Jolla heeft de Jolla C aangekondigd. De nieuwe smartphone van het Finse bedrijf krijgt een 5"-scherm, Qualcomm Snapdragon 212-quadcoreprocessor geklokt op 1,3GHz en 2GB ram. Het toestel is bedoeld voor ontwikkelaars en enthousiaste volgers van Sailfish OS.
De Jolla C moet vanaf juli verscheept worden naar degenen die er een weten te kopen. Dat kunnen gebruikers doen door zich in te schrijven voor het Sailfish Community Device Program. Binnen dat programma is er ruimte voor duizend leden, die allemaal een Jolla C toegestuurd krijgen. Lidmaatschap kost 165 euro op basis van het Nederlandse en Belgische btw-tarief. Hiervoor krijgen gebruikers ook ondersteuning vanuit Jolla bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van apps. De eerste vijftig tot honderd leden krijgen een uitnodiging voor een speciaal community-evenement in juni in Helsinki. Ook voor andere evenementen kunnen ze uitnodigingen krijgen. Opvallend is dat gebruikers dus niet betalen voor de smartphone, maar voor een plek in het programma.
De Jolla C draait op Sailfish OS 2.0 en het 5"-scherm heeft een resolutie van 1280x720 pixels. De vervangbare accu heeft een capaciteit van 2500mAh en het opslaggeheugen telt 16GB, maar er is ook nog ruimte voor een microsd-kaart met maximaal 32GB capaciteit. Aan de achterkant zit een 8-megapixelcamera en voor een 2-megapixelcamera. Ook is er ondersteuning voor 4g. Het toestel doet in veel opzichten denken aan de Intex Aqua Fish. Mogelijk gaat het om dezelfde hardware en is alleen het logo aangepast.
Op de Jolla C zit beperkte garantie: als het toestel bij levering defect is, kunnen gebruikers deze zonder problemen terugsturen, maar Jolla biedt geen dekking voor defecten die zich op een later moment voordoen. Het bedrijf mikt dan ook niet op reguliere consumenten met het toestel.
Jolla heeft ook laten weten dat het inmiddels 80 procent van de terugbetalingen voor de Jolla Tablet heeft verricht. Het bedrijf heeft duizenden bestellingen voor het apparaat binnengekregen via Indiegogo, maar doordat veel componenten van de tablet op een gegeven moment niet meer leverbaar waren, was het Finse bedrijf genoodzaakt om klanten hun geld terug te geven. Door financiële problemen lukt het het bedrijf niet om dat in één keer te doen.