Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Satisfactory Preview

Voor wie de zaken graag netjes op orde houdt

Voorlopige conclusie

Satisfactory is een prachtige game, gemaakt met Unreal Engine 4. Het spel biedt een mooie en lekker vreemde spelwereld waarin je mag gaan en staan waar je wilt, al is het niet overal even veilig. Toch is overleven niet de voornaamste kant van de game. Je zult de vreemde planeet moeten verkennen, en dat is af en toe flink gevaarlijk, maar het gaat in Satisfactory eigenlijk om andere zaken. Satisfactory is een game voor de structopaten onder ons, voor mensen die het heerlijk vinden om te organiseren, te plannen, te schikken en te herschikken. Het is zaak om een steeds complexer wordend productieproces te managen. Daarbij moet je verschillende productieketens op elkaar afstemmen, zodat je op efficiënte wijze grondstoffen tot halffabricaten omvormt en van halffabricaten eindproducten maakt. Dat fabricageproces is al grotendeels uitgewerkt, al is het meest futuristische deel nog niet in de huidige Early Access-versie beschikbaar. Een grotere vraag is wat er schuilgaat achter de mysterieuze voorwerpen die je tegen zult komen. Voorlopig gaat daar nog geen verhaal achter schuil, en de vraag is of dat nog wel gaat komen. Wat al wel in de game zit - en wat ons betreft is het een groot pluspunt - is dat de game in coöp speelbaar is. Je kunt drie andere spelers uitnodigen in je speelsessie, zodat je de vele taken kunt verdelen. Je kunt daarbij alleen samenspelen, en het dus niet tegen elkaar opnemen.

Reacties (167)

Wijzig sortering
Voor men die de game interessant lijkt, deze game is een 3D "knipoog" naar Factorio, een 2D factory building game die 5 stappen verder gaat dan Satisfactory (alleen in 2D).

https://store.steampowered.com/app/427520/Factorio/

Laat je niet verwarren door de rare trailer & niet inspirerende screenshots: Factorio is een zeer verslavende game en zit technisch gezien uitstekend in elkaar. Je kan 100en uren dingen automatiseren en uitbreiden tot gigantische groottes zonder dat je überhaupt een performance dipje merkt.

Factorio is tevens de op 1 na hoogst gewaardeerde game op steam. De game groeit hard, dit kan je zien door oude trailers terug te kijken.

2016: https://www.youtube.com/watch?v=9yDZM0diiYc
En hun geniale 2013 trailer, waar het allemaal mee begon: https://www.youtube.com/watch?v=V1qOCAM9Syw

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 maart 2019 09:09]

Factorio is inderdaad één van de betere games van de afgelopen jaren.

Fantastisch ook hoe de developers omgaan met de community, o.a. door iedere week een zeer interessante developer blog uit te brengen (https://www.factorio.com/blog/). Je kan zien hoe veel tijd ze steken in het verder optimaliseren van de game, keer op keer maken ze de game weer sneller. De high-res textures kunnen ze nu draaien op pc's die vroeger amper de oude low-res textures konden draaien o.a.

Zeker de moeite waard, zelfs zonder sale (wachten heeft geen nut, ze hebben nooit sale :))

Satisfactory heb ik ook al sinds de (closed) alpha, tot nu toe erg vermakelijk. Ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, voor een EA i.i.g. al een goed begin.

[Reactie gewijzigd door Eragon666 op 23 maart 2019 10:59]

Het gaat zelfs zover met de developers dat ze gewoon je comments lezen op het forum en je kan ze via discord berichten sturen. Zijn hele aardige en enthousiaste mensen. Ze bouwen factorio niet voor het geld maar omdat dat hun passie is.
Het gaat zelfs zover met de developers dat ze gewoon je comments lezen op het forum en je kan ze via discord berichten sturen. Zijn hele aardige en enthousiaste mensen. Ze bouwen factorio niet voor het geld maar omdat dat hun passie is.
Net zoals het team van Kerbal Space Program dus, toen het nog in het begin door SQUAD werd ontwikkeld. Ik ben benieuwd hoe lang Factorio het volhoudt tot een grote uitgever zich ermee gaat bemoeien, zoals met KSP gebeurd is waar Take-Two Interactive in de gaten had dat er geld in zat.
hadden ze bij kerbal space program investeerders? Bij factorio zijn ze echt zelf de baas en natuurlijk als iemand je een gigantische zak met geld aanbiedt kunnen ze daarvoor gaan maar ze hebben geen investeerders die de developers kunnen naaien. Ik denk dat ze geld zat hebben bij factorio, ze zitten ook nog eens in prague dus developers zijn een stuk goedkoper.
De game is hun game...
Niet alleen de devs - de modding community rond Factorio is ook zeer goed. Sommige mods maken het spel veel complexer en groter, veel gevarieerder. Heerlijk spel dat Factorio.
* Aetje is bezig met zijn 10K science megabase :Y
Alsnog gewoon een steam key voor 16 euro gekocht. Dan maar geen sale ;)
Of een mooiere versie van Fortresscraft Evolved (wat een Minecraft meets Factorio is).

Zelfs met jaren patches noem ik het altijd een klein beetje 'rough around the edges' maar met een Steamsale de moeite waard om de game + DLC te kopen. Heb er zelf vele honderden uren inzittten dus...

Ook veel automatisering en wat "TD" (afhankelijk van difficulty).
En veel mods beschikbaar via Workshop.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 23 maart 2019 10:22]

Ziet er cool uit. Reviews zijn niet heel lovend; community is boos lijkt. Als ik 'm een keertje goedkoop zie, probeer ik 'm wel even (al is-ie al heel goedkoop)
The GUI (General User Interface) is clunky and messy
Lol die afkorting :+

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 maart 2019 10:15]

Waar struikelt de community over dan?
Behoorlijk wat negatieve reviews hebben te maken met het feit dat de ontwikkelaar niet tegen kritiek kan en nogal bot kan overkomen op het forum en in zijn livestream. Vaak gaan die reviews niet eens om de game zelf of gewoon over kleinigheidjes die men volledig buiten proportie opblaast vanwege het exentrieke karakter van deze ontwikkelaar. Het wordt ontwikkeld door 1 persoon en sommige
programmeurs hebben niet altijd de beste social skills en hij heeft dan ook geen community manager.

Anderen zijn boos dat hij gestopt is met doorontwikkelen van het spel (wegens niet genoeg inkomsten) hoewel hij al 22 content patches heeft uitgebracht sinds het spel live is gegaan. Voor de prijs die hij vraagt vind ik dat nogal onredelijk en kortzichtig van deze mensen.

Er zijn wel minpuntjes, de ene wat storender als de ander (kwestie van smaak). Er zijn nog behoorlijk wat kleine bugs maar niet gamebreaking, er zijn block "pop in" issues vanwege de aard van de engine (random voxel generator), een ondermaatste tutorial en de helpfiles die niet meer helemaal kloppen omdat hij de gameplay zo vaak heeft aangepast dat het spel totaal anders is gaan spelen. Als enige developper heeft hij de tijd niet gehad om dit allemaal bij te werken want hij bleef maar nieuwe features toevoegen en fixte daarbij enkel de opvallenste en gamebreaking bugs. Daar gaan de meeste andere reviews dan weer over.

Sommige mensen storen zich dan weer aan het TD gedeelte omdat er geen pathfinding is voor monsters die door muren kunnen vliegen. Dit komt omdat de performance anders gewoon helemaal inkakt want je hebt vrij snel duizenden tot tienduizenden machines in je map die overigens (bijna) oneindig groot is; je kan in theorie een afstand van lichtjaren in X, Y, Z afleggen (1.8446744e+19 meter)... hoewel er vanaf -4000m diepte gewoon niks nieuws meer te vinden is.

Het is inderdaad nog een beetje "rough around the edges". Hij is een geniale engine programmeur en gameplay designer maar geen grafische ontwerper waardoor de UI en artwork een beetje ondermaats zijn. In de latere fases heeft hij de artwork kunnen outsourcen en dat laat zich een beetje merken door kwaliteitsverschil tussen de oude en nieuwere machines. Maar dit went snel en het is de gameplay die primeert en die zit zeker goed. Ik heb hier ca. 500 uur in zitten en vind het nog steeds erg leuk om te spelen.

Let wel, de leercurve is erg steil en er kruipt veel tijd in dit spel om volledig uit te spelen, zelfs zonder de DLC ben je makkelijk 100 uur kwijt tot de endgame. Als je van automatisering houd à la factorio is het zeker de moeite waard om te proberen, het spel is gewoon spotgoedkoop en ik vind het persoonlijk veel leuker dan factorio.
Thanks voor je uitgebreide reactie! :) Klinkt allemaal erg logisch en oorzaak en gevolg. Hoop dat hij een community manager kan aannemen en de negatieve kritiek naast zich neer kan leggen..

Men klaagt op internet helaas een stuk sneller dan dat ze lovende uitspraken doen.
Welke "community" is er tegenwoordig niet boos? :+
De Factorio Community :D
De Subnautica community :-)
Geen idee van wanneer dat is maar laatste patch heeft wel de HUD veranderd. Persoonlijk vind ik dat je weinig aan de hud hebt (in de zin dat je er vrij weinig constant naar kijkt, beetje w/e geval voor me)

Ook veel mods beschikbaar via Workshop.
Fortresscraft zou inderdaad een hele goede game kunnen zijn. Heb er al aardig wat uurtjes in zitten.
De gui is inderdaad erg onhandig. Vooral omdat je zo veel verschillende assembly machines hebt. Ik hoop net zoals velen op herprogrameerbare assembling machines.
Het zoeken naar recources, mining, vrijheid van bouwen is wel beter dan satisfactory.
Factorio is bijzonder gaaf en heeft als groot voordeel dat het op MacOS werkt en ook op laptops goed draait met relatief weinig stroomverbruik. Mede daarom heb ik er al honderden uren inzitten, voornamelijk tijdens het reizen. Ik hoop dat deze uitgever ook een MacOS release zal overwegen want wat Factorio voornamelijk nog gaver zou maken zijn iets betere graphics, de gameplay is wat mij betreft redelijk volwassen.
Hoe Factorio er nu uit ziet vind ik juist een pluspunt. Het is visueel simpel, geen neon kleuren die overal om aandacht vragen, springende logos en allerlei effecten.

Ik begrijp dat jongere spelers dit juist wel trekt, maar wanneer je een "megafactory" hebt, zoals de Factorio-spelers een enorme opstelling noemen, wil je juist eenvoud.

Overigens worden de diverse sprites van Factorio de laatste tijd bijgewerkt naar hogere resolutie versies, waardoor het ook op grotere schermen mooi uitziet.
Volledig mee eens.
Zelfde reden waarom ik de 2D varianten van Rollercoaster Tycoon ook leuker vond.
Satisfactory heeft ook een Mac OS release! Gezien het een 3D game is op UE4 heb ik er weinig hoop in qua performance. (Edit: nee dus, geen osx)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 maart 2019 00:47]

Source? Ik zie niks op de Epic Games Store of op de website van Coffee Stain.
Toen ik me aanmeldde voor de pre-alfa was we nog sprake van OSX plannen. Blijkbaar is die er nooit gekomen tot zover...
want wat Factorio voornamelijk nog gaver zou maken zijn iets betere graphics
Je weet dat Factorio sinds versie 0.17 nieuwe sprites bevat?

Voor mij is er niets mis met de graphics. Factorio doet wat het moet doen.
factorio sprites zijn in 0.17 afgemaakt. En niemand speelt factorio voor de goede graphics maar voor de belt spagetti.
Ik heb meer dan 2000 uur zitten in Factorio.
Ik heb de game twee keer gekocht om de ontwikkelaars te steunen.

Factorio is heroine voor mensen die automatiseren en bootstrappen leuk vinden. :)

De Factorio videos van Katherine of Sky zijn wel informatief:
https://www.youtube.com/channel/UCTIV3KbAvaGEyNjoMoNaGtQ

[Reactie gewijzigd door Q op 23 maart 2019 12:06]

Herkenbaar, eerst uren met mijn partner gespeeld op pirated copies. Daarna beide het spel gekocht, en het een aantal keer cadeau gedaan aan mensen.
ik neem aan dat je 2x via de website hebt gekocht en niet via steam?
Een keer via steam en een keer via de website.
Thanks! Dankzij Katherine Factory Town ontdekt. Voor 15 euro het weekend heerlijk zitten gamen.
Oeh. Van Factorio word ik een beetje nostalgisch week als 40er zijnde.
Hier had ik mezelf vroeger helemaal in verloren.
De 2d looks zijn geweldig en doet me erg denken aan de tijd dat alles begon voor me met Dune, Simcity en dergelijke.
Ik heb nu alleen een pc aan de tv in de huiskamer hangen waar ik af en toe een game op doe met een Xbox One controller, maar krijg toch wel weer zin in de ouderwetse manier van gamen als ik dat zo zie...
Ik heb ook een Pc aan de TV hangen, met dit setje:

https://www.bol.com/nl/p/...apboard/9200000087922448/
https://www.bol.com/nl/p/...senbord/9200000087922450/

En een draadloze muis (Logitech G900 bijv). Het kost wat, maar je kan dan dat soort games ook weer gewoon spelen zonder een echte PC "hoek". Factorio heeft UI-scaling support, dus speelt prima op een 4K TV. Natuurlijk kan je ook gewoon een kussen aan een plank vastnieten en een willekeurig muis + toetsenbord erop leggen, als je het goedkoper wil doen. (dat hadden wij hiervoor ook; gewoon een plank van 80x40 ofzo).

Factorio is erg verslavend en zeker als je van Dune/Sim City/Transport Tycoon afkomt, voel je je al snel thuis & is er tegelijkertijd veel nieuws te ontdekken dat in die tijd gewoon niet mogelijk was. Daarna kan je meteen ook https://www.openttd.org downloaden (Transport Tycoon Deluxe remake; lekker casual, 100% gratis) en http://www.openra.net (zit Dune 2000 "remake" in, ook 100% gratis, actieve online multiplayer community)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 maart 2019 16:13]

Dune 2 en Rails, lekker jeugdsentiment op de Philips MSX 2 :)
Vergeet daarbij niet dat de wereld in Factorio wel random gegenereerd wordt en dat je het jezelf zo makkelijk of moeilijk kan maken als je wilt.

Veel/weinig grondstoffen, veel vijanden, aggresief of niet, etc etc. Je kan alles tot in detail aanpassen.
je kan in factorio ook mods/cheats inschakelen wat in satisfactory nog niet kan. Geen zin om ingemaakt te worden door biters, tover wat nukes in je inventory.
alleen is de wereld van factorio VEEL beperkter. Random gegenereerd betekent gewoon veel generiek uitziende stukken land. Exploren is beperkt tot zoeken van de volgende ore patch. Voor de rest is er niks interessants in de wereld te vinden. Hoogstens kan het water wat irritant zijn, maar na de eerste stonepatch in landfill om te zetten is dat ook al niet meer boeiend.

Niet dat Factorio niet goed is, maar ik kan dit nou absoluut geen pluspunt vinden. (zij hij met 2000 uur in dat spel)

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 25 maart 2019 10:52]

De worldgen was inderdaad nog niet zeer goed - maar daar is in 0.17 ook aan gewerkt. Maar met een 2D wereld heb je niet echt veel variatie beschikbaar.
Yeppers. Hier is 1 van die verslaafden die je noemt. :-) Niks toffer dan zo'n megabase helemaal tweaken dat alles soepeltjes loopt.
Veel Factorio gespeeld en love it, maar zeker voor beginners best droog. Ik zou zelf Factrory Town aanraden als je aan het genre wilt snuffelen.

https://store.steampowered.com/app/860890/

https://www.youtube.com/watch?v=srH6FajnomE

Zelfs nog leuk als je net als ik veel Factorio hebt gespeeld en niet bang bent voor cute graphics.Het is allemaal wat minder research gericht en je moet jezelf niet te pro voelen om een wat meer layback game te willen spelen ;)

Heb deze van de week gekocht omdat ik nog even wil wachten met Statisfactory. Ze zijn nog van plan om grote wijzigingen door te voeren waar door je vaak opnieuw zal moeten starten en waarschijnlijk wacht ik zelfs gewoon op de Steam release.
Factorio is idd een geniaal spel en ook nog eens goed uitgevoerd.

Eigenlijk nog geen crash of performance issue gehad tot nu toe. Best knap als je bedenkt hoe groot je je basis kan maken. Een hoop studios kunnen daar nog wel eens een voorbeeld aan nemen.
speel je op de latest version?
alle versies na de latest version zijn meestal bijna volledig bug free omdat er zo gigantisch veel wordt getest door developers + spelers op de latest version. Tegen de tijd dat de meeste normale spelers het spelen zijn 99% van de bugs er al uit
In die categorie is Widelands ook leuk.
Vind dat veel meer lijken of de oudere versies van Settlers dan een automatiserins game zoals factorio en satisfactory.
Fun Fact: Factorio is te koop in 'early access' sinds 2014. Echter in tegenstelling tot vele andere games perfect speelbaar, zonder bugs, en zeer compleet. Voor mij was/is Factorio goed voor honderden uren speelplezier.
Ik kijk met smart uit naar de ontwikkeling van Satisfactory. Zelfs als deze game half zo goed is als Factorio, zal het waarschijnlijk de moeite waard zijn...
"Omdat bij games die via de Epic Store worden verkocht beduidend minder wordt afgeroomd, laten steeds meer studio's Steam links liggen."

Dit lijkt me toch echt een misrepresentatie, aangezien de uitgevers in kwestie Steam voor een jaar overslaan pas nadat Epic ze een flinke zak geld en een daarbij horend exclusieviteitscontract aanbiedt.
Dit dus. Paul laat hier een interpretatie los die niets met de feiten te maken heeft. Men krijgt miljoenen van Epic voor exclusives.
Dat kan, maar alleen al het verschil in percentage dat afgeroomd wordt lijkt me de moeite waard. 30% versus 15% is een flink verschil. Dergelijke percentages lijken mij bovendien vrij harde feiten... ;)

Tenslotte, en dat is waarom ik die miljoenen niet genoemd heb: die percentages zijn bekend, die staan zwart op wit (dat zijn feiten). Dat van die miljoenen is behoorlijk speculatief. We weten niet of, maar vooral niet hoeveel er door Epic betaald wordt.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 23 maart 2019 08:46]

Recent is bekend geworden dat het gecrowdfunde Phoenix Point, van de maker van de originele XCOM spellen, nu ook een jaar exclusief op de Epic Store zal verschijnen. Dit spel heeft tijdens de initiële crowdfundingcampagne op Fig en de periode daarop ruim 2 miljoen dollar weten op te halen (https://www.gamesindustry...ion-heres-how-it-was-done).

Omdat men wist dat er ongenoegen met deze zet zou zijn, was er mogelijk tot een refund voor diegenen die het project gebackt hebben. Nu heeft iemand die bij het spel betrokken is ook bekend gemaakt dat zelfs als letterlijk iedereen een verzoek voor een terugbetaling zou indienden, Snapshot Games nog steeds in de zwarte cijfers zou staan (https://www.reddit.com/r/...r_oneyear_exclusivity_on/).

[Reactie gewijzigd door Kyrius op 23 maart 2019 10:05]

Coffee Stain heeft op YouTube letterlijk gezegd dat ze een groot bedrag hebben gekregen van Epic in ruil voor exclusiviteit:

https://www.gamesbrief.co...are-using-the-epic-store/
De revenue split was een factor maar volgens mij was het geld wat Epic bood voor de exclusiviteits deal doorslaggevend. Anders hadden deze games ook gewoon op Steam kunnen uitkomen naast de EGS.

https://www.youtube.com/watch?v=7V4UPiBOshY

Edit: ah Ge0force refereert aan dezelfde link (indirect)

[Reactie gewijzigd door gast128 op 23 maart 2019 13:01]

Jeetje, dat is wel erg naïef. Denk je echt dat al die grote games van naar de Epic store zijn gegaan voor het percentage? Dan twijfel ik wel een beetje aan je inschattingsvermogen. Als tech-journalist mag dat toch wel iets sceptischer.

Daarnaast, waarom merk ik als klant helemaal geen bal van het lagere percentage op de Epic store?

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 23 maart 2019 17:31]

Daarnaast, waarom merk ik als klant helemaal geen bal van het lagere percentage op de Epic store?
Dit gaat over winstmarges van een bedrijf. Je kan als klant misschien wel hopen dat je dat dan terugziet in de prijs, maar in 99.9% van de gevallen zal de prijs net hetzelfde blijven.
Dan blijf ik ook bij dezelfde store :P .
inderdaad , als ik als klant geen voordeel , enkel nadeel van nog een store erbij te hebben, heb waarom zou ik dan naar een andere store overschakelen.
Als de games nu ook eens systematisch 10% minder kosten op epic, dan is de overstap wel de moeite.
En als het enkel op de % aankomt dan zouden ze na de streep nog steeds meer over hebben en dus overstappen, maar ne dat zien we dan weer niet.

Ok het bedrijf zelf maakt meer winst en dat is misschien goed voor onze content, maar dat is zeker bij grote titels enkel te vertalen met meer geld in de "grote bonzen zakken".
En de fee voor de unreal engine vervalt (zit in die 12%). Dus in de praktijk is het verschil nog veel groter.
Maar we weten wel van een game publisher, phoenix point (game) dat ze ruim 750k crowdsourced hadden binnen gehaald en zijn overgestapt naar epic, met daarbij een reactie van een van de developers dat men nog ruim in het zwart zou staan als iedereen een refund zou willen.

Daarnaast is het jouw aanname dat die percentages er toe leiden over te stappen, maar dat kan dus niet bewezen worden. Wel dat er dik betaald wordt voor Epic exclusives.

Typos komen door iphone.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 23 maart 2019 09:07]

35% vs 12%*

35% omdat 30% naar steam en nog 5% voor het gebruik van de unreal engine.
Die extra 5% zit al bij de 12% als unreal devs verkopen via de epic store.
Steam is geen vaste 30%, daar hebben jullie zelf nog een artikel over geschreven afgelopen December.

nieuws: Uitgevers van succesvolle spellen hoeven minder Steam-omzet af te staan

Natuurlijk moeten ze zo'n 333k kopieën verkopen (gezien de 30 dollar prijs, ook al zullen het iets meer kopieën moeten zijn als we daar eerst de btw nog vanaf halen) om vanaf dat punt maar 25% af te hoeven staan, maar een spel zoals Factorio zit al over de miljoen heen, dus dat is voor Satisfactory vast ook wel te bereiken als het een goed spel met net zoveel diepgang is.

Natuurlijk is het dan nog steeds een flink verschil met die 15%. Maar op Steam krijgen ze ook veel meer exposure, daar zitten nou eenmaal veel meer gamers, waarvan het een feit is dat ze meer dan alleen maar Fortnite spelen, dat is van veel gebruikers van de Epic Store niet zo snel te zeggen.

Laten we voor het gemak toch even van 15% en 30% uit gaan en een btw van 0%, en een bedrag van 30 dollar. Op steam houden ze per kopie dan 21 dollar over, op Epic houden ze dan 25.5 dollar over. Dus op Epic verdienen ze dan zo'n 21% meer per verkocht spel. Op Steam verdien je dan al meer geld zodra je 21% meer kopieën zou verkopen dan in de Epic Store. Gezien hoeveel meer gamers er op Steam zitten (die niet alleen maar Fortnite spelen) kan ik mij voorstellen dat dat percentage makkelijk te halen is en dat een jaar alleen het spel op de Epic Store verkopen ze geld kost, maar dat dit ze minder geld gaat kosten dan dat ze net direct van Epic hebben gekregen.

Dat ontwikkelaars Steam laten liggen voor Epic vanwege het lagere percentage lijkt mij dus erg ver gezocht op dit moment. Vooral als je alleen maar kijkt naar de percentages die ze moeten afstaan, en niet ook rekening houd met de hoevelheid kopieën die je kan verwachten te verkopen op de verschillende platforms. Als je toch alleen die percentages gebruikt om tot die conclusie te komen dan negeer je de helft van de feiten en is je conclusie per definitie niet correct. ;)
Heb factorio altijd met liefde gespeeld en dit was dan ook een no-brainer om te gaan proberen. De laatste dagen ook aardig wat gespeeld en nu halverwege tier 3 met progress. Ik merk wel dat het overzicht "snel" verdwijnt als je base wat groter wordt, 2d is wat dat betreft overzichtelijker. :P

Waar ik vooral moeite mee lijk te hebben is de ratios uitvogelen om een perfecte setup van X of Y neer te zetten. Ik kan prima uitvogelen hoe ik een Reinforced iron plate setup maak met output waar ik wat mee kan, maar dan gaan niet alle machines op 100% efficiency, en dat is uiteindelijk wel wat je wilt om sneller je eindgoal te bepalen.
Voorbeeldje: https://www.reddit.com/r/...rfect_ratio_underclocked/

Klakkeloos overnemen kan natuurlijk (uiteindelijk ook gedaan), maar dat maakt het spel een stuk minder uitdagend. Nu het spel early access is zijn er nog wel bugs uiteraard, waarvan ik hoop dat een aantal best snel gefixed worden, of minimalistische features worden toegevoegd wat simpelweg een huge QoL boost geeft.

Enne @Paul Hulsebosch
Die laatste kun je weer aan een machine leveren die de staven tot bouten verwerkt, die op hun beurt nodig zijn om in een volgende machine motoronderdelen te maken.
Screws zijn natuurlijk gewoon schroefjes, en geen bouten. ;)

[Reactie gewijzigd door enira op 23 maart 2019 19:24]

Ha @enira, ik ben inderdaad zo vrij geweest Screw te vertalen met bout en niet met schroef, omdat het plaatse dat je ziet veel meer lijkt op een bakje met bouten (zie de zeskantige kop) dan op een bak met schroeven. Ook omdat de functie die de dingen in de game hebben veel meer die van een bout lijkt te zijn dan van een schroef. Het is vooral metaal dat je ermee vastzet en geen hout. En bij het verbinden van metaal worden doorgaans toch vooral bouten en moeren gebruikt en geen schroeven. Maar ik geef toe, het is dichterlijke vrijheid om er bouten van te maken in plaats van schroeven. :) ;)
@Paul Hulsebosch
Misschien handig om ook de roadmap die Coffee Stain heeft uitgezet voor Satisfactory, ergens in het verhaal op te nemen? Ze hebben namelijk al een stapeltje concrete (en leuke) toevoegingen in het verschiet; de eerste content update is eind april al.
https://www.satisfactorygame.com/#roadmap-section
Hmmm... Leuke review! Heb het spel voor coop gekocht, maar door NAT issues is het nog niet speelbaar. Veel spelers hebben hier last van. Wellicht handig om te vermelden? Er is ook nog niet duidelijk welke poorten open moeten..
Het is prima speelbaar met een omweg.

Wat voor mij werkt:
In de gameplay settings, zet de optie send gameplay data uit.
gebruik een vpn, en stel de game in Windows defender in als VEILIG. (Beide exe bestanden bij outgoing en incoming connection als veilig toevoegen).
In de meeste gevallen is het uitzetten van de eerste optie al voldoende.

Op deze manier heeft tot zover iedereen de coop werkend gekregen.
Ideaal is het zeker niet! Maar wel werkbaar
Upnp dan geen optie?
Precies wat Paul ook aangeeft, door de early access zijn er gewoon wat bugs. En helaas is dit de meest frustrerende. UPNP staat gewoon aan maar maakt geen verschil in mijn geval.

In het early access weekend bestond deze bug nog niet, is er pas sinds de early access.
ze zijn op de hoogte en werken aan een oplossing.
Het is early access, dus niet alles werkt... Maar dit (met wat moeite) wel. En gelukkig hebben we de comments en lezers als @osseh :) Veel plezier!

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 23 maart 2019 08:35]

Misschien nog een mooie toevoeging aan het artikel: de prijs in de Epic store is (sinds eind van de closed Alpha) €29,99 voor de early access versie.
https://www.epicgames.com...product/satisfactory/home
Er gaan ook stemmen op dat via Hamachi spelen beter werkt. Overigens heeft Coffee Stain al aangekondigd dat ze bezig waren met een patch die ze eigenlijk gisteren wilden releasen, maar nu naar volgende week hebben geschoven. Citaat van hun discord:
In that patch we’ll be addressing among other things a bunch of crashes (mainly the ones occurring in multiplayer), the login issues that prevent some of you from playing multiplayer, and the fact that some people can’t save the game.
Hoe is je netwerk opgezet dat. Of heb je (per ongeluk) "double NAT" in je newtwerk geintroduceert? Dat levert namelijk allerlei vage problemen op met het spelen van spellen op het netwerk. Surfen, mailen, video's bekijken ondervinden niet zo veel last van "Double NAT" als je een flinke "pijp" naar het internet hebt.

Maar zelfs dan is het nog steeds niet zo goed of soepel als het zou moeten zijn. Games zijn hier echter veel gevoeliger voor. NAT in een netwerk is niet moeilijk, "Double NAT" is echter ook heel gemakkelijk om in je netwerk te introduceren.
Ik zie een gemiste kans.

Als ik deze beelden zie van een industrieël complex met rokende schoorstenen, op een voorheen prachtig en maagdelijk stuk land, dan vraag ik me af waar het onderdeel 'ecologie' blijft?

Het lijkt hier te gaan om automatisering, efficiëntie en avontuur, terwijl er voor zover ik kan zien geen enkele aandacht is voor bijvoorbeeld afvalstromen. We leven in een tijd waarin de druk op onze leefomgeving zo groot is dat gesloten kringlopen (alle restproducten worden elders weer gebruikt) noodzakelijk zijn om de aarde leefbaar te houden.

Deze game gaat, terecht, om 'fun' en blijkbaar hebben de makers er geen heil in gezien om het realisme te vergroten door milieu-aspecten toe te voegen. Misschien dat ze dat als lastig en spelbedervend zagen.

Maar de gedachten van 'we gaan lekker producten maken en de rest komt wel goed' is niet meer van deze tijd. Het lijkt me juist de ideale kans om met dit soort games op speelse wijze een duurzaam instrieël complex op te leren zetten.

Afgezien daarvan lijkt het me een prachtig spel.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik zou mij in een spelwereld toch echt niet druk willen maken om vervuiling en wat het effect is van m'n nucleaire afval in een paradijselijke omgeving. Het is spelletje, ik speel het voor de lol.

Alsof je in een schietspel druk moet maken om de families van de terroristen die je neermaait 8)7

Het zou wél leuk zijn als dit als een element in het spel wordt meegenomen - kijk naar Factorio. Wanneer je daar vervuiling genereert, stimuleert dit de groei van de wezens op deze planeet. En wanneer de vervuiling hoog genoeg is, dient dit als trigger voor een aanval. Gelukkig maai je die beesten gewoon neer en heb je een heel arsenaal aan geschut en verdedigingswerken om ze buiten je basis te houden, maar het is wél iets om rekening mee te houden.
We willen ons niet druk maken om vervuiling, omdat het maar een spel is, en die is meestal ter ontspanning. Maar we willen ons liefst ook niet druk maken om vervuiling in het echt, want we zijn evolutionair niet 'gebouwd' om enthousiast te worden van het aanpakken van vervuiling. De schade die we aan de omgeving brachten, was ooit heel beperkt en het herstelde meestal vanzelf. Dus, spel of echt, vervuiling boeit ons van nature niet, plat gezegd.

Wij worden wel gemotiveerd door dingen bouwen en (alleen of samen) uitdagingen aangaan. Uitdagingen die te maken hebben met het verwerven van kennis, dingen, grond en sociale status. Dingen die bijdragen aan het overleven van onszelf en onze genen.

Dat zie je allemaal terug in de meeste games: competitie, elimineren van concurrenten of vijanden, groei in kennis, grondgebied, wapenarsenaal of status, samenwerking, en zo voort.

We hebben geen zin om ons in de flow van zo'n game bezig te houden met vervuiling. Maar om ons er in het echt mee bezig te houden, daar hebben we evenmin zin in.

De gemiste kans ligt in het feit dat een spel voor meer plezier kan zorgen bij het aanpakken van, in dit geval, vervuiling. Gamification van wat anders een 'mweh'-activiteit zou zijn. Juist wat niet in onze genen zit om leuk te zijn, kan in een spel dus wel leuk gemaakt worden.

Het voorbeeld in Factorio dat je aanhaalt, komt echter precies weer op hetzelfde neer: we pakken geen vervuiling aan om onze omgeving te sparen, maar om te voorkomen dat we vaker worden aangevallen door kwade wezens. Het uitschakelen/neermaaien van zulke bedreigende wezens zit in onze genen, en ervaren we dus als motiverend. Millieuschade is een bedreiging waarvan het verhelpen of voorkomen ervan om acties vraagt waar we van nature geen lol in hebben.

"Alsof je in een schietspel druk moet maken om de families van de terroristen die je neermaait".
Slecht voorbeeld. Er is immers nogal een verschil tussen vervuiling die je zelf veroorzaakt en een terrorist die van buitenaf komt en weinig of niks met jou te maken heeft.


TL/DR:
Het hele probleem is dat we erfelijk niet zijn toegerust om onze leefomgeving te sparen. We zijn wel uitgerust om onszelf uiteindelijk met té geavanceerd wapentuig uit te roeien. Gamification kan minder leuke, maar noodzakelijke dingen motiverender maken.
Ik weet dat het bij factorio de bedoeling is dat je je opwindt over de vervuiling en vernietiging van de planeet door je eigen werk. Ik neem aan dat dat bij satisfactory ook zo is. Dus jouw reactie is dan gewenst.
De developers hebben al vermeld dat ecologie en vervuiling een rol gaat spelen.
Hoe groot geen idee. Alhoewel het spel goed speelt en vermakelijk is, is het ook nog echt early access. Veel placeholders en veel zaken die nog niet uitgewerkt zijn.
Mensen zitten niet op een politiek correcte ecologisch verantwoord spel te wachten.
Het milieu speelt geen rol in dit spel.
We willen gewoon bouwen zonder restricties. Onze creativiteit los laten.
Ik zie niet in waarom dit in het spel zou moeten zitten. Ik ben het ermee eens dat mensen zo bewust mogelijk moeten omgaan met het milieu, maar het hoeft ook echt niet in alles gepropt te worden. Als ze het op een leuke manier weten in te bouwen: zeker doen, maar anders gewoon links laten liggen. Er mogen best games zijn die zich niet druk maken om sociale druk en gewoon gebouwd zijn voor de fun.
ze gaat vervuiling nog toevoegen aan de game in de toekomst en dan waarschijnlijk op een soort factorio manier waarbij je pollution wil vermijden. Je probeert wel altijd je fabriek zo efficient mogelijk te maken(geen verspilling van resources).
Super vet spel dit, gisteren gekocht, ik begon om een uurtje of 8 savonds te spelen, ik keek weer op de klok en het was 00:30 :P.

Het spel ziet er prachtig uit en de meeste dingen werken intuitief (behalve dan een miner plaatsen, maar na even googlen kom je er achter dat je eerst dat rare ding in het midden van een repository weg moet hakken).

Ook wel leuk dat je hier af en toe met beesten aan het knokken bent.

Wat mij betreft de 22 euro nu al waard (avondje uitgaan was duurder geweest).

Beetje offtopic, maar wat ik bijzonder vond: de epic store zei voordat je het gekocht had iets in de trend van: "wanneer je door gaat verwerp je je recht om binnen 14 dagen zonder opgaaf van redenen je geld terug te krijgen. Alleen hun regel van, als je minder dan 2 uur gespeeld hebt kun je je geld terug krijgen.", maar dat mag toch helemaal niet? De wet staat altijd boven een contract.

Maarja, als je 2 uur gespeeld hebt, weet je wel of het goed bij je werkt, dus eigenlijk helemaal niet gek.
Steam heeft die regel van minder dan 2 uur spelen dan heb je nog recht op refund ook.
Wat mij betreft de 22 euro nu al waard (avondje uitgaan was duurder geweest).
Helemaal mee eens. Dit is een van de weinige early access games die direct vanaf het begin gewoon de prijs waard is. Ik heb dan ook veel hoop voor de toekomst van dit spel en ben benieuwd hoe het er uit zal zien zodra (als) het uit early access komt.
Beetje offtopic, maar wat ik bijzonder vond: de epic store zei voordat je het gekocht had iets in de trend van: "wanneer je door gaat verwerp je je recht om binnen 14 dagen zonder opgaaf van redenen je geld terug te krijgen. Alleen hun regel van, als je minder dan 2 uur gespeeld hebt kun je je geld terug krijgen.", maar dat mag toch helemaal niet? De wet staat altijd boven een contract.

Maarja, als je 2 uur gespeeld hebt, weet je wel of het goed bij je werkt, dus eigenlijk helemaal niet gek.
Niet heel gek op zich. Als je het gewoon kon refunden, ongeacht de speeltijd, dan kun je gewoon games kopen, binnen 2 weken uitspelen en toch je geld weer terug vragen. En ze melden het tenminste. Steam heeft dezelfde policy, maar die melden dat niet. Daarbij kom je er pas achter als je een refund aanvraagt. En gezien Steam ook nog niet in de problemen is geraakt hierdoor (en zij hebben het ook ondertussen al enkele jaren), lijkt het wel gewoon te mogen.
er zit nu nog echt te weinig content in satisfactory om het het geld waard te zijn. Er is nauwelijks replayability in satisfactory en geen mods dus zodra je klaar bent met een grote fabriek ben je klaar met de game wat in dit geval binnen 40 uur kan. Waarvan je een groot deel planten zit te verzamelen en op en neer lopen. Ze gaan natuurlijk wel meer content toevoegen maar dat zit er nu nog niet in. Zolang er geen treinen zitten in satisfactory ga ik het spel niet kopen.
Nou 40 uur, voor een game van 30 euro vind ik zeker niet verkeerd. Dat is meer dan menig AAA game van 60 euro biedt. En ik ben het er zeker niet mee eens dat er weinig replayability is, maar ja, dat ligt natuurlijk ook aan de persoon. Ik zelf heb me ondertussen uren vermaakt met het optimaliseren van een kleine fabriek (en ik ben nog niet eens in Tier 3).

Ik ben het er wel mee eens dat het planten verzamelen wel wat minder mag. Een early game manier om de power self-sufficient te maken zou zeker welkom zijn. Nu moet ik steeds elk half uur weer 5 minuten rond rennen en de "e" knop spammen...
Wat ik niemand heb horen zeggen zover..

Hoe zit het met performance? Factorio is 2D en zwaar geoptimaliseerd om die fabrieken aan te kunnen, Ik vermoed dat dit in 3D nog erger word.

Daarnaast runde Subnautica niet eens op hoge settings op een RTX2080 (op 60 fps bedoel ik hiermee dus) dus veel hoop met rendering optimalisaties heb ik niet. Daarnaast is Unreal Engine niet geschikt voor dit soort grote en uitgebreide werelden met zoveel dynamische elementen.
Voor mij buttery smooth op 3440x1440@100Hz, praktisch altijd 60+ FPS. Momenteel zit ik op tier 5 met de nodige automatisering en dat levert geen enkel probleem op, geen stutters of wat dan ook. Ook qua stabiliteit doet deze game het buitengewoon goed.

i9-9900K @ 5GHz op een Code XI
RTX 2080 @ 2070-7800
48GB RAM @ 3600MHz
960 EVO 500GB
Nou is dat nu wel een erg extreme setup haha, zit zelf nog met een i7 6700k en een GTX1080, maar zo te horen klinkt het wel erg redelijk goed atm
Hahaha, holy ship son, dat is een setup voor Tier 9. Tuurlijk loopt hij buttery smooth :P
Hier werkt het prima, ondanks een 7 jaar oude HD7970 in combinatie met een 1800x.

Omdat je hier ook alles met de hand moet bauwen (geen blueprints of construction bots), zijn de fabrieken die je maak ook beduidend kleiner als in factorio.

ik denk niet dat ik er 1600 uur in kwijt kan zoals in factorio, maar ik heb pas 1 map gedaan nu en ben 60 uur bezig en heb net alles van tier 6 geautomatiseerd.

als je van veraf naar je fabriek kijkt zie je ook dat alles wat verder weg zit niet vloeiend loopt, maar slecht elke seconde ofzo geupdate wordt. zou houden ze de CPU load in bedwang, Waar dat bij factorio niet zo werkt, daar word alles elke tik berekend.
Ja zoiets dacht ik al, maar beter dat ze dat doen dan dat het spel op 20FPS draait..factorio verder ook geweldig spel, maar die developers daar zijn ook echt erg into optimisen, daarnaast vanwege de deterministic en simulatie natuur van het spel moeten ze wel alles elke tick berekenen.

Zolang de ratio's maar blijven kloppen (en ook op afstand) en niet dat ivm de lagere update ticks (of dat zou goed puur op rendering kunnen zijn) dat er ineens minder items worden gemaakt (of meer) ofdat de items op de belts ineens raar gaan liggen
Ik denk dat als dat zo was er nogal wat klachten op de discord zou zijn. Balancing en zo.
you'd be surprised.

Ik werk op een 1080GTX met een i5 8600k op een 4k 165hz scherm, en heb heerlijk soepele framerates op een fabriek van ~1000-1500 megawatt.
Soms heb ik last van texture pop-up, en ze gebruiken wat truukjes om geen animatie uit te voeren als het te ver weg is. Dan zie je bijvoorbeeld een belt als een slideshow updaten. Is niet heel hinderlijk. FPS drops heb ik echt als ik naar mijn olieraffinaderij moet, 1500 meter verderop. Ik heb daar een Mk4 belt naartoe lopen (ja, is effe buffelen) om snel op locatie te zijn, en dan merk je dat de engine moeite heeft om de snelheid van bewegen bij te houden in combinatie met het renderen van dat deel van de map. Zodra je aangekomen bent is er geen slowdown meer. Elke keer als ik de game opstart ben ik onder de indruk van de smoothness. Over het algemeen wordt daar op de Discords ook weinig over geklaagd.

[Reactie gewijzigd door Mday op 23 maart 2019 10:36]

Hier draait ie ook perfect op 3440x1440@120Hz:

i9-9900K @ 5.1 GHz
RTX 2080 TI
64GB RAM @ 3600MHz
960 EVO 1TB

;)
Wij hebben er nu zo'n 15 uur inzitten met 3 man sterk en we beginnen nu serieus tegen wat limieten aan te lopen. Of het aan network performance of CPU/GPU performance ligt durf ik niet te zeggen, maar het duurt nu zo'n 5 seconden voor je transport belt is neergelegd. Helaas! Maar, we zijn echt mega enthousiast en het speelt heerlijk weg.
Draait hier vrij beroerd op 4k 60HZ met 8600k en GTX 1070. Meestal 40-70 fps met medium settings, Ik heb een tijdje geprobeerd met full hd maar dat was niet om aan te zien. Zoveel actie zit er niet in dit spel dus <60 fps neem ik eerst maar voor lief.
Ik heb de beta gespeeld samen met een maatje, ik heb mij voor 1 dag prima vermaakt, waar ik bij dit spel wel bang voor ben is dat je er snel op uitgekeken bent, de productie lijnen zijn niet heel uitgebreid, en je hebt al snel het gevoel in herhaling te vallen.

+ goede graphics
+ multiplayer
+ Voertuigen

- Niet heel uitgebreid
- Valt snel in herhaling
- Heeft snel DLC's nodig.
na tier 3 worden de productie lijnen echt wel iets complexer. zeker als je ook geavanceerdere recipes (die je unlocked met die hardeschijven van crash sites) gaat toepassen want die zijn meestal complexer, maar resource efficiënter.

eerst had ik alles in 1 gebouw, tot tier 3 waar je nog bijna niks met koper hoeft te doen. inmiddels heb ik 4 verschillende gebouwen staan, waarvan eentje inmiddels 7 verdiepingen heeft, en eentje 3.

ik heb nu het maken van computers, Heavy Modular Frame en motors geautomatischeerd en zo'n 60 uur in die ene map zitten.
al deze 3 dingen had je straks 1000 nodig om straks tier 7 en 8 te unlocken... al kan je dat nu niet meer zien in deze versie. in de pre-alpha weekend alpha zag je dat wel.

Mijn volgende project is het staal gebouw herorganiseren zodat ik ook daar de geavanceerdere recipeis kan toepassen, en dus meer staal krijg per iron ore.

ik denk niet dat ik hier net als aan factorio 1600 uur (en counting... mede dankzij mod's moet ik er bij zeggen, met name seablock) aan kan besteden.
Maar met de 60 uur die ik me nu al heb vermaakt vind ik het het geld al waard, en er komen straks nog 3 tech tiers bij.
en wie weet, misschien komt er nog een end game resource sink die het ook daarna nog leuk houdt.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 maart 2019 12:57]

Het spel is vooral het perfectioneren van fabriek, dit kan je eindeloos doen. Dit moet je wel leuk vinden, dat is natuurlijk heel persoonlijk, Daarbij zag ik in de dev-video's meer voertuigen waaronder ook een trein.

Het is lang niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld factorio maar april moeten we al wat meer tiers krijgen. De early access versie heeft ook minder content dat de alpha. Daar kreeg ik bijvoorbeeld meer verhaal en kon ik de verschillende edelstenen researchen. Ik heb alles unlocked wat tot nu kan in ongeveer 15 uurtjes in totaal heb ik er al 25 uur inzitten.
Hehe de beta...tot Tier 3 is peanuts.
Wat ik jammer vind is de map slechts 30km² is. Dat is voor een spel van 2019 zeer beperkt. Oudere spellen hebben allemaal grotere maps. En wat hierboven is beschreven dat je snel uitgekeken kunt raken.
Als tier 3 je maximum was zou ik toch even meer spelen in plaats van uitspraken te doen over content.

[Reactie gewijzigd door Eeruku op 23 maart 2019 10:39]

Dit is een beetje hetzelfde als met een Ferrari rijden met 80 op de rondweg om vervolgens te zeggen "ja ik heb gelezen dat hij sneller kan, maar hij is echt niet vooruit te branden".

Overigens blijft het niet bij Tier 6, 7 en 8 komen er later ook nog bij. En met een beetje geluk nog meer. Daarbij noted, het is nog een Early Access.
Heb aardig wat gameplay op YouTube gezien, ziet er zeer interesant uit, van mij mogen alleen de maps wat groter en meer variatie hebben. Maargoed we zullen zien, zeer leuk concept! :)
Ik heb gezien dat er nog 3 andere "maps" beschikbaar waren om in te starten. Dat zal de nodige variatie geven, als de feedback inderdaad wordt dat de huidige omgeving te klein is hebben ze met de nog niet beschikbare omgevingen de vrijheid groter aan te bieden.
Als ik het goed herinner bij het starten van de game, zijn het geen 3 maps, maar 3 verschillende start posities binnen dezelfde map.
Ik meen van een YouTuber gehoord te hebben dat het hem niet gelukt is om bij die ander ogende omgevingen te komen. Wat vervolgens duid op andere werelden. Wellicht iets in de trant van Empyrion?
Werelden te kiezen betreft moeilijkheidsgraad maar achteraf ook nog te kunnen bezoeken?


@TommieBommie is het wel gelukt. Thnx voor het delen van deze info :-)

[Reactie gewijzigd door Fore! op 23 maart 2019 09:10]

Interessant... Ik ben nog niet zo ver in de early access om dat uit te vinden, helaas.
Het is mij wel degelijk gelukt om in deze andere werelden te komen. Je moet kennelijk even zoeken maar de wereld is echt gigantisch.

[Reactie gewijzigd door TommieBommie op 23 maart 2019 09:03]

ik heb de game nu zo een week gespeeld en de map is gigantisch. Ik ben op een gegeven moment in een tractor gestapt en een kant opgereden. En dat was een uur lang mogelijk. De beginposities die je bij de game kiest zijn wel degelijk in een en dezelfde map. Je moet kennelijk even zoeken maar de werelden zijn zeker met elkaar verbonden, ik denk dat jij in je leven niet een fabriek kunt bouwen die zo groot is als die map ;)
meer variatie hebben? Ik heb tijdens het alpha weekend de laatste dag de hele dag rond gereden en de verscheidenheid is echt al wel aanwezig!

woestijnen, grotten, mooie kustlijnen met enorme kliffen, bossen van paddenstoelen, blauwe varen jungles, een werkelijk prachtig bos van spierwitte loofbomen doorkruist met een rustig kabbelend beekje, enorme watervallen die uitkomen in een idyllisch meer. en ik ben echt nog niet overal geweest.
de map is gigantisch, je hebt het in eerste instantie niet door en waarschijnlijk hebben de meeste youtube'rs het niet laten zien maar je kan makkelijk verdwalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True