Subnautica
Als Unknown Worlds Entertainment iets bewijst, is het dat geduld loont. De Amerikaanse studio nam de tijd voor Subnautica waardoor de game is uitgegroeid tot een van de leukste suvivalgames ooit, al heeft Subnautica erg veel last van te langzaam ladende details in de spelwereld. Dat leidt zelfs tot flinke stotteringen. Maar los daarvan valt er eigenlijk weinig aan te merken op de game. In Subnautica is het niet alleen nuttig, maar vooral ook leuk en spannend om de wereld te verkennen. De opbouw is uitstekend. Van een eenvoudige, overzichtelijke, maar toch al uitdagende start wordt de game al snel rijker. Wat de makers heel goed doen is dat er steeds een wortel voor je neus hangt, waarvan je weet hoe je hem kunt bereiken als het je lukt de middelen ervoor te bemachtigen. Zo is in de mooie en levendige spelwereld opvallend veel verhaal verwerkt, dat nog boeiend is ook. De game duurt bovendien met gemak lang genoeg om de aanschafprijs van ongeveer 20 euro volledig te rechtvaardigen.
Minpunten
Eindoordeel
Als er iets is dat No Man's Sky heeft bewezen, is het wel dat een hype rond een game niet altijd samenhangt met succes. Na alle vage beloftes van de makers viel het eindresultaat wat tegen. Het survival-genre was daarna even niet zo heel populair meer. Toch is er alle reden om je overlevingsinstinct weer aan te spreken, want ontwikkelaar Unknown Worlds Entertainment (UWE) heeft zijn zaakjes in Subnautica wel prima voor elkaar. UWE creëerde geen hype, maar koos voor de weg der geleidelijkheid. De studio nam de tijd. Subnautica was al sinds 2014 in early access speelbaar. Eerst enkel onder Windows, en later ook in versies voor OS X en de Xbox One. Met succes, want mede door de feedback van de vroege vogels is Subnautica een behoorlijk goed gepolijste game geworden. Inmiddels is de game officieel verschenen. Voorlopig is er alleen een Windows-versie, maar volgens de makers zal een versie voor de Xbox One snel volgen en staat ook een versie voor de PlayStation 4 op de planning.
Kort gezegd kun je Subnautica zien als 'No Man's Sky onder water', maar dan dus beter uitgewerkt. Je bent hier een naamloze ruimtereiziger die ergens ver in de tweeëntwintigste eeuw leeft, een tijdperk waarin ruimtereizen normaal is, maar het heelal nog lang niet volledig is ontsloten. Je bent er door de Alterra Corporation op uitgestuurd om onderzoek te doen naar planeet 4546B, ergens aan de rand van het universum. Dat gaat niet helemaal goed. Bij aankomst stort de Aurora, het enorme ruimteschip dat Alterra naar 4546B heeft gestuurd, neer. De game begint als je in een kleine escape pod aan het neerstortende schip weet te ontsnappen als hij de laatste meters door de dampkring van 4546B aflegt. Je komt neer op zo'n 400 meter van het schip, net ver genoeg om de impact van de neerstortende Aurora te overleven.
Survival
Wie begint aan de game, kan kiezen uit vier spelvormen. De standaardvorm is Survival, een spelvorm waarin je honger en dorst krijgt, uit kunt drogen en zuurstoftekort kunt krijgen. Je kunt dood gaan in Survival, zoals het hoort binnen het genre. Je kunt ook kiezen voor Freedom, waarin honger en dorst zijn uitgeschakeld, maar je wel aan zuurstoftekort kunt overlijden. Wil je nog meer vrijheid, dan kies je voor de Creative Mode waarin je nooit een gebrek aan zuurstof zult hebben en je bovendien alle blueprints in de game tot je beschikking hebt. De tegenhanger is Hardcore, waarin je maar één leven hebt en je opnieuw zult moeten beginnen als je dood gaat. Survival is op dat punt minder hard. Daarin respawn je weer als je onderweg komt te overlijden, waarbij je als straf een deel van de inhoud van je rugzak kwijtraakt.