Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Eric van Ballegoie

Reviewcöordinator

Chromecast met Google TV Review

Castdongel met mediahub-aspiraties

Conclusie

De conclusie die we nu over de Chromecast met Google TV trekken, is duidelijk een voorlopige. Ze is gebaseerd op de gebruikerservaring die het product nu levert, vóórdat Google het apparaat officieel in Nederland introduceert. Omdat je de Chromecast met Google TV ook nu al eenvoudig via (buitenlandse) webshops in huis haalt, hebben we er toch voor gekozen het product nu al te testen en onze ervaringen te delen.

Die ervaringen sluiten dus nog niet helemaal aan bij Googles belofte met Google TV. Deels komt dat doordat Google waarschijnlijk nog puntjes op de i moet zetten om het product écht klaar te maken voor de Nederlandse markt. Op dit moment werkt de ingebouwde Google Assistent bijvoorbeeld aanzienlijk beter als je hem voedt met Engelstalige vragen en commando's dan wanneer je dezelfde opdrachten in het Nederlands geeft. Ook het feit dat de koppeling met Disney+ tijdens onze test niet goed werkte, kunnen we waarschijnlijk onder het kopje kinderziektes scharen, want als we via vpn inloggen als een Amerikaanse gebruiker werkt dit wél goed.

Of en zo ja hoe de persoonlijke aanbevelingen in Nederland gaan werken als de Chromecast officieel beschikbaar komt, is echter de vraag, vooral omdat het hoofdmenu bij ons anders is ingedeeld dan in de VS. Het ontbreken van de Live-tab is te verklaren, gezien de afwezigheid van YouTube TV in Europa, maar het For You-deel met persoonlijke aanbevelingen en de losse overzichten met films en series mogen wat ons betreft zeker worden toegevoegd voor de officiële introductie in ons land.

Vraag is dus vooral voor wie de Chromecast met Google TV in zijn huidige vorm geschikt is en voor wie niet. Om met dat laatste te beginnen, zien we eigenlijk weinig reden om dit product aan te schaffen als je nu een moderne smart-tv hebt waarop alle streamingdiensten die je wilt gebruiken, ook al werken. De slimme aggregatie over verschillende diensten heen werkt gewoon nog niet goed genoeg om écht meerwaarde te bieden. Ook voor die-hard filmliefhebbers is de Chromecast niet de meest voor de hand liggende keuze, omdat auto refresh rate switching ontbreekt en Dolby TrueHD (met Atmos) niet via bitstream uitgestuurd kan worden.

Heb je echter een oudere (smart-) tv waarvan de werking traag is of sommige apps wellicht helemaal niet meer werken, dan is de Chromecast met Google TV een goede en betaalbare upgrade. Ook als je toch al overweegt om een Chromecast aan te schaffen, is deze nieuwe versie wat ons betreft een voor de hand liggende keuze. Het nieuwe apparaat biedt naast alle nieuwe functies namelijk ook alles wat de Chromecast Ultra kan en is feitelijk (vrijwel) even duur. Een definitief oordeel en een eventuele award geven we op dit moment bewust nog niet; we komen daarvoor graag nog een keer op de Chromecast met Google TV terug als hij officieel in Nederland op de markt komt.

Laagste prijzen voor: Google Chromecast met Google TV Wit 8GB
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Afinjo

Score: 5 (15)

€ 89,95

€ 91,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 89,95
Opsturen € 1,95
iDEAL € 0,-
Totaal € 91,90

Bekijk

Belsimpel

Score: 4 (315)

€ 94,95

€ 94,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 94,95
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 94,95

Bekijk

Expert

Score: 4 (12)

€ 95,-

€ 95,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 95,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 95,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (303)

Wijzig sortering
Een nadeel die ik mis in de lijst t.o.v. vorige Chromecasts:
Deze Chromecast heeft in zeer veel gevallen een USB adapter in het stopcontact nodig en kan niet gevoed worden door de USB-poort van de TV. Dat is een groot voordeel van mijn 2e gen ChromeCast, omdat dat de kabels eenvoudig laat wegwerken en makkelijker aan te sluiten is.
De Chromecast Ultra heeft hetzelfde probleem. Handige is wel dat hij ook meteen met een ethernet adapter komt. Je wilt WLAN zo min mogelijk belasten, en dit werkt stabieler met 4k.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 30 oktober 2020 15:35]

Precies, daarom verbaas ik mij ook over onderstaande quote;
Ethernet is standaard niet aanwezig, al belooft Google wel met een optionele netadapter met ingebouwde ethernetaansluiting te komen.
Waarom kunnen ze niet de bestaande van de CC Ultra (her)gebruiken?

alles wat een vaste plaats heeft verdient een vaste aansluiting.
De bestaande adapter heeft een (vaste) micro-usb aansluiting ipv usb-c. Misschien dat het werk met een verloopje.
Dat heb ik gedaan (Cc ultra naar USB C) , maar werkt niet. Wel voor stroom, maar merk geen wired ethernet
thanks voor de info and tips
deze werkt volgens een post op youtube. USB C Hub, UtechSmart 6 In 1 USB C
thx
Heb nu ook https://www.youtube.com/watch?v=s8CcVqUW72g gevonden

[Reactie gewijzigd door lvmeijer op 30 december 2020 12:02]

Ik heb deze gekocht en alles werkt. Veel stabielere internet verbinding. Amper buffering bij apps. Voorheen kreeg ik af en toe dat irritante buffering cirkeltje ;)

Anker USB C Hub, 7 in 1 PowerExpand+ adapter met 4K HDMI, 60W Power Delivery, 1GBPS Ethernet, 2 USB 3.0-poorten en SD/microSD-geheugenkaartlezer

https://www.amazon.de/gp/...tle_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

Anker PowerPort+

https://www.amazon.de/gp/...tle_o00_s01?ie=UTF8&psc=1

[Reactie gewijzigd door pverly op 7 januari 2021 10:02]

Hi Pverly. Ik heb jouw advies opgevolgd en de Anker in huis. Alles verbonden zoals filmpje maar hij doet het niet.
Hij zegt
G.co/cast/Power
Niet genoeg Power. Had jij dit ook?
Zo ja tips voor mij? Dank

Ps. Heb de Powerport + niet gekocht, die is dus ook noodzakelijk?

[Reactie gewijzigd door Rome27 op 19 januari 2021 20:25]

Ik weet niet of het nog steeds kan maar je kon deze er bij kopen op store.google.com oid (ik heb ze wired geïmplementeerd bij mijn schoonouders). Je kunt er ook eentje op AliExpress op de kop tikken maar dan betaal je met geduld.
De Ultra heb ik gewoon via de USB op de TV gevoed. Hij kan dan max 1080P streamen. Dat kan deze slaapkamer TV ook maximaal weergeven, dus dat is voorlopig geen probleem. Wat het wegwerken van de kabels betreft, de USB kabel kan je samen met de stroomkabel van de TV eenvoudig tegelijk wegwerken.
BTW... Nu nog Bluetooth 4.1? Niet oke!
Heb deze Chromecast met Google TV en kan gewoon via de TV gevoed worden. Het is een oudere 32inch Samsung TV die op 1080p werkt
Vind het echt een fijn systeem voor mijn non-smart tv uit 2010. Vooral omdat ik nu die energie slurpende mediaxl box van Ziggo niet meer hoef te gebruiken dat ook met regelmaat vastliep.

Hiervoor deden we alles al streamen via smartphone en of iPad maar da's nu wel erg handig met de afstandsbediening van Chromecast.

Mis wel de functie om in YouTube music snel te forwarden naar volgende track. Denk dat dit relatief eenvoudig is aan te passen door naast de pauze knop een forward knop toe te voegen.

En even snel de camera's op tv weergeven is ook handig als er weer verkopers aan de deur staan😉
Precies dit. Wij hebben nu een Fire TV stick achter de TV hangen op de slaapkamer, maar als je alles van Google hebt dan is het toch wel fijn om daar bij te blijven, en casten is ook niet altijd ideaal (als je bijvoorbeeld twee kinderen hebt die allebei iets anders willen kijken en maar één tablet). Dat Google nu dus gewoon een Fire TV stick uitbrengt is heel fijn.
Die energieslurpende MediaXL kun je vervangen door een Mediabox Next. Helaas moet je dan verlengen voor een jaar (zonder korting). Ook deze loopt wel eens vast, maar hetzelfde heb ik ook met een Nvidia Shield Pro.
Verleng je hem eerst met korting en pak je daarna de Next op. Zou moeten werken.
Of verlengt de huidige abo en koopt een Chromecast, dubbele winst😉
Had een tijd geleden bij Ziggo naar de next box gevraagd maar heb nu abonnement complete en moet dan naar complete nest. Kost per maand weer 15€ extra geloof ik.

Was voor ons alleen de meerwaarde dat we dan de next box krijgen maar ik ga daar echt niet extra voor betalen en al helemaal geen €15 p/m. Betaal nu al +70€ per maand met veel te veel onzin erin.

Het is dat ik hier geen goede verbinding via dsl kan krijgen, anders was ik waarschijnlijk al overgestapt naar tv via Canal digitaal en hun app. Die is overigens ook beschikbaar via de Chromecast, net als andere tv aanbieders via app.

Maar goed, met die €15 dat ik nu bespaar, excl energie gebruik van XL, heb ik de Chromecast al binnen 5 maanden terug verdiend. Los van het gemak dat we er bij krijgen. Daar heb ik zelfs nog meer voor over!
Ja met het goedkopere abonnement doen ze het niet. En ze verhogen ieder jaar de snelheid, en de abokosten.

Ben over naar Freedom DSL + Nvidia Shield Pro + Netflix/Disney+/Prime/(NLZiet|NPOPlus). NLZiet of NPOPlus is goedkoper dan Canal Digital of Ziggo Online TV. Next werkt goed hoor [1], maar niet nodig. Helaas m'n korting kwijt, maar heb inmiddels door dat Tele2 goedkoper is dan Vodafone. Zelfs met de gunstige deal die ik met ze heb. Chromecast Ultra ligt stof te happen want we hebben maar 1 TV (kijken rest op laptops/smartphone).

[1] Treurig dat ze het niet gratis gaven ter vervanging van de ondeugdelijke XL.
Heb je daar een bron van? Je hoeft uit eigen ervaring helemaal niet te verlengen om een Mediaboxt Next te krijgen.
Uhm jawel, op je bestaande abbo kan je niet zomaar een next krijgen. Hier een xl gehad met max pakket maar moest wel verlengen voor 1 jaar mocht ik de next willen krijgen. Het klopt dat dit in het begin van de next (vorig jaar) nog niet zo was, maar daarna toch wel.
Ik heb een paar weken verlengd, aangegeven dat de XL traag was en kreeg een aanbieding van next voor €0,50 extra per maand. Tevens een korting van €20,- over 6 maanden. Wel in combinatie met een jaar verlening uiteraard. Dus next + korting kan wel degelijk.
Misschien inmiddels wel, maar toen ik het nam (toen het net werd uitgerold iets van 1,5 jaar geleden) kon dat niet. Kan ook zijn dat het een kwestie is van geluk hebben of met retentie/opzeggingen bellen.
ja klinkt raar maar dat is ook mijn ervaring. kon de next krijgen voor 1 malig 19 euro of zo daar konden ze niet om heen maar ik kon wel half jaar 15 euro korting krijgen als we voor een jaar bleven ;)
Ik mis nog even de meerwaarde ten aanzien van een Mi Box.
Kun je ook ziggo zenders kijken via de ab?
Ik bedoel meer de ziggo app die ik op me telefoon open om vervolgens te casten naar de chromecast ?
Ik zie dat dit toestel 4GB geheugen ter beschikking heeft. Is dit niet heel weinig?
Het is zeker niet veel, maar ik weet niet wat je ambities zijn? In feite installeer je alleen een aantal apps; het ding is niet bedoeld als media-opslag lijkt mij.
Enkel streaming apps erop zetten.
Eigenlijk jammer dat het niet mogelijk is om hierop ook media te bewaren, dan zou het echt een top-toestel zijn.
Hij ondersteund het gebruik van een usb-c hub.
Kan je een usb netwerk adapter en een usb HDD gewoon aansluiten.
Wel eentje kopen met PD pass-through.
Mjah, ben ik het persoonlijk niet helemaal mee eens. Voor opslag kies ik liever een oplossing die daar ook echt voor gemaakt is (zoals een NAS). Zolang er maar apps zijn waarmee ik die locaties kan benaderen heb ik liever dat een apparaatje zoals de Chromecast zich gewoon richt op wat ie moet doen: content/media afspelen.
Kun je je nas content rechtstreeks laten afspelen op de chromecast?
Dat is me met eerste generatie chromecast nooit gelukt
Dat kan prima met bijvoorbeeld Plex.
Via Plex of Emby is een optie; maar met op de Chromecast 2020 kan je in principe ook Kodi of VLC installeren en direct je content afspelen.
Ja dat kan, dat staat zelfs letterlijk in de review......
Eigenlijk jammer dat het niet mogelijk is om hierop ook media te bewaren, dan zou het echt een top-toestel zijn.
Dat kan wel, maar is mogelijk op het moment beperkt tot het gebruik van FAT32 (bestanden < 4GB) doordat NTFS/exFAT ondersteuning zou ontbreken. Geen ervaring mee, overigens.
Je kan er een USB C hub aan hangen met power delivery, en dan een HDD in stoppen.
+1Anoniem: 1463186
@cadsite30 oktober 2020 14:15
Maar wat wil je er op installeren dan? Het is nog steeds een streaming apparaatje en totaal niet bedoeld om lokaal dingen op te slaan. 4GB aan streaming apps lijkt me heel veel ;)
Ik zou het eens moeten nakijken, maar snel-snel dacht ik aan
VRTnu
VTMgo
NPO
NLziet
lumière series
+1Anoniem: 1463186
@cadsite30 oktober 2020 14:32
Maar 4GB is toch meer dan genoeg om die apps op te installeren?

Uiteindelijk is dit niks anders dan een streaming dongle, het primaire doel is om video te streamen via bepaalde apps. Daarvoor heb je echt niet zoveel opslagruimte nodig, een Netflix app op Android bijvoorbeeld is 80mb, en ik vermoed dat Google TV apps misschien kleiner kunnen zijn omdat de resoluties etc. beperkt zijn.

Als je niks opslaat op het apparaat neemt het allemaal niet zo heel veel ruimte in, nog los van dat de meeste mensen geen abonnement hebben op 20 verschillende diensten (al moet dat ondertussen bijna wel) :)
Ik heb het even nagekeken en de meeste apps zitten inderdaad maar rond de 40MB, dus die 4GB zal wel goed zijn voor de eerste jaren.
Ik maakte me dus onterecht zorgen. :P
Weinig om wat precies te doen?
Het is wat er aan netto opslag beschikbaar is, dus exclusief het OS. Het werkgeheugen is 2GB. Die 4GB is ruimschoots voldoende voor een stapel streaming apps.
Ik zie dat dit toestel 4GB geheugen ter beschikking heeft. Is dit niet heel weinig?
De (veel) duurdere Nvidia Shield heeft slechts het dubbele, die moet het met 8GB doen.

Een Apple TV 4(K) heeft minimaal 32GB opslag, ruim voldoende voor alle apps met data. Je apps (bv Kodi tegenhanger Infuse) kan waarschijnlijk onbeperkt je gehele film- en seriebibliotheek indexeren.
Friendly sidenote; het geheugen is 2GB. Ookwel werkgeheugen/RAM genoemd, wat jij bedoelt is opslag.
Android TV native.. Dus hier kan Ziggo Go op om als tv aansluiting te dienen, right?

Zijn er goedkopere alternatieven dan dit ding om Android tv apps op te installeren?
Android TV native.. Dus hier kan Ziggo Go op om als tv aansluiting te dienen, right?
Ja, maar zonder het automatisch schakelen van de refresh rate is dat waardeloos.
Wat heeft schakelen van refresh rate te maken met TV kijken? Het is allemaal 50i or 25p wat uitstekend op 50hz kan worden weergegeven. Het is toch niet zo dat een zender opeens van signaal switched naar 24p als ze een film gaan uitzenden of zo.
Veel films op Netflix zijn 23,98Hz en soms 24Hz of 50Hz. Veel YouTube content is 60Hz. Alle Ziggo en NLZiet content is 50Hz. Dus reken maar dat je een framerate switcher op prijs zult stellen. Ik kan in ieder geval niet meer zonder die optie (via een losse app) op mijn NVidia Shield.
Heb netflix en de rest gewoon native op de TV.

Zoek gewoon iets om in een lege HDMI poort te doen en Ziggo Go te kunnen gebruiken om via wifi TV te kijken.
Het is toch niet zo dat een zender opeens van signaal switched naar 24p als ze een film gaan uitzenden of zo.
Op de Chromecast wil je ook mogelijk iets van Netflix of andere streaming services kijken (23,976 hz, niet 24 hz). Elke keer dat je naar de Ziggo GO applicatie wilt gebruiken moet je handmatig de refresh rate instellen op 50 hz om microstuttering/judder te voorkomen.
maar dat is dan toch een tekortkoming in de software van Google zelf. toch?
Een goedkoop alternatief is de Amazon fire tv stick, daar werkt ziggo go prima op, vaak in de aanbieding voor 20 of 30 euro.
Nou, mijn ervaring is nogal slecht !

Ding oververhitte constant.
Mijn Xiaomi TV S boxjes daarentegen erg tevreden over
Tsja, geen idee waarom, maar hier werkt ie gewoon naar behoren.
Daar wil ik hem inderdaad ook voor gaan gebruiken, de afstandsbediening. Geen mobiel meer mee naar de slaapkamer :)
Maar dan praat je over de oude chrome-cast, waar je geen apps op kon installeren. Dus daar kon al niet mee wat ik zoek :).
V.w.b. directe beschikbaarheid en ook nog eens voordeliger, een Xiaomi Mi Box S. Gezien de "beperkingen" die in de review boven komen drijven, eigenlijk een prima alternatief. Zodra ikzelf deze Google TV aan de tand kan voelen kan ik aan de praktijk toetsen hoe groot die verschillen in de praktijk daadwerkelijk zijn. Ik verwacht dat de Mi Box S voor jou zomaar zou kunnen volstaan.
Een alternatief is de Mi TV Stick (1080p max) voor 29 euro.
Ik gebruik er nu drie en ben er zeer tevreden mee, ik kijk bijna alleen maar Ziggo Go, Netflix en Prime.
Er wordt meerdere keren genoemd dat deze nieuwe alle functionaliteiten van de Ultra heeft voor dezelfde prijs maar gebrek aan ethernet vind ik wel een groot minpunt. Zeker als je op 4K gaat streamen wil je die belasting liever niet op je wifi hebben.
Er wordt meerdere keren genoemd dat deze nieuwe alle functionaliteiten van de Ultra heeft voor dezelfde prijs maar gebrek aan ethernet vind ik wel een groot minpunt.
Je kan een USB Ethernet adapter aansluiten, net zoals bij de Ultra. Zie ook in dit artikel:
Ethernet is standaard niet aanwezig, al belooft Google wel met een optionele netadapter met ingebouwde ethernetaansluiting te komen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 oktober 2020 14:19]

Natuurlijk kan dat. Maar nu word zowel in de inleiding als in de conclusie expliciet genoemd dat deze versie alle functies van de Ultra heeft. En dat is dus gewoon niet waar.
Natuurlijk kan dat. Maar nu word zowel in de inleiding als in de conclusie expliciet genoemd dat deze versie alle functies van de Ultra heeft. En dat is dus gewoon niet waar.
Wat bedoel je? Op de Ultra kan het met een USB Ethernet adapter, op de Chromecast met Google TV kan het met een USB Ethernet adapter.
Als het goed is zit die er bij de Ultra standaard bij. Dus hoef je niet een extra adapter te kopen. Wil je bekabeld aansluiten dan is deze nieuwe versie dus weldegelijk duurder dan de oude Ultra.
Gaat erom of het de functie heeft. Met jouw redenering heeft de nieuwste iPhone dus niet de functie om op te laden in het stopcontact?
Maarja, omdat het bij de Ultra dus IN de stroomstekker zelf zit, zou het wel handig zijn geweest als ze dat bij deze ook gewoon zo hadden meegeleverd, maar is weer puur een kostenbesparing natuurlijk. En de officiele stroom/Ethernet stekker is 20 euro, maar die schijnt dus wel een lagere ethernet te hebben dan de stekker die bij de Ultra geleverd wordt.
Ik zou wel verwachten dat het genoemd staat in een uitgebreide review als bv. de iPhone 12 wel, maar iPhone 12 Pro niet met een oplader geleverd wordt. Kleinigheidje, maar ik snap de opmerking.
Sterker nog, met een UGreen ethernet adapter van ongeveer een tientje kan je zelf de standaard chromecast aan ethernet hangen. Werkt prima op mijn 2e generatie (non-Ultra) Chromecast.
Die gaat niet oass aangezien het micro usb is
De ethernet aansluiten die gebruikt wordt bij de ultra is maar 100Mbps. Vaak is je wifi vandaag de dag al pak sneller.
Ethernet is wel stabieler in het algemeen dan wifi.
In theorie wel, maar voor gaming belangrijker dan voor streaming. Mijn wifi-verbinding thuis is overigens rock solid. Dit argument is wel een beetje een langspeelplaat uit 2010 moet ik zeggen. In theorie waar, in de praktijk allang geen probleem meer.
Je vergeet dat wifi not steeds een techniek is waarbij alle devices de zendtijd en het kanaal moeten delen. Dus ook al is je wifi snel genoeg, op het moment dat jij een flinke 4k stream aanzet gaan alle andere wifi apparaten daar last van hebben. Geen probleem als je alleen woont en geen buren hebt, maar zodra je buren ook aan het streamen gaan, en al helemaal als er nog iemand anders in huis iets wil doen gaat het snel fout.
Jij doelt op het zeer beperkte 2.4Ghz kanaal. Vanaf 5Ghz AC zijn er véél meer kanalen beschikbaar, en natuurlijk ook veel meer bandbreedte.
Mocht je dan toch onverhoopt een kanaal delen met de buurman (zeer onwaarschijnlijk) dan gaat een 4K stream met een theoretisch maximum van 120Mbps echt geen issues opleveren :)
Maarja, bij 5Ghz mag je wel hopen dat de router in dezelfde kamer staat of dat je muren/plafond flinterdun is. Hier allemaal dikke betonnen muren en plafonds... En voor een stationair apparaat vind ik het onzin om wifi te gebruiken, zeker als er toch al een netwerkkabel in de buurt ligt.
Op 5GHz is veel meer ruimte beschikbaar. Je moet uiteraard geen 2,4GHz-verbinding anno 2020 gebruiken.
Als je AP en device redelijk dicht bij elkaar (in dezelfde ruimte) staan wel... Maar qua afstand is 2.4Ghz toch echt veeeel beter...

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 31 oktober 2020 07:32]

2 5Hz AP's en het gemiddelde Nederlandse rijtjeshuis heeft op alle verdiepingen perfecte wifi.
En dan nog is de 2,4Ghz band (hoewel idd veel drukker vaak) soms echt stabieler dan 5Ghz als je beide device op vergelijkbare afstand van je AP gebruikt.
Dat herken ik niet, zou ook niet zo moeten zijn.
Dit is niet zo'n grot minpunt als jij doet voorkomen. Ethernet is vooral handig als je stabiele lage latency wilt hebben voor bijv. online gaming. Voor video streaming is 4k streamen voor de gemiddelde wifi-verbinding echt een peuleschil. Een 4k-stream van Netflix is 16mbit/s. De gemiddelde wifi-verbinding is véél sneller dan dat. In plaats van een kabeltje aansluiten kan je beter moeite doen om de kwaliteit van je wifi op te krikken als 4k streamen niet lukt. Hebben al je andere devices er ook nog profijt van :) .
Wordt nog steeds niet verkocht in Nederland. Beetje irritant.
Google heeft het niet zo op Nederland, ze laten ons wel vaker links liggen helaas.
Ik kwam een tijdje geleden af en toe in contact met een medewerker van Google Nederland, die me vertelde dat er hier gemiddeld veel meer belangstelling is voor Google-producten dan bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk, en dat er in Nederland ook veel meer smarthome-apparaten verkocht worden per capita. Er lijkt dus zeker wel interesse vanuit de consument te zijn; het schijnt helaas dat Nederland gewoon in absolute verkoopgetallen te klein is.
Maar ja, in dit geval zou het toch heel simpel zijn? Google TV is eigenlijk gewoon Android TV en ATV wordt hier officieel verkocht en ondersteund. Daarnaast wordt de vorige Chromecast hier ook officieel verkocht en ondersteund. Dus het lijkt me in dit geval een eitje om het hier uit te brengen, gezien er eigenlijk geen training bij de klantenservice nodig is en de ondersteuning er toch al is.
Heb gelezen waarom Android Auto hier nog niet beschikbaar is, en ik denk dat dat dezelfde reden is dat veel andere producten hier slecht beschikbaar zijn. Nederlands wordt maar heel weinig gesproken in de wereld, dus daardoor werkt de Google Assistent onvoldoende in Nederland. Misschien vinden ze het voor speakers wel voldoende, maar hebben ze gemerkt dat het niet goed werkt om een tv mee te bedienen. Dan brengen ze daarom het hier niet uit. Als je een heel klein landje bent die als eerste taal Engels heeft ben je ineens wel interessant.
Maar Google Assistent werkt al prima in het Nederlands op Android TV, wat hier wél officieel is uitgebracht en wordt ondersteund, en Google TV = Android TV, dus dat kan het probleem niet zijn.
Ik heb 'm zelf bij fnac.com besteld, binnen 2 dagen had ik 'm in huis!

Eerste setupscherm is in het Frans, maar daarna kan je gewoon de taal selecteren en verder in het Nederlands (of welke taal dan ook :) )
Goede tip, weer even wennen: Frans lezen. Maar valt reuze mee. Zelfs de reclame na je bestelling is gelijk als bij andere sites.

Gewoon Pays-Bas kiezen als land en PayPal als betaling en alles draait soepel.

Leek er alleen op dat ze een opt-out in plaats van opt-in gebruiken voor reclame mails? Maar wellicht is mijn Frans niet heel goed, dus gewoon niet aangevinkt want wettelijk moet het opt-in zijn en zie wel. :*)

[Reactie gewijzigd door djwice op 31 oktober 2020 22:42]

Klopt, had het zelfde probleem met de reclame mails :'( Denk inderdaad dat het een opt-out is, of dat ze het gewoon simpelweg niet vragen :9
Bij je bestelling staat een box die je aan moet vinken waarbij je zegt dat je geen mail met nuttige relevante etc. informatie en aanbiedingen wilt ontvangen (bijna 4 regels text waarbij ze hopen dat je hem niet aan wilt vinken door wat je dan gaat missen :-) ).

[Reactie gewijzigd door djwice op 31 oktober 2020 22:41]

Hahaha, ok, duidelijk heeft het gewerkt. Die Fransen houden van dank patterns, that's for sure :D
Naar aanleiding van dit artikel afgelopen vrijdag besteld en is zojuist afgeleverd.

Setup kan prima gelijk in het Nederlands, totaal geen Frans woord gezien (behalve op de verpakking).

Ziggo Go app er op en werkt prima! Kan nu dus opgenomen programma's ook gewoon op de slaapkamer bekijken, zonder eerst te hoeven streamen vanaf een telefoon.
Enige Franse scherm wat ik had was met betrekking tot het koppelen van de afstandsbediening, wat niet werkte omdat ik de batterijen verkeerd erin had zitten :+
vraagje, kan je met de afstandsbediening ook het geluid regelen?
Zou het namelijk op pc scherm gebruiken.
dank u wel
Gezien de nog matige integratie met populaire NL-apps vind ik het zelf nog niet zo'n ramp om eerlijk te zijn. Ik ga er derhalve wel van uit dat als de nieuwe Chromecast beschikbaar is dat dit (grotendeels) opgelost zal zijn; maar dat zijn mijn eigen aannames.
Wat zoek je met integratie? Het home screen stelt wat mij betreft weinig voor: ik heb de knoppen van de AB geherprogrammeerd en dat start dus 1 van de apps op die ik gebruik.
Ik wou dat ik de recommendations compleet uit kon zetten.
Bv het zoeken naar content in meerdere apps. Mijn vriendin gebruikt bijvoorbeeld veel de Videoland-app; ik zou het zelf wel aangenaam vinden als deze dan ook netjes meekomt in de resultaten :)
Inderdaad, beetje irritant. Ik wacht al een week. Heb de googlestore al gevraagd om reactie, maar iedereen lijkt lekker thuis achter de pornhub koffie te zitten, 0 response.
De Chromecast werkt erg goed en ik kan zeker aanraden het ChromeCast ervaringen topic eens te lezen als je vragen hebt.
Google Chromecast & Google TV- Ervaringen & discussie Deel 2

Voor Nederlandse diensten: De NPO plus app is echt heel onstabiel en laat mij niet zoeken, want dan crasht de app.

Verder vind ik de afstandsbediening echt makkelijk en in mijn geval is het puur een smart maken van een domme TV en het enige wat ik nodig heb is de meegeleverde afstandsbediening.
Dat is niet alleen op AndroidTV, ook op mijn AppleTV kan ik niet zoeken. Is iets fundamenteels niet OK met de app. Op AppleTV kun je niet iets selecteren (bv. een titel) in een lijst met gevonden items.
Op Android TV werkt het bij mij wel, Sony 2015 TV. langzaam dus.
Google TV werkt echter niet.
Google tv is onder de motorkap eigenlijk Android TV 10. Dit is het eerste apparaat met versie 10. De android TV apparaten van andere fabrikanten draaien allemaal op versie 9. Net als bij mobiele versies van android kan het zijn dat de ontwikkelaar nog wat moet aanpassen om de app goed werkend te krijgen op de nieuwste versie. Aangezien deze versie nog niet officieel uit is in Nederland verwacht ik dat dit later nog wel opgelost gaat worden.
Ik heb ook een Sony TV uit 2015 met Android TV en zit naar dit ding te kijken om mijn Android TV ervaring te upgraden.
Hoe ga je om met het wisselen naar LiveTV? Normaliter doe ik dat via de tab op de homescreen of de knop TV op de traditionele afstandsbediening.

Ik wil uiteraard niet naar 2 afstandsbedieningen toe, kan je met de Chromecast afstandsbediening ook zappen in je livetv omgeving? (wisselen van input lijkt te kunnen als ik de knop rechtsonder goed zie)
De abbo van deze nieuwe Chromecast kan ook je TV bedienen. Tenminste hij herkende mijn 2017 Sony TV. Ik heb het weer uitgezet.

Overigens is de performance ongeveer vergelijkbaar met de ShieldTV, wel iets trager, maar veel sneller dan wat je met de trage SoC van een TV krijgt.

NLse apps zijn gewoon te installeren, maar dat had de reviewer ook al uitgevonden.

Mijn Chromecast w/ Google TV heb ik via eBay. Kreeg hem deze week binnen.

Last but not least, hij wordt ook ondersteund door Logitech Harmony (met hub)... zoek op Chromecast with Google TV. Alleen de standaard knoppen mapping is niet helemaal OK. De Netflix en Amazon knoppen zijn niet te mappen. De back button wordt niet standaard op de back knop van de Harmony geplaatst.

Viel me ook op dat ie standaard 4K24 pakt ipv 4K60. Lijkt wel of ie de EDID info niet helemaal goed leest, want toen ik het voor de tweede keer opende, klopt de lijst wel.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 30 oktober 2020 15:10]

Harmony doet het bij mij nu ook! Dank je voor de tip. Bij 'Bedrijf' Google ingevuld en bij 'Serienr' Chromecast etc
Moest nog wel even in Chromecast instellingen de Harmony koppelen.
Waar gebruik je de harmony hub precies voor? Aan en uitzetten?
Ik heb deze niet aan mijn Sony TV hangen, maar aan een andere TV. De andere TV heeft alleen maar de Chromecast en ik gebruik Ziggo Go (youtube knop omgeprogrammeerd zodat deze bij 1x klik Ziggo Go opent) voor Live TV kijken.

Dat gaat prima met alleen die AB. In mijn geval is het alleen maar TV Aan/Uit en volume en dat is precies wat de AB kan. Gewoon zappen etc lijkt me niet aan te raden en source wijzigen ook niet.

Mijn TV beneden gaat met Logitech Harmony.
Voor Nederlandse diensten: De NPO plus app is echt heel onstabiel en laat mij niet zoeken, want dan crasht de app.
Dat ligt denk ik aan de ontwikkelaar van de app, want ik gebruik die op een Samsung tv uit 2015 en die is ook niet vooruit te branden, en besluit af en toe een video niet af te spelen of zichzelf gewoon af te sluiten. Dat was al sinds het begin zo trouwens.
Voor Nederlandse diensten: De NPO plus app is echt heel onstabiel en laat mij niet zoeken, want dan crasht de app.
Op Apple TV is NPO start/plus ook niet stabiel. Regelmatig credentials kwijt en rare crashes. NLZiet werkt een stuk beter. Stabiel en snel.
Geen goeie refresh switching en geen TrueHD output zijn wat mij betreft showstoppers. Ik wil TV output op 50Hz en films bijvoorbeeld op 24/23.976Hz afspelen. Vanwege ontbreken van TrueHD passthrough heb ik een Mi Box S in huis vervangen door een Shield TV 2019. Duur, maar een geweldig mooi ding. De Mi Box’en (3 stuks) zijn voor de prijs overigens ook fantastisch mooie kastjes. De Shield TV was net zo duur als 3 van die dingen. Al met al zie ik de meerwaarde van deze streamer van Google niet.
Doet de Shield TV nu eigenlijk aan auto refresh rate switching in Netflix? Dat is voor mij eigenlijk de grootste showstopper voor de meeste Android-based mediaspelers. Voor zover ik weet doet alleen Apple TV dit correct.

Hopelijk heeft google de ondertitels in Netflix nu wel op orde, dat is op de Chromecast Ultra nog steeds een drama.

[Reactie gewijzigd door Spollie op 30 oktober 2020 14:19]

Automatisch niet, maar er is een feature om in een app de goeie refresh rate te kiezen: https://www.nvidia.com/en...ield-tv/match-frame-rate/

Kodi kan dit zelf al automatisch doen.
Dit werkt overigens alleen als je een button over hebt om deze te programmeren. Op shield uit 2015 met originele remote werkt dit niet. Je schijnt wel een andere remote te kunnen kopen en te kunnen koppelen. Dat heb ik nog niet getest.
Via de Nvidia refreshrate switcher schakelt Netflix goed om op de Shield (2019 Pro), maar niet iedere streaming service kan goed overweg met die mogelijkheid (breekt streaming af).
Inderdaad erg zonde, ik heb ook de CC2020 en ik ging er eigenlijk vanuit dat refresh rate-switching anno 2020 wel de norm zou zijn. Niet dus? Misschien naïef van mij, maar ik vind het niet van deze tijd.
Ik verbaas me er ook over. En als ie het kan, is het nog de vraag of 24Hz en 23.976Hz allebei goed ondersteund worden. Idem voor 60Hz en 59.94Hz en dergelijke. En het zijn nou niet bepaald nieuwe fenomenen ofzo. Ik twijfel soms echt aan het verstand van dit soort zaken bij partijen die hardware- en softwareplatformen voor dit soort toepassingen ontwikkelen.
Het zou me verbazen als 5% van de NL shield gebruikers zou weten dat film, amerikaanse TV en film apparte fps hebben en dan ook nog welke dit zijn.
Ik kom bij zoveel mensen met stotterde mediaplayers en die het niet eens waarnemen. Ik zelf kan er niet tegen. Ik schaar me niet onder de geluksvogels. En voor 24p support konden we niet eens thuis films op 24/23,976p kijken.

Breedbeeld was rond 2000 het zelfde verhaal.. Hoeveel mensen niet naar verkeerd opgerekte beelden keken. Er waren zelfs mensen waarbij ik het aanbood te corrigeren en het niet eens wilden. Het was goed zo.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 30 oktober 2020 15:53]

Ik krijg steeds meer het idee dat TrueHD wordt tegen gehouden bij producenten door Netflix, Amazon etc. Op een of andere manier hebben zij een vinger in de pap. Zij willen juist dat mensen naar hun diensten toe komen voor Atmos en niet dat mensen zelf "echte" Atmos op hun systemen gaan afspelen. Het is niet voor niets dat die streamingsdiensten dat ineens zo promoten.
Het rare is dat de Mi Box 3 wel gewoon TrueHD deed, maar dat is er bij een software update uit gehaald. Geen idee wat er precies achter zit, want het lijkt me dat je voor passthrough niks met licenties te maken hebt. Alleen als je aan decoding/transcoding doet. Er is stiekem best veel content met TrueHD en aangezien ik een 5.1.4 setup heb vond ik het zonde om dat niet volledig te kunnen benutten.
Misschien nog een (waarschijnlijk voor bijna niemand boeiend) verschil dat je kunt noemen tussen de ultra en tv versie is dat stadia niet werkt op de TV variant.
https://www.theverge.com/...-tv-stadia-support-launch
*nog niet werkt ;)

"The game streaming service will be supported in the first half of 2021"
Er staat niet "*nog niet werkt", er staat: "*nog niet werk". :/
En zo staat het vol met spelfouten. Checkt hij zijn eigen werk soms niet? Even proofreaden of de spellchecker gebruiken zou voor hem geen overbodige luxe zijn.
OT: De beloofde functionaliteit gaat dus pas volgend jaar werken via een update. Hopelijk.
De term "vapourware" schiet hierbij ineens door m'n hoofd...

[Reactie gewijzigd door poktor op 30 oktober 2020 15:45]

Even los van de discussie of de Stadia-app tijdig beschikbaar is; waarom zou deze Chromecast vapourware zijn? Hij is immers al beschikbaar; dus dan is het sowieso geen vapourware ;) Of doel je specifiek op de Stadia-support?
Ja. Zonder de nieuwe functionaliteit is het een standaard apparaatje. Dus je koopt nu iets in de hoop dat het ooit gaat werken... :/
Koop nooit een product op wat beloofd is, maar op wat het product te bieden heeft bij de aankoop.

Leuk dat Google allemaal dingen belooft, maar zolang het er niet is, is het wel iets om in je achterhoofd te houden
daarom koop ik 'm ook (nog) niet ;)
Ik denk dat hij wel werkend te krijgen is. Op mijn shield tv werkt de Stadia app ook. Tijdens het streamen probleemloos.
Mooi ontwerp, maar ik snap niet echt wat de meerwaarde van deze chromecast en de huidige Android tv mediaboxen.
Als je (zoals ik) een gewone TV hebt die nog perfect werkt, maar geen 'smart' gedeelte hebt kan je voor een prikje toch alles wat de nieuwste smart-tv kan.
Eens, maar voor een stuk goedkoper heb je een van de bestaande aanbieders. Zoals de Xaomi tv stick of box (s)
Mjah, maar werken ook alle apps daar netjes op? Ik kan me herinneren dat dat soms wel een probleem was. Hiermee wil ik niet zeggen dat dit op deze Chromecast wel zo zal zijn; maar ik kan me voorstellen dat app-bouwers hier wat meer moeite voor willen doen.
De Mi Box S is een officieel 'Google-blessed' Android TV apparaat. Zou dus geen verschil moeten zijn met deze wat dat betreft.
Ah dat wist ik niet. Misschien waren mijn gedachten inderdaad bij 'niet-officiële' varianten :)
Ja, die gewone Android (non-TV) boxjes van Ali zijn inderdaad een ander verhaal :)
Idd, op dit moment is deze zelfs wat "completer" bij gebruik dan deze Google TV.
Ik heb geen tv waar smart functionaliteiten in zitten maar een projector. En voordeel van zo'n android boxje is wel dat je er heel wat meer op kunt zetten, zoals games en emulators..
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True