PinePhone gaat draaien op Linux-distro Manjaro met Plasma Mobile-interface

De PinePhone van Pine64 gaat draaien op het besturingssysteem Manjaro. De telefoon maakt bij de levering gebruik van de Plasma Mobile-interface. Wel kunnen gebruikers ook nog andere besturingssystemen op de telefoon zetten.

Pine64 werkte al langer samen met Manjaro. Onder andere de Pinebook Pro maakt gebruik van die distro. "Manjaro is een belangrijke partner en levert ondersteuning voor al onze vlaggenschip-Linux-producten", schrijft het bedrijf in een update. De makers stellen dat de Arm-versie van Manjaro het beste besturingssysteem is voor de telefoon.

De Manjaro-distro wordt voorzien van Plasma Mobile. Dat is een opensource-gebruikersinterface voor telefoons die op meerdere Linux-distro's kan draaien. Volgens de PinePhone-makers was Plasma Mobile een van de belangrijkste redenen waarom ze in de eerste plaats begonnen met het ontwerp van een specifieke Linux-smartphone. Desondanks is het voor het eerst dat definitief wordt gemaakt dat de PinePhone met die UI wordt verscheept. Voorheen konden gebruikers op de Community Edition van de telefoon hun eigen distro's draaien. Tweakers schreef daar vorig jaar nog een achtergrondartikel over.

PinePhone Manjaro

Pine64 zei eerder al dat het is gestopt met het Community Edition-programma, het bètaprogramma waarbij telefoons naar testers werden gestuurd. Het bedrijf zegt nog niets over de definitieve beschikbaarheid van het apparaat.

Naast de aankondiging van het besturingssysteem zegt Pine64 ook dat het werkt aan een fysiek toetsenbord voor de telefoon. Het gaat om een case met daarin de mogelijkheid om een extra accu te plaatsen, en waarin een fysiek toetsenbord kan worden geplaatst dat momenteel nog in ontwikkeling is.

PinePhone toetsenbord

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

16-02-2021 • 10:42

71

Submitter: TheVivaldi

Reacties (71)

71
70
36
7
0
33
Wijzig sortering
Draait Signal hier op?
Dat is een halve 'ja'.

Er is nog geen native client, nog geen audio/video calling, nog geen ononderbroken E2EE tussen de smartphones, etc.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Dankjewel Jelv, ik heb meteen een €5 donatie en een request naar Signal gedaan voor native support.
Waar kan je die donatie naar Signal op de Pinephone doen? Ik doneer er ook graag wat Euros.
Pine64 zei eerder al dat het is gestopt met het Community Edition-programma, het bètaprogramma waarbij telefoons naar testers werden gestuurd.
Die CE-phones waren gewoon elke keer een batch met een andere distro erop inclusief het logo'tje daarvan op de achterkant. Ik heb de eerste CE PinePhone van Ubuntu Touch. Ik gebruik hem nu nog niet, maar zet er grofweg elke maand weer een andere distro op om te zien hoe het zich ontwikkeld.

Het is mooi om te zien hoe snel dat gaat. Dingen die eerst nog niet werkten, werken ineens wel (bv de camera), of verbeteren. De performance gaat ook steeds beter en stap voor stap gaat het richting een werkbare telefoon.

Om hem voor mijzelf dagelijks bruikbaar te maken moet er nog Signal op kunnen draaien (=work in progress) en moet het browser soepeler gaan. Als dat werkt ga ik een overstap wagen. Ik schat in dat dat eind dit jaar of begin volgend jaar wel mogelijk is.

En mijn god wat wacht ik al lang op een alternatief voor de Android/iOS hegemonie. Ik heb (in volgorde) een FirefoxOS phone, een Ubuntu Touch phone een Librem 5 en nu dus een PinePhone aangeschaft. Zou het dan eindelijk gaan werken :D

Het mooiste hieraan vind ik dat je niet meer afhankelijk bent van de fabrikant voor updates. Zelfs als die failliet is komen de updates dan gewoon direct binnen van de Linux distro die je kiest. En zo kan zo'n telefoon potentieel veel langer mee (net als laptops nu 10 jaar mee kunnen) en is dit zo ook nog beter voor het milieu..

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 22 juli 2024 21:44]

ik betwijfel of echt alle (inclusief drivers en 3rd-party Frand-patenten) allemaal ineens zo open zijn omdat het pine is,

is de optimalisatiecode voor de cpu opensourced, zijn de drivers voor de simj, het modem, het scherm, en eventuele bio-id chip, wifi etc etc allemaal opensourced?

of krijg je gewoon hetzelfde als bij android, zogenaamde opensource met een kernel en tientallen andere tooltjes die specifiek voor 1 versie beschikbaar zijn, of wel precies deze kernelversie of deze libc ...

volgens verhalen/geruchten zou android nu of binnekort minder kernel-afhankelijk zijn, dan zou je in principe straks android12 op een android(linux)3.10 (kitkat) kernel draaien ... in theorie dan natuurlijk.

waar ik me vooral over verbaas en waar ik relatief heel verdrietig van wordt is: waarom dit, waarom zo moeilijk en zulke achterhaalde hardware. was het niet zo enorm veel makkelijker geweest om gewoon een ODM te vragen om een paar leuke recente toestellen met een volledig google-loze rom erop dus geen play-services geen tracking, een opensource zoekmachine/assistent (hoe heet die ook al weer)

natuurlijk zul je dan een 'hoop' apps hebben die min of meer in de war lopen maar ik had juist begrepen dat zo'n framework als exposed een hoop van die issues kan oplossen door bijvoorbeeld een fake-location-provider te gebruiken (en soortgelijke truuks).

hoeveel van de meest gangbare apps en inter-user bruikbare apps ga je vinden op plasma je hele familie en alle middelbare-schoolgenootjes van je kinderen pushen naar dat rusische hackprogramma Telegram of die Criminele Apps van Signal (enkele realworld voorbeelden van hoe die apps door leken zijn omschreven).

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 21:44]

Het is niet perfect opensource, maar het is een heel stuk dichterbij dan een Android telefoon.

de Allwinner CPU draait geen enkele binary blob op de PinePhone. De powermanagement firmware in de Allwinner SoC is vervangen door een opensource variant (crust). Het touchscreen heeft geen binary driver nodig, is gewoon supported in linux.

Het modem is een volledig gescheiden USB modem dat wel blobs draait op dit moment. Er word gewerkt aan een open source firmware voor het modem wat een groot deel van die blobs vervangt door open source code maar de closed DSP code met rust laat zodat het aan de 3G/4G specs blijft voldoen.

Dit is dus het tegenovergestelde van wat er gebeurt met Android telefoons waar drivers half in de kernel zitten en half in een android abstractielaag zitten, waarvan de meeste telefoons een oude kernel fork draaien met de drivers voor die specifieke telefoon en waar een boel functies worden afgehandeld door binary blob drivers die in userspace draaien.
Ik heb het bij de reguliere donatie pagina gedaan. https://signal.org/donate/ Daar zit een vinkje voor "Write us a comment" dan kun je een reactie toevoegen.
Top, ik heb hetzelfde gedaan.
> but my takeaway was Matrix seems to be the go-to "wouldn't it be nice if people actually used this and it became the standard"

Dat is inderdaad de way forward. Signal nu gebruiken is gewoon de volgende app-lock-in. Matrix is een open-standaard waar open-source oplossingen omheen gebouwd kunnen worden, zoals Element of de vele anderen.
Ik ben zelf erg tevreden over FluffyChat. Een minimalistische en fluffy Matrix messenger.
Ik weiger nog altijd Manjaro te gebruiken vanwege hun geschiedenis en lakse houding tegenover security issues.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 21:44]

Geschiedenis zoals wat en welke lakse houding tegenover security issues?
Vertragen van packages vanuit Arch, security fixes inclusief, om "stable" te zijn. Te geautomatiseerde updates voor AUR packages. Tot twee keer laten lapsen van hun SSL/TLS certificaat en mensen adviseren hun klok terug te draaien.
Vertraging is op zich goed te verklaren, het is een distro voor usability en stabiliteit, zoals een Ubuntu of Mint. Je kunt beter naar Arch gaan met jouw eisen vermoed ik. Of doe lollig en pak Gentoo. Voor een simpele gebruiker als ik heb ik liever Manjaro dan Arch, ondanks dat de updates iets achterlopen op de cutting edge Arch, komen ze nog steeds sneller dan bij Mint/Ubuntu en wil ik ze ook weer niet traag noemen.

Voor je AUR packages, tja, dat is een keuze. Volgens mij kun je dat ook gewoon zelf configureren. Maar zonder pamac te starten update 'ie toch niet zomaar zonder reden?

Dat met SSL cert van hun website was niet zo netjes, maarja, ach, als dat alles is? Niet zo overdrijven hoor. We hebben het ook over een issue uit 2015. Dat is nu 6 jaar geleden en in die tijd is er niets raars meer voorgevallen.

Het verlopen SSL cert was overigens inderdaad niet het issue, maar het advies om dat je dan, voor het nieuwe cert actief is, je klok terug kon zetten als het echt moest natuurlijk geen best practices is qua security, maar zo dramatisch was zo'n heel tijdelijke workaround natuurlijk ook niet.
Vertraging is op zich goed te verklaren, het is een distro voor usability en stabiliteit, zoals een Ubuntu of Mint.
Ik heb niks tegen stabiliteit. Maar arbitraire vertraging doe je dus niet voor security patches. En Arch is geen distro die security patches een aparte pipeline geeft.
Maar arbitraire vertraging doe je dus niet voor security patches. En Arch is geen distro die security patches een aparte pipeline geeft.
Het onderliggende probleem waar Manjaro een keuze in moet maken.

Informatiebeveiliging omvat ook beschikbaarheid van (het correct werken van) systemen, wat Manjaro moet balanceren tegenover geheimhouding en integriteit. Ik kan mij voorstellen dat ze in het kader van beschikbaarheid wat terughoudender. Dit zeg ik als Arch Linux (ARM) gebruiker, die het fijn vindt dat er keuze voor iedereen is. ;)
En dan vraag ik mij dus af, waarom gebruikt Manjaro uberhaupt Arch als basis, als het niet wil werken met de dingen die aan de grondslag liggen bij Arch?

Automatische updates van AUR packages heb ik nog niemand over gehoord in deze keten, maar, dat is ook wel een probleem. Dat is hartstikke onveilig. Gebruiksvriendelijk? Ja. Enorm risico dat je arbitraire scripts of buggy scripts gaat runnen? Ook ja.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 21:44]

Als dat je vraag is, stel die dan gewoon, vóór je begint te piepen. Arch als basis is voor Manjaro heel handig. Voor mij als gebruiker heeft dat een aantal voordelen; ondanks dat het achterloopt op Arch, loopt Manjaro héél ver voor op Mint en Ubuntu, wat er voor zorgt dat drivers en updates, naast nieuwe kernels, veel sneller beschikbaar zijn bij Manjaro. Bij Arch is er altijd een risico dat je je systeem sloopt met updates en dat wil ik liever niet, want ik heb niet zo'n zin in dat knutselen. Manjaro heeft dus veel modernere software tot z'n beschikking, terwijl ze wel rustiger aan doen dan Arch om stabiliteit te garanderen, die bij Arch soms toch wel heel ver te zoeken is. Dat jij dat niet handig vind, betekent vooral dat jij dat niet moet gebruiken.

Dingen als Nvidia Optimus hebben jaren alleen goed gewerkt op iets als Arch/Manjaro en totaal niet op Mint/Ubuntu. Ik snap de nadelen die je benoemt, maar die zijn wat mij betreft ook wel relatief.

Het AUR updaten is ook zo'n keuze. Als je niet teveel crap uit AUR installeert is er weinig aan de hand. Maar de doelgroep is ook niet de doelgroep die packages/changes uit AUR gaat zitten analyseren. Maar wel de doelgroep die misschien AUR wil gebruiken. Ik snap het dilemma van Manjaro wel.

Wat goed is om te weten is dat de doelgroep helemaal anders is van Manjaro.
Kan je ook straight-up arch op je PinePhone zetten dan?
Ja dat kan: https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=10507

Intussen hebben zijn er al heel wat distro's (met wisselend succes) naar de pinephone geport. Uit m'n hoofd een stuk of 15.
> Vertraging is op zich goed te verklaren, het is een distro voor usability en stabiliteit

Dat gaat anders bij die distro's niet ten kosten van security, security fixes worden zelfs voor unsupported versies gebackport. Tenzij je op extended support zit. Dan kan het zo zijn dat security teams die moeite bewust niet meer doen. Daar krijg je dan ook een melding van.
Dat backporten is ook niet in één seconde gedaan en Mint/Ubuntu pushen ook niet zonder testen backported security updates en dat backporten duurt soms ook eventjes. Daar zit ook een vertraging in. Er is dus geen 'ten koste van security'. Er is net als bij Mint een kleine vertraging in wanneer ze uitgeleverd worden om de stabiliteit te waarborgen.

Doe nou niet alsof je bij Manjaro helemaal geen security updates krijgt. Ik vind het verder een erg loze discussie want het is heel duidelijk wat Manjaro, Arch en Mint doen. Arch is cutting edge, met risico dat je beperkt of niet geteste fixes krijgt met mogelijke issues. Manjaro doet daar een testronde bij, omdat ze een doelgroep van minder advanced users targetten, maar wel modernere software willen leveren. Mint is op basis van Ubuntu/Debian en dat is een heel andere aanpak en ook geen rolling releases. Die krijgen natuurlijk ook security updates, maar vaak wel met vertraging en zonder nieuwe features. Backporten duurt vaak even naar oudere packages en het testen/deployen daarvan ook langer. Mint heeft dus de grootste vertraging van de drie, maar in theorie de beste stabiliteit.

Jij als gebruiker hebt de keuze, ga lekker op Arch ofzo zitten als je alles supersnel wilt hebben en je om kunt gaan met eventuele risico's. Manjaro als je soms kunt/wilt knutselen maar wel wat meer stabiliteit zoekt en Mint voor de rest.
Ik ken alleen RHEL, Debian en Fedora. Daar gaan security fixes snel en stabiel. Of het nou bleeding edge is of ontzettend oude software. Maar goed, ik reageer ook alleen maar op iemand die wel deze distro's gebruikt die jij opnoemt. Dus heb ook geen idee. Ik vind het in ieder geval raar om te zeggen dat security merkbaar traag kan gaan ten behoeve van stabiliteit.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 22 juli 2024 21:44]

Je bent dan ook vrij om Arch Linux ARM te gebruiken op de PinePhone. Dit sluit het beste aan in verhouding met Manjaro, wat immers op Arch Linux gebaseerd is (net als Arch Linux ARM). ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Geen probleem, er zijn genoeg andere distributies die je kunt installeren! Ik ben zelf ook geen fan van Manjaro, al wel om andere redenen.

Ik zou zeggen, probeer eens postmarketOS. Ik ben biased (ik ben er een ontwikkelaar voor) maar ik vind het toch echt de beste ;)
Stuk betere deal dan de librem 5 als je het mij vraagt, ook nog eens van een bedrijf met een betere track record :)

[Reactie gewijzigd door Blacklight447 op 22 juli 2024 21:44]

Stuck betere deal dan de librem 5 als je het mij vraagt,
Een valse vergelijking. Deels dankzij het geld dat in Purism is geïnvesteerd (d.m.v. Librem 5 crowdfunding/pre-orders), werkt Linux nu zo goed op de PinePhone.

Als je enkel praat over prijs en beschikbaarheid van het toestel, dan klopt dat natuurlijk. De PinePhone is een stuk goedkoper, en is leverbaar. Het maakt qua dat niet uit wat voor hardware Purism in ontwikkeling heeft. Als je niet kan leveren, dan is er geen competitie.

Zoals ook genoemd in het Librem 5 topic moet Purism echt beter zijn zaken op orde krijgen, met name diens communicatie naar klanten. Er is nu veel onduidelijkheid over wie wanneer een bestelde Librem 5 ontvangt. Als nu een toestel besteld wordt, dan is de belofte dat die geleverd wordt 'in a few months'. Dat is onrealistisch (en misleidend), omdat mensen die in 2019 een toestel hebben besteld deze nog steeds niet hebben ontvangen en dat in de komende maanden waarschijnlijk ook niet gaan doen, gezien de snelheid van levering tot nu toe en het potentieel tekort aan onderdelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Deels dankzij het geld dat in Purism is geïnvesteerd (d.m.v. Librem 5 crowdfunding/pre-orders), werkt Linux nu zo goed op de PinePhone.
Niet mee eens. Het enige wat nu goed werkt op de PinePhone door Purism is Phosh, maar als je dat niet gebruikt heb je als PinePhone helemaal niks gehad aan de Librem 5 campagne. Ik heb niks tegen de Librem 5 opzich hoor, maar de PinePhone had het zonder de Librem 5 net zo goed gedaan.
Meer dan alleen Phosh, ook Libhandy waarvan delen in GTK4 zijn beland. Veel GNOME GTK3+ applicaties maken gebruik van Libhandy om responsive te zijn op mobiele apparaten.

Zonder Libhandy waren de meeste applicaties die wij nu gebruiken op de Pinephone onbruikbaar geweest.
Een valse vergelijking. Deels dankzij het geld dat in Purism is geïnvesteerd, werkt Linux nu zo goed op de PinePhone.
Of dankzij de investeringen in Linux door Pine64, die al veel langer ARM-based linux machines maken, werkt het nu zo goed op de Librem 5....
Daarom schreef ik 'deels'.

Bij PINE64 wordt meer vertrouwd op de community, wat een reden is waarom ze Community Editions van de PinePhone zo goedkoop aanbieden (zeer beperkte garantie, geen professionele ondersteuning, ...). Purism financiert eigen ontwikkelaars. Het zijn verschillende manieren van werken, maar beide zorgen voor hetzelfde resultaat: veel upstream ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Daarom schreef ik 'deels'.
Ok, maar dan dus ook:
Een deels valse vergelijking.
Daarom schreef ik ook:
Als je enkel praat over prijs en beschikbaarheid van het toestel, dan klopt dat natuurlijk.
As-is is de volgende uitdrukking vals:
Stuck(sic) betere deal dan de librem 5 als je het mij vraagt,
Een 'deal' bevat het totaalplaatje, en je kan dat niet zomaar enkel hieruit halen wat beter is zonder context (van de situatie of van de mening van @Blacklight447).
Pine investeert voor zover bekend niet in Linux. Het heeft een versie werkend op hun eigen platform, maar dat is gebruik makend van RaspberryPi's baanbrekende werk. Ze zijn wel verder gegaan met hardware ontwikkelen... naar een breder platform, en naar mobiel...

De aanpassingen in GUI's die nodig waren voor efficient werken worden door Purism ontwikkeld, waarbij Purism alle aanpassingen vervolgens niet voor zichzelf gehouden heeft maar ook terug gemeld heeft aan de originele bronnen.
Maar ook heel simplistische zaken zoals windows die buiten de scherm randen uitsteken... waardoor knoppen niet bereikbaar zijn. Dat zijn de gebruikers issues die opgelost moeten worden... en veel werk kosten.
De aanpassingen in GUI's die nodig waren voor efficient werken worden door Purism ontwikkeld, waarbij Purism alle aanpassingen vervolgens niet voor zichzelf gehouden heeft maar ook terug gemeld heeft aan de originele bronnen.
Dit gaat alleen over GTK en Phosh. Op de PinePhone draaien meer interfaces zoals Plasma Mobile e.d., en als je die gebruikt heb je niks gehad aan het werk van Purism.
Voorbeeld: een applicatie om te koppelen met een Nextcloud account werkt niet op de GTK distro's de knoppen staan een centimer of 5 onder de onderrand (stand gebruik). (er zijn mogelijk ook problemen met 2FA maar daar kom je nog niet. (alleen het veld voor de server URL is in beeld).

De KDE / Plasma Nextcloud login werkt niet..., als 2FA aan staat.. Logon faalt, zelfs als de 2FA via notificatie op een ander toestel is ingeregeld.
er zijn nog wel wat usability issues op beide platforms. Zowel GTK als Plasma.
Er is ook nog het hele KDE/Plasma Mobile ecosysteem wat ook geschikt voor mobieltjes en geen enkele afhankelijkheid van purism heeft.

Pine64 investeerd met de PinePhone wel in het Linux mobile ecosysteem door de verkoop van de pinephones worden een aantal ontwikkelaars betaald van verschillende opensource projecten door de 10 euro donatie die bij de verkoopprijs van de hardware zit.
Ook plasma mobile is niet zonder problemen. Lang niet alle functies werken.
Keyboards die niet gestart worden bv. heb je een text box waar een paar letters in moeten, en geen popup-keyboard. (ik heb vorige week wat ziten testen met een PinePhone met zowel Manjaro, als Arch... majaro leek iets minder andere issues te hebben).
Hier worden appels met peren vergeleken. Purism heeft een totaal andere weg gekozen met meer nadruk op privacy en zoveel mogelijk aansluiting bij Debian en Gnome pakketten. Daarom zijn phoc en phos ontwikkeld (beide zijn populair bij de distributies voor Pinephone).
Nou voor privacy zou ik geen linux phone nemen tbh, liever een uitgeklede aosp zoals graphene os of calyx os.
Tsja, voor nu heb je daar misschien gelijk in. Maar als je dat blijft doen dan blijft Google ook de macht houden. Ze maken het die alternatieve distro's steeds moeilijker door meer en meer van AOSP naar Play Services over te hevelen en maken AOSP daarmee in feite abandonware.

Op de lange termijn is de enige winnende strategie het volledig onafhankelijk zijn van Android en iOS, en dat is door Linux ook op de telefoon goed werkbaar te maken. Ja dat zal in het begin moeizaam zijn, maar kijk hoe vrij je nu bent van Windows of MacOS als je een Linux distro draait op je laptop/desktop. Dat heeft ook jaren geduurd, en hetzelfde zal moeten gebeuren op de telefoon. En daar gooi ik nu graag wat Euro's tegenaan.
Waarom from scratch beginnen als je al een open source systeem heb dat wijd is ondersteunt en veilig is. Als je los wilt zijn van google, dan zou ik eerder gewoon android forken en daarmee een eigen kant op gaat, dan from scratch beginnen.
Het is niet from scatch. Mainline GNU/Linux is een al jaren perfect werkend systeem waarvan Android juist een fork is. Er moeten gewoon aanpassingen gedaan worden zodat het bestaande eco-systeem geport kan worden naar mobile. Daar zitten kernel aanpassingen bij, maar ook app-aanpassingen. Zo moeten bestaande apps aangepast worden aan touch-input en kleine schermen, en moeten er ook een paar nieuwe apps ontwikkeld worden. Maar er staat nu al een "ok" werkend systeem.

Natuurlijk missen er nog banken-apps en vergelijkbare dingen. Maar je moet ergens beginnen. En dat begin ziet er veelbelovend uit.
Voorheen konden gebruikers op de Community Edition van de telefoon hun eigen distro's draaien.
Voor de duidelijkheid, dit kunnen gebruikers nog steeds, en dat gaat ook niet veranderen als gekeken wordt naar het verleden van de organisatie achter de PinePhone.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Ik vraag me af of dit 100% open is. Het apparaat kan opstarten van een volume die niet alleen op user-level van een specifieke geprepareerde OS-installatie bereikbaar/beschrijfbaar is? Om een kernel + basis I/O te draaien zijn geen gesloten binaries nodig? Als dat allemaal in orde is, heb je dan nog telefoon, internet en alle devices werkend? Bijna altijd wordt hier iets verzwegen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 21:44]

Het apparaat kan opstarten van een volume die niet alleen op user-level van een specifieke geprepareerde OS-installatie bereikbaar/beschrijfbaar is?
Ja.
Om een kernel + basis I/O te draaien zijn geen gesloten binaries nodig?
De mainstream Linux kernel (samen met ander GNU spul) draaien op de PinePhone. Voor het 4G modem en de WiFi kaart worden binary blobs ingeladen door de Linux kernel (net als op veel notebooks). Voor de USB bridge chip kan handmatig eenmalig een firmware update uitgevoerd worden om de volle functionaliteit te verkrijgen. Dat betreft ook een (onversleutelde) binary blob.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Aha, dus zonder binaries heb je geen connectiviteit meer.

Hier zit volgens mij nog een ander probleempje:
De Manjaro-distro wordt voorzien van Plasma Mobile. Dat is een opensource-gebruikersinterface voor telefoons die op meerdere Linux-distro's kan draaien.
Noemt zichzelf een ecosysteem. Is dit toevallig verplicht?
Aha, dus zonder binaries heb je geen connectiviteit meer.
Yup. Net als met de meeste notebooks.
Hier zit volgens mij nog een ander probleempje:
[...]

Noemt zichzelf een ecosysteem. Is dit toevallig verplicht?
Elke Linux distributie en grafische schil daarop heeft een 'ecosysteem'. Niets is verplicht. Als jij de grafische schil binnen dezelfde Linux distributie wilt vervangen (KDE naar Gnome, of andersom), dan kan dat. Als je een andere Linux distributie met een ander package management systeem en met een zelfgekozen grafische omgeving wilt gebruik, dan kan dat. Als jij Linux From Scratch wilt implementeren op een PinePhone, dan kan dat.

Al wil je het toestel gebruiken zonder grafische schil, dan kan dat. ;)

Het punt is dat er geen binary blobs zijn op kernelniveau en in user space. Er zitten enkel binary blobs in bepaalde hardwareonderdelen. Het booten gebeurt met Das U-Boot (volledig open source geïmplementeerd), en die kan je dan ook vervangen voor wat anders.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Ik heb een Banana Pi M3, ook een PINE64 apparaat. Daar draait Linux op maar absoluut geen ecosysteem. Een grafisch platform is heel wat anders. Er is geen beperking tot 'apps' in plaats van hardware-compatible programmatuur. Smartphone-ecosystemen zijn altijd vernauwend. Het mag geen all-round computer zijn.
Smartphone-ecosystemen zijn altijd vernauwend. Het mag geen all-round computer zijn.
Dat is juist precies wat de PinePhone wel is.

Verder is de Banana Pi M3 niet uitgegeven door PINE64. Zowel PINE64 als Banana Pi (de organisaties) gebruiken SoC's van dezelfde fabrikant (AllWinner).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Zou kunnen maar het zou mij niet verbazen als je touchscreen het gewoon niet doet als er geen Plasma Mobile draait.
Zou kunnen maar het zou mij niet verbazen als je touchscreen het gewoon niet doet als er geen Plasma Mobile draait.
Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het touch screen ook gewoon werkt onder Phosh, onder Arch Linux ARM. Werkt ook onder PostMarketOS, en ook met Ubuntu Touch, ...

En ja, je kan er ook mee bellen, gebeld worden, SMS versturen/ontvangen, ... Lang leve upstream ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Ik heb er hier eentje liggen, touchscreen doet het gewoon op alles hoor. Wel mis je in distros die je op een console dumpen standaard een touch keyboard. Die (fbkeyboard) kun je gewoon installeren als je wil, of je sluit een echt toetsenbord aan op de USB-C poort/op de dock die bij de duurdere variant is meegeleverd.
of je sluit een echt toetsenbord aan op de USB-C poort/op de dock die bij de duurdere variant is meegeleverd.
Je kan het ook aansluiten op een goedkoop eigen USB-C dock, is mijn ervaring.
Een goeie test zou zijn om een dergelijk apparaat volledig functioneel te krijgen met alleen een CLI. Dan heb je een open apparaat waarop apps draaien slechts bijzaak is. Het commerciele "gevaar" ervan is dat het amper controleerbaar is en software kopen een grap is, laat staan spullen met verplicht reclame erin.
Gaan providers en autoriteiten dat steunen?

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 21:44]

Een goeie test zou zijn om een dergelijk apparaat volledig functioneel te krijgen met alleen een CLI.
Lees mijn reactie nog eens:
Als jij Linux From Scratch wilt implementeren op een PinePhone, dan kan dat.
(...)
Al wil je het toestel gebruiken zonder grafische schil, dan kan dat. ;)
Je kan gewoon enkel een CLI draaien, als je dat wilt.
Gaan providers en autoriteiten dat steunen?
Je bent naar iets naar het graven wat er niet is. PinePhone heeft niets met providers of autoriteiten te maken, en doet niets illegaals. Het celullar modem is als los component getest en goedgekeurd voor gebruik op bestaande netwerken. Je zou datzelfde modem ook in een notebook kunnen implementeren, of op een IoT apparaat, of... Er is geen enkel verschil qua implementatie in een smartphone form factor.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Niet mee eens. Elke smartphone die functioneel wil zijn heeft met providers te maken. En ook met hogere autoriteit. Alles ermee mogen zonder betalen of reclame kijken is een economische dreiging. Dit is waarom we 20 jaar met "ecosystemem" c.q. app-players opgescheept zitten. Anders liep nu iedereen rond met een lokale film/game/muziekverzameling op zijn telefoon, die ook met iedereen uitwisselbaar is zonder een 3e partij erbij te betrekken.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 21:44]

Niet mee eens. Elke smartphone die functioneel wil zijn heeft met providers te maken.
Een provider ziet geen verschil tussen een smartphone of een IoT apparaat met het genoemde modem.

Opnieuw, je bent aan het graven naar iets dat geen factor is met de PinePhone. Dat je het niet eens bent met de werkelijkheid maakt het niet minder waar.

Verder adviseer ik om het PinePhone topic te bezoeken, waar ook @mrmartijn actief is, een ontwikkelaar die bijdraagt aan PostmarketOS en aan veel onderliggende zaken van de PinePhone, waar andere distributies ook van profiteren:
[PINE64 PinePhone] Ervaringen & Discussie

Hier ga ik niet verder discussiëren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:44]

Een provider vereist een gecertificeerde SIM...
Gezien @The Zep Man niet verder discussiëerd zal ik zijn punt nog maar eens herhalen; je bent aan het graven naar iets dat er niet is.

Ik heb hier zelf een pinephone liggen. Je kan er alles op draaien. Ik heb er al zo'n 10 distro's op gedraaid en alles werkt (sommige beter dan andere, maar alles kán werken), inclusief een CLI-only distro, phosh, KDE, Gnome, enz. Je kan er je sim in gooien (in mijn geval T-Mobile) en daarmee bellen, sms'en, video'tjes kijken en ga zo maar door.

Dus ik herhaal @The Zep Man nóg maar eens; je bent aan het graven naar iets dat er niet is.
De touchscreen heeft niks met Plasma Mobile te maken. Support daarvoor wordt gewoon door een kernel driver geleverd. Je interface moet alleen wel support voor touch hebben, maar elk telefoon (en verscillende niet telefoon) interface zal dat hebben. En ja, behalve Plasma Mobile hebben meerdere dat zoals Phosh, Lomiri (van Ubuntu Touch), LuneUI (van LuneOS), Glacier (van Nemo Mobile), etc. Je zit echt niet vast aan Plasma Mobile.
Dat is nou net wat pine64 anders doet: hun hardware is zo open mogelijk, en alles is volledig ontworpen zodat je er zoveel mogelijk FOSS op kan zetten, voor een betaalbare prijs. Dan zal er ongetwijfeld nog ergens wat binary firmware opstaan, maar kom je zo ver mogelijk. Juist daarom is er voor de meeste open mobiele os-en bijna altijd wel pine64 ondersteuning.

Of je dan een werkbare telefoon hebt is heel wat anders trouwens, maar goed, als je dit vanuit ideële doelen doet, of als je ontwikkelaar bent van dit soort OS-en, is dit een goed idee.
Als deze os-en ook op de fairphone zouden draaien zou dat voor mij en een goude combi zijn waar ik graaaag voor betaal.
Afhankelijk van welke fairphone het is is er al wat ondersteuning in postmarketOS. de FP2 bijvoorbeeld: https://wiki.postmarketos...irphone_2_(fairphone-fp2)
Voorheen konden gebruikers op de Community Edition van de telefoon hun eigen distro's draaien.
Deze zin is een beetje krom. Het lijkt net alsof dit niet meer kan. In een CE zat er een bepaalde distro op maar je kan hem altijd wijzigen naar een andere distro als je dat wilt. Dat is onveranderd sinds 'voorheen'.
Het bedrijf zegt nog niets over de definitieve beschikbaarheid van het apparaat.
In deze aankondiging niet maar eerder hebben ze al aangegeven dat ze een online winkel gaan openen voor consumenten. Daar komt de telefoon voor ongeveer 100 euro meer maar dan ook met garantie en een vorm van ondersteuning. Dit is nu allemaal op eigen risico en naar de Community uitbesteed. Details gaan ze later onthullen.
Zelf een tevreden gebruiker van de Pinebook Pro, de 200 euro laptop van Pine64. Prima hardware & goeie community er rond.

Dit lijkt mij nog wel een leuk dingetje voor als reserve telefoon te gebruiken en voor mee te spelen.
ik heb zelf ook een Pinebook Pro, en love Manjaro KDE. Ik heb een eerste batch en alles werkt (behalve de barel power plug, maar dat lijkt een incident) en ook de USB dock is erg leuk.

Heb ook een PinePhone, en switch af en toe OS mijn Manjaro phosh is up to date, en ik heb een SD met Manjaro Plasma Mobile, en de 13in1 SD versie (erg leuk).

Een bug/feature is dat de phone aan gaat als je een USB-C kabel instopt (om bij te laden) de developer van de 13in1 SD heeft dan netjes opgelost.
Je kan dan zelfs Sailfish OS proberen wat ook al draait (ik heb net vandaag mijn oude Sony Xperia X geupdate naar 4.0.1).

Een andere feature is de camera app van Martijn, die steeds beter wordt maar soms een glitch heeft in Plasma Mobile.

Ik vind het belangrijk OSS en HW te supporten, dus verzamel zo pine64 spul.
Ik hoop snel te proberen om een plasma mobile / kirigami app te schrijven. Die dan op desktop en phone kan draaien.
Ik hoop dat de PineTime ook snel los verkrijgbaar wordt, dan wil ik dat ook wel proberen, zodat ik van fitbit afkan en mijn eigen data kan beheren zomder locatie inde app aan te moeten hebben, of geen stappen te zien krijg zonder dat de data eerst naar de server op het itnernet is gestuurd, lekker op
vakantie.
Dan kan ik zoveelmogelijk de-googlen. :)
Dit is imo wel een zege voor het Arch model: bleeding edge over de hele linie. Niks LTS, niks backporting. Gewoon de huidige kernel en alles van upstream.

Manjaro bouwt daar natuurlijk op door met een UI en werk om het 1 geheel te maken.
De discussies in deze comments zouden voor veel mensen makkelijker te plaatsen zijn als ze de Pinephone beschouwen voor wat het is: een computer met een touchscreen in de form-factor van een smartphone.
Dat is eigenlijk elke smartphone. De fabrikanten van de chips en de telefoons doen er alles aan om de consument zo veel mogelijk te beperken in het gebruik van deze apparaten. De reden is dat er meer aan kan worden verdient, als jij geen updates meer krijgt voor je telefoon naar 2 jaar en er niet de nieuwste versie van Android (Of alternatief) er op kan draaien koop je een nieuwe, dat is precies wat ze willen.

Fabrikanten misbruiken hun macht over de consument om meer omzet te draaien.

De Pinephone in tegenstelling zal voor altijd updates. Ik zou deze telefoon met de nieuwste versies van de Linux kernel en userspace software over 20 jaar nog kunnen draaien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.