De Consumentenbond stelt dat Apple zich niet aan de wettelijke regels voor garantietermijnen houdt, omdat het bedrijf weigert om na de garantieperiode van één jaar nog kosteloos reparaties uit te voeren of vervangende hardware te leveren.
Marcel van Beusekom van de Consumentenbond deed deze uitspraken zaterdagavond in Kassa. Het consumentenprogramma van de Vara besteedde aandacht aan de houding van Apple ten opzichte van hardware van het bedrijf die na het verstrijken van de garantieperiode defect raakt. De firma zou uitsluitend reparaties uitvoeren aan kapotte producten als de eindgebruiker bij aankoop de garantieperiode verlengt door het AppleCare Protection Plan aan te schaffen.
Van Beusekom stelde dat Apple met deze houding zich niet aan de wet houdt, omdat consumenten recht hebben op een functioneel product gedurende de verwachte levensduur. Voor een desktopcomputer zou deze periode op vijf jaar liggen, terwijl een iPod drie jaar moet meegaan. Indien een apparaat in deze periode defect raakt, dan heeft de consument volgens Van Beusekom recht op kosteloze reparatie of een vervangend exemplaar. Van Beusekom stelde in Kassa: “Apple op zich is een heel goed merk. Ze maken goede kwaliteit producten waar je ook een iets hoger prijskaartje voor betaalt. Maar dan juist mag je van een Apple computer verwachten dat deze een lange periode zonder gebreken kan functioneren”.
De Consumentenbond zegt inmiddels tussen de veertig en zestig klachten te hebben binnengekregen over de garantieafhandeling van Apple. De belangenorganisatie opende het meldpunt vorige maand. Onder andere met de Apple Time Capsule zou het nodige mis zijn. Kassa liet ook verborgen opnames zien van enkele bezoeken bij Apple Stores. De verkopers benadrukten dat de koper er zeer verstandig aan zou doen om een AppleCare-pakket te nemen voor aanvullende garantie. Anders moet de consument aan Apple bewijzen dat hij het defect niet heeft veroorzaakt, 'en dat is bijna onmogelijk', aldus een Apple-verkoper.
Beusekom noemde deze omgekeerde bewijslast en het aanschaffen van dure verzekeringen 'grote onzin', omdat de consument goed beschermd is door de wet. Apple wilde niet reageren op de klachten, ondanks aanhoudende verzoeken, aldus Kassa. De Consumentenbond riep consumenten op om bij defecten die buiten de garantieperiode optreden te gaan onderhandelen met de winkelier en hem te wijzen op het in de wet vastgelegde 'conformiteitsbeginsel'. Indien de partijen daar niet uitkomen, dan kan de consument naar de rechter stappen of een geschillencommissie inschakelen.