[...]
Deze bron is niet geheel correct. In Nederland hebben we een striktere garantieregeling dan Europees.
Inderdaad. Je gaat een overeenkomst aan met de verkoper en hij (of zij) is verantwoordelijk voor de garantie. Echter: in Nederland is dat niet twee jaar, maar de gehele levensduur van het product. Als je een product, zoals een wasmachine of een TV koopt, dan mag er ervan uit gaan dat hij langer dan twee jaar meegaat en dat je dus ook langer dan twee jaar recht hebt op het verhelpen van defecten.
Met alle respect, je slaat de plank mis.
In de Europese richtlijn is bepaald:
Artikel 6
Garanties
1. Elke garantie is juridisch bindend voor degene die haar biedt, volgens de in het garantiebewijs en in de daarmee samenhangende reclame vastgestelde voorwaarden.
2. In de garantie:
- moet vermeld staan dat de consument krachtens de toepasselijke nationale wetgeving betreffende de verkoop van consumptiegoederen wettelijke rechten heeft en moet duidelijk worden gesteld dat de garantie die rechten onverlet laat;
- moeten in duidelijke en begrijpelijke taal de inhoud van de garantie en de essentiële gegevens vermeld staan die noodzakelijk zijn om van de garantie gebruik te kunnen maken, met name de duur en het geografische toepassingsgebied van de garantie, alsmede de naam en het adres van de garant.
Dus de verstrekker van de garantie moet de garantie afhandelen. Dus als de fabrikant garantie verstrekt en de verkoper niet, dan moet de fabrikant die garantie afhandelen.
Alleen als het product niet volgens de koopovereenkomst is, dient de verkopende partij dat op te lossen. Of als de verkopende partij naast de fabrikant ook zelf een garantie verstrekt.
In de Nederlandse wetgeving is bepaald:
Artikel 6a
1 Indien in geval van een consumentenkoop in een garantie door de verkoper of de producent bepaalde eigenschappen zijn toegezegd, bij het ontbreken waarvan de koper bepaalde rechten of vorderingen worden toegekend, dan kan de koper deze uitoefenen onverminderd alle andere rechten of vorderingen die de wet de koper toekent.
2 In een garantie moet op duidelijke en begrijpelijke wijze worden vermeld welke in lid 1 bedoelde rechten of vorderingen een koper worden toegekend en moet worden vermeld dat deze een koper toekomen onverminderd de rechten of vorderingen die de wet hem toekent. Voorts moeten in een garantie de naam en het adres worden vermeld van de verkoper of de producent van wie de garantie afkomstig is, alsmede de duur en het gebied waarvoor de garantie geldt.
3 De in lid 2 bedoelde gegevens moeten de koper op zijn verlangen worden verstrekt. Dit geschiedt schriftelijk of op een andere ter beschikking van de koper staande en voor hem toegankelijke duurzame gegevensdrager.
4 De aan de koper door de verkoper of de producent in een garantiebewijs toegekende rechten of vorderingen komen hem ook toe indien de zaak niet de eigenschappen bezit die in een reclame door deze verkoper of producent zijn toegezegd.
5 In dit artikel wordt verstaan onder:
a. garantie: een in een garantiebewijs of reclame gedane toezegging als bedoeld in lid 1;
b. producent: de fabrikant van de zaak, degene die de zaak in de Europese Economische Ruimte invoert, alsmede een ieder die zich als producent presenteert door zijn naam, zijn merk of een ander onderscheidingsteken op de zaak aan te brengen.
- De garantie is deel van de overeenkomst tussen de verkoper en de koper. Koop je een tweedehands product (van een particulier), dan hoeft de oorspronkelijke verkoper je daar geen garantie op te leveren.
Ook hier heb je het mis.
Als jij een product koopt waarbij de fabrikant een garantie verstrekt heb jij twee overeenkomsten:
- koopovereenkomst met de verkopende partij.
- garantieovereenkomst met de fabrikant.
- Gaat de verkoper failliet, dan heb je een beetje pech. Dan is de fabrieksgarantie nog geldig, maar daarvoor moet je naar de fabrikant.
Bij garantieclaims ga je in principe altijd naar de garantieverstrekker.
Overigens zijn bepalingen als het registeren van een product om garantie te kunnen krijgen in Nederland niet toegestaan. Ook zonder het product te registeren heb je volledig recht op garantie.
Ook weer mis.
Garantie is geen recht, maar een gunst.
Als een verkopende partij of fabrikant garantie verstrekt, bepaald de garantieverstrekker de garantieperiode, garantievoorwaarden en welke rechten zij de koper toekennen.
Dat is zo bepaald in artikel 6 van de Europese richtlijn en artikel 6a van wetboek 7 van de Nederlandse wetgeving.
Jij doelt op de regels van de conformiteit en die zijn op de regels van de garantie niet van toepassing.
[/quote]Op een aanbieding van een extra garantie bij te kopen bij het product, is zoals ik al schreef in principe niet nodig. Ik heb het in het verleden wel eens gedaan. Deze extra garantie is namelijk vaak gewoon een verzekering op het product en biedt meer bescherming, zoals bij diefstal, verlies of als je zelf het defect hebt veroorzaakt. Ik kreeg toen ik mijn Eos 5d mark II kocht een goeie aanbieding, waarmee hij vijf jaar volledig verzekert was, en dat heb ik toen gedaan.
Met name webshops proberen om hun verantwoordelijkheden omtrent garantie uit te komen. Voor een stukje kan ik het ze ook niet kwalijk nemen. De marges zijn bijna niet bestaand. Aan de andere kant moeten ook zij zich aan de wet houden.
[/quote]
Nogmaals: garantie is geen recht maar een gunst.
Dus mag de garantieverstrekker ook tegen extra kosten extra garantie verstrekken.
Niets mis mee.
Bij de conformiteitsbeginsel kan dat natuurlijk niet.
Maar ja, dat krijg je ervan als men de garantie en conformiteitsbeginsel op één grote hoop gooien en door elkaar gaat gebruiken.