Meta Quest 2 krijgt Ghostbusters VR-game, Boneworks-opvolger en Moss: Book II

Er wordt gewerkt aan een Ghostbusters VR-game voor de Meta Quest 2 en een opvolger van Boneworks VR voor de Quest 2 en Steam VR. Daarnaast komt de voormalige PSVR-exclusive Moss II: Book komt deze zomer ook naar de Quest 2.

De nieuwe VR-games zijn aangekondigd tijdens de Meta Quest Showcase. Mark Zuckerberg kondigde bijvoorbeeld een nieuwe Ghostbusters VR-game aan. In dit 'nieuwe Ghostbusters-hoofdstuk' gaan spelers op spokenjacht in San Francisco. Het virtualrealityspel speelt zich af in firstpersonperspectief. Het spel kan alleen gespeeld worden, maar spelers kunnen ook met drie andere spelers het verhaal doorlopen.

Er zijn verder nog weinig details bekend over de game. In de komende maanden moet meer informatie gedeeld worden. Het spel komt op termijn exclusief beschikbaar voor de Meta Quest 2. Het lijkt erop dat de eerste Quest niet wordt ondersteund, omdat die headset niet wordt genoemd bij de ondersteunde platforms. Wanneer het spel precies uitkomt, is nog niet bekend.

Stress Level Zero werkt daarnaast aan een opvolger voor Boneworks, genaamd Bonelab. In een trailer worden de eerste gameplaybeelden van de titel getoond. Volgens de ontwikkelaar borduurt Bonelab verder op het uitgebreide physics- en interactiesysteem van zijn voorganger, maar krijgt het een nieuw verhaal, nieuwe speelvelden en nieuwe personages. Bonelab komt later dit jaar beschikbaar voor de Meta Quest 2 en Steam VR. De voorgaande titel Boneworks was alleen beschikbaar voor pc's via platforms als Steam VR, maar de nieuwe versie komt dus ook naar het VR-platform van Meta.

Ook maakt Meta bekend dat indietitel Moss: Book II deze zomer beschikbaar komt voor de Quest 2. Deze game kwam enkele weken geleden exclusief uit voor PlayStation VR. Innersloth toonde daarbij een nieuwe trailer voor Among Us VR, die ook later dit jaar moet verschijnen. Daarnaast krijgt Resident Evil 4 VR een nieuwe The Mercenaries-spelmodus, krijgt Beat Saber een nieuwe mixtape en komt NFL Pro Era ook later dit jaar uit.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

21-04-2022 • 11:11

27 Linkedin

Lees meer

Reacties (27)

27
25
6
1
0
18
Wijzig sortering
Boneworks/Bonelab voor de Quest 2 zou ik echt fantastisch vinden. In mijn optiek toch wel een van de leukste sandbox VR-games die nu beschikbaar zijn.
Exact, ik vond Boneworks veel gaver dan Half Life Alyx.
Waarbij je bij Half Life Alyx niet eens objecten in je omgeving kon gebruiken om vijanden om te leggen kon dit bij Bonework met werkelijk alles.
Je kon bij Alyx niet eens een breekijzer gebruiken om vijanden neer te meppen, nogal een faal in mijn opinie.
De reden daarvoor was dat je zo gedwongen werd om zuinig om te gaan met je munitie, waarvan een beperkte hoeveelheid beschikbaar was. Hoewel het erg jammer was dat er geen breekijzer in zat, was dit een bewuste keuze om een bepaalde ervaring te bereiken, waar je meer aandacht moest hebben voor wat er om je heen gebeurde, ipv overal als een rambo op te duiken.
Was misschien toch wel gaaf geweest als ze je de keuze gaven; of spelen met melee maar minder spannend, of geen melee maar een intensere/moeilijkere spelervaring :)

Maar goed, VR ontwikkelt zich nog altijd. Dat maakt het ook zo interessant om te volgen.
Het goede aan Alyx is dat er gewoon mod support in zit.

Na éénmaal regulier uitspelen, kan je natuurlijk altijd met het breekijzer aan de gang:

https://steamcommunity.co...iledetails/?id=2099983227

Het hele ding van Boneworks was dat juist het klimmen en rondklooien met de omgeving opzich technische gezien heel gaaf is, maar voor mij persoonlijk voor de gameplay weinig extra deed. Alyx was coherent en de bijzondere dingen die erin gestopt waren hadden een goede tussen pauze. Het was een masterclass in game design.

Boneworks was meer een soort sandbox. En tja, de tegenstanders deden het niet zo voor mij persoonlijk. En eerlijk gezegd ziet dit 2e deel er meer uit als een reskin?

Dan speel ik denk ik toch nog liever iets als Vertigo waar je eigenlijk meer een nieuwe minigame speelt ieder nieuw level.

Persoonlijk ben ik van mening dat juist door Facebook oh eh, Meta, de voortgang zeer traag gaat. Allerlei titels exclusief, locked down en op goedkope hardware.
Het goede aan Alyx is dat er gewoon mod support in zit.
Het stomme is dat ik nog steeds de eerste mod moet uitproberen, maar heb er inderdaad wel een aantal voorbij zien komen. Alleen te weinig tijd voor :(

Ik heb ook meer plezier gehaald trouwens uit Alyx dan Boneworks. Sterker nog; Boneworks heb ik niet afgemaakt. Hoeveel aandacht er ook misschien in zit, ik vond het allemaal te 'log' aanvoelen en op sommige momenten vond ik de physics zelfs onprettig, een beetje wonky.

Alyx daarentegen viel mij op het begin tegen, mede door de afwezigheid van melee. Naarmate ik vorderde, kreeg ik echter steeds meer waardering voor de gameplay en de details in de game. Absoluut de beste (originele) VR-game tot nu toe, waarbij ik dus nog niet eens echt van de mod support heb geproefd.
Persoonlijk ben ik van mening dat juist door Facebook oh eh, Meta, de voortgang zeer traag gaat. Allerlei titels exclusief, locked down en op goedkope hardware.
Hier kan ik mij zeker in vinden tot op zekere hoogte. Ik denk dat de goedkopere hardware nog niet echt een probleem is, hoewel ik het zeker had gewaardeerd als mijn Quest 2 wat comfortabeler was (wat waarschijnlijk zou resulteren in een duurder apparaat, of geen standalone capabilities).

Eigenlijk denk ik dat de goedkopere hardware goed is om meer mensen van VR laten te proeven, ik heb namelijk ook geen €1000 liggen voor bijv. een Valve Index , een Reverb G2 zou nog kunnen; maar beide apparaten ondersteunen vooralsnog geen gamestreaming naar de headset zoals de Quest 2 dat kan.

Wat betreft het exclusieve games kan ik niet anders dan het met je eens zijn. Ik ben daar ook niet happig op en koop als het even kan mijn games ook via Steam. Ook omdat ik niet straks vast wil zitten aan Meta voor toekomstige VR hardware.
Persoonlijk ben ik van mening dat juist door Facebook oh eh, Meta, de voortgang zeer traag gaat. Allerlei titels exclusief, locked down en op goedkope hardware.
De markt voor VR in het algemeen is juist heel erg gegroeid door Oculus (dat is de derde optie :) ).

Ik verwacht daardoor een flinke toename in het aantal spellen voor VR, maar wel een verschuiving richting Quest spellen (aangezien veel Quest gebruikers geen PC hebben die goed genoeg is voor PCVR). Het probleem van PCVR is momenteel dat het vaak nog erg tegenvalt, zowel van de hardware als de software-kant. Daardoor zijn Quest-spellen vaak erg aantrekkelijk, omdat je meer de console ervaring hebt (even snel gamen zonder gedoe).

Ik zie heel veel potentie in PCVR (snellere videokaarten, upscaling, Wifi 6E, betere libraries en game engines), maar nu is het verre van optimaal.

Ik ben het trouwens niet met je eens dat Meta het platform erg dichttimmert en game-makers pushed om exclusives uit te brengen. Je kunt met Sidequest gewoon allerlei software buiten de officiële store om op je Quest zetten. En het lijkt vrijwel altijd de keuze van de game-maker om iets exclusief voor de Quest uit te brengen. Heel veel ontwikkelaars kiezen ervoor om zowel voor Quest als Steam te releasen.
Valve heeft in een interview aangegeven dat ze geen mêlee combat hebben toegevoegd omdat ze het niet voor elkaar kregen op een "lekker voelende manier" te implementeren.
Ben fan van Alyx, dus ik ga maar eens voor het eerst naar boneworks googlen
Ik niet, Boneworks vind ik niet veel aan. Half Lyfe Alyx is een meesterwerkje. Het kunnen neermeppen van vijanden met een breekijzer is lochisch en een bewuste keuze van Valve. Je speelt niet met Gordon Freeman en Alyx heeft geen breekijzer.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 21 april 2022 14:34]

In een niet VR spel waar je al niet met je arm zou kunnen zwaaien zou ik dat enigszins kunnen begrijpen echter in een VR spel niet. Het is enorm gek als je wel spullen kan oppakken, wel zwaai bewegingen kan maken want hey het is VR maar het vervolgens niks doet tegen vijanden.

Alyx is ook gewoon een mens. VR is juist zo gaaf omdat de beperkingen van knoppen/invoerapparatuur ontnomen worden wat kan resulteren in een meer realistischer ervaring en dan ga je deze beperking vervolgens softwarematig behouden.
Ik vind beide games geweldig.
Je bent met Alyx inderdaad wat beperkter met je bewapening, maar daar staat wel een mooi verhaal en geweldige leveldesign tegenover.

Boneworks is qua movement en alleen al het feit dat je een volledig lichaam hebt en alles in de wereld kunt beïnvloeden een stap verder. De wereld is daarentegen letterlijk een sandbox die grotendeels doet denken aan oude Counter Strike maps zonder texturen. Daarbij zijn zelfs Fromsoft storylines samenhangender.

Al met al ben ik benieuwd wat ze met Bonelab weer kunnen innoveren, of wellicht dat het nu toch meer een game wordt in plaats van pure sandbox. Het is sowieso fijn dat er weer wat nieuws aankomt.
Ik vond Boneworks veel lelijker (het lijkt geen echte wereld) en de gameplay (een soort platforming) niet leuk. Ben al heel snel afgehaakt eigenlijk.

Ik vond Alyx veel beter qua gamewereld. Je kan veel dingen niet echt gebruiken inderdaad maar het heeft ook weinig zin om een vijand met een pakje soep of een potje pillen te slaan :+ Van het breekijzer vond ik wel jammer inderdaad. Maar de rest maakt zo veel goed. Dat elke fles een andere hoeveelheid vloeistof bevat en de bubbels altijd naar boven bewegen. Dat een potje pillen echt zo klinkt als je het schudt. Dat je het licht aan kan doen in bepaalde ruimtes wat helemaal niets te maken heeft met de gameplay. Hoe een duif op je reageert als je dichtbij komt. Wauw. Zulke kleine details geven zo veel immersie.

Maar eigenlijk vind ik beide games niet echt vergelijkbaar.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 april 2022 19:17]

Ghostbusters wordt toch gemaakt door Sony? Geen idee hoe het met hun VR zit, maar lijkt me raar dat Sony exclusive voor een ander iets maakt, dacht juist dat ze dit jaar met die PSVR2 kwamen?

Of doomscenario, Sony neemt de Quest 2 voor de playstation inclusief verplicht facebook account :+

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 21 april 2022 11:40]

Nee, Sony komt gewoon met hun eigen headset hoor, en anders zouden ze gewoon het referencemodel gebruik van Qualcomm, want dat is voor een groot deel de Quest 2 (daarom is de Pico Neo3 ook zo gelijkend wat betreft hardware als de Quest 2).
Ghostbusters VR klinkt erg tof, maar na het zien van een 24(?) FPS trailer met motion blur op standje 11 wordt je ook niet echt wijzer. Hopelijk in het vervolg wat minder obscuur beeldmateriaal.

Bonelab ziet er daarentegen wel erg tof uit!
De beelden zijn geen echte gameplay. Het zijn "in engine" beelden. Hoop dat ze er iets moois van maken. En dit blijft sowieso geen Meta exclusive. Ik eet mijn hoed op als dit spel niet later uitkomt op psvr 2.
Het is ook geen gameplay, duidelijk geanimeerd.

zeer jammer, maar misschien binnenkort wel een echte trailer.
Je kan boneworks gewoon halen in de Oculus store voor de Rift versies. Is niet alleen beschikbaar op Steam mijn beste auteur.

En ja, de Riftjes bestaan nog. ;)
Ik heb het evenement niet kunnen zien maar er is dus geen nieuws over GTA: San Andreas voor de Quest? Jammer :'(
Het virtualrealityspel speelt zich af in firstpersonperspectief.
Is dat niet altijd zo in VR? :)
Allemaal exclusief voor de Quest2, bedankt Meta Facebook (y) :O
Bonelab komt later dit jaar beschikbaar voor de Meta Quest 2 en Steam VR
Heb je het artikel gelezen? Alsin, letterlijk de eerste zin?
Heb je het artikel gelezen? Alsin, letterlijk de eerste zin?
Oculus Quest kan prima dit soort games nog spelen. Voor SteamVR heb ik een hele PC nodig. oftewel hij is exclusief voor de Quest2 als het aankomt op standalone VR sets.
En hoeveel standalone VR sets zijn er momenteel te krijgen? Precies. Daarnaast als een spel op SteamVR uitkomt is het dus geen exclusive voor Quest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee