Pine64 start levering Pinebook Pro-laptop met Rockchip-soc en Linux

Pine64 is na enige vertraging gestart met de levering van de Pinebook Pro. Dit is een laptop met 14"-scherm die een Rockchip RK3399-processor bevat en Debian-Linux met de MATE-desktopomgeving draait.

Pine64 had gehoopt de levering al enkele weken geleden te starten maar een aantal problemen veroorzaakten vertraging. De fabrikant die de laptops maakt was gewend om hardware te testen met aangepaste Android-builds, maar het bleek niet mogelijk sd-kaarten of usb-opslag prioriteit te geven bij de bootprocedure. "Het resultaat was dat we in een situatie zaten waarbij alle volledig geassembleerde Pinebook Pro's factory Android draaiden en er was letterlijk geen manier om ze te reflashen met Linux zonder alle laptops uit elkaar te halen en ze handmatig te flashen", schrijft het bedrijf.

In het vervolg levert Pine64 emmc-opslag met Debian al geflasht aan de fabrikant. Een volgend probleem betrof een hoog piepgeluid tijdens laden, waardoor de laptops weer terug naar de fabriek moesten om de oorzaak, een klein onderdeel, te vervangen. Daarnaast zorgden 'geopolitieke gebeurtenissen', waarschijnlijk het handelsembargo, voor vertraagde leveringen.

Pine64 kondigde de Pinebook Pro in januari aan en sinds de zomer neemt het bedrijf bestellingen aan. Het gaat om een laptop met 14"-scherm met ips-paneel dat 1920x1080 pixels heeft. De Rockchip RK3399 is een soc met twee Cortex A72-cores op 1,8GHz en vier Cortex A53-kernen op 1,4GHz. De gpu is een Mali T-860-quadcore. De laptop heeft 4GB lpddr4 en 64GB emmc-opslag. Verder zijn wifi-ac, bluetooth 5.0, usb-c met displayport alt-mode, een micro-sd-kaartsleuf en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting aanwezig. Het OS is Debian met de MATE-desktopomgeving.

De prijs is 200 dollar. Dat is omgerekend en met btw 221 euro. Pine64 had al 11,6"- en 14"-laptops in zijn assortiment. Die hebben een Allwinner-soc met vier A53-cores op 1,2GHz en 2GB ram met 16GB-opslag. Die beide laptops kosten 100 dollar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-10-2019 • 11:24

90 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (90)

Wijzig sortering
Dit lijkt exact dezelfde behuizing als de (Chinese) Chuwi LapBook 14.1 laptop die ik hier heb, alleen dan in het zwart in plaats van wit. Logisch dat ze een OEM gebruiken natuurlijk. Ook de prijs is redelijk hetzelfde. Bijvoorbeeld het randje waar de webcam zit, positie van rubber dopjes enz. Allemaal hetzelfde. Ik heb dit model ook van andere merken gezien hier in de winkels. Het is gewoon een OEM platform.

Als hij inderdaad gebaseerd is op dit platform zal hij wellicht sommige onderdelen gemeen hebben met de intel versie: Het toetsenbord is redelijk. Het touchpad is afschuwelijk slecht (wordt alleen herkend als PS/2 muis en de gesture detectie is erbarmelijk en kan je door gebrek aan driver niet uitschakelen). Het scherm is goed voor de prijs, alleen heeft behoorlijk veel last van backlight bleeding. Dat voornamelijk door druk rondom het scherm komt: Als je de plastic schermbehuizing een beetje tordeert zie je alle bleeding van plaats veranderen. Op zich geen slecht scherm dus maar de behuizing drukt teveel op het scherm helaas. De webcam heb ik nooit geprobeerd (zit een "Bits of Freedom" sticker overheen) en de speakers alleen voor de gebruikelijke plingeltjes.

Bij de Chuwi zitten de USB poorten op zijn kop wat verrot irritant is met sommige dingen zoals Yubikeys die je aan moet kunnen raken aan de bovenkant. Maar dat is iets van het PCB dus wellicht bij dit model opgelost.

Niettemin geen slecht aanbod voor dit geld hoor. Ik gebruik hem zelf in combinatie met een externe muis want het touchpad is echt verschrikkelijk. Het is mijn 'hackerspace laptop', lekker goedkoop voor als er een keer een soldeerbout tegenaan rolt of ik een USB poort opblaas met een hobbyprojectje. Heb er 180 euro voor betaald (Met Intel Apollo Lake atom)...

Overigens gaat de Chuwi 8 uur op accu mee (met Ubuntu erop), wat ik echt enorm goed vind gezien de prijs. Ik neem de oplader dan ook nooit mee.

Die PineBook kan trouwens ook een heel fijne optie zijn als je zoekt naar iets zonder Intel's Management Engine (AMD heeft ook dergelijke zooi er in zitten).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 oktober 2019 12:52]

Ik vind dit wel heel bijzonder eigenlijk, 2 A72 cores en 4 A53 cores! Houd de scheduler van het besturingssysteem rekening met de rekenkracht van de cores?
Het is lastig te zien, maar op het toetsenbord zie ik geen knop voor de "\" en het pipe-symbool. Vooral het gemis van die laatste lijkt me een hele vreemde keuze op een linux laptop?
Op een hoge resolutie foto van Pine64 is de lay-out goed te zien, dus die knoppen zijn aanwezig:
https://www.pine64.org/wp...19/05/PinebookProISO1.jpg
Ik vind alleen de aan/uitknop eng dichtbij de backspace zitten. Even met je worstenvingers iets te hoog tikken/mikken, en in plaats van een correctie uitvoeren zet je je machine uit. Een "gevaarlijke" keus om die knop daar te zetten, aangezien de backspace redelijk vaak gebruikt wordt.

Los van dit, verder juich ik dit soort initiatieven uiteraard altijd toe. Leuk machientje als je daar "gewone" taken op doet. Een beetje internetten, een mailtje versturen, een briefje tikken of scripten/programmeren gaat uitstekend op deze PineBook. Gamen en videobewerking kun je waarschijnlijk wel vergeten. Maar daar is de PineBook ook niet voor bedoeld.

Het is dat ik al een hele batterij computers heb die het nog prima doen, anders had ik wel interesse gehad.
Dat backspace/power probleem valt waarschijnlijk wel mee. Op mijn MacBook Pro 2014 zitten die knoppen op precies dezelfde plaats en ik heb daar letterlijk nog nooit misgegrepen. Dat, of Apple heeft het softwarematig opgevangen en dan kan de PineBook Pro dat ook doen.

Ik heb er 1 gepre-ordered een maandje of wat geleden en zit er naar uit te kijken!
Dat het een ISO layout, er is al vrij veel commentaar op geweest en er is belooft dat er later een versie met een ANSI layout komt, (kleinere enter toets en volledige lengte shift)
Volgens mij heeft de laptop op de foto een britse layout, de pipe zit linksonder. Ik hoop wel dat ze 'm ook gewoon met amerikaanse layout leveren.
Is het niet de toets tussen de linker shift en de Z ?
Die toets zit rechts naast de linkershift knop.
De kleinere laptops met 4x A53 zijn eigenlijk niet genoeg om echt van een volwaardige desktop ervaring te kunnen spreken. Wel zijn ze lekker goedkoop en functioneren dus goed voor basis gebruik.

Pinebook Pro is al een stukje krachtiger, maar laten we wel zijn, de technologie die wordt gebruikt is al wat jaartjes oud. Zeker op GPU gebied. De Mali T860 is in alles een geevolueerde Mali T760, welke je al in Android doosjes eind 2013/begin 2014 kon vinden.

Desondanks is de performance redelijk maar niet meer dan dat. Ideaal als je Linux voor weinig op een redelijk uniek platform wilt hebben met dito hardware, maar voor de gewone consument, die zal toch eerder een Intel of AMD gebaseerde laptop kiezen (en van een bekendere vendor).
Nou ja, tenzij blijkt dat die keuze 3x zo duur is... of meer! Het probleem is hier echter de software. Ik denk dat zo'n ding, Linux + open office o.i.d. en andere basis software en iets van een app store een heuse winnaar kan zijn, maar ik zie mijn moeder van 86 nog niet zo 1-2-3 een distro installeren.
Dat is sowieso het probleem bij Linux: leuk voor knutselaars, maar zeker nog niet ready voor het grote publiek, terwijl daar eigenlijk geen reden voor is.
Maar goed, er is een sprankje hoop:
https://www.omgubuntu.co....ts-you-find-apps-wherever
Toevallig vorige week een artikel over de voorganger gelezen met een link naar Ditching Windows: 2 Weeks With Ubuntu Linux On The Dell XPS 13 waarin de auteur erachter komt dat Linux helemaal niet meer moeilijk is.
maar ik zie mijn moeder van 86 nog niet zo 1-2-3 een distro installeren
Zie je haar wel zelf Windows installeren? In mijn ervaring is dat minstens zo lastig als een moderne Linuxdistributie. Maar geen nood:
In het vervolg levert Pine64 emmc-opslag met Debian al geflasht aan de fabrikant
Je moeder hoeft dus niets meer te doen!

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 7 oktober 2019 13:49]

Ik zit al 10+ jaar op linux op mn werk en ik word nog steeds moe van de kleine dingetjes die anno 2019 gewoon niet optimaal werken.
Dingen als:
- 2 beeldschermen aansluiten
- Geen ultrawide resoluties(21:9)
- HDMI met geluid.
- Werking van energiebesparing op laptops.
- Van standby weer tot leven kunnen komen
- /boot die volloopt met oude kernels na wat updates
- LibreOffice die steeds loopt te klagen over documenten die mogelijk beschadigd zijn geraakt
- VPN service die blijft hangen en de tunnel niet up kan krijgen. Zonder feedback zie je deze eindeloos laden.
- Beperkte Chromecast ondersteuning.
- Gebrek aan werkende Exchange oplossing

Nou zjin sommige punten op te lossen maar je word er heel moe van.
Ik werk ook al jaren op Linux ( sinds 1997 af en aan, sinds een jaar of twee bijna uitsluitend )
- 2 beeldschermen aansluiten
Heb ik op diverse Ubuntu varianten al jaren geen problemen mee gezien. Mijn laptop op werk gebruikt zelfs een externe monitor in portrait-mode zonder al te veel moeite. (vensters verspringen nog wel eens naar het andere scherm bij het aansluiten, maar that's it)
- Geen ultrawide resoluties(21:9)
Al jaren zonder problemen ( LG 25UB55-B en BenQ EX3501R op een Radeon R9 Nano )
- HDMI met geluid.
Werkte prima op mijn LG monitor, de BenQ heeft volgens mij geen speakers.
- Werking van energiebesparing op laptops.
- Van standby weer tot leven kunnen komen
Hier heb ik inderdaad ook last van.
- /boot die volloopt met oude kernels na wat updates
Geen last van gehad met de recente distros die ik gebruikt heb.
- LibreOffice die steeds loopt te klagen over documenten die mogelijk beschadigd zijn geraakt
- VPN service die blijft hangen en de tunnel niet up kan krijgen. Zonder feedback zie je deze eindeloos laden.
Kan ik niet echt een oordeel over geven, maar klinkt niet als iets Linux-specifieks. Problemen met software en VPN tunnels heb je vast ook op andere OS-en.
- Beperkte Chromecast ondersteuning.
Werkt bij mij prima vanuit Chromium. Native vanuit Linux geef ik je gelijk, echter je hebt waarschijnlijk hetzelfde met Chromecast onder macOS /iOS, of Airplay onder Windows.
- Gebrek aan werkende Exchange oplossing
Deze klacht mag je richten aan Microsoft. Tegenwoordig zou het me niet eens verbazen als ze hier al plannen voor hebben !

Dit is niet om je te dissen, maar meer om aan te geven dat persoonlijke ervaringen niet per se representatief zijn voor het hele Linux ecosysteem. Geloof me, ik heb ook nog wel een lijstje aan wensen/klachten voor Linux… :+
Heb ik op diverse Ubuntu varianten al jaren geen problemen mee gezien. Mijn laptop op werk gebruikt zelfs een externe monitor in portrait-mode zonder al te veel moeite. (vensters verspringen nog wel eens naar het andere scherm bij het aansluiten, maar that's it)
Ik heb hier zelf ook wel problemen mee gehad ja. Ik had Ubuntu op een computer met 1 24" 4K scherm in het midden waar ik 200% schaling op wil, en aan elke zijkant een 1280x1024 scherm met 100% schaling.

Ubuntu kon de 3 schermen prima aan, maar de verschillende schaling was geen mogelijkheid toen. In elk geval niet met gnome. Het was of alles op 100% of alles op 200%, beide opties waren natuurlijk onbruikbaar. Ik heb verschillende opties geprobeerd met commandlines maar niets werkte. Ook wayland bracht geen uitkomst (en functioneerde niet met sommige gnome plugins).

Met MacOS werkt deze schaling wel perfect, en met Windows (zelfs de laatste versie 1903) werkt het redelijk maar niet 100%. Om die reden ben ik toen weer terug gegaan naar macOS. Dit was ten tijde van 1710 volgens mij, als het inmiddels wel werkt zal ik het weer eens een kans geven :) Ik gebruik Linux wel heel veel op servers en word steeds meer geirriteerd door het 'dichttimmeren' van macOS dus op zich zou ik wel over willen stappen.
Deze klacht mag je richten aan Microsoft. Tegenwoordig zou het me niet eens verbazen als ze hier al plannen voor hebben !
Sowieso werkt O365 Web prima. Denk ook dat ze hier wel plannen voor hebben trouwens want ze zijn nu ook bezig aan een Linux client voor MS Teams.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 oktober 2019 15:57]

Ah ja, scaling ! Een collega van me heeft dit op Gnome ook gehad (gefixt sinds Ubuntu 19.04 geloof ik), terwijl een andere collega met exact dezelfde hardware op KDE Plasma dit wel kon. Dat is natuurlijk wél een Linux dingetje; sommige dingen werken beter op Plasma, en sommige beter op Gnome, of MATE, of XFCE of …, maar je kunt natuurlijk maar 1 desktop tegelijk actief hebben. En zo zijn nog wel wat dingen waarbij je onder Linux keuzes moet maken waar het onder Windows en/of macOS wel out-of-the-box werkt. (Maar ook daar zijn vast wel voorbeelden van te bedenken waarbij het andersom is)
Ik heb ook even KDE geprobeerd toen (Kubuntu vanaf een USB stick) maar dat had exact hetzelfde probleem.

Echter het is inderdaad al een tijdje geleden. Ik zal het nog eens proberen.
Bedankt, maar dat was het probleem dus niet. Wat ik mis is 2 verschillende scalingsfactoren, een aparte per scherm. Niet één fractionele.
- Werking van energiebesparing op laptops.
- Van standby weer tot leven kunnen komen
Ik heb als Linuxgebruiker (op de desktop) ook jarenlang gedacht dat dat een gebrek van Linux was. Op mijn werk ben ik tot ander inzicht gekomen. Er is een reden dat de helft van de mensen met een opengeklapte laptop door de gang lopen: je kunt er vanuit gaan dat zij die hun laptop dicht durven te klappen de optie om automatisch in stand-by te gaan uitgeschakeld hebben. Je laptop uit stand-by proberen te halen lijkt wel russisch roulette.
- HDMI met geluid.
Ik zeg altijd (is niet helemaal waar): op Linux werkt het direct of je krijgt het nooit aan de praat. Met geluid via HDMI heb ik nooit problemen gehad.
- /boot die volloopt met oude kernels na wat updates
Superirritant als je een kleine SSD hebt ja, maar als je een grote 'schijf' hebt valt dat nauwelijks op.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 7 oktober 2019 13:53]

Ik heb als Linuxgebruiker (op de desktop) ook jarenlang gedacht dat dat een gebrek van Linux was. Op mijn werk ben ik tot ander inzicht gekomen. Er is een reden dat de helft van de mensen met een opengeklapte laptop door de gang lopen: je kunt er vanuit gaan dat zij die hun laptop dicht durven te klappen de optie om automatisch in stand-by te gaan uitgeschakeld hebben. Je laptop uit stand-by proberen te halen lijkt wel russisch roulette.
Op Windows doe ik dit zelden maar op een Mac werkt dit altijd perfect :)
Ik heb me ook vaak afgevraagd waarom mensen laptops niet dichtklappen. Ook als ze even weg zijn, halfdicht. Ik was altijd mac gebruiker, waarbij ik met dichtklappen en openen nooit problemen heb gehad. Maar ik heb het bij collega's wel gezien idd, niet meer tot leven te wekken, of supertraag en dan wil de wifi niet meer, enz enz. Ik gebruik nu al een hele poos een surface book, en die heeft er, net zoals macs, geen last van. Dicht en open, boem daar zijn we weer. Daar moet ik wel bij opmerken dat er een instelling is die ervoor zorgt dat de laptop na bepaalde tijd dicht te zijn geweest, uit is gegaan, om daarmee accu te besparen. Maar dat is uit te schakelen, indien gewenst.
De overeenkomst tussen surface en mac's lijkt mij dat de fabrikant van hardware en software dezelfde zijn.
Dat ben ik met je eens. Een (in mijn geval tenminste) prettig gevolg is zelden ellende. De afstemming van software op hardware is een voordeel in mijn ogen.
Ik herken dit ook wel op de desktop, er is bijna altijd wel iets dat niet lekker werkt.
De eerste 3 punten heb ik nooit problemen mee gehad. (Overigens, wel problemen gehad met de intel en amd gpu drivers gehad.) Ook standby heeft het bij mij altijd goed gedaan. Suspend-to-disk daarintegen is nogal problematisch. Dat van /boot komt mij ook bekend voor al houdt apt autoremove het bij mij in toom. Energiebesparing is ook iets problematisch, ik heb usb autosuspend uit moeten schakelen omdat het anders te veel uitschakelt. (rule voor het specifieke apparaat toevoegen werkt niet.)
# kernels stel je simpel in bijv. /etc/yum.conf en wala, klaar.
Van alle hardware issues is 't batterij gebruik imao wel bruut hardnekkig.

Ipv Libre Office gebruik ik liever gratis MS Office Online bij een Outlook account.
(Zeker niet bedrijfsmatig bedoeld natuurlijk maar voor privé gebruik iig nooit gedonder met opmaak oid).
In Linux Mint is het een instelling in de update manager: Automatically remove old kernels and dependencies.
Ik weet niet welke distro je gebruikt maar wellicht moet je m eens opnieuw installeren of een betere distro pakken.

- Ik werk op kantoor altijd met 2 schermen. Alle instellingen worden netjes onthouden per monitor. Resoluties ook geen probleem.

- Ik gebruik eigenlijk nooit HDMI met geluid maar ik heb wel een HDMI audio device in de geluidsinstellingen dus dat lijkt me gewoon te werken.

- Wat werkt er niet aan energiebesparing? Zonder details een redelijk nutteloze opmerking.

- Ik reboot mijn laptop vaak maanden achter elkaar niet. Altijd op standby. En hij komt altijd weer netjes op. De grootste reden dat ik af en toe een verse boot nodig heb is omdat ik m een week of langer niet gebruik bij vakantie en de accu helemaal leeg geraakt als ik m weer aanraak ;)

- Oude kernels mogen ze inderdaad wel eens gaan verwijderen, maar kan gewoon via de package manager en “apt-get autoremove —purge” haalt ze volgens mij al weg?

- De laatste documenten die ik had die niet meer leesbaar waren, waren zo’n 15 jaar geleden met MS Office (na een crash van MSO was het bestand vaak corrupt). Met LO geen enkel issue gehad. Wel eens een crash hoor, maar dan ben je hooguit een paar regels kwijt (autosave werkt redelijk goed).

- OpenVPN werkt hier perfect.

- Ik gebruik geen google meuk dus daar kan ik niets over zeggen.

- De ondersteuning van Exchange is het enige van al je punten die ik wel herken. Email werkt prima (via imap), maar de kalender heb ik nooit betrouwbaar aan de praat gekregen. Maar sinds we Office 365 gebruiken doe ik dat gewoon via de webinterface, werkt net zo makkelijk.
Wat werkt er niet aan energiebesparing?
Is het geen common knowledge dat dit altijd al een pijnpuntje is op laptops?

De ene meer dan de ander hoor. Onlangs verscheen dit nieuws op Tweakers:
nieuws: Lenovo belooft fix voor throttlingproblemen bij Linux op laptops
De auteur staat duidelijk open voor een nieuwe ervaring. Voor de doorsnee gebruiker geld dit niet en is het al vervelend als een knopje op de andere plek zit. Als er dan met Libroffice in plaats van "gewoon Word" gewerkt moet gaan worden is het vrij snel klaar. Ik zou het graag anders zien, en heb het ook geprobeerd, maar nee, de normale gebruiker krijg je niet zo snel om.

Het lukt de Linux community ook niet om Linux of een distributie als een product neer te zetten, iets wat bijvoorbeeld Android/Chromebooks wel gelukt is, andere verwachtingen minder verdeeldheid goed app aanbod met bekende grote spelers. Iets wat Linux gewoon nog niet voor elkaar krijgt.
Android en Chromebooks draaien op Linux, dus je spreekt jezelf ietwat tegen ;)
Hij verwoordt het anders, maar het is duidelijk dat hij met
Het lukt de Linux community ook niet om Linux of een distributie als een product neer te zetten
bedoelt te zeggen: Het is de Linux community nooit gelukt om een Linuxdistributie als product neer te zetten. Dat is Google wel gelukt (met twee verschillende distributies zelfs).

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 7 oktober 2019 17:58]

Ik vind de 'Linux community' nogal een erg vaag begrip. Google is dus geen onderdeel van de Linux Community als ik het goed begrijp?
Daar is inderdaad ruimte voor heel wat ontwikkeling. ik ben geneigd te denken in een vriendelijke community die vooral uit vrijwilligers bestaat enerzijds en grote commerciële allesvernietigende bedrijven met bestuursvoorzitters die hun eigen moeder nog zouden verkopen. De praktijk is dat begin 2018 (recenter kon ik niet vinden) Microsoft en Google topbijdragers van de Linuxkernel waren, gevolgd door Red Hat wat welliswaar een echt Linux/Open Source bedrijf is, maar tegelijkertijd ook een commercieel bedrijf is (ik heb nooit geboden op de moeder van de voorzitter van de raad van bestuur, dus ik heb geen idee of die te koop staat). Uiteraard gaat de Linuxcommunity veel verder dan alleen bijdragen aan de kernel. Gnome, Gimp, Inkscape, GCC, Vim, Bash, Git... allemaal onderdelen van een gemiddeld Linux-ecosysteem. En precies dat is waar Google helemaal niets citation needed aan bijdraagt.
Uiteraard gaat de Linuxcommunity veel verder dan alleen bijdragen aan de kernel. Gnome, Gimp, Inkscape, GCC, Vim, Bash, Git... allemaal onderdelen van een gemiddeld Linux-ecosysteem. En precies dat is waar Google helemaal niets citation needed aan bijdraagt.
Voorbeeld van wel bijdragen: bug bounties misschien? Die programma's zijn in de nasleep van heartbleed flink uitgebreid, meen ik.
Ik dacht inderdaad hetzelfde: iemand met bijzonder weinig verstand van computers zal ook niet zomaar Windows zelf gaan installeren.

Verder is een stabiele Ubuntu installatie niet veel lastiger dan Windows installeren, bij Windows krijg je wel veel meer opties voorgeschoteld ivm privacy. De meeste mensen zullen deze uit ongeduld of onduidelijkheid maar aan laten staan.
Toevallig vorige week een artikel over de voorganger gelezen met een link naar Ditching Windows: 2 Weeks With Ubuntu Linux On The Dell XPS 13 waarin de auteur erachter komt dat Linux helemaal niet meer moeilijk is.
Wel vreemd dan dat het eerste waar de auteur tegen aan loopt een niet werkende installer is:
I decided I enjoyed what I was seeing and hit the Install icon. Mint's installation routine couldn't find a drive to install the OS to. Bye-bye!
Voor veel doorsnee gebruikers zou dat het moment zijn om toch maar weer de Windows USB stick te pakken.
Dat is sowieso het probleem bij Linux: leuk voor knutselaars, maar zeker nog niet ready voor het grote publiek, terwijl daar eigenlijk geen reden voor is.
Het is prima geschikt voor het grote publiek, waaruit zou moeten blijken dat dit niet zo is? Grote OEM's hebben al vaak genoeg desktops verkocht met Linux erop.

Tevens komt deze Pinebook er met Linux voorgeinstalleerd, dus gegoochel met Distro's hoeft niet in principe :)
Het probleem van Linux is dat het de gemiddelde man niet bereikt, de tweaker kan er wel mee werken maar dat is dan ook binnen het interessegebied. Daarnaast, no offense, maar desktop UX is gewoon een stuk minder op Linux dan de concurrentie, veelal inconsistente gedateerde interfaces met een onscherp icon pack uit het jaar antiek omdat er geen geld wordt uitgegeven aan UX.

Veel dingen op Linux kunnen wel, maar zijn niet toegankelijk genoeg om voor de gemiddelde gebruiker interessant te zijn, dit komt IMO veelaal door verdeeldheid en gebrek en visie binnen het ecosysteem. De app voor dit maakt gebruik van KDE widgets en een andere app gebruikt een GTK thema. Daarnaast is veelal de kwaliteit gewoon minder. Nee Gimp is niet zo goed als Photoshop en LibreOffice niet zo strak als Microsoft Office en dat totaalplaatje is wel waar het om gaat.
Klinkt als iemand die zijn keus voor Windows aan het goedpraten is. Tijd om te realiseren dat de wereld veranderd is, Windows is niet meer de beste desktop, geen enkele gebruiker van LibreOffice of GIMP klaagt dat deze paketten te weinig kunnen en tegelijkertijd heb je wel een hoop krachtige functies binnen vingerbereik.

Ga er vanuit dat dit ding op zijn minst zijn verwachtingen zal waarmaken. Er is markt voor goedkope laptops en het prijsverschil met een Wintel is dusdanig dat mensen de Linux niet als obstakel zullen zien, op dezelfde manier dat Linux op de Raspberry Pi geen obstakel was.
Klinkt als iemand die zijn keus voor Windows aan het goedpraten is.
Ik gebruik een Mac, software die ik nodig heb is niet geschikt voor Linux.

Voor servers wel Linux uiteraard.
Er is markt voor goedkope laptops en het prijsverschil met een Wintel is dusdanig dat mensen de Linux niet als obstakel zullen zien, op dezelfde manier dat Linux op de Raspberry Pi geen obstakel was.
Inderdaad, de netbooks met linux waren ook een daverend succes }>
Netbooks waren eerder gehandicapte x86 laptops.
Armbooks hebben als belangrijkste voordelen lager verbruik (dus hogere autonomie) en aankoopprijs, hier is zeker een markt voor.
En voor je zegt dat netbooks die voordelen ook hadden: niet in dezelfde mate als hier.
Daarnaast, no offense, maar desktop UX is gewoon een stuk minder op Linux dan de concurrentie, veelal inconsistente gedateerde interfaces met een onscherp icon pack uit het jaar antiek omdat er geen geld wordt uitgegeven aan UX.
Welke interfaces gebruik jij dan? Zoiets als Openbox of Trinity Desktop Environment, ja, daar zou je van kunnen zeggen dat het eerder conservatief dan innovatief te noemen is, maar de andere omgevingen?
Veel dingen op Linux kunnen wel, maar zijn niet toegankelijk genoeg om voor de gemiddelde gebruiker interessant te zijn, dit komt IMO veelaal door verdeeldheid en gebrek en visie binnen het ecosysteem. De app voor dit maakt gebruik van KDE widgets en een andere app gebruikt een GTK thema. Daarnaast is veelal de kwaliteit gewoon minder.
Als iets van KDE widgets gebruik maakt gebruik je meestal ook de KDE omgeving erbij. Dan bekijk ik dit vanuit een consumenten perspectief.

Jij noemt verdeeldheid als een minpunt, ik draai het liever andersom: Keuzevrijheid. Er zijn zoveel verschillende versies en omgevingen dat ja, je inderdaad meer moeite moet doen om een ideaal systeem te krijgen. Maar binnen dat ecosysteem valt er wel naar hartelust uit te proberen, en sommige distro's hebben hun eigen Window Manager om zichzelf te onderscheiden van de rest, vaak gericht op de consument.

Anderzijds is het ook een geval ''Wat de boer niet kent, dat eet hij niet''. Windows en in mindere mate Apple zijn alomtegenwoordig, en Linux is daarin veel minder bekend (Ofschoon zat mensen Android gebruiken wat je ook weer op PC kan installeren). Ook zijn er Linux distro's die de ''look'' van Windows trachtten na te bootsen (Zorin OS) of MacOS.

Kortom, ik vind niet dat het Linux ecosysteem daarin blaam treft. Als je wilt, kan je naar iets heel vergelijkbaars overstappen, met vergelijkbare programma's.

Alleen, dat vergelijkbare is waar men gauw nee op zegt, naast (mogelijke) compatibiliteit issues. En dat is jammer. Want Desktop Linux heeft prima bestaansrecht, zolang je maar niet de boer uithangt. :P
Welke interfaces gebruik jij dan? Zoiets als Openbox of Trinity Desktop Environment, ja, daar zou je van kunnen zeggen dat het eerder conservatief dan innovatief te noemen is, maar de andere omgevingen?
Meestal GNOME, waarvan het meerendeel van de apps GTK based is, en hier en daar een vertaald KDE programma, omdat dat nou eenmaal de enige is die er is.
Als iets van KDE widgets gebruik maakt gebruik je meestal ook de KDE omgeving erbij. Dan bekijk ik dit vanuit een consumenten perspectief.
Niet dus, ofwel, niet per se. 1e keus is iets wat bij de desktop environment past, 2e keus is iets dat werkt. En dat aanbod is vaak genoeg vrij beperkt en dus kom je wel eens bij een programma uit dat niet noodzakelijk bij je desktop environment past.
Jij noemt verdeeldheid als een minpunt, ik draai het liever andersom: Keuzevrijheid. Er zijn zoveel verschillende versies en omgevingen dat ja, je inderdaad meer moeite moet doen om een ideaal systeem te krijgen. Maar binnen dat ecosysteem valt er wel naar hartelust uit te proberen, en sommige distro's hebben hun eigen Window Manager om zichzelf te onderscheiden van de rest, vaak gericht op de consument.
Paradox of choice, je wekt keuzestress op met als zijeffect dat alles anders werkt en er geen consistentie is. Dit doet afbreuk aan de gebruikerservaring. Voor de doorgewinterde gebruiker geen probleem, voor de leek wel. En nee, deze wil zich niet eerst uitzoeken welke desktop environment, window manager of theme hij/zij wil gebruiker en welke programma's daar goed bij passen.
Anderzijds is het ook een geval ''Wat de boer niet kent, dat eet hij niet''. Windows en in mindere mate Apple zijn alomtegenwoordig, en Linux is daarin veel minder bekend (Ofschoon zat mensen Android gebruiken wat je ook weer op PC kan installeren). Ook zijn er Linux distro's die de ''look'' van Windows trachtten na te bootsen (Zorin OS) of MacOS.
Human behavior, en was Ubuntu niet "Linux for human beings"? Mensen zijn gewoonte dieren en verwachten gewoon dingen op bepaalde manieren te kunnen blijven doen, kan dat niet omdat softwarepakket X niet beschikbaar is dan frusteerd dat.

"Namaakdistributies" kan ik iedereen afraden, meestal teleurstellend. Linux is gewoon geen Windows en is ook geen macOS. Deze distributies open altijd achter en functioneren vaak matig.
Kortom, ik vind niet dat het Linux ecosysteem daarin blaam treft. Als je wilt, kan je naar iets heel vergelijkbaars overstappen, met vergelijkbare programma's.
Ik ben niet geïnteresseerd in een "schuldige" aanwijzen, eerder in het probleem oplossen. Als het Linux ecosysteem de partij is welke "blaam" zou hebben dan is dat goed, dan kunnen ze het fixen. Het probleem bij de gebruiker neerleggen is een recept om deze niet aan te spreken.

Vergeet je persoonlijke gedachtegoed. Voor veel mensen is een computer gewoon een ding dat gebruikt wordt om taken uit te voeren. Mensen willen niet per se overstappen totdat dat een goede reden voor is. Dat kan een goedkopere prijs zijn of meer kwaliteit of aanbod. Op prijs concurreren is op dit moment het enige waar Linux voor desktopgebruikers op mee kan komen. Maar op kwaliteit wordt het aan alle kanten ingehaald.
Meestal GNOME, waarvan het meerendeel van de apps GTK based is, en hier en daar een vertaald KDE programma, omdat dat nou eenmaal de enige is die er is.
Maar is GNOME gedateerd? Er is notabene een fork waarin men liever het ''oude'' GNOME kan gebruiken, voor wie niet anders wilt, maar dan ga ik er al wel vanuit dat je daarmee bekend bent als consument.

Iemand die voor het eerst GNOME ziet zie ik niet gauw zeggen: ''Dat is nogal gedateerd.'' Die zal eerder zeggen dat hij/zij het niets boeit omdat men het niet kent. ;)
Niet dus, ofwel, niet per se. 1e keus is iets wat bij de desktop environment past, 2e keus is iets dat werkt. En dat aanbod is vaak genoeg vrij beperkt en dus kom je wel eens bij een programma uit dat niet noodzakelijk bij je desktop environment past.
Ik vraag mij af of dit voor een beginnend consument met Linux in de eerste plaats dat een werkelijk groot probleem is. In de eerste plaats dient men een interesse voor ''iets anders'' te hebben, dus die zal niet gelijk opvallen dat een programma wel/niet bij een DE past, maar vooral kijken naar de DE's zelf.
Paradox of choice, je wekt keuzestress op met als zijeffect dat alles anders werkt en er geen consistentie is.
Maar daarom heeft Windows ook een dergelijke hegemonie. Men is graag bereid extra te betalen voor de licentie. En dat alles anders werkt, hoogstens als je in de diepte duikt - Voor een basis ervaring volstaat Linux prima.
En nee, deze wil zich niet eerst uitzoeken welke desktop environment, window manager of theme hij/zij wil gebruiker en welke programma's daar goed bij passen.
Een theme kan ook bij Windows keuzestress op leveren ;) Maar ook hierin is dat niet moeilijk, als je alleen maar naar Ubuntu kijkt en dat als basis neemt. Dat zijn letterlijk 3 plaatjes van verschillende distros (Lubuntu, Ubuntu, Kubuntu, ja er zijn er meer maar dat laat ik even buiten beschouwing) en anders ga je domweg voor *Ubuntu* zelf. Dat levert in de basis al een standaardervaring op en bovendien kent dat wel iets meer naamsbekendheid. Daarom is het ook vaak het gekozen Linux distro door grote OEM's zoals Dell en HP.
Human behavior, en was Ubuntu niet "Linux for human beings"?Mensen zijn gewoonte dieren en verwachten gewoon dingen op bepaalde manieren te kunnen blijven doen, kan dat niet omdat softwarepakket X niet beschikbaar is dan frusteerd dat.
Ondertussen gebruikt men op de mobiel wel ''gewoon'' Android wat ook gewoon een Linux distro is. Je zou eigenwijs kunnen wezen en dan Android x86 kunnen aanraden. Men is daar inmiddels ''bekend'' mee ;)
"Namaakdistributies" kan ik iedereen afraden, meestal teleurstellend. Linux is gewoon geen Windows en is ook geen macOS. Deze distributies open altijd achter en functioneren vaak matig.
Dit is vooral echt je persoonlijke ervaring welke, afgaande je posts, van een ander niveau zijn dan de doorsnee consument die voor het eerst met Linux aan de gang wilt gaan.
Ik ben niet geïnteresseerd in een "schuldige" aanwijzen, eerder in het probleem oplossen.
Over welk ''probleem'' hebben we het nu?
Vergeet je persoonlijke gedachtegoed. Voor veel mensen is een computer gewoon een ding dat gebruikt wordt om taken uit te voeren. Mensen willen niet per se overstappen totdat dat een goede reden voor is. Dat kan een goedkopere prijs zijn of meer kwaliteit of aanbod. Op prijs concurreren is op dit moment het enige waar Linux voor desktopgebruikers op mee kan komen. Maar op kwaliteit wordt het aan alle kanten ingehaald.
Zie hierboven over Android x86. Voor nu is de Pinebook Pro een leuk niche product en inderdaad, op prijs bekeken een goed alternatief voor de (iets) gevorderde gebruiker. :)
[...]

Maar is GNOME gedateerd? Er is notabene een fork waarin men liever het ''oude'' GNOME kan gebruiken, voor wie niet anders wilt, maar dan ga ik er al wel vanuit dat je daarmee bekend bent als consument.

Iemand die voor het eerst GNOME ziet zie ik niet gauw zeggen: ''Dat is nogal gedateerd.'' Die zal eerder zeggen dat hij/zij het niets boeit omdat men het niet kent. ;)
Met name de icons zien er inderdaad erg gedateerd uit. De hele uit voelt IMO ook niet echt volwassen aan, het menu van een koffiezetter voelt soms nog eleganter. Dat is niet om de vrijwilliger van Gnome in het diskrediet te brengen maar de UI's van Android, Chrome OS, iOS, macOS en Windows voelen gewoon veel volwassenaar aan. IMO gaat dat op voor zo'n beetje elke Linux desktop environment.
Ik vraag mij af of dit voor een beginnend consument met Linux in de eerste plaats dat een werkelijk groot probleem is. In de eerste plaats dient men een interesse voor ''iets anders'' te hebben, dus die zal niet gelijk opvallen dat een programma wel/niet bij een DE past, maar vooral kijken naar de DE's zelf.
UX is zeer belangrijk voor systemen en applicaties. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel aandacht fabrikanten daar aan besteden. De iPhone is ook niet doorgebroken vanwege zijn specs, het was destijds qua specs een vrij matige telefoon. De UX heeft het echter tot een ongekend succes gemaakt waarna de hele industrie is gaan volgen (ik wil verder geen iPhone/Android discussie starten, dit is puur over de eerste iPhone en impact op de markt).
Maar daarom heeft Windows ook een dergelijke hegemonie. Men is graag bereid extra te betalen voor de licentie. En dat alles anders werkt, hoogstens als je in de diepte duikt - Voor een basis ervaring volstaat Linux prima.
Ja, het volstaat. Je kunt er van alles mee, mijn punt is echter dat het echt niet de volwassenheid van Windows of macOS kan bieden en hoe graag is ook anders zou willen zeggen, kan ik het niemand voor een desktop aanraden tenzij je omgaan met computers leuk vind. Overal waar ik het (jaren geleden inmiddels) heb geïnstalleerd draait nu Windows of macOS, datzelfde zie ik eigenlijk overal gebeuren, vroeg of laat moet apparaat X of software pakket Y worden gebruikt welke niet lekker gaat of vinden mensen het uiteindelijk toch te verwarrend of is het onderhoud te duur. Kennen we het mooie Munchen Linux project nog, hartstikke leuk maar wordt teruggedraaid (om vage redenen overigens).
Een theme kan ook bij Windows keuzestress op leveren ;) Maar ook hierin is dat niet moeilijk, als je alleen maar naar Ubuntu kijkt en dat als basis neemt. Dat zijn letterlijk 3 plaatjes van verschillende distros (Lubuntu, Ubuntu, Kubuntu, ja er zijn er meer maar dat laat ik even buiten beschouwing) en anders ga je domweg voor *Ubuntu* zelf. Dat levert in de basis al een standaardervaring op en bovendien kent dat wel iets meer naamsbekendheid. Daarom is het ook vaak het gekozen Linux distro door grote OEM's zoals Dell en HP.
Zeker, en Ubuntu zal voor veel nieuwkomers het beginpunt zijn. Dat doen ze vrij elegant en het hele installatieproces is alles behalve barbaars, op zich niets mis mee. Maar dan moet er alternatieve software gevonden worden en blijkt er maar 1 te zijn welke de complete gebruikerservaring verstoord en voelt het allemaal vrij snel een beetje houtje touwtje aan.
Ondertussen gebruikt men op de mobiel wel ''gewoon'' Android wat ook gewoon een Linux distro is. Je zou eigenwijs kunnen wezen en dan Android x86 kunnen aanraden. Men is daar inmiddels ''bekend'' mee ;)
Exact, het kan dus wel, en ja ik weet dat Android een Linux kernel gebruikt, maar waarom kan een Google er wel een fatsoenlijke UI opbouwen en zorgen voor een fatsoenlijk app aanbod die allemaal voorspelbaar en consistent (op een paar uitzonderingen na dan) werken? Er is een reden dat Android niet Gnome of KDE als basis gepakt heeft, het was niet goed genoeg. De focus bij de Linux (distro) community light vooraal op het technische aspect. Maar echt sprake van visie over hoe een desktop moet werken lijkt er niet te zijn
Dit is vooral echt je persoonlijke ervaring welke, afgaande je posts, van een ander niveau zijn dan de doorsnee consument die voor het eerst met Linux aan de gang wilt gaan.
Fair enough, maar mijn punt was dat als iemand een macOS look Linux distro krijgt toch snel geconfronteerd gaat worden met een kwaliteitsverschil. Dito voor een Windows look. Met dit soort dingen laat Linux zich kennen. Nee, de kwaliteit is niet vergelijkbaar. Kijk enkel eens naar de kwaliteit van icons, of font rendering. Dat voelt gewoon goedkoop aan. En nogmaals, qua prijs kan Linux desktop prima concurreren, niet qua kwaliteit. Met alle respect voor alle vrijwilligers die hard hun best doen.
Over welk ''probleem'' hebben we het nu?
Dat Linux desktops de gewone desktop gebruiker niet weet te bereiken, en nee ik tel Android en Chrome OS niet als Linux desktops mee. Ik heb het over de traditionele "vrije" desktop.
Zie hierboven over Android x86. Voor nu is de Pinebook Pro een leuk niche product en inderdaad, op prijs bekeken een goed alternatief voor de (iets) gevorderde gebruiker. :)
Exact, maar we moeten niet gaan doen alsof dit een goede keus is voor een huis tuin en keuken gebruiker. Dat ligt deels aan de hardware, maar de software is er ook gewoon nog steeds niet. Niet qua kwaliteit, of qua apps.

Ik heb diep respect voor wat de community heeft weten te bereiken en ik zou het graag anders zien maar kwaliteit kost kennelijk gewoon geld.
Met name de icons zien er inderdaad erg gedateerd uit. De hele uit voelt IMO ook niet echt volwassen aan, het menu van een koffiezetter voelt soms nog eleganter. Dat is niet om de vrijwilliger van Gnome in het diskrediet te brengen maar de UI's van Android, Chrome OS, iOS, macOS en Windows voelen gewoon veel volwassenaar aan. IMO gaat dat op voor zo'n beetje elke Linux desktop environment.
Dit is natuurlijk persoonlijke voorkeur te noemen (Zoals je zelf al stelt). Ik vind het niet perse gedateerd, maar ik begrijp wat je bedoelt.
UX is zeer belangrijk voor systemen en applicaties. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel aandacht fabrikanten daar aan besteden.
Oh, Absoluut (Absoluut - Becam :P) maar als we domweg plaatjes van een standaard omgeving in Ubuntu, Windows of MacOS naast elkaar zetten, denk je dan dat de gemiddelde consument Ubuntu zal afwijzen wegens een minder succesvolle UX? Even nagelaten dat ze eerst Windows zullen kiezen omdat ze dat nu eenmaal kennen, daar niet van...
Ja, het volstaat. Je kunt er van alles mee, mijn punt is echter dat het echt niet de volwassenheid van Windows of macOS kan bieden en hoe graag is ook anders zou willen zeggen, kan ik het niemand voor een desktop aanraden tenzij je omgaan met computers leuk vind. Overal waar ik het (jaren geleden inmiddels) heb geïnstalleerd draait nu Windows of macOS, datzelfde zie ik eigenlijk overal gebeuren, vroeg of laat moet apparaat X of software pakket Y worden gebruikt welke niet lekker gaat of vinden mensen het uiteindelijk toch te verwarrend of is het onderhoud te duur. Kennen we het mooie Munchen Linux project nog, hartstikke leuk maar wordt teruggedraaid (om vage redenen overigens).
Wederom, dat is persoonlijke ervaring. Het vetgedrukte geld in zekere mate natuurlijk ook voor Windows. Tevens vind ik de vergelijking van de Munchen uitrol tov de doorsnee consument niet kies, andersom kan ik immers ook een aantal distro's neerzetten die door verscheidende landen worden gebruikt op het overheidsapparaat. Het is dus maar net hoe je het doet, en dat kan voor elk OS gelden, niet zozeer Linux. :)
Zeker, en Ubuntu zal voor veel nieuwkomers het beginpunt zijn. Dat doen ze vrij elegant en het hele installatieproces is alles behalve barbaars, op zich niets mis mee. Maar dan moet er alternatieve software gevonden worden en blijkt er maar 1 te zijn welke de complete gebruikerservaring verstoord en voelt het allemaal vrij snel een beetje houtje touwtje aan.
Ubuntu heeft wel zijn eigen App Centre. Dat heeft Windows nu ook met zijn Windows Store, maar dat zijn vooral ''apps'' en geen programma's zoals je ze voorheen in Windows had en hebt en zoals ze in Ubuntu zitten.

Ik hoor hier toch meer persoonlijke frustratie dan dat je aantoont dat Linux een bagger OS voor consumenten is. Zoals gezegd, men kon wel wennen aan Android...
Exact, het kan dus wel, en ja ik weet dat Android een Linux kernel gebruikt, maar waarom kan een Google er wel een fatsoenlijke UI opbouwen en zorgen voor een fatsoenlijk app aanbod die allemaal voorspelbaar en consistent (op een paar uitzonderingen na dan) werken?
Het is wat lullig maar: Centjes. En invloed. Door de natuur van Linux dient alles zelf ontwikkeld te worden en weer worden verspreid. Bedrijven zoals Canoncial of Red Hat hebben immers niet zon reach, en verkopen slechts ''licenties'' op hun producten wat grotendeels neer komt op een support bundel.
Er is een reden dat Android niet Gnome of KDE als basis gepakt heeft, het was niet goed genoeg.
Het is niet gemaakt voor touchapparaten. Dat betekent niet dat het ''niet goed genoeg'' is, dat betekent dat dergelijke omgevingen niet een touchscreen/smartphone focus hebben.
Kijk enkel eens naar de kwaliteit van icons, of font rendering. Dat voelt gewoon goedkoop aan.
De kwaliteit van iconen is wel zon beetje het laatste waar de gemiddelde Henk en Peter, Fred en Hermien, en Nouri en Rachida over zullen vallen. 8)7 Vind je dit nu niet een beetje vergezocht?
Dat Linux desktops de gewone desktop gebruiker niet weet te bereiken, en nee ik tel Android en Chrome OS niet als Linux desktops mee. Ik heb het over de traditionele "vrije" desktop.
Zie stukje Centjes en Invloed ;) Daarnaast: Wat is een ''vrije'' desktop? Beetje flauw om Android en Chrome OS te diskwalificeren volgens de eigen regelgeving wanneer dit ook ''gewoon'' Linux is.
Exact, maar we moeten niet gaan doen alsof dit een goede keus is voor een huis tuin en keuken gebruiker. Dat ligt deels aan de hardware, maar de software is er ook gewoon nog steeds niet. Niet qua kwaliteit, of qua apps.
Volgens mij stel ik dat nergens. (Vetgedrukte).
Oh, Absoluut (Absoluut - Becam :P) maar als we domweg plaatjes van een standaard omgeving in Ubuntu, Windows of MacOS naast elkaar zetten, denk je dan dat de gemiddelde consument Ubuntu zal afwijzen wegens een minder succesvolle UX? Even nagelaten dat ze eerst Windows zullen kiezen omdat ze dat nu eenmaal kennen, daar niet van...
Dat laatste is dus wel relevant. Mensen zijn gewend op op een bepaalde manier te werken. Daar kunnen ze best van afwijken maar dan moet het wel goed zijn uitgedacht en consistent doorgevoerd zijn, en daag nogmaals gaat het mis, maar dat hebi ik al eerder neergezet.
Ik hoor hier toch meer persoonlijke frustratie dan dat je aantoont dat Linux een bagger OS voor consumenten is. Zoals gezegd, men kon wel wennen aan Android...
Mijn hele punt is dat de afwerking en kwaliteit van Android vele male hoger is dan menig Linux distributie. Dat is grotendeels gewoon binding van developers en een ecosysteem. Goed ontworpen UI en SDK daarvoor en eigenlijk gewoon een end2end ervaring die goed is.
Het is wat lullig maar: Centjes. En invloed. Door de natuur van Linux dient alles zelf ontwikkeld te worden en weer worden verspreid. Bedrijven zoals Canoncial of Red Hat hebben immers niet zon reach, en verkopen slechts ''licenties'' op hun producten wat grotendeels neer komt op een support bundel.
Ik snap het, maar dat veranderd er niets aan. Ik blijf er bij dat Linux voor de gewone man alleen (nog) maar kan concurreren op financieel vlak, geen licentiekosten, maar de kwaliteit is gewoon (nog) IMO niet op het niveau van andere systemen.
De kwaliteit van iconen is wel zon beetje het laatste waar de gemiddelde Henk en Peter, Fred en Hermien, en Nouri en Rachida over zullen vallen. 8)7 Vind je dit nu niet een beetje vergezocht?
Nee, niemand zal zeggen dat ze terug zijn op een "regulier" systeem omdat de icoontjes niet nooit waren. Maar de complete ervaring draagt bij aan een gevoel een mening over een systeem dat bij de gebruiker blijft hangen. Apple was ooit heel goed hierin, ik mis dit nog bij Linux, en ik vermoed dat dit komt door allemaal kleine communities die los van elkaar dingen ontwikkeling zonder dat er 1 lijn lijkt te zijn.
Zie stukje Centjes en Invloed ;) Daarnaast: Wat is een ''vrije'' desktop? Beetje flauw om Android en Chrome OS te diskwalificeren volgens de eigen regelgeving wanneer dit ook ''gewoon'' Linux is.
En macOS is BSD, ik trek de lijn maar een commercieel partij die kennelijk gewoon veel meer kwaliteit neer kan zetten dan een community. Ik zou graag zien dat een Red Hat of Canonical een next gen desktop omgeving neerzet. Eventueel compleet los van bestaande technieken met een SDK compleet zoals Android dit doet.

Ik ga verder een eind breien aan deze discussie bij dit artikel, op GoT wil ik er best over doorsparren maar we gaan wel erg offtopic hier.

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 7 oktober 2019 20:21]

Dat laatste is dus wel relevant. Mensen zijn gewend op op een bepaalde manier te werken. Daar kunnen ze best van afwijken maar dan moet het wel goed zijn uitgedacht en consistent doorgevoerd zijn, en daag nogmaals gaat het mis, maar dat hebi ik al eerder neergezet.
Dat was echter niet de vraag. In de basis zullen de consumenten Linux op die reden alleen afwijzen, maar andere, meer valide redenen aanhalen.
Mijn hele punt is dat de afwerking en kwaliteit van Android vele male hoger is dan menig Linux distributie. Dat is grotendeels gewoon binding van developers en een ecosysteem. Goed ontworpen UI en SDK daarvoor en eigenlijk gewoon een end2end ervaring die goed is.
Hoe zou dat komen, denk je? ;)
Ik snap het, maar dat veranderd er niets aan.
Klopt, maar het zijn wel centjes en invloed geweest die Android het ecosysteem hebben geschapen. Immers, Google is 1 der grootste bedrijven ter wereld met een ontzettende reach. Daar kan je alle pure Linux commerciele bedrijven tegenover zetten maar dat maakt het verschil niet. Centjes en invloed hebben Android gemaakt.
Ik blijf er bij dat Linux voor de gewone man alleen (nog) maar kan concurreren op financieel vlak, geen licentiekosten, maar de kwaliteit is gewoon (nog) IMO niet op het niveau van andere systemen.
Er is simpelweg geen Linux equivalent van een groot bedrijf dat het voortouw kan nemen, Google nagelaten. Als Google een volwaardig op maat gemaakt desktop OS zou maken op basis van Linux, dan zou dat ook veel meer kans van slagen hebben.
Nee, niemand zal zeggen dat ze terug zijn op een "regulier" systeem omdat de icoontjes niet nooit waren. Maar de complete ervaring draagt bij aan een gevoel een mening over een systeem dat bij de gebruiker blijft hangen. Apple was ooit heel goed hierin, ik mis dit nog bij Linux, en ik vermoed dat dit komt door allemaal kleine communities die los van elkaar dingen ontwikkeling zonder dat er 1 lijn lijkt te zijn.
:? Eh, ja. Maar dit heeft vrij weinig met de gemiddelde consument te maken. Die denkt echt niet over dergelijke dingen. Het gros van de consument denkt bij desktop Linux: ''He? Wat is da?'' maar als je ze vertelt over Android, dat kennen ze wel. Want: Centjes/Invloed ;)
En macOS is BSD, ik trek de lijn maar een commercieel partij die kennelijk gewoon veel meer kwaliteit neer kan zetten dan een community.
Je legt niet uit wat een ''vrije'' desktop is in jouw woorden.
Ik zou graag zien dat een Red Hat of Canonical een next gen desktop omgeving neerzet. Eventueel compleet los van bestaande technieken met een SDK compleet zoals Android dit doet.
Ironisch genoeg zijn er een aantal Linux distro's die dit doen, met een eigengemaakte schil en app manager die ook alleen daar werkt.

Over non-Linux gesproken, al eens van Redox gehoord? Dat is wellicht ook iets om naar uit te kijken. :)
Met name de icons zien er inderdaad erg gedateerd uit. De hele uit voelt IMO ook niet echt volwassen aan, het menu van een koffiezetter voelt soms nog eleganter. Dat is niet om de vrijwilliger van Gnome in het diskrediet te brengen maar de UI's van Android, Chrome OS, iOS, macOS en Windows voelen gewoon veel volwassenaar aan. IMO gaat dat op voor zo'n beetje elke Linux desktop environment.
De meeste grafische desktop omgevingen in Linux (en zeker Gnome en sowieso KDE Plasma) hebben de mogelijkheid voor het installeren van themes. Verdiep je daar eens in, want er zijn (zeker tegenwoordig) echt heel veel mooie themes te vinden als je per se een fancy uitziende omgeving wilt hebben. Waar je bij Windows dan weer vast zit aan een theme en daarvan nauwelijks kan afwijken.
Dat ligt deels aan de hardware, maar de software is er ook gewoon nog steeds niet. Niet qua kwaliteit, of qua apps.
In wat voor opzicht? Waar baseer je dit op? Ik gebruik voor mijn werk (webdevelopment) het liefste Linux zelfs! Dus ook hier geldt hetzelfde, als je echt wilt en kunt, zijn de goede tools en dergelijken ook echt wel te vinden, maar men vergelijkt liever appels met peren of denkt dat Linux nog oubollig is, als ik de reacties in deze thread zoal lees. krijg ik het idee.
Kennen we het mooie Munchen Linux project nog, hartstikke leuk maar wordt teruggedraaid (om vage redenen overigens).
En zie hier een appel en peer vergelijking. Ik heb niet de indruk dat deze apparatuur voor zakelijk gebruik bedoelt is, de doelgroep is dus ook anders. Dat het München project gefaald is, heeft meerdere redenen, waar intussen meer dan genoeg over geschreven is. Maar geen enkele zegt "Omdat Linux" en dat is ook zeker geen gegronde reden wat mij betreft, er zit (gelukkig) veel meer achter dan dat.
Fair enough, maar mijn punt was dat als iemand een macOS look Linux distro krijgt toch snel geconfronteerd gaat worden met een kwaliteitsverschil.
Ik ben zeer benieuwd welk kwaliteitsverschil je dan bedoelt, ja, de opties zitten dan even wat anders, maar dat is gewoon puur gewenning en dat ligt dus eerder aan de gebruiker en niet de kwaliteit van de software, er zijn immers genoeg gebruikers die er wel mee overweg kunnen en willen.
Vooruit, nog eentje dan, maar dit hoort IMO op Got.
[...]
De meeste grafische desktop omgevingen in Linux (en zeker Gnome en sowieso KDE Plasma) hebben de mogelijkheid voor het installeren van themes. Verdiep je daar eens in, want er zijn (zeker tegenwoordig) echt heel veel mooie themes te vinden als je per se een fancy uitziende omgeving wilt hebben. Waar je bij Windows dan weer vast zit aan een theme en daarvan nauwelijks kan afwijken.
Ik val in herhaling, lees de voorgaande reacties.
[...]
In wat voor opzicht? Waar baseer je dit op? Ik gebruik voor mijn werk (webdevelopment) het liefste Linux zelfs! Dus ook hier geldt hetzelfde, als je echt wilt en kunt, zijn de goede tools en dergelijken ook echt wel te vinden, maar men vergelijkt liever appels met peren of denkt dat Linux nog oubollig is, als ik de reacties in deze thread zoal lees. krijg ik het idee.
Ik doe ook webdevelopment (frontend, backend gaat prima), los van het feit dat de font-rendering ondermaats is om fatsoenlijk op te kunnen testen krijg ik vaak Sketch files aangeleverd of .psd bestanden. En nee, Gimp is geen volwaardig alternatief voor Photoshop. Dit is slechts mijn use case, ik zie bij bijna alle (thuis) gebruiker vroeg of laat wel een situatie waarin toch iets niet zo makkelijk lekker (of gewoon zoals gewend gaat). En nee, LibreOffice is ook niet een volwaardig alternatief voor Microsoft Office, dat kost gewoon zeer veel tijd om op niveau te krijgen (lukt Apple ook niet om een volwaardig alternatief neer te zetten).

Waarom lukt het Android wel om gewoon Word (minder complete versie wellicht, maar zelfde naam, icoon en huisstijl compatibiliteit en gewenning) aan te kunnen bieden maar de Linux community niet? Onderschat niet hoe belangrijk voor de huist tuin en keuken gebruiker dit soort vertrouwde namen zijn. En niemand word blij van gekloot met Wine (op een enkele tweaker na).
[...]
En zie hier een appel en peer vergelijking. Ik heb niet de indruk dat deze apparatuur voor zakelijk gebruik bedoelt is, de doelgroep is dus ook anders. Dat het München project gefaald is, heeft meerdere redenen, waar intussen meer dan genoeg over geschreven is. Maar geen enkele zegt "Omdat Linux" en dat is ook zeker geen gegronde reden wat mij betreft, er zit (gelukkig) veel meer achter dan dat.
Het ging hier ook niet meer om deze specifieke apparatuur, maar gewoon dat een organisatie ook moeite heeft om het van begin tot eind in te lijven (hoewel ik het initiatief ten zeerste aanmoedig). Ik gaf dit aan als voorbeeld en wil ook niet te diep in deze casus zelf ingaan. Het kan simpelweg een politieke keuze geweest zijn (wat als een van de redenen wordt opgeschreven).
Ik ben zeer benieuwd welk kwaliteitsverschil je dan bedoelt, ja, de opties zitten dan even wat anders, maar dat is gewoon puur gewenning en dat ligt dus eerder aan de gebruiker en niet de kwaliteit van de software, er zijn immers genoeg gebruikers die er wel mee overweg kunnen en willen.
Een Android, een Windows, een macOS of een iOS worden vanaf de grond of aan gebouwd en ontworpen om op een bepaalde manier te werken. Vervolgens wordt er bestaand systeem getweaked om zoveel mogelijk hetzelfde te werken maar ik heb nog nooit zo'n omgeving gezien met dezelfde afwerking en stabiliteit en vooral "compleetheid" als hetgeen het probeert na te doen. Er is prim mee te werken, en het zal ook wel aan de gebruiker liggen, maar dat maakt het verschil niet kleiner. En dus is er geen gelijkwaardig product op kwaliteitsniveau, het is en blijft dan een goedkoper alternatief. Daar is verder ook niets mis mee, maar we moeten niet doen alsof het een naadloze vervanging voor macOS of Windows is.

Verder is gewoon veel software niet op het niveau van de commerciële alternatieven. En nee, LibreOffice is gewoon niet zo ver en zo gelikt als Microsoft Office, Gimp is geen Photoshop en ga zo nog maar even door.

De Linux community lijkt een volledig open source desktop ervaring the willen ontwikkelen voor de gewone gebruiker, en bruikbaar is het zeker, en op tijden heel gelikt. Maar de laatste 10% kwaliteit ontbreekt IMO gewoon ten opzichten van het commerciële alternatief.

Misschien geen populaire boodschap maar ik denk dat veel Linux distributies veel succesvoller konden zijn als ze samen Microsoft zo ver kunnen krijgen om Office (al is het maar de Android versie) te porten naar Linux en standaard aan te bieden. Onderschat niet wat alleen de merkwaarde van het blauw "W" icoon betekent voor de normale man.

Los van mijn persoonlijke noodzaken, dat is Sketch en muzieksoftware (i.c.m. met een OS dat daar mee om kan gaan, en dat is zelfs met low latency kernels nog steeds drama op Linux, en nee Audacity is geen Ableton/FL Studio/Logic/Protools) kan ik prima werken met Linux, ook voor desktop gebruik. Allen eerlijk is eerlijk, ik kan het de gemiddelde persoon niet aanraden tenzij hij/zij een bovengemiddelde interesse in computers heeft. De end2end kwaliteit is gewoon lager. Als je weinig geld te besteden hebt wordt het interessanter. Maar dat is het dan ook IMO.

Verder ik herhaal, ik wil deze discussie best doorzetten, maar dan op het forum. Hier is dit gewoon off topic.
Waarom lukt het Android wel om gewoon Word (minder complete versie wellicht, maar zelfde naam, icoon en huisstijl compatibiliteit en gewenning) aan te kunnen bieden maar de Linux community niet? Onderschat niet hoe belangrijk voor de huist tuin en keuken gebruiker dit soort vertrouwde namen zijn. En niemand word blij van gekloot met Wine (op een enkele tweaker na).
Verschil is dat Word op Android door Microsoft zélf ontwikkeld wordt en zij geen Linux build aanbieden en LibreOffice het liefste het OpenDocument format aanhoudt (want open standaard en het nieuwere Office-formaat niet), waar Office ook perfect mee overweg kan. Zou je dus het OpenDocument format aanhouden, zijn veel issues in compatabiliteit opeens verdwenen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 8 oktober 2019 12:19]

Als iets van KDE widgets gebruik maakt gebruik je meestal ook de KDE omgeving erbij. Dan bekijk ik dit vanuit een consumenten perspectief.
Maar als noob is het uiteraard wél een extra hobbel. Als die noob al van KDE gehoord heeft.
Dat kan, echter met de verscheidende Ubuntu distro's als leidraad kan je zelf aangeven, ze hebben immers hun eigen naam. Linux Mint geeft je (volgens mij) bij het installeren de keuze, dus je hoeft niet in principe van deze DE's gehoord te hebben maar domweg op de plaatjes af te gaan vanwaar ze het downloaden :)
Heb hier Deepin (15.11) op een oude laptop geinstalleerd, om te zien of het wat is. Moet zeggen dat de ervaringen tot op heden behoorlijk positief zijn. Zeker als het gaat over instellingen, daar kan Windows en Mac (en andere Linux distros) echt wel wat van leren.

Helaas dat het uit China komt.
OOPS

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 7 oktober 2019 12:04]

Onder andere, Dell levert Laptops met Ubuntu Linux voor-geïnstalleerd, zowel budget als power-user (ontwikkelaars) modellen :*)
https://pilot.search.dell.com/Linux
Daar heb in latere reacties uit het geheugen op gewezen ;) Goed om bevestigd te hebben dat mijn geheugen nog in orde is. :D
Ik heb kort geleden voor mijn moeder (80) een 10 jaar oude desktop pc geïnstalleerd en voorzien van Linux Mint. (ter vervanging van een nog oudere windows 7 laptop).
De installatie ging zeer snel en simpel, alle hardware werkt 'out of the box'.
De pc werkt zeer vlot en voorziet in alle behoeften voor mijn moeder.
Zelf installeren is misschien nog een brug te ver, maar met wat begeleiding zou ze het best kunnen.
De software manager van linux mint is een soort van app store waar je al genoeg kunt vinden.
Verder heb je nog Synaptic en installeren vanaf de broncode, maar dat is meer voor gevorderden.
Linux is voor oudere mensen volgens mij vaak een betere keus dan windows 10.
De tijd dat Linux voor knutselaars was is al lang voorbij. Ik ken heel wat mensen die vroeger Windows draaiden en overgestapt zijn op Linux die nooit meer terug willen naar hun oude Windows situatie.
Tegenwoordig is het installeren van Linux helemaal geen kunst en vliegwerk meer. (mogelijks nog vlotter dan Windows) In Duitsland is er verleden jaar een test geweest waarbij men 100 ambtenaren een laptop gaf, 50 onder hun kregen WIn 10 op DVD en de andre 50 kregen Linux Mint Cinnamon op DVD. Na een korte introductie hoe men de laptops moest booten vanaf deze DVD's moesten ze allemaal zonder enige hulp de besturingssystemen zelf op de laptops installeren. Blijkt nu uit deze test dat degenen die Linux
te installeren hadden allemaal veel sneller klaar waren met de installatie dan degen die Windows moesten installeren.
Linux .... gratis, maar heeft idd wel wat kennis cq handleiding nodig om te installeren. Heb het een tijdje gehad op mijn laptop als OS, zonder Windows als 2e OS. Tweede nadeel is de vaak dos-achtige omgeving bij het installeren, via commando-opdrachten, van bepaalde software. Iets waar ook nog weleens wat aan ontbreekt, want niet alles slaagt, mits je het nodige verstand hebt van dat systeem. En dat overkwam mij dus, af en toe. Ik hoop dat dat ding wat makkelijker is in gebruik.

[Reactie gewijzigd door black42dog op 7 oktober 2019 21:05]

Linux .... gratis, maar heeft idd wel wat kennis cq handleiding nodig om te installeren. Heb het een tijdje gehad op mijn laptop als OS, zonder Windows als 2e OS. Tweede nadeel is de vaak dos-achtige omgeving bij het installeren, via commando-opdrachten, van bepaalde software. Iets waar ook nog weleens wat aan ontbreekt, want niet alles slaagt, mits je het nodige verstand hebt van dat systeem. En dat overkwam mij dus, af en toe. Ik hoop dat dat ding wat makkelijker is in gebruik.
Ik weet even niet welke Linux distributie dit was, maar met Ubuntu (of derivaten) dit probleem echt niet te hebben. De installatie is tegenwoordig ook gewoon met een grafische schil die met muis te bedienen is. Een handleiding is tegenwoordig ook niet echt meer nodig, het is redelijk 'fire and forget' geworden tegenwoordig. Wanneer dat wel is, wordt waarschijnlijk een wat kleinere distributie gebruikt. Dat is geen probleem, maar een keuze en niets mis mee, maar dan weet je op voorhand ook wat je kiest. Either way, als je het niet wilt op Linux, hoef je het ook niet per se te gaan doen, er is echt voor ieder wat wils qua gebruiksgemak in Linux tegenwoordig.
...maar ik zie mijn moeder van 86 nog niet zo 1-2-3 een distro installeren.
Is natuurlijk wel een beetje een dooddoener, vind je ook niet? Zou zij bijvoorbeeld dan wel Windows kunnen installeren denk je? ;)
Dat is sowieso het probleem bij Linux: leuk voor knutselaars, maar zeker nog niet ready voor het grote publiek, terwijl daar eigenlijk geen reden voor is.
Mwa, met hetzelfde gemak als dat Windows wordt geïnstalleerd op een PC, installeer je ook Ubuntu of een van de derivaten, dus ook dat is echt geen valide reden meer.
Net als op Windows kun je op Linux (en zeker binnen Ubuntu) gewoon programma's installeren, daar is niet per definitie een app store voor nodig, net zoals dat op Windows ook niet het geval is.

tldr; wanneer je het plat slaat, is Linux (bij Ubuntu sowieso) eigenlijk best redelijk overeenkomstig. Qua looks niet uiteraard, maar wat je op Windows kan, kan je in elk geval binnen Ubuntu ook. Niet met dezelfde software, maar ook dat wordt steeds beter, maar in beginsel kun je echt gewoon hetzelfde.

Sterker nog, Dell heeft bij een XPS laptop van hun ook de optie om er standaard Ubuntu op te laten zetten in plaats van Windows. Dus als je echt per se Linux out of the box wilt hebben, zijn daar tegenwoordig ook zeker opties voor.
De gewone consument draait dan ook in vrijwel alle gevallen Mac OS of Windows 10.
Dit is natuurlijk een niche in de laptopmarkt, maar wel een hele interessante.

Hier is data te vinden over het marktaandeel van OSen:
https://hostingtribunal.c...ing-systems-market-share/

Iemand die met linux en lage specs uit de voeten kan, heeft straks een device in handen die waarschijnlijk superlang met een batterij kan doen. Voor iemand die vooral ingelogd is op remote systemen is dat bijvoorbeeld een prima oplossing.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 7 oktober 2019 11:48]

Dat absoluut. Ik zie een Pinebook Pro dan ook echt niet als consumenten desktopvervanger, maar wel als een redelijk alternatief dat zijn eigen voor - en nadelen kent.

Voor 200 dollar krijg je immers een redelijke laptop terug. En ofschoon je voor 60-80 euro dezelfde processor in een TV box kan krijgen, is dat dan weer geen laptop ;)
Het is ook eerder een ChromeBook alternatief en inderdaad geen vervanger van een volwaardige laptop of desktop, maar daar is de prijs inderdaad ook niet naar.
Wellicht voor schoolinstellingen e.d die toch meer gebrand zijn op functionele software? Immers voor deze prijs krijg je wel een desktop OS erbij - Iets wat je met Chrome OS niet zal hebben.
Een Inspiron 15 start ook al van $200 en Windows zit er bij, Chromebooks voor een school kosten ~120-150 bulk.
Op Pricewatch kan ik zo snel geen prijzen vinden en of dat ook met Windows licentie meegeleverd is.

Chromebooks bulk kan ook onderdeel van een licentieovereenkomst zijn met de school zelf zodat ze dit ''goedkoper'' kunnen inkopen. Het gaat mij hierin om een privaat aangeschaft product door de consument zelf, niet door de instantie.
Ik verwacht volgend jaar wel wat ontwikkelingen met de nieuwe RK3588 SoC. En het is even wachten op Snapdragon 7cx en hoe gemakkelijk daar Linux op te draaien valt. Ik heb zelf ook een SBC (niet een Pine64, maar een Orange Pi) met een Allwinner A64 en die zou ik niet aanraden voor een eindgebruiker, hoewel alle software nu wel goed werkt.

Deze Pinebook Pro zie ik nog steeds net zoals alle andere ARM SBC's en laptops als producten voor early adopters en ontwikkelaars, maar de prestaties beginnen zo langzamerhand hoog genoeg te worden voor een goede gebruikerservaring. Het wordt tijd voor de volgende sprong qua prestaties.
Precies. Ik zie ook nog een onaangeboorde markt voor de Android TV boxes die je nu voor een schijntje kan kopen. Zo is er een app die Android om tovert tot een desktop omgeving. Toetsenbord en muis aansluiten en je kan voor 20-30 euro eigenlijk al een basis ''PC'' hebben met een nietszeggend energie verbruik :)
Ik vraag me af hoe het zit met de software ondersteuning voor deze laptop.

Ik heb een hele reeks Raspberry Pi's en die werken allemaal goed omdat er goede software voor is (Raspbian en andere OS'en die goed worden bijgehouden). Maar ik heb ook een Orange Pi en met de hardware is niets mis, maar het hele ding is waardeloos omdat de software ruk is... je moet op een vage, chaotische Chinese website een OS downloaden en alles wat je daar kunt downloaden is superoud en buggy.

Op deze laptop draait dus een vorm van Debian, maar hoe zit het met de drivers? Heeft de fabrikant dat allemaal netjes op orde en komen er ook updates van uit?

[Reactie gewijzigd door jj71 op 7 oktober 2019 15:33]

Welke Orange Pi heb je?

Ik heb een paar maanden geleden zelf nieuw images voor mijn Orange Pi Win Plus op een paar SD kaarten gezet, een met Ubuntu 19.04 (draait nu de ontwikkelversie van 19.10) en een met Debian 10. En alles werkt nu beter en sneller dan met de oude en buggy images. Als je wilt, kan ik je er wel mee helpen om iets nieuwers te draaien, maar dat wordt dan waarschijnlijk komend weekend.
Ik heb de komende tijd geen tijd om ernaar te kijken, maar het is wel een oudere Orange Pi; ik denk een Orange Pi PC.
Dat gaat hard. Als je er één wil bestellen krijg je een Out of stock-melding.
Inderdaad, zowel US als EU model :-( Jammer. Hoop dat er snel een volgende batch komt.
Beetje jammer dat er voor een Rockchip RK3399 SoC is gekozen. Die blinken niet echt uit in performance. Ik denk dat je met een AmLogic S922X een heel stuk beter was uitgeweest aangezien die een quad-core A73 plus een dual-core A53 configuratie heeft.

In veel benchmark heeft de S922X tenminste 10% betere CPU performance met een lagere kloksnelheid. Op GPU vlak is het verschil zo'n +35% tegenover de RK3399 :

https://androidpctv.com/comparative-amlogic-s922x/
Wat is 10%, dat merk je amper... Uiteraard wil je de beste prestaties in je apparaat, maar er is meer aan een SoC dan alleen de processor en ook meer dan de processor en de GPU. De RK3399 is echt geen beroerde keus. Wat hier een rol zal spelen is dat Amlogic Amerikaans is en Amerikaanse componenten zijn in China tegenwoordig minder geliefd. Deze laptop komt van een Chinese fabrikant en uiteraard verkiest die een Chinese processor.
Beetje een drogreden natuurlijk; voor die 10% extra performance heeft het gros van de consumenten altijd voor Intel i.p.v. AMD gekozen. Nu het om SoCs gaat is dat verschil volgens jou amper nog relevant ? Dat een Chinese fabrikant liever eigen chips klopt inderdaad. Wellicht dat de chips van AmLogic met de inportheffingen simpelweg niet economisch rendabel zijn.
Misschien is dat ook wel het probleem. Ik heb nog nooit bepaalde hardware aangeschaft, omdat die slechts 10% beter is dan die van de concurrent. Als dat het geval is, doet de concurrent er niet genoeg aan om de prestatiekroon te bemachtigen. Ik verwacht ook tussen generaties hardware die ik aanschaf een factor 4-5 verschil en dan doet die 10% er eigenlijk niet zoveel toe.

Dat is ook de reden waarom ik deze laptops op dit moment links laat liggen. Ik heb al SBC's met Cortex A53 en A57 cores en wacht op SBC's en laptops met Cortex A76 en nieuwer, zodat ik echt het verschil in prestaties kan merken.
10% verschil in termen van de Wet van Moore minder dan 3 maanden, dat is hoe ik er naar kijk. Maar waar ik vooral op doel is dat je ook naar de overige specificaties moet kijken. Een opvallend verschil dat ik zo met een korte blik op de specificaties zie is dat je bij de S922X moet kiezen tussen USB 3.0 of PCI-E, terwijl de RK3399 beiden tegelijk kan. Dat soort dingen maken dat de vergelijking veel complexer is: Er zit meer op een SoC dan een processor.
edit:
Scheef geklikt, sorry

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 7 oktober 2019 11:58]

Ik kan niet wachten tot de mijne binnen is!
Eigenlijk zou je zoiets willen met de meest recente Apple soc, dat zou gaan als de brandweer (en waarschijnlijk 2K euro duurder zijn).

Dit is wel grappig maar alleen als je niet heel veel op je pc doet of hem alleen gebruikt om remote in te loggen op iets met betere prestaties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee