Onderzoekers ontwikkelen typmethode die werkt met kantelbewegingen

Een onderzoeksgroep van onder andere de Schotse universiteit van St Andrews heeft een typmethode ontwikkeld die werkt door het toestel, bijvoorbeeld een smartphone, te kantelen. Op die manier is het mogelijk om woorden te typen op basis van Swype-bewegingen.

De onderzoekers hebben hun methode, waarover TechCrunch bericht, de naam 'Shape Writing in Motion' genoemd. Dit moet het mogelijk maken om met één hand te typen op toestellen die over een groot scherm beschikken. De techniek zou volgens de onderzoekers echter ook gebruikt kunnen worden voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor wearables en vr. In dat laatste geval zou typen ook mogelijk zijn als de gebruiker het toetsenbord zelf niet kan zien.

Bij tests bleken gebruikers in staat om 15 woorden per minuut te typen zonder enige oefening. Na 90 minuten oefenen lukte het om een snelheid van 32 woorden per minuut te bereiken. Om bijvoorbeeld woorden aan te vullen en spaties in te voegen, maken de onderzoekers gebruik van een zogenaamd 'chat head'. Dat is een ronde virtuele knop op het scherm, die gebruikers met de duim kunnen aanraken om de functies uit te voeren. De knop kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om woorden te verwijderen.

De techniek om te typen door kantelbewegingen was al eens eerder als 1 aprilgrap door SwiftKey in 2013 geïntroduceerd. De onderzoekers willen de techniek verder uitwerken en een app ontwikkelen die door gebruikers te installeren is. Zij willen hun onderzoek in mei op de ACM CHI-conferentie in het Amerikaanse Denver presenteren.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

17-03-2017 • 19:58

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
De techniek is hardstikke leuk natuurlijk, zeker voor mensen met fysieke beperkingen.

Maar voor de rest; wat is het probleem met twee handen gebruiken op zo een 'groot' device. Ik gebruik mijn desktop en laptop toch ook met twee handen. Dat werkt gewoon beter.
Mij bekruipt helaas soms het gevoel dat we onze luiheid aan het voeden zijn met dit soort innovaties.
Nja, ik heb dan 'een fysieke beperking' (inderdaad), en ik kan mn telefoon niet met goed fatsoen met twee handen gebruiken en ik zie op tegen het kopen van een nieuwe omdat er geen ene fatsoenlijke 4/4,5' meer te krijgen is. Dit zou een aardige oplossing kunnen zijn, maar eerlijk? Ik heb liever gewoon een nieuw high-end toestel van max 4,5 inch :|
Een tijdje terug gaf google aan te werken aan ondersteuning voor één hand gebruik van android aparaten zoals een verplaatsbaar en verstelbaar toetsenbord. Was je hier van op de hoogte en helpt dit? Zou ergen in 6 of 7 komen.
Met Swype kun je ook gewoon het toetsenbord wat kleiner maken en aan de zijkant plaatsen. Ik kan ook niet bij de linkerrand van mijn scherm, en zeker niet bij de bovenkant; maar met 1 hand tikken gaat wel prima. Het grootste probleem is Google, die nog steeds niet doorheeft dat er geen interactieve elementen aan de bovenkant van het scherm moeten zitten, en zeker niet de bekende hamburger- en andere menuknoppen. Waarom doen ze dat toch nog steeds? Ik kan er met mijn hoofd (en vingers) niet bij.
kan hier beide menu's prima bedienen met mijn hoofd (neus) :+

Maar zou inderdaad handiger als ze tegen het keyboard aankomen / geintegreerd worden. Zal alleen minder duidelijk zijn voor sommige gebruikers.
Haha zo weet ik nog wel wat lichaamsdelen.

Of het verwarrend zou zijn weet ik niet. Okee, misschien even wennen. Maar er is toch geen reden waarom de "actiebalk" niet aan de onderkant van het scherm (en/of meteen boven het toetsenbord) zou kunnen zitten?

Het notificatieblad naar beneden trekken doe ik gelukkig met een aparte navigatieknop aan de onderkant.
Technisch gezien zal dat geen probleem zijn. Ubuntu doet eigenlijk hetzelfde door de menu van applicaties in de bovenbalk weer te geven.

Maar bij android is het lastiger omdat het systeem veel gebruiksvriendelijker is en een groot deel van de gebruikers bepaalde zaken gewend zijn op windows. Zoals menus boven in. Ik vermoed dat ze het daarom niet doen en begrijp het dan ook nog. Als ik mijj moeder via de telefoon iets uitleg heb ik soms de neiging mijzelf te pijnigen ;)

Enkel een gokje hoor, zou het zelf erg prettig vinden als ze het naar onderen halen.
Dat zit al tijden in Google Keyboard, met een bepaalde sneltoets krijg je een kleiner toetsenbord aan de linker of rechterkant van het scherm.
Top, mogelijk helpt dit asitis met het gebruik van grotere schermen.

Bij mij is deze instelling inderdaad beschikbaar via het tandwieltje op het toetsenbord en dan keyboard size.

De andere functies heb ik nog niet gebruikt. Die weet ik zo niet te vinden.
Dit werkt prima weet ik uit ervaring. Al geef ik er nog steeds de​ voorkeur aan om mijn linkerhand als 'bureau' te gebruiken en met rechts te typen.
Ik heb zelf zogezegd geen beperkingen maar vind met 1 hand werken zelfs op kleinere apparaten erg lastig, maar ik zie anderen het met een zeker soort van gemak doen. Ik realiseer me dus zeker dat dit voor iedereen anders kan zijn. Vandaar ook dat ik dat in mijn inleidende zin ook aanhaalde.

De moraal was dan ook eigenlijk simpel gezegd, waarom moeilijk doen als je/het makkelijk kan ?

Het is interessant om te begrijpen of dit soort oplossingen voor mensen met beperkingen nou wel daadwerkelijk verschil maken. In jouw geval begrijp ik dus dat je eigenlijk liever een normaal onscreen keyboard gebruikt op een kleiner toestel/scherm. !?
Omdat je regelmatig in situaties komt waarin je maar 1 hand beschikbaar hebt? Zoals wanneer je je moet vasthouden in de tram. Of als je een voorwerp in je hand hebt, zoals een tas of eten. Of op de fiets. Enz. enz.
Wanneer ik een tas vasthoud ben ik waarschijnlijk aan het lopen en moet ik net zoals bij fietsen mijn handen en aandacht daarbij houden! Er is voldoende media en politieke aandacht over dit onderwerp geweest de laatste tijd om te mogen aannemen dat ik niet alleen ben in die denkwijze.
In het openbaar vervoer lijkt mij het gebruik van twee handen ook nuttig wanneer je geen zitplaats hebt trouwens. Alsik eet leg ik ofwel de boterham dan wel de telefoon op tafel en heb ik voldoende bewegingsvrijheid om met één hand alles af te kunnen.
Je kan tijdens het lopen toch best met 1 hand blind typen? In een drukke winkelstraat valt dat misschien niet aan te raden, maar gewoon ergens op de stoep hoef je je toch hopelijk niet te concentreren op het lopen? ;P

Los daarvan, ik kan gewoon eenhandig blind typen op mijn 5.5" smartphone met het Minuum toetsenbord, de linkerbovenhoek van een normaal toetsenbord met je duim raken valt wel onder geavanceerde duimyoga
Ik begrijp je aannames niet helemaal. Waarom zou ik met een tas aan het lopen zijn? Waarom niet staan? Ik doe dat heel erg vaak. Wanneer ik b.v. bij een tramhalte sta, of in de tram sta, in de trein, noem maar op. Dan wil ik even snel de route checken, alvast navigeren naar mijn eindbestemming, een roman lezen omdat ik me verveel, enz.

Wat betreft lopen, ik ben het met je eens dat best wel wat mensen daar hinder mee veroorzaken, ze letten niet op en lopen langzaam en in de weg. Maar het kan ook gewoon common sense, verantwoord. Je kunt prima even checken of de trein geen vertraging heeft als je op een rustige weg naar het station loopt en een beetje oplet. Je moet dat natuurlijk verantwoord doen, dus elke 3 seconden even opkijken om je omgeving in de gaten te houden. Iedereen doet dat, en het is geen probleem, zolang je het niet doet waar andere mensen of verkeer in de buurt zijn die er last van zouden kunnen hebben.

Ik zit niet altijd als ik eet of drink. Soms ijsbeer ik door mijn huis met een kop thee in mijn hand. Etc. etc.

Er zijn wel duizend scenario's te bedenken waarin je geen twee handen vrij hebt. En juist wanneer je gehaast met spullen in je hand ergens heen moet is het essentieel dat je nog even snel de route kunt opzoeken of iemand berichten dat je er bijna bent, enz.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 18 maart 2017 15:14]

Je hebt als het goed is ook toetsenborden met een 1-hand modus, waarbij het toetsenbord naar één kant van het scherm verplaatst wordt, dat kan nog een uitkomst zijn.

Persoonlijk typ ik ook op mijn Mi5 prima met 1 hand, kwestie van grote handen hebben :P
Huh? Wat is er mis met een iPhone SE? Heeft een 4 inch scherm. Ben er zelf er blij mee. :)
Zoals hieronder hierboven aangegeven zijn er inderdaad mogelijkheden om je keyboard smaller te maken, maar ook het scherm van het toestel zelf. Van Huawei en Xiaomi (en er zullen er nog zijn) weet ik dat je met een simpele beweging je scherm kan verkleinen naar bijv. 3,5, 4 of 4,5 inch.

Is misschien niet ideaal, omdat je niet het hele scherm benut, maar het lijkt me wel een optie om aan te denken. Het volledige scherm kun je gebruiken als je films kijkt.

[Reactie gewijzigd door HetGezegde op 18 maart 2017 07:57]

Yeah, qua toetsenborden is er een hoop mogelijk, dat weet ik, maar in mijn geval (kan alleen links echt fatsoenlijk gebruiken) is een 5+inch telefoon gewoon onhandig in al het gebruik. Als ik rechtsbovenin het scherm een venster moet sluiten of wat dan ook, kom ik er niet bij met mijn (toch wel) kolenscheppen als handen. Gebrek aan motoriek maakt het dan godsamme lastig om je telefoon niet op de grond te laten vallen.

Edit: Ergo, dus, ik ben blij met dit soort oplossingen, maar alsnog heb ik liever een kleinere telefoon :P

[Reactie gewijzigd door Asitis op 18 maart 2017 10:08]

je kunt best een fatsoenlijke telefoon kopen op 4,5", met een redelijke dual of quad core cpu en een 720 of 1080p scherm. je moet dan alleen onder het topsegment kijken, en dan heb je ook de nadelen daarvan zoals trager flashgeheugen of minder opslagruimte of minder build quality. maar het kan wel.

de grote fabrikanten dwingen mensen die het beste van 1 ding willen, om voor alle troep in hun topmodel te betalen.
Dat zeg ik al jaren. Gemakzucht. Technofixes voor luiheid.

Maar deze techniek geeft precies het probleem van techno-optimisme aan. We hebben de smart phone ontwikkelt. En hoe werkt dat? Je hebt een virtuele typmachine op je scherm. Hoe oud is de typemachine?

Volgens wikipedia:

"In 1575 an Italian printmaker, Francesco Rampazzetto, invented the scrittura tattile, a machine to impress letters in papers."

We gebruiken dus 442 jaar oude technologie in een smart phone. Waarom? Omdat we niet zo innovatief zijn als we denken. En dat zie je bij veel technologie. We denken dat hert nieuw is maar meestal berust het op oudere technologie. De smart phone wordt groter want 'bigger is better' en dat was de reclame van IBM net na de oorlog, geloof ik.

En dan bereik je de grens van het menselijk lichaam en de reden van de smart phone, gemakzucht, is ineens ook het nadeel er van.

En hoe grappig dit is zal aan de meesten voorbij gaan. Niet alleen het feit dat je een machine om te typen virtualiseert maar de reden dat we zo veel van dit soort techniek hebben verzonnen is mede dankzij de typemachine.

Want wat is 'type'? Waarom spreken we over 'typen'?

"In typography, a typeface (also known as font family) is a set of one or more fonts each composed of glyphs that share common design features."

Wetenschap zou niet zo gebloeid hebben zonder de 'type'. Omdat wetenschap i-s-o-l-e-e-r-t ofwel elke letter hier is gesepareerd en reduceert, menselijke klanken terug brengt tot 26 letters, in ons alphabet en weergeeft op een efficiënte minimalistische manier (itt cursief) is het font een ideale manier om die denkwijze te dragen en daar uitdrukking aan te geven.

Zoals woorden groepen letters zijn, zinnen groepen woorden, groepen zinnen paragrafen, groepen paragrafen hoofdstukken, groepen hoofdstukken een boek, zo is wetenschap onderverdeeld op dezelfde manier. Je hebt afgebakende wetenschappen, zoals natuurkunde, scheikunde etc.

Kinderen leren al vroeg lezen. En daarmee worden ze in feite geïndoctrineerd met een heel specifieke modus operandi van denken. Indoctrinatie bedoel ik niet negatief hier, maar alles wat je een kind aanleert is in principe een indoctrinatie.

Wij schrijven zoals we denken en denken zoals we schrijven. En dat is heel handig als je eigenschappen van materialen wil isoleren en begrijpen. Atomen zijn letters, moleculen zijn woorden, macro-moleculen zoals koolwaterstof ketens vormen paragrafen en zo kun je de reflectie van ons denken zien in de taal die we gebruiken.

Als je die status hebt bereikt kun je materialen manipuleren. Metallurgie is het mixen van metalen om tot nieuwe eigenschappen te komen. Net zoals je woorden kunt samenvoegen tot nieuwe verhalen en zo worden woorden de dragers van lineaire concepten.

Maar omdat we niet technorealistisch zijn en de meesten dit niet snappen of zelfs als onzin afdoen, verzinnen we smart phones met een virtuele typemachine. |:( Misschien kan het niet anders als je lineair denkt. Dan blijf je technologie stapelen.

En zo kom je uit bij de Schotten die dan eindelijk een oplossing of techno-fix bedenken voor het inherente probleem van de virtuele typemachine. Een smart phone is een combi apparaat met meerdere functies, maar in feite is het een draagbare typemachine. En nu zijn de knoppen te klein. Maar let op! Wat zegt de film?

De vingers zijn te dik! Ineens zijn niet onze vingers de maatstaf voor technologie. Zoals met de eerste typemachines werden de toetsen aangepast op de menselijke vingers. M.a.w. de technologie bepaald nu dat wij vaut zijn als mens. Het is niet voor niets dat men in deze film het vanaf die kant bekijkt.

De oplossing is dus om te kantelen met de smart phone. Innovatief. Maar wel een techno-fix op een apparaat dat de menselijke maat niet hanteert want zo is het niet ontworpen. Het zoeken naar gemak, de bevrediging van gemakzucht is in feite doorgeschoten en de menselijke (vinger) maat is verloren gegaan in het proces. :/

De smart phone is dus niet zo smart. Maar hoe is dit probleem ontstaan? Omdat er geen technorealisme is in fabrikanten, bij ontwerpers. Er is wel het vakgebied van ergonomie, maar die krijgen lego blokken om onder de tafel mee te spelen als de CEO's beleidsbeslissingen nemen. :)

Erg serieus worden die blijkbaar niet genomen. Als die CEO's hadden gesnapt wat een 'type' is en wat 'typen' is, dan was de smart phone er op een heel andere manier gekomen. Of niet en waren wearables meteen ontwikkelt.

Ons lineaire, wetenschappelijke denken staat echte innovatie in de weg. Het is enerzijds handig om lange ketens van producten te ontwikkelen maar heeft het ingebouwde nadeel, dat het ketens ontwikkelt.

Ofwel, men heeft niet genoeg fantasie om iets geheel nieuws te bedenken en moet dus stapje voor stapje oudere technologien op een nieuwe manier integreren in het nieuwe. En dus krijg je die virtuele typemachine in een gadget. :P

Zoals ik altijd zeg, de cd-speler is gewoon een platenspeler. Het is niet erg innovatief om het concept van een om de as draaiende plaat te vervangen door een kleinere plastic plaat en de naald door een laser. Je ziet heel duidelijk hoe oude concepten in een nieuw jasje terug komen. Het levert wel een boel geld op!

Als een smart phone de gebruiker beperkingen oplegt in het gebruik dan vind ik dat de technologie niet haar doel heeft bereikt.

En zo blijven we doorgaan met doorschieten op de verkeerde weg. We moeten lineair, omdat we zo denken, blijven stapelen en oude concepten in nieuwe jasjes gieten en hopen op echte inspiratie om iets oprecht nieuws te verzinnen. :/

En de problemen in de samenleving die ontstaan op het moment dat dit gebeurt, zijn dan dus niet lineair en vallen buiten de verwachtingen. En dus heb je Uber en google en wordt de taxibranche verstoort en de privacy gaat teloor omdat data gemined wordt etc. Dit zijn non-lineaire branches van technologie waar de samenleving dus niet op kan anticiperen.
Mijn oorspronkelijke reactie was iets korter. Luiheid misschien ?
Desondanks heb ik jouw reactie in zijn geheel en met plezier gelezen.

Eén van de regels waar ik erg gekieteld door raakte was "M.a.w. de technologie bepaald nu dat wij vaut zijn als mens.".
Waarom ? Omdat we als mensen vergeten zijn dat gemak en techniek ons zou moet dienen. En niet zozeer vanwege luiheid.

Zo was er bijvoorbeeld bij ons bedrijf een ERP systeem dat vervangen moest worden.
Vervangen, niet omdat het niet meer werkte, maar toch maar vervangen weet je wel ;o).
Uiteindelijk was het systeem vervangen en al het maatwerk verloren gegaan.
Toen bleef men achter met een onwerkbaar systeem. Reactie van ICT : "maar jullie moet natuurlijk ook gewoon jullie processen aanpassen op het systeem".........

Wat betreft het principe 'smart'phone.
Laten we even arrogant zijn en er van uit gaan dat in elk geval op deze planeet er niets, of in elk geval voor zover wij begrijpen, zo slim is als wijzelf (de mens).
Dan is al het andere dus gewoon hulpmiddel voor complexe zaken en moeten we dat ook zo beschouwen. Zeker moeten we ons niet laten l(ij/ei)den en beheersen door techniek.

Je voorbeeld van de CD speller vind ik treffend. Ik ben zelf redelijk geïnteresseerd in historie. Kijk je dan kritisch naar laat zeggen de afgelopen 50~100 jaar, dan zal je zien dat men toen ontzettend veel zaken had die we nu nog steeds hebben. Soms helpt de technische ontwikkeling wel om zaken toegankelijker te maken voor het grote publiek.

De lineaire ontwikkeling houd in elk geval ook het gros van de mensheid geïnteresseerd in techniek, maar het zou inderdaad goed zijn als mensen eens (wat vaker) een stapje terug deden en zaken ook eens wat anders proberen te bekijken.
Ik denk dat Marshall McLuhan aan jou wel besteed is. Lees eens 'Understanding Media'. Het zal je wereldbeeld schokken! Dat van mij trilt nog na... :P

Je ERP voorbeeld is geweldig. Dit is hoe we als mensen omgaan met onszelf. Hier zie je de paradigma's op basis waarvan we denken en doen. Veel tech is hetzelfde doen op een nieuwere manier. En wat denken we dat we slim zijn.
Bedankt voor de tip, ga ik zeker eens opzoeken !
Je verhaal is een complete warboel van losse kreten, borrelpraat, en woorden die grammaticaal weliswaar een zin vormen maar als geheel nietszeggend zijn. Daarom mijn reactie ook lekker selectief want dat is wel zo makkelijk.

- Je ziet een smartphone als een typemachine met andere afmetingen en bestempelt het daardoor als 'foute ontwikkeling'. Wel eens bedacht dat zo'n ding een compleet andere use case heeft dan een typemachine? Daarvoor hebben we tegenwoordig een computer of laptop met een toetsenbord dat -hé wat verrassend- is afgestemd op het formaat van je handen.

- Ergonomisch specialisten hebben geen invloed op producten. Misschien zou je een tipje van de sluier willen oplichten en ons inzicht geven hoe producten er uit zouden zien als 'de CEO's' niet de verkeerde beslissingen hadden gemaakt?

- De enige overeenkomst tussen een LP en een CD is het feit dat ze ronddraaien (heel revolutionair dus, haha, woordgrapje). Verder is er niets gelijk: digitaal-analoog; mechanisch-optisch; real time-gebufferd; audio-elke denkbare soort informatie. Zowel conceptueel als technologisch zijn er vrijwel geen overeenkomsten. Het is je eigen primaire perceptie die twee draaiende schijven ziet, en denkt dat het bijna hetzelfde is.
Ik reageer op de vorm en op de inhoud. Over de vorm kunnen we van mening verschillen.
Op basis van je uitgebreide post zou ik verwachten dat je bereid zou zijn in ieder geval over de inhoud in discussie te gaan. Jammer dat dat niet kan.
Ps4 kan dit ook.
http://m.ign.com/videos/2...ping-with-the-dualshock-4

[Reactie gewijzigd door raro007 op 17 maart 2017 20:04]

De video laadt hier niet, maar is dat niet gewoon met het touchpad?
nee het is echt met kantelen
hier de youtube link
https://www.youtube.com/watch?v=IN5Rm9lqCkE
Het invoeren net bewegingen is ook niks nieuws, de Wii had dit ook al bijvoorbeeld. Het gaat erom dat ze een manier hebben bedacht waarmee het snel kan.
Dit zou nog wel eens wat kunnen worden. Het ziet er heel handig uit, niet teveel gedoe. Lekker simplistisch.
Ik denk eerder dat je RSI krijgt hiervan! Het zijn wel hele korte repetitive bewegingen die je zo maakt...

voor de rest vind ik het een erg mooie oplossing!
ik weet wel zeker dat dit Repetitive strain injury gaat opleveren bij sociaal addict die dit gaan gebruiken. ;)
Nou, dan heeft iedereen straks geen muisarm maar een zwempols. :+
Dit lijkt me erg onhandig als je loopt of anderzijds onderweg bent zoals in de bus of trein, waar een hobbel nog wel eens voorkomt.
Handig maar net als swipe denk ik niet dat dit groots geaccepteerd zal worden, we zijn gewoon gewend aan invoer met onze vingers op Qwerty (of andere layouts) per letter... Swipe leek geweldig, uiteindelijk toch te vaak het 'T9' probleem van net niet het juiste woord en uiteindelijk is letter voor letter makkelijker op den duur.

Daarnaast kan je jezelf afvragen waar je mee bezig bent als je met 1 hand probeert te typen en dus met de andere geheel andere taken aan het uitvoeren bent (fietsen, autorijden, etc)
T9 tikt wel sneller dan dit :)
Wat ik hier zie is een oplossing for een probleem dat gemaakt is (te grote schermen).

Kijk ik zo naar mijn kleinere telefoon, dan heb zeer weinig problemen kwa typen, geen fat finger enzo... Alleen niet zo snel, ben al weer wat 'ouder' :)
Ik zie genoeg mensen Swypen anders, ik doe niet anders en type zo stukken sneller als letter voor letter.

Alleen maar goed dat er meerdere opties voor invoer zijn, niet iedereen denkt er zo over als jij.

Daarbij zijn er natuurlijk ook gewoon mensen die maar één hand hebben.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 18 maart 2017 08:48]

Dit lijkt me mega irritant. Ik vind zelf al normaal swipe-en niet te doen.
Waarom niet gewoon de achterkant van je telefoon gebruiken waarmee je met je wijsvinger bv door pagina's heen kan scrollen of gebruiken als een semi pointer/ button ? Snap nog niet waarom de achterkant nog nooit gebruikt wordt icm met wat er op de voorkant van je scherm gebeurd..

[Reactie gewijzigd door innerchild op 17 maart 2017 20:50]

Dan kan je alleen nog bumpers gebruiken ipv telefoon hoesjes? Of hele dunne hoesjes op het niveau van screen protectors die touch'es doorlaten.
Waar een wil is, is een weg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee