TCL presenteert BlackBerry KEYone-smartphone met fysiek toetsenbord

Fabrikant TCL heeft voorafgaand aan telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona zijn smartphone BlackBerry KEYone gepresenteerd. Het toestel heeft een fysiek toetsenbord en beschikt over dezelfde camera als de Google Pixel-telefoons.

Het toetsenbord van de BlackBerry KEYone is volgens de fabrikant 'het meest geavanceerde toetsenbord ooit gemaakt'. Naast regulier typen kunnen gebruikers net als op het onscreen toetsenbord van BlackBerry omhoog vegen om een suggestie te accepteren. Ook is het mogelijk om apps te starten via een shortcut op het toetsenbord. De spatiebalk bevat bovendien een vingerafdrukscanner.

De telefoon heeft een 4,5"-lcd met een resolutie van 1620x1080 pixels. Dat komt uit op een beeldverhouding van 3:2. De telefoon is 15cm lang en 7,25cm breed, bij een dikte van 9,4mm. In de behuizing zit een accu met een capaciteit van 3505mAh, een grote accu voor een toestel met dit schermformaat.

TCL, die het toestel maakt voor BlackBerry, heeft een Qualcomm Snapdragon 625-soc in de telefoon gezet. Die 14nm-soc heeft acht Cortex A53-kernen op maximaal 2GHz en een Adreno 506-gpu op 650MHz. TCL heeft daar 3GB aan geheugen bijgezet, met een opslag van 32GB.

De telefoon is een van de eerste sinds de Pixel-telefoons met Android 7.1 Nougat aan boord. Het gaat om BlackBerry's 'beveiligde' Android-versie met onder meer Dtek-beveiligingssoftware en de BlackBerry Hub als gecombineerde inbox in de firmware. Aan de achterkant zit een Sony IMX378-camera met een maximale resolutie van twaalf megapixels, met pixels die 1,55 micron groot zijn. De camera heeft fasedetectie-autofocus en een dubbele led-flitser.

BlackBerry kondigt het toestel zaterdagavond Nederlandse tijd aan, maar had de productpagina zaterdagmiddag al enige tijd online staan. De specs-pagina maakte melding van een variant voor Europa. Een prijs en releasedatum zijn nog niet bekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-02-2017 • 15:40

120 Linkedin

Reacties (120)

120
113
73
10
2
27
Wijzig sortering
Hij gaat 599 eu kosten. Naar mijn idee 200 euro te duur om het interessant te maken. Ik was oprecht geïnteresseerd, maar de prijs is een dealbreaker.

Bron: livestream Crackberry
Midrange hardware voor premium-prijzen. Een van de redenen waarom het marktaandeel van Blackberry door de jaren heen is gekelderd. Ze willen het blijkbaar maar niet leren ...
Ik ben het met je eens dat de prijs wel iets lager had kunnen liggen, maar zoals wel vaker vergeten mensen bij BlackBerry-telefoons om naar het complete plaatje te kijken.

- maandelijkse security updates
- BlackBerry-apps
- security aanpassingen: BlackBerry Android kan je nog steeds niet rooten!
- fysiek toetsenbord.

Al deze zaken neem je nu niet mee in de prijs. Kan je bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een soortgelijke Androidtelefoon met deze specificaties die op z'n minst maandelijkse security updates krijgt?

Deze toevoegingen rechtvaardigen een meerprijs, alleen is het best lastig om te zoeken naar juiste meerprijs.. dat zie ik ook wel :)
Het enige positieve vind ik de maandelijkse updates.

Ik wil mijn toestel kunnen rooten om bloatware te verwijderen, Blackberry apps hoef ik niet en een fysiek toetsenbord neemt veel plaats in waardoor het scherm kleiner of het toestel verhoudingsgewijs erg lang wordt.
Dan is dit dus geen toestel voor jou, neemt niet weg dat er genoeg mensen op een fysiek toetsenbord zitten te wachten ;)
Precies. Ik mis het fysieke toetsenbord van mijn Desire Z nog elke dag, wat was dat fijn.

Maar dit toestel is het toch net niet...
Voor de Priv is de Bold9900 jarenlang mijn favoriet geweest. Efficiënt vanwege de sneltoetsen, het typt heerlijk, en het scherm net groot genoeg.
De Keyone lijkt een Bold touch met Android en alle voordelen van BlackBerry. Ik sta in de wachtrij. De dag na release is ie van mij!
Ik krijg anders heel veel reacties op mijn telefoon dat veel mensen toch terug willen naar een fysiek toetsenbord en op mijn model neemt het niet veel ruimte in (BlackBerry PRIV). Wel herken ik me in jouw punten, waardoor de BlackBerry telefoons niet voor iedereen zijn en ik ze dus ook eigenlijk nooit aanraad als mensen vragen welk toestel ze moeten nemen. Maar hoeveel mensen rooten hun toestellen nu echt? Dat zijn er niet ontzettend veel en het grote deel van de mensen die het doen zitten hier op Tweakers.

BlackBerry applicaties zijn trouwens ontzettend fijn naar mijn mening voor productiviteit. En zoveel zijn het er niet, vooral niet vergeleken met andere fabrikanten waarbij je vaak nog advertenties in de applicaties hebt zitten. Wel meteen het nadeel t.o.v. Sony telefoons waar je bijna alle applicaties kunt verwijderen die je niet wilt hebben.

De reden dat ik denk dat ze het niet goed doen, is omdat het niet duidelijk is dat het Android toestellen zijn. Als ze over mijn telefoon beginnen denken de meeste mensen dat het een apart systeem is, en als ik vertel dat het Android is, kijken ze behoorlijk vreemd op.
De reden dat ik denk dat ze het niet goed doen, is omdat het niet duidelijk is dat het Android toestellen zijn. Als ze over mijn telefoon beginnen denken de meeste mensen dat het een apart systeem is, en als ik vertel dat het Android is, kijken ze behoorlijk vreemd op.
Ik denk dat je de reden dat ze het slecht doen veel breder kunt trekken: extreem slechte marketing.

Hoe vaak is er van de huidige CEO wel niet een quote opgedoken die Blackberry keihard de grond in boort:
-- Meerdere keren over de jaren heen "we gaan denk ik stoppen met mobiele telefoons".
-- We zijn bijna failliet, het gaat niet goed.
-- We gaan denk ik alleen nog software doen.
-- Tijdens het gedoe met de IPhone encryptie en FBI: "ik vind dat telefoonfabrikanten gewoon de keys moeten opgeven, Blackberry zou direct de keys aan de autoriteiten overhandigen". Daarmee vernietigde hij in 1 klap het beetje positieve dat Blackberry nog kenmerkte ten opzichte van de andere merken: security.

Het is zelfs zo belachelijk dat ik soms haast denk dat de CEO betaald wordt door derden om Blackberry helemaal kapot te maken.

De enige reacties die ik krijg als mensen me met m'n Blackberry Passport zien: gelach, gevolgd door verbazing dat er gewoon Android apps goed op draaien, verbazing over dat de BBOS stem herkenning/AI minstens zo goed werkt als de nieuwere Android en IPhone varianten, verbazing over dat Blackberry überhaupt nog bestaat, enz.

Als mensen al niet weten dat Blackberry nog bestaat, dan kun je moeilijk verwachten dat mensen begrijpen dat ze nog nieuwe telefoons uitbrengen, laat staan dat mensen zullen weten/begrijpen dat er Android op draait.

PS: ik ga deze Blackberry direct aanschaffen. Mensen zullen daar vast verbaasd over zijn, maar ik krijg op een Blackberry simpelweg "1000x" meer werk verricht zonder gezeur dan op elke andere telefoon.
-- Geen domme skins,
-- Geen Snapchat achtige onzin functies,
-- rooten is niet nodig (want het ding heeft er standaard geen onzin in zitten),
-- fatsoenlijk snel en zonder auto-correct fouten typen.
-- Blind typen. Dus je hoeft niet als een scherm-zombie rond te lopen en met je hoofd tegen lantaarnpalen en mensen aan te lopen. Of fietsen.

Het enige dat ik er jammer aan vindt is dat er Android op draait en geen BBOS meer met (ge-upgrade) Android emulator.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 27 februari 2017 10:21]

Mijn nexus 5x krijgt maandelijkse updates voor de helft van de prijs. Ik weet niet of de Blackberry apps en dat fysiek toetsenbord de 300 euro waard zijn.
Dit toestel lijkt me ook meer gericht op de zakelijke markt. Dan maakt een paar honderd euro meer of minder die je weer als kosten van de belasting af kunt trekken niet zo heel veel uit.

Ik vind hem er wel gelikt uitzien, de manier waarop het toetsenbord in de behuizing is geintegreerd. Ik zou zoiets best kunnen overwegen.

Enige wat ik alleen nog altijd niet begrijp is dat ze die $ toets maar niet door een punt vervangen.
De Nexus 5X begon natuurlijk wel op een hogere prijs en vanaf nu is het maar de vraag in hoeverre OS-updates doorgevoerd gaan worden. De updates via de Playstore zullen jaren door gaan, maar OS updates?? Verder is de onderliggende laag van Android op kernel-niveau anders op de Blackberries. Maar goed, de generale consument geeft hier niet veel om. Dit is inclusief het bedrijfsleven overigens. Ik vraag me af hoe Blackberry's Androidtoestellen het bij corporate afnemers doet tov toestellen van andere merken.

Ik ben vooral benieuwd hoe deze toestellen van Blackberry het doen op het gebied van de antennes.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 26 februari 2017 22:01]

Anoniem: 896337
@Titan_Fox12 maart 2017 21:56
Zelf heb ik een priv, prima toestel. Zowel software- als hardwaretechnisch.
door het gebrek aan mijns inziens overbodige applicaties wordt er minder gevergd van het werkgeheugen en is de BlackBerry aanzienlijk sneller dan mijn xperia z5 compact. De batterijduur is minstens een verdubbeling tov de Sony.
het enige nadeel is dat ik mijn priv altijd moet uitschuiven om echt lekker te kunnen typen, dus de Keyone staat al op mijn verlanglijstje.
De SD625 lijkt me ruimvoldoende voor een toestel met kleiner scherm en briljante software.
Hij gaat 599 eu kosten. Naar mijn idee 200 euro te duur om het interessant te maken. Ik was oprecht geïnteresseerd, maar de prijs is een dealbreaker.
Want 599 is te duur? Vergeet niet dat nieuwe toptoestellen van kleine innovatieve fabrikanten onmogelijk tegen lage prijzen op de markt gezet kunnen worden. Iedereen loopt gelijk over de specs te klagen van trage soc etc, maar kom op: het USP van dit toestel is het fysieke toetsenbord.
het USP van dit toestel is het fysieke toetsenbord.
En Android 7.1, extra Blackberry security options en de Blackberry hub.
Dat zouden voor mij de redenen geweest zijn om bij Blackberry te blijven. Helaas kijk ik naar een ander prijssegment.

Wat ik mis, is een updatebeleid. Wordt het toestel voor de komende x jaar ondersteund qua (minimaal) security patches? Microsoft en Apple hebben hierin een redelijke naam, maar hierin zou Blackberry zich echt kunnen onderscheiden van de Android massa voor de zakelijke markt.
De Blackberry Android toestellen hebben zowat het beste track record wat betreft de security updates.
En de batterij. Met een relatief klein scherm en zuinige sock zal deze lang met een batterij moeten kunnen doen.
Inderdaad, 200 euro voor een toetsenbord vind ik ook veel geld.

Ik ben blij dat ik mijn BlackBerry PRIV voor 329 op een Black Friday deal heb gekocht. Ik wilde wachten voor dit toestel, jammer genoeg niet gehoord wanneer BlackBerry Android 7 naar hun andere androids brengt.

[Reactie gewijzigd door pineapple23 op 25 februari 2017 19:59]

Jij zou als zogenaamde BlackBerry-kenner toch moeten weten dat de meerprijs niet alleen veroorzaakt wordt door het fysieke toetsenbord...;)
Vuil tussen m'n toetsenbord? Ik werk en type me al anderhalf jaar het spreekwoordelijke leplazerus mijn BlackBerry Passport en het toetsenbrod is nog steeds even clean en functioneel als toen ik hem uit de verpakking haalde. MIsschien omdat ik er ook dagelijks mee douche om nog even wat mailtjes de deur uit te kunnen doen?
Vuil tussen mijn toetsen nog nooit gehad op mijn blackberry en ik heb diverse PKB telefoons gehad. Het is juist een verademing qua typen. Of heb jij voor je laptop of computer ook een touchscreen keyboard.
Andere merken besteden ook aandacht aan hun software, alleen anders dan dat BlackBerry dat doet. Bij BlackBerry is Android nagenoeg stock met mooie Apps van BlackBerry daarin verwerkt. Als ze de consumenten weer willen aanspreken hebben ze naar mijn inziens 100 euro te hoog ingeschoten.
Prijs is veel te hoog voor een SD 625.
Voor dat geld koop je een tweedehands S6 met opkliktoetsenbordje. Dat is niet hetzelfde maar komt akelig dicht in de buurt.

399 was echt de max geweest voor dit toestel. Ik bedoel het is nou niet dat een accu veruit het duurste component is van het toestel.
Heel erg jammer dat ze zoveel geld gaan vragen ...
599 met een 625 processor. Tsja ... Hahahaha
Leuk voor in de aanbieding 2 maanden na de lancering.
Als de verkopen slecht gaan kelderen de prijzen vrij snel.
Zonde dat ik net een nieuwe OP3 heb, anders had ik deze meteen gekocht! Misschien wat zonde van de processor, maar smartphones zijn tegenwoordig toch zo overpowered dat een iets mindere processor waarschijnlijk nauwlijks voelbaar is. Het doelpubliek van BB is nooit de mobiele-gamer geweest, dit ding moet kunnen mailen, whatsappen en bellen als de beste, en dat zal het hoogstwaarschijnlijk doen ook :)
Interessant toestel! Vroeger blackberry gehad en een fysiek toetsenbord is toch wel fijn.
Op de eerste afbeelding is geen USB-C poort zichbaar, dat is toch jammer.
Volgesmij is dat wel een USB-C poort hoor, als ik het goed zie.
Vanaf de voorkant afgerond, en vanaf de achterkan afgerond. Dus lijkt er wel op :)

//edit
Ja het is USB-C!

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 25 februari 2017 16:01]

Ha goeie link heb je gevonden zeg, top.
Bijna onderaan staat ook nog eens: (Amerikaans, maar zo hebben we een indicatie.)
Scheduled release: April 2017
Shopping information MSRP price: € 599 / $ 549

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 25 februari 2017 21:09]

Hey dat had ik niet gezien! Heb een feedbacktopic aangemaakt dat dit gevonden is (met credits :P) dus wieweet zien we een update!
Volgens mij is een fysiek toetsenbord nooit zo snel als een onscreen toetsenbord. De toetsjes zijn vrij klein en het duurt extra alang omdat je de toets ook nog echt in moet drukken. Dat soort toetsjes hebben vaak erg veel weerstand nodig om in te drukken, anders activeer je ze in je broekzak. Een fysiek toetsenbord op een telefoon lijkt mij daarom een langzaam, ergerlijk gehannes..
Ik heb zelf onscreen toetsenborden gehad van Windows, Android, Apple, BB en Swiftkey op Android en Apple. Wat vond ik het fijnst werken?

1) BB (wie Android heeft kan het BB-toetsenbord tegenwoordig ook installeren)
2) Swiftkey
3) Android (vooral Samsung tikt best goed, en dat van iemand die niet veel van Samsung moet hebben)
4) Windows-phone'
5) Apple (ik heb zakelijk een 6S en prive een SE: het beroerde onscreen-toetsenbord begint steed meer een deal-breaker te worden)

Maar......het onscreen-toetsenbord van BB is de enige die in de buurt komt van het typen op mijn fysieke toetsenbord van een Passport. Als die camera niet gesneuveld was buiten de garantie had ik die SE nooit gekocht en nog fijn op de Passport gezeten :)

Edit: tiepfautjes

[Reactie gewijzigd door brain75 op 26 februari 2017 11:00]

Niet officieel. Ik heb het nu via een github repo geïnstalleerd maar de officiële pagina in de Play Store van het Blackberry toetsenbord zei "niet compatible met uw telefoon". Het werkt wel prima met die swipe ups voor woorden.

https://cobalt232.github.io/blackberrymanager/

[Reactie gewijzigd door W00fer op 25 februari 2017 23:11]

Kii keyboard .... mijn favoriet sinds jaren
Wat is hier zo goed aan?
Oi! Kii is terug! Heb er maanden naar gezocht, zelfs een APK van mn ouwe DHD getrokken omdat 'ie uit de playstore weg was.

Ben inmiddels overgestapt op Gboard, kb van Google zelf, en voor mn SSH en overig technisch geneuzel gebruik ik Hacker's kb..

Thanks voor de melding!
Ik zie dat je gelijk hebt. Goed dat je de link erbij zet :)
Tsja dat zijn wel goeie argumenten, de ervaring zal het leren. Ik ga het in ieder geval testen als ie uitkomt!
Deels denk ik zeker dat je daarin gelijk kan hebben. Ik heb veel telefoontjes gehad met een fysiek toetsenbordje. (Ook net voor de mainstream cap. touchscreen periode) Groot voordeel is dat het blind typen daarmee enorm snel mogelijk is en het was uiteraard veel sneller dan T9 texting. (Wat de meerderheid van de mensen op dat moment moesten gebruiken)

Inmiddels gebruik ik enkel onscreen toetsenborden en daarmee kan ik ook prima blind typen. Enige gemis is enige vorm van fysieke feedback. Maar met een sterke vorm van autocorrectie en goede oefening gaat het veel sneller dan op ietwat strakke toetsen klikken/drukken.

Dat gezegd hebbende, er zal absoluut markt zijn voor een toestel als de TCL-Blackberry KEYone.
Ik heb nooit zo snel getypt als met mijn blackberry curve heel wat jaartjes geleden. Ook nu op 5.7 inch, ik kan vrij rap typen maar het ging echt sneller met een fysiek toetsenbord. De lettertjes lijken heel klein, maar met een beetje gewenning gaat het echt rap.
Anoniem: 599181
@marhalm26 februari 2017 04:48
Mijn broer kan volledig blind typen op zijn oude gsm. Eens je je toetsenbord kent gaat dit gemakkelijk. Op een smartphone is dit best moeilijk.
Je kan misschien sneller typen op een touchscreen, meer de keren dat ik telkens terug moet gaan om het woord aan te passen omdat de software mijn vinger ziet plaatsen op de "verkeerde" letter, is zeer frustrerend te noemen.
Inderdaad interessant! Er is toch wel een doelgroep voor een moderne Android met toetsenbord en tamelijk klein scherm. Het enige wat ik vrees is dat Blackberry hem weer veel te duur zal maken, net als bij de Priv. Als ze de prijs van de One Plus One aanhouden, en als de kwaliteit goed is, zou dit wel eens een gematigd succes kunnen zijn. Zelf had ik wel een iets langer scherm gewild om webpagina's en boeken te lezen, maar goed. Voor berichten heeft het scherm juist veel ruimte, omdat het toetsenbord geen ruimte inneemt tijdens het tikken.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 25 februari 2017 16:05]

Ja, ik zou zo weer een fysiek keyboard nemen, die onscreen dingen zijn een drama. Enige wat me nog tegenhoudt is dualsim, Blackberry vergeet dat telkens - toch raar voor een fabrikant die zich zo op bedrijfsmatig gebruik richt.

Ik vond de Torch altijd een goed toestel, een verticale slider met volwaardig touchscreen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 februari 2017 16:59]

Hoe is dat raar? SIP werkt toch prima ;-)
Niet raar want BlackBerry doet dat met virtuele simkaarten. Helaas niet voor de consument bereikbaar voorlopig. Maar dat is wel het idee in de toekomst.

http://us.blackberry.com/enterprise/worklife
Ik typ bijna even snel onscreen dan op mijn laptop. Op men windows phone maakte ik wel iets meer fouten maar op een Iphone ios10 maak ik minder fouten. Geen idee waarom. Ik besef wel dat niet iedereen dat evengoed kan omdat je geen tactiele feedback hebt moet je er spot-on opzitten en meer naar uw toetsen kijken. 7jaar geleden had ik een blackberry en dat een geweldig toestel. Het toetsenbord werkte verbazingwekkend goed.

Typen op een glasplaat vergt meer oefening. Net zoals typen cijcertoetsen. Met T9 dictionary kan je even snel typen op een dumb phone cijfer pad dan met een full size keyboard. Maar get vergt wel wat meer oefening en daar kloeg iedereen over.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 25 februari 2017 19:50]

---

Typen op een glasplaat vergt meer oefening. Net zoals typen cijcertoetsen. Met T9 dictionary kan je even snel typen op een dumb phone cijfer pad dan met een full size keyboard. Maar get vergt wel wat meer oefening en daar kloeg iedereen over.
Ik zou dit stukje dan maar even overnieuw doen :+

Kloeg is niet echt de verleden tijd van klagen :+
USB-C is er wel, maar er is geen Mini-jack meer. Hier staan nog een aantal foto's:
http://www.gsmarena.com/b...led_keyone-news-23621.php
Accu en toetsenbord zijn zeker een pluspunt. Weinig telefoons te vinden met fysiek toetsenbord, helemaal zonder schuifmechanisme.

Persoonlijk zou dual sim hem nog net even wat beter maken. Deels pak je nog een niche-markt mee. Als je je op zakelijke gebruikers richt zullen er zeker gebruikers zijn die dual sim waarderen.
Dat hebben ze, maar dat is dan meer e-sim achtig en niet voor consumenten.
Mooie telefoon.

Toch lijken de toetsen vrij klein. Niet handig voor mensen met dikke vingers (of een slechte motoriek zoals ik)
De BlackBerry toetsenborden zijn niet vlak, de toetsen staan een beetje schuin naar binnen gekanteld zodat er ondanks de afmetingen zeer snel en nauwkeurig op te typen valt.
Het model deed me gelijk denken aan de oude Sony Ericsson M600 (http://m.gsmarena.com/sony_ericsson_m600-pictures-1425.php). Toch jammer dat het toetsenbord zoals daar op zat tegenwoordig nergens meer gebruikt wordt. Hij had grotere knoppen, dus makkelijker te raken, en elke knop kon naar links of rechts ingedrukt worden voor de twee letters die er op stonden. Was even wennen maar werkte daarna erg fijn vond ik.
Dat leek me juist gruwelijk irritant 2 letters per toets. De P1i had ook zo'n rocker style keyboard. Heb nog erg getwijfeld om die te kopen toentertijd.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 25 februari 2017 23:13]

En dat is waarschijnlijk waarom niemand het meer doet, het lijkt op het eerste gezicht helemaal niks. We hadden er echter een als test toestel op het werk en met even mee spelen kreeg ik het al vrij snel in de vingers, dus in ieder geval voor mij werkte het wel.
Heb die ook gehad. Fantastisch toestel, zijn tijd ver vooruit. Pak hem er nog wel eens bij. Maarrrr kan veel sneller typen op smartphone met on screen SwiftKey toetsenbord door voorspelling. Soms hoef ik alleen maar een paar keer de spatiebalk in te tikken. En blind typen is bijna mogelijk.
Oh daar ben ik het mee eens, ik type dit nu ook met Swype en dat gaat uitstekend. Bovendien is het liggend in bed veel makkelijker om met één hand het toestel vast te houden en met de andere te swypen, dan om krampachtig het toestel met twee duimen te bedienen (en met één hand op een fysiek toetsenbord typen is helemaal traag).
Op de m600 kon ik overigens wel helemaal blind typen met twee handen.
Ik vind hem er iniedergeval wel mooi uit zien!
Zeker een toestel met prachtige vormen, wel met een paar dingen die mij persoonlijk storen...
 • Antenneband loopt niet gelijk met de rand v/h scherm
 • De camera en flitser zitten een beetje "scheef" t.o.v. de carbon/staal grens
 • Android 6 ipv 7 (uitgaande v/d iconen)
Android 6 ipv 7 (uitgaande v/d iconen)
De telefoon is een van de eerste sinds de Pixel-telefoons met Android 7.1 Nougat aan boord.
Het blijft voor mij nog altijd de vraag wie een dergelijk toestel koopt vandaag de dag. En nee, niet dat ik het nut niet zie van een fysiek toetsenbord. Integendeel, m´n eerste smartphone was een HTC Desire Z (mis dat toestel nu nog). Dat was echter een horizontale slider.

Het is mijn voorzichtige overtuiging, dat wanneer Blackberry een vergelijkbaar toestel uitbrengt als bijv. de Desire Z er een veel grotere groep gebruikers wordt aangesproken. De toestellen die Blackberry uitbrengt zijn het voor mij persoonlijk allemaal net niet. De Priv zat op de goede weg, maar had als nadeel dat het een verticale slider was. Daarnaast (oorzaak - gevolg) vind ik de toetsenborden op Blackberry´s net te klein. En niet onbelangrijk de schermen zijn aanmerkelijk kleiner als de huidige generatie smartphones.

[Reactie gewijzigd door JKP op 25 februari 2017 16:48]

Wat is er mis met een verticale slider? Dat is m.i. de ideale formfactor, dat geeft de ruimte voor een volwaardig scherm.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 februari 2017 17:02]

Buiten dat ik graag een mooi toestel met keyboard zo zien komen, zijn beide oplossingen niet ideaal.
Het maakt de boel zo 'dik' of je nu verticaal, of horizontaal uitschuift

Maar ook dit toestel is mooi, maar imho nét niet ( ik vind het display "raar" overkomen, vreemd formaat.
Maar dat kan ook aan de foto's liggen natuurlijk
Kijk eens naar de Blackberry Priv, zo dik is deze toch niet?
Het ging over het uitschuifdeel, weer het keyboard deel onder het toestel zit
Zoals de N96 en HTC Z hadden.
Maakt het bijna 'vanzelf' 2x zo dik.
ben absoluut geen blackberry groupie, heb de telefoons juist altijd uitgelachen (kinderachtig, I know) maar vond het maar budget dingen voor tieners die veel aan het chatten waren.

Maar vind dit opeens interresant.. is that weird? :P. Er staat een kort filmpje over op Engadget, en de kerel zegt 'het is echt geweldig om vast te houden, niet te dun, niet te dik, gewoon goed'. En in de tekst dat het keyboard geweldig aanvoelt.. en handige dingen zoals long-press op een toets om een app te kunnen starten. (longpress 'm' voor maps, longpress 'w' voor whatsapp, dat soort dingen. Klinkt zo simpel maar zo handig.

usb-c, 32gb storage + sd kaart. Mid-range moderne soc, allemaal 'good enough' of meer voor me.
12mp sony sensor in de camera die veel gebruikt wordt de laatste tijd die nette foto's lijkt op te leveren (maar zonder de meeste software truukjes van de Pixel natuurlijk).

kerel van Engadget vind de 3:2 aspect ratio maar raar. Ben ik zo'n foto type en ouderwetse Android gebruiker dat ik gelijk dacht 'yes perfect' ? Vroeger waren de iPhones en Androids toch ook 320x480, dus 2:3 ? :).

4.5" inch is juist het formaat scherm wat ik zocht (zoek / zocht een waardige vervanger voor een Sony Z3 Compact), maar dan zit er dus wel dat keyboard onder. Dan nog, dan gok ik dat het formaat van de telefoon toch nog netjes is voor moderne maten. Denk dat ie niet veel groter zou hoeven te zijn dan een 5" toestel, gokje? (Even lopen rekenen. 4.5" diagonaal met 2:3 verhouding zou neerkomen op 2.496" bij 3.744". Als het een 16:9 scherm met dezelfde breedte zou zijn wordt ie dus 2.496" bij 4.438" oftewel 5.09" in het diagonaal. Oftewel, een normale niet al te grote telefoon bij moderne maten).

Ik baalde dat er geen compacte Android telefoons meer uitkomen met high-end specs. Dus vroeg me af of ik naar een compact mid-range ding moet gaan of dan toch maar de kleinste high-end moest uitzoeken (of juist Android laten vallen en een iPhone SE overwegen). Deze is erg left-field (want hij is niet erg compact en niet erg high-end) maar als ik toch niet mijn droomtoestel kan krijgen is dit misschien ook wel een leuke :)
Dat was inderdaad kinderachtig :p Maar ja, die hele hype toen.. Nu ze deden ontzettend goed waar ze voor gemaakt waren>communiceren. Daarom waren ze zakelijk ook zo ontzettend bekend. Makkelijk te beheren in omgevingen en gewoon heel erg degelijk. Toen de jeugd er massaal op ging tja. Het heeft ze goed gedaan.

Dit klinkt inderdaad als een goede telefoon. Midrange specs die goed zijn. Als je spelletjes etc erop wilt spelen moet je misschien verder kijken. Maar wil je een degelijk mobiel met goede accuduur, android 7 die ook nog eens veiliger is dan alle andere androids met een goede update record. Dan zit je hiermee zeker goed.

Ik hield van mijn Classic ook al was hij iets lomp(zwaar) ik deed wel 2/3 dagen met een batterij lading en hij deed waarvoor ik hem had. Bellen/mailen etc. BB10 OS was erg goed maar ja, helaas is dat niet meer. En maken ze mijn inziens een goede stap om naar Android te gaan. Hopelijk kunnen ze iets verkopen en vooral zakelijk weer een naam worden. Al hebben ze prima software die erg goed verkocht wordt voor entreprise omgevingen.
Ziet er goed uit. Ook de 3:2 beeldverhouding en voor sommige: de maat. Wel jammer van de 625, maar als de telefoon voor een goede mid-range prijs verkocht wordt is dat geen probleem.
Lijkt me een super praktisch toestel. Ik zou hem graag eens uitproberen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee