Apple: sommige Macbook Pro's bevatten gebrekkige Nvidia-gpu

Uit een onderzoek van Apple blijkt dat een aantal Macbook Pro's zouden kampen met problemen met grafische chips van Nvidia. De laptops zullen ook buiten garantie gerepareerd worden.

Nvidia G84Het probleem met de grafische processors voor notebooks van Nvidia kwam in juli van dit jaar aan het licht: temperatuurschommelingen zouden een groter dan normaal aantal G84- en G86-gpu's fataal worden. Nvidia ontkende de problemen met de grafische chips aanvankelijk, maar reserveerde later 200 miljoen dollar om de schade te betalen. Diverse laptopfabrikanten die hardware met de defecte gpu's verkochten, gaven al eerder extra garantie op reparaties aan de videohardware.

Ook Apple nam contact op met Nvidia en informeerde naar de status van hun producten. De chipfabrikant liet Apple daarop weten dat Apple's producten geen defecte gpu's zouden bevatten. De computerfabrikant ging echter op onderzoek uit en concludeerde dat Macbook Pro's die tussen mei 2007 en september 2008 werden verkocht mogelijk een defecte gpu van Nvidia kunnen bevatten. Daarmee zouden zowel 15"- als 17"-notebooks een verhoogd risico lopen. Apple heeft laten weten de laptops kosteloos te repareren en de kosten van reeds uitgevoerde reparaties te vergoeden.

Door Willem de Moor

Redacteur

10-10-2008 • 20:47

52 Linkedin

Lees meer

Apple 27" iMac flikkeringen Video van 14 december 2009

Reacties (52)

52
48
11
3
0
0
Wijzig sortering
Volgens mij had ik op macrumors.com forum gelezen dat mensen hier pas na ongeveer een jaar last van krijgen...

Maar volgens dit artikel is het probleem er al nadat je m hebt gekocht?

Ik heb net me MBP, waarschijnlijk gemaakt in september...dus ik moet maar wachten totdat me MBP ermee kapt?
Rare gang van zaken. Als ze nog even beter hun werk doen dan geven ze een range met serienummers die het probleem hebben. Want dan wil ik m gelijk vervangen.

edit: hier een handige site om er achter te komen wanneer en waar je mac is gemaakt, vul je serienummer in. (vind je bij "Over deze mac" -> "Meer info...")
http://www.chipmunk.nl/klantenservice/applemodel.html

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 10 oktober 2008 22:41]

Daar heb je de website van Chipmunk helemaal niet voor nodig hoor.

Een Apple serienummer bevat gewoon het jaartal en het weeknummer van productie.

XXYWWTTTCCC

XX = fabriekcode
Y = laatste cijfer van het jaartal
WW = weeknummer
TTTT = oplopend serienummer
CCC = configuratie code
Het is helemaal niet gezegd dat jouw MacBook Pro ineens last krijgt van het probleem...
Mijn MBP had dit probleem twee weken geleden, precies één jaar en drie weken na aankoop. Na een reboot wilde het scherm niet meer aan en ook externe video was dood. Via screen sharing kon ik echter nog wel op de laptop komen (dat gebruikt de videokaart niet).

Hoewel ik wel drie weken buiten de garantie zat heeft Apple netjes een uitzondering aangemaakt en is 'ie gratis gerepareerd. Een logic board replacement (dat is de enige methode, want de GPU zit vast op het logic board) kost al snel 800 euro dus daar was ik wel blij mee. Helaas zat ik wel twee weken zonder laptop.
Ik denk dat ze graag een uitzondering maken aangezien de wettelijke verplichting 2 jaar garantie verzekert. (dacht ik)
Anoniem: 196662
@10888611 oktober 2008 11:59
Mag je zelfs zeker van zijn. Tenzij praseodymium hem niet hier heeft gekocht natuurlijk.
Wettelijke garantie is toch echt maar een jaar.
Lees http://www.consuwijzer.nl...ettelijke_garantietermijn eens. Daar staat toch echt dat de wettelijke termijn minimaal 2 jaar is. Die moet je overigens bij de winkelier gaan halen en niet de fabrikant!
Zeer slecht dit allemaal. Ik zelf ben vanaf half juli / eind juli goed op de hoogte over dit probleem, mede door twee eerdere nieuws artikelen hier op de frontpage en de blog site van Dell direct2dell.com. Het eerste betrof HP en het tweede Dell.

De enige die het zover ik weet het echt netjes oplost is HP, zij geven de consument namelijk de keuze de Nvidia GPU te vervangen voor een AMD/ATi glijkwaardige GPU.

Het enige wat Dell doet is een BIOS update uitgeven welke de Fan vaker en harder laat draaien (en maar 1 jaar extended garantie), wat tot gevolg heeft dat de latop meer geluid gaat produceren. (ik spreek uit ervaring, ik heb namelijk een 1200 euro kostende XPS M1330)

Meer negatieve bij effecten zijn:

- negatief effect op de Accu tijd per sessie.
- negatief effect op de Accu op lange termijn, door meer ontlaad en laat cycles in kortere tijd.
- de onzekerheid, van het niet weten of de laptop nog wel betrouwbaar is. (hij zou er elk moment mee kunnen ophouden)

Ik weet wel dat een laptop zonder fabrikage fout ook defect kan raken, alleen nu weet je dat er een fout is het is alleen de vraag wanneer deze zich gaat manivesteren.

Daarbij "maar 1 jaar extended garantie" dit houdt in dat alleen garantie op het grafisch deel wordt gegeven, wat wel betekend een nieuw moederbord, maar tot op heden heb ik niet kunnen achterhalen hoe het met de fan zit die meer slijtage zal gaan vertonen doordat deze vaker en harder draait.

Daarbij worden, in het geval van Dell, niet alleen nieuwe moederborden voor reparaties gebruikt, maar ook refurbished examplaren. Je loopt dus de kans een ouder moederbord terug te krijgen, afgezien natuurlijk van de nieuwe componenten, dan het orginele moederbord.

Een zeer slechte ontwikkeling dit en ook slecht gecommuniseerd. Overigens is gebleken in een interview met de CEO van Nvidia, dat Nvidia daadwerkelijk de fout erkent en per defecte GPU een bedrag heeft gereserveerd wat een veelfout is van de kosten van een enkele GPU om de OEM fabrikanten te vergoeden. (info. afkomste van Direct2Dell.com)

De enige echte goede oplossng is een recall van alle geinfecteerde GPU's en deze te vervangen door goede Nvidia GPU's of gelijkwaardige ATi/AMD GPU's. Wij hebben met z'n alleen genoeg geld uitgegeven aan deze laptops van HP, Dell en Apple om verzekerd te worden van een degelijk produkt. Ik neem geen genoegen met maar "1 jaar extra garantie en een beroerde BIOS update".

Wanneer ik dit alles geweten had in de eerste week na de ontvangst van twee XPS M1330 laptop a 1200 euro, dan had ik gebruik gemaakt van de wet kopen op afstand en beide laptops retour gestuurd.
Ook buiten de garantie heb je recht op een degelijk product. Dit is een wettelijk recht, dat elke klant heeft. De leverancier (dus niet de producent) moet het apparaat repareren of vervangen.. Een BIOS update is geen reparatie.

Voor meer informatie: http://www.consuwijzer.nl..._een_ondeugdelijk_product
Anoniem: 276921
10 oktober 2008 23:13
@Thombias: Omdat Apple alle chips vastplakt is het onmogelijk deze te vervangen.
Apple is ook de meest onflexibele computer/phone/etc. bouwer op de markt.
Apple sluit alles zo goed als mogelijk af(software/hardware) zodat deze producten voor een echte tweaker niet of nauwelijks interessant zijn.
Mensen met kritiek worden vaak monddood gemaakt door Apple-lovers.

Ik moet toegeven qua design kunnen de meeste fabrikanten nog veel leren.
Mwah, zo bijzonder is dat design niet. Mensen foppen met een goedkope glanslaag. En de kleur wit wordt al zo vaak gebruikt. Maar nu is het net alsof apple daar de eerste mee is, terwijl er al talloze witte dingen bestaan en ook computers.
Het design van Apple producten is niet alleen "laten we het wit maken". Zet maar eens een willekeurige 15" PC laptop naast een 15" MacBook Pro. Als je dan _echt_ kijkt naar het niveau van afwerking en de aandacht voor detail ligt Apple op de meeste PC fabrikanten gewoon lichtjaren voor.

Draai de laptop maar eens om. Welke PC laptop is van onderen helemaal vlak, heeft geen roostertjes of klepjes, en heeft een batterij die qua vorm 100% voor dat type is ontworpen?

Tuurlijk, de Apple spullen zijn vaak een stuk duurder, maar je betaald ook voor dat stuk kwaliteit. En ja, ook Apple gaat wel eens de mist in, waardoor je gescheurde plastic topcases krijgt, verkleuringsproblemen van het toetsenbord etc...

Even terug on topic: wat mij heel erg opvalt in het officiele document van Apple is deze alinea:
At that same time, NVIDIA assured Apple that Mac computers with these graphics processors were not affected. However, after an Apple-led investigation, Apple has determined that some MacBook Pro computers with the NVIDIA GeForce 8600M GT graphics processor may be affected.
Dit is bijzonder kwalijk van NVIDIA, en het feit dat Apple dit openbaar op deze manier brengt klinkt het bijna alsof Steve Jobs met stoom uit z'n oren dit stukje heeft getypt... Wordt vast vervolgd...
Anoniem: 157093
@arnoud_h11 oktober 2008 15:12
*proest*

Onbegrijpelijk dat er serieus mensen zijn die dit bericht omlaag hebben gemod.

Je kan nog zo erg Apple haten als je wil, maar je kán niet ontkennen dat zij een sterke speler zijn op het gebied van design.

In Search of Sunrise: design bestaat niet enkel uit kleurgebruik. Je kan het design van een MacBook niet omschrijven als "een witte computer". Design gaat veel vérder dan dat. Bij Apple is dat inderdaad te zien aan de afwerking en de aandacht voor detail. Arnoud_h heeft hier gewoon gelijk en het is onzin dat hij omlaag wordt gemod.

Als je kijkt naar de MacBook Pro, het is een egaal strak vormgegeven aluminium laptop met hoogstaande hardware maar toch een slanke behuizing. De poorten zijn op de plekken waar je ze verwacht, netjes uitgelijnd op één lijn, volledig geintegreerd in het ontwerp. Over werkelijk élke vierkante centimeter is nagedacht. Van de MagSafe tot de batterij-indicator lampjes, van de iSight en mic die optisch hetzelfde zijn tot de standby-indicator vooraan, en maak zo'n ding eens open, door het ontwerp is het mogelijk om letterlijk binnen de minuut de harde schijf of het geheugen te verwisselen.

Ook dát is design. Dat heeft niks met mensen foppen te maken, en erg kinderachtig om het zo te noemen. Je hoeft van mij geen Apple fan te zijn maar wat In Search of Sunrise hier zegt is gewoon kul. Apple heeft over de jaren vele design-awards in de wacht gesleept, de hoofdontwerper van Apple Jonathan Ive staat bekend als een zeer gerenommeerd ontwerper en is zelfs geridderd door de Britse koningin.

En al blijft smaak subjectief en je hoeft het Apple design niet mooi te vinden, je kán gewoon niet zonder blikken of blozen ontkennen dat ze zeker wel bedreven zijn in het industrieel ontwerpen en dat het zéker hoogstaand design is wat ze leveren.

Dus, mod degene boven mij ook even naar 0, oke, het is misschien een "fanboypost" of hoe je dat ook noemt, maar Arnoud heeft zeker een punt en zijn post verdient het niet om weggemod te worden.
Laat dat nu net de kracht zijn van apple, alles op elkaar afgesteld, geen keuze in hw. Als resultaat heb je geen gezeik met slechte configuratiekeuzes. Als dat voor jou als "echte tweaker" dan een oninteressant product is heb je keuze zat om een ander merk te kopen. Andere mensen boeit het geen fluit welke HW er in zit, zolang ze hun computer maar kunnen gebruiken waarvoor ze hem gekocht hebben. Deze mensen kunnen een mac overwegen.

noem me een fanboy maar je kritiek is onterecht, je behoord gewoon niet tot de doelgroep.
Dat is nog geen reden om alles vast te zetten echter. De meeste mensen zullen namelijk überhaupt niet upgraden, Apple of niet. Desgewenst kan de firmware worden aangepast zodat alleen enkele hardware onderdelen in de Apple gaan werken.

Door de componenten los te houden zijn ze makkelijker vervangbaar en kun je bv alleen de videokaart vervangen ipv een heel nieuw moederbord te moeten bakken en in de laptop/pc te moeten zetten.
again, wat let je om een ander merk te kopen wat wel aan je eisen voldoet :? Verder heb ik nog niet teveel laptops gezien die een vervangbaare cpu / gpu hebben.
In laptops niet nee, dat klopt. Met mijn post geef ik ook niet aan dat het een eis is, ik geef alleen voordelen aan van losse hardware die Apple in GEEN manier zouden belemmeren in hun huidige marktstrategie.

Wat het wel voor voordeel oplevert? Goedkopere reparaties (op conto van Apple zelf onder garantie) en dus kunnen de prijzen wat dalen.
Niet alles zit vast, in bepaalde recente iMacs zit de videochip gewoon op een MXM bordje. Niet dat het voor de eindgebruiker iets uitmaakt, die kan hem toch niet vervangen (EFI <> VGA BIOS, drivers) maar het maakt wel wat flexibele productlijnen mogelijk. :)
Geen idee, of die vast zitten.

Wordt nog wat alles Apple op NVidia chipsets gaat.

Ik heb ook iets wat lijkt op die symptonen namelijk zwart scherm als je de klep open doet of external screen. Reboot is dan noodzakelijk.
Ik vraag mij steeds af hoe dit toch kan gebeuren. Laten we wel wezen, de oplossing is erg netjes (en niet meer als terecht) maar met o.a. de Ibook G3 waren in het verleden ook al problemen die ervoor zorgden dat er een reparatieprogramma moest komen.
Natuurlijk zullen dit soort problemen altijd blijven bestaan, maar je zou misschien ook verwachten dat het uitvoeriger getest zou worden...
Het is in dit geval niet eerlijk Apple hier de schuld van te geven. Het is een enorm grove blunder van Nvidia die een handvol fabrikanten getroffen heeft. Sommige lossen het netjes op zoals Dell en Apple en van andere hoor je er NIETS over... (Acer, MSI etc) Terwijl hun ook laptops met die gpu's uit hebben gelevert.
Het is ietwat lastig om hier uberhaubt ergens te zeggen waar het probleem ligt. Imo zijn zowel Nvidia als Apple hier schuldig. Bij mij kan er niet in dat Apple die misschien niet zo'n grote speler is maar door Nvidia dan voorgelogen wordt zoals dit bericht claimed. Stel je voor dat dit daadwerkelijk is, zeker in de US staat zoiets garant voor happy-trigger-advocaten. Verder is het imo ook erg vreemd dat dit "onderzoek" zolang heeft geduurt. Mij lijkt me toch niet al te lastig om te achterhalen wat voor kapotte hardware retour komt en daar uit te halen welke aan de graka te wijten is.
Verder tref je het wel met een Macbook Pro, in 2006 had Apple te kampen met oververhitte laptops en nu grafische chips die het niet trekken.
Ik heb ook een Macbook Pro, het allereerste model.. Ik heb er nog niet veel problemen mee gehad, maar de problemen die ik heb gehad zijn erg netjes opgelost. Ik had bijvoorbeeld een defecte batterij, ik ging ermee naar de winkel, en ik had binnen 2 dagen een nieuwe, zonder kosten.
Hij wordt erg heet, maar hij is nog niet gesmolten, en hij is van voor mei-2007, dus ik hoop niet dat ik problemen met die chip heb. (Hoewel.. als het toch gratis vervangen wordt.... )
De eerste MacBook Pro's hadden geen Nvidia, maar een ATI chip. Mijn MacBook Pro i.i.g. heeft een ATI Radeon X1600. Dit is makkelijk te controleren via "Over deze Mac".
Anoniem: 89350
@Joey_k11 oktober 2008 10:47
De G4 had wat met falende ram slots, is echter nooit wat aan gedaan.
Anoniem: 110977
@Joey_k10 oktober 2008 21:07
Tsja zoveel componenten. De ketting is net zo sterk als de zwakste schakel. En daarbij moet je nog eens in de gaten houden dat laptops in het algemeen wat fragieler zijn door het ontwerp op het randje van de snede.

Verder komen niet alle zaken vanuit eigen huis, maar van andere leveranciers. Als daar fluctuaties zijn in de kwaliteit dan bestaat het risico dat de QC die mist als het maar incidenteel is. Het huidige onderdeel blijkt dus defect te gaan door de temperatuursschommelingen. Dat is bijna niet te detecteren bij assemblage. Het enige wat jammer is, is de ontkencultuur van de leveranciers totdat consumenten of afnemers zich gaan organiseren en de leveranciers met de neus op de vingers drukken.

Dit had net zo goed Toshibe, Dell, HP, of een ander bedrijf kunnen overkomen. Zoals je lezen kunt, is dit dus al gebeurd, alleen de Apple actie wordt er even uitgelicht.
de leveranciers met de neus op de vingers drukken.
Haha! Ik vind em leuk! :+

Meestal schrijven we 'met de neus op de feiten drukken' of 'een tik op de vingers geven'. Maar jouw gezegde mag er ook wezen :D
Hij mist zo net beide betekenissen, ik stel voor dat we deze gebruiken:
'met de neus op de vingers tikken'
op het randje van de snede
is ook al eentje die niet in het woordenboek is terug te vinden ;)

Maar om toch een beetje ontopic te blijven:
Apple heeft hier erg weinig aan kunnen doen, er moet ergens een balans gevonden worden tussen uitgebreid testen en de kosten die dat met zich meebrengt. Met andere woorden: Je kan blijven testen tot je een ons weegt, maar op een gegeven moment wegen de kosten daarvan niet meer op tegen de mogelijke problemen die je tegenkomt om te verhelpen.
Je stuurt dus eigenlijk altijd bewust een product de markt op waarvan je niet 100% zeker bent dat alles perfect functioneert, want die 100% is gewoon economisch niet haalbaar.
het is beter dan een firmware update die je systeem 20/30% trager maakt.
dus is het best netjes van bedrijven die het hele bord vervangen, want ze hadden ook net als dell een firmware patchje uit kunnen brengen.
Heb je daar "bewijs' van dat de patch van Dell je systeem 20-30% trager maakt? Of roep je zomaar wat? Want volgens mij zorgt die patch er alleen voor dat de ventilator van de GPU wat vaker aan gaat om temperatuurschommelingen zo klein mogelijk te houden.
Anoniem: 172495
@stewie11 oktober 2008 01:48
Dat was ook mijn eerste assumptie. Mijn laptop werd zo'n 60/80% trager.

Maar ik heb de laptop opengeschroefd en de stofzuiger er doorheen gehaald. In Windows XP x64 kan ik de ventilator gewoon op Idle laten staan en de temperatuur blijft laag bij normale cpu utilisatie. Onder Windows Vista moet de ventilator wel draaien.

Al die stof die zich elke 3 maanden ophoopt belemmert de warmteafvoer enorm.
Zit nu al een beetje te kijken voor een nieuwe laptop maar het wordt er geen die een Nvidia GPU heeft. Nu door die problemen er mee. Misschien over een paar jaren als we nieuwe laptop aan vervanging is.

Maar de GPU's van AMD op een laptop zijn ook erg mooi door dat ze er 2 gebruiken. Als er geen zware taken voor de GPU is is de sterkste uit. Dat is echt een mooie ontwikkelink. Hoopelijk hebben ze dat ook voor de PC straks.
Zo zo... nu weet ik vanwaar die problemen komen. Ik krijg vaak een heel raar scherm als ik mijn extern scherm loskoppel. Dan loopt ie als het ware vast in alle kleurtjes van de regenboog. Vaak wil mijn laptop het scherm niet terug aanzetten na een sleep, dat is dan enkele keren proberen.

Tijd dus om mijn Macbook Pro binnen te brengen :)
Apple Service Providers hebben een testprogramma waarmee je MBP getest kan worden. Als dit programma aangeeft dat je MBP getroffen is door dit probleem wordt het moederbord vervangen.

Als het probleem op een andere plek zit (bijvoorbeeld in het LCD, de LVDS kabel of iets vergelijkbaars) heb je pech.
Eigenlijk is dit al oud nieuws.
Ik heb een poos eerder op Tweakers.net al gelezen over andere notebooks me hetzelfde probleem.
Als dit aanhoudt voorspel ik goede tijden voor AMD/ATi
Uiteraard houdt dit niet aan. Alleen bij deze chips komen deze problemen voor.
Bij de nieuwe revisie of opvolgende versie zullen deze misstappen uiteraard opgelost zijn.
Enkel op korte termijn is het even slikken voor NVIDIA.
Anoniem: 108939
11 oktober 2008 16:56
Zou het hierdoor komen dat mijn mbp penryn na de leopard updates de fans harder laat draaien?
In het begin kon ik de mbp alleen horen wanneer mijn oor er tegen aan hield, maar nu hoor ik hem ook als ik aan de andere kant van de kamer sta.

Ik denk dat ik 'm maar eens laat omruilen hierdoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee