Een start-up met de naam TZOA heeft een accessoire voor smartphones ontwikkeld die luchtkwaliteit kan meten en op basis daarvan suggesties kan doen. Het apparaatje meet naast fijnstof ook uv-straling en luchtvochtigheid.
Het bedrijf probeert de gelijknamige TZOA-accessoire op de markt te krijgen via financiering met een Kickstarter-campagne. Volgens de makers kan het apparaatje luchtkwaliteit bijhouden door te meten hoeveel schadelijke deeltjes er in de lucht zitten. Het gaat daarbij om fijnstof metaerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer en kleiner dan 10 micrometer. Ook wordt de hoeveelheid pollen in de lucht gemeten. Op basis van de metingen worden suggesties gegeven: zo wordt bijvoorbeeld aangeraden om een raam open te zetten als er binnenshuis een open haard wordt aangezet en er te weinig ventilatie is gezien de fijnstofconcentratie.
Gebruikers kunnen op de kaart zien wat de luchtkwaliteit bij hun in de buurt is. Hiervoor worden de gegevens van andere TZOA-gebruikers ingezet. Op de kaart wordt aangegeven waar de beste en de slechtste luchtkwaliteit is.
Naast het meten van luchtkwaliteit meet TZOA ook UV-licht. Ook hiervoor wordt gewaarschuwd als de gebruiker wordt blootgesteld aan een te sterke straling. Overigens heeft de accessoire ook sensoren aan boord om de luchtvochtigheid en de temperatuur te meten. TZOA kan verbonden worden met een smartphone, zodat de metingen gemakkelijk kunnen worden uitgelezen. De gebruiker krijgt ook notificaties via de smartphone. De verbinding wordt gelegd via bluetooth. Er is ondersteuning voor Android en iOS.
De start-up stelt in het afgelopen jaar bezig te zijn geweest met het testen van prototypes. Met de Kickstarter-campagne hoopt het bedrijf 110.000 Canadese dollars op te halen. Omgerekend is dat ongeveer 77.000 euro. Een TZOA kost als early bird ongeveer 95 euro, terwijl zonder deze korting ongeveer 105 euro moet worden neergelegd. In augustus worden de apparaatjes geleverd.