MIT-start-up brengt thermo-elektrische wearable op de markt - update

Een bedrijf dat is opgericht door voormalige MIT-studenten brengt de wearable Embr Wave begin volgend jaar op de markt. De onderzoekers bedachten voor een MIT-ontwerpwedstrijd een armband die warmte of koelte afgeeft aan de pols van de drager.

De bedoeling van Embr Wave is dat de drager zich comfortabeler voelt, maar volgens de makers kan de wearable ook voor een verlaging van het energieverbruik in huis zorgen doordat gebruikers minder snel geneigd zouden zijn de thermostaat hoger te zetten. De vier studenten wonnen in 2013 met een prototype onder de naam Wristify de Madmec-competitie van het MIT en richtten daarop in 2014 het bedrijf Embr Labs op.

Aan de basis van de wearable stond de uitkomst van hun onderzoek dat snelle en plaatselijke veranderingen in temperatuur van de menselijke huid het gehele lichaam beïnvloeden. Door de temperatuur van de pols met minstens 0,1 graden Celsius per seconde te verhogen of verlagen, gaat het gehele lichaam warmer of kouder aanvoelen, was de conclusie.

De armband bevat een heatsink op basis van een koperlegering met een behuizing van aluminium. Een prototype uit 2013 had een accuduur van acht uur met een lipo-accu; de makers zeggen niets over de accuduur van de huidige versie. De wearable heeft thermometers om de temperatuur van het lichaam in de gaten te houden. Gebruikers kunnen zelf de gewenste temperatuur instellen. De Embr Wave geeft op basis hiervan warmte of koelte in golven af. Dit moet voorkomen dat gebruikers gewend raken aan de temperatuur en deze bijvoorbeeld blijven verhogen, net als bij een warme douche.

Bovendien heeft de snelheid van de golven een psychologisch effect, schrijft MIT News. Snellere golven maken gebruikers volgens de site energieker, terwijl langzamere golven een rustgevend effect geven. De wearable heeft geen display die de temperatuur weergeeft, maar toont een schaal van blauw naar rood om een indicatie te geven. "Het is minder als een thermostaat en meer als een douche. Je zet hem op de sensatie die goed voelt", zegt Sam Shames, een van de oprichters van Embr Labs. Begin 2018 moet de Embr Wave verschijnen.

Update, 14.50: De Kickstarter voor het project staat inmiddels online. Daaruit blijkt dat de wearable in beperkte oplage voor 199 dollar te bestellen is, terwijl de winkelprijs 299 dollar bedraagt. De geclaimde accuduur is twee tot drie dagen bij normaal gebruik van 25 tot 50 sessies voor het aanpassen van de temperatuur.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-09-2017 • 12:18

85 Linkedin

Reacties (85)

85
74
46
4
1
20
Wijzig sortering
Kijk, daar krijg ik het ook warm van.

Persoonlijk zie ik hier het nut wel helemaal van in, en zou er zelf ook wel eentje willen proberen.
Voor mij is temperatuur van het lichaam i.v.m. de vele ziektes welke ik heb en vooral denk ik met name voor de COPD dat dit een grote uitkomst zou kunnen betekenen... in de vorm van... moet aan de zuurstof op dat moment, of kan ik het met name door dit apparaat ff er vanaf blijven/niet nodig hebben.

update... heb me vanmiddag ook op hun site aangemeld voor "proefpersoon" :+ stond eigenlijk bij dat alleen amerikanen dit konden doen.. maar who cares.. heb al tegenbericht gehad van mijn aanmelding, en zover nog geen probleem doordat ik een nederlander ben.. ;)

[Reactie gewijzigd door speed112 op 27 september 2017 18:12]

Offtopic maar waarom reageerd copd op lichaamstemperatuur, of het moeten gebruiken van de zuurstof op lichaamstemperatuur?

[Reactie gewijzigd door Cogency op 27 september 2017 13:13]

Dit heeft te maken met de dikte van het slijm in je luchtwegen, koudere temperaturen zorgen voor een betere ademhaling en andere dikte mbt slijm, en bij warmere temperaturen word dit slijm weer slijmiger... en veroorzaakt weer veel ellende mbt tot het ademhalen.
Zuurstof welke beetje koeler is helpt hier dus ook goed bij...

[Reactie gewijzigd door speed112 op 27 september 2017 13:53]

Een powerbank met een temperatuursensor en een weerstand eraan; wat is er hier complete onzin?
De achterliggende theorie is getoetst door een van de meest prestigieuze instituten ter wereld en prijs-waardig bevonden, dus daar twijfel ik niet aan.
Nu alleen nog display er op en je hebt ruimte voor een serieuze smartwatch :z :z
Cool, waar kunnen we de resultaten van jouw onderzoek waarmee je de bevindingen van MIT verwerpt nalezen?
Nou, graag een verklaring dan van jou kant waarom wel en waarom dan niet?

Ik had al ergens eerder op enkele uitspraken willen reageren omtrend dit artikel..
Dat de 4 personen aan het MIT verbonden zijn is allemaal leuk en meegenomen.... wat mij ergens wel hekelt is de uitspraak dat het onzin is om hiervoor op kickstarter iets te beginnen... ergens geef ik ze zelfs groot gelijk dat wanneer ze dit doen alle inkomsten in eigen beurs houden en niet het grootste deel van hun bloedeigen winst zien verdwijnen in andermans beurs... denk dat ze hierdoor ook op kickstarter staan daar ze "geen" of onvoldoende startkapitaal bezitten. ;)

en of iets werkt of niet zal zich met de tijd uitwijzen of bewijzen... denk ook wel dat het zal werken, want waarom zouden anders 4 mensen van het MIT zulke moeite doen (al 4 jaar!) om een idee van hun zelf in productie te krijgen en waarschijnlijk vele mogelijkheden en richtingen zijn waarbij dit een beetje of zelfs een grote oplossing zou kunnen hebben... :+ ;)

[Reactie gewijzigd door speed112 op 27 september 2017 18:14]

ideaal voor op het werk als het werkt. geen gezeur meer over de ingestelde temperatuur op de thermostaat. Dat kan je nu persoonlijk regelen.
Het werkt voor zover ik het heb begrepen net als alcohol, je houdt je lichaam voor gek dat het warm is of in dit geval ook koud.

Het zal dan ook niet werken wanneer het -10°C of 50°C is. Aangezien het dan wel gevaarlijk zou zijn. Dan vries je namelijk sneller dood, aangezien je aderen uit gaan zetten en je dus meer warmte verliest. En wanneer het te warm is zal dat niet gebeuren waardoor je weer problemen zult krijgen omdat sommige delen van je lichaam te warm worden.

Ik gok dat het werkt binnen acceptabele temperaturen met temperatuurverschillen die minder of gelijk zijn aan 5°C/5K.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 27 september 2017 12:40]

Dat vermoed ik ook ja. Door het lichaam het signaal te sturen dat de extremiteiten (armen en benen) 'warm' zijn zullen de bloedvaten naar die extremiteiten wijder worden waardoor die beter doorbloed worden en ook daadwerkelijk warmer zullen worden wat het behaaglijkheidsgevoel ten goede komt. Zolang het lichaam de warmteproductie die nodig is om het extra warmteverlies te compenseren kan leveren geeft dat geen probleem. Integendeel zou het tot verbranding van meer calorieën kunnen leiden en zou het gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Vroeger werden schildklierhormonen legaal in afslankpillen gebruikt omdat daardoor je metabolisme ook op een hoger peil gaat draaien maar bij overmatig gebruik gaat je hartfrequentie en je lichaamstemperatuur flink omhoog en dat kan bij sommigen tot ernstige complicaties leiden. Het was wel effectief en in illegale middelen wordt het nog wel gebruikt meen ik.

Ons lichaam is op schaarste van voeding geëvolueerd want de overdaad die wij hier kennen is evolutionair nooit de norm geweest. Dus worden onze extremiteiten koud om energie te besparen als de omgeving koud is wat onze behaaglijkheid niet ten goede komt. Als je de energie kunt missen is het dus eigenlijk best aantrekkelijk om die extremiteiten lekker warm te houden maar dan moet je het lichaam op de een of ander manier voor de gek houden zodat het 'denkt' dat het warmer is dan het in werkelijkheid is.

Een andere manier, die ook wel in (illegale) afslankpillen gebruikt werd, is het zogenaamde ontkoppelen van de oxidatieve fosforylering. Daarbij wordt de productie van de cellulaire lichaamsbrandstof ATP (Adenosine Tri Phosphate) metabolisch losgekoppeld van het daarmee gepaard gaande zuurstof/energieverbruik, wat gewoonlijk chemisch wel een absolute relatie heeft, waardoor je meer energie gaat verbruiken bij eenzelfde hoeveelheid ATP productie en de rest als warmte verloren gaat. Maar het slikken van dergelijke 'ontkoppelaars' is nogal een paardenmiddel om je een beetje warmer te voelen dus dat is niet echt een geweldig idee. ;)

Dit kán best interessant zijn en ik ben dan ook benieuwd naar het vervolg. Misschien iets voor Tweakers om door een aantal GoTters te laten testen als het beschikbaar is. Ik meld me hierbij vast aan. :P
Tijdelijk rommelen met deze natuurlijke mechanismen is op zich al een risico.
Het lichaam structureel en langdurig voor de gek houden is een absolute afrader.

Bij "normale" mensen liggen virussen en ontstekingen ineens een heel stuk sneller op de loer.
Warmte simuleren terwijl je kou staat te vatten.....

Andersom:
Mensen laten denken dat ze het koel hebben terwijl er een hittegolf gaande is: hartproblemen etc.

Overigens heeft een zweetband om je voorhoofd met koude vloeistof of warme vloeistof een vergelijkbaar bewezen effect. Dat kan soms even handig zijn maar daar moet je ook niet blijvend mee rommelen.

N.B. niet iedereen is te dik of te zwaar, ik weeg zelf nog maar 56 kilo ipv normaal 75 en heb de grootst mogelijk moeite om weer op streef gewicht te komen. Wanneer ik ook nog dit soort fratsen zou ga gebruiken is het vrij snel einde oefening.
Doe mij die alcohol dan maar :)
het elimineert de omgevingstemperatuur niet hé, als iemand niet warmer dan 18° wil en de ander is pas genietbaar vanaf 21°, dan zal je nog altijd ruzie hebben
Ik ken verschillende mannen die een dergelijk apparaat dolgraag aan hun vrouw willen geven. De betreffende dames vinden het nodig om vanaf temperaturen onder de 18 graden te beginnen met klagen 'dat het zo koud is' en dan ook nog eens minimaal 4 lagen dikke kleding over elkaar aan hebben.
Doe maar om, stel maar in zodat je het niet meer koud hebt.

Het enige probleem dat ik echt in het apparaat zie, is dat de lichaamstemperatuur niet wordt aangepast, maar alleen de sensatie van de lichaamstemperatuur. Ofwel, je lichaam zelf zal zich niet meer aanpassen aan de werkelijke temperatuur, dus je gaat minder zweten om de overtollige lichaamswarmte af te voeren, of juist het omgekeerde, je lichaam gaat minder werken om het lichaam warm te houden (in de meest extreme vorm leidend tot lichte onderkoeling).
Als ik het nu verkeerd begrijp, laat ik me graag corrigeren :).
of meteen de verwarming naar 21 graden zetten als t buiten nog 18-19 graden is :)
Mijn 'useless gadget alarm' gaat af...

Misschien heb ik het verkeerd op maar het lijkt me echt iets nutteloos, dat er nog eens niet uitziet, veel te 'chunky' is en... om goed te werken moet warmte door je bloed getransporteerd worden en zou je hem dus effectief onderaan je pols moeten dragen i.p.v. bovenaan.
Een vergelijkbaar product op kickstarter, gebruikt het polsbandje aan de binnenkant van de pols voor de overdracht van temperatuur.
Ik kan beter slapen als het frisser is en mn vriendin, zoals elke vrouw, wil het graag warmer hebben.
Zou voor mij wel een uitkomst zijn dat het wat frisser aan voelt en zij onder hetzelfde dekbed kan liggen in een warmere temperatuur.
Het zou kunnen dat je gelijk blijkt te hebben, maar vooral het laatste deel van je post geeft aan dat je niet begrijpt wat dit apparaat doet. Het is helemaal niet de bedoeling om je core temperature te beïnvloeden, daarvoor zou je inderdaad bijvoorbeeld je bloed moeten verwarmen, maar daarvoor is het apparaat ook veel te klein (en dan vooral de accu er in om een werkdag mee te kunnen).

Het idee is juist dat alleen het stukje huid waar het apparaat op zit verwarmd of gekoeld wordt. De makers stellen dat de temperatuur ervaring die mensen hebben daarmee beïnvloed kan worden. Uiteraard gaat dit niet werken als je het zo koud of warm hebt dat je gaat zitten rillen of je helemaal kapot zweet (je core temp is dus echt te laag of hoog en je lichaam neemt maatregelen). Maar als je op kantoor zit dan wordt het meestal ook helemaal niet zo erg. Zelf heb ik het regelmatig fris op kantoor door ons achterlijke koelingsysteem, maar echt gaan zitten rillen gebeurt niet (dan moet ik me eerder afvragen of ik soms koorts heb). Als dit apparaatje er voor zou kunnen zorgen dat ik de temperatuur niet als (te) koud ervaar dan zou het best een uitkomst kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 27 september 2017 13:34]

Vertel, waar baseer je dat op? Je karmastatus is zelfs "Blaataap". Ik zou zeggen: Verras me! :)
Even kijken: Iemand genaamd "flightplan", die eigenlijk nog geen fatsoenlijke reactie getypt heeft op deze website tegen een van de hoogst aangeschreven universiteiten ter wereld. Hmm, wie zou ik serieus nemen? 8)7 Jij hebt hier zoveel onzin gepraat, dat ik voor het eerst heb kunnen zien dat er een karmastatus genaamd "Blaataap" is. _O-

Lekker makkelijk ben je: De hele dag tegen alles en iedereen zeggen "is niet zo, je liegt". Maar als er vervolgens om onderbouwing gevraagd wordt geef je niet thuis. Ik ga er vanuit dat de MIT hier zeer goed onderzoek naar gedaan heeft, daarom hoef ik het niet meer te doen. Net alsof de MIT zijn goede naam ten grabbel gooit voor een simpele Kickstarter.

Ik verwijs je graag naar de tekst waarom dit zo goed werkt. En anders kun je hier nog wat vinden over de werking: https://www.kickstarter.c...al-air-conditioning-watch

Nu is het jou beurt, waarom werkt dit niet? En kom dan niet met het verhaal aan van ik ben flightplan en ik ga alleen maar zeggen dat het niet waar is. d:)b
Anoniem: 933209
27 september 2017 12:23
En dan plaatsen ze hem bovenop je pols? In plaats van onderop waar je aders lopen? Vreemde keuze. Beetje downsizen zou ook geen kwaad kunnen... ik voorspel een flop.
Misschien is het boven de batterij en is het bandje de koeler/verwarmer.
De heatsink op basis van koper (zoals je kan lezen in het artikel) zit toch écht niet in het bandje....

@Jaco: Ze bedoelen dat die tegel een onderdeel is van het bandje. Het is wat raar verwoord, maar je ziet dat die witte tegel onder het display zit. Een tegel kan toch niet in een flexibel bandje zitten?
Begin niet over misinformatie. Gewoon kijken en niet klakkeloos overnemen wat je leest ;)

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 27 september 2017 14:18]

Artikel
De armband bevat een heatsink op basis van een koperlegering met een behuizing van aluminium
Jij
De heatsink op basis van koper (zoals je kan lezen in het artikel) zit toch écht niet in het bandje
En het MIT artikel zegt ook
Inside the wristband and touching the skin is a thermoelectric tile made of materials that change temperature when exposed to an electrical current.
En toch zit het niet in de armband zelf. Bedankt voor de verduidelijking Aimbob.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 27 september 2017 22:27]

Kickstarter laat duidelijk zien dat de heatsink NIET in de armband verwerkt zit:
https://ksr-ugc.imgix.net...ca485049872dbfcf0933ce77d

Daarnaast zou het ook geen nut hebben om het blok op de armband boven of onderaan je arm te plaatsen als de heatsink in de band zou zitten:
https://ksr-ugc.imgix.net...438a8dfaa7a28bbc772e1b473
In het artikel staat aangegeven dat het werkt op basis van de temperatuur van de huid. en dat daardoor je lichaamsgevoel warmer of kouder aanvoelt, Ik denk dat dit apparaatje je dus echter de sensatie geeft het warmer of kouder te hebben zonder daadwerkelijk je lichaamstemperatuur aan te passen
sowieso ziet dat ding er echt niet uit, ik ga toch niet met een heatsink op mijn arm lopen... kom op man.
Ik heb "Trui®", totaal revolutionair! Komt van volledig bio afbreekbare producten en van Noorse Bodem. "Trui®", word gemaakt van een rest product van "Schaap©". Het houdt je warm en is erg comfortable."Trui®" kan makkelijk in elkaar gezet worden, met leuk schema door "MoedersTM". "Trui®" is ook erg goedkoop en zorgt voor comfortabel leven in waar je de thermostaat ook niet in de winter mee omhoog gooit. Ook in de zomer zorgt Trui® voor koelte, door modulaire techniek kan je Trui® heel makkelijk verwijderen en je bent gelijk een paar graden koeler.

REVOLUTIONAIR PRODUCT!!!!112UITROEPTEKEN!

Vraag er naar bij je Trui® dealer, ook wel bekend als je moeder of oma ;).

[Reactie gewijzigd door 224237 op 27 september 2017 12:56]

Als je het koud hebt, kun je inderdaad prima een trui aan doen. Ik draag als ik thuis ben vaak een dik vest, maar toch heb ik (vooral bij gamen) vaak last van koude handen. En niet een beetje koud, maar echt vervelend koud, terwijl de rest van mijn lichaam een prima temperatuur heeft.

Nu zie ik me zelf niet met zo'n apparaat om lopen/gamen, maar voor mensen met chronisch koude handen die er wat aan willen doen zonder in huis handschoenen aan te trekken zou het wel handig kunnen zijn.
Je moet wat vaker bewegen ;)
Dat bevordert de bloedstroom en gaat dus koude ledematen tegen.

Té veel stilzitten kan overigens allerhande problemen, onder meer in hart en bloedvaten, in de hand werken.
Als je echt chronisch/vaak/meestal koude handen of voeten hebt is het raadzaam om dat aan je arts te melden.

Maar als je een dikke vest nodig hebt, kan de thermostaat misschien gewoon een graadje hoger?
Anoniem: 933209
@22423727 september 2017 13:15
Grappiiiiiiiiiig!
Ik mis de +1 grappig moderatie :+
Volgens mij bestaat dit al jaren zo niet tientallen voor onder andere skischoenen.
Beetje raar als iedereen met skischoenen rond zou lopen. Deze wearable kan je makkelijk dragen zonder lompe poespas.
Als je gaat skiën zijn die schoenen anders hard nodig. De techniek is niet nieuw alleen nu met de wearables hype daarop toepasbaar.

Edit: + daarop

[Reactie gewijzigd door KeepowOne op 27 september 2017 13:33]

je hoeft daarom niet persé met skischoenen rond te lopen, natriumacetaat hand/voetverwarmers kan je makkelijk apart krijgen en ze hebben hun effect al lang bewezen en zijn daarnaast nog eens spotgoedkoop.

Natuurlijk duurt het effect maar 20 minuten maar ze zijn -bijna- eindeloos herbruikbaar.
Hetzelfde concept als wanneer je het warm hebt, hou je polsen onder de koude kraan; dan koel je vanzelf helemaal af. En andersom als je het koud hebt. Dus ik denk dat dit wel zeker effectief kan zijn.

[Reactie gewijzigd door sanderkoop op 28 september 2017 13:49]

Als ik in de zomer ga wandelen, draag ik meestal een Cobber sjaal om mijn nek. Ding een half uurtje in (ijs)koud water leggen en het ding koelt gedurende een uur of 4 mijn nek (en dus ook de rest van mijn lichaam) prima. Als ik meer dan 25 km loop, halverwege de dag gewoon ergens onder de koude kraan houden en hij kan weer 2 uur door.

Ideaal voor iemand als ik, die het over het algemeen erg snel warm heeft.
Interessant apparaat, ben benieuwd of dat werkt...

Wat betreft tips om te besparen op je verwarming, ik heb zelf een luchtwasser gekocht. Een apparaat dat de lucht filtert en bevochtigt. In de winter wordt de relatieve luchtvochtigheid namelijk veel droger in je huis dan in de zomer. Buiten dat dat slecht is voor van alles en nog wat (zowel je eigen lijf als bijvoorbeeld houten meubels of vloeren) zorgt het er ook voor dat je het eerder koud hebt omdat vocht op je huid veel makkelijker verdampt. Je huid droogt dus uit en koelt sneller af als de lucht droog is.

Ik heb hem zelf nog maar kort en het werd kort nadat ik hem binnen kreeg ineens weer warmer, maar in de paar relatief koude dagen die er nog waren meen ik het verschil al te merken. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe deze winter gaat zijn.
Wat verbruikt zo'n ding dan eigenlijk? Even de prettige aspecten als een niet-uitgedroogde huid daargelaten vraag ik me af of het aanzetten van zo'n apparaat efficiënter is dan de verwarming een graadje hoger zetten :)
Weinig, het is in de basis niet veel meer dan een ventilator. De lucht gaat eerst door een stel filters en vervolgens door een ronddraaiend membraan dat aan de onderkant door een water reservoir gaat en het water daar uit opzuigt. Door de structuur van dat membraan gaat het water helemaal in dat ding zitten en is er een zeer efficiënt oppervlak om het water af te geven aan de lucht die er door de ventilator doorheen geblazen wordt.

Dit is in ieder geval hoe het bij de mijne werkt, de Philips HU5930/10. Volgens de sticker kan hij 11 watt verbruiken, maar dat zal op stand 3 zijn. Ik heb hem op auto staan waarbij hij tot nu toe op stand 1 blijft en dan blaast hij veel rustiger (en hoor je hem niet). Als het in de winter erg droog wordt zal ik wel zien of hij het nodig gaat vinden om harder te blazen.

Het werkt in ieder geval goed... De eerste die ik had had een kapotte hygrometer (bleef aangeven dat de relatieve luchtvochtigheid maar 27% was) waardoor hij in minder dan een dag zijn volledige reservoir van 4 liter de lucht in gepompt had (toen handmatig op stand 2 gehad en 3 als ik niet in de kamer was om te zien of die luchtvochtigheid nou nog omhoog ging of hij toch echt kapot was). Als de hygrometer zegt dat het vochtig genoeg is (instelbaar) dan stopt het membraan met draaien waardoor hij veel minder water opneemt (momenteel doet hij al 4 dagen met het reservoir, is nu denk ik 3/4 leeg).
Wss ben ik paranoïde maar zou dit effecten kunnen hebben op het lichaam op lang termijn? Als je teveel went aan dit apparaat dat je interne thermostaat zich niet makkelijk terug aanpast wanneer je het niet draagt?

Scepticism aside, mooie uitvinding wel. Benieuwd naar de gebruikersreviews als het een tijdje op de markt is.
Anoniem: 933209
27 september 2017 12:39
@Sme4gle

Het staat er idd in, toch denk ik dat het aan de onderkant beter zal werken.
Wellicht zouden ze beter kunnen richten op de werkplek idd. Een verwarmde muismat of 2 voor je koude polsen zou wonderen kunnen verrichten. Kan ook nog in de arbo worden opgenomen en betaald worden door het bedrijf.
Aan de basis van de wearable stond de uitkomst van hun onderzoek dat snelle en plaatselijke veranderingen in temperatuur van de menselijke huid het gehele lichaam beïnvloeden. Door de temperatuur van de pols met minstens 0,1 graden Celsius per seconde te verhogen of verlagen, gaat het gehele lichaam warmer of kouder aanvoelen, was de conclusie.
Ervaar je het nu als warmer/kouder of past je lichaam daadwerkelijk de temperatuur aan door harder/trager te gaan werken? Either way wel benieuwd hoe je lichaam (mentaal / fysiek) hier op een wat langere termijn mee omgaat als je dit gebruikt. Of kan dat gewoonweg geen impact hebben?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee