Crowdfundingcampagne voor pda-smartphone met toetsenbord behaalt doel

De Indiegogo-campagne voor het Gemini-toestel heeft zijn doel van 200.000 dollar behaald. Het toestel, dat lijkt op een pda, is mede ontworpen door Martin Riddiford. Hij was eerder betrokken bij het ontwerp van de Psion Series 5-pda in de jaren negentig.

De Gemini is een toestel dat dubbel te vouwen is en dat over een fysiek qwerty-toetsenbord beschikt. Volgens de makers gaat het daarbij om een 'full tactile keyboard', dat lijkt op de exemplaren in eerdere pda's. Het apparaat moet beschikbaar komen in twee varianten, waarvan er een alleen wifi bezit en de tweede ook 4g ondersteunt. De Gemini is voorzien van hetzelfde 5,7"-scherm als de LG G6, dat een resolutie van 2880x1440 pixels heeft.

Verder draait het apparaat op een Helio X20-soc van MediaTek met tien cores, waarvan twee Cortex A72-kernen op 2,5GHz, vier A53-kernen op 2GHz en vier op 1,55GHz. Op het gebied van geheugen beschikt de Gemini over 4GB ram en 64GB opslag, die uit te breiden is met een micro-sd-kaart. Daarnaast is er ondersteuning voor wifi-ac, bluetooth 4.0 en nfc. Het toestel heeft twee usb-c-poorten en het is mogelijk om foto's te nemen met een vijfmegapixelcamera. De accu is een 8000mAh-exemplaar, waarmee het totale gewicht van het apparaat neerkomt op 400g.

Het besturingssysteem is Android, maar er is een mogelijkheid om ook Linux te draaien in een dualboot-configuratie. De software wordt verzorgd door Private Planet. De kosten van een Gemini komen neer op 350 dollar voor backers, wat 250 dollar lager is dan de uiteindelijke verkoopprijs. Het toestel moet in november van dit jaar geleverd worden.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

02-03-2017 • 15:42

90 Linkedin

Submitter: repeP

Reacties (90)

90
89
46
7
2
32
Wijzig sortering
Dit klinkt zeker niet slecht voor die prijs! Of zie ik iets over het hoofd?
Het feit dat er een MediaTek SOC in zit.

Daarnaast is het een enorme gok.
  • Wat is de bouwkwaliteit?
  • Hoe stabiel is de software?
  • Krijg je software updates?
  • Hoe lang gaat de batterij mee?
  • 5MP camera
  • Krijg ik uberhaubt iets?
If it sounds too good to be true, it probably is. Ik denk dat dit keihard tegen gaat vallen.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 2 maart 2017 16:08]

Mijn vriendin heeft de Xiaomi Note 4. Deze heeft dezelfde processor er in zitten en ik moet zeggen dat mijn oude vooroordelen over de MediaTek helemaal van de baan zijn gezwiert.

Die Helio X20 voelt echt best wel snappy aan, en ik heb geen problemen of haperingen ondervonden om de meest courante (smartphone) spelletjes te spelen.
Het zal vast prima en snel werken, maar ze geven vaak geen broncode vrij, tegen de GPL licentie in.
https://www.xda-developer...ernel-source-license-fee/
When asked for source code, MediaTek asks for money. They literally charge a Licensing Fee to device manufacturers for Linux Kernel source code.
Dat mag dus niet. GPL = GPL, iedereen die in het bezit is van de binary (op het toestel in dit geval), moet een kopie van de broncode verstrekt worden. MediaTek vindt blijkbaar dat dat niet voor hen geldt. Dit is ook de rede dat er zo weinig custom roms zijn voor MediaTek smartphones.
Het is een misvatting om te denken dat MediaTek jou de source gratis ter beschikking moet stellen.

https://www.gnu.org/philosophy/selling.html
Nee dat is het niet. MediaTek MOET de broncode verstrekken en ze mogen GEEN GELD vragen voor de broncode, hooguit een vergoeding voor het medium (bijvoorbeeld een CD/DVD).

Jouw link gaat over het geld vragen voor open source software. Open Source software mag inderdaad gewoon betaald zijn.

De GPL licentie schrijft voor dat iedereen die de binary heeft, de broncode moet krijgen op verzoek. Die binary mag gewoon betaald zijn, maar de broncode moet worden verschaft aan iemand die de binary heeft.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 2 maart 2017 21:34]

Anoniem: 881621
@P1nGu1n3 maart 2017 02:16
Hoe komt mediatek hier onderuit dan? Zijn er geen partijen die hier een stokje voor steken?
Daar is de eigenaar/auteur van de code voor nodig. Vandaar dat er tegenwoordig in project wordt gevraagd om de eigenaarschap/copyright over te dragen aan het project.

Er kan door een organisatie als de FSF wel toestemming gevraagd worden om uit naam van de auteur een rechtszaak te voeren.

Dit is in het verleden ook wel een aantal keren gebeurd.

Binnen de Linux kernel is het verplicht om met een geldig email adres, en bij voorkeur ook onder eigen naam, patches te publiceren om te kunnen achterhalen wie wat heeft toegevoegd.
De GPL staat het inderdaad toe om software te verkopen, maar dat haalt niet weg dat verstrekkers zich aan de regels moeten houden: als jij een kopie van free software met iemand deelt, dan moet je de ontvanger de source code gratis aanbieden.

Dus, het is ieder toegestaan om Linux te verkopen (of een telefoon met Linux erop), maar zodra je het verkoopt heeft de koper recht op een kopie van de source code. Dus MediaTek moet aan zijn kopers de source code verstrekken, gratis.
Inderdaad... interessant tot op het moment dat ik zag dat er een mediatek in zit!

En waarom niet meteen de nieuwe X30 erin doen?
Hij kost 600 euro uiteindelijk, best redelijk dus ja.

(350 voor mensen die al hebben betaald/gesteund, +250 (dus 600) in de winkel.
Daar komt misschien nog wel invoerkosten en BTW overheen, dan zou hij op 750€ kunnen komen.
Ja, en het is dollar dus komt nog wat bij etc. Oftewel hij is best duur :'( , maar als je de btw kan laten aftrekken scheelt dat natuulijk een hoop. Want ik denk dat dit ding vooral zakelijk aantrekkelijk is.
Daar heb het gelijk in. En de kostprijs ex btw mag je ook nog van je omzet afhalen, dan kost hij nog maar de helft opeens :-)
Het is en blijft crowdfunding, je moet maar zien wat je krijgt en wanneer. In sommige gevallen krijg je helemaal niets. Prima kans dat je een mooi product krijgt voor een prima prijs, maar helaas gaat het ook vaak genoeg fout en krijg je niets.
Het kan vriezen of dooien, de bal is rond je kan winnen of verliezen etc.

Dat lijkt me logisch, met crowdfunding neem je bewust dat risico. Soms betaalt zich dat uit en krijg je iets als eerste en voor de helft van de winkelprijs en soms krijg je niets.

Ik zie het probleem niet, je hebt volledig zelf de keuze of je die gok wel of niet neemt.
Klopt. Vooral als je daar goed van doordrongen bent. En soms lijkt het of niet alle backers dat soort dingen zich realiseren. Wie zijn schuld dat is (wettelijk de backer denk ik, moreel misschien de adverteerder soms) laat ik maar even half in het midden.

Maar als je weet wat je doet: Leuke mogelijkheden inderdaad!
Hoe krijg je dit op de markt voor $285k?

Ik vind het een mooi concept (zeker als scherm ook aan de buitenkant zou zitten of als een slider zou werken). Ik zie het alleen als een project waarbij over een jaar niks of beperkt geleverd wordt.
Niet, als het complete product helemaal af zou zijn ben je alleen aan de legal certificeringen/keuringen al zoveel geld kwijt. Denk dat het een eerste funding is in een lange traject.
Je kan het wel een beetje zien als een pilot. Hoop dat dit dus een succes word want het ziet er verdomd aantrekkelijk uit
Hoe kom je daarbij dat certificeren / keuringen zoveel geld kost? Heb je daar een bron voor?
http://cnoemphone.com/ind...rtification/certification
http://www.globalcertificationforum.org/
Ik ga er van uit dat de telefoon wereldwijd verkocht gaat worden, dat houdt dan vaak in dat er overlappende testen gedaan worden en in sommige landen worden er andere certificeringen (Azie vooral) gebruikt. Bekijk maar eens een wat een willekeurig mobieltje allemaal aan ceritificeringen heeft Al deze testen zijn gemiddeld toch al gauw +- 3-5K en vereisen vaak nog enige voorwerk en de nodige spullen om mee te testen. Als het een beetje tegenzit en je hebt te maken met een redesign mag je vrolijk nog een keer laten hertesten en dan loopt het dus gauw op. Een electronisch product wereldwijd lanceren voor dit geld, mwah het zou misschien kunnen als het iets simpels was. Maar een compleet nieuw product, door een start-up? Ik denk het niet.

[Reactie gewijzigd door FlyEragon op 2 maart 2017 16:08]

"The scheme is based on the principles of self-declaration: responsiblity for certification, and the ongoing maintenance of a product's certification, are fully accepted and assured by the certifying manufacturer."

Dwz dat de fabrikant zelf gewoon kan stellen dat het product voldoet aan de certificering. Het CE keurmerk werkt precies hetzelfde. Je bent hiervoor geen test / licentiegeld kwijt dacht ik. Dat is precies de reden van mijn vraag.
Dan nog moet je het laten testen om dat te kunnen zeggen, ik neem aan dat ze zelf niet de apparatuur en ruimte hebben om dat zelf dagelijks te doen.

Je kan het natuurlijk ook ongetest de deur uit doen, maar in geval van problemen gaat dat je snel erg veel hoofdpijn opleveren. Een telefoon wordt immers echt bijna overal gebruikt, je wilt niet dat de werking van de telefoon een ander apparaat beïnvloed.
Klopt maar als je gewoon een qualcomm of intel modem hebt en niks raar doet qua antennedesign dan moet het gek lopen wil jouw de door jou telefoon invloed uitoefenen op andere apparatuur.

Ik heb er geen ervaring mee maar 100.000 euro voor certificering zie ik nog niet zo goed onderbouwd. Miss kan iemand reageren die ervaring heeft met iets soortgelijks? Ik bedoel je kan medische implantaten onder het mom van zelfcertificatie op de markt brengen. Je hebt enkel een goedgekeurd bedrijfje nodig wat een rapportje schrijft.
Anoniem: 527537
@SpiceWorm2 maart 2017 19:49
Sorry, maar als je geen ervaring hebt met bepaalde dingen zal je toch voorzichtig moeten zijn met dingen te beweren. Verder werkt het EU systeem niet hetzelfde als in de rest van de wereld.

Laten we beginnen met CE markeren. Ja, het is gebaseerd op zelf-declaratie. Maar dat betekent niet dat je zomaar CE op je product kan plakken. Elk nieuw model eindproduct (ongeacht of er bekende componenten in zitten of een bekend ontwerp heeft) dient uitgebreid opnieuw getest te worden.
De stapjes kan je of in de verschillende nationale wetten of op EU niveau hier: https://ec.europa.eu/grow...-marking/manufacturers_nl
Voor consumenten elektronica kunnen meerdere verschillende richtlijnen en verordeningen van toepassing zijn (met hun bijbehorende geharmoniseerde normen / standaarden). Ik noem er een paar: R&TTE / RED, EMC, LVD, RoHS, WEEE, Battery Directive, Energy Labeling ... Hebben allemaal te maken met het totale eindproduct en vormen de minimale vereisten voor: frequentiegebruik, (elektromagnetische) straling, elektrische veiligheid, gevaarlijke / chemische materialen, energieverbruik, elektronisch afval ...

Nadat een fabrikant heeft vastgesteld welke regelingen - met bijbehorende geharmoniseerde normen / standaarden - van toepassing zijn, zal het eindproduct tegen al die standaarden getest moeten worden. En dat gebeurt niet met 1 exemplaartje bij een testlab. De verschillende teststraten verbruiken meerdere exemplaren. Soms zelfs bij verschillende testlabs (afhankelijk van tijd- en prijsafspraken. De testen zijn behoorlijk uitgebreid. Prijzen verschillen per test en per testlab. Goedkoop is het absoluut niet. Als uurprijs mag je rustig zo'n € 100 rekenen, maar de meeste testlabs rekenen 'vaste' prijzen per specifiek testonderdeel die toch al gauw € 500 - 1000 elk kosten.

Als voorbeeld kan je dit SAR testrapportje van een simpele OLPC eens bekijken: http://wiki.laptop.org/images/3/32/XO-1.75_CE_SAR_B.pdf

Verder dient de fabrikant een risico-assessment te (laten) doen m.b.t. alle mogelijke veiligheidsrisico's van een product.

Pas als het product voor al die tests geslaagd is, moet de fabrikant een Technisch Dossier opbouwen. Werktekeningen, materiaal data sheets, alle testrapporten, foto's, risk assessment etc. ... Daarna mag de CE Markering (het is geen keurmerk) op het product geplaatst worden en moet de fabrikant de EU Declaration of Conformity opstellen. En deze DoC is de feitelijke zelf-declaratie.

Zou je bij een volgende batch bvb een mobiele telefoon antenne of batterij van een andere leverancier willen gebruiken vanwege een gunstiger prijsstelling, dan zal je bepaalde testen opnieuw moeten doen - zelfs indien die componenten precies dezelfde specificaties als de originele zouden hebben.

Op basis van de DoC wordt aangenomen dat de fabrikant idd voldoet aan de minimale vereisten. Marktinspecties controleren dat steekproefsgewijs en je zal dan het Technisch Dossier moeten kunnen overleggen. Inspecties kunnen het product ook laten hertesten. Klopt er iets niet dan kan dat fikse boetes opleveren of zelfs een verkoopverbod.

De meeste bonafide fabrikanten (en ook importeurs en distributeurs) zorgen dus dat alles op orde is. Afhankelijk van het product en R&D proces is een fabrikant aan het zelf-declaratie proces minimaal enkele tienduizenden euro's kwijt voordat hij een product op de markt kan brengen. Sterker nog, de test exemplaren die gebruikt zijn om aan te tonen dat het product aan alle vereisten voldoet, zijn niet meer te verkopen of zelfs niet meer bruikbaar.
Ik heb er geen ervaring mee en daarom vraag ik verder ;). Ik beweer dan ook niet zoveel over certificeringskosten van mobiele telefoons.

100.000 euro leek mij erg onwaarschijnlijk, 10k daarentegen klinkt redelijk.
Anoniem: 527537
@SpiceWorm2 maart 2017 20:25
De Gemini is een soort phablet met opklapbaar toetsenbord en maakt gebruik van frequenties. In ieder geval moet de 4G versie aan alle vereisten voldoen zoals die ook voor mobiele telefoons gelden + misschien nog specifieke voor het deeltje (micro) notebook.
Aangezien het er op lijkt dat Gemini 2 verschillende versies op de markt wil brengen (een WiFi Only en een 4G+WiFi) zullen er 2 verschillende testprotocollen doorlopen moeten worden. Misschien dat qua material data sheets de gegevens wel voor beide modellen kunnen gelden.
Zelfs als alles in 1 keer voldoet, zal men toch al gauw 50-75.000 aan testen met bijbehorende rapporten en certificaten kwijt zijn.
Vergeet niet de kosten voor de samples die je voor het testen nodig hebt. Deze zijn relatief duur omdat ze in kleine batches gemaakt worden, je gaat geen massaproductie draaien zonder dat je alle testen doorlopen hebt. Reken gerust een factor 3-4 hoger kwa maakprijs voor de prototypes. Je hebt er al gauw een paar honderd van nodig. Zeg 400 units om mee te testen x 250 euro = 100.000
Dat is dan van 1 design/ontwerp. Ingrijpende wijziging > Bestel nog maar een batch.. Dus met alleen de kosten voor de certificeringen en testen ben je er nog bij lange na niet. Bijvoorbeeld handleidingen (verplicht) moeten soms ook gelokaliseerd zijn, kan je weer een vertaalbureau tegenaan gooien etc.
door middel van het zorgvuldig jatten van de kas en backers manipuleren om nog meer geld te geven in een tweede ronde O-)

maar alle gekheid op een stokje, dat ding ziet er slick uit! Vooral op de zakelijke markt lijkt mij dit een toppertje!

[Reactie gewijzigd door hoi3344 op 2 maart 2017 16:24]

Dit ziet er uit als een heel fijn concept!
En doet mij heel erg denken aan de 8-inch 1600x768 VIAO-P die ik ooit had.
Een laptop voor in de binnenzak van je jasje.

Helaas was die nettop zijn tijd ver vooruit, en eigenlijk te traag om Windows fijn te draaien.
Dat zal met een Helio X20 van Mediatek 4GB ram en android waarschijnlijk anders zijn.

Waar ik wel een beetje over twijfel bij deze Gemini is het toetsenbordformaat van 17.3 CM breedte. Het lijkt mij te 'krap' om als man met tien vingers op te tippen. En in de filmpjes lijkt het erop dat je als je typt alleen met je duimen door het toestel aan de zijkanten vast te houden je je duimen relatief vaak zult moeten 'overstrekken'.

Groot nadeel is ook dat het slechts een indiegogo project is. Ze hebben al wel een prototype maar geven bijzonder weinig informatie over wie er onderdeel zijn van het team. Ik denk dat het voornemen om in het VK duur en ambitieus is. Als consument kies ik denk ik liever voor veilig, leveringszekerheid, getest en bewezen kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 2 maart 2017 16:10]

Voor mensen met kleine handen is dat niet heel comfortabel denk ik.
Ook met grote handen zie ik mijzelf niet de 'strekking' vanaf de zijkant met mijn duim kunnen maken als je de letters als [ T ], [ Y ] of [ G ] & [ H ] te typen.
Inderdaad, ik zocht ook al een tijdje naar iets als een Vaio P omdat me dat heel handig lijkt als tweede (prive) laptop mee op reis. Een tweedehands Vaio-P was ook nog een optie maar die kunnen niet eens lekker Full HD afspelen en de accuduur is belabberd voor deze tijd. Dus die viel af.

Er is in hetzelfde toepassingsgebied nog een tweede kandidaat, ook op Indiegogo: De GPD Pocket. Ook voor een vergelijkbare prijs, alleen wat minder scherm. Wel een metalen behuizing. Die draait op Windows of Linux (Ubuntu), draait op een Atom x7. En heeft alleen geen telefonie of iets dergelijks aan boord.

Maar deze Gemini vind ik dan met 4G en Android, en toch dualboot met Linux een tikje interessanter.

En inderdaad de Vaio-P had een 8" scherm met ook nog eens hele wijde bezels (bij de latere versie zat daar ook nog een mini trackpad in zelfs) dus het toetsenbord was veel wijder, 25cm dacht ik.

Ik vraag me af of het echt de ontwerper is van Psion, dat zou wel goed zijn. Er staat namelijk alleen dat hij 'betrokken was bij'... Niet veel over zijn daadwerkelijke inbreng destijds. Ik heb destijds zowel de Psion series 5 als de 3(c) gehad en ik vond die geweldig ontworpen. Voor hun tijd zeer modern, bijna 'overengineered'. Als techneut sprak me dat erg aan. De 3c was nog een stuk kleiner dan de 5 en daar kon je nog redelijk op typen, de 5 had echte laptoptoetsen maar een nogal zware aanslag dus ik typte zelfs liever op de 3. Dus een klein toetsenbordje bleek wel te doen, al moet je niet verwachten dat je met 10 vingers gaat zitten typen.

De 3C had een middenbalk met aanraakknoppen tussen het scherm en toetsenbord die bij het dichtklappen naar achteren wegklapte. De 5 had een toetsenbord dat naar beneden schoof zodat je meer ruimte had op zo'n compact device. Beiden bleven het ook gewoon doen (alleen de displaykabel van de 5 was een zwakke plek).

Zo te zien heeft deze niet dat soort slimmigheden, alleen dat buigende stukje metaal achterop. Ik mis trouwens wel functietoetsen waar je in Linux eigenlijk moeilijk zonder kan. Maarja nog kleinere toetsen waren.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 maart 2017 01:07]

Uiteindelijk koop je zo'n mini laptop / pda om meters te maken met typen of mailen.
Voordeel van de vaio-p was inderdaad dat hij de breedte van het toetsenbord had van een 10/11" nettop. Nog steeds was het een beetje krap maar je kon er wel met 10 vingers mee typen. *En ja hij was verschirkkelijk traag, weing grafische kracht en had een pb-accu (onbegrijpelijk voor het prijssegment)

Ik ben bang dat voor zowel de GPD Pocket als de Gemini te klein zijn om op die manier op te typen en daardoor beiden in de praktijk niet geslaagd kunnen zijn. 'wijsvingers' typen kan waarschijnlijk wel maar is ook niet superfijn met kleine toetsen. voor 'Duimtypen' waarbij je het model aan de zijkant vasthoud moet je wel onmogelijk lange duimen hebben en die alsnog volledig overrekken.

Ongeacht hoe je op zo'n apparaat van 18cm of 17.5 wilt typen is het onhandig. Het apparaat is eigenlijk altijd ongeschikt voor dat doel. Ergonomisch klopt dat formaat gewoon niet in mijn perspectief. Maar het is wel heel mooi dat de markt zich weer terug ontwikkeld naar dit soort kleine fijne typmachinetjes voor on-the-go en dat ze ook geen +€1500 meer kosten.
Ik snap wat je bedoelt, maar de Psion series 5 was destijds behoorlijk populair. En hij bijna even breed (17cm). Je kon er best aardig op typen. Regelmatig emailtjes op getypt en die dan via IRDA met mijn Nokia 7110 verzonden. Ging nog met 9600 baud dial-up, GPRS was er nog niet. Ik was de enige backpacker die dat had. Was echt kicken toen om een mailtje te sturen vanaf een afgelegen camping zonder stroom of water :)

Maarja het is inderdaad wel zo dat hij destijds vooral een PDA functie had dan typmachine, en tegenwoordig is een smartphone daar beter voor.

Trouwens, het valt me wel op dat ze bijna exact dezelfde toetsenbord indeling hebben als de Psion 5. Zelfs die uitstekende Esc en Tab toetsen met dat "lege" hoekje links naast de Q. Lijkt wel of daar een rechthoekig plakkertje zit (en dat is vreemd want het is een render). Daar zat bij de Psion 5 het powerledje. Ook dat de Enter toets en Backspace net een beetje uitsteken samen. Vergelijk dit maar eens met dit.

Dat lijkt me net iets te toevallig... Misschien het toetsenbord van de Psion 5 als 'placeholder' gebruikt? De vorm van de toetsen is trouwens wel wat anders.

Edit: Ik heb het opgezocht, Martin Riddiford was dus de ontwerper van het mechanische ontwerp van de Psion Series 5, en het toetsenbord in het bijzonder. Dus vandaar het herkenbare toetsenbord :) Hoop dat het wel wat lichter/soepeler gaat zijn dan dat van de Series 5, want dat was destijds veel slechter dan bij de oude series 3. Ondanks de kleine toetsjes op de 3 kon je daar razendsnel op typen.

Edit2: Haha, als je in het filmpje kijkt naar het prototype dat mensen in hun handen hebben, dan is het gewoon een echt Psion 5 keyboard dat er in zit. Vandaar dus. Ik neem aan dat dat nog wel gaat veranderen dan (want die indeling is in dit apparaat helemaal niet zo optimaal met die toetsen die zo raar uitsteken)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 maart 2017 01:25]

Die populariteit kwam volgens mij mede door het op elke Psion 5 (MX) dan wel Ericson MC218 aanwezig zijnde OPL. Iedereen kon daarmee zijn eigen toepassingen maken.
Hoe kan dit product al voor 285.000 dollar gebacked zijn.

Als je kijkt naar de backers (daaronder bij de perks) en je gaat even berekenen hoeveel dollars dat in totaal gebacked zijn (claimed) kom ik op PRECIES

$46.900

Dat is dus pakweg 1/5 van wat de site zegt "gefund" te zijn.

Wat mis ik hier nou???

[Reactie gewijzigd door Lightmanone1984 op 2 maart 2017 16:14]

Heb je alle bedragen van de 740 (momenteel) backers opgeteld?
(blijkbaar kan je ook backen / doneren zonder iets te "bestellen", of een hoger bedrag) edit: ja dus
zie tabblad backers
wat is het punt van iets te backen? Krijg je dan een geldbedrag terug ofzo? Of is het puur gewoon iets doneren omdat je een ander product op de markt wile zien zonder er ook maar iets voor te krijgen?
Een snelle rekensom toont aan dat er 147 backers een perk ontvangen.
Er zijn 740 donaties gedaan. Niet iedere donatie krijgt een perk.

Er blijven dus 593 backers over die ongeveer gemiddeld 400 dollar per stuk hebben gebackt.
voor 350$ mooi, voor 600$ de vraag of je het verkoopt.
Ja.

Of

Voor 600 de zekerheid dat je het product koopt na reviews en eventueel zelf geïnspecteerd te hebben
Of voor 350 een kans (hoe groot?) dat je een product krijgt...
Dan bevalt me het concept van de GraalPhone beter.
En die komt er gewoon dit jaar, geen crowdfunding voor nodig
Volgens mij komt de GraalPhone niet en wil de maker alleen het als concept of idee verkopen aan bijvoorbeeld Huawei of een andere grote fabrikant.

Op CES stond een niet werkend prototype, een dummy. De specs stonden toen ook nog niet vast, waaronder de socs, dus er waren nog geen deals met toeleveranciers.

Zowel de Gemini als de GraalPhone zijn nu nog ver van productie. Als ik nu op ergens op in moet zetten welke uiteindelijk in productie gaat, zou ik mijn geld zetten op Gemini.
Fraai concept wat ik niet kende. Wel bewerkelijk met die uitschuivende phone, het pennetje, het over het toetsenbord schuivende grotere scherm en niet in de laatste plaats de lens. Al die bewegende onderdelen zijn potentiële mankementen. Al kan het wellicht wel zo geconstrueerd worden dat je die kunt minimaliseren.

Weet dat de Psion 5 (MX) uiteindelijk vaak uitval van het scherm had ten gevolge van kabelbreuken van het hoofdbord naar het scherm toe.
Je kan ook eens kijken naar Dragonbox Pyra.

Als het forum bekijkt, zie je dat er een gedegen track-record van de ontwikkeling van het product is, en het team heeft ervaring opgedaan met tinkerphones GTA04 en met het redden van de OpenPandora.
Misschien rare vraag, maar hoe bel je met dat ding? Heb je dan zo'n boekwerk aan je oor???
Kan geen afmetingen vinden hoe groot het is.
Qua formaat scherm valt het mee, nadeel is dat het dus eigenlijk dubbel zo dik wordt.
Ze zullen hier vast van te voren over hebben nagedacht neem ik aan..
En een optie is een bluetooth headset, net als veel in Azië gebeurd.
Volgens kane_sting:

17.13(W) x 8.0cm(D) x 1.35(H)cm
Ergens vorige eeuw hebben wij als mensenheid een headset ontwikkeld. Een aantal jaren later begin deze eeuw, hebben wij ze ook nog draadloos gemaakt.
En door de menselijke evolutie zijn er ook mensen die niet met een headset overweg kunnen wegens lichamelijke gebreken :+ .
Ik ga even voor het gemak van uit dat deze mensen nog wel iets horen en iets van geluid kunnen maken. En daar hebben we de handsfree modes voor bedacht :)
Uh, ja? Hoe wil je anders bellen?
Je kan ook gewoon je oortjes met microfoon er in doen of op luidspreker zetten, zo veel mogelijkheden!
Doet me denken aan de Nokia communicator. Om even de afmetingen te bekijken:

Gemini : 17.13(W) x 8.0cm(D) x 1.35(H)cm
Iphone 6s Plus: 15.82 (W) x 7.79 (D) x 0.73 (H) cm
Nokia E90 Communicator: 13.2 (W) × 5.7 (D) × 2.0 (H) cm

Het is een dikkerd dat is wel duidelijk, maar komt niet in de buurt van de Nokia Classic;)
Zou mooi zijn als er een meer modulair concept komt voor dit soort toestellen.
Dat je bv het toetsenbord kan loskoppelen, extra dock voor koppelen aan normaal toetsenbord, monitor, muis, etc
Dan zou het zelfs een heel mobiele laptop vervanger kunnen zijn :9~
Kan die ook helemaal opengeklapt worden, zodat je je toetsenbord aan 1 kant hebt en je scherm aan de andere? Dat zou fijn zijn tijdens een filmpje kijken of even snel iets typen. Ook zijn erg veel apps ervoor gemaakt om in portret modus te werken, niet landscape. Benieuwd hoe ze hier mee om gaan in de software.

Ben wel erg benieuwd naar dit toestel, lekker vernieuwend in de huidige markt, hou ik van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee