De ruzie tussen KPN en DIS escaleert in hoog tempo. Internetprovider De Digitale Stad, die voor een deel van zijn abonnees afhankelijk van de kemphanen is, meldt in een opzienbarend harde open brief dat de hele ruzie maar één doel kan hebben: KPN is uit op de klanten van de concurrentie. DDS is daar knap boos over: het beschuldigt KPN van het moedwillig negeren van de vrije markt, misbruik van klantgegevens, het verstrekken van 'pertinent foute' informatie, onheuse bejegening van de DDS-klanten, 'onfatsoenlijk' en 'amoreel' zakendoen en, als klap op de vuurpijl: diefstal van de DDS-abonnees 'in het volle bewustzijn dat dit ontoelaatbaar is'.
Volgens DDS heeft KPN niets te maken met de abonnees van zijn afnemers. DDS koopt de adsl-diensten van Fiberworld, die op zijn beurt inkoopt bij De Combinatie BV, een samenwerkingsverband van Freeler en DIS. Als KPN weigert aan DIS te leveren, is het aan DDS om te besluiten hoe zij de dienstverlening aan hun klanten willen continueren: het geschil tussen KPN en DIS is niet meer dan een probleem bij 'een schakel in de keten'. De DDS-klanten die door KPN zijn afgesloten, krijgen in plaats van websites momenteel echter een bestelpagina voor KPN-producten voorgeschoteld, en dat vindt DDS onrechtmatig. Het motief is duidelijk, schrijft de provider: KPN is voor 50 procent eigenaar van De Combinatie en heeft zowel de oorzaak als de oplossing van het vermeende conflict in eigen hand. De telecomgigant kan dus geen ander doel hebben dan diefstal van abonnees, klaagt DDS: 'U wilde gewoon de klanten overnemen maar zij waren niet te koop'.
Wij beschuldigen u er van dat u als bestuurder van De Combinatie BV niet de belangen van deze inkoopcombinatie heeft behartigd maar van de andere contractpartij waarbij ingekocht moest worden en waarmee onderhandeld moest worden. Vandaar dat jarenlang teveel moest worden betaald voor de geleverde ADSL-verbindingen. Daarover gaat het conflict.
DDS heeft KPN inmiddels formeel aansprakelijk gesteld voor eventuele vervolgschade, en geëist dat de informatie voor DIS-klanten wordt aangepast. Daarnaast zal aan de OPTA gevraagd worden om het vermeende monopoliemisbruik van KPN te beoordelen, en bovendien zal de situatie aan consumentenorganisaties worden voorgelegd. Hoewel DDS alles op alles lijkt te zetten om de problemen in de kiem te smoren, betwijfelt het bedrijf zelf of het snelle handelen van KPN nog wel teruggedraaid kan worden: 'De schade zullen wij derhalve op u trachten te verhalen. Maar u weet natuurlijk als de beste dat ongelijk hebben en ongelijk krijgen twee verschillende grootheden zijn. Bovendien heeft u de klanten dan al lang binnen.'