Factorio-ontwikkelaar trekt experimentele update terug die game laat crashen

Factorio-versie 1.1.22 bevat een bug waardoor de game bij gebruikers crasht tijdens het opstarten. De ontwikkelaar heeft de experimentele update teruggetrokken, maar mogelijk is die automatisch geïnstalleerd bij gebruikers. Er is een fix beschikbaar.

Op het Factorio-forum waarschuwt een moderator om de maandag uitgebrachte update 1.1.22 niet te installeren. Meerdere gebruikers melden dat het spel crasht na het doorvoeren van die update. De update is teruggetrokken, maar het is mogelijk deze bij gebruikers is geïnstalleerd als ze automatische updates aan hebben staan. Er is inmiddels een experimentele update met versienummer 1.1.24 beschikbaar, die mogelijk het probleem oplost voor gebruikers die de update hebben geïnstalleerd.

Factorio kwam vorig jaar uit Early Access. Het spel was sinds 2012 in ontwikkeling. In de game moeten spelers op een planeet een fabriek opbouwen en die verdedigen. Het doel is om een grootschalige industrie op te zetten om zo een raket te kunnen bouwen om de planeet te verlaten. Er wordt gewerkt aan een grote uitbreiding voor Factorio. Die komt over ongeveer een jaar uit.

Update, 11:24: De bug zat in een experimentele update, die niet terecht is gekomen bij gebruikers die alleen de stable-versie gebruiken. Het artikel is daarop aangepast.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-02-2021 • 10:58

47 Linkedin

Submitter: himlims_

Reacties (47)

47
46
24
4
0
10
Wijzig sortering
Ik snap niet dat dit frontpage nieuws is.. is het komkommertijd in nieuwsland ofzo?! :)

Moet wel zeggen dat het vrij uniek is dat Wube een release doet van Factorio die crashed, die alleen in die zin is het nieuwswaardig (maar eigenlijk gewoon helemaal niet, want het is een beta branch).
Ik zou het nog kunnen begrijpen als savegames onbruikbaar zouden worden, dat zou balen zijn als je tientallen uren bezig bent en opnieuw kunt beginnen. Maar dat het spel bij het opstarten crasht bij de experimentele branch lijkt mij minder schokkend.
volgens mij gebeurd dit niet zo vaak, dat een (game) ontwikkelaar aangeeft; draai mijn update niet! de game ontwikkelaar heeft eerder; 'goat simulator' en nu survival game 'valheim' op de markt gezet. ze maken over algemeen degelijk spul

daarlangs is het een vrij populaire titel onder tweakers, zou zeggen probeer de demo eens;
- windows https://factorio.com/get-download/1.1.21/demo/win64
- linux https://factorio.com/get-download/1.1.21/demo/linux64
- mac https://factorio.com/get-download/1.1.21/demo/osx

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 16 februari 2021 11:29]

Factorio is van Wube Software. Goat simulator is van Coffee Stain Studios en Valheim van Iron Gate.
Coffee Stain is ook maker van Satisfactory, wat misschien de verwarring veroorzaakt. ;)
Satisfactory is overigens wel een hele leuke builder!
En in dezelfde familie heb je naast Factorio en Satisfactory ook Dyson Sphere Program.
Heb je soms aandelen? :D
Ik heb het niet veel gespeeld en ben dus geen echte fan, maar ik hoef geen fan te zijn om het aan te raden. Uiteindelijk vond ik Youtube videos kijken van mensen die er heel goed in waren leuker dan het zelf spelen, maar het is een hele goede game.
Mijn favoriete manier om Factorio te spelen is vergelijkbaar. Ik host een server op verzoek van wat vrienden, met een lading mods die ze er graag bij willen, vervolgens begint een groep fanatiekelingen om mij heen in rap tempo een fabriek te bouwen. Pas zodra de spoorwegen zijn uitgevonden ga ik weer actief mee doen, want dat vind ik wel leuk om te doen. Waarschijnlijk kan ik gewoon beter Railroad Tycoon gaan spelen :+
Dude.. ik heb >4000 uur in de game zitten.. ga eens gauw weg :)
You gotta pump those numbers up, those are rookie numbers. ;)
Ik heb er zelf momenteel 433 uur inzitten, verdeeld over 7 werelden en 4 jaar tijd.

Mijn huidige fabriek zit op 80-90 uur. De eerste raket was na 50-60 uur, maar daarna 1 raket per minuut ;) Volgens mij moet ik wat meer prioriteiten stellen.
Ik ben aan het overwegen mods te gebruiken voor de volgende.

De experimentele branche is over het algemeen wel stabiel. Er kunnen bugs inzitten, maar crashen gebeuren niet zo snel.

[Reactie gewijzigd door Ricko1 op 16 februari 2021 12:56]

Voor de mensen hierboven (en andere) die Factorio al zo’n beetje uitgespeeld hebben kan ik met harte Dyson Sphere Program aanbevelen!

Momenteel nog in EA maar het bied al zeer veel opties en speelplezier en ben nog maar weinig bugs tegen gekomen. Ook lekker bouwen, transporteren, supply chains en niet alleen andere planeten maar 63! Andere stelsels met ook weer meer planeten om naartoe te gaan!
de game ontwikkelaar heeft eerder; 'goat simulator' en nu survival game 'valheim'
Dat is coffee stain studios, en die maken Satisfactory, niet Factorio. (satisfactory is basically 3d factorio)

Factorio wordt door wube gemaakt, die alleen factorio maken (tot nu toe)

[Reactie gewijzigd door Countess op 16 februari 2021 11:29]

Sommige games hebben tegenwoordig een beta branch op Steam, is naar mijn mening een goede toevoeging om dit soort dingen te voorkomen. Als beta breekt kunnen ze altijd terug naar de stabiele versie en zouden gebruikers nooit grootschalige problemen moeten ondervinden.
Dit is waarschijnlijk op de beta branch, maar omdat Factorio ook in die branch (normaal gesproken) zo stabiel is spelen de meeste mensen daar op.
Dit is waarschijnlijk op de beta branch,
1.1.21 is de huidige stable. 1.1.24 is de huidige experimental.

1.1.22 was experimental.
Niet alleen zo stabiel, alle leuke nieuwe features komen daarop; vaak duurt het maanden voordat die nieuwe features op 'stable' uitkomen.
Ik speel nooit beta's net om dit te voorkomen...
Maar, er zijn nog altijd mensen die de game moeten testen net na de test fase periode inhouse als de developer het heeft uitgebracht.
Waarom is dit FP nieuws?
De 1.1.x branch is een ontwikkel versie en kan je dit soort dingen in verwachten. Al hoewel ik zo'n bug niet vaak mee maak in factorio.
Is dat zo? De huidige stable release is 1.1.21.
Is dat zo? De huidige stable release is 1.1.21.
Dat klopt.
Latest stable version: 1.1.21
Latest experimental version: 1.1.23
Zie ook factorio wiki:
https://wiki.factorio.com/Main_Page/Latest_versions
In de edits van 15 en 16 februari van die wiki pagina is te zien dat toen 1.1.21 al stable was, eerst 1.1.22 en daarna 1.1.23 experimentel werden. De versie uit het artikel die crasht (1.1.22) is zo te zien nooit een stable geweest.

Alleen mensen die de experimentele (beta) versies spelen zouden hier last van moeten hebben gehad.
Ah, als niet-speler is het nogal lastig om de experimentele updates van de stables te onderscheiden. Ik ging er vanuit dat 1.1.22 stable is geweest, omdat de vorige versie 1.1.21 was, maar dat lijkt dus niet zo te zijn. Ik pas het aan :)
Ah, als niet-speler is het nogal lastig om de experimentele updates van de stables te onderscheiden.
Voor oudere versies kan je dat alleen op het forum vinden. Zie bijvoorbeeld de post over 1.1.22. Onderaan de startpost staat omschreven of het een stable of experimental versie is.

[edit]
Wat ik schrijf is niet waar. 1.1.21 (de huidige stable) was initieel ook experimental voordat deze werd opgewaardeerd tot stable. 8)7

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 februari 2021 11:31]

Ik vermoed dat wat ze doen is om de zoveel tijd een bewezen stabiele 'experimental' door te duwen naar het 'stable' kanaal. Dus dan zouden alle stable versies eerst een experimental geweest zijn, maar wordt dus niet elke experimental ook een stable.
Klopt, dus 1.1.22 is ook alleen bij mensen die de experimentele versie gebruiken geïnstalleerd. Die kunnen inmiddels updaten naar de laatste experimentele release. (1.1.24)
Vrij recentelijk hebben ze 1.1 stabiel verklaard en momenteel is dat versie 1.1.21, dit houdt meteen ook in dat 1.1.22 en hoger experimentele versies zijn en kunnen bugs bevatten. Experimentele versies krijg je nooit standaard, je zal als gebruiker deze zelf moeten downloaden of in de spel of in Steam moeten aangeven dat de experimentele versie wil gebruiken.
Zoals @I_IBlackI_I aangeeft, 1.1.22 was experimental. Inmiddels is 1.1.24 in experimental uit, die dit probleem oplost.

1.1.22 was nooit 'stable', dus eigenlijk is dit niet erg interessant nieuws. Het betreft een crash bug in een testversie van het spel, waar inmiddels al een update voor uit is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 februari 2021 11:20]

1.1.22 was gewoon een stable release. Al is dit inderdaad niet echt een FP waardig artikel.
Wel fijne extra details, maar zou verwerken zijn in een software update op Tweakers.
Apart om te zien dat dit gebeurt, zal wel te maken hebben met een videokaart related instelling oid die alleen een bepaald deel van de gebruikers raakt. Gezien Wube de hele game met elke release compleet automatisch test op alle mogelijke dingen die het goed zou moeten doen: https://www.youtube.com/watch?v=LXnyTZBmfXM Natuurlijk kan je in die tests niet elke mogelijke combinatie van hardware en software meenemen die gebruikers kunnen hebben.
Het blijkt te gaan om de experimentele branch, ik denk dat ze daar minder uitvoerig testen op allerlei dingen. Al moet gezegd worden dat ik in al die jaren geen problemen heb ondervonden.
Volgens Wube heeft het te maken met een specifiek geluidseffect.
Er is inmiddels een 1.1.24.
1.1.22-1.1.24 zijn experimental, je moet de beta branch aan hebben staan om een automatische update naar die versies te krijgen. Laatste stable versie is 1.1.21.

Gebeurt trouwens wel vaker dat een experimental versie crasht, ik geloof dat er in December/Januari nog een experimental versie was waarbij de headless servers het op linux niet meer deden, toen kwam er ook heel snel een nieuwe versie uit waarin dat verholpen was.
De Factorio devs zijn vaak erg snel met het fixen van bugs dus ik heb er vertrouwen in.
Maar factorio zou in de opiumwet moeten staan, het is digitale heroïne :P
Shapez.io is de crack variant, een stuk minder complex maar met idle achtig mechanieken zoals het craften van een bepaalde hoeveelheid producten.

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door oef! op 16 februari 2021 12:48]

Shapes.io komt bij mij uit op een of andere UXer z'n portfolio. Of is het zo'n ding dat zich vernoemt naar een domeinnaam maar ergens anders op gehost wordt?

edit: ow, het is shapez.io.

[Reactie gewijzigd door YopY op 16 februari 2021 11:53]

The factory must grow.
The Cracktorio is real. (ik heb er maar 1750 uur in zitten, i can quit whenever i want)

Maar normaal gesproken is de experimental branch van die deze game stabieler als menig released game. terecht front nieuws wat mij betreft. En misschien kregen we nog een reden dat het mis ging in de volgende FFF (het development blog zeg maar)
Het is zo'n spel die je wint als je stopt met spelen, net zoals Eve Online.
Eve online :)) goeie herinneringen
De smoes die ik gebruik voor de vele uren in die ik erin gestoken heb is dat 1 uur Factorio naarmate het spel vordert minder intensief wordt als je maar goed genoeg automatiseert en je verdediging op orde hebt. Dan kun je Factorio veelal op de achtergrond laten draaien zonder er echt omkijken aan te hebben.
Leuke artikel voor de mensen die nog niet factorio gekocht hebben!
Voor een soort gelijke game: Mindustry is een leuk gratis en open source alternatief dat te spelen is op desktop en android ( zelfs te downloaden vanuit fdroid :D)
Dat is een tower defense sandbox?
Grappig dat het artikel om 11:24 aangepast is, met het oog op de laatste expirimental version 1.1.24

Binnekort dit spel maar weer eens uit het vet trekken; heb het een hele tijd geleden gekocht toen de early access in een forse aanbieding zat.

[Reactie gewijzigd door Niekleair op 16 februari 2021 19:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee