De Consumentenbond overweegt juridische stappen te ondernemen tegen Apple of om een klacht bij de Consumentenautoriteit in te dienen wegens onduidelijke en misleidende garantievoorwaarden. Ook tien buitenlandse organisaties doen mee.
Apple is in de ogen van de Consumentenbond onduidelijk over de garantievoorwaarden die het bedrijf hanteert op zijn producten. Volgens Babs van der Staak van de Consumentenbond is de geboden informatie over garantie op de Apple-website onduidelijk. Apple biedt de garantievoorwaarden aan in meer dan tweehonderd pagina's tekst in diverse talen en met aanvullende voorwaarden.
Naast de onduidelijke informatie maakt Apple zich volgens de Consumentenbond ook schuldig aan misleiding. Het AppleCare Protection Plan van twee of drie jaar zou de wettelijke garantierechten die consumenten hebben grotendeels overlappen, maar de iPad-fabrikant zou dit niet helder maken. De Consumentenbond stelt dat een consument, als een apparaat buiten zijn schuld defect raakt, ook na enkele jaren nog recht heeft op herstel of vervanging, of op het hele of een deel van het aankoopbedrag.
Van der Staak meldt dat de Consumentenbond er sinds 2009 bij Apple op heeft aangedrongen om de garantievoorwaarden helder voor de consument te maken en te voldoen aan de wettelijke garantieregels die op nationaal en Europees niveau gelden. Apple zou echter al die tijd hebben gezwegen. De Consumentenbond overweegt dan ook om juridische stappen te ondernemen als Apple de informatie over garanties niet op korte termijn aanpast op zijn website. Een andere mogelijkheid is dat de consumentenorganisatie een klacht bij de Consumentenautoriteit indient. De Consumentenbond geeft Apple twee weken om op de eisen te reageren. Apple was maandag niet bereikbaar voor commentaar.
De Consumentenbond werkt samen met tien Europese zusterorganisaties uit Italië, Duitsland, Luxemburg, Portugal, Denemarken, Polen, Slovenië, Griekenland en Spanje. In België doet Test-Aankoop ook mee. Deze consumentenorganisatie heeft maandag een ingebrekestelling verstuurd naar Apple, zo meldt HBVL. Ook daar is de eis dat Apple zijn websites en voorwaarden aanpast aan de nationale wetgeving of anders een rechtszaak riskeert. Test-Aankoop stelt dat sommige bepalingen zelfs onrechtmatig en misleidend zijn.
In Italië is een consumentorganisatie al eerder een zaak tegen Apple begonnen. De mededingingsautoriteit veroordeelde de iPhone-fabrikant in januari van dit jaar tot een boete van 900.000 euro, omdat Apple de garantievoorwaarden niet helder presenteerde aan zijn klanten. Zo zou Apple ten onrechte stellen dat er slechts één jaar garantie rust op zijn producten, terwijl consumenten recht hebben op minimaal twee jaar. Ook het AppleCare Protection Plan zou niet deugen. Apple is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis.