Update voor Chromecast met Google TV verbetert hdr-ondersteuning

Google heeft een update voor de vorig jaar uitgebrachte Chromecast met Google TV uitgebracht. Het meest in het oog springende zijn verbeteringen op het vlak van de hdr-weergave en -ondersteuning

Meerdere websites, zoals 9to5Google, maken melding van Chromecast-systeemupdate QTS1.210311.036, ook al staat deze nog niet vermeld op de pagina van Chromecast-firmwarereleases. Volgens Google kunnen gebruikers na deze update een verbetering tegemoet zien bij het afspelen van video's met Dolby Vision.

Daarnaast zal content met de hdr-standaard hybrid-log gamma correct worden weergegeven. Tot nu toe werden dergelijke beelden omgezet naar de meer algemene HDR10-standaard. Hybrid-log gamma is een standaard die vooral wordt ingezet bij de productie van televisiecontent. De standaard wordt onder meer ingezet voor hdr-content in de Britse BBC iPlayer-app.

De update brengt verder niet nader genoemde bugfixes en prestatieverbeteringen met zich mee, naast een beveiligingsupdate en drm-verbeteringen om fouten te voorkomen bij het decoderen van video. Ook zijn er opslagverbeteringen doorgevoerd. Volgens FlatpanelsHD heeft Google het uitbrengen van Google TV-gebruikersprofielen uitgesteld.

Vooralsnog draait de Chromecast met Google TV op Android 10, ook al bracht Google recent al Android TV 12 uit. Het is niet bekend hoe snel de nieuwste versie naar de castdongel komt. Het duurt overigens bij televisies vaak erg lang voordat dat een nieuwe, al beschikbare Android TV-versie beschikbaar wordt gesteld; veel Android TV-televisies draaien ook nog op Android 10.

Terugkijken: videoreview van de Google Chromecast met Google TV

Door Joris Jansen

Redacteur

07-12-2021 • 13:59

49 Linkedin

Reacties (49)

49
49
17
4
1
26
Wijzig sortering
Je kunt de hoeveelheid reclame reduceren via Instellingen > accounts en inloggen > google tv account > modus 'Alleen apps'. Helaas verdwijnt niet alle reclame (want Google), maar het merendeel van ongevraagde aanbevolen content verdwijnt!
Heeft dat (veel) effect op YouTube?
Nee, deze functie heeft geen effect op YouTube (zover ik weet). Het zijn vooral de tegels met aanbevolen content (van apps en diensten die ik niet gebruik?) die op de begin pagina getoond worden die je hiermee reduceert.
Mijn OLED schermen gedragen zich bij YouTube HDR video alsof ik in de zon aan het kijken ben, maar ik heb een visus beperking. Ik vind het zeer hinderlijk dat dit bij YouTube niet uit kan schakelen op dit moment in 2021.
Ik heb meer behoefte aan gebruikersprofielen en auto frame rate switching.
(Maar goed; hij hangt hier ook aan een "oude" 1080p LCD :P)

Het is inderdaad zeer vervelend hoeveel reclame Google overal aan het inproppen is.
De Home Screen is een groot reclamebord, Youtube is reclame voor en na.

Gelukkig is er voor Youtube een omweg (Vanced op de telefoon en SmartTubeNext op de Chromecast).
Denk er ook aan om een custom launcher te installeren om van die homescreen reclame af te komen.

Voor de rest overigens wel een erg fijn apparaat, apps installeren i.p.v. alleen casten is erg prettig.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 7 december 2021 16:37]

Ik heb meer behoefte aan gebruikersprofielen en auto frame rate switching.
Auto frame rate switching zit in versie 12: nieuws: Google brengt stabiele Android TV 12-versie uit voor ontwikkelaars Dus nog even geduld.

Je kan rechts bovenin toch gewoon van profiel wisselen? Je kan gewoon een tweede profiel toevoegen.
De Home Screen is een groot reclamebord, Youtube is reclame voor en na.
Je kan alleen apps selecteren en dan is de reclame weg.
Gelukkig is er voor Youtube een omweg (Vanced op de telefoon en SmartTubeNext op de Chromecast).
Je kan ook youtube premium nemen, met een VPN ben je dan maar max 2 euro per maand kwijt.
Je kan ook youtube premium nemen, met een VPN ben je dan maar max 2 euro per maand kwijt.
En dan nog schotelen ze reclame voor (youtube) en je gaat echt geen goeie VPN vinden en youtube premium hebben voor 2€ p/m. Premium alleen al kost minimaal 6€/m
https://www.youtube.com/premium
Ik lees vooral allemaal aannames in je bericht. Een aantal punten om het duidelijk te maken:

- Je hebt alleen op het moment van aanschaf een vpn nodig. Je kan dus gewoon een trial nemen op een vpn en youtube premium nemen.
- Youtube premium kost in India 1,70 euro per maand. Je linkt zelf naar de Nederlandse youtube pagina. Het hele doel met de vpn is dat je de prijs van een ander land betaald.
- je krijgt nergens meer advertenties. Kan je mij aangeven waar je dat dan precies krijgt? Want ik krijg ze niet.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 7 december 2021 17:45]

In Argentinië is het ongeveer een euro, dus het kan zelfs goedkoper...
Als je niet weet hoe iets moet, moet je niet roepen dat het niet kan. Je kan met een VPN naar Inda Youtube premium nemen. Je hebt hiervoor wel een creditcard nodig. Na het afsluiten van het abbonement kan je de VPN weer uitzetten en hou je het abbo met Nederlandse Youtube.
Werkt dit ook voor de andere streaming providers? Netflix voor een euro is ook erg interessant
Prima apparaat alleen jammer dat er steeds meer reclame op de home wordt toegepast

Was eerst te omzeilen door ‘alleen apps’ in te schakelen maar heb nu al 2 updates meegemaakt die extra reclame toevoegen. Inmiddels bestaat het hele scherm nog alleen uit reclame. Mijn apps zijn standaard niet meer in het zicht.
Goede reden om hem dan maar niet aan te schaffen!!!
Ik betaal niet voor reclame.
Ligt er ook aan hoe je het bekijkt natuurlijk, het is geen duur apparaatje voor wat je betaalt dus je betaalt gewoon deels het apparaat en deels betaal je met reclame. Het is puur een product van de drang om alles gratis of goedkoop te moeten hebben.

Voor de rest: Prima appraatje, goede reden om hem te kopen is dat het perfect werkt en weinig kost. Ik zou zeggen: Doe geen Shield maar ga hiervoor en bespaar jezelf veel geld :)
Dus een deel betaal je door reclame te accepteren en een deel door privacy in te leveren? Dan is het nog steeds een prijzig dingetje.
Shield bied wel stuk beter upscaling en meer audio formaten heb deze verkocht omdat ik de google tv wilde uittesten maar valt tegen alleen prima voor streaming apps eigen content minder en YouTube app traag
De shield heeft dan weer geen vp9 (voor YouTube HDR) of AV1 (voor data besparing voor bijvoorbeeld Netflix).

Ik heb zelf wel de shield ivm goede ondersteuning voor geluidsformaten en refresh matching. Dit laatste moet in alle apparaten komen die op android 12 draaien.
YouTube hdr ziet er op de google tv niet uit dus beter zonder gaat volgende week retour slecht bakje
Waarom installeer je geen alternatieve launcher? Hier kan je een lijstje vinden. Simple TV Launcher lijkt mij precies wat je nodig hebt. Hier een voorbeeld van instructies om het te installeren (aanpassen naar de launcher die je wilt gebruiken).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 december 2021 15:32]

Sinds dit week dit apparaatje in gebruik voor de 2e tv. Werkt echt prima en snel. In de huiskamer een Nvidia shield.
Nadeel is wel de verplichte Disney+ content die je moet aanschouwen bij opstarten, ondanks dat ik die app er af heb gehaald.
Qua snelheid met apps wisselen doen ze niet voor elkaar onder.
Ik heb deze dongle ook op mijn 2e tv hangen, omdat ziggo hier de deur uit gaat. Van smartcard met trage authenticatie en (oude) nlziet app op een toch wel redelijk recente samsung TV naar dit systeem. Heerlijk en had ik veel eerder moeten doen. Ik twijfel zelfs of ik nu mijn Shield (2017) ook niet de deur uit moet doen en ook in de woonkamer deze dongle moet hangen, want de afstandsbediening van de shield is vrij snel leeg (en daar heb ik nu een WiFi dongle afstandsbediening die niet heel lekker reageert)
Ik merk met mijn oude chromecast (niet ultra) dat het soms best even kan duren voordat er iets op het scherm komt bij het casten. Merk jij veel performance verschil tussen de shield en de Chromecast?
Mijn Shield (2019) is net iets soepeler, maar veel scheelt het niet. Ik gebruik beiden voor ziggo go app, kodi, videoland, netflix en youtube. Op de shield game ik soms ook nog.
Voor een slaapkamer tv zou ik persoonlijk niet upgraden naar een shield, maar dus dit apparaatje kopen.
Het zien van de 'reclame' kan je redelijk makkelijk ondervangen door een andere launcher te installeren. Zie hiervoor deze handleiding: https://www.techdoctoruk....-no-button-mapper-needed/
Ja dat gepush van Disney+ is echt irritant
Hier bevalt de 'nieuw' chromecast ook erg goed, maar loop wel tegen twee beperkingen aan die voor mij gebruik toch wat jammer zijn:
- Ondersteund alleen strandaard TV resoluties. Heb mijn PC monitor 'smart' gemaakt, maar met een resolutie van 3440x1440 rekt hij 4K beeld daar over uit.
- Beperkte opslag ruimte, merkte dat je maar een paar apps kon installeren en dat hij dan vol is.
Ik heb de mijne dus net stuk dus ik wou met een nieuwe kopen. Maar jouw comment maakt me nieuwsgierig. Wat is de meerwaarde van een shield? Alleen de games of zijn er ook andere redenen voor een shield te gaan?
Super natuurlijk, maar automatische fps is toch wel de enige waar iedereen echt op wacht denk ik zo.
Persoonlijk vind ik HDR onwenselijk, maar heb een visus beperking, dus kan niet als gemiddelde consument hier over oordelen. Zodra een youtube filmpje HDR optie heeft gaat helaas de mobiel automatisch op HDR en vind dit hinderlijk. Voor mij is SDR prima, voor anderen is HDR iets moois.

Wel merk ik aan HDR dat het beeldscherm niet in te stellen valt, alsof helderheid opties of contrast opties plotseling niet meer werken.

Het contrast op OLED is bij HDR ongelooflijk, maar het is net als tegen de zon inkijken, en zodra de HDR actief wordt kan ik alleen maar besluiten in mijn persoonlijke situatie om dan maar niet te kijken.

Er zit op mijn OLED schermen bij HDR geen limiet die ik handmatig in kan stellen voor helderheid, en dat is mij de technische reden. Als HDR door mij ingesteld zou kunnen worden met maximale gewenste helderheid wil ik het een nieuwe kans geven. Helaas kan ik dat hier nog niet.
Op de LG Oled G1 kan het meen ik wel, tenminste, ik heb er ook last van een heb daarom wat minder helderheid ingesteld
Ben benieuwd of de HDR merkbaar verbeterd.

Alleen jammer dat Googles eigen product nog op Android 10 draait. Het zo juist zo moeten zijn dat dit soort made by Google apparaten gewoon op dag 1 de update naar de nieuwste versie moet krijgen.

Verder heel tevreden. Afstandbediening is erg fijn.
Wat vreemd dat Google zo achterloopt met de Android TV-basis op hun eigen product. Niet dat 11 en 12 nu zo spectaculair zijn, maar op hun telefoons en Chromebooks zijn ze veel sneller met updaten. Nu loopt Google TV in de basis 2 versies achter.
Niet best inderdaad. Veel nieuwe televisies die je nu in de winkel koopt draaien zelfs nog Android TV 9
En daar is, tov Android/Google TV, eigenlijk niet zoveel mee mis. Ik zie dat ieder apparaat met Android TV versie 10 meer beperkingen heeft in het afspelen van media dan apparaten met versie 9. Ik heb het dan niet zozeer over TV's met Android TV maar losse mediaspelers met het OS. Vooral het gemis aan AFR mogelijkheden is er eentje van, dat is onder ATV9 namelijk wel mogelijk (afhankelijk van de gebruikte app).
Natuurlijk is er wel iets mis mee. Je ontwikkelt die techniek niet voor niks. Bovendien worden met elke release ook beveiligingsgaten gedicht die je met kleine patches niet dicht. Zoals een nieuwe kernel.
Dat gebeurt ook nog steeds bij apparaten met Android TV 9, het is vanzelfsprekend aan de fabrikant om deze ook beschikbaar te stellen. Er zijn ook apparaten met Android TV V10 die al een tijd een update niet hebben gehad, dan liever een met ATV 9 die deze nog wel krijgt op dit moment.
Het is helaas totaal onbekend welke fabrikanten wel en niet goed scoren als het om tv updates gaat. Tweakers heeft dat niet goed onderzocht.
Android Tv is toch ook geen telefoon waar je mee belt, whatsapp op installeert,.. ?
Nee, maar je zou denken dat als Google zo snel is met upgrades op hun eigen telefoons en Chromebooks, dat ze dat ook wel doen op hun eigen tv-apparatuur.
Nu vrijwel een jaar in gebruik. Gehaald omdat vrouwlief niet met telefoon wilt casten, dus dan maar dit ding met een afstandbediening. Werkt, maar niet altijd even fijn.

Dat het niet meerdere profielen doet is erg hinderlijk. Dat het reclame laat zien van diensten die ik niet heb, en ook niet geïnstalleerd heb is zelf rond uit k met peren.
Nou ja... reclame is meestal gericht op zaken die je niet hebt he. Het is niet minder irritant om reclame voor Disney+ te krijgen als je het wel al hebt en geinstalleerd hebt staan.
Dit is een *feature* deze reclame, die jammer genoeg er laatst bij gekomen is. Dit was niet bij aanschaf.
Je kunt de hoeveelheid reclame reduceren via Instellingen > accounts en inloggen > google tv account > modus 'Alleen apps'. Helaas verdwijnt niet alle reclame (want Google), maar het merendeel van ongevraagde aanbevolen content verdwijnt!
straks thuis uit proberen. goude tip. thanks
Ik ben benieuwd of de A/V-sync ook verbetert. Vooral bij Amazon Prime is de audio regelmatig niet in sync met het beeld; wat het ontzettend vervelend maakt om te kijken.

Anders streamingdiensen (Netflix, Disney+, Ziggo, etc) zijn vreemd genoeg wel in sync.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee