Factorio verlaat Early Access op 25 september 2020

De makers van Factorio willen op 25 september 2020 een 1.0-versie van de game uitbrengen. Het spel is al sinds 2016 beschikbaar, maar verkeert nog altijd in Early Access. Er zijn een aantal nieuwe mensen aangetrokken om de game af te maken.

Tot nu toe hebben de ontwikkelaars van Factorio nooit een releasedatum genoemd voor een definitieve versie. Nu doen ze dat wel, omdat ze het idee hebben dat ze anders 'waarschijnlijk eeuwig' door blijven gaan met het verbeteren.

Volgens de makers is de huidige versie al een behoorlijk goed spel en zou het geen ramp zijn als die als 1.0-versie wordt uitgebracht. Het team geeft zichzelf echter nog tot eind september volgend jaar om verbeteringen door te voeren. Na de release van Factorio 1.0 blijft het team de game ondersteunen. De ontwikkelaars willen zich daarna na wat rust concentreren op het toevoegen van nieuwe inhoud en nieuwe functionaliteit.

De Tsjechische ontwikkelaar zegt dat er de afgelopen tijd veel nieuwe mensen zijn aangenomen. In totaal bestaat het team dat aan de game werkt nu uit twintig mensen. Recent is er een sound designer bijgekomen, en versterking voor het team dat de graphics maakt.

Factorio is sinds 2012 in ontwikkeling en sinds 2016 beschikbaar via Early Access. Het is een openwereldgame waarin spelers op een planeet crashen en daar een industrie op moeten bouwen om uiteindelijk een raket te maken. De game heeft singleplayer- en multiplayermodi.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-11-2019 • 10:07

127 Linkedin

Submitter: I_IBlackI_I

Reacties (127)

127
127
81
10
0
39
Wijzig sortering
Wat mij betreft de beste game die ik ken. School voorbeeld van hoe een early-access game hoort te zijn; wekelijkste updates, super stabiel, elke week een blog van de devs en luisteren enorm goed naar de community. Dit is dan ook wel te zien in de review score, waarbij het 1 van de hoogst gewaarde games op steam is: https://store.steampowered.com/search/?sort_by=Reviews_DESC

Ik heb inmiddels bijna 1400 uur in deze game zitten op steam alleen en ik speelde het al veel voordat de game naar steam kwam. Ik kom altijd weer terug bij deze game en het verveeld nooit (met of zonder mods).
Fun fact: als je DLC uitzet en alleen games met meer dan 1500 reviews laat tellen, staat Factorio op nummer twee, onder Portal 2. Dat zegt genoeg. <3
Even nieuwsgierig, hoe doe je dat? Ik kan het binnen steam niet terugvinden.
DLC weglaten doe je door in de filter 'Alleen spellen' te selecteren, en filteren met meer dan 1500 reviews is volgens mij handmatig gedaan. (voor 4a5 games hover je over het spel om de nr. of reviews te zien).
Slay The Spire is ook een aanrader. Rogue-like, en dus de gehele tijd anders. Meerdere moeilijkheidsniveaus.
Iedereen die ik ken die dit spel in zijn collectie heeft op Steam is er ondertussen al weer klaar mee, ik ben benieuwd wat er van de player base over is op het moment dat versie 1.0 uit komt. (tenzij 1.0 zoveel nieuws gaat brengen dat oude spelers terugkeren)
Ik heb het al een paar jaar in mijn Steam library staan, maar steeds als ik er even mee klaar ben kom ik er een paar maanden later terug. Factorio is imo oneindig herspeelbaar. Op een gegeven moment ben je het gewoon zat natuurlijk, maar door de manier waarop het werkt is elke playthrough anders.
Ja, dat dacht ik ook, totdat ik het main bus concept met een blueprint book vol met compleet geoptimaliseerde subfactories meerdere keren heb neergezet. En dan mis ik, los van expansie, eigenlijk een beetje de end-game.
Je kan eens proberen juist alles met treinen te doen, op een world met minder resources en dus grotere afstanden. Je kan SpaceX aan eender welke playthrough toevoegen voor meer end game. Je kan overhaul mods proberen zoals bobs+angels, omnimatter, industrial revolution of nog verschillende andere. Je kan scenarios als Seablock proberen...

Het "vanilla" spel is inderdaad snel genoeg je eigen te maken, maar door de diversiteit aan mods en speelstijlen is er imo nog steeds ontzettend veel replayability.
Om maar niet te spreken over het opschalen naar MegaBase. Iets wat ik in mijn 1300 uur speeltijd nog nooit echt gehaald heb. Het spel heeft zoveel diepte, her speel waarde en uitdaging dat ik nog eens makkelijk 1300 uur in kan gooien zonder mij te vervelen.

Om maar, zoals door vele wordt aangegeven, niet te spreken over de mods. Goeie god wat kan je lang door met een spel dat 25 euro kost.
Haha, been there, done that. Ik heb meerdere mods geprobeerd, en een Rail World is voor mij de standaard instelling :)
Nou dan doe je het juist een keer zonder Railworld. Of gebruik een city-block grid. Of gebruikt Factorissimo om alles zo klein mogelijk te doen. Tal van mogelijkheden!
En dan opschalen om een keer de space extension mod te completen.
en dan nog een keer met Industrial revolution die alle recepten veranderd.
En een keer met de 30 science mod voor een grote sushi belt experience.

En als je je sociaal leven moe bent, daarna nog een keer proberen sea-block te tackelen,

En er zijn nog diverse servers (redmew) met maandelijkse mappen met zeer rare thema's/mods
redmew is mijn favoriete community inderdaad. Zoveel leuke maps!
Ooit wel eens een Ribbonworld geprobeert? Voor de onwetenden, Factorio is een open wereld die oneindig groot is in alle richtingen, maar je kunt een max grootte instellen voor de X- en Y-as. Een Ribbonworld is een wereld die maximaal 12/24/64 ofzo groot is in de Y-as, en oneindig groot in de X-as. Vereist een compleet nieuwe benadering van grondstoffen combineren en vervoeren.
Idee intrigeerd me. , en ik heb het wel eens geprobeerd. (Ik meen 48 hoog, iig net genoeg om een rails 180 graden te laten draaien)
Maar toendertijd kreeg ik de map generator niet zover dat ie dan ook wat normale ore patches aanleverde, alleen een paar patches waar net 4 miners op konden, en tussen de eerste ijzer en koper patch zaten al tig schermen.

Dus ik wil dat nog steeds een keer proberen als iemand dat goed voor elkaar krijgt ;)
Doe hetzelfde in een Death world marathon. Good luck. :+
Dit is dus waarom een deel van de community niet blij was met blueprints, ja ze zijn leuk en handig. Maar het word veel te makkelijk om gewoon even die blueprint te pakken en klaar.
Ik heb zelf laatste toen ik aan een nieuwe game begon gewoon alle blueprints uit m'n game map gehaald.
Vond 't weer gelijk eigenlijk wel een stuk leuker. Natuurlijk doe je bepaalde dingen nog steeds op een bepaalde manier omdat je gewoon weet dat dat werkt. Maar andere dingen ga je vanzelf anders oplossen.
Dan met mods erbij, kan je opeens hele andere doelen krijgen.

Maar alsnog het is een blijft een game met een specifiek doel groep, en zal daarom waarschijnlijk nog jaren een harde kern aan spelers hebben. En gelukkig zijn de devs daar ook heel bewust van.

En ik geloof dat dat de game stand zal houden, een dev team die duidelijk liefde voor de game en community heeft, en een community die na mijn weten een van de meeste sociaal is, maar ook mensen die uren steken in mods maken die af en toe zoveel toevoegen aan de game dat je versteld staat.
Dat is altijd met zulke features in games. De een vind ze gewelding, de ander helemaal niks.
Gelukkig heb je zelf de keuze om ze te gebruiken of niet. Ik ben laatst begonnen met Industrial Revolution en vind het geweldig dat ik weer helemaal vanaf nul moet beginnen met productie lijn ontwerpen.

Het uitwisselen van die BP strings is wel waar je vraagtekens bij kan zetten, zeker omdat het minder uitnodigd voor spelers om zelf te ontwerpen. Maar de spelers van Factorio komen uit hele diverse hoeken, en de één heft gewoon meer affiniteit met het ontwerpen van systemen dan de ander. Als je in je voortgang wordt tegengehouden omdat je ergens niet uit komt, doet dat je speel plezier geen goed. Ga dan voor wat je aangereikt wordt om er plezier aan te blijven behouden.
Je kan jezelf altijd nog beperken door het niet te gebruiken.

Ikzelf ontwerp mijn eigen onderdelen, maar voor mijn citygrid megabase (1500SPM) had ik niet zonder blueprints gekund om de onderdelen door te copieren
Voor Complexe balancers hetzelfde. Een 4-4 is nog wel te bouwen elke keer, maar een 6-6 of 8-8 wordt al vervelend, om maar niet te spreken over 12-12 tot 24-24 (wat je snel nodig hebt voor megbase).
Die heb ik dan ook geimporteerd van een ander omdat ik er zelf geen zin/tijd in had het te ontwerpen.

Maar het credo is helemaal waar. Heb een raket gelanceerd? top. Nu 10. Nu 100. Nu 1 per minuut.
Wil je andere uitdagingen, Mods, en je voegt zo een meervoud toe aan je belevenis.
En anders installeer je de 5dim mod collectie en is het weer een compleet nieuwe uitdaging. Of wil je helemaal die-hard hoge moeilijkheidspuzzel-factor, pak dan de Bob's collectie.

@Mday Met mods is die endgame een heel stuk verder weg.
Heb indertijd DyTech (de oude) met Yuoki en verschillende andere gedaan, heb toch een paar jaar pauze nodig gehad.

Een tijd terug begonnen met Bob's, jongens dat was instand hoofdpijn :)
(geweldig natuurlijk)
t̥͍͐̇͌͞h̴̰͙̹̰̱̗̣̜̀͆̈́ͥ͑ͤͫ̀ͅe̢̞̝̠̙̳ͪͥ͗͂̉̎̓̄ ̨̡̬̲̺͈̫͉ͣf̵̺͍̳͆̿̎̒͌̈ͣȁ̃҉̢̞̗̞̩ç̝̬͉͕̘̯̗̒̿t̡̖̰̠͔̦̹̬̊̎̇ͦ̓ȏ̻͍̳̫͙͎̩̠͊ͫͮ͘͠r̜̪̽ͭ̇y̸̵̧̥͙̤͖͆̈̅̏ͯͨ̐ͣ ̨̰̭̩ͪ͊̾̂͐͗̔̚̕m̡̨̮̩͔̫͓̟̯̹̾̌ͬ͗̌̌u̸̟̣̮̔̒̚͝ͅs̢̖̹͖̲͖͈͍̟̤̐̽͌ͨͬţ̥̟̱̳̰̮͎̎ͩͯ̈́ͤͅ ͕͈͚ͨ̊̓ͪ͆̓̽̿̕͞͡g̾̄̽҉̳̙̪͇̱̞̹̼͜r̛͓̼̗̙̰̓͜ͅó͛͛̎̓̀҉̶͍̗͉͖̱̪͙w̲̻̲ͬ͒ͭ̂́̆͑͋̇͝
Ik was bijna teleurgesteld deze niet terug te vinden hier.

Als spelletje vind ik het nog niet af zijn of mechanics hebben die eindeloos plezier opleveren
En het mist zeker de broodnodige QOL features.
(ik hoop ooit op een soort Outpost 2 gameplay waarbij je een kolonie moet leven houden met als drempel de omgeving en ressources.
zonder alleen een van A naar B doelstelling te hebben. In mijn 9000+ uur (ik speel dagelijks meerdere uren)
heb ik minder dan 5 raketten gelauncht.

Als m'n alleen wilt min/max en uitkomt op één set blueprints is er inderdaad de lol vanaf, Dit weiger ik dan ook te doen. Ik hou meer van spaghetti ;)
Iedereen die ik ken die dit spel in zijn collectie heeft op Steam is er ondertussen al weer klaar mee ..
Sommige die ik ken zijn ermee opgehouden, en sommige anderen zijn gewoon doorgegaan.

Volgens mij kun je de spelers, heel algemeen, opdelen in 2 categorieën: Spelers die het leuk vinden een spaghetti-base te bouwen in een race tegen de klok, en spelers die een basis zo optimaal mogelijk willen instellen.

1. Diegene die racen zijn eigenlijk 'klaar' als de basis een raket heeft verstuurd, of als de enemy niks meer te vertellen heeft. Voor hun is het bouwen in kleine ruimte met evt. tijdsdruk van enemies het meest interessante.

2. Diegene die gaan voor een zo goed mogelijk draaiende basis, en alles willen optimaliseren. Voor hun is het bedenken van nieuwe, verbeterde constructies het doel. En omdat er bij het opschalen van je basis telkens nieuwe problemen bij komen, ben je nog wel een tijdje zoet.

En er zijn natuurlijk ook nog andere redenen om het spel te spelen, bijv. als je heel erg OCD hebt, moet het er bjiv. goed uitzien. Maar in de grond heb je die twee groepen mensen, en die bepalen grotendeels, naar mijn mening, of je het spel kort of lang gaat spelen.
Gamers bouwen geen spaghetti-basis omdat ze geen goed draaiende en geoptimaliseerde basis willen maar omdat de omstandigheden daar in het begin zich daar niet voor leent. Late-game zou je een basis anders bouwen omdat de meeste technologieën inmiddels wel bekend moeten zijn en van de enemies geen echte dreiging meer uit gaat. Ik kan wel begrijpen dat veel gamers dan afhaken omdat de spanning voor hun dan weg is maar genoeg gamers die ook de uitdaging zien van het in stand houden van een goed draaiende basis.
Endgame vervalt helaas dan in een fight against UPS problemen.
Ken je DaveMcW nog? Die dude die even een 34mb mem video encoder in game heeft gebouwd? En toen op 178x100 light bulbs Darude ingame speelde als demo... https://forums.factorio.com/viewtopic.php?t=37490

_/-\o_
Nog leuker: Iemand heeft een 3D engine gebouwd in Factorio..
https://www.youtube.com/watch?v=7lVAFcDX4eM&vl=en
Gruwelijk! :D Ik denk dat de redactie hier wel eens een leuke .Geek rubriek aan kunnen besteden.
Dat is wel een beetje het gevaar met spellen die zo lang in Early Access zitten. Tegen de tijd dat het spel klaar is, is het ook niet relevant meer (of zelfs al sterk verouderd). Nu zal dat met Factorio minder het geval zijn maar ik vermoed wel dat iedereen die het spel graag wilde spelen het inmiddels wel gespeeld heeft.

Tenzij Factorio nu allerlei nieuwe dingen gaat introduceren waardoor het spel ineens weer "hot" is zal het m.i. niet ineens veel meer verkocht gaan worden wanneer hij uit Early Access komt.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 18 november 2019 10:33]

Factorio is zo'n game die continue gespeeld en verkocht wordt. Het staat steevast in de top 100 meest gespeelde games van Steam en eigenlijk verschilt het aantal spelers van maand tot maand niet zo veel.

https://steamcharts.com/app/427520

Deels komt dat overigens omdat de devs bewust nooit aan sales doen en er dus geen boosts zijn rond prijsverlagingen, maar zelfs dan kan je eigenlijk niet spreken van "hot" of verkoopboosts e.d. Ongetwijfeld zal het bij de launch dankzij reviews even in de spotlight staan, maar daarna zal het weer stabiliseren. Het is een game met een niche doelgroep en die doelgroep zal de game lange tijd blijven spelen. Denk ook aan Paradox Grand Strategy games, of 4X-games, waar Factorio ook min of meer onder valt als eigen subgenre.
Het spel is echt eng verslavend. je begint aan het map en voor je het weet is je weekend voorbij ooops 8)7
Inderdaad. Ik speel het om die reden niet meer. Het is met kop en schouders de meest gespeelde game in mijn steamcollectie.
Dat Factorio vaak de meest gespeelde game is hangt naast het verslavende aspect ook veel samen met waar het spel om draait, namelijk het automatiseren van de productie. Als je dat gedurende het spel op orde krijgt valt het wel mee met de effectieve tijdsbesteding. Dan kan je bij wijze van spreken Factorio de hele dag op de achtergrond laten draaien zonder dat je daar zelf veel tijd aan kwijt bent. Dan lijkt het volgens de statistieken misschien wel alsof je 10 uur gespeeld hebt maar dat kan in werkelijkheid om minder dan 1 uur gaan.
Dat is an sich prima voor singleplayer spellen natuurlijk.. en voor multiplayer voor zo lang er genoeg mensen zijn om mee te spelen.

Zelf merk ik net als Bonswah85 dat ik met early-access spellen op een gegeven moment er gewoon op uitgekeken ben.
Dit had ik met Rust, Ark Survival Evolved en Subnautica bijvoorbeeld (om maar even een paar early-access 'succes' verhalen te benoemen).
Vooral met Ark stoorde ik me hier wel enigszins aan omdat ik al 'klaar' was met het spel ver voor ze echt klaar waren met het toevoegen van nieuwe dino's en items etc... En met Rust was dat eigenlijk nog erger omdat ik begonnen was met spelen toen het nog één map was, en de focus op zombies/PvE lag.. als je Rust vandaag kwa gameplay vergelijkt met toen is het een compléét ander spel geworden. Het hedendaagse Rust heb ik vrij recentelijk wel weer eens gespeeld en het was ook wel best vermakelijk.. maar toch bleef ik het gevoel hebben dat het niet 'nieuw' genoeg was voor mij en het uitendelijk gewoon een spel was dat ik járen geleden al gespeeld heb.

Ik snap dat het Early-access model bestaat, maar er zitten wel degelijk haken en ogen aan.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 18 november 2019 11:26]

Dat het spel teveel herkauwt is tegen de tijd dat het uitkomt daar vrees ik zelf ook voor. Voor mij is het eerder een soort ZEN state of mind waarbij de tijd verdwijnt.
De diehards waarbij dit soort spellen een klik geeft hebben het al, en vele anderen zien alleen maar het te ingewikkelde of saai "hoe snel aan die raket komen doelstelling"
Je kan eens een mod proberen, bijvoorbeeld "Space Exploration" of "Industrial Revolution". Deze voegen veel content toe aan de game en veranderen een aantal dingen.
Die Industrial Revolution vond ik nog beter dan ik had verwacht zelfs.

Maar na meer dan 1.000 uur (exacte aantal weet ik niet want ik speelde het al ruim voordat het op steam beschikbaar was) vermaak ik me ook nog uitstekend met de basis game zonder mods
Of probeer eens iets als "Diggy" wat de gameplay volledig anders maakt!
Er is een behoorlijke groep gamers die uit principe geen EA spellen speelt/koopt.
Dus die heb je dan zowiezo nog te gaan. Al deel ik je mening dat de meeste mensen die ik ken het spel al hebben.

Ik vind het redelijk briljant en tekenent voor de gamne, Dat de devs zelf toegeven dat de game nu al meer gepolished is dan 99% van alle andere games, en ze eigenlijk een beetje tijd aan het rekken zijn. Dus zeggen ze dat ze onderhand maar een datum moeten prikken om daadwerkelijk te releasen. En vervolgens ligt die datum nog 10 Maanden in de toekomst :P

Overigens heb ik er meer dan 2000 uur in zitten en ben er nog niet op uitgekeken. Vooral de total overhaul mods voegen veel toe als je het basisspel wel gezien hebt.

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 18 november 2019 12:05]

Ik denk persoonlijk dat dat geen grote groep gamers is. De meeste mensen lijken erg gevoelig te zijn om een nieuwe game zo snel mogelijk te spelen zolang hij speelbaar genoeg is.
TBH Ik heb geen idee hoe groot of klein die groep is.
Ik weet dat er redelijk wat mensen zijn in mijn groep die het pas zijn gaan spelen nadat hen door tig anderen was verzekerd dat dit geen "normale EA meuk" is, maar echt een gepolished spel.
en 2 die het echt principieel niet kopen.

Ik kan me best voorstellen dat er ook grote groepen zijn die die feedback niet uit hun groep krijgen omdat het toch een beetje een niche spel is.
Ik speel geen Early Acces spellen.
Waarom zou ik spellen spelen die niet klaar zijn als er zoveel spellen zijn die dat wel zijn.

Nog afgezien van het feit dat ik mogelijk al uitgekeken ben op het spel voordat het volledig klaar zou zijn.
Het spel is niet af volgens de maatstaven van de developer, niet volgens de gangbare maatstaven in gaming. Mijn ervaring met het spel is dat het al jaren completer en beter uitgewerkt is dan zo'n beetje elk ander spel, en er zijn zoveel manieren om het te spelen dat van er op uitgekeken zijn geen sprake kan zijn. Waarom zou je zo'n spel laten staan en allerlei grote uitgevers wel geloven dat hun game af is, terwijl de day one patches en DLC je haast om de oren vliegen?
Naast dat de games in Early Access vaak al prima speelbaar zijn, help je ook de developers met hun inkomen. Vaak zijn indie-games een stuk goedkoper dan een game van een grote studio, maar hebben de ontwikkelaars het geld juist 2x zo hard nodig. Het heeft daarbij dus ook te maken met de gun-factor voor een kleine studio dat ik de game al koop in early access.
Daarnaast worden games van grote studio's tegenwoordig uitgebracht met de mogelijkheid om te pre-orderen. Dan kan je de game nog niet spelen én heb je kans op een slechte game die eigenlijk nog in de beta fase hoort, maar al als volwaardige game verkocht wordt. (Waaronder hele goede games met opstart problemen zoals: Battlefield 4, RDR2-O)
Hier ben ik het mee eens ja, het is een mooi spel en vreselijk verslavend (_cracktorio_) maar als je het eenmaal uitgespeeld hebt is de lol er voor velen snel af.

Ik zou graag meer resources willen zien, ingewikkeldere productie (meer halffabrikaten, zeg maar) en meer voldoening gevende tussenstadia en achievements voor je het spel uitspeelt. Mods doen dit nu deels maar die zijn niet altijd goed gebalanceerd en schieten vaak door in complexiteit.

[Reactie gewijzigd door Sokratesz op 18 november 2019 11:13]

Sea Block mod, in combinatie met een aantal andere mod packs wordt het een stuk interessanter.
Het mooie aan games als dit is dat je er in principe nooit "klaar" mee bent. Zelf heb ik er nu meer dan 300 uur inzitten en ik heb nog steeds niet het gevoel dat ik klaar ben met de game. Natuurlijk kun je een keer spelen, raketje lanceren en dan heb je de game in principe uitgespeeld, maar dat is eigenlijk niet de daadwerkelijke game. Dat is en blijft gewoon de sandbox waar je zelf een doel kunt stellen. Een railworld bijvoorbeeld, of een game zonder robothelpers (of ALLE robothelpers), etc. etc.

En dan zijn er nog de mods e.d. die je een geheel nieuwe ervaring kunnen geven.

Nee, wat dat betreft kan ik mij niet echt voorstellen ooit "klaar" te zijn met de game.
Factorio is net als Minecraft. Het heeft een hoge replay factor omdat je alles anders kan doen, of met mods kan werken.
Eens. Ik heb er ook al honderden uren inzitten en ik speel het ook niet meer.
Ze hebben wel een genre gecreëerd je ziet nu steeds meer 'factorio-achtige' games zoals Satisfactory, Automation Empire, Mindustry etc etc etc.
Heb in 2016 even gespeeld (bam 200 uur erin), na 1,5 jaar pauze weer opnieuw begonnen, en er zijn echt flink veel mods bijgekomen om het nog leuker en diepgaander te maken. Ook flink veel verbeteringen en nieuwe dingen door de makers zelf bijgekomen. Heb er nu totaal wel zo'n 800 uur inzitten :o

De makers zijn echt goed bezig en geven zelfs iedere vrijdag een update waar ze mee bezig zijn.
Door de mods heeft het een lange houdbaarheid.
Zo speel ik een mod waarmee de productieketens veel ingewikkelder wordt.
En een waarbij de vervuiling vele malen hoger is dan normaal, waardoor je het ongeveer 20 minuten uit houd voor je in moet pakken en weer door naar de volgende planeet.
"klaar"? Elke minor versie ziet een flinke terugkeer van spelers en we zitten zo rond de 5000 concurrent players gemiddeld - de hele tijd.

daarbij is ook nog steeds een (kleine) groei zichtbaar in de recurring player-base dus die 'iedereen die jij kent en alweer klaar zijn met het spel' zijn volgens mij ook niet de mensen die Factorio inplannen in hun kalender en met spreadsheets bezig zijn.
Vergeet niet dat er nog steeds legioenen mensen zijn die een spel niet kopen/spelen in early access.
Toch blijft het een spel dat je een jaar later dan toch weer eens op kan pakken, om na een paar weekjes weer klaar te zijn.
Ik speel het al jaar ofzo en ik zou niet weten wat ze er nog aan kunnen verbeteren. Deze game is al enorm af en gepolijst. Top game met fijne community en support van het ontwikkelteam.
Het "fluids" systeem werkt momenteel niet naar behoren en daar wordt onder andere nog aan gewerkt, verder zijn ze bezig met nieuwe polished graphics (in dit geval alles iets lichter maken). En onlangs is er een nieuwe tooltip-UI uitgebracht. Zie ook hun blog waar ze elke week een FFF hebben waar ze dergelijke dingen uitlichten.

That said, volgens mij hadden ze 2 jaar geleden bijna early-access al kunnen verlaten, zo'n goede en stabiele game! Zelfs de unstable branch in super stabiel

[Reactie gewijzigd door Wraldpyk op 18 november 2019 10:16]

dit is dan ook een prachtig schoolvoorbeeld hoe Early acces hoort te werken, volop met je community bezig zijn om de ontwikkeling richting te geven, en de unstable branch beter als de gemiddelde AAA release qua stabiliteit, het gezegde van skyrim gaat hier ook op. "mod it till it crashes" alleen hier is het eerder je eigen PC die je op de knietjes brengt als het spel :+
Niet naar behoren, komt wat steviger over dan mogelijk bedoelt..
Het kan beter/duidelijker op het moment dat je zeer grote hoeveelheden fluids gaat verwerken. Maar dit is op een schaal die 90% van de gebruikers niet gaat halen. En zelfs dan is het prima werkbaar, als je maar weet dat er een max doorvoer is in een pijp

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 18 november 2019 12:48]

Helemaal mee eens. En het is ook nu al intuïtief genoeg. Als 1 pijp niet voldoende is, dan kun je er twee aanleggen of een pomp gebruiken. En als je buffertanks gebruikt, dan is het ook zichtbaar wat er fout gaat met je ontwerp.
Ja en nee. Toen 0.17 uitkwam had ik flinke last van harde crashes na een aantal minuten. Als in, PC valt uit en doet het hele 'cap recharge' gebeuren eer die weer aanspringt.
Toegegeven, ik had toen een flinke overclock lopen op de i5 4670k en het geheugen was ook niet stock clocks, en ik vermoed dat het hier ook mee te maken had hoewel ik niet meteen de schuldige kon vinden (temp, volt, ... maar het gedrag bij de crash doet vermoeden dat het toch met de OC te maken had) - hoewel een game die de CPU zwaarder strest geen probleem had (PUBG)).

Echter, sinds 0.17.3x ofzo zijn die crashes verdwenen. Nadien ook verder overclockt (nieuwe TIM en ook delidded) en nog steeds kwam het probleem niet terug.

Heb wel wat contact gehad met de developer hieromtrent (en wow - super vriendelijk, super behulpzaam, heel technisch aangelegd, super snel met antwoorden (verrassend gezien ze met die wekelijkse sprints bezig zijn) - dit is een developer eerste klas. Uiteindelijk door omstandigheden niet verder kunnen werken met Wube hieromtrent maar gezien ze de crashes toch blijkbaar hebben kunnen oplossen, dus petje af!
Ook in games die af zijn (versie 1.0 of hoger) valt nog prima bugs te vinden, bij Factorio is het natuurlijk met hoge uitzondering.
Tuurlijk - ik had het eerder op het 'early access' gedeelte en dat ding over '2 jaar geleden'. 2 jaar geleden was het best een klus om een drukke server lopende te houden bijvoorbeeld, tegenwoordig is dat best doenbaar.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 18 november 2019 22:02]

Gaat de prijs van het spel ook omhoog als het early access verlaat? Volgens mij deden enkele andere spellen dit wel, maar zie hier niets over in het artikel.
Nee, ze zeggen op steam dat dat niet gaat gebeuren:
Will the game be priced differently during and after Early Access?
“No, the price now is the final price.”
Voor zover ik weet doen ze ook niet aan kortingen omdat ze het niet eerlijk vinden tegenover kopers en om dingen als g2a te vermijden

[Reactie gewijzigd door asdfCYBER op 18 november 2019 10:22]

Ook uit het standpunt dat 25 euro/30 dorrah geen overdreven prijs is voor een game waar je al heel snel enkele tientallen uren (en voor je het weet, honderden!) hebt inzitten, en ze hebben gelijk.
Klopt! Ze gaan de prijs verhogen naar €30.

edit: I stand corrected. Ze verhogen de prijs kennelijk niet meer.

[Reactie gewijzigd door Wraldpyk op 18 november 2019 10:36]

Ik denk dat je in de war bent met de prijsverandering in april 2018 naar $30
Momenteel is het €25 in de store, of $30.

Edit: I stand corrected
Geweldig spel. Beter bekend als crack voor programmeurs. Niet heel erg bekend maar als je RTS zoals Red Alert leuk vindt gecombineerd met het bouwen zoals in Rollercoaster Tycoon, zal je dit spel kunnen waarderen. Je speelt overigens niet echt missies, maar je leeft in een grote map, waar je helemaal los kan gaan om je ultieme basis op kan bouwen.

Het leukste aan dit spel is de voldoening dat je alles kan automatiseren. Eerst loop en delf je zelf, maar dat kun je al snel automatiseren dmv robot armen en lopende banden.

Heb het spel “uitgespeeld”, maar zal het zeker weer oppakken als ze nieuwe inhoud toe gaan voegen.
Red Alert (2) en Rollercoaster Tycoon (2) vond ik echt top spellen. Als ik naar de afbeeldingen kijk van Factorio spreekt het me niet aan om te kopen. Het ziet er gewoon naar mijn gevoel heel erg complex uit. Te complex om binnen een paar uurtjes te leren. Hierdoor ben ik ook afgehaakt bij bijvoorbeeld Kerbal Space Program.

Is dit ook een spel voor mensen die op dit moment maar weinig (<5 uur per week) kunnen gamen?
Het punt is dat je alles zelf langzaam aan bouwt. Je begint met letterlijk helemaal niets :)

De complexiteit van het basisspel is dat je steeds veel meer nodig hebt dan dat je initieel denkt. Na je eerste stapeltje circuits denk je: "he he eindelijk nu kan ik al die andere leuke dingen bouwen." twee uur later blijkt dat je voor de volgende stap zo'n stapeltje per minuut nodig hebt en is je fabriek dus te klein. Maar dan heb je ook weer meer grondstoffen nodig etc. etc.

Je bent dus vaak je eigen "fouten" aan het opruimen. Maar de complexiteit groeit dus vooral door je eigen handelen, het is niet complex om de basis te leren
Het eigen fouten opruimen klinkt wel als een bekend probleem, net zoals in "city builders". Ik zie dat het mogelijk is om een demo te downloaden op hun website. Iets dat ik eigenlijk niet meer tegenkom tegenwoordig. Deze ga ik vanavond maar eens downloaden, ben benieuwd.

Nadeel van veel spellen (SimCity, RCT, Prison Architect etc.) is dat je vaak tegen het limiet van bouwruimte aanloopt. Vooral bij SimCity was je stad binnen de kortste keren vol. Zo te zien lijkt het bij Factorio niet zo'n groot probleem.

@Magic Power
Het scheelt inderdaad dat een vriend van me al 100 uur in heeft zitten. Misschien niet zoveel als sommige mensen hier, maar het is een goede informatiebron om te beginnen. Persoonlijk ga ik het denk ik vooral single player spelen, tegenwoordig heb ik al zoveel co-op en multiplayer games.
Toen ik aan aantal jaar geleden voor het eerst kennismaakte met Factorio, op een LANnetje, vond ik het ook geen mooi spel. Het leek ook niet echt mijn type spel te zijn, ik ben meer van de FPS spellen. Ik kreeg het spel cadeau toen en speelde het toen mee met hun.

Dat ik toen het spel sneller kon leren mbv. medespelers, heeft er wel voor gezorgd dat ik sneller doorhad hoe het spel werkt, en me het spel sneller eigen kon maken. Het spel kan een beetje overweldigend/onbekend overkomen in het begin, ja.

Sindsdien heb ik al vele uren in dit spel doorgebracht, zowel single player als coop. Één van mijn meestgespeelde spellen tot nu toe. Ik ben blij dat ik het toendertijd heb meegedaan en uitgeprobeerd.
Of je begint daarna gewoon aan Satisfactory :)
Heb je factorio geprobeerd? Het geeft toch echt een iets andere feel dan satisfactory. In factorio ga je door meerdere ordegroottes aan opschaling, met constant andere uitdagingen.
Ja, maar ik begrijp het vergelijk. Ik speel om die reden satisfactory heel veel. Basis van de 'verslaving' is hetzelfde m.i.
Nee, maar ik ben absoluut bekend met de game en ga deze ook zeker aanschaffen. Dit soort games zijn alleen een enorme sinkhole wat betreft speeluren en ik durf er nog niet aan ;)

Maar reactie was bedoeld voor de mensen die Factorio leuk vinden maar iets nieuws zoeken.
De screenshots van Satisfactory staan mij enorm tegen, het kan niet tippen aan de overzichtelijkheid van Factorio en het oogt ook veel minder realistisch. Net even wat beelden opgezocht en het heeft op het eerste gezicht meer weg van Fortnite dan Factorio.
Ik ben nog niet begonnen aan Factorio maar Satisfactory is inderdaad een FPS style game. Echter draait het om exploration, resource management en base building. Om het nou Fortnite te noemen is overdreven. Ik zou het dan eerder op Factorio in 3D willen noemen.
Deze trailer geeft het goed weer: https://youtu.be/QvWaV4qshZQ?t=51
Ik ben wel benieuwd hoe je erover denkt nadat je wat uren Factorio achter de rug hebt. Ik zie in de trailer overeenkomsten met Factorio maar de sfeer en de uitvoering is zo totaal anders dat ik er in ieder geval totaal op afknap. Ik heb wel eens gedacht over hoe de Factorio-wereld in 3D eruit zou zien en of het kan goed werken, maar Satisfactory is niet wat ik in gedachten had. Ik zal Satisfactory maar gewoon moeten proberen, misschien kan ik er toch in komen.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 18 november 2019 18:08]

December is er de perfecte maand voor, dus dan schaf ik Factorio maar aan :)
Wat betreft Satisfactory, zie ook de reacties hier:
reviews: Satisfactory - Voor wie de zaken graag netjes op orde houdt

Sindsdien is het alleen maar beter geworden. Check anders ook eerst Youtube of https://www.reddit.com/r/SatisfactoryGame/

[Reactie gewijzigd door dycell op 18 november 2019 20:20]

Ik vond zelf het RTS gedeelte wat tegenvallen. 2 jaar geleden tenminste, kan zijn dat dit intussen is aangepast? Biters waren erg dom, en tenzij je pollution echt uit de klauwen laat lopen heb je eigenlijk niets om je zorgen over te maken.
Lang leve mods :) Gebruik maar eens de mods Rampant en Swarm, die zorgen voor een veel grotere uitdaging, dan kom je niet weg met een simpel muurtje met turrets. En er zijn ook een aantal mods die extra vijanden toevoegen en extra turrets daartegen.

Los daarvan, de updates van de laatste maanden geleden hebben de biters ook een boost gegeven. Ze vallen nu meer gegroepeerd aan en zijn ietsje (relatief) sterker geworden. Voorheen was onze verdediging in onze topmap (zonder mods) een muur van 3 dik en 3 rijen turrets erachter. We hebben toen even flink moeten investeren in een nieuw verdedigingsdesign en wat defense-researches. En in die map hebben we enemy-expansion uitgezet, omdat we else FPS konden gebruiken, dus stel maar eens voor hoe erg het had kunnen zijn....
Je kan het spel eigenlijk zo moeilijk maken als je zelf wilt. Begin de volgende keer een death world map, eventueel met een hoger moeilijkheidsgraad voor recepten en technologie. Als dat niet genoeg is kun je helemaal los gaan met de enemy sliders en de resources schaarser maken, maar kijk niet raar op als je dan snel overrompelt wordt. Is dat toch nog niet genoeg uitdaging dan kun je het inderdaad met mods nog veel moeilijker maken.
https://mods.factorio.com/mod/IndustrialRevolution

Uitgespeeld? Neem deze mod even mee dan ;) Hij is eens uitgelicht geweest in een recente FFF en hij brengt een flinke uitdaging mee als het op automatiseren aankomt.
Top! Ga het gelijk proberen.
Ik vraag me af of ze robots gaan optimaliseren. Na 350+ raketten en 40000+ robotten begint het toch allemaal wat moeizamer te gaan. Niet dat het hapert maar robots doen er veel te langer over om hun weg te vinden....
Ik neem aan dat je niet bedoelt dat de robots te langzaam zijn, want er is gewoon research voor om de snelheid oneindig (letterlijk maar kost veel) te vergroten.

Als je veel robots hebt, is het wel belangrijk dat je weet hoe/waar robots naartoe vliegen, en hoe ze bepalen waar ze gaan opladen. Dat soort dingen wordt belangrijk als je je factory echt gaat opschalen. En juist dat is wat Factorio juist zo leuk maakt voor mij: Telkens nieuwe uitdagingen.
snelheid is inderdaad niet het probleem, genoeg geresearched, met zoveel rockets later gaat ze best snel maar het is het slim vliegen: ze gebruiken niet de plaats waardat er roboports staan, is niet optimized, belachelijk veel extra roboports extra, ze blijven altijd super simpele route nemen waar bij voorbeel 1 roboport 30 wachtende heeft en een die direct geconnecteerd is niets te doen heeft, is niet logisch.
je moet denken heb op heel mijn kaart roboports staan en het kan een half uur duren vorodat ze iets beginnen te doen, ok het feit dat ik voor veel te veel robots gebruikt zal ook wel er iets mee te maken hebben maar ze priotiseren alleen maar wat in beeld is heb ik de indruk
Een paar ideetjes die ik kan geven voor het robotgebruik op hoger niveau:

- Maak de robotnetwerken zo klein mogelijk. Het is fijn om 1 groot overkoepelend netwerk te hebben, maar ook heel inefficiënt. De mappen van mij en met mij zijn modulair opgezet, met robots alleen maar bezig in hun eigen modules.

- Wil je toch één groot robot-netwerk, dan kun je ook overwegen meerdere netwerken te hebben, die net niet aan elkaar zitten. (1 vakje open tussen 2 netwerken). met chests en een inserter kun je dan alsnog grondstoffen delen tussen de twee netwerken, zonder dat de robots ook helemaal in die netwerken gaan vliegen. (ik hoop dat ik het goed uitleg).

- Stop genoeg robots in een netwerk om het werk te kunnen doen, maar houd het aantal in de gaten.

- Robots zijn ingesteld om bij het dichtstbijzijnde punt te gaan opladen, tenzij dat daar teveel robots al bij zitten. Zoek het punt waar de robots het meeste willen gaan opladen, en zet daar zo dicht mogelijk tegen die oplaadpunten meerdere oplaadpunten bij. Belangijk is dat ze er dicht tegenaan zitten. Er is een formule die bepaald waar robots gaan opladen, en het belangrijkste is dat de roboports daar dicht tegen elkaar aan staan.
...je moet denken heb op heel mijn kaart roboports staan en het kan een half uur duren vorodat ze iets beginnen te doen...
There's your problem. Splits dat gigantische netwerk al eens in 10 stukken en je zal zien dat de troughput enorm veel hoger wordt, factor 1000 ofzo. Resources delen doe je dan op andere manieren zoals inserters of treinen.
Robot zijn met opzet zo simpel gehouden, daarom kan er ook duizenden hebben zonder performance problemen. Ze hebben eigenlijk geen logica of pathfinding, gewoon van a naar b en voor jouw de uitdaging om dat te gebruiken om op te schalen.
ja inderdaad, dat besef ik wel. maar gewoon het feit alleen dat ze priotiseren wat je ziet vind ik al spijtig..
en mijn map is zo groot geworden dat het bijna onmogelijk is om dat te gaan spliten

kan beter opnieuw beginnen :D
Andere devs mogen aan die van Factorio een voorbeeld aannemen.

Een ‘no-sale’ policy, iedere vrijdag een blog met updates, zeer betrokken op reddit en fora, luisteren naar de modding community, gehele lua api gedocumenteerd.

En los daarvan, voelde de game al sinds 0.15 enorm stabiel!
Voor nu, 25€ is deze game zeker zijn geld waard! Als je Factorio overweegt te kopen, doe het nu.
iedere vrijdag een blog met updates
En geen marketing troep, echt interessante blogs over development.

En ze luisteren ook naar feedback die dan via het forum/reddit binnenkomt, om de volgende week die feedback in een follow-up te beantwoorden.

Echt 10/10 development studio.

[Edit:] En nog een ouderwetse demo om het spel te proberen!

[Reactie gewijzigd door Hopman42 op 18 november 2019 11:09]

Geen sale policy, niet als een malle hun game overal maar uitdelen en het spel is niet voor een prikkie te koop op sites als G2A. Slechts een paar euro goedkoper.

Developers hebben het dus echt zelf in de hand.
Heb het spel helemaal uitgespeeld (weg gevlogen met raket) en moet inderdaad zeggen de game is in mijn ogen gewoon af. Het is een zeer uitgebreide game waar ik heel wat uurtjes in heb gezeten. Bij het lezen van dit artikel krijg ik wel weer zin om opnieuw te beginnen een keer

[Reactie gewijzigd door sygys op 18 november 2019 10:12]

Voor de meeste mensen begint het spel pas op het moment dat je een raket gelanceerd hebt. je vliegt er namelijk niet mee weg, je blijft op de grond achter ;)
Of je stopt er een auto in, en gaat er in zitten. :Y)
Dat dacht ik ook toen ik het de eerste keer "helemaal" had uitgespeeld, nu voelt dat punt als goed op weg zijn. Dan wordt het een kwestie van hoeveel raketten kun je in een uur afschieten en sommigen slagen er in om meerdere raketten per minuut te lanceren. Best leuk om te zien als het allemaal goed loopt.
Persoonlijk vind het ik 1 van de beste sandbox building games. Speel het al sinds begin 2017 en verveeld niet. Mocht je klaar zijn met het basis spel kan je altijd met mods gaan werken voor nieuwe uitdagingen
Als je het spel onder de knie denkt te hebben, kan ik de beruchte combinatie van Bobs + Angels-mods aanraden, waardoor alles exponentieel moeilijker wordt.
Topgame. Los van Anno 1404/1800 misschien wel de game waar ik de meeste uren in heb zitten and that's saying something. Het in het begin aankloten, en dan steeds meer refinen totdat je een fabriek hebt waar je u tegen zegt. Uiteindelijk ben je wel uitgeoptimaliseerd, en dan is uitbreiden het enige wat je kan doen. Zodra je drones hebt en blueprints wordt het vooral een herhaling van zetten. De zergbeestjes zijn leuk, maar een concreet end-game mis ik nogal.

Heb daarom geen idee waarom ze nog een vol jaar gaan doorontwikkelen aan de game voordat ze 'm 1.0 noemen. Als dat inclusief wat extra content en een end-game is, dan geloofde ik het wel. Maar:
Once the 1.0 happens, we can have some rest and after that, we can finally focus on the content and features again.
. Dus ja. Wube is altijd heel uitgesproken over 'we bepalen zelf wel wat we denken dat goed is voor de game', maar zonder de fans wat te geven om naar uit te kijken zie ik de meerwaarde van een 1.0 release niet (vooral omdat ie nu gewoon te koop is).

That's said: support 'em. Goeie game.
We kunnen er naar uitzien dat ze dan klaar zijn met polishen en weer naar nieuwe content gaan kijken. Beide zijn belangrijk, maar ik denk dat veel spelers het wel fijn vinden waar ze aan toe zijn. Toen ze nog voornamelijk met content bezig waren was er een duidelijke roadmap, maar die mist nu een beetje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee