Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Intex Aqua Fish met Sailfish Preview

Soepele software op mooie budgettelefoon

25-02-2016 • 16:00

47

Multipage-opmaak

Inleiding

Het is eigenlijk een wonder dat Jolla nog aanwezig was op dit Mobile World Congress. Het optimistische verhaal van vorig jaar over de Jolla Tablet bleek achteraf visserslatijn en het Finse bedrijf ontsnapte een paar jaar geleden ternauwernood aan een faillissement vanwege een financiering die maar niet rond leek te komen.

De aanwezigheid van Jolla dit jaar bleek bescheiden. De grote stand van vorig jaar is ingeruild voor een anoniem wit hokje ergens achter op de beurs, bedoeld voor meetings. We gingen langs, maar er zat op dat moment niemand en er was geen telefoon te bekennen. Jolla had wel een bijeenkomst in een hotel buiten de beursvloer om nieuws te delen over met wie het in zee gaat: het Indiase Intex, het Afrikaanse MiFone en het Nederlandse Fairphone.

Jolla had twee telefoons met Sailfish OS 2.0 om te laten zien. De eerste is een oude bekende, want die is van Nederlandse bodem: de Fairphone 2. Iedereen met dat toestel kan Sailfish zelf uitproberen. De tweede was een geheel nieuw toestel, met een bijzondere naam: Intex Aqua Fish.

De telefoon

Intex is geen bekende naam in Nederland, maar op de stand pocht het bedrijf dat het de grootste smartphonemaker van India is. Om een beeld te geven: het leverde vorig jaar rond de vijftien miljoen smartphones. Daarmee plaatst de fabrikant zich tussen aan de ene kant kleintjes als HTC en BlackBerry, en aan de andere kant iets grotere als Sony.

De naam Aqua Fish klinkt misschien een beetje opvallend, maar daar is een goede reden voor. Aqua is simpelweg een naam die Intex gebruikt voor smartphones, zoals Samsung de naam Galaxy heeft en Sony voor zijn toestellen Xperia gebruikt. De Fish komt uiteraard van Sailfish, het besturingssysteem dat erop draait.

Intex maakt normaal Android-smartphones in de budgetklasse en de Aqua Fish is evenmin een high-end toestel. Hij zal tussen 80 en 140 euro gaan kosten, maar een exacte prijs is nog niet bekend. Hij lijkt veel op de originele Jolla van een paar jaar geleden, met een ontwerp dat uit twee helften lijkt te bestaan. De Aqua Fish heeft echter geen ondersteuning voor The Other Half, het systeem van opklikbare modules voor de Jolla om functies toe te voegen.

Het toestel is een beetje dikkig, maar voelt verder prima aan. Het is gemaakt van een stroef soort kunststof zoals Lumia's van een paar jaar geleden en voelt aan als een duurdere telefoon dan het is. Het is wel wat hoekig, maar een mooie telefoon voor deze prijsklasse.

De specs zijn die van een budgettelefoon. De Aqua Fish heeft een 5"-lcd met een resolutie van 1280x720 pixels. Wat vooral opvalt, is dat het scherm best fel en helder kan, en dat ook het contrast op het oog in orde is. Het wekt de indruk geen bijzonder scherp, maar wel een mooi scherm te zijn. De soc is een Snapdragon 212 van Qualcomm, met vier Cortex A7-kernen op 1,3GHz en een Adreno 304-gpu. Ondanks de naam mag je van deze soc ongeveer evenveel verwachten als van de aloude Snapdragon 400 uit bijvoorbeeld de eerste twee Moto G's van Motorola en veel Lumia-telefoons. Het toestel ondersteunt dualsim en 4g.

De telefoon loopt, ondanks de goedkope hardware, tot onze grote verrassing vlot en vloeiend. Hij heeft alleen moeite bij het laden van iets zwaardere apps, maar mede dankzij het geheugen van 2GB gaat multitasking prima als apps eenmaal geladen zijn.

De 8-megapixelcamera leek niets om over naar huis te schrijven en maakte op de goed verlichte stand vage foto's. De frontcamera bleek helemaal wazige plaatjes te schieten, maar je mag van een dergelijk toestel uiteraard ook niet te veel verwachten.

Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0

Sailfish OS 2.0

De Aqua Fish draait Sailfish OS 2.0.2. Dat lijkt veel op Saiflish OS 1.0, maar omdat veel mensen dat niet zullen kennen, nemen we de basiselementen nog even door. Er is geen traditioneel homescreen met widgets, maar Sailfish is net als BlackBerry 10 gebaseerd op een scherm met openstaande vensters.

Dat zijn live vensters. Als je de telefoon draait, draait het homescreen niet mee, maar de browser bijvoorbeeld kan dan wel de pagina die zichtbaar is roteren: een duidelijk teken dat je inderdaad naar een live weergave kijkt van wat de app aan het doen is. Naast een live weergave van de app kan de software ook controls weergeven in een dergelijk venster. Zo is het mogelijk om snel muziek op pauze te zetten. Apps sluiten gaat via een veegbeweging.

Het hoofdmenu zit 'onder' dat homescreen en is dus te openen door een veeg naar boven. Daarin zijn alle apps op verticale pagina's gerangschikt. Links van het homescreen is de pagina met notificaties te vinden. Dat is een eigen 'homescreen' en geen balk die je naar beneden trekt. Sailfish neemt de ruimte om notificaties weer te geven en wie veel meldingen heeft, zal dus een tijdje moeten scrollen.

Rechts van het homescreen zit een nieuw element: SuperApps. Dat is iets wat het meest lijkt op widgets, behalve dan dat gebruikers het niet zelf kunnen kiezen. De fabrikant of provider kiest wat daar staat. Het zou kunnen dat sommige gebruikers dat aardig vinden, maar het wekt de indruk dat Jolla bloatware heeft ingebouwd. Gelukkig is het geen verplichting om er langs te vegen. De bloatware is ongetwijfeld onderdeel van Jolla's verdienmodel.

Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0

De bediening van de interface verloopt via gebaren. Menu-opties zijn te openen met een veeg naar onderen, waarna ze bovenaan in het scherm verschijnen. Selecteren doe je door het scherm los te laten als de highlight op de gewenste optie staat. Dat is een systeem dat verrekte handig werkt met één hand. Teruggaan naar het homescreen werkt door vanaf links naar binnen te vegen. Via een fade-out verdwijnt de app en verschijnt die in het klein op het homescreen.

Het besturingssysteem heeft een manier om Android-apps te draaien, waardoor er in theorie veel apps beschikbaar zijn. Sailfish OS 2.0 werkt prima, maar niet significant beter of minder dan versie 1.0. Wie goed met besturingssystemen als MeeGo en BlackBerry 10 kan omgaan, zal zich in de interface van Sailfish als een vis in het water voelen. Het is Jolla bovendien gelukt om het goed te laten draaien op budgethardware, en dat kan een belangrijke stap zijn om in delen van de wereld als India en Afrika succes te hebben.

Tot slot

De Intex Aqua Fish die te zien was op de beursvloer is een prototype. De uiteindelijke versie moet op 25 april uitkomen op de Indiase markt en zal vermoedelijk nooit zijn weg vinden naar Europese winkels. Dat is jammer, want meer keuze in besturingssystemen is nooit slecht.

De indruk die blijft hangen is dat de Aqua Fish een veel duurdere telefoon had kunnen zijn. Hij voelt goed aan, heeft een scherm dat er meer dan redelijk uitziet en ondanks de low-end processor werkt hij als een zonnetje. Dat is niet iets wat veel budgetsmartphones kunnen nazeggen.

Daarmee is er nieuwe hoop ontstaan voor Jolla. Het Finse bedrijf, waarvan de roots in de Linux-tak van Nokia liggen, is er nog anno 2016 en dit voorjaar komt eindelijk de tweede Sailfish-smartphone uit. We blijven het met interesse volgen en zijn benieuwd of Sailfish in de oceaan van smartphones wat deining kan veroorzaken.

Reacties (47)

47
46
27
3
0
12
Wijzig sortering
Sailfish OS 2.0 werkt prima, maar niet significant beter of minder dan versie 1.0.

Ik heb de ontwikkeling van Sailfish gevolgd vanaf het begin op de Jolla telefoon. In die ruim twee jaar tijd heeft Jolla het OS talloze updates gegeven en ontzettend veel stabieler gemaakt. Ook zijn er nieuwe functies toegevoegd en zijn er bijvoorbeeld Quick toggles toegevoegd aan het notificatie scherm.

Er valt nog wel wat te verbeteren, maar het is een wereld van verschil met versie 1.0!
Is er ook 4G ondersteuning voor in Nederland. Dan zou het helemaal interessant zijn, aangezien we er hier dan ook echt iets mee kunnen. Het is een mooie telefoon, maar als ze hier geen 4G voor deze telefoon ondersteunen kun je alleen wifi nog gebruiken. Dus het lijkt me een mooi alternatief voor huidige low-budget telefoons, maar dan wel met 4G ondersteuning indien mogelijk.
De telefoon draait op een Snapdragon 212 deze heeft gewoon ondersteuning voor de volgende netwerken Global Mode
* LTE FDD and TDD
* WCDMA (DC-HSDPA, DC-HSUPA)
* TD-SCDMA
* EV-DO and CDMA 1x
* GSM/EDGE
Dus gewoon ondersteuning voor 4G
Hierbij wil ik toch een kleine kanttekening plaatsen. Dat de SoC al deze verbindingsmogelijkheden aankan wil nog niet zeggen dat deze ook allemaal ondersteund worden op de telefoon. De telefoonfabrikant bepaalt wat er aan netwerk beschikbaar komt. En helaas is het aanpassen van die voorkeuren door tweaken niet de gemakkwlijkste klus.

Ter voorbeeld mijn XiaoMi Mi4c met Snapdragon 808 heeft alleen FDD LTE beschikbaar op 1800 en 2100MHz, terwijl in Europese telefoons met dezelfde chip de in Nederland belangrijke 800 ook beschikbaar is. Er zit dus verschil in wat de SoC zelf en telefoon kan.
- 4G: band 3 (1800MHz), band 5 (850MHz), band 40 (2300MHz)
- 3G: band 1 (2100MHz), band 8 (900MHz)
Bron http://reviewjolla.blogspot.nl die het van een the Product Manager of Smart Devices at Intex heeft
Oké, dan zal ik er eens over gaan denken. Alleen is het jammer dat ze geen Google-Play services aanhouden, dus in-app aankopen gaan sws al niet werken.
Als deze telefoon uitkomt hoop ik dat tweakers er een review over doet. Dan met name het Android gedeelte: kan deze telefoon een budget Android telefoon vervangen?

Als er een water dichte Jolla telefoon met een goede camera uitkomt, zou ik hem best kopen.
Heb zelf de Jolla met Sailfish 2.0(.1.7), en heb daar wel de playstore en services op geïnstalleerd.
In-app kopen werkt, en mocht dat niet werken (sommige apps maken geen verbinding blijkt), dan kun je alsnog via je browser de playstore de aankoop doen.

Groot nadeel (voor mij) is wel dat Sailfish 2.0 huidig nog steeds de Android KitKat runtime heeft.
In theorie zou je veel Android apps kunnen draaien op Sailfish OS 2.0, maar in praktijk gebruiken de meeste apps (onderdelen van) Google Play Services. Ik vraag me af of hier rekening mee is gehouden. Als dat wel het geval is zou dit een hele mooie oplossing zijn.
Dat "de meeste apps" de play services gebruiken is overdreven. Je kunt de play services wel installeren, met een howto.

Voor mij is de afwezigheid van de play services echter juist een voordeel, omdat ik geen behoefte heb aan permanent-draaiend google-spul op mijn hardware. Jammer dan van de apps die bij het ontbreken daarvan niet werken, die zullen geen (reclame)inkomsten aan mij kunnen verdienen.
Precies, dat is voornamelijk het grote voordeel van Sailfish: wij zijn de baas, niet de fabrikant.
Hier schrik ik wel van:
Rechts van het homescreen zit een nieuw element: SuperApps. Dat is iets wat het meest lijkt op widgets, behalve dan dat gebruikers het niet zelf kunnen kiezen. De fabrikant of provider kiest wat daar staat. Het zou kunnen dat sommige gebruikers dat aardig vinden, maar het wekt de indruk dat Jolla bloatware heeft ingebouwd. Gelukkig is het geen verplichting om er langs te vegen. De bloatware is ongetwijfeld onderdeel van Jolla's verdienmodel.
Hopelijk bouwt Jolla dit goed dicht door ze nul kans te geven de gebruiker actief te hinderen, zoals bij Android bijvoorbeeld gebeurt. Daar kun je bloatware niet verwijderen, tasten ze je privacy aan en blijft het continu ergens draaien. Eng dus.
Hopelijk bouwt Jolla dit goed dicht door ze nul kans te geven de gebruiker actief te hinderen, zoals bij Android bijvoorbeeld gebeurt. Daar kun je bloatware niet verwijderen, tasten ze je privacy aan en blijft het continu ergens draaien. Eng dus.
Heb je wel eens met Android gewerkt? Dit is namelijk gewoon niet waar. Al sinds jaar en dag kan je bloatware / systeem apps uitschakelen. Die draaien dan dus ook niet. Er zijn maar enkele apps die je niet kan uitschakelen en die zijn vaak nodig voor het systeem. Zelfs Google Apps kan je prima uitschakelen.
Klopt. Maar dan moet je wel rooten en dat is geen gebruiksvriendelijke actie.
Voor het uitschakelen van apps in Android heb je geen root nodig. Om systeem apps van het apparaat te verwijderen is wel root nodig.
Zoals akerssies zegt heb je inderdaad geen root nodig.
Probleem is dat veel van de bloatware van de fabrikant als systeemapp geinstalled wordt. Dan kan je ze dus niet uitschakelen/verwijderen zonder root.
Ook die kan je gewoon uitschakelen, het maakt niet uit of het een geinstalleerde of preinstalled app is. Er zijn alleen enkele uitzonderingen, in ieder geval bij Samsung telefoons, maar je kan praktisch alles uitschakelen.
Hier op mijn LG ook niet, door die nieuwe functie heb ik een unbloated versie van de telefoon, maar omdat er een tmobile sim-kaart inzit word die wel bloated met allerlei apps van T-mobile.

Die apps zijn dan ook niet te wissen of uit te schakelen, evenals eigenlijk alle apps die erop staan
dus je wil zeggen dat als jij naar installingen/opslag/apps gaat, dat je daar geen knop hebt staan bij normale apps "verwijderen" en bij systeminstalled-apps 'uitschakelen'?
echt vreemd; want ik heb al veel androids gehad (geen lg) van verschillende merken en overal kon ik apps daar uitzetten (ook notificaties uitzetten)... het enige dat je dan nog krijgt is een updatemelding van google play store, maar die kan je dan negeren, anders ben je extra ruimte kwijt van je userspace om die systemapps hun updates te installen.

Momenteel ben ik met een samsung A3 bezig; en ook daar kon ik alles wat ik niet wou gewoon uitschakelen of verwijderen. zelfs die homescreen spullen zijn uitgeschakeld (dit kan ook bij htc trouwens, zodat je telefoon niet constant je sociale netwerken afstruint naar updates). Spul zoals dropbox, twitter, samsung store; allemaal system apps die meegeleverd worden, zijn bij mij uitgeschakeld vanaf dag 1 dat ik het toestel gebruik. (ik twitter niet, ik gebruik box.com/gdrive/onedrive, en koop niks aan in een 3rd party store)
Nee heb ik bij veel apps er niet bij staan, dit is een veel gehoord probleem bij lg (zie ook dit: https://forum.t-mobile.nl...stomization-update-260346)

Door de update krijg je ook allemaal reclame van t-mobile die niet uit te schakelen is, is gewoon geblokkeerd.

Daarom heb ik zelf ook AOSP voor het toestel gecompiled en draai ik die ;)
Probeer eens een recente asus tablet.
Daar staan een boel apps op die je niet kunt uitschakelen.
Als je die naar "App uitschakelen" sleept dan krijg je de melding "Deze toepassing kan niet verwijderd worden". Sleep je de app naar "App-info" dan is de Uitschakelen knop grijs en niet bruikbaar.

Op mijn oude asus (me-173x) is nog alles te verwijderen, op nieuwe asus tablets niet meer. De reden voor mij om geen asus meer te kopen :-(
Beetje jammer dat een OEM als Asus dan die functie die Google erin gebouwd heeft geblokkeerd heeft....
Hopelijk komt de custom Rom-community op het moment dat dit OS een beetje momentum krijgt ook in actie.
Er is nog nooit behoefte geweest aan een custom-rom Sailfish, zo ver ik weet (in 2+ jaar tijd). Dat komt omdat er weinig toe te voegen is (hooguit qua GUI).
Maar: wie weet. Ik denk trouwens sowieso wel dat het er uit is te slopen, nu kun je ook in een paar klikken root-toegang krijgen, out-of-the-box.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 14:05]

Het is in principe gewoon een app die "full screen" aan de rechterkant van het homescreen draait. Je kunt zelf instellen welke app daar draait, ik weet alleen niet zeker of de UI optie daarvoor al beschikbaar is, zou wel moeten gezien de roadmap https://sailfishos.org/developmentroadmap/ (zie Q2/juni 2015)
Enabler for setting any app as partner space window

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 22 juli 2024 14:05]

Volgens mij kan je die apps prima draaien als de Play Store niet geïnstalleerd staat, alleen werken dan die features die er gebruik van maken niet (In App Purchases? Verder nog iets?).
Het verschilt per app. Sommige apps kun je inderdaad gewoon draaien zonder de services, zo miste een bepaalde game die ik had geïnstalleerd bijvoorbeeld de leaderboard functionaliteit. Anders apps hebben echter wel echt de Play Store Services nodig, volgens mij een paar Google apps waar ik destijds tegenaan liep. Over het algemeen had ik echter geen problemen met apps installeren, het is alleen even zoeken waar je ze vandaan haalt. Zelf gebruikte ik een combinatie van Amazon, Yandex en XDA-developpers om apps binnen te halen.

[Reactie gewijzigd door Tweekzor op 22 juli 2024 14:05]

Anoniem: 16328 @Wolfos25 februari 2016 16:30
Voor veel apps zijn Google Play Services 'nodig'. Als je de functionaliteit niet verwijderd met bijv. Lucky Patcher krijg je bij sommige apps constant een popup dat Play Services ontbreekt. Sommige apps werken overigens sowieso niet zonder Play Services, maar goed dat weet je als je een toestel koopt wat niet Android Google draait.
... maar in praktijk gebruiken de meeste apps (onderdelen van) Google Play Services.
Dit lees ik vaak bij discussies over niet-android systemen.
Maar welke apps kunnen echt niet zonder Google Play Services?
Zijn het voornamelijk spelletjes en social media? Want die heb ik inderdaad niet op mijn Android telefoon zonder Google Play Services, maar verder werken alle apps die ik gebruik, voorzover ik weet, gewoon goed.

Enkele apps die ik gebruik:
Veiligheid/Privacy: OpenKeyChain, AFWall+, Keepass2Android, SSHFSAndroid;
Communicatie: Telegram, WhatsApp, CSIPSimple, K-9 Mail;
Anders: ES File Explorer, OSMAnd, Titanium Backup, XiiaLive, WPS Office, Zooper Widget, Tasker, Sparse RSS.
Veel van de apps die je noemt zijn te installeren via F-Droid
Whatsapp apk kun je van hun eigen site downloaden: http://www.whatsapp.com/android/
Ik ben benieuwd of Sailfish ook interessant is voor bedrijven die veilige telefoons willen bouwen. Turing Robots Industries heeft namelijk Android ingewisseld om gebruik te maken van Sailfish OS. Ik hoop dat dit een extra zetje in de rug zal zijn voor Jolla.

nieuws: Beveiligde Turing Phone krijgt Sailfish OS in plaats van Android
Anoniem: 16328 @Kiswum25 februari 2016 16:25
Turing... echt van die luchtfietsers. Als die telefoon, tegen die tijd flink verouderd, er eindelijk is dan gaan we het zien.
Ik kreeg zojuist het bericht onder ogen dat Turing het pand gaat innemen van Nokia. Daarmee verhuisd de productie van Californië naar Finland. Het land van Nokia, het land van betrouwbare telefoons. Deze stap zal ervoor zorgen dat de beveilging nog beter zal worden doordat ze niet meer onder de Amerikaanse vlag opereren. Samen met Sailfish OS, zal het een telefoon worden die snel en veilig is. Helaas is de prijs wel erg hoog, te hoog om "even" aan te schaffen voor een review.
Voor 100 euro zou ik ook best interesse hebben. Ik wil alleen wel een goede camera dus dan zit je toch snel rond de 150 euro of meer toestellen. Het multitask scherm heeft wel iets weg van BB10.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 22 juli 2024 14:05]

Als je weet dat de oprichters van jolla veelal uit de maemo/meego tak van nokia kwamen, en BB10 flink de mosterd gehaald heeft bij de nokia n9, is het niet zo verwonderlijk dat veel elementen in sailfish ook wat weg hebben van BB10.
Ik hoop dat deze telefoon een succes wordt in India en omstreken. Dan kan Jolla er wat aan verdienen en mij restitueren voor mijn phantom Tablet ;)
Voor zover ik weet ik Sailfish OS nog niet beschikbaar voor de Fairphone 2, anders zou ik hem nu wel al testen :P
Anoniem: 532949 25 februari 2016 19:46
Stel ik heb een HTC one m8 met root toegang, is er dan een mogelijkheid dit os erop te zetten ? Ga over een paar maanden waarschijnlijk een ander toestel nemen, maar zou dit wel erg interessant vinden om eens te proberen. Is er misschien iemand die hier meer over kan zeggen ?
Er is een alfaversie van Sailfish voor de Oneplus One. Toen ik die testte was het nog niet bruikbaar, maar dat kan ondertussen beter zijn.
Voor andere foons:
http://forum.xda-developers.com/jolla-sailfish/general/
Geen HTC one m8, helaas
Ah bedankt, hw is wel vergelijkbaar :) ik hoop dat hij inmiddels verbeterd is. Wat deed het niet ? Of starten hij gewoon niet ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532949 op 22 juli 2024 14:05]

Het kan aan mij liggen maar wat een slecht gekozen naam joh.
Intex Aqua Fish. klinkt als speelgoed voor in het zwembad of iets dergelijks

Zie ook de Intex Lazy Fish of de Intex Tropical Fish
http://i.imgur.com/9b5hO0U.jpg
http://i.imgur.com/6fvLUD6.jpg
Anoniem: 16328 @Razzah25 februari 2016 17:07
En Sailfish klinkt wel als een OS wil je zeggen?
Of Windows.

'Intex Aqua Fish' klinkt origineler dan 'Apple iPhone', en bevat de info die je moet weten:
Producent = Intex
Apparaat = Aqua = smartphone
OS = Sailfish.

Mooi toch?
Aer Bird
Terram Zebra

Zo kan je wel wat grappige namen maken :+

[Reactie gewijzigd door t_o_c op 22 juli 2024 14:05]

Ik zie dat de usb poort aan de bovenkant zit. Dat is voor mij al een no-go. Ik had dat toen ik een galaxy S1 had. Wat is dat onhandig i.c.m. een dock!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.