiken ze alleen O2. Alleen de hoeveelheid CO2 overdag die gebruikt wordt is vele malen kleiner in de meeste gevallen dan er gemaakt wordt. Zuurstof hetzelfde er wordt overdag meer gemaakt dan gebruikt.

Bij planten is het wel zo dat ze vaak ammoniak in bladeren opslaan. Daarom als ze in een vijver vallen en het is warmer dan 16-18 graden kun je ze er beter uithalen (zowiezo eruithalen is beter)
Maar dit ding meet volgens hun kickstarter pagina alleen PM 2,5 en 10 dus fijn stof en niet CO2 of andere gasdeeltjes. CO2 sensors heb je wel. Bv op centrale afzuiging systemen/airco systemen in kantoorgebouwen. Die daarop hun ventilatie en luchtverversingsfactoren afmeten.
Dat lijkt me niet echt rocket science, wat me wel aardig lijkt ihkv bewustwording van de luchtkwaliteit: dat je ziet dat de uitstoot van schadelijke deeltjes fors toeneemt naarmate je harder rijdt, helaas moet je dan je smartphone achter je auto hangen,om dat oorzakelijk verband te zien.
Mwa dat lijkt me niet zozeer met de snelheid te maken te hebben, versnellen (= stadsverkeer) kost veel meer energie. Let voor de gein maar eens op een gemiddelde Diesel auto die een snelweg oprit op rijd, zolang deze versneld zul je een dikke rookpluim zien, maar wanneer deze op snelheid is zie je niets meer.
Het heeft te maken met optimale verbranding, versnellen is idd een zware belasting, maar onvermijdelijk.Niet voor niets is stadsverbuik het hoogst, maar daar kan je helaas niet zoveel aan doen. 100 of 120 rijden daarentegen is een keuze en maakt qua uitstoot een wereld van verschil. Ik woon in de gemeente Stichtse Vecht en in de discussie over 100 of 120/130 op de A2 is daar veel onderzoek naar gedaan.

En dat je niets meer "ziet" op snelheid is niet echt een wetenschappelijke benadering, die rookpluim is veelal het gevolg van slecht afgestelde dieselpompen (kan vele oorzaken hebben, maar hoort iig niet)
Interessant dat ze Pm2,5 en Pm 10 kunnen meten met zo'n klein apparaatje. En aan de hand daarvan bv pollen kunnen meten.

De vraag voor mij is alleen hoe ze bewaken dat dit apparaatje goed blijft werken na loop van tijd, want ik neem aan dat ze het optisch meten en na loop van tijd zal de lens of de led die het licht uitzend vervuilen. En dus de metingen gaan beinvloeden.

Je kan alleen zelf zo weinig doen aan fijn stof blootstelling. Wat moet je doen als je huis in een hoog fijnstof gebied ligt afgezien van wat filters in je ventilatiesystemen?

Wellicht kan door dit soort metigen de urgentie bij de overheden kenbaar worden gemaakt.

Maar zoals laatst al uit een Journaal item over Rotterdam en fijnstof naar voren komt; momenteel zijn strengere normen voor diesel roet uitstoot te duur om in heel Europa door te voeren. Daar ben je dan mooi klaar mee als je aan een drukke straat woont waar de normen worden overschreden..

Als je dat al weet kan je denk ik beter niet zo'n apparaatje aanschaffen, dat lijkt me nog slechter voor je gezondheid (stress over zaken waar je niet direct invloed op hebt)..
Hi Barrycade,
We kunnen compenseren laserintensiteit na verloop van tijd. We hebben TZOA ontworpen om verontreiniging van de laser te voorkomen. Sorry, het gebruik van een vertaler .
Best aardig opgezet allemaal. Hun eigen website http://www.mytzoa.com legt ook het een en ander verder uit.
Ze vergelijken zichzelf met o.a. de 'dust sensor' van Shinyei en Sharp waarin TZOA uiteraard meer kan meten dan de concurrent.

Moet zeggen dat ik niet vaak zo'n klein apparaatje heb gezien wat zoveel kan, ben benieuwd!

Zag overigens de vragen over een vervuilde sensor:

# Q: Will Tzoa require regular maintenance?
# A: No, Tzoa will not need regular maintenance, the optical chamber should not get contaminated in normal conditions. Long term exposure in highly polluted areas may require maintenance - potentially using compressed air to clear the sensing area of any particles.

Even schoonblazen dus en voila!

[Reactie gewijzigd door SanderKoorneef op 30 november 2014 15:11]

De Microsoft Band heeft ook een UV sensor/meter. Heb er nog niet echt mee gespeeld om te kunnen zien wat het brengt. Zijn het 2 sensors of doet 1 sensor beide meten?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 30 november 2014 15:50]

zo wordt bijvoorbeeld aangeraden om een raam open te zetten als er binnenshuis een open haard wordt aangezet en er te weinig ventilatie is.
Tja, want stel je voor dat zelf nadenkt bij wat je doet.

Uiteraard is het mooi dat er overal waarschuwingssystemen voor komen maar het leidt er uiteindelijk wel toe dat mensen alleen nog maar vertrouwen op apparaatjes die vertellen wat je moet doen of wat goed voor je is.

De belangrijkste melding ontbreek nog altijd op al die apparaten: "Gebruik je hersens eens. Daar zijn ze voor namelijk." :)
Je leert denkt dat je niet had verwacht en profiteren, dat beloof ik !
Je leert denkt dat je niet had verwacht en profiteren, dat beloof ik !
Wablief? :?
Het spijt over deze vertaling!
zijn ze echt zo plat? want dan lijken ze nog al op dit kleine apparaatje: http://www.trektoy.com/pr...ager_emh_mobil_emiter.JPG

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee