DDS sluit eerste glasvezelklanten in regio Gouda aan

Internetdienstverlener DDS heeft deze week zijn eerste klanten in Gouda en omgeving aangesloten op glasvezel. De provider levert al dsl-aansluitingen, maar de DDS wil op termijn ook op andere glasvezelnetwerken actief worden. Het snelste abonnement biedt symmetrisch 1Gbit/s.

DDS levert al enige tijd dsl-aansluitingen in Nederland. Momenteel zijn dat er tussen de duizend à tweeduizend, zo laat het bedrijf weten. De internetdienstverlener wil zich echter steeds meer richten op het aanbieden van snel internet via glasvezel. Het bedrijf is deze week begonnen om de eerste klanten in de regio Gouda aan te sluiten.

Naast Gouda gaat het om Boskoop, Driebruggen, Gouderak, Lekkerkerk, Lopik, Moordrecht, Ouderkerk a/d IJssel, Oudewater, Papekop & Polsbroek, Reeuwijk, Snelrewaard en Stolwijk. DDS gebruikt daarbij het glasvezelnetwerk dat door beheerder Rekam wordt aangelegd. Op basis van een postcodecheck kunnen inwoners controleren of een aansluiting al mogelijk is.

DDS levert drie glasvezelpakketten: het Start-pakket kost 49,95 euro per maand en levert 100Mbit/s up- en down, voor een tientje extra krijgt een klant het Basis-pakket met 250Mbit/s en voor 69,95 euro per maand wordt 1Gbit/s geleverd. Er zijn eenmalige aansluitkosten van 79,95 euro en abonnementen kunnen maandelijks opgezegd worden. Via glasvezel levert DDS ook voip-telefonie, maar nog geen iptv. Ipv6 zou binnenkort voor particulieren beschikbaar moeten komen. Verder krijgen klanten de mogelijkheid om voor 139 euro een FRITZ!Box 7360 aan te schaffen die voorziet in wifi en dect-telefonie.

Op termijn wil DDS ook op landelijk niveau glasvezelabonnementen gaan aanbieden. Het bedrijf laat aan Tweakers weten daarover in overleg te zijn met diverse partijen, waaronder Reggefiber, maar concrete aankondigingen over welke regio's na Gouda aan de beurt zijn wil DDS nog niet doen.

DDS kreeg in de jaren negentig bekendheid als De Digitale Stad, toen het een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van internet in Nederland. In 1999 werd het platform een zelfstandig bedrijf en in 2012 ging het bedrijf samen met IT-Ernity Internet Services om zich volledig op internettoegang te richten. In reactie op de commerciële koers werd De echte Digitale Stad of DeDS gestart als alternatief voor bewoners van de toenmalige DDS.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-11-2014 • 16:24

69

Reacties (69)

69
69
54
2
0
6
Wijzig sortering
Ik wou dat KPN mij 500Mbit of 1Gbit kon leveren voor die prijs. Ik zou meteen upgraden. Snel genoeg bestaat niet.

Gefeliciteerd regio Gouda.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 24 juli 2024 23:17]

Nu nog in alle wijken en straten. Voorlopig is dat natuurlijk nog niet aan de orde.
Wel fijn om te horen dat het nu wel echt op gang komt met de aanleg van glasvezel in Gouda.
De prijs is zeer mooi, maar noem eens wat toepassingen voor 1 gbit? Ik heb 180 mbit van ziggo en ik zou niet weten wat ik met nog bandbreedte moet momenteel.
Oprecht nieuwsgierig :)
vooraal voor kleine bedrijfjes is dit handig. En dan vooral de symmetrische snelheden... Denk ook dat er maar weinig thuisgebruikers 70 per maand betalen voor wat internet...
Dat betaal je bij ziggo anders ook al bijna voor het snelste internet pakket. Ok, je krijgt er ook TV bij, maar volgens mij ben ik niet de enige die de tv zenders gestolen kunnen worden. Als je dan de keuze hebt voor 70 euro voor symmetrisch 1 Gbps of 65 euro voor 180 Mbps down en 18 up, plus TV wat je niet gebruikt... nou ik zou niet lang na hoeven denken om die keuze te maken hoor, doe mij maar die glasvezel :)

edit: ik vergis me, TV+internet snelste pakket is 60 euro, niet 65, dus het verschil is een tientje. Ik zou echter nog steeds voor glas kiezen zelf in dat geval.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 24 juli 2024 23:17]

mijn reactie was vooral een reactie op Dennis013 zijn 'noem eens wat toepassingen voor 1gbit' ;)

Trouwens, voor normaal thuisgebruik komt iedereen wel toe met die 18 up denk ik (ik heb nu zelfs maar 6 en draai vrij vlot een owncloud server).
Dat klopt absoluut, ik heb zelf een adsl lijntje met ongeveer 24/3 en heb ook niet echt problemen of zo. Als ik momenteel echter niet actief zou proberen mijn uitgaven te beperken zou ik nog bij Ziggo zitten voor 60 euro in de maand en als je dan toch 60 euro uit geeft dan is dat tientje extra niet veel meer al is het maar voor de lol van "ik heb 1 gigabit jonguh!" :P
Dat betaal je bij ziggo anders ook al bijna voor het snelste internet pakket.
Da's dan inclusief analoge televisie, DVB-C en digitale televisie met 120 zenders en bij UPC zelfs 169.
Als je dan de keuze hebt voor 70 euro voor symmetrisch 1 Gbps of 65 euro voor 180 Mbps down en 18 up, plus TV wat je niet gebruikt... nou ik zou niet lang na hoeven denken om die keuze te maken hoor, doe mij maar die glasvezel :).
Voor de gemiddelde consument is het nu juist andersom, liever analoge en digitale radio en televisie i.p.v. enorm hoge snelheden met internet waarbij men zich niet kan voorstellen wat men er zoal mee moet doen.

Bij mij staat de televisie dagelijks enkele uren aan, van zenders die ik geregeld kijk tot aan zenders die mijn kinderen kijken.
Ik reageerde op de claim dat maar weinig thuisgebruikers dat zouden betalen voor alleen internet :) mijn punt was dus alleen dat er ook mensen zijn die geen TV kijken en toch dat dure ziggo abonnement nemen alleen voor de snelheid. Die mensen zouden dan dus waarschijnlijk eerder voor het snelle fiber abo gaan, maar ik bedoelde echt niet te zeggen dat die in de meerderheid zouden zijn hoor...
Het zou mij niet verbazen als die natuurlijk alleen voor consumenten is en niet voor bedrijven..
Op de grote bedrijfsterreinen in de regio zal het hoogstwaarschijnlijk niet leverbaar zijn / worden. Maar verder kan een bedrijf doorgaans prima een 'consumenten' aansluiting afnemen hoor! Aparte -zakelijke- SLA's zijn dan echter niet mogelijk. DDS bedient nu ook al (klein) zakelijke klanten op ADSL.
In veel gevallen kan een bedrijf geen consumenten aansluiting krijgen..
Aan de aanbieder zal dit dan niet liggen denk ik zo...
Ligt eraan, ZZP'ers zijn gewoon een rechtspersoon net als een gewone consument maar zijn daarentegen belasting (BTW) plichtig.
Heeft ook vaak te maken met de SLA die er geleverd wordt aan bedrijven, ten opzichte van particulieren.

Wanneer bedrijven tegenwoordig geen Internet hebben, kan dit financieel gezien aardig in de papieren lopen (gemiste orders, voor de buitenwereld niet bereikbaar, etc).
Problemen aan het Internet, de belichting of de vezel worden veelal heel snel opgelost.

Voor particulieren is geen Internet ontzettend vervelend, echter niet echt schadelijk voor je inkomsten (althans bij mij :P )

Er zijn overigens voldoende goede zakelijke providers op het Rekam netwerk, welke tegen aantrekkelijke tarieven uitstekende verbindingen leveren.
Thuiswerkers misschien weer wel...
Denk bijvoorbeeld aan diensten als 'Desktop as a Service' (m.a.w. cloud gebaseerde werkplekken) - Hier is een lage latency en hoge down + upload snelheid ideaal voor..
Eigen gameservertje lijkt t wel fijn...
De upload is dan echter maar iets van 10mbit, async verbindingen zijn best wel beperkend
XS4ALL levert voor EUR 60,00 per maand (eerste 3 maanden EUR 50) 500/500Mbit/s. En dit is incl de Fritzbox 7490 en geen eenmalige aansluitkosten. Het is alleen niet per maand opzegbaar. Dit is dan wel via Reggefiber.

Daarnasat kan de Fritzbox 7360 een snelheid van 500/500Mbit/s helemaal niet aan. Maximum ligt rond de 350Mbit/s, jammer dat DDS dit schijnbaar niet vooraf heeft getest.
Ligt het er niet aan wat voor een protocol wordt gebruikt.
Xs4all levert het inefficiente PPPoE, wat volgens mij veel meer rekenkracht kost dan `gewoon` Ethernet. Dus misschien dat bij DDS wel 500Mbit wordt gehaald.
de box is niet verplicht, het is een optie die je bij het abbo kan nemen.
Als het nou ook nog beschikbaar zou zijn hier in Den Haag ...

Het is "dieptriest" wat een ontzettend lage dekking glasvezel heeft. Vooral in de grote steden valt me dat op.

Uiteraard is het lastiger om aan te leggen vanwege alle zooi die al in de grond zit maar anderzijds zou je toch denken dat het wat tactischer is om grote aantallen te behalen.

http://www.eindelijkglasvezel.nl/waar-glasvezel/

Zie het kaartje.

Net nog even de postcodecheck gedaan en het staat hier nog niet eens op de nominatie. Er zullen wel teveel mensen tevreden zijn met internet van Ziggo hier ... :S
Wat helemaal gaaf is dat het dezelfde snelheid is voor upload als de download. Erg handig!
toch wel benieuwd of de hardware die ze leveren voldoende snel is voor de 0,5 en 1gbit/s.
op GoT lees je verhalen dat mensen niet boven de 400 uit komen zonder subtropische routers etc te gebruiken
toch wel benieuwd of de hardware die ze leveren voldoende snel is voor de 0,5 en 1gbit/s.
op GoT lees je verhalen dat mensen niet boven de 400 uit komen zonder subtropische routers etc te gebruiken
IPv4 met NAT enzo over gigabit in een thuisroutertje is wat kunst- en vliegwerk voor nodig, zoals TP-Link die gebruikmaakt van hardware accelerated NAT in de Atheros chipset (bron). Ik vermoed dat de WAN<->LAN doorvoer met IPv6 een hoop sneller zal zijn omdat een router veel minder verantwoordelijkheden krijgt. SPI firewall is dan het enige dat nog 'processing' vereist op zo'n CPU'tje.
Verhaal snap ik ook niet helemaal, Caiway geeft aan via de kabel niet meer te kunnen leveren dan 50Mbit, Rekam zegt op zijn beurt dat heel hun netwerk (KPN is koper, Rekam kabel) al bestaat uit glasvezel (tot 400meter ofzo), maar nu dat laatste stukje is opeens tot 1Gbit mogelijk?
De Fritzbox 7360 komt niet verder dan de 350Mbit/s. De 7490 die XS4ALL bij glasvezel levert kan de 500Mbit/s halen, 1Gbit/s leveren ze nog niet.
Vreemd, ik heb zojuist de postcodecheck gedaan op 2 adressen waarvan ik 100% zeker weet dat er al meer dan een jaar geleden glasvezel is aangelegd, echter geeft de website aan dat het op deze adressen niet wordt aangeboden (gemeente Reeuwijk). Ik vraag me dan toch af hoe dat zit?
Lijkt me vrij simpel. Dds levert nog niet in jouw postcode. Even geduld dus nog! :)
Anoniem: 625551 @Junia13 november 2014 21:26
De uitrol door de regio heeft uiteraard wat tijd nodig bij zo'n groot project.. Er moet bijvoorbeeld voor iedere nieuwe aansluiting een monteur voor het glasvezel modem (is geen router dus!) aangestuurd worden.... Hou zelf de postcode check in de gaten, of stuur DDS een mailtje; dan doen zij dat ook graag voor je!
Grootste voordeel van fiber vooral de lage latency. Ik kan niet wachten totdat het bij mij in de straat wordt gelegd. Duurt veeel te lang als je bedenkt dat we in een super klein land wonen en geen harde grond hebben (makkelijk graven en aanleggen).
Het gaat dan ook om kosten om het allemaal in de grond te leggen. Maar als je bedenkt wat voor uurlonen we hebben in Nederland is het toch een grote investering. En nee het is niet alleen graven en moet ook van te voren over nagedacht worden waar de kabels komen te liggen en vergeet de kosten van apparatuur en kabels niet.
Wat denk je van vergunningen aanvragen om überhaupt graafwerkzaamheden te mogen verrichten, of zelfs te overleggen met gas, waterleiding en energie bedrijven ?

Als Plots een gas of water leiding of energie kabel geraakt wordt, moet al per definitie een team klaar staan. Toen ik glasvezel aanvroeg en een vezel zwaar beschadigd bleek, stond de telefoon roodgloeiend van de werknemers die bij HAKO Electronics in Dordrecht. Op diverse punten moest de straat opengebroken worden om te kunnen achterhalen waar de vezel en mantel beschadigd waren en bij diverse partijen (tot KPN toe) moest even worden gemeld dat ze gingen graven. 2-3 uur later hadden ze pas toestemming, moet je nagaan wat het effect is als ze een hele straat moeten voorzien van glasvezel.
Maar als je bedenkt wat voor uurlonen we hebben in Nederland is het toch een grote investering.
Het is niet voor niets dat ze het graafwerk uitbesteden aan Polen, althans dat was het geval in bij de glasvezel aanleg in Harderwijk
En ook die moet je gewoon minimaal het minimumloon betalen wat in Nederland geldt, dus Polen staat niet direct gelijk aan goedkoop.
Zou jij voor minimumloon je werk willen doen? Een beetje oostblokker wel, die wil zelfs wel overwerken.
Minimumloon zie je vooral bij ongeschoold werk, werk dat iedereen kan doen. Een Nederlandse kabelgraver is lid van een vakbond en staat bij de eerste beste gemiste loonsverhoging te staken met al z'n collega's.
Ik woon midden in de binnenstad van Alkmaar. Hier mogen ze niet zo snel graven. Ookal staat er een wijk kast op 50 meter afstand. (20 meter hemelsbreed)

Helaas:(

[Reactie gewijzigd door Hogu op 24 juli 2024 23:17]

Anoniem: 625551 @Hogu13 november 2014 23:47
Ik woon midden in het centrum van Amsterdam. Nu dit als een UNESCO monument is aangewezen zal graven voor glas hier ook wel uit den boze zijn vrees ik! :-( Gelukkig kan er over koper steeds meer en meer gehaald worden qua snelheid! Met VDSL Vectoring hoop ik straks dik over de 100Mbps te halen thuis. (nu 54Mbps)

http://en.wikipedia.org/w...bscriber_line_2#Vectoring

Heb inmiddels ook al een keer 120Mbps vectoring *werkend* gezien in de praktijk.
+/- 10 jaar geleden was 4 tot 8 Mbps over koper de max; dus wat er nog meer mogelijk is in de toekomst? Zal mij niets verbazen als ze straks weer met een nieuw ruis onderdrukking algoritme komen, waarmee 500Mbps ook mogelijk is mits de local loop niet al te lang is..
Het leggen van glasvezelkabel veranderd niets aan het aangezicht van de gebouwen, dus ik denk dat de monumentale status de aanleg van glasvezel niet in de weg staat. Denk eerder dat het gewoon heel duur is om het daar aan te leggen vanwege al het verkeer, de grachten en alle bodemverontreiniging waarmee rekening moet worden gehouden.
Lees ik nou goed dat je ZELF apperatuur aan moet schaffen om WiFi in huis te krijgen?
139,- euro betalen voor een FRITZ!Box 7360. Om vervolgens van je provider te mogen horen:
Wij ondersteunen geen WiFi dit is je eigen verantwoordlijkheid en bieden hier geen gratis service op. 8)7
Succes met het instellen van je router!
Dat komt dus nog boven op de eenmalige aansluitkosten van 79.95?
Brutaal hoor :>

Wat ik wel weer netjes vind is de maandelijkse opzeg termijn!
Wat dat betreft gaan ze dan weer WEL met de tijd mee :)

[Reactie gewijzigd door tellavist op 24 juli 2024 23:17]

Op zich geen slechte prijs voor het modem: pricewatch unsorted: AVM FRITZ!Box 7360 WiFi router met modem Geïntergreerde modem: ADSL, ADSL2+, VDSL 2.4 GHz 300 Mbit/s
Maar het is een ouder beestje, zij het een erg goede.
De klantenkring waar ze zich op richten is vast in staat om het modem en de wifi in te stellen.
Qua prijs en opzegtermijn zit het ook goed, ik zou er voor gaan als ik geen vrouw had die absoluut TV wil hebben.
Ik zie niet waarom je meer dan 200eu eenmalige kosten zou maken voor wifi. Extra bijleggen voor een router hebben de meeste ISP's al jaren achter zich gelaten. Dus ik vind het gewaagd dat dds hier wel voor kiest.
Persoonlijk denk ik dat het bij de normale consument (niet de early adapters) in het verkeerde keelgat zal schieten. Het zou mij daarom ook niks verbazen als zie hier op korte termijn nog op terug gaan komen.
De Router is 100% optioneel. Je kan ook prima even naar de Media markt om zelf een routertje aan te schaffen. Of gewoon je huidige wifi router gebruiken..
TV kan je (los) via de 2e fiber bij Rekam afnemen:

http://www.rekam.nl/HTML/Televisie.html
Geen triple play pakketten. Minder interessant voor particulieren die sowieso ook een TV aansluiting willen, die zijn goedkoper uit bij een andere leverancier.
Maar wellicht is dat nog niet rendabel omdat het een relatief kleine provider is.
Welke leverancier? :P Gouda heeft er maar 2 in de basis, KPN (en resellers) en Caiway/Rekam.

Rekam heb je voor dacht 7 euro het basis pakket (14 zenders), TV is best goedkoop als je maar een paar zenders wil hebben. Dus voor ~60 heb je alsnog dit pakket compleet.

Enige wat nu leuk gaat worden, Caiway vs KPN vs DDS. (Rekam is eigenaar, vind alles wel best).
Volgensmij is het in Gouda zo dat coax is vervangen door een coax over glas constructie tot in de huizen.
Hierdoo levert rekam/caiway nog steeds de zelfde pakketten. Ik neem aan dat als je overstapt op dds dat je dan je coax verbinding kwijt bent.

Maar het kan ook zijn dat ik het fout heb hoor
Coax wordt inderdaad vervangen door coax over glas. Eigenlijk is dit de zelfde techniet welke al door de reguliere kabelaars gebruikt wordt. Echter wordt het glasvezel vanuit het wijkcentrum doorgetrokken naar de woning en daar zit pas een "omvormer".

Je krijgt 2 fibers van Rekam. Een data en "coax" fiber. Waarbij beide fibers los van elkaar functioneren. Het is goed mogelijk om coax en glasvezel diensten naast elkaar te gebruiken.
Dit klopt helemaal. TV kan je afnemen van Rekam via de 2e fiber die iedere aansluiting heeft.
Okee. Top dan weet ik dat ook weer. Ik was daar niet van op de hoogte.
Volgensmij is het in Gouda zo dat coax is vervangen door een coax over glas constructie tot in de huizen.
In bepaalde wijken misschien, in de wijk Bloemendaal niet waar m'n zwager met met 2Mbit down over ADSL moet doen omdat het netwerk zo brak is.
DDS had 2 takken, de publieke tak, digitale stad Amsterdam voor consumenten en een zakelijke tak waar verschillende (semi)overheid en bedrijven klant van waren.

Deze laatste tak is door ENERGIS overgenomen inclusief personeel.

Wat ik een beetje vreemd vind hoe de STICHTING DE DIGITALE STAD Amsterdam waar e.a. aan subsidies in zit als een Besloten Vennootschap is geëindigd.

Verder is het altijd goed dat er glasvezel uitgerold gaat worden, om e.a. reden valt het mij op dat in dichtbevolkte gebieden zoals in de grotere steden dit als laatste gedaan zal worden.

Voor UHD hebben we allemaal op zijn minst 100Mb/s nodig :)
Je hebt het nu over iets dat in 1999 speelde; ruim voor mijn tijd bij DDS.... De subsidie liep echter maar van 1994 tot 1995.. Daarna, dus tot 2000(!) -toen DDS 'commercieel' ging- heeft de stad zichzelf moeten bedruipen via inkomsten uit die 'zakelijke tak'

Zie ook het stuk 10 jaar DDS uit 2004: http://www.dds.nl/dds/jarig.php

Maar de 'oude' DDS staat nu in het museum! zie ook Re:DDs voor wat nostalgie :-)

http://hart.amsterdammuseum.nl/71509/nl/re-dds
Ja, dat is een artikel van14 jaar geleden... DDS-Services (beheer tak dus) was overigens maar een klein onderdeel van DDS toendertijd.
Helaas ligt er in gouda naar de huizen zelf nog weinig glas :(.
De kans dat dit snel gaat komen is ook zeer laag :(.

Ik zou graag een verbinding willen hebben met hogere upload dan nu via dsl verbindingen te krijgen is!
En wat is dat heel opmerkelijk dat het precies de 'wijk' is van de burgemeester, waar nog krap jaar geleden werd gezegd dat er pas richting 2015 plannen worden gemaakt om glas te gaan aanleggen (combinatie met straatverbeteringen). Opmerkelijk dat er bij de betrokken partijen maar erg weinig mensen zijn die kunnen vertellen welke locaties nu in gouda geactiveerd zijn en welke in de 'planning' liggen.
Poe das nog een hele prijs hoor, zelfs voor glasvezel. Wij hebben op het moment voor 50,95 150 mbit, inc. HDTV en telefonie. Daarnaast wordt het modem meegeleverd (inclusief brakke wifi, maargoed, daarachter staan nog wat andere betere wifi spots). Vind de aansluitkosten ook behoorlijk hoog, zoveel geld moet het toch niet kosten om ff een paar kabeltjes aan te sluiten? Bij ons deden ze het zelfs gratis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.