Internetdienstverlener DDS heeft deze week zijn eerste klanten in Gouda en omgeving aangesloten op glasvezel. De provider levert al dsl-aansluitingen, maar de DDS wil op termijn ook op andere glasvezelnetwerken actief worden. Het snelste abonnement biedt symmetrisch 1Gbit/s.
DDS levert al enige tijd dsl-aansluitingen in Nederland. Momenteel zijn dat er tussen de duizend à tweeduizend, zo laat het bedrijf weten. De internetdienstverlener wil zich echter steeds meer richten op het aanbieden van snel internet via glasvezel. Het bedrijf is deze week begonnen om de eerste klanten in de regio Gouda aan te sluiten.
Naast Gouda gaat het om Boskoop, Driebruggen, Gouderak, Lekkerkerk, Lopik, Moordrecht, Ouderkerk a/d IJssel, Oudewater, Papekop & Polsbroek, Reeuwijk, Snelrewaard en Stolwijk. DDS gebruikt daarbij het glasvezelnetwerk dat door beheerder Rekam wordt aangelegd. Op basis van een postcodecheck kunnen inwoners controleren of een aansluiting al mogelijk is.
DDS levert drie glasvezelpakketten: het Start-pakket kost 49,95 euro per maand en levert 100Mbit/s up- en down, voor een tientje extra krijgt een klant het Basis-pakket met 250Mbit/s en voor 69,95 euro per maand wordt 1Gbit/s geleverd. Er zijn eenmalige aansluitkosten van 79,95 euro en abonnementen kunnen maandelijks opgezegd worden. Via glasvezel levert DDS ook voip-telefonie, maar nog geen iptv. Ipv6 zou binnenkort voor particulieren beschikbaar moeten komen. Verder krijgen klanten de mogelijkheid om voor 139 euro een FRITZ!Box 7360 aan te schaffen die voorziet in wifi en dect-telefonie.
Op termijn wil DDS ook op landelijk niveau glasvezelabonnementen gaan aanbieden. Het bedrijf laat aan Tweakers weten daarover in overleg te zijn met diverse partijen, waaronder Reggefiber, maar concrete aankondigingen over welke regio's na Gouda aan de beurt zijn wil DDS nog niet doen.
DDS kreeg in de jaren negentig bekendheid als De Digitale Stad, toen het een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van internet in Nederland. In 1999 werd het platform een zelfstandig bedrijf en in 2012 ging het bedrijf samen met IT-Ernity Internet Services om zich volledig op internettoegang te richten. In reactie op de commerciële koers werd De echte Digitale Stad of DeDS gestart als alternatief voor bewoners van de toenmalige DDS.