Meta opent eerste fysieke winkel met VR- en AR-demo's in VS

Facebooks moederbedrijf Meta opent volgende maand zijn eerste fysieke winkel. De winkel komt in Californië te staan en draait om de VR- en AR-producten die het bedrijf verkoopt. In de winkel kunnen consumenten die producten kopen en ze met demonstraties uitproberen.

In de Meta Store komen demonstraties van de Quest 2, de Portal-apparaten en de slimme Ray-Ban Stories-bril. Bij de Quest 2-demo kunnen mensen de games Beat Saber, GOLF+, Real VR Fishing of Supernatural uitproberen met de VR-headset. Anderen kunnen zien wat de speler in die demo ziet, door een ledscherm aan de muur. Spelers krijgen daarnaast een 'mixed-reality'-videoclip mee van een halve minuut met fragmenten uit hun demo.

Bij de Ray-Ban Stories-demo wil Meta laten zien hoe gebruikers met de bril foto's kunnen maken en video's kunnen opnemen, en deze opnames kunnen delen. Ook moeten klanten verschillende monturen, kleuren en lenzen kunnen uitproberen. Met de Portal-demo kunnen mensen de videobelapparaten uitproberen door onder meer met een verkoopmedewerker van Meta te videobellen en andere functies te gebruiken.

De Meta Store is ongeveer 144 vierkante meter groot en opent op 9 mei. De winkel komt dichtbij Meta's Reality Labs-hoofdkantoor te staan, waar het aan VR- en AR-applicaties werkt. De metaverse komt ook aan bod in de Store. "We verkopen de metaverse niet in de winkel, maar hopelijk weten mensen iets meer over hoe onze producten ze zullen helpen om daarmee verbinding te maken", zegt Martin Gilliard, hoofd van de Meta Store.

In de winkel kunnen consumenten Quest 2-headsets en -accessoires kopen, evenals Portal-apparaten. De Ray-Ban Stories-brillen zijn niet in de winkel te koop. Of Meta meer Stores wil openen, is niet bekend. Meta werkt al sinds 2020 aan de Store-plannen, bleek eerder uit interne documenten. Naast de fysieke winkel, voegt Meta een Shop-tab toe aan zijn website zodat daar Meta's producten gekocht kunnen worden.

Door Hayte Hugo

Redacteur

26-04-2022 • 10:21

39 Linkedin

Lees meer

Reacties (39)

39
39
26
0
0
13
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoelang dit interessant blijft. Overal valt te lezen dan fysieke winkels steeds minder populair worden. Bijzondere keuze om dan nu een winkel te openen.
Ze verkopen er toch niks? Het is meer om mensen aan te trekken het live te aanschouwen en ze de virtuele ruimte in te lokken als zijnde “you can be who ever you want to be”.

Met de huidige globale economische crisis waaron steeds meer mensen tot het uiterste wordt gedreven in hun financiele positie gaan ze een wereld aanbieden waarin alles goedkoper lijkt met hun virtuele token en digitale goederen om zo de mind te bespelen van mensen dat ze in een virtuele wereld weer een gelukkig(er) bestaan hebben. Maar uiteraard is dit weer kassa voor FB en zijn aandeelhouders.

En ondertussen wordt het leven van de gebruikers irl verwaarloosd. En zo hebben ze hun in de tang. Een afschuwelijk idee dus.
.
In de winkel kunnen consumenten die producten kopen en ze met demonstraties uitproberen.
'In de winkel kunnen consumenten Quest 2-headsets en -accessoires kopen, evenals Portal-apparaten
Dus ze zijn er wel van plan te verkopen. Wat mij ook logisch lijkt, als je iemand dan daadwerkelijk geinteressert is, ze gelijk de producten mee kunnen nemen en zo op de 'impulsen' in spelen.
De huidige staat van AR/VR is niets meer dan een soort Second Life of Playstation Home met een VR bril op. Erg knullig, en je kan er ook niets dat je niet beter IRL kan. Zelfs gamen is in veel gevallen beter / eenvoudiger zonder VR dan met. Dit is gewoon gedoemd om te floppen.

Tussen wat er nu bestaat / kan met de technologie en het scenario dat jij beschrijft zit nog wel een wereld van verschil.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 26 april 2022 13:21]

Dit is juist om het grote publiek kennis te laten maken met deze tech. Voor de grote meerderheid is dit nog totaal onbekend terrein. Maar deel wel je mening, hoe lang blijft dit 'nodig'.
Waarschijnlijk is dit gewoon om de bekendheid van de producten een boost te geven. Dit is ook typisch iets wat je moet 'ervaren', alleen een filmpje kijken erover geeft geen representatieve ervaring.
De vraag is eerder hoelang blijft VR/AR nog. Retail zal altijd blijven, bepaalde producten, bepaalde merken lenen zich gewoon niet voor online. Daarnaast is de ervaring van winkelen voor sommige mensen ook (veel) geld waard.

Echter hoewel Meta/FB miljarden in AR/VR pompt, zie ik in mijn kennisenkring niemand meer gebruik ervan maken en hier zitten toch wel een aantal die-hard gamers tussen die graag cutting edge willen zijn. Voor me eigen zie ik het gewoon nooit gebeuren in de huidige vorm. Ik heb geen intresse om me eigen af te sluiten, ik heb geen zin om een ruimte vrij te maken. Ik game misschien niet zoveel meer maar als ik game wil ik gewoon even ontspannen. Er is gewoon geen enkele toegevoegde waarde voor VR/AR zeker zoals we nu kennen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat dit soort retail nou opeens wel rijen gaat trekken. Waarom zou ik "erop uit gaan" om hiermee te knoeien? Sterker de casual shopper wat moet die hier nou mee?

Ik zou enkel graag op termijn nog de Glastron van Sony terug willen zien, een gigantisch scherm voor wanneer ik onderweg ben wanneer ik me wel wil afsluiten in een vliegtuig.
Ik kan me dan ook niet voorstellen dat dit soort retail nou opeens wel rijen gaat trekken. Waarom zou ik "erop uit gaan" om hiermee te knoeien?
Toch zie ik mezelf daar wel even 1 keer naar binnen gaan om te testen. Ik heb zelf VR nooit kunnen proberen omdat niemand in mijn omgeving er 1 heeft. Ik leef van een uitkering dus om even als impuls aankoop te doen zie ik ook niet zitten. Want wat als ik er niet goed tegen kan. Die risico wil ik niet lopen. Zou ik dit eerst kunnen proberen wie weet, misschien dat ik er dan wel 1 koop. Het zal dan vast niet de Facebook VR worden omdat ik geen goede pc heb en ik zie mezelf ook nog niet lopen in hun Metaverse. Maar misschien dan wel de Sony PS5 VR headset.
Coolblue opent juist weer winkels.
Waar ze wat mij betreft een gigantisch risico mee nemen, aangezien ze zich zo tegenover echte dozenschuivers uit de markt prijzen. Ik was er laatst (hier in Antwerpen) voor een herstelling van een telefoon, en aangezien ik de tijd had en de mogelijkheden, heb ik er 2 uurtjes de medewerkers zitten observeren. Gemiddeld waren er 10 medewerkers letterlijk niets aan het doen, er liepen er ook nog eens 2-3 die bezig waren met mensen de weg te wijzen of koffie aan te bieden.

Ik kreeg een enorm MediaMarkt gevoel, waar ik me ook altijd van afvraag wat die medewerkers eigenlijk bijdragen. Ik snap dat er een doelgroep is die niet zo technisch is aangelegd of op Tweakers komt, maar van die hangbejaarden die uiteindelijk toch niets kopen en enkel gratis koffie komen slurpen, daar kan je die 10 medewerkers toch niet van betalen.

Ze zijn groot geworden door dozen te schuiven, ik denk dat ze wel eens flink uit de bocht kunnen gaan door nu de indruk te wekken dat ze een echte winkel zijn.
Mja, er zijn toch nog veel mensen die dingen willen kunnen aanraken / voelen / ruiken, de winkelstraten zijn ook opnieuw drukker bevolk post-lockdown. Zeker bij VR/AR, waar mensen dit willen kunnen ervaren vooraleer ze een aankoop gaan doen. Met enkel digitale verkoop bereikt Meta nu vooral de believers, geen ruimer doelpubliek.

Meta is begonnen met digital only, maar gaat nu naar een hybride model tussen digitale en fysische verkoop. Het is een balans oefening waar je de klassieke retailers omgekeerd opschuiven van fysiek naar fysiek + digitaal.
Ik woon zelf in een winkel centrum en voor de lockdown moest ik echt even wachten als ik met de motor op donderdag avond de winkel straat door wilde. Echt stapvoets.

Nu kan ik met gemak meestal doorrijden, er zijn wel voetgangers maar er zitten grote gaten tussen waar je met gemak nog met een auto doorheen kan rijden.

Er is echt iets aan het veranderen. Ik merkte ook op de Coolblue winkels opent in een ander commentaar wat toch een verandering is want de MyCom Dixon Expert BCC zijn juist weg uit Almere stad.
Ik heb juist het idee dat de dozenschuivers steeds minder populair worden. Er zijn natuurlijk heel veel winkels die inhoudelijks niks toevoegen aan een product anders dan het uitstallen ervan, waardoor je producten 'in het echt' kan bekijken/vergelijken.

Maar als je kijkt naar 'speciaalzaken'/boetieks die een product hebben waar mensen daadwerkelijk behoefte aan hebben (en/of een klein reisje voor over hebben), die doen het over het algemeen nog gewoon goed.
Volgens mij hebben die fysieke winkels juist voor veel extra marge gezorgd voor bijv Apple. Deze meta store lijkt best wel op de Apple stores.
https://www.reuters.com/b...il-chief-says-2021-06-24/

Ik was laatst in de Apple store in San Francisco en nu ben ik inmiddels vast wel gehersenspoeld maar het had wel aantrekkingskracht haha

[Reactie gewijzigd door Menesis op 26 april 2022 12:28]

Het lijkt me meer een tech-experience showcase met als primair doel journalisten te faciliteren dan een winkel. Zeker gezien ze niets verkopen in de winkel. Het design lijkt te zijn geïnspireerd door opticien interieurs .
Er staat in het artikel dat ze headsets en accessoires kunnen kopen. Ik denk juist wel dat dit soort winkels kunnen helpen om VR populairder te maken. Zo'n VR bril is geen impulse aankoop omdat je over het algemeen niet in staat bent het te proberen. Er is toch wel wat ruimte nodig om echt het gevoel te hebben dat je ergens anders bent en er kunt rondlopen. Facebook probeert van de metaverse een ding te maken, maar daar hoort een push zoals deze bij.
Niet kunnen proberen maar wel kunnen kopen geeft toch niet uitsluitend impuls aankopen?

Dankzij reviews (van tech-sites) kun je toch nog steeds gewoon een inschatting maken?

En Meta probeert van alles.... O-)
Nee dat is geen impulsaankoop. Je kunt ook techreviews lezen, ervaringen van anderen erop naslaan, gebruiksaanwijzingen lezen en zonder het van te voren te proberen wel bestellen.

Een impulsaankoop is een aankoop die je zo maar op dat moment doet zonder erover na te denken van iets dat je waarschijnlijk ook al niet nodig had.
Uit de tekst:
In de winkel kunnen consumenten Quest 2-headsets en -accessoires kopen, evenals Portal-apparaten.
Ze verkopen toch juist wel de VR-headsets? Ze verkopen alleen niet de Ray Ban Stories-brillen. Of lees ik het nu verkeerd :P.

[Reactie gewijzigd door FictionalFridge op 26 april 2022 11:02]

Nouja, lijkt dus deels ook wel op al die Samsung/Apple stores..
Ik weet niet of ze zich alleen richten ook op Meta software, maar als ze ècht mensen willen overtuigen van de kracht van hun VR hardware, kunnen ze het best zorgen voor een mooie race en vlieg sim rig.

Ik denk dat veel mensen "weggeblazen" worden als ze voor het eerst in VR DCS World of een van de racing sims stappen.

Menig gamer hart zal sneller gaan kloppen en zal niet meer terug willen naar "pancake"


Hoe dan ook, en ook al is dit Meta, als VR liefhebber juig ik alles wat de VR ontwikkeling bevordert, van harte toe :)
Racing Sims zijn echter niet comfortable voor iedereen. Als iemand dan in de winkel misselijk wordt mis je echt een klant. Die persoon pakt voorlopig geen VR bril op en verspreid ook zijn slechte ervaring.
Wat dat betreft snap ik die app Oculus TV ook niet. Dat staat vol met de allerslechtste voorbeelden die VR sickness triggeren.

Beter om met stationaire games te beginnen.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 26 april 2022 12:31]

Heb je inderdaad wel een goed punt. Racing en vliegen in VR is niet iedereen meteen tegen bestand (alhoewel je het zelf natuurlijk zo gek kunt maken als je wilt. Rechtuit tussen de wolken door vliegen in een F-18 in DCS met een mooi ondergaand zonnetje erbij, is waarschijnlijk minder ziekmakend dan Supernatural. Gewoon niet meteen loopings gaan maken ;) )
ja goeie, als je op grote hoogte vliegt is het effect niet zo sterk idd (en alsnog erg indrukwekkend).
Deels met je eens. Mooi om te zien welke mogelijkheden deze technologie ook weer schept. Maar er zit uiteraard, net als bij alles, ook een negatieve kant aan. Gisteravond in Dispatches op Channel 4 een aflevering over the metaverse.

Er wordt nog flink geworsteld met discriminatie, sexual harassment, homofobie, etc. Chatrooms waar minderjarigen gewoon in aanraking komen met pedofilie. En ja, je kunt een bubbel gebruiken zodat mensen niet dichtbij kunnen komen. Ja, je kunt mensen blocken. En ja, je kunt mensen rapporteren. Maar zeker dat laatste is lastig, omdat dat vaak achteraf via een formulier moet en kom dan nog maar eens op een gebruikersnaam.

De hele controle en naleving van zogenaamde gebruikersvoorwaarden laat echt nog te wensen over. De partijen zelf komen dan natuurlijk weer met prachtige zinnen over hoe goed ze bezig zijn en wat er allemaal kan. En Meta? Die zegt gewoon: wij zijn een platform, geen aanbieder van die chatrooms.

Zelf denk ik toch steeds meer dat we, net zoals met privacy by design, ook iets moeten hebben om bovenstaande veilig en goed geregeld te hebben voordat die hele meuk online komt.
Iets meer serieuze toepassingen (al dan niet ook games) zouden leuk zijn.
Ik vind het zelf leuk om stereo-afbeeldingen te maken van HiRise satelliet beelden en Perseverance Rover:
Zou leuk zijn als ik daar een (expositie) VR galerij bij zou kunnen maken, dat kun nu nog volgens mij nog niet met eigen stereo-afbeeldingen (dus zonder eigen world (re)building). Een snelle pop-out zou daar de oplossing voor zijn denk ik.

Ook leuk als VR demo: Mission: ISS

Side by side afbeeldingen van me (zie ook bijv. r/ParallelView):
https://www.dropbox.com/s...MeALEiT5STtvs0mppSHa?dl=0
Niet zo heel bijzonder: Hier bij de FNAC kan je ook regelmatig de Quest 2 uitproberen.

En veel meer heeft Meta momenteel niet te verkopen op dit gebied. Al ben ik benieuwd naar de aankomende opties zoals de Cambria.
Maar liefst 144 vierkante meter groot? Dan moet je iedereen op een stoel vastbinden tijdens de VR-ervaring om te voorkomen dat men elkaar voor de voeten loopt.
Super, ik wens ze veel personeel toe.
Lekker in Amerika laten die rommel. Ik wens dit experiment een stille dood toe.
Wederom een verwoede poging om iets populair te maken van iets wat eigenlijk al 30 jaar bestaat en nooit goed van de grond is gekomen om diverse redenen: VR. Ik vermoed dat het niets gaat worden.. net als de 3D televisie of bioscopen. Mensen willen dit niet..
VR kan wel goed komen, maar de huidige prijs is het nog te hoog voor mainstream.
een goede VR incl hoge geluidskwaliteit voor een goede prijs zie ik wel zitten
"mensen willen dit niet"?

Blijkbaar ben ik geen mens volgens jou dan.. en bedankt.. :/

Geloof me, in de sim-wereld is VR niet meer weg te denken.


@Kol Nedra: Wat kost een gemiddelde hoge resolutie wide screen gaming monitor (waar je ook een krachtige pc voor nodig hebt)?
VR is écht al lang niet meer alleen maar voor supercomputers geschikt. (ik speel DCS World met een HP Reverb G1 en een "oude" GTX1080ti. Loopt als een zonnetje en ik heb er geweldig veel plezier mee. En dan is DCS in VR een van de meest zware games om te spelen)

[Reactie gewijzigd door Bloedvat op 26 april 2022 15:28]

Ik ben er niet helemaal in thuis, want ik heb zelf naast mijn Reverb genoeg aan een simpel oud low res schermpje ;), maar ik zag laatst dit artikel hier op Tweakers, en toe dacht ik: voor €500 heb je ook een prima VR headset (en tweede hands een heel goeie :P )

reviews: Ultrawide monitoren - Vijf keer VA voor vijfhonderd euro

[Reactie gewijzigd door Bloedvat op 26 april 2022 15:36]

mensen willen dit niet, nee
anders waren we allang aan het shoppen met een VR bril op de neus..
Genoeg voorbeelden: VRML, Web3D, HaloLens, etc..het komt maar niet van de grond.

Waar is Second Reality gebleven?
Als het gaat om gamification, werkt Roblox, Minecraft en dergelijke werelden perfect.. maar niet om even boodschappen te doen of een jurkje te kopen.

Dat is waar het Meta om gaat

[Reactie gewijzigd door DeCo op 26 april 2022 15:34]

En weer dat "statement"... Je vind mij, en al die andere mensen met mij die VR helemaal geweldig vinden, dus écht geen mensen he?

Heel veel mensen (misschien niet hier aanwezig) willen dit dus wel.. Dus het zou je sieren als je iets terughoudender wordt in je: "mensen willen dit niet"

Kijk anders (alleen al op Tweakers) eens even naar de diverse VR forum topics...
Niche... wellicht, maar "mensen willen dit niet"?


Edit: Even voor de goede orde, ik heb helemaal niks met Meta.. Ik weet niet wat ze precies allemaal doen en het interesseert me ook niet (ik ben die ene Nederlander zonder FaceBook), maar van VR en nieuws/ontwikkelingen daar rondom, wordt ik enthousiast. VR komt van ver en is in het verleden al tevergeefs geprobeerd, maar eindelijk zijn we in een tijdperk beland waar PC's krachtig genoeg zijn voor een mooie VR ervaring.

[Reactie gewijzigd door Bloedvat op 26 april 2022 15:49]

Niche... je benoemt het zelf dus al.
Dan schaar je jezelf dus onder niche.
Je zou over het algemeen dus nog steeds kunnen zeggen dat mensen dit dan niet willen, want anders was het al lang (ik heb het over een periode van pakweg 30 jaar!) omarmt.
Ik spreek je niet persoonlijk aan. Prima als jij wél je weg in VR kunt vinden. Voor het merendeel ben ik skeptisch en durf ik dat "statement" te maken inderdaad.
Deze discussie heeft weinig zin en hoort hier ook niet thuis, maar ik kan het toch niet laten..
"het is de afgelopen 30 jaar niet omarmt, dus dit gaat nooit iets worden" is natuurlijk een belachelijke redenatie.

Om maar even in "mijn" straatje te blijven. De eerste vlucht was in 1903 en toch begonnen pas rond 1950 passagiersvluchten langzaam toegankelijk te worden voor het grote publiek. Is echt niet zo dat mensen het daarvoor niet omarmde hoor ;)
Je hebt VR en AR. Dit betreft beide, niet alleen VR. VR bestond in concepten en simpele versies al langer. Als klein kind kan ik me nog herinneren een dinosaurus documentaire te zien met zo'n brilletje. Dat was eind jaren 80. Beide hebben diverse sprongen gemaakt. Iets als Half-life Alyx (dat lovende reviews heeft gekregen) was 30 jaar geleden onmogelijk. Toen had je net Wolf3D (niks 3D; sprites). Bij VR heb je echter ruimte nodig, op je kamertje in Amsterdam kun je dat vergeten. AR vind ik interessanter, helaas het bedrijf dat daarmee als eerst kwam heeft een slechte naam qua privacy, en als je die dingen lokaal ML datasets wilt laten gebruiken heb je resources nodig. De kwaliteit van de glazen moet bij beide hoogwaardig zijn omdat je heel dicht op de glazen zit. Dus twee schermen met hoge resolutie die je on the go met GPU en batterij ook nog even van resources moet voorzien.

Overigens ben ik 1x naar iMax geweest (in de VS) en ik vond het fantastisch. Een van de weinige redenen om naar een bioscoop te gaan. En zo heeft iedereen een andere mening over 3D/VR/AR.

Ik vind het zeer interessant maar niet van Meta (kutbedrijf) of Magic Leap (Theranos deja vu). Valve vind ik wel een fijn bedrijf maar ik vind de prijzen hoog plus heb de ruimte niet in huis. Ik zie mezelf al door de woonkamer vliegen over een autotje van m'n zoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee