Nieuwe Google TV-screensaver heeft media-aanbevelingen en informatiekaartjes

Google is begonnen met de introductie van een nieuwe screensaver voor de Chromecast met Google TV. Deze biedt naast de bekende landschappen ook kleine kaartjes met informatie als het weer en aanbevelingen voor media om te consumeren. Mogelijk wordt die laatste ook reclame.

Op afbeeldingen van de screensaver is te zien dat YouTube-video's, Spotify- en YouTube Music-content, stemcommando's als 'laat me actiefilms met Tom Cruise zien' en inhoud van Google Podcasts de revue passeren in de rij met kaartjes. De kaartjes zijn te selecteren en werken als een menuutje, blijkt uit plaatjes bij 9to5Google.

De nieuwe screensaver staat standaard ingeschakeld, maar is in de systeeminstellingen uit te zetten. Daarna is alleen nog de bestaande diavoorstelling te zien, met eventueel de tijd en het weer in een hoekje. Google stelt dat de introductie van de functie, die het bedrijf proactive personalized results noemt, 'over de komende weken' verspreid is.

Niet geheel duidelijk is nog of deze nieuwe screensaver ook reclame bevat. Het thuisscherm van Google TV en Android TV bevat dat wel. Dat neemt de vorm aan van film- en serie-aanbevelingen die zich kunnen bevinden op streamingplatformen waar de gebruiker geen abonnement op heeft.

Op termijn moet Google TV de vervanger van Android TV zijn, dus het is te verwachten dat deze screensaver vroeg of laat standaard is bij op Android gebaseerde mediaspelers en tv's. Google zei in 2020 bij zijn Made By Google-evenement dat het in de daaropvolgende twee jaar de intentie is om Android TV te vervangen door Google TV. Onder de motorkap is die laatste nog steeds Android, maar dan met een schil die meer gericht is op media-aanbevelingen dan wel reclame. Bij Android TV is ook al te zien dat dergelijke aspecten overgenomen worden.

Google TV nieuwe screensaver

Door Mark Hendrikman

Redacteur

12-06-2022 • 11:47

135

Lees meer

Reacties (135)

135
134
104
5
0
24
Wijzig sortering
Natuurlijk wordt het reclame........
Reclame geeft mogelijk stimulans aan de hardware makers om regelmatig updates te leveren.

Ik zie er de voordelen wel van in. Zolang deze reclame een beetje relevant blijft en afgewisseld met serieuze aanbevelingen vind ik het prima.
Jij misschien. Ik vind geen enkele vorm van reclame op een apparaat waar je al de volle mep voor neer hebt moeten leggen acceptabel. Al helemaal als ze het slinks achteraf toevoegen. Dan heb je het niet mee kunnen nemen als tegenargument bij je aankoop. Misschien heb je geluk en zit je nog net in je garantieperiode, en kun je m terug brengen…

Lijkt een beetje een trend te zijn: non- of anti-features toevoegen in een automatische update die je niet tegen kunt houden en die presenteren als verbetering. “We zijn de gebruiker van dienst met aanbevelingen voor relevante producten” ofzo. :r
Advocaat van de duivel: je weet niet of in de prijs van het apparaat al reclame inkomsten zijn ingecalculeerd.
Persoonlijk vind ik dat het misschien wel tijd is voor Europese wetgeving die vastlegt dat iets wat te koop aangeboden wordt in de EU
- volledig functioneel moet zijn zonder tracking, profilering en/of reclame gedurende de redelijkerwijs te verwachten levensduur van het product (en zet zoiets stilaan maar op 5 jaar, 2 jaar garantieperiode is echt te kort als we van de wegwerpmaatschappij afwillen)
- voorzien van marktconforme updates en upgrades tijdens dezelfde periode (genoeg fabrikanten die nu al aantonen dat het kan, laat de rest maar gewoon volgen), weg met geplande veroudering.

En daarbij:
- indien profilering de gebruikservaring kan verbeteren, is dat nog geen reden om de data te verzamelen en te gebruiken voor andere commerciële doeleinden (zoals reclame, verkoop van info). Deze “opt-in” staat dus los van het daadwerkelijk toestaan van data-collectie.
- het verzamelen van gebruikersdata is altijd opt-in, een bewuste keuze van de gebruiker om data te delen en die door de data-verzamelaar vergoed moet worden met een prijs opgelegd door de EU (ik zeg maar iets, 1euro per maand per persoon). Dus geen “korting”, maar wel een concrete vergoeding.

Laat ze maar eens transparant zijn wat al die reclame nu echt waard is.
Wettelijk gezien kan dat niet ingerekend zijn, je mag namelijk niets met verlies verkopen.
Verlies zullen ze dus zeker niet lijden (trouwens genoeg andere tv boxes die maar de helft van de prijs kosten en die maken ook geen verlies en hebben ook geen publiciteit nodig om te overleven)
Het zou me niet verwonderen dat de chromecast tv maar een 35 euro kost om te produceren en distribueren.
In Nederland mag je eigen prijzen bepalen, ook als dit met verlies is. Dat is zeker niet bij wet verboden.

https://www.rijksoverheid...van-producten-en-diensten

Het is dus zeker goed mogelijk dat de Chromecast onder de prijs wordt verkocht en dat inkomsten dmv reclame zijn ingecalculeerd... Alhoewel ik dat wel betwijfel, een Chromecast is niet bepaald een hoogstaand stuk techniek of gemaakt met zeer premium onderdelen
Ik weet vrij zeker dat de directeur van TCL ooit gezegd heeft dat reclame tv's goedkoper maakt.
Ik denk dat het ging over content (zoals publiciteit bij filmen en series) zodanig dat de auteursrechten betaald kunnen worden

Het ging niet over de hardware.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 14:31]

Dat is niet relevant. De prijs en het daarvoor te leveren product/dienst worden voor de koop overeengekomen. Tenzij reclame in die overeenkomst staat, mag het niet.

En achteraf eenzijdig de overeenkomst aanpassen is helemaal uit den boze. Dat lijkt me goede reden voor ontbinding van de koop. Recht hebben en recht krijgen zijn natuurlijk wel 2 verschillende dingen...
De Chromecast werd heel vaak voor spotgoedkope prijzen verkocht. Als het dan ook nog eens van Google komt (die sowieso al handel in gegevens en advertenties hebben), dan ben ik best wel van mening dat je dit van te voren aan had kunnen zien komen.
Ze halen zonder problemen hun geld uit de android tv devices zelf aan die zogezegde lage prijzen. Kijk maar naar de prijs van al die andere tv sticks...
Bovendien verdient google ook geld bij elke tv maker dat android tv platform wil implementeren.
Advertenties was nooit in hun verdienmodel opgenomen en er is ook niets dat die gesuggereerd heeft naar de klant toe. Anders had ik het ook gewoon niet gekocht.

Bekijk het eerder als een platform via de welke ze wel producten kunnen verkopen.
Bijvoorbeeld, stel dat je wagens, rode lichten, fietsen,etc.. wil verkopen zou het dan niet interessant zijn om straten te bouwen waar je producten dan over kunnen rijden? Bovendien betaal je die straten maar gedeeltelijk want je laat de overheid meebetalen aan die straten omdat zij het ook voor andere zaken kunnen gebruiken. Vanuit dat optiek zie je dat de straat eigenlijk een soort van platform is voor dan een hele reeks aan producten te kunnen verkopen die de mensen nog niet nodig hadden omdat er geen straten waren. in dat verdienmodel moet je niet naar advenrtenties gaan, Je krijgt gedeeltelijk geld via de overheid en kan hopen producten maken en verkopen die gebruik maken van je platform (straten).

Ik weet het is een wat ruwe vergelijking maar je begrijpt wat ik bedoel hoop ik.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 14:31]

Advertenties was nooit in hun verdienmodel opgenomen en er is ook niets dat die gesuggereerd heeft naar de klant toe. Anders had ik het ook gewoon niet gekocht.
Sorry, maar dan heb je de afgelopen 20 jaar echt onder een steen geleefd als je niet zag aankomen dat advertenties het goto verdienmodel is bij Google.
Is het niet een beetje Kortzichtig om aan te nemen dat er geen enkel product hiervan zou zou afwijken?
Dat al hun producten per definitie nu en altijd in de toekomst gebaseerd zullen zijn op advertenties?

Denk bijvoorbeeld aan Google cloud solutions, de klanten krijgen geen publiciteit te zien als ze een virtuele machine bestellen, of een webserver van Google draaien hoor. En er zijn veel meer voorbeelden die aantonen dat Google niet exclusief werkt op basis van advertenties.
Dat zijn zakelijke oplossingen. Daar is Google nog wel enigszins voorzichtig met overal tracking en ads in te proppen.

Maar bij consumentendiensten is het juist ontzettend kortzichtig er vanuit te gaan dat de consument niet het verdienmodel is. Noem een consumentenproduct van Google dat niet als (hoofd)doel heeft om data te vergaren. Google biedt geen enkele consumentendienst dat geen profiel kan opbouwen van zijn producten (consumenten).
De Chromecast wordt verkocht sinds 24 juli 2013 en sindsdien heb ik op alle versies die ik heb gehad geen enkele reclame gezien vanuit Google zelf. In het begin zelfs zonder reclame toe te laten bij het casten van de stream (reclame vanuit de app die hem start, zoals bij NPO Start die sterreclames laat zien of YouTube [jaja ook Google] die hun eigen reclame laat zien) . Gelukkig is dat te blokkeren vanuit een Pi-hole. Wat ik zo kan vinden zijn ze pas sinds de introductie van Google TV met reclame begonnen met eigen reclame. Dus hun trackrecord was voor Google zijnde prima op dit gebied. Technisch stelt zo'n apparaatje ook niet zo heel veel voor, zeker als er miljoenen van verkocht worden en ze er dus al meer dan 10 jaar mee bezig zijn..

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 14:31]

Voor een Chromecast wellicht ja. Ik zou dan ook nooit een Chromecast kopen, of welke hardware dan ook die van Google komt. Maar het gaat hier niet alleen om de Chroomkast. Android TV draait op veel meer apparaten, waaronder smart (als in “verdriet”, niet als in “slim”) TV’s. Of de in andere reacties genoemde Nvidia Shield. Nou heb ik zelf zo’n ding niet, maar ik zou in een apparaat van Nvidia geen Google reclame verwachten.
Dat er grenzen zijn ben ik met je eens tegelijkertijd als een partij goed in staat is om jou smaak te analyseren, is het Google wel. Overigens staat Google hier niet alleen in, immers Google, Apple, Netflix, HBO hebben allemaal bergen content die ze graag aan de man brengen.

Dat Google hier meer doet heb ik eigenlijk geen moeite mee zolang het niet iets wordt in de zin van "wordt nu lid van Youtube Plus". Het zou tegelijkertijd ook wel mooi zijn als Google deze functie optioneel maakt, als de reclame te gortig wordt dat je het uit kunt zetten.
Tja wat is volle mep. Ik heb voor 26euro een Xaiomi Mi tv stick gekocht...
Nou ja, het was niet bepaald onverwachts dat Google reclame op "Google TV" ging introduceren hoor ;).

Ik had dit ding zo'n beetje als eerste en niets wat het ding nu doet stond toen niet ergens bij google aangegeven in commerciële bewoording. Daarnaast hoef je geen Einstein of Cawley te heten om te weten om dit aan te zien komen.
Het is al vaker (indirect) gezegd hier. Voor een apparaat van Google zelf snap ik het nog en heb ik er niet zoveel moeite mee. Met een apparaat zoals de Nvidia Shield vind ik het belachelijk.

Een Shield valt wat mij betreft toch een beetje onder Tweakers (die net wat meer willen en doen met hun apparaten) Nvidia mag hier wat mij betreft best naar handelen en dit soort groep eruit gooien of optioneel maken.
Daar ben ik het volledig mee eens. Toevallig heb ik ook een nvidia hier in gebruik, samen met twee google chromecasts+TV. Maar nvidia gaf dit nooit zo aan als google, gebruikte intieel ook android tv i.p.v. google tv wat het nu geloof ik is is ook geen bedrijf waar je dit van verwacht.
Ik vind geen enkele vorm van reclame op een apparaat waar je al de volle mep voor neer hebt moeten leggen acceptabel.
Ik vind het niet zo heel erg dat het wordt toegevoegd.
MAAR!, Ik heb wel enorme problemen dat het niet kan worden uitgeschakeld. |:( |:(

Heb nu een shield die ik om die reden niet upgrade. :(

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 14:31]

En hoe zie je het voor je dat ze die serieuze aanbevelingen tot stand brengen en hoe moeten ze weten wat voor jou relevant is? Dan kan alleen algemene dingen, met profiling of met content based scanning. Waarbij de laatste twee een inbreuk maken op mijn privacy. Daarbij kies ik bewust voor apparaten en diensten die geen reclame hebben om zo min mogelijk beïnvloed te worden. Het is namelijk heel naïef om te zeggen dat je er niets van meekrijgt of je er niet door laat beïnvloeden. Het zou voor mij DE reden zijn om zo'n product niet te kopen (of weg te doen).

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 14:31]

Google kan een middelgroot land kopen van alle cash die ze hebben en nog steeds voldoende hardware bouwen om de halve wereldbevolking te voorzien.
Bah, reclame = profiling. Mij niet gezien.
Nou, krijg je mijn deel er ook bij. :)

Ben je zo uit het marketing boekje komen lopen?
Projecteer dit gedrag even naar je telefoon en dat je dus de hele tijd recommended (reclame troep) in beeld krijgt. Je moet dit soort gedrag nooit permanent willen. Alles wat een ander voor mij aanbeveelt wil ik niet, tenzij ik er om vraag.

Als je nou op een makkelijke manier naar een soort feed kon gaan o.i.d. dan had ik er minder moeite mee, maar dat het permanent in je face wordt gedrukt, nee dank je!
Dus je koopt een apparaat, dat apparaat geeft je reclames, en daar ben je het mee eens?
Het kan waarschijnlijk ook niet uit. :+

Ik denk dat het probleem veel dieper zit dan men gemiddeld denkt. Geen direct zichtbaar verband, maar het beperkte aanbod aan browsers in zo goed als alle besturingsystemen komt door dezelfde druk. Het reclame-imperium... Wanneer gaat het in elkaar storten?

edit: er lijkt iets te mankeren aan het "reageren op" Nu al een aantal keer gehad dat de persoon aan wie het gericht is verloren gaat en het een main-thread wordt, Kan aan mij liggen maar het valt wel op.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 14:31]

Met dat geintje dat ze Nvidia hebben geflikt weet je niks meer zeker hoe ver ze willen gaan.
Met dat geintje dat ze Nvidia hebben geflikt weet je niks meer zeker hoe ver ze willen gaan.
Op de Shield TV kan je Google's launcher vervangen (net als deze nieuwe screensaver, wanneer die uitkomt). Dat kan ook op de Chromecast with Google TV.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:31]

Dag is nog best een gedoe. Voor ons Tweakers wellicht niet zo'n probleem, maar instellingen wijzigen via ADB wordt toch wel erg ingewikkeld.
Kan ook makkelijker door automatische updates uit te zetten en voor Android Home de updates te verwijderen
En vervolgens andere kwaaltjes te hebben op je device. Dus updates maar weer aangezet en de reclame van Disney+ op het homescreen geaccepteerd.

Als tegenprestatie download ik alles van Disney als ik het wil zien; heb al betaald met mijn reclame views.

(voor de duidelijkheid: die reclames waren er niet toen ik de Shield kocht)
Weet niet over welke kwaaltjes jij het hebt. Licht eens toe?
Sorry, I can’t. Is al enkele maanden geleden. Aan enkele comments te zien lijkt het nu goed te gaan.

Maarja..ik kocht geen Shield om bezig te zijn met customizen. Dan had ik wel een Pi oid gekocht. Het homescreen was ad-free toen ik het kocht; een third party (minder optimized) home screen moeten installeren is dan toch jammer.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 22 juli 2024 14:31]

Ik ben het wel met je eens.
Voor alles is altijd een oplossing, maar geen updates doen is eigenlijk niet handig, er zitten soms ook beveiligingen in de updates verwerkt.

Ik weet niet of het technisch mogelijk is, maar wat zou het toch fijn zijn als beveiligingsupdates los te doen zijn t.o.v. feature updates. Dat zou het beheren van updates zoveel makkelijker maken.
  • JA: doe altijd beveiligingsupdates
  • NEE: geen automatische feature updates
Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 22 juli 2024 14:31]

Sowieso. Ze weten het wel weer te verpakken met mooie Google Speak.. 'proactive personalized results'. :+
Precies: zo handig......
om dan binnen x aantal jaar er een "premium" abbo voor te maken zonder die reclame :X
En een aantal jaar na het premium aanbod alsnog reclame.
Daarom heb ik dat google inloggen overgeslagen en speel uitsluitend via een appl tv me zaken af :) lineaire tv kijken we niet meer.
Zoals anderen ook al aangeven snap ik het van een Chromecast. Dit is van Google zelf en je weet hier altijd dat je met je data betaald.

Dat gezegd hebbende, snap ik het totaal niet van bijvoorbeeld de (Nvidia) Shield. Hun klanten betalen grof geld voor een streaming apparaat, maar lijkt hier totaal niet bij stil te staan wat hun klanten zouden willen. Nu zullen mensen wel zeggen dat Google dit bepaald, maar volgens mij ben je bij Android altijd vrij om je eigen schil te maken. Bij telefoons werkt dit in ieder geval zo.....

Weet iemand of Nvidia deze functie bijvoorbeeld uit de Android tv kan gooien, of is dit echt een vereiste vanuit Google? Als het dat laatste is, dan is het wel echt schaamteloos dat Google dit doet.

Als Nvidia dit wel uit hun "schil" kan verwijderen, is het dan geen optie dat iedereen hier een ticket in gaat dienen naar Nvidia? Zolang niemand zijn mond open trekt, zullen ze denk ik steeds meer de Google data harvesting kant op gaan.
De vorige update (met reclame in het homescreen) werd ongeveer door de strot geforceerd.
Alle opties bij mij staan uit en nog krijg ik reclame te zien voor Disney+ (wat ik niet heb)
Ik heb begrepen (maar nog niet de moeite genomen) dat een alternatief 'schilletje' de oplossing is hiervoor.

Als Nvidia shield klant voel ik me minder prettig door deze plotselinge reclame, dus snap de commotie wel.
Je kunt het blijkbaar uitschakelen: "The feature is enabled by default, but can be turned off with relative ease by going into Settings > Accounts & Sign in > Google Account > toggle Proactive Personalized Results."
Ik heb liever een optie om de screensaver na een tijdje de TV in standby te laten zetten. Nu schakelt de TV vaak over op de Chromecast screensaver als je een console uitzet of klaar bent met streamen en blijft de TV stroom slurpen.
HDMI-CEC is de oplossing. Als ik klaar ben met streamen druk ik op de chromecast afstandsbediening op uit en vervolgens gaan de TV, de receiver én de chromecast uit.
dat is alsnog een manuele actie en blijft je chromecast constant signaal sturen.
Wat ik gedaan heb is om 1u 's nachts m'n tv zich automatisch laten uitschakelen en zo valt ook de chromecast zonder stroom. Als ik toch langer kijk, dan zet ik een sleep timer van een half uur.

(wat zijn domme tv's toch slim :+ )
Jammer dat als ik alleen muziek via de versterker wil luisteren ook mijn TV en Shield activeren. CEC is half-handig; jammer dat ze hier niet wat meer mogelijkheden hebben gegeven.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 22 juli 2024 14:31]

Ik heb liever een optie om de screensaver na een tijdje de TV in standby te laten zetten. Nu schakelt de TV vaak over op de Chromecast screensaver als je een console uitzet of klaar bent met streamen en blijft de TV stroom slurpen.
Google heeft liever dat je reclame kijkt. Wie denk je dat z'n zin gaat krijgen?

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 14:31]

Ik ben zelf die reclame overal wel zat, als je een tv of iets anders koopt dan wil je daar geen extra reclame in tegen komen.. Ik vrees dat als ik een nieuwe tv moet kopen dat ik dat niet meer kan ontlopen...
Waarom blijven mensen naar het scherm kijken als ze op pauze hebben gedrukt en de screensaver verschijnt?! Je zet hem op pauze omdat je even wat uit de koelkast wil halen, wil toiletteren, even je kinderen naar bed brengen...dan ga je verder met kijken. Is toch niet zo dat je uren je scherm pauzeert en daar bewust naar kijkt wat er op dat moment vertoont wordt
Kun je niet via de instellingen op je console op basis van ARC aangeven dat als je je console uitzet, de televisie ook uitgaat?
Mijn TV heb ik ingesteld om na 1 uur automatisch uit te gaan, als ik na een uur nog aan het kijken ben dan krijg ik een bericht dat ik op een rondom knopje op de AB moet drukken voor nog 1 uur.

Nog steeds niet perfect natuurlijk, maar voorkomt wel dat TV per ongeluk 10 uur aanblijft terwijl er niemand kijkt.
Het irritante is dat google tv, als je de reclame even wegdenkt*, een heel erg goed product is! Andere zeggen wel is "dan gebruik je toch een andere" of iets van gelijke strekking. Helaas joh, er zijn heel weinig andere en wat er is is heel veel slechter dan google tv.

Er mist een goed echt open source** alternatief voor dit. Er is 1 hele goeie maar is wel een heel ander beest en niet direct een alternatief. KODI. En daarvan is het ook maar de vraag hoe goed die werkt..

* Je moet dan inmiddels wel zo ongeveer de helft van de hele applicatie wegdenken
** dus geen apple, xiaomi tv of whatever closed source tv
Je zit er toch wel wat naast vwb beschikbare alternatieven, er zijn best wel wat boxjes en sticks beschikbaar, buiten Google en Mi. Voorzien van een "echt" Android TV OS bedoel ik dan. Hoewel je ze binnen de Tweakers PW meestal niet kunt vinden, zijn ze dat wel via bijv. Amazon Duitsland, ik heb er daar al diversen besteld.

Deze site laat zien wat er zoal is; www.androidtv-guide.com
Mogelijk heb ik het mis hoor, maar denk dat je me niet helemaal begrijpt.

Jij heb het over andere "tv box" hardware die vaak ook android tv (of hoe dat nu ook heet) draait. Ik heb zelf zo ook een "meocool" waar dan vervolgens android tv op draait. Samen met uiteraard weer de berg van reclame van google erop. Het is simpelweg zo dat zodra je android tv gebruikt je reclame krijgt (en veel ook).

Met alternatieven bedoelde ik dus software alternatieven.
"Helaas joh, er zijn heel weinig andere en wat er is is heel veel slechter dan google tv." << hier reageerde ik op, en Kodi draait op veel van die apparaten ook als een tierelier.

Die "zooi" reclame (van sommige streaming services, Disney e.d.), zie je idd bovenin het scherm, maar ik begrijp niet helemaal wat mensen daar nu zo vervelend aan vinden? Je gaat toch geen uren naar dat scherm zitten staren? Je hebt je streaming apps op het hoofdscherm staan, je selecteert er eentje en gaan met de selectie.
Ik snap wel dat mensen niet graag ineens onbewust beïnvloed willen worden door reclame op een product dat ze al langere tijd gebruiken en waar ze ook gewoon goed geld voor hebben betaald
Het probleem is alleen dat je door de reclame het product niet meer ziet. Veel te bloated in zijn geheel.
Je kan het allemaal wel uitzetten op Google TV gelukkig, maar default staat het aan.
Aan de andere kant, bij liniaire TV kom je programma's tegen per ongeluk tijdens zappen, bij Streaming moet je op zoek, en kan een reclame helpen. Maar ik zet het liever uit.
Kun je ook een andere screensaver installeren?
Zeker, die kan je zelfs gewoon in de Play Store vinden.
Zonder google gestuurde aanbevelingen?
Ik denk dat dat linksom of rechtsom te bewerkstelligen valt: of je zet de aanbevelingen uit in de settings, of de aanbevelingen komen sowieso al niet voor bij custom screensavers.
Duidelijk, dank je!
Ruimschoots beschikbaar, ik tel er zo een stuk of zeven binnen mijn Screensaver instelling. Niet altijd gratis maar dat is dan vaak wel de moeite waard. Er zal dus beslist iets beschikbaar zijn wat naar je zin is, ipv wat er standaard wordt aangeboden door Google.
Niet alleen moet je als je reclame wilt vermjjden moeite doen om Google's launcher te vervangen. Je moet ook nog eens de screen saver wijzigen. Gelukkig is dat laatste een stuk makkelijker, maar het is weer een instelling om rekening mee te houden. :'(
Of gewoon geen Google shit gebruiken? Het is niet alsof Google het enige is dat je kunt kopen...
Als je reclame wilt vermijden moet je sowieso geen Google gebruiken. Google is allang al geen zoekbedrijf meer, maar een reclamebedrijf. Alle activiteiten van Google zijn ter ondersteuning van hun reclame. Aan de ene kant rechtstreeks, voor het tonen ervan, en aan de andere kant om informatie over jou te verzamelen om je gerichtere reclame voor te kunnen schotelen. Bij Google is de adverteerder de klant en jij het product.
Wat anders? Tis Google of Apple wat de klok slaat bij dit soort producten.
Tizen, WebOS, Roku en nog een aantal. Al weet ik niet hoeveel van die OOK wel of geen reclame er in hebben.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 22 juli 2024 14:31]

Tizen is van Samsung toch? Dan heb ik slecht nieuws voor je.

Maar om je punt te onderschrijven: door het te blijven kopen, steun je de consument onvriendelijke bedrijven als Google natuurlijk. Dat we een microfoon van een commerciële inlichtingendienst in huis zouden halen om op tafel te zetten hadden we 10 jaar geleden nooit gedacht, laat staan dat we er zelfs voor zouden betalen. Inmiddels is Google Home, Alexa en Siri heel normaal.

Wat dat betreft heeft de commerciële sector het goed begrepen: als je een generatie weet te overbruggen, kan je relatief snel dit soort praktijken normaliseren. Neem bijvoorbeeld gamers: de doorsnee Fortnite speler van vandaag vindt microtransacties de normaalste zaak van de wereld. Alleen oude lullo's als ik klagen daar over :')
Tja, ik snap je punt 100% maar letterlijk net een nieuwe tv gekocht (of op aanvraag ingegaan) waar google tv op zit.
Kun je een tv vinden die dat niet heeft? Tuurlijk, maar een tv die hetzelfde bied, zelfde budget etc. dan wordt het al heel lastig. Zal ieg na opties kijken om deze tv te "verbeteren".
Wat biedt een WebOS/Tizen/Home TV in hetzelfde segment niet dan?
Kodi, Jellyfin, nieuwste streaming service XYZ die enkel een applicatie voor Android TV uitbrengt...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:31]

Smart-tv troep gewoon links laten liggen en een los apparaat gebruiken voor je media. Dan gaat er ineens een wereld aan mogelijkheden open :+
Dus gewoon geen TV meer kopen? Iedere TV is tegenwoordig een smart tv.
Gewoon geen kabel insteken en/of wifi credentials invoeren. Een TV kan niet uit zichzelf op internet. Maar ik denk dat ik gewoon een grote monitor koop als onze huidige TV kapot gaat. Heb je ook geen kans op vervelende software die je in de weg zit.
Alleen een monitor is geen goede tv. Waar TV's hele processors er in hebben zitten om bijv aan upscaling en correcties te doen, hebben monitoren dat veelal niet. Dit is vooral merkbaar bij oudere films en series.

Op mijn monitor ziet het er uit alsof het slechte kwaliteit is (dat is t dan natuurlijk ook), maar op mijn tv, dankzij al die truukjes, zien oudere series er uit alsof ze "verbeterd" zijn.
En jij dacht dat dit wekt? Ik kan je uit ervaring vertellen dat je dan nog steeds gebonden bent aan de voorwaarden van Google en dat je data nog steeds gebruik gaat worden. Ik weet het niet helemaal zeker maar volgens mij is internet zelfs noodzakelijk om de TV überhaupt ingesteld te krijgen.
Smart-tv troep gewoon links laten liggen en een los apparaat gebruiken voor je media. Dan gaat er ineens een wereld aan mogelijkheden open :+
Doe ik ook. Voor losse apparaten ben ik gestandaardiseerd op Nvidia's Shield TV. Heeft Android TV en via die weg alles dat ik wil gebruiken. Brengt nog steeds de nadelen van 'Google TV', maar ieder van die nadelen is omheen te werken omdat het platform semi-open is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:31]

De super makkelijke afstandbediening, mijn 70+ ouders met verder Apple only, hadden de ab én de programma's in een paar minuten helemaal onder de knie.

Dat gaat ze makkelijk af dan het menu op hun webOS-tv en het Ziggo kastje.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:31]

in de vorm van een chromecast?
WebOS is van LG toch? Dan heb ik slecht nieuws voor je.
En Apple heeft voor zover ik weet absoluut geen reclames in hun launcher of screensaver zitten. Heerlijk.

Betaal je overigens wel weer grof geld voor het product. Vind het mooie apparaten die AppleTV’s maar de prijzen zijn twee keer zo hoog als dat ze waren (Atv2 en 3 waren zo’n €90 huidige is €180-€250).
Maar waarom doet Google dit? Je gebruikt een screensavers voornamelijk om bij geen gebruik van het apparaat, te voorkomen dat je scherm zou kunnen inbranden. Dit loopt het doel voorbij.
Maar waarom doet Google dit?
Omdat het een commerciële inlichtingendienst is, adverteren is nu eenmaal hun primaire product. Jij doet bepaalde dingen op internet, Google volgt dit en matched het met aanbod op hun interne veiling. Afhankelijk van hoeveel Google apparaten en diensten je gebruikt wordt de resolutie van jouw gedetecteerde persoonlijkheid en voorkeuren hoger, waardoor je meer geld oplevert.
No shit Sherlock. Het gaat er in dit geval om dat het het product "screensaver" daardoor onbruikbaar maakt. Het beschermt, zoals het wel bedoelt is, het scherm niet meer, als je continue statische beelden op je scherm te zien gaat krijgen.
Maar dat is toch niet belangrijk voor Google? Je zegt 'no shit sherlock' maar bent vervolgens wel verbaasd, die snap ik dan weer niet.
Je begrijpt het punt niet. Dat laat je hier ook zien.
Ik snap heel goed waar een screensaver voor is, heb vroeger ooit nog een CD gekocht met een zooi van die dingen omdat CRT enzo.

Wat doet dat af aan het punt dat het Google niks uitmaakt? Ze hebben een nieuwe reclamezuil in je huis, missie geslaagd.
Ik denk eerlijk gezegd dat ze dynamisch zullen zijn.
Goh Google dat overal reclame wil tonen, wat een verrassing :O

Ik hoop dat je ook gewoon met geld kan blijven betalen voor mediaspelers en dergelijke, maar de meeste bedrijven zullen de moeite niet nemen zelf iets beters te maken als ze een hapklaar brokje van Google kunnen krijgen :'(
Heel veel alternatieven zijn er niet voor handen. Apple TV is bijvoorbeeld wel een alternatief maar dan moet je wel al in het Apple eco systeem zitten of erin willen stappen.
Mwah. Een AppleTV is 1 van de weinige dingen die goed standalone te gebruiken is.

Enige wat je dan niet kunt gebruiken is airplay, maar dat is vooral een feature die je gebruikt omdat je dus al een iPhone of mac hebt.

Standalone is het al een super apparaat.
Als je in het Android ecosysteem zit zou ik toch eerder voor een Nvidia Shield TV Pro gaan dan voor een Apple TV. De Shield kan veel meer bestandsformaten direct afspelen, kan fungeren als een plex server, heeft 2 usb poorten om een externe HDD of iets anders aan te hangen. Geforce Now, emulators voor oudere nintendo en playstation spellen. Chromecast. Super integratie met bijv Home Assistant.

Ik heb zelf een ATV 4K en een Shield TV, maar de ATV wordt nooit meer gebruikt. Zelfs met een iPhone ben je beter af met een Shield imho. Enige wat je dan mist is AirPlay (maar de iPhone kan ook gewoon casten naar een chromecast)
Nvidia Shield is gewoon een GoogleTV device.
Als je een alternatief zoekt voor GoogleTV is dit dus geen goeie keuze.
Nee, de Shield is een Android TV met de Google Launcher er op. Een andere launcher installeren en je bent er vanaf.

Dat er bepaalde Google diensten er nog aan vast zitten (zoals de Play Store) daar kun je weinig aan doen. Maar goed ik denk dat het de meeste mensen dan ook niet klagen om de diensten die Google levert, maar om de meegeleverde launcher.
Google play services is juist datgene wat het hardst loopt te profileren voor google. Als je dus een alternatief wil voor google, is ook de shield helaas geen optie.

Verder zeker een zeer capabel apparaat, maar dus geen alternatief, want google.
True, dat is zeker waar. Ik denk dat er geen echte alternatieven zijn. Ik hoor veel Apple TV vallen, maar ook Apple maakt gebruik van Google in hun eigen diensten, zo is Google de standaard zoekmachine op iOS bijvoorbeeld. Daarnaast profileert Apple zelf ook al dan wel in mindere mate.

Ik denk dat als je echt geen profiling wilt dat je dan aan zelfbouw moet gaan denken. Helaas is dat ook niet echt ideaal.
Ik heb onder windows nu bing als standaard zoekmachine, maar om heel eerlijk te zijn erger ik me mateloos aan de matige resultaten. Zeker op gebied van werkgerelateerde zaken (development).

Ik ben met je eens dat Apple daar beter een setup wizard dingetje van had kunnen maken (welke zoekmachine wil je), want je kunt het echt heel simpel wijzigen naar DDG of Bing.
Toch nog steeds een belangrijke reden om gewoon voor Apple te kiezen. Zij gebruiken hun gebruikers niet om vol te stampen met reclame. Ja, oké hun producten zijn duurder. Maar je krijgt wat je ervoor betaalt.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 14:31]

Maar je krijgt wat je ervoor betaalt.
...je bedoelt reclame? Je kan eventueel de tracking iets beperken, maar als je denkt dat je geen kijkvee bent bij Apple dan hebben ze dat beter verborgen dan ik dacht.
The information is used by Apple to deliver more relevant ads in the App Store, Apple News, and Stocks. Your personal data isn’t provided to other parties.
Drie apps die niet beschikbaar zijn op de Apple TV. Met uitzondering van de store en daarbij zijn de advertenties aanbevolen apps op basis van de dan uitgevoerde zoekopdracht.
En Apples search is powered by Google ...
In hun eigen appstore? Ik denk het niet hoor.
Klopt niet in hun app store, maar wel de standaard zoekmachine op iOS. Volgens mij heeft de ATV safari er op staan die eveneens Google als standaard zoekmachine gebruikt. Alleen hierom is heel het privacy verhaal van Apple een beetje een lachertje. Ik weet zeker dat 9/10 iOS gebruikers geen andere zoekmachine gebruikt, facebook hebben draaien, snapchat en allerlei andere inbreukmakende apps. Zo ver ik weet betaalt Google zelfs grof geld om die standaard zoekmachine op Apple apparaten te mogen zijn (ik dacht 15 miljard dollar).

Ik denk dat als je echt geen tracking wilt je voor zo'n secure telefoon moet gaan (kom even niet op de naam).

Voor de TV is dan zelfbouw een optie (al is dat totaal niet ideaal)

[Reactie gewijzigd door jimzz op 22 juli 2024 14:31]

Er zit bij default geen browser op de ATV voor zover ik weet.

UIWebView is ook voor derden niet bruikbaar op de ATV (private API dus kom je niet door de store review heen).

De enige mogelijkheden voor browsing op de ATV lopen via Airplay, of via een self signed sideload via USB.

En nee daarmee is het verhaal van Apple dat zij het niet doen nog steeds geen lachertje. Dat men er voor kiest om alsnog google diensten te gebruiken is hun keuze.
Als jij heilig gelooft dat Apple geen data over je verzamelt zou ik me toch maar eens beter gaan inlezen.
Ik geloof niet dat ze geen data van mij verzamelen. Het is alleen bij lange na niet zo heftig als bij Google.
Dat is zeker waar.
Ik irriteer me al dood aan de reclame op m'n nvidia shield die met geen mogelijkheid uit te zetten is. Als ze ERGENS wel eens EU regulering voor mogen maken, dan is het reclame duwen in al volledig geprijsde produkten en achteraf/later

Je betaald goed geld voor een produkt en later word er stiekum reclame aan toegevoegd
Voor de Shield: Gewoon "Android tv home" herstellen naar originele versie en automatische updates in de Playstore uitzetten en weg reclame.
Dan hoop ik dat die nieuwe recmale ook gedimt gaat worden anders zal mijn Oled dat niet heel leuk gaan vinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.