PinePhone krijgt covers met draadloos laden, NFC en fysiek toetsenbord

De Pine64 PinePhone krijgt covers die draadloos laden of NFC toevoegen aan de telefoon, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Ook werkt het bedrijf aan een cover die een grote accu en fysiek toetsenbord aan het toestel toevoegt.

Het aansluiten van de covers gaat via de Pogo-pins die boven de killswitches op het PCB zitten. De covers die draadloos laden en NFC toevoegen komen binnenkort beschikbaar, zegt Pine64. De cover met fysiek toetsenbord en grotere accu, waarschijnlijk 5000mAh, gaat vermoedelijk eind dit jaar in productie. Het bedrijf waarschuwt dat het niet zeker is dat die ook echt komt.

De PinePhone is een smartphone die dankzij de open hardware en software veel verschillende besturingssystemen kan draaien. Bovendien kan hij booten vanaf een MicroSD-kaart, iets dat veel andere smartphones niet kunnen. De telefoon kwam vorig jaar uit.

Ook komt er een nieuw pcb uit met 3GB geheugen en 32GB opslag voor gebruikers van de PinePhone met een 2GB/16GB-configuratie. Die hoeven niet hun hele telefoon te vervangen, omdat alleen het bordje vervangen voldoende is. Pine64 komt bovendien met een Europese winkel, maar het werk daaraan heeft door de coronapandemie vertraging opgelopen. Het is onbekend wat het voordeel zal zijn voor Europese gebruikers. Tweakers publiceerde afgelopen week een verhaal over de PinePhone.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-10-2020 • 10:49

43 Linkedin

Reacties (43)

Wijzig sortering
@Arnoud Wokke Ze werken aan EEN toetsenbord? Ze werken aan TWEE toetsenborden: eentje in Nokia N900-stijl en eentje in Psion-stijl (dus zeg maar zoals de huidige Planet Computers Gemini PDA en Cosmo Communicator). Die in N900-stijl komt het eerst uit (als alles doorgaat natuurlijk).

Dat nieuws hebben ze even geleden al gedeeld op de site.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 16 oktober 2020 12:25]

Er is ook al iemand die een Nokia N950 toetsenboard aan zijn PinePhone heeft gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=K1XQ5Hv0sZo
Pine64 komt bovendien met een Europese winkel, maar het werk daaraan heeft door de coronapandemie vertraging opgelopen. Het is onbekend wat het voordeel zal zijn voor Europese gebruikers.
Vermijden van importkosten voor de koper?
Ook komt er een nieuw pcb uit met 3GB geheugen en 32GB opslag voor gebruikers van de Pinephone met een 2GB/16GB-configuratie.
Dit is heel goed. Niet alleen voor reparaties, maar ook omdat eerdere PinePhone PCB's een hardwarebug hebben die je wel zelf kan oplossen, maar dat is niet echt gebruiksvriendelijk. En natuurlijk zijn de specificaties wat beter. Een geheugenupgrade van 50% en opslagupgrade van 100% zijn niet niets. Als dat bordje een redelijke prijs krijgt, dan voorzie ik wel dat dat een succes gaat worden.

Over de accessoires:
De pinout van de pogo pins is hier te vinden. Het lijkt op standaard I2C, waar iedereen voor kan ontwikkelen. Gecombineerd met 3D printen lijkt het mij niet moeilijk om zelf simpele accessoires te ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 oktober 2020 11:12]

Als voorbeeld voor de eerste Jolla telefoon heeft een Nederlander deze zelfde soort pinnen gebruikt om een toetsenbord te maken.
Wat wel interessant is in dat artikel:
Jolla heeft een update uitgebracht voor zijn in 2013 verschenen smartphone, die onder meer (...) ondersteuning toegevoegd voor het uitschuifbare toetsenbord dat een Nederlandse student maakt voor de smartphone.
Bij de PinePhone hoeft PINE64 geen update uit te brengen om nieuwe accessoires te ondersteunen. Dat kan de gebruiker zelf doen, en ik kan mij voorstellen dat ondersteuning toevoegen voor anderen met een package zou kunnen. :)

Qua dat zijn de huidige initiatieven (van PINE64 en Purism) wel slim. Zoveel mogelijk upstream, zoveel mogelijk uit handen geven als dat betekent dat het onderdeel van het bredere ecosysteem wordt, waardoor er zelf later nog maar weinig investeringen gedaan hoeven te worden voor blijvende ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 oktober 2020 11:31]

Bij de PinePhone hoeft PINE64 geen update uit te brengen [...]
Yes: technisch gezien wordt (hoogstwaarschijnlijk) de i2c bus als een virtuel Linux filesystem getoond (`/dev` entry): Jolla heeft daar in moeten tappen om de specifieke IC te koppelen als HID zodat het goed afgewerkt wordt in het OS: de TOHKBD had dan ook een NFC tag erin zitten om de juiste package te downloaden/triggeren.
Met de vrijheid van de Pinephone kun je uiteraard zelf de device tree navigeren en een aangepaste app of (userland) driver hieraan koppelen.

Al met al, erg tof dat deze mogelijkheid er is en het is inderdaad slim om dit soort ideetjes zo snel mogelijk naar buiten te brengen om zo ook te peilen of het bijdraagt aan het succes.
Klopt. Nou heeft Jolla wel een groot gedeelte van hun source code online staan waardoor je vrij gemakkelijk zaken kunt wijzigen, maar van veel core applicaties hebben ze dit niet standaard online en is het meer een need-to-know basis.
De postmarketOS PinePhone batch is al verzonden via een pakhuis in polen voor EU klanten, heeft goed gewerkt want ik heb er dit keer geen import kostten voor hoeven betalen.

De import voor de pine hardware is nogal vervelend omdat de duane geen idee heeft hoe de waarde in te schatten en ook de opgegeven waarde negeerd.
Ik heb dit ook ooit mogen meemaken met DHL, heel papierwerk voor naar de belastingdienst door moeten sturen voor 2 tientjes extra belasting terug te krijgen...
Mooi, koop gelijk zo'n ding als die Europese winkel er is.

Is de Corona-app al gepoort naar de PinePhone?

Dat moet toch mogelijk zijn, aangezien het allemaal `open source` is volgens minister de Jonge.

Kan je eindelijk in (mobiel) digitaal Nederland meedoen zonder dat je eerst Apple of Google klant moet worden.
Kan je eindelijk in (mobiel) digitaal Nederland meedoen zonder dat je eerst Apple of Google klant moet worden.
Mijn Android toestel heeft geen Google code. Dat voor elkaar krijgen is simpeler dan (nu) een PinePhone gebruiken in dagelijks gebruik.
[...]Dat voor elkaar krijgen is simpeler dan (nu) een PinePhone gebruiken in dagelijks gebruik.
Dat is zeer persoonlijk. Ik kan prima uit de voeten met het appaanbod van Ubuntu Touch en ik vind het systeem véél makkelijker en overzichtelijker ogen en werken (ik gebruik het nu al een hele tijd, wel op een andere telefoon dan een PinePhone, maar dat komt wellicht nog). Dat jij een andere mening hebt mag, maar presenteer het niet als een feit.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 16 oktober 2020 13:03]

Beauty is in the eye of the beholder.

Ik lees die woorden helemaal niet als een feit, maar als een ervaring.

En ik vind het nog fijner om te lezen dat iemand Ubuntu Touch makkelijk(er) vind werken.

Android AOSP bevalt mij namelijk prima, als de overheid en het bedrijfsleven AOSP zouden ondersteunen, zijn we ook beter af, want alle apps beschikbaar voor Android AOSP is een noodzakelijke stap in de richting van alle apps beschikbaar voor de PinePhone.
Ik lees die woorden helemaal niet als een feit, maar als een ervaring
Hij schrijft dat het makkelijker IS, niet dat hij het makkelijker vindt, dus ja, hij presenteert het als een feit (en ook nog zonder het nader te onderbouwen).
Misschien mist dit linkje.

Je kan niet verwachten dat dit een telefoon is om elke dag in je broekzak te hebben en je iOS- of Android-apparaat te vervangen.
Maar ja, dat blijft een mening. Ik draag Ubuntu Touch elke dag in mijn broekzak en het heeft mijn Android-apparaat voor 99.9% vervangen, en binnenkort voor 100%.
Mag ik vragen wat die 0.1% is die nu nog mist?

ps: Ik heb zelf ook een Pinephone, maar voor mij is het op dit moment helaas nog niet goed genoeg om m'n Android te vervangen. De ontwikkelingen gaan echter razendsnel, dus hopelijk zal het binnenkort voor mij ook goed genoeg zijn.
Mag ik vragen wat die 0.1% is die nu nog mist?
Een paar Android-apps die ik sporadisch gebruik, maar dat is slechts een kwestie van tijd gezien de Anbox-ontwikkelingen, dus daar ga ik binnenkort eens mee spelen :)
Hoe heb jij dan de Corona-app of DigiD-app of ING-app of OV-app (.e.d.) draaiende op je toestel?

Volgens mij zijn die apps allemaal gekoppeld aan Google code of Google account.
Hoe heb jij dan de Corona-app of DigiD-app of ING-app of OV-app (.e.d.) draaiende op je toestel?
Niet. Corona-app heb ik niet nodig, en voor DigiD ontvang ik SMS. Verder doe ik niet aan mobiel bankieren met een mobiele applicatie. Daarvoor in de plaats gebruik ik websites.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 oktober 2020 11:58]

Zoals het hoort inderdaad! d:)b

Weg met die "Een app voor elke scheet!" mentaliteit! :/
Die apps zijn er zelfs voor de besturingssystemen van de PinePhone niet.
Maar de PinePhone kan wel Android-apps draaien op o.a. Ubuntu Touch en PostmarketOS.

Een OV-app is er trouwens wel degelijk, in ieder geval op Ubuntu Touch: Fahrplan. Die gebruikt verschillende providers, waaronder 9292. De app bestaat ook al heel lang: ten tijde van Palm's webOS jaren geleden was de app er ook al, en de recentste appupdate is van augustus, dus wordt nog altijd keurig onderhouden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 16 oktober 2020 12:02]

Klopt, maar misschien zeggen de overheid en de nutsbedrijven dan (onder druk van de EU antimonopolie wetten), die moet er wel komen voor een derde vrij en open-source platform.

Nu zeggen ze Android AOSP, wat is dat? We ondersteunen toch het gewone Android, en onze apps zijn gratis en iedereen kan ze gebruiken.
Met MicroG werken ook de meeste apps die van Google Services afhankelijk zijn. Zo werken bijvoorbeeld Netflix (is wel wat meer voor nodig) en Digid prima.

De corona app heb uit nieuwschierigheid wel even geïnstalleerd gehad. Had niet raar opgekeken van een harde crash omdat het onderliggende framework er niet is maar er komt netjes een melding.
Interessant, dat wist ik niet van de DigiD app.

Maar hoe installeer je de DigiD app zonder Google Play?
Met Aurora, dat is een alternatieve front-end voor de Play Store. Deze kun je weer installeren vanuit bijvoorbeeld F-Droid. Je kunt zelfs met je Google Account inloggen zodat je ook je gekochte apps kunt installeren. Een app daadwerkelijk aanschaffen vanuit Aurora gaat niet.
Ja ik zit ook te kijken naar de PinePhone als hét open source alternatief voor de grote tech bedrijven. En wij zijn niet de enige.

Je kan dus op de PinePhone vanuit een Linux installatie Android applicaties draaien binnen de open source tool Anbox. Dat maakt een containerized excecutable van je app waardoor hij wel draait maar de rest van je OS volledig open source kan blijven, inclusief de smartphone drivers & hardware (wat het een stuk opener maakt dan bijv. AOSP.). Whatsapp werkt bijvoorbeeld al, half :)

Maar die open hardware principes maakt dat de Corona melder app niet werkt. Deze leunt namelijk op Googles en Apples Exposure Notification API. Deze API is niet open source (wat leidde tot het negatieve advies van bijv BoF) en dat werkt mogelijk niet via Anbox. Mogelijk komt het later wel, met genoeg ondersteuning van devs.
De app is er makkelijker voor te compileren, code staat open op Github. Maar de api's van Google en Apple die aangeroepen worden zullen ook opgezet moeten worden, geen idee hoe lastig dat deel is.
Voor Sailfish OS is de Duitse applicatie al overgezet: https://github.com/llewelld/harbour-contrac. Deze zal, op de UI na, vrij makkelijk geport moeten kunnen worden naar andere, Linux-gebaseerde besturingssystemen. Dan moet enkel de Nederlandse backend eraan gekoppeld worden, omdat ieder land het nodig vond om z'n eigen achtereinde te schrijven, ook al is het bluetooth-protocol identiek.
Dat is interessant.

Trouwens, het lijkt me best een dingetje in open source, want hoe voorkom je eigenlijk dat iemand (de cybervijand) de code iets aanpast om dan de boel in de war te schoppen?

Gesigneerde gecompileerde binaries, of een hashcheck o.i.d?
Edit: had je post verkeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door Some12 op 16 oktober 2020 17:43]

Dat moet toch mogelijk zijn, aangezien het allemaal `open source` is volgens minister de Jonge.
Hierdoor weet ik vrij zeker dat ik in de val trap van een scepticus.
Maar de app is inderdaad open source, daar hoef je helemaal niet voor te zeggen 'volgens x', je kunt het gewoon op GitHub zien. 2 seconden Google/DuckDuckGo/Bing/Yahoo en je bent er.

Alleen waarschijnlijk werkt het niet, en de reden is redelijk openbaar en tot in den treure besproken. Deze apps werken namelijk met een API van Google/Apple. Volgens mij is die ook redelijk open, maar dan moet iemand die code wel werkend hebben gekregen buiten die 2 partijen om. En dan moet diegene natuurlijk ook nog iemand zijn die je vertrouwt, anders gaat het in tegen de hele doelgroep.

Dus waarschijnlijk kun je het niet gebruiken nee, maar dat ligt niet aan de (makkelijk te bevestigen voor iedereen) open source app.
Het is mij onduidelijk of die api (op termijn) nou openbaar wordt. Wat is een corona-app zonder die api?

En ik noem expres de politiek verantwoorde minister, want je kan de open source community wel feliciteren met zo'n app, maar als (uiteindelijk) het geheel alleen werkt op de telefoons van de twee grootste marktpartijen, en niet op die van kleine (open source) concurrenten zoals de PinePhone - die zeker applaus verdient - zet je de open source community in wezen in het hemd.

Dan is de felicitatie-kus een judaskus.

Al snap ik de praktische korte termijn keuze van de minister; regeren is vooruitzien!

[Reactie gewijzigd door Maanziek.nl op 16 oktober 2020 22:41]

Een echte telefoon met een fysiek toetsenbord! Dit wordt nog een heel interessant toestel voor de ultraremote werkers! Zelfs met mijn T-Mobile G1 ging dat best aardig voor de snelle dingen.
Hopelijk heeft deze wel een "echt" toetsenbord met bijvoorbeeld een Esc button.
Je zou verwachten dat een toetsenbord voor een telefoon als deze wel geschikt is voor Vim en Emacs, al zijn ze natuurlijk afhankelijk van off-the-shelf componenten.
Eindelijk een telefoon die anders is, al is dit misschien nog niet geschikt als daily driver zie ik het wel als een frisse wind waar we hopelijk meer van gaan zien in de toekomst.
Kijk ook eens naar de Librem-5
Die pinnen hebben ook een lange tijd op Samsung telefoons gezeten. Ik heb toen zelf meegewerkt aan een autohouder met oplaadfunctie waarbij de gebruiker de cover van de telefoon moest wisselen met een specifieke cover.
wellicht Offtopic:

in eerste instantie dacht ik dat het zoiets was als een Modulaire telefoon waarbij je ervoor kan kiezen om de opties te nemen als draadloos op te laden of een toetsenbord.

Helaas is het (grootste) project rondom modulaire telefoons niet geslaagd, ik had daar wel oren naar. helemaal met nu opties zoals een tweede scherm, fysiek toetsenbord, loskoppelende camera (zoals gehoord in de tweakerspodcast). Wie weet, wie weet

edit: typo

[Reactie gewijzigd door sanderveeke op 16 oktober 2020 11:56]

Mooi ontwikkelprojectje. Nu nog een recentere en vooral snellere soc, 5G modem en 128 GB opslag mogelijk, dan heb je een all in one telefoon/laptop op zakformaat waar je alles mee kan, inclusief Android emulatie voor apps.
Volgens @mrmartijn wordt er aan SD845 support gewerkt voor het OS dat erop draait dus met een beetje geluk kunnen we een keer een wat sneller model aanschaffen! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee