Apple showt laptop met vaste accu en nieuwe softwarefuncties

Apple heeft op de Macworld Expo een nieuwe Macbook Pro aangekondigd zonder verwisselbare accu. Deze gaat langer mee, maar de laptop lijkt niet te voldoen aan EU-wetgeving. Ook werden nieuwe functies getoond in iWork, iPhoto en iMovie.

De nieuwe Macbook Pro kan het volgens de fabrikant tot acht uur uithouden op een accu. De batterij kan tot duizend keer worden opgeladen, wat drie tot vijf keer meer is dan met andere accu's. Dat zou komen door een aanpassing van de lithium-polymeercellen.

Daarnaast is de accu nu in de Macbook ingebouwd, waardoor hij niet meer verwisseld kan worden. De laptop lijkt niet te voldoen aan Europese milieuwetgeving. Apple moest eerder al in gesprek met het Nederlandse ministerie van Vrom over de iPhone 3G, omdat die eveneens geen verwisselbare batterij bevat. Sinds september moeten accu's in electronica in de EU makkelijk verwijderbaar zijn. Het is nog onduidelijk of het ministerie en Apple een regeling hebben getroffen of dat de partijen nog in gesprek zijn. Het apparaat kan inmiddels via de Nederlandse Apple Store vooruitbesteld worden voor prijzen beginnend bij 2499 euro voor het eenvoudigste model met een 2,66GHz Core 2 Duo-processor. Tot de opties behoren uitbreidingen naar 8GB geheugen en een ssd-schijf van 256GB die de prijs opvoeren tot bijna 4400 euro.

Macbook Pro niet-verwisselbare accu

Naast de nieuwe Macbook Pro kondigde Apple vooral nieuwe functies aan in zijn software. Zo krijgt iWork een betaalde online variant die doet denken aan Google Docs. Een Mac-gebruiker krijgt een extra knopje in tekstverwerkingsprogramma Pages om een document te delen met iemand. Dat kan een Mac- of pc-gebruiker zijn. Die kan het document via de browser bekijken op iWork.com en van commentaar voorzien. Het nieuwe iWork.com gaat binnenkort in bèta; het is op dit moment nog niet uitgebracht.

Nieuwe iWork.com Nieuwe iWork.com

Daarnaast krijgen bewerkingsprogramma's iPhoto en iMovie een aantal nieuwe functies. Een opvallende is de mogelijkheid voor gezichtsherkenning in iPhoto. Een gezicht kan van een tag worden voorzien, waarna iPhoto automatisch foto's probeert te zoeken van dezelfde persoon. Ook is geotaggen mogelijk gemaakt, waarbij het programma kan synchroniseren met camera's of een iPhone 3G. In het beeldbewerkingsprogramma iMovie is onder meer de mogelijkheid toegevoegd om beeld te stabiliseren.

Nieuwe iPhoto'09 Nieuwe iPhoto'09

Apple presenteerde ook een nieuw product: muzieklessen. In Garage Band is een functie toegevoegd, waarin bekende muzikanten voor vijf dollar basislessen geven om een instrument te bespelen. Onder andere Sting en Colbie Caillat hebben meegewerkt aan de lessen.

Garage Band muzieklessen

Vooraf werden er overigens meer productaankondigingen verwacht van Apple tijdens de Macworld Expo. Zo zijn de afgelopen tijd geruchten opgedoken over een nieuwe Mac Mini, een iPhone 3G met 32GB opslagcapaciteit en een kleinere iPhone voor een lagere prijs.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-01-2009 • 20:47

274 Linkedin

Reacties (274)

274
259
38
17
0
86
Wijzig sortering
Daarnaast is de accu nu in de Macbook ingebouwd, waardoor hij niet meer verwisseld kan worden. De laptop lijkt niet te voldoen aan Europese milieuwetgeving.
Link naar de samenvatting originele richtlijn van de EU. Daarin staat:
In principle, it must be possible to remove batteries and accumulators readily and safely. It is for Member States to ensure that manufacturers design their appliances accordingly.
Onduidelijk is of de eindgebruiker dat moet kunnen, of iemand in de winkel. Iets meer helderheid verschaft de volledige richtlijn:
Member States shall ensure that manufacturers design appliances in such a way that waste batteries and accumulators can be readily removed. Appliances into which batteries and accumulators are incorporated shall be accompanied by instructions showing how they can be removed safely and, where appropriate, informing the end-user of the type of the incorporated batteries and accumulators. These provisions shall not apply where, for safety, performance, medical or data integrity reasons, continuity of power supply is necessary and requires a permanent connection between the appliance and the battery or accumulator.
Nog vaag ;) Maar mij lijkt het toch dat Apple hier een miskleun maakt.

Eerder zei nog iemand dat 'je dan ook de batrerij van je Seiko' moest kunnen verplaatsen, maar dat valt redelijkerwijs wel onder 'performance reasons'.
Nog vaag Maar mij lijkt het toch dat Apple hier een miskleun maakt.
Iets verder kijken dan je neus lang is zei m'n moeder altijd :)
What does "batteries and accumulators can be readily removed" mean?
End-users or professionals (e.g. appliance service centres, waste treatment facilities) should be able to remove batteries from appliances. The instructions showing how the batteries can be readily and safely removed should also specify who, in the view of the manufacturer, is the best person to safely remove the battery.
'End-users or professionals' is wat anders dan 'End-users and professionals'

De fabrikant kan dus bepalen wie de accu moet/mag verwijderen!

Bron: QUESTIONS AND ANSWERS ON THE BATTERIES DIRECTIVE (2006/66/EC)
Anoniem: 157093
6 januari 2009 21:57
Ben ik de enige die dit een goede ontwikkeling vind? Het is natuurlijk jammer dat je de accu niet meer kan vervangen, maar bedenk eens waarom je in de eerste plaats je accu wilt kunnen vervangen? Om verder te kunnen werken als je accu leeg is. Dát is het probleem waar het eigenlijk om draait. Het kunnen vervangen van de accu biedt dan tot zekere hoogte soelaas, maar je haalt de oorzaak van het probleem niet weg: een brakke accu.

Ik snap Apple in haar beslissing heel goed. Een extra accu meenemen met je 17" notebook druist lijnrecht in tegen het idee van een notebook: een zo mobiel mogelijke computer. Vooral met een 17" wil je daarbij niet nog meer hoeven meenemen.

Apple heeft er dus voor gekozen om de oorzaak van het probleem weg te nemen en dus de accu zelf te verbeteren. Dat is hun gelukt (een zeer nette 8 uur), maar daar hebben ze wel concessies voor moeten maken. En wat mij betreft de juiste.

Het zijn juist dit soort dingen die ik van Apple waardeer, die andere bedrijven niet aandurven. Iedereen roept moord en brand omdat de accu niet vervangen kan worden, maar uiteindelijk is Apple degene die mij 8 uur lang door laat werken zonder een extra accu mee te hoeven sjouwen.
Er is nog een andere reden om een accu te "vervangen"; als je laptop zo hard is vastgelopen dat ie niet eens meer wil resetten. Even de accu (en de netstroom) eruit trekken werkt vaak erg "overtuigend" om een reset voor elkaar te krijgen. Nu moet je acht uur gaan wachten voordat ie eindelijk zijn accu leeggetrokken heeft.
En voor de mensen die het zich afvragen, ja, ik heb ooit een laptop meegemaakt die zo brak was dat zelfs vier seconden de aan/uit-knop ingedrukt houden niet meer hielp :(
Duidelijk geen Mac... Een Mac kan je altijd uitzetten door de powerknop enkele seconden ingedrukt te houden. Dat is gewoon een hardwarematig iets. Nu wil ik niet overkomen als een ultra fanboy, bij pc notebooks is het hetzelfde voor zover ik weet en ik heb het daar ook nog nooit zien voorkomen...

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 7 januari 2009 09:25]

Bij computers ben ik dat nog niet tegengekomen, maar bij mobieltjes wel. Aangezien Apple bij de iPhone de accu ook niet-vervangbaar heeft gemaakt vraag ik me af of de iPhone niet zwaar kan crashen.
Er is nog een andere reden om een accu te "vervangen"; als je laptop zo hard is vastgelopen dat ie niet eens meer wil resetten. Even de accu (en de netstroom) eruit trekken werkt vaak erg "overtuigend" om een reset voor elkaar te krijgen. Nu moet je acht uur gaan wachten voordat ie eindelijk zijn accu leeggetrokken heeft.
En voor de mensen die het zich afvragen, ja, ik heb ooit een laptop meegemaakt die zo brak was dat zelfs vier seconden de aan/uit-knop ingedrukt houden niet meer hielp :(
Apple zou Apple niet zijn om te beweren dat dat op een Mac nooit zo zal voorkomen. De laptop waar jij het over hebt was waarschijnlijk ook geen Mac. Om nou alleen om die enige reden de innovatie overboord te gooien.

Wordt trouwens de batterijvoeding niet geregeld via de CPU in de MBP17? Waardoor die bij een serieuze crash gewoon eerder ophoudt met draaien?
Hoeveel wil je er hebben?

4 December 2008;
http://support.apple.com/kb/HT1119

22 December 2008;
http://support.apple.com/kb/HT1411

1 December 2008;
http://support.apple.com/kb/TS1365

11 Oktober 2008;
http://support.apple.com/kb/HT1490

En zo kan ik nog heeeeeeeeeeeel lang doorgaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 7 januari 2009 15:45]

Ze gebruiken zelfs Li- Polymere batterijen, extreem brandbaar, bij een normale notebook zou je de accu kunnen verwijderen en op straat kunnen gooien, bij de Mac dus het hele apparaat zodra het extreem heet begint te worden.
Hier wou ik een bron voor. En tuurlijk heeft Apple support documenten online staan, het zou wat zijn als ze er níet zouden staan.
Het zijn juist dit soort dingen die ik van Apple waardeer, die andere bedrijven niet aandurven.
Let op mijn woorden!

Over 1-2 jaar is het heel normaal dat (notebook) accu's niet meer door de gebruiker te verwisselen zijn, niet omdat de accu's tegen die tijd zo goed zijn maar vanwege het milieu aspect.

En dat is niet zo verwonderlijk als je ziet dat mensen nu al zonder blikken of blozen NiCd accu's en spaarlampen (kwik) gewoon in de grijze ton mikken.
En dat is niet zo verwonderlijk als je ziet dat mensen nu al zonder blikken of blozen NiCd accu's en spaarlampen (kwik) gewoon in de grijze ton mikken.
Dat komt doordat je die dingen niet zomaar overal in kunt leveren. Gewone batterijen kun je in ieder geval in veel winkels inleveren, maar (voor zover ik weet) moet je met veel ander afval dat onder de noemer KCA (klein chemisch afval) valt terecht bij de mileukar. En die kom maar heel af en toe langs, en dan nog altijd overdag. Als je gewoon aan 't werk bent overdag gaat het je dus aardig wat moeite kosten om een Accu, Spaarlamp (wist trouwens niet dat die zo slecht was), Verf o.i.d. netjes af te voeren.
Dat komt vooral ook omdat, als je met je batterijen in de woonkamer staat en geen rommel wilt, je geen zin hebt om uberhaupt de deur ervoor uit te gaan en dus gooi je ze sneaky in de emmer. Klinkt raar, maar dat doen heel wat mensen, zomaar een heel apparaat in de emmer gooien, daar denken mensen nog bij na.
Of je rijd voor de gein op een willekeurige zaterdagmiddag even langs de milieustraat? Opties zat...
Goed idee. Even met m'n milieu-onvriendelijke auto naar de milieustraat...
En als optie kan nu (tegen meerprijs van 45,-!!!) gekozen worden voor een "Antiglare"-scherm. Bij de 15" zit je vast aan de Glossy-variant.

link
Voorheen betaalde je juist voor spiegelende schermen meer omdat dat mooier was. Nu betaal je dus voor standaard scherm meer, omdat ze niet irritant spiegelen. De wereld van Apple is net als het hoofd van Chriet Titulaer: als je het omdraait, dan "klopt" het nog steeds.
Anti glare is iets anders dan een mat scherm. Bij een anti glare scherm is het scherm behandeld met een organische stof om reflectie tegen te gaan, vandaar de hogere prijs.
Even verder nadenken is blijkbaar niet je sterkste kant...

Bijna alle Mac laptops zijn nu met een glossy scherm, wat maakt dat ze bvb de meeste productlijnen hiervoor hebben afgestemd en de onderdelen goedkoper kunnen aankopen. Voor de niet glossy schermen zijn de aantallen sowieso kleiner, ze kosten meer, er is extra administratie omdat het een optie is enz...
iWork '09 kan hier worden gedownload en voor 30dagen worden geprobeerd. :)
Mijn eerste bevindingen zijn dat 't allemaal wat sneller is,
en dat die nieuwe effecten en thema's er erg gelikt uitzien :p

Wat ook wel te vermelden is dat er bij de nieuwe MBP een optie is voor een mat scherm !

Edit De keynote zal waarschijnlijk straks nog te bekijken zijn, klik!
Edit 2 De keynote is online ! :)

[Reactie gewijzigd door filenox op 6 januari 2009 22:14]

Wat is nu de reden van die vaste accu? Zodat er geen andere merken in kunnen? Kan zowiezo niet want hij kan er niet uit.

Waarom zou apple een uitzondering kunnen krijgen op deze regel? En waarom moet apple zo dwarsliggen hierop?
De reden die ze zelf opgeven is dat het makkelijk uitneembaar maken van de accu teveel plaats kost (er moet dan een behuizing omheen en een robustere connector aan), wat niet past binnen hun concept van de dunste 17" laptop met de langste accuduur.

Ze kunnen mogelijk een uitzondering krijgen als ze een goed recyclingprogramma hebben, waar in de presentatie ook naar gewezen werd. Geen idee hoe de regels precies zijn, misschien is "makkelijk verwijderbaar bij een Apple center" genoeg voor de EU.

En waarom Apple zo dwars ligt? Function-follows-form bij Apple. Ze doen geen concessies aan het ontwerp.

Edit: net even de richtlijn nagelezen. Mogelijk beroept Apple zich op deze uitzondering in artikel 11 (dat gaat over het makkelijk uitneembaar maken van een batterij/accu): "These provisions shall not apply where, for safety, performance, medical or data integrity reasons, continuity of power supply is necessary and requires a permanent connection between the appliance and the battery or accumulator."

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 6 januari 2009 21:04]

Sowieso begrijp ik niet zo goed waarom er in dit artikel zo stellig staat dat Apple niet lijkt te voldoen aan de europese wetgeving?

Als ik bovenstaande richtlijn doorscan zie ik meerdere frases waarmee je zou kunnen beargumenteren dat Apple niets verkeerd doet en voldoende mogelijkheden bied om accu's te recyclen.

Zo staat in Artikel 11, "Uithaling van afgedankte batterijen en accu's":
De lidstaten zien erop toe dat fabrikanten apparaten zo ontwerpen dat afgedankte batterijen en accu's gemakkelijk eruit kunnen worden gehaald. Apparaten met ingebouwde batterijen of accu's moeten vergezeld gaan van een gebruiksaanwijzing waaruit blijkt hoe deze gemakkelijk eruit kunnen worden gehaald en waarin de eindgebruiker zo nodig informatie vindt over het type ingebouwde batterijen en accu's.
Je zou dit ook zo kunnen interpreteren dat Apple met een -zoals ze aangekondigd hebben- programma om accu's te verwisselen voldoet aan de eis dat duidelijk moet zijn hoe de accu's verwijderd kunnen worden.

En de tweede paragraaf in het betreffende artikel:
Deze bepalingen zijn niet van toepassing wanneer, om redenen in verband met de veiligheid en de prestaties, of om medische redenen, dan wel om redenen in verband met data-integriteit, de continuïteit van de stroomvoorziening nodig is en hiervoor een permanente verbinding tussen het apparaat en de batterij of accu vereist is.
Lijkt me ook uitstekend bruikbaar om te beargumenteren dat er in deze Laptop vaste accu's moeten zitten. Er is zelfs tijdens de keynote al duidelijk gemaakt dat er een niet verwisselbare accu in zit omdat deze dan beter ontworpen kan worden, en dus beter presteert :)

[Reactie gewijzigd door Zoefff op 6 januari 2009 21:28]

Anoniem: 243511
@Zoefff6 januari 2009 23:11
Nee hoor, Apple heeft geen handleiding waarmee de gebruiker even de laptop open kan schroeven en de accu kan verwijderen/verwisselen. Dus dat was punt 1.

En wat betreft punt twee, De accu presteert niet beter omdat hij onverwijderbaar is. De accu presteert beter omdat er andere technologie gebruikt wordt. Heeft verder niets te maken met het wel/niet verwijderbaar zijn.

Tweakers concludeert dus correct dat Apple mogelijk de regelgeving negeert. Maar laten we maar even wachten tot deze dingen daadwerkelijk het Europese vasteland bereiken.

Ik moet wel zeggen dat ik deze regelgeving onzin vind omdat ik vind dat het een verantwoordelijkheid is van de fabrikant en niet de eindgebruiker om deze regelgeving toe te passen. Waar betalen we anders verwijderingsbijdrage voor?
Maar de gebruikte technologie, in combinatie met een zo plat mogelijke laptop, vereist een bijzondere vorm die het onmogelijk maakt om de accu verwisselbaar te maken. Zo zou je direct kunnen doorredeneren dat het verwisselbaar maken de technologische vooruitgang / prestaties in de weg kan staan.

En een "handleiding" zou natuurlijk ook gewoon uit "ga naar de dichtsbijzijnde Apple dealer" kunnen bestaan. Een beetje far fetched, maar als je maar goed je best doet kan je de regels best een beetje buigen :P

Het is voor mij in ieder geval nog niet duidelijk of Apple zich hiermee nu wel of niet aan de richtlijnen houdt.
Anoniem: 243511
@Zoefff7 januari 2009 00:08
Nja laat ik het zo zeggen;

Ik persoonlijk vind een ingebouwde batterij prima, ik stoor mij er persoonlijk niet aan en een unibody vind ik persoonlijk bijzonder mooi. En zeker ook een boel steviger dan bijvoorbeeld een dure Acer (Ik doel op de Ferarri series en zakelijke lijnen).

Maar, ik vind dat een fabrikant zich wel aan de gestelde regels moet houden. Kijk een regel zoals deze bijvoorbeeld hoeft echt geen ramp te zijn voor de unibody. het is namelijk geen unibody, er zit weldegelijk tenminste 1 klep onderin. Daarnaast kan de onderplaat toch ook eventueel losgeschroefd worden, neem aan niet in dit model, maar het is een oplossing, om deze naadloos aan te laten sluiten op de rest van de notebook.

het gaat er dus om dat de fabrikant gewoon creatief omgaat met de gestelde ruimte. Nu is het wel zo dat ik deze regel dus onzin vind, maar dat moet geen reden zijn om maar selectief met wetgeving om te springen.

Daarnaast is de accu van de nieuwe series vrij normaal gevormd, ik neem aan dat de batterij niet bijzonder veel zal afwijken van het model die gebruikt is in de Air.

http://media.arstechnica....BookAirBatteryGizmodo.jpg
Maar de gebruikte technologie, in combinatie met een zo plat mogelijke laptop, vereist een bijzondere vorm die het onmogelijk maakt om de accu verwisselbaar te maken


check al die dunne platte mobieltjes maar. Kan de accu ook nooit uit omdat dat het platte in de weg zou zitten nietwaar? oh ja inderdaad niet waar!
Het gaat dus ook niet om het platte, maar om het weglaten van een constructie die het uithalen mogelijk maakt.
n wat betreft punt twee, De accu presteert niet beter omdat hij onverwijderbaar is. De accu presteert beter omdat er andere technologie gebruikt wordt. Heeft verder niets te maken met het wel/niet verwijderbaar zijn.
De accu presteert van de andere kant wel beter omdat hij nu niet verwijderbaar is, omdat de accu capaciteit met 40% is toegenomen door hem niet verwisselbaar te maken, al die ruimte die nodig is om de accu verwijderbaar te maken is opgenomen door de accu.
Anoniem: 243511
@cHoc7 januari 2009 00:35
Waar baseer je die uitspraak op? Ik lees namelijk;
De nieuwe Macbook Pro kan het volgens de fabrikant tot acht uur uithouden op een accu. De batterij kan tot duizend keer worden opgeladen, wat drie tot vijf keer meer is dan met andere accu's. Dat zou komen door een aanpassing van de lithium-polymeercellen.
Tweakers heeft blijkbaar de keynote niet goed bekeken. Het komt inderdaad door een nieuwe technologie maar ook doordat de batterij 40% groter is.
waarschijnlijk op de info die in de keynote zelf gegeven wordt...
kijk anders zelf even de keynote. Er wordt duidelijk gesteld dat het een (gewone) lithium-polymeer batterij is. Echter is hij zo vormgegeven dat hij optimaal de ruimte in de body benut. Hierdoor kan hij groter zijn qua inhoud en kan er "meer stroom in".
Het feit dat een verwijderingsmechanisme ruimte inneemt leidt er direct toe dat de batterij dan niet even groot had kunnen zijn, waardoor de levensduur afneemt.
Hoe groot kan een "uitneemconstructie" precies zijn? Lijkt me beetje onzin argument van Apple, ofwel Apple is niet zo creatief. Sure, de batterij is groter EN ze hebben het uitneemconstructie weggelaten, maar ik denk dat het ook best mogelijk is dat de batterij wel groter gemaakt wordt en er toch een uitneemconstructie in te maken valt...
Apple hoeft ook geen handleiding voor het vervangen van de batterij door gebruikers mee te leveren. Het gaat volgens de EU-richtlijn slechts daarom dat de batterij eruit kan worden gehaald op wat voor een manier ook. Als dat met een moker moet gebeuren - prima! Belangrijk is alleen dat de batterij apart kan worden gerecycled.
Nee het moet ook "makkelijk" kunnen. Als je apple'tje stuk is en je wilt em bij het grof vuil flikkeren, en je moet eerst je moker opzoeken om de batterij eruit te halen, zullen er wat mensen die stap over slaan, ben ik bang.
En waarom Apple zo dwars ligt? Function-follows-form bij Apple. Ze doen geen concessies aan het ontwerp.
En als na een paar jaar die accu een groot deel van z'n capaciteit verloren heeft dan moet ie terug naar de fabriek. Lekker functioneel is dat.
Nog een nadeel; doordat de accu geïntegreerd is in de laptop kun je hem er dus ook niet uit halen wanneer je op netstroom draait, de accu zal warmer word en zo sneller slijten.

Een redelijk robuuste behuizing lijkt me sowieso wel handig, ook al zit het ding intern, je moet er niet aan denken dat het scheurt.


Moet trouwens wel zeggen dat de prestaties van de accu indrukwekkend klinken.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 6 januari 2009 21:01]

Accu uithalen was toch al geen erg goed idee bij bv. een MacBook: 1 van de 4 pootjes zit hier aan vast en je processor wordt teruggeklokt (met goede reden overigens).
Welke reden dan? Als je de accu er uit trekt en de laptop blijft werken dan werk je kennelijk op netstroom. Waarom dan toch ongevraagd terugklokken?

Zo'n pootje is ook wel overkomelijk.
Zo hoef je je power supply niet te designen op piekbelasting maar op gemiddelde belasting. Gevolg: lichtere, kleinere, meer efficiente voeding.

En nee, een wiebelende laptop is niet overkomenlijk :D Nooit begrepen waarom mensen zo paniekerig doen over laptop-accu's.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 6 januari 2009 21:30]

Zo hoef je je power supply niet te designen op piekbelasting maar op gemiddelde belasting. Gevolg: lichtere, kleinere, meer efficiente voeding.
Ok, da's een reden
En nee, een wiebelende laptop is niet overkomenlijk :D Nooit begrepen waarom mensen zo paniekerig doen over laptop-accu's.
Vouw een stukje papier een paar keer op en stop het onder het pootloze end van de laptop
Soms is de oplossing heel simpel :-)
OK, en dan stoot je je MagSafe eruit ;)
huidige macbooks en pro's hebben een klep die eraf moet voordat je de batterij eruit kan halen, kun je die klep dus ook gewoon weer terug doen als de batterij eruit is, wiebelt ie toch niet ;)

maargoed ik snap niet waarom mensen dat soort dingen doen
Ik typ dit met een MacBook van februari 2008 op m'n schoon en heb geen idee wat voor klep jij bedoeld? Of is dit alleen bij de nieuwe Unibody MacBooks?

Bij mij de de accu + 'pootje' 1 geheel.
Ja, dit gaat over de 'unibody' MacBooks :)
Anoniem: 245434
@Zpottr7 januari 2009 08:54
Nooit begrepen waarom niemand een acculoze laptop maakt. 90% gebruikt het ding toch als desktop. Zolang Wifi en NS nog geen huwelijk hebben, heb je geen kloot aan een accu.
Sterker nog: In de 1e klasse van nieuwere intercitytreinen zitten gewoon stopcontacten (230v dus). Voor internet gebruik je natuurlijk gewoon 3G, als je op de NS moet wachten ben je lang bezig :)
[edit, reactie kwam verkeerd.... ]

[Reactie gewijzigd door MaartenZuidland op 7 januari 2009 10:53]

Simpel, om dezelfde reden dat er hier een UPS aan me pc hangt. Zodra de stroom eens uitvalt of er een stop springt, dan ben je echt blij met een accu joh, zeker weten :)
Dat zal zeker, maar ik moet zeggen dat ik in mijn 31 jaartjes (- de eerste 8 tech-onbewuste), nog nooit een uitval heb meegemaakt in NL.
Dat je accu sneller naar de knoppen gaat als je hem er in laat terwijl op netspanning zit vind ik echt gebakken lucht.
Ik heb nooit anders gedaan, en ik heb nog nooit een accu buiten normale proporties zien degraderen.
Dat is zeker geen gebakken lucht, maar de huidige accus zijn vaak li-ion accus, die niet meer 'lui' worden van het vele opladen terwijl de accu niet volledig leeg is. Nadeel aan Li-ion accus is dan wel weer dat ze na verloop van tijd vanzelf capaciteit verliezen, zelfs al laad je ze 'goed' op. Overigens is dit probleem volgens mij groter bij accus die sowieso al een kleine capaciteit hebben.

In ieder geval vraag ik me af of je, wanneer je accu echt niet meer wilt, je computer nog wilt gebruiken. Tegenwoordig kun je vrijwel elke 2 jaar je computer afschrijven...
"Nog een nadeel; doordat de accu geïntegreerd is in de laptop kun je hem er dus ook niet uit halen wanneer je op netstroom draait, de accu zal warmer word en zo sneller slijten."
Nouja, niet dus, Apple geeft duidelijk aan dat deze batterij minder snel zal slijten.
En als na een paar jaar die accu een groot deel van z'n capaciteit verloren heeft dan moet ie terug naar de fabriek. Lekker functioneel is dat.

als de functie van een bedrijf is geld verdienen is dit dus zeer functioneel.
Nu moeten als de gebruikers in deze situatie namelijk weer naar Apple om er een nieuwe in te laten zetten. Ergens een acco kopen, merkloos of niet brengt veel minder geld in de lade.
Apple zit in de situatie dat ze toch wel verkopen en dat dit soort dingen wel geaccepteerd worden dus waarom zou je aan de klanten denken als die het denkwerk aan jou uitbesteden? (vind het persoonlijk een slechte zaak, maar behoor ook niet tot de schare van Apple volgelingen dus dat zal ze een worst wezen :))
Als de batterij van een normale laptop zijn capaciteit verliest moet je toch ook naar de winkel voor een nieuwe? Ik begrijp de hele hijsa niet zo goed, het verschil zit hem gewoon dat je die dan niet zelf kunt vervangen. Mijn vriendin gebruikt mijn oude acer van 5 jaar oud. De eenigste reden waarom die batterij er al is uitgekomen is omdat ik nieuwsschierig was wat erachter zat. Voor de rest nooit moeten doen.
En met een batterij levensduur van 8 uur(realistisch Zal dat eerder 6uur zijn) kan je toch al heel wat doen me dunkt.
Naar de us vliegen duurt ong 8 uur, je mag ong een uur geen elektronische apparaten gebruiken omwille van het landen en opstijgen.
Mij lijkt het toch duidelijk dat het voldoende is.
Ongetwijfeld wordt er aan dit feit veel meer ruchtbaarheid gegeven omdat het Apple is. En dan hebben sommige het nogal moeilijk om te relativeren.
Btw: die acer kan nu nog altijd ongeveer een uur aan blijven, en ik heb altijd gewerkt op netstroom met de accu erin, dus zo erg zal dat ook wel niet zijn.
Ik begrijp de hele hijsa niet zo goed, het verschil zit hem gewoon dat je die dan niet zelf kunt vervangen.
Hiermee sluit Apple een groot deel van de business-users uit. Die willen vaak een reserve-accu bij zich hebben -just in case.
en ik heb altijd gewerkt op netstroom met de accu erin, dus zo erg zal dat ook wel niet zijn.
In jouw geval niet. Maar zakelijke gebruikers draaien hun laptop meer op accu dan netstroom, dus zal de accu veel sneller "op" zijn (ze zijn een x-maal oplaadbaar).
Ongetwijfeld wordt er aan dit feit veel meer ruchtbaarheid gegeven omdat het Apple is.
Nee hoor, dat is omdat Apple de enige is die dat doet.

Denk dat deze laptop dus geen hit zal zijn in corporate gebruik.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 7 januari 2009 10:10]

Kijk, de meeste zakelijke laptops die ik zie rondgaan op het werk zijn 14" en 15". En enkel uitzonderlijk een 17". Dus het spijt me, maar om dan te gaan stellen dat Apple de hele corporate wereld voorbij laat gaan is voor mij klinklare onzin aangezien de accu van de 15" MacBook pro verwisselbaar is.
Je kan in heel wat auto's nu een 220v aansluiting als optie krijgen, vlieg je business heb je een elektriciteits aansluiting.
Dit is gewoon weer een storm in een glas water.
Meermaals heb ik hier vernieuwingen van Apple zien als ondoordacht, dom en zuivere geld klopperij zien verklaard worden. En toch oogsten ze er succes mee. Idem met de iPhone en MacBook air.
Wellicht valt in de praktijk het aantal na- of bijgeleverde accu's reuze mee. Apple zal als leverancier daar wel enig inzicht in hebben...
Als je anders even de keynote kijkt zie je Apple dit heeft opgelost door een chip te plaatsen bij de accu die ervoor zorgt dat de levensduur niet wordt verkort bij het aan de stroom hebben van je MacBook. Beetje loze kreten op deze manier.
Edit: net even de richtlijn nagelezen. Mogelijk beroept Apple zich op deze uitzondering in artikel 11 (dat gaat over het makkelijk uitneembaar maken van een batterij/accu): "These provisions shall not apply where, for safety, performance, medical or data integrity reasons, continuity of power supply is necessary and requires a permanent connection between the appliance and the battery or accumulator."
Betwijfel of dat lukt, apple heeft geen apparaten die voldoen aan die uitzonderingsregels en een consumentenlaptop valt er ruim buiten.

Maw: er is geen enkele reden behalve design om een uitzonderingspositie te verkrijgen en design alleen is onvoldoende. (en nee, er is geen noodzaak voor een ingebouwde accu die binnen de uitzonderingen vallen)
Apple ligt niet dwars, de auteur snapt het verschil niet tussen de foutieve incomplete implementatie van Nederland van de EU richtlijn. Volgens de EU richtlijn moet een accu te verwijderen zijn, hetzij door de gebruiker, hetzij door een professional. Nederland heeft dat stukje niet letterlijk overgenomen en laat het een beetje in het midden. Bij beiden is het wel zo dat je je kunt beroepen op een uitzondering omdat het bijv. wegens gevaar het niet wenselijk is om een accu te kunnen verwijderen. De EU richtlijn is opgesteld om het mogelijk te maken dat accu's worden gerecycled en dat in alle lidstaten dezelfde regels hiervoor gelden (dat is nu simpel gezegd een puinzooi).

Apple voldoet dus mogelijk niet aan de Nederlandse wetgeving welke Europees gezien onwettig zijn omdat de betreffende EU richtlijn niet in zijn geheel is overgenomen en wat ze wel verplicht zijn. Apple voldoet dus weer wel aan de EU richtlijn. Apple ligt dus niet dwars, de auteur heeft gewoon een aardige fout gemaakt door dingen door elkaar te halen.

De reden van de vaste accu heeft Apple verfilmd. Als je naar http://apple.com/macbookpro gaat zie je daar de nieuwe 17" versie met daar een filmpje. In dat filmpje hebben ze met aan animatie aangegeven wat voor winst je hebt als je een accu inbouwd en niet makkelijk door de gebruiker verwijderbaar maakt. Buiten dat het ook een leuk filmpje is over hoe zo'n accu nou gemaakt wordt :) Apple lijkt sinds die unibody een beetje de richting in te slaan waarin ze uitleggen hoe ze hun producten maken. Dat is best leuk om te zien.

Ik vind het overigens wel enigszins een slimme zet om deze 17 MacBook Pro juist wel de optie te geven voor een mat scherm en 8 GB aan geheugen. Dat alleen al maakt dit toch een erg aantrekkelijke laptop omdat deze 2 zaken niet bij de andere Macs te vinden zijn (vooralsnog). Die accu is een lipo, zal mij benieuwen wat daar de ervaringen van zullen gaan worden qua levensduur en of dat ding ook echt tot 8 uur op de accu kan.

[Reactie gewijzigd door ppl op 6 januari 2009 21:56]

Ik gok dat ze hier vrij realistisch over zijn; het is niet echt nodig om de zaken beter voor te stellen dan ze zijn, daar is de markt niet naar.
Apple voldoet dus mogelijk niet aan de Nederlandse wetgeving welke Europees gezien onwettig zijn omdat de betreffende EU richtlijn niet in zijn geheel is overgenomen en wat ze wel verplicht zijn. Apple voldoet dus weer wel aan de EU richtlijn. Apple ligt dus niet dwars, de auteur heeft gewoon een aardige fout gemaakt door dingen door elkaar te halen.
Tja, wet is wet, deze is nog steeds geldig als deze naar jou mening onjuist is overgezet van een richtlijn, de weg naar het europees hof staat wat dat betreft dan open voor apple.

Overigens, als het al het geval zou zijn geweest dat nederland een richtlijn niet juist in nationale wetgeving zou hebben vertaald wat dit betreft dan zou dat juist een voordeel moeten zijn voor apple aangezien dat zou betekenen dat de nederlands wetgeving dus schijnbaar lakser zou zijn dan de EU richtlijn en dat lijkt me dan juist een voordeel voor apple.

En zelfs als apple een beroep zou doen op de EU richtlijn: dan nog voldoen ze niet aan de uitzonderingen, de wetgever had het niet over design, hoe mooi of leuk je dat via filmpje probeert uit te leggen.

Er is geen technische noodzaak om deze accu niet los erbij te leveren, de enige reden dat apple deze wil inbouwen is om het design makelijker te maken en later meer geld te verdienen aan accu-falen.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 7 januari 2009 12:49]

Anoniem: 243511
@ppl7 januari 2009 13:09
Dat is een grove leugen,

De EU RICHTLIJN is niet rechtsgeldig zoals ook in de PDF vermeld die te vinden is op Europa.eu .

Daarnaast schrijft het PDFje voor dat elke lidstaat een eigen interpretatie mag hanteren van deze richtlijn. Of zelfs geheel niet.
De vaste accu is omdat hij een nieuwe (afwijkende) vorm heeft gekregen en is weggestopt in de unibody.

Als ik het goed begrepen heb is de vorm zodanig dat hij optimaal alle vrije ruimte in de kast benut (en daardoor dus ook een stuk langer meegaat).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 januari 2009 20:54]

Bescherming van de nieuwe techniek gok ik.
Hoewel.. Als de eerste MBP's uitgeleverd worden , zullen er een aantal site's deze ook weer uit elkaar halen.
Waarom apple zo moet dwarsliggen?

Als ze dat niet vaker hadden gedaan had je nu geen muis in je handen gehad.

Er valt iets te zeggen voor vaste accu's en voor verwisselbare accu's. We zullen wel zien of andere in de industrie gaan volgen. Dit is een bekent patroon.

Maar de nieuw MB pro is niet de eerste. Met de MB air hebben ze waarschijnlijk eerst willen aankijken hoe de markt er op reageert. En dat is wel positief.

Maar de accu is nog steeds "eenvoudig" te verwijderen. Net als bij de MB air gewoon de 10 schoefjes aan de onderkant er uit en je kan er bij. Daar zal de EU geen punt van maken. (En dat weet Arnoud Wokke ook wel. ;) )
Maar de Air heeft geen unibody en deze MBP wel. Dus ik durf niet te zeggen hoe goed je er bij kan komen. De accu is er ooit in gekomen dus moet het ook mogelijk zijn om deze ook weer te verwijderen :)
De MB Air heeft wel degelijk een unibody. Was de eerste waarin dat was toegepast.

Ik durf dat wel te zeggen. Er zijn foto's waar je hem geopend ziet.

Voortaan eerst maar eens of de Apple site kijken?
Het nut van vaste accu's zie ik niet. Vaak beperkt juist de accu de levenstijd van de laptop. Zeker bij zo'n ding wat begint bij een slordige 2500 Euro vind ik toch zeker dat je de accu makkeliljk moet kunnen vervangen.
Waarom apple zo moet dwarsliggen?

Als ze dat niet vaker hadden gedaan had je nu geen muis in je handen gehad.
Het muisgebruik is voornamelijk toegenomen doordat er meer grafische interfaces kwamen. Xerox leverde het in 1981 al standaar mee met zijn 8010 Star, de Apple Macintosh pas in 1984. Atari ST in 1985. Je kunt dit niet puur op het conto van het dwarsliggen van Apple schuiven... De muis op zich bestond toen al 20 jaar. (bron)

[Reactie gewijzigd door lamme23 op 7 januari 2009 11:07]

Jij niet, anderen wel. Lees maar door de reacties zou ik zeggen (of kijk eens was Apple er zelf over te zeggen heeft.)

Vaste accu's zijn ook al eerder toegepast. Dat xerox verhaal is bekend. Het gaat erom dat je een produkt op de markt "durft" te zetten dat zo "dwars" is. Xerox wist toedertijd zelf niet wat ze in handen hadden. Na de mac introductie kwamen er meer met een GUI. Maar ook toen hebben veel pc gebruikers lang volgehouden dat de muis en GUI onzin waren.

Atari ST is een slecht voorbeeld. Dat was een poor-man's Mac. Ik kon toen ook nog geen Mac betalen. ;-)
Vorige keer dat het over deze mac ging was er toch ook duidelijk dat de EU wilde dat service personeel de accu makkelijk kan verwijderen, niet dat dat thuis verwisselbaar is. Zover ik de specificaties zie kan ik niet uitmaken of dit nu wel of niet het geval is. (In dit artikel staat ongeveer 4x niet, maar daar is volgens mij telkens de definitie "zelf verwisselbaar" wat niet de definitie van de EU is).

Zelf zou ik toch liever zelf even de accu verwisselen dan weer naar de macshop te hoeven hobbelen. (Ik moet bekennen dat ik zelf geen ervaring heb met apple producten, persoonlijk voorkeur, maar als de service daar ook maar een beetje lijkt op die van dixons/dynabyte etc.. dan zullen ze vast niet even ter kosten van een nieuwe accu dat ding ter plekke open maken en verwisselen.
Dit is eenvoudigweg een goede oplossing voor Apple om verschillende redenen:
  • Esthetische kant: het gebruik van een unibody ziet er mooier uit
  • Controle over accuverkoop: 'alleen' Apple kan deze accu verkopen
  • Beheersing van de vervangingsmarkt: Een laptop met 1000x opladen gaat +/- 3 jaar mee. Dan ben je wel genoodzaakt om te gaan kijken naar wat nieuws en ga maar eens proberen je laptop te slijten op marktplaats met een dode accu
Dus tegen de tijd dat je accu dood is heeft Apple weer nieuwe 'new and improved, even shinier than before!' producten ontwikkeld. :P
Dat geldt toch net zo sterk voor een verwisselbare accu. Een laptop met een dode ingebouwde accu is volgens mij net zo slecht te slijten als eentje met een dode verwijderbare accu. In beide gevallen moet je gewoon een nieuwe accu kopen. Bij de ingebouwde accu wordt die door de dealer netjes ingebouwd, een verwijderbare koop je los. Lijkt me verder weinig verschil tussen. Idem voor het 'new and improved' aspect: dat heb je toch net zo sterk als je verwisselbare accu op gaat. Ook dan moet je kiezen tussen een nieuwe accu kopen of een nieuwe laptop.
Anoniem: 186078
6 januari 2009 20:51
Hoe dom ben je dan bezig? :( Ik bedoel, met een beetje geluk, hebben we zometeen totaal geen Apple laptops beschikbaar....
Overigens, als een consument die laptops langere tijd gebruikt zou ik liever een iets minder krachtige, maar verwisselende batterij zien, dan zoiets.. dit is gewoon een stap achteruit. :'(
Dit soort commentaar is een herhaling van wat te horen viel bij verwijdering van floppy, wegleaten parallel/ serial ports, teruggang van 6 naar 3 expansion slots (long time ago), etc:
als er een feature is die slechts voor een paar procent van de gebruikers interessant is (en welke fractie neemt nu daadwerkelijk een reservebatterij mee??) maar die voor de overige 90++% nadelen oplevert (kosten / gewicht / volume / battery life / robuustheid behuizing) dan is Apple de eerste die feature weg te laten.
Ik gebruik mijn MacBook redelijk intensief, maar het enige scenario waar ik een vervangende accu zou kopen is als deze versleten is. dat kan nog steeds, alleen moet je je laptop even inleveren. Bij bv. de MB Air is dat niet duurder dan de aankoop van een losse, originele accu.
En niet te vergeten het weglaten van PS/2 DIN-connectors :+

Maar even serieus, ik heb meestal niks met Macs, maar hier hebben ze gewoon gelijk, zo simpel is het. De meeste mensen die ik ken kopen nog geen nieuwe als de oude accu versleten is, die leggen zich er gewoon bij neer dat ze voortaan hun laptop altijd in moeten pluggen (tja, dat krijg je met de prijzen die ze vragen voor nieuwe accu's...). Dus dan heb ik wel een vermoeden hoeveel mensen een nieuwe accu kopen als de oorspronkelijke het nog gewoon doet (zodat ze van accu kunnen wisselen). Bij accu-boormachines zie ik nog wel eens de ene batterij in de lader staan terwijl de ander in gebruik is, maar bij laptops....?

Of bekijk het van de andere kant, er zijn zat moederborden die geen SLI / CrossFire ondersteunen. Daar kun je ook een enorm punt van maken, want die techniek is zo beschikbaar en zou je zonder veel problemen op zo ongeveer elk bord kunnen zetten. Schreewt iedereen daar moord en brand over? Nee, de mensen voor wie dat een probleem is, de mensen die wel SLI of CrossFire willen draaien, die kopen gewoon een ander model. Als je persé een verwisselbare accu nodig hebt voor je notebook, dan koop je toch gewooon ook gewoon iets anders dan deze nieuwe Mac?
Tuurlijk is uiteindelijk niemand verplicht dit ding te kopen, maar dat betekend natuurlijk niet dat het nut ervan niet aan de tand mag worden gevoeld en dat het allemaal maar prachtig gevonden moet worden.

Als dat wel zo zou moeten zijn kan je het hele reactiegebeuren wel in de ijskast zetten medunkt. ;)

Ik vind trouwens wel dat je met een erg grote kam bezig bent als ik dat even mag bemerken.
Ik ken zat mensen die meerdere accu's hebben voor hun laptopzel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 6 januari 2009 23:49]

Maar als we geen reacties kunnen lezen (en typen!!), wat moeten we dan gaan doen..., iets nuttigs? :+

Wat betreft die grote kam, het is wel zo eerlijk om erbij te zeggen dat het grootste deel van de mensen met laptops die ik ken mijn medestudenten zijn, en daar zou de prijs van een accu natuurlijk nog zwaarder kunnen wegen dan bij bijvoorbeeld zakenmensen, dus misschien dat het bij hen (veel?) vaker voorkomt dat mensen meerdere accu's hebben.
Als je persé een verwisselbare accu nodig hebt voor je notebook, dan koop je toch gewooon ook gewoon iets anders dan deze nieuwe Mac?
Tja, en waar koop je een 17" laptop met OSX....
Het zal allicht een kleine groep zijn die actief ervoor kiest om een extra accu mee te nemen, te denken aan zakenmensen die reizen echter die kiezen bij voorbaat eerder voor een Lenovo echter de passieve groep geef je nu ook geen keuze meer. Als je batterij versleten is zoals je aangaf is het toch wel zo prettig dat je een accu kunt bestellen (bij wie dan ook) om dit te doen echter Apple kiest met opzet ervoor om deze mogelijkheid niet te geven. Dat design of ruimte deze mogelijkheid niet geeft gaat er bij mij simpelweg niet in, de onderzijde is namelijk al 1 grote panel, en in deze grote panel kan men zonder veel moeite nog een kleinere panel aanbrengen. Eveneens intern zal men een kleine behuizing moeten realiseren echter deze is bij de meeste producenten niet meer dan 1 mm dik, en in aluminium is dit makkelijk in 0,7 mm dikte te realiseren. Het frappante is voor mij dat Apple vaak keuzes maakt waarbij ik echt geen logische beredenering behalve hun eigen pocket te vullen kan vinden. Denk aan het ontbreken van een fatsoenlijke vga/hdmi out, hier dien kabels voor te kopen, het vervangen van de accu (kost je snel 100 euro), een ethernet aansluiting (kost je weer 65 euro) een dvd-drive (kost je weer 150 euro) en dan nog niet te spreken met het achterwege laten van basic opties zoals BR (wat iedere multimedia systeem heeft en voor Apple zeker mogelijk is als 3e het kunnen) meer dan 1 usb enz.
Overigens je argument dat er producenten zijn die geen SLI/Crossfire ondersteunen is vrij logisch, deze feature kost namelijk extra geld in productie. Je hebt een andere chipset nodig met de nodige aanpassingen in het moederbord ontwerp. Als men dit wilt heeft men de vrije keuze bij welke laptop producent voor een mobo met deze chipset. Helaas binnen het Apple assortiment ben je gebonden aan hetgeen wat Cupertine released en esthetisch mag het er best aardig uit zien echter functioneel en kwalitatief laat men nog veel ruimte over voor verbetering.
Anoniem: 80487
@Zpottr6 januari 2009 22:36
Even inleveren is ook daadwerkelijk even?
Toen het mobo van een HP laptop naar de gallemiezen ging waren we ruimschoots 3 weken verder voordat ik dat kreng terug zag.
Als ze er een sport van maken laptops te maken wiens accu niet te verwisselen is denk ik dat ze het nog wel eens druk zouden kunnen krijgen met een accuruil.
Wanneer het vervangen van de Accu niet duurder zal zijn dan het kopen van dezelfde accu zou ik er geen problemen mee hebben.

Echter waar ik wel een probleem mee heb is dat ik misschien voor 1 dag me laptop kwijt ben.

Aan de andere kant denk ik aan het volgende... wanneer de laptop zou voldoen aan de normgeving en dus artikel 11. Dan zou een expert de accu kunnen vervangen. En wat zijn wij? Juist ja tweakers en de meeste van ons zullen vast geen 'gemiddelde' gebruiker zijn dus misschien kunnen de meeste van ons dit gewoon wel zelf... echter voor de consument zal het weer lastiger worden.

[Reactie gewijzigd door Chip. op 6 januari 2009 22:06]

Helemaal mee eens, een normaal scenario is dat men simpelweg een paar uur onderweg is en vervolgens de laptop weer aan de voeding heeft hangen, dus zo'n vaart zal het niet lopen met de problemen. Echter vind ik de moeite om de laptop langs te brengen toch heel wat vervelender dan gewoon een nieuwe accu laten bezorgen...ik heb namelijk geen zee-en van tijd.
Is de macbook pro niet voor powerusers gemaakt? Denk dat die doelgroep het wel wenselijk zou kunnen vinden om de batterij te kunnen vervangen zonder de notebook 2 weken kwijt te zijn.
Powerusers, waaronder ik, hebben de laptop echt niet continue onderweg aan het werk met Photoshop renders e.d. Kan wel, maar in de tijd dat ik dan weer ergens ben stop ik de boel weer in het stopcontact, in mijn power-ervaring, is de tijd die ik haal op m'n 15" pro, voldoende. Er zullen zeker mensen zijn die graag een extra accu willen, maar ik ben er nog nooit 1 tegengekomen in al die jaren.
dit is gewoon een stap achteruit.
Een notebook die het 7-8 uur doet op één acculading vind ik geen achteruitgang!
Ja maar wat is er waar van die 7 a 8 uur? Ik zie zovaak bij laptops staan (en andere mobiele apparaten) tot wel xxx uur werktijd. En dat is dan net haalbaar als je de helderheid op zijn aller laagst zet en ook echt niks doet wat maar ietsje meer energie kost...
Ja maar wat is er waar van die 7 a 8 uur? Ik zie zovaak bij laptops staan (en andere mobiele apparaten) tot wel xxx uur werktijd. En dat is dan net haalbaar als je de helderheid op zijn aller laagst zet en ook echt niks doet wat maar ietsje meer energie kost...
Inderdaad, je moet natuurlijk wel bedenken dat die 7-8 uur zijn gehaald in de meest optimistische omstandigheden die het apperaat maar kan hebben enkel omdat cijfertje van een 6'je in een 7'tje te kunnen veranderen.

[Reactie gewijzigd door Chip. op 6 januari 2009 22:01]

"Apple now bases the figures supplied for all its notebooks on a "wireless productivity" test. The benchmark assumes a user is browsing various websites on Wi-Fi with the screen set to half brightness."

Via AppleInsider
Ik wil het niet zeggen, maar "Wij van WC eend..."

Totdat een extern testbureau dit heeft uitgezocht of er een objectieve review is geweest (redactie?) neem ik dit soort claims met een flink correltje zout.

Waren er meerdere browser vensters open? Wat zijn various websites? Apple.com en Macworld.com? of hebben ze het dan ook over websites waar veel te beleven valt qua streaming media?

Daarnaast websites bezoeken is geen algemeen gebruik. Ik typ ook nog eens tegelijkertijd documenten in Office of iWorks. Want ik wil tenslotte informatie opzoeken op het internet voor een verslag waarmee ik bezig ben. Oh en ik houd mail open om m'n berichten te controleren. Misschien ben ik wel iemand die flink met iMovie aan de slag gaat?

Die hele quote toont al zat mogelijkheden voor een duidelijke bias binnen het gestelde "onderzoek".

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 7 januari 2009 10:24]

Anoniem: 95032
@SRI7 januari 2009 01:04
Wel vergelijk het gewoon met andere baterijen. Als ze 7 a 8 uur aangeven betekend dat dat ze 2 maal zolang meegaan als bij andere laptops.
hoe lang echter?

"Apple does not warrant the battery beyond Apple's one-year Limited Warranty. The battery has a limited number of charge cycles and may eventually need to be replaced by an Apple Service Provider. Battery life and charge cycles vary by use and settings. See www.apple.com/batteries for more information." van hun site.
ik hield er zelf altijd wel van om gewoon een extra acuu mee te nemen, want twee keer 4 uur is ook 8 uur.
had eens een notebook waarvan de floppydrive verwisseld kon worden met een accu, dat was pas feest, 4 uur werken, accu bijna down, tweede accu in flopppy bay, notebook gewoon aan houden en doorwerken, na 4 uur weer bijna accu leeg en een derde op de originele plaats en wederom gewoon doorgaan. Helaas werd de capaciteit minder en werd het na een tijdje minder dan 4 uur, maar drie keer 3 uur werken was voor mij alleszins acceptabel.
Mischien is hij niet verwisselbaar omdat hij niet uit een enkel vierkant blok bestaat, maar dat hij zo is gemaakt dat hij in de diverse vrije ruimte blokken past, en hij dus groter is, en dus langer meekan.. maar dat weet ik niet zeker.. is een speculatie.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 6 januari 2009 21:31]

Over het algemeen kloppen de tijden bij Apple redelijk.. en dan hebben ze het over wifi aan, en scherm om een normale stand.. dus niet heel donker..
Ik wel. Als de accu van me laptop leeg is kan ik rustig een andere accu steken. Ik kan een hele dag in het veld me laptop full power blijven gebruiken omdat ik de accu simpelweg kan verwisselen. En dat kan bij de nieuwe lappies van Apple dus niet meer. Noem ik achteruitgang...
Anoniem: 181786
@Andros6 januari 2009 21:57
Ja, idd. Het is een stuk makkelijker om 2 a 3 accu's mee te zuilen dan 1 ingebouwde accu die het gewoon een werkdag doet.
Wie zegt dat? Apple beweert dat het ding het 7-8 uur doet. Dat beweert elke laptopbouwer, zolang je geen wifi, geen geluid, geen bluetooth, geen zware CPU belasting en al helemaal geen fatsoenlijk backlight gebruikt, DAN haalt ie dat ja. Gebruik je je laptop gewoon zoals iedereen en draait er voor de gein es iets zwaarders op dan kom je toch echt op een realistische 3,5-4 uur. En al zou ie 7-8 uur al halen dan heb ik alsnog graag een losse accu. Stel nou dat je eens vergeet op te laden, stel nou dat je het ding NET in dat laatste half uurtje nodig hebt en hij stopt ermee en ga zo maar door. Feit is dat die twee extra accu's gewoon tien keer handiger zijn.
Ik denk dat het toch eerder 6 uur zal zijn, mijn Macbook pro haalt ongeveer 4 uur met normale belasting, terwijl Apple 5 aangeeft.
Dan zal het wel 6 a 7 uur zijn. Nog een heel mooie tijd. Ik kan me niet voorstellend dat mensen die hiermee gaan werken langer van een stopcontact verwijderd zijn en het ding constant gebruiken.
Anoniem: 181786
@Andros6 januari 2009 22:36
Wie zegt dat?
Apple he, daar hebben we het ten slotte over. Het is niet Dell of HP die beweerd dat deze MacBook Pro het 8 uur doet.
Apple beweert dat het ding het 7-8 uur doet. Dat beweert elke laptopbouwer,
Persoonlijk ben ik het nog niet tegengekomen, zo'n bewering. Maar misschien heb ik wat over het hoofd gezien, ik volg het nieuws niet zo. Dat elke laptopbouwer dat zou beweren lijkt me echter rechtstreeks uit de duim gezogen.
zolang je geen wifi, geen geluid, geen bluetooth, geen zware CPU belasting en al helemaal geen fatsoenlijk backlight gebruikt, DAN haalt ie dat ja.
Ik heb op de keynote daar niets van gehoord. Dit kun je dus enkel uit de lucht gegrepen hebben zonder dat je dat kunt staven. Dat kan namelijk nog geen een consument daar ze nog niet uitgeleverd zijn. Wellicht dat het zo zou zijn, maar dan moeten we het eerst in de praktijk getest hebben. Wellicht hebben ze niet het maximale genoemd maar het gemiddelde.
Gebruik je je laptop gewoon zoals iedereen en draait er voor de gein es iets zwaarders op dan kom je toch echt op een realistische 3,5-4 uur.
Dat is pure speculatie. Leuk hoor dat natte vingerwerk, maar puur gebaseerd op je afschuw van Apple.
En al zou ie 7-8 uur al halen dan heb ik alsnog graag een losse accu.
Stel nou dat hij dat zou doen, ja ach, dan nog kun je er niet positief over zijn want het is immers van Apple. En we kennen allemaal je post geschiedenis in de Apple gerelateerde nieuwsberichten.
Stel nou dat je eens vergeet op te laden, stel nou dat je het ding NET in dat laatste half uurtje nodig hebt en hij stopt ermee en ga zo maar door.
Stel nou dat je eens vergeet je extra accu meet te zuilen, stel dat je nou eens je hele laptop vergeet. Sorry, voor 'stel je voor dat' spelletjes ben ik iets te vroeg opgestaan.
Feit is dat die twee extra accu's gewoon tien keer handiger zijn.
Voor jou wellicht, prijs jezelf gelukkig je behoort tot de 0 a 5 % gebruikers die graag accu's meezuilen. Alle andere mensen doen dat liever niet. En als het dan toch zo'n probleem is in de schoolbankjes of bij de klant dan neem je even je oplader mee, altijd wel een stopcontact in de buurt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 6 januari 2009 22:39]

Ja, ik ben niet zo'n meeblater van Apple is heilig, Apple doet alles goed en de rest van de planeet doet het fout. Weet je, ik heb niets tegen PC-bouwers. Dell, HP, Asus en ga zo maar door, allemaal maken ze leuke producten waar je leuke dingen mee doet. Het is echt enkel Apple die het elke keer weer presteert om van hun toegegeven fouten een feature te maken. "Nee meneer, Mac is beter dan PC want we zijn de enige die standaard geen DVD-brander meeleveren. Nee meneer, dat hoort zo, u wilt uw accu toch nooit verwisselen dus we bouwen em erin. Nee meneer, u bent bij Apple juist goedkoper uit want u "krijgt" dit, dit, dit, dit en dat" . Apple is ook het enige bedrijf wat NIET naar de klant luistert maar waar de klanten naar het bedrijf luisteren.

Beste voorbeeld van die klanten/fans blijf ik vinden dat ze jarenlang altijd maar Windows bleven afkraken, Apple was altijd zo ongelooflijk superieur met PowerPC en o zo geweldige software. Niemand zou ooit nog Windows nodig hebben, we kunnen altijd alles zolang het maar specifiek voor Apple ontworpen is. Guess what? Apple is geswitched naar Intel en ineens werd het een verkoopargument: je kunt nu ook Windows draaien op een mac, tis ongelooflijk mensen!!! En ineens blaatten diezelfde Apple-fans dat gewoon na. Wie houdt er nu wie voor de gek zeg?

Ik kan best positief zijn over Apple, ik ben gek van slot-loading drives, dat aluminium van ze vind ik mooi en steviger dan plastic, allemaal goed en wel. Maar zolang ze zo weinig naar hun klanten blijven luisteren en ik bij een concurrent een product vind dat WEL bij mijn wensen pas dan haal ik gewoon geen mac, klaar.
Anoniem: 181786
@Andros6 januari 2009 23:03
A toch een verstokte frusty. En maar klagen en klagen over fanboys en zelf de grootste en meest stoorlijk aanwezige (anti)fanboy zijn.

Apple luistert juist veel naar hun klanten, dat kun je terugzien in de verkoopcijfers. Dat ze echter niet naar jou luisteren is een ander punt. En niet alles van Apple is perfect of zelf maar goed (zo vind ik Apple TV een waardeloos product) toch doen ze erg hun best om eens wat anders neer te zetten dan het 13 in een dozijn spul wat vele andere computermakers afleveren. Soms pakt dat positief uit, soms ook negatief. Wie niet waagt wie niet wint.
Ik ben wel benieuwd hoeveel procent van de mensen jij denkt dat een extra batterij gebruikt! Ik ken helemaal niemand die een extra batterij gebruikt. Niet bij bedrijven en geen particulier!
Tevens is dit een 17" model. Ik wil niet veel zeggen maar dat is niet direct een product om in de bus gezellig hele dagen te gaan zitten werken. Daar zijn andere en meer compacte producten voor uitgevonden.
Wat zou jij doen als IBM niet voor elkaar krijgt om nieuwe, betere, snellere CPU's te bakken, tsja dan ben je wel heel IBM afhankelijk als je op PowerPC blijft zitten...

Daarnaast was PowerPC vanwege zijn risc architectuur in eerste instantie weldegelijk een betere keuze, al heeft de huidige x86 structuur als cisc een wel een inhaalslag behaald...
Maar zolang ze zo weinig naar hun klanten blijven luisteren en ik bij een concurrent een product vind dat WEL bij mijn wensen pas dan haal ik gewoon geen mac, klaar.
Zolang een PC geen TimeMachine heeft. Of TimeCapsule. Of een fantastische gebruiksding a la Expose. Of een MagSafe. Of een easy-on-the-eye OS dat ook nog eens standaard Unix is. Of de ongeevenaard schitterende trackpad van de MacBook. Of de superieure iPhone <.> iTunes <> FrontRow integratie. Of een equivalent voor iPhoto, GarageBand en iMovie. Of een iPhone SDK... Of veel betere fonts... (enz)

... mag jij je PCtje je weet wel waar steken.

Niet dat ik er niets mee kan aanvangen, maar het is al erg genoeg dat ik op het werk heel de tijd met die rotzooi geconfronteerd wordt. Eens thuis wil ik de compute ervaring zonder lelijkheid en ergernis die Apple mij geeft. Als Apple enkel naar haar klanten zou luisteren, zou het enkel geven wat de klanten hen vraagt. Zij gaan een stapje verder en komen met oplossingen waar de klant zelf niet aan gedacht hebben, maar die een wereld van verschil maken.

daar wil ik gerust wat meer voor betalen.

[Reactie gewijzigd door newinca op 7 januari 2009 12:04]

en waarom moeten wij getuige zijn van jouw afschuw over Apple?? hou het lekker voor je, of kom met een inhoudelijke reactie.. Niemand hier zit op jouw persoonlijke wensen en eisen te wachten.. zeker niet als het allemaal speculatie is.
Andros, misschien kun je het je niet voorstellen maar héél veel mensen willen zolang mogelijk werken op 1 batterijlading, dat is wat Apple nu heeft gedaan. De batterijen in de 15" zijn nog steeds verwisselbaar trouwens.

En vind je echt serieus dat Apple bij het switchen naar Intel, windows niet al marketing instrument had mogen gebruiken?
Niet nadat datzelfde bedrijf en diens fans jarenlang Windows de grond in geboord hebben nee. Is toch niet meer dan logisch?
Dat doen ze nog steeds hoor, ze ondersteunen Windows ook niet. Het is puur en alleen maar mogelijk vanwege de x86 architectuur, meer niet, x86 heeft vrij weinig te maken met Windows op zich.
Oh waar moet ik bootcamp dan onder verstaan? Apple levert toch drivers voor windows? Ze leveren support, dus ook ondersteuning.
Uhm nee, ze leveren drivers om de componenten onder Windows te laten werken en that's it, je gaat namelijk accoord tijdens het installeren van bootcamp met dit feit. Probleem met Windows op je Macbook? Geen support. Wat ik overigens niet erg vind.
http://www.apple.com/macbookpro/features-17inch.html

een note onderaan
Testing conducted by Apple in December 2008 using preproduction 2.66GHz Intel Core 2 Duo–based MacBook Pro (17-inch) units with a Better Battery Life setting. Battery life depends on configuration and use. See www.apple.com/batteries for more information. The wireless productivity test measures battery life by wirelessly browsing various websites and editing text in a word processing document with display brightness set to 50%.
Zoals gezegd batterijen worden altijd getest onder de best mogelijk omstandigheden, je moet hierbij zelfs eigenlijk al gaan denken in de richting van het optimaal aanpassen van de weersomstandigheden in de kamer.

Toshiba zei ook fijn dat me laptop het tot 2,5 uur zou uithouden... Nou mooi niet dus... beetje BF2-en en na een uurtje houd hij ermee op hoor.

[Reactie gewijzigd door Chip. op 6 januari 2009 22:31]

Koop jij een laptop waarvan ze zeggen dat ie het 2,5 uur volhoudt? Ik wist niet dat die dingen nog bestonden... Van mijn MacBook zeggen ze geloof ik 5 uur en ik haal nooit minder dan 4 uur.
Misschien is er dus ook gewoon een verschil in kwaliteit of de hoeveelheid accu die een fabrikant er voor je in wil stoppen?
En misschien heb ik gewoon een wat oudere laptop?
Niet te hard van stapel lopen. Waarvan ze zeggen dat hij het een werkdag doet.
Doet hij dit na een jaar intensief gebruik nogsteeds? Of doet hij het uberhaupt wel?
Mijn accu moet 4 uur meegaan, maar als ik een beetje bezig ben is het na 2 uur wel einde hoofdstuk hoor...
Nee het is handig als je accu naar de kloten is, dat je je hele laptop moet opsturen om dit te repareren......

Bij een losse accu kun je deze vervangen zonder dat je je laptop hoeft te missen, of je kunt zolang je geen nieuwe accu hebt het geheel gebruiken op netstroom.

Daarbij komt ook nog als je de laptop zakelijk gebruikt dat je eerst je HDD eruit moet halen alvorens je de laptop ter reparatie verstuurd. Wie weet wat er met je data gaat gebeuren als je dat niet doet...
Als je die HDD er wel zelf uit kan halen....
Anoniem: 112442
@Carbon6 januari 2009 21:44
Maar je weet ook dat een accu steeds slechter wordt gedurende zijn levensduur

Bij een verwisselbare accu kun je een extra vers opgeladen accu gebruiken. Bij deze notebook moet je de accu eerst opladen.
En je kunt als de accu te verouderd is een nieuwe accu gebruiken.


Ik heb het gevoel dat Apple door heeft dat het vervangen van accu's extra geld in het laadje brengt zoals voor de iPhone. De Apple doelgroep heeft hier geen moeite mee.

Ik ben geen onderdeel van deze doelgroep en ga liever voor lelijke maar functionele notebook dan een design notebook die minder functioneel is.
Bij een verwisselbare accu kun je een extra vers opgeladen accu gebruiken. Bij deze notebook moet je de accu eerst opladen.
Onder de streep (uitgaande van 2 accu's) kun je net zolang werken.

BTW Zonder extra lader kun je de lege accu niet tussentijds opladen!
Maar je weet ook dat een accu steeds slechter wordt gedurende zijn levensduur
Klopt, maar als de bewering van Apple klopt (minimaal 1000 charge cycles) overleeft de accu ruim te economische levensduur (4-5) jaar van de notebook.
Anoniem: 112442
@Carbon7 januari 2009 07:35
Klopt, maar als de bewering van Apple klopt (minimaal 1000 charge cycles) overleeft de accu ruim te economische levensduur (4-5) jaar van de notebook.
Het zou ook mooi zijn dat gedurende deze 1000 charge cycles de capaciteit gelijk zou blijven. Maar het feit is dat na iedere change cycle de capaciteit achteruit gaat.

Als je dicht bij de 1000 charge cycle komt heb je waarschjnlijk minder dan de helft van de capaciteit.

Voor een bedrijf is 4-5 jaar de economische levensduur. Een consument verwacht dat zijn notebook langer meegaat. Met de huidige performance van notebooks kan deze best 8 jaar gebruikt worden als huis tuin en keuken notebook. Ik gebruik ook nog een notebook van nu 6 jaar deze performed nog prima.
Huis tuin en keuken mensen kopen geen MacBook Pro en daar is hij dan ook totaal niet voor bedoeld.

Voor een zakelijke laptop is de levensduur weldegelijk 4 a 5 jaar.
"Maar je weet ook dat een accu steeds slechter wordt gedurende zijn levensduur"
Apple geeft toch duidelijk aan dat de Accu 5jaar mee moet gaan, dat is voor hun een selling-point. Ben benieuwd wat de garantie voorwaarden zijn op de accu.
Ik zou die 7-8 uur wel met een korreltje zout nemen. Ze pakken sowieso de meest gunstige omstandigheden en dan zul je dus eerder rond de 5 uur uitkomen. En aangezien de prestaties na een jaar een stuk minder zullen zijn zal je het dan waarschijnlijk zo'n 3 uur kunnen volhouden bij gemiddeld gebruik.

Ik moet wel zeggen dat ik het verwisselen van een accu niet echt meer een must vind tegenwoordig. Het is vaak bijna even duur om een nieuwe accu aan te schaffen als een nieuwe laptop te kopen.
Uitzondering hierbij zal dan de duurdere laptop-categorie zijn, waar deze MacBook Pro dus wel onder valt. De aanschafprijs is dermate hoog dat het verwisselen van een slecht presterende accu nog financieel interessant kan zijn.
Ik ben blij met de EU-wetgeving over verwisselbare accu's e.d. Na die 1000 cycles (wat er vast wel wat minder zullen zijn) kan je je macbook dus afschrijven omdat de accu versleten is, wat ik een slechte zaak zou vinden. Denk dat het deels met het design te maken heeft maar ook deels met het uit zijn op geld van de consument.
Onzin. Als je je een heel klein beetje had ingelezen had je geweten dat er voor de MacBook Air (die ook een ingebouwde accu bezit) een programma betaat waar je tegen een bedrag vergelijkbaar met de kosten van een nieuwe MacBook-accu, de ingebouwde accu kunt laten verwisselen. het enige dat niet kan is meer dan 1 accu meeslepen, iets dat toch alleen een kleine, kleine minderheid van de gebruikers doet.

Je zou jouw stelling zelfs om kunnen draaien: de markt voor reserve-accu'es die ongebruikt in laptoptassen zitten wordt hiermee de nek omgedraaid, weg geldstroom ;)

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 6 januari 2009 21:39]

Oké, dat wist ik dus inderdaad niet :) Dat is wel een leuke feature. Alleen de ontwikkelingen van allerlei fabrikanten gaan zo hard dat ik ze ook niet allemaal kan bijbenen.

Wat wel een nadeel is is dat je book open moet om die accu te vervangen (tenminste als ie erin zit lijkt mij dat nogal vanzelfsprekend).. Maar als je het zelf doet vervalt je garantie en betaal je toch nog servicekosten..?
Dat zit dus inbegrepen bij de prijs van de accu :) Schijnt, want ik kan geen MBA betalen, heh.
Gewoon weren die dingen, net als de iphone 3g.
Apple leert het niet als ze dmv allerhande afspraken toch binnen europa mogen verkopen, een harde neen is de enige manier om ze te doen inzien dat regels gerespecteerd dienen te worden. Je kan dan wel klagen dat wij geen macbook pro of iphone 3g kunnen kopen, of allerlei excuses aanhalen waarom die batterij vast zit, die batterij moet er gewoon uitkunnen. De milieuwetgeving en de gelijkheid van alle hardwarefabrikanten mbt tot de uitvoering ervan is voor mij een stuk belangrijker dan het design van een notebook.
De milieuwetgeving en de gelijkheid van alle hardwarefabrikanten mbt tot de uitvoering ervan is voor mij een stuk belangrijker dan het design van een notebook.
Dan stel ik voor (wat ik al 2 jaar roep) dat de markt Apple volgt ipv andersom (in feite verandert er dan niks). Wanneer de consument niet zelf de batterij van zijn telefoon of laptop kan verwijderen maar dit in de winkel gaat doen kán de consument niet een nieuwe batterij ophalen in de winkel en thuis de oude thuis in het huisvuil of gewoon direct in de sloot weggooien (wat een aanzienlijke groep écht doet zonder enig gevoel van verantwoordelijkheid of besef an sich). In de huidige situatie kán dat, en het gebeurt, want niet iedereen is zo groen als jij en ik.

In plaats daarvan worden alle batterijen vast ingebouwd. Voordeel: meer ruimte voor grotere batterijen en dus een langere verbruiksduur. Door wat te innoveren in de batterijen kan er makkelijk gewerkt worden aan systemen die zorgen dat batterijen efficiënter zijn (en bijv zoals Apple vanavond heeft laten zien, systemen die voorkomen dat batterijen vermogen verliezen wanneer ze op netstroom worden gebruikt).

Vaste batterijen maken het voor de overheid makkelijker om wetgeving op te stellen die bedrijven verplicht batterijen te verwisselen op bedrijfslocatie (op de technische afdeling van de telecom/computerzaak) en erop toe te zien dat alle batterijen worden ingenomen en verantwoord worden gerecycled.

Het is heel simpel:
- grotere batterijen (doordat ze niet verwisselbaar zijn) zorgen voor meer capaciteit
- innovatie in technieken zorgt dat bedrijven efficiënter zijn
- inname / vervangings programma's zorgen voor een milieu verantwoorde afhandeling

Er zijn maar twee nadelen;
- geen reservebatterij meer te gebruiken. Maar met een hogere capaciteit (8 uur voor de nieuwe MBP!!) is dat toch eigenlijk niet meer nodig. En amper iemand gebruikt reservebatterijen.

Het andere nadeel is dat de consument een kwartiertje in de winkel moet wachten terwijl diens apparaat van een nieuwe batterij wordt voorzien (als die behoefte er überhaupt is). Maar of dat nou zo'n straf is. Iedereen komt eens per jaar/twee jaar wel eens bij zijn computer- of telefoonboer.

[Reactie gewijzigd door t-h op 6 januari 2009 21:32]

Maar kan het niet JUIST milieuvriendelijker zijn als men batterijen er vast inbouwd?

Zoals gezegt gaan die batterijen juist langer mee en hierdoor gebruikt men de laptop langer dan normaal, en dus worden er minder laptops weggegooid. Indien men kiest voor een losse batterij, slijt deze ook sneller, laten we zeggen na zo'n 2 a 3 jaar...
De techniek gaat zo ontzettend snel en je apparatuur is al gauw veroudert, zeker na 2 a 3 jaar, je kan dan echt niet meer de nieuwste software fatsoenlijk draaien, deze vragen om steeds betere hardwareprestaties. Bovendien is je laptop dan (volgens veel fora vertellen) al afgeschreven. Wat overdreven, maar reken maar eens uit:

Je koopt een laptop van 450 euro. Na 2 a 3 jaar heb je nog geluk als je er zo'n 80 euro voor krijgt, misschien iets meer, misschien iets minder... Als je accu dan versleten is en je wilt een nieuwe kopen dan ben je al gauw tegen de 100 euro kwijt, oftewel meer als je laptop nog waard is.

Conclusie: Men schaft, als men kijkt naar de prijs van een nieuwe accu, eerder een nieuwe laptop aan dan men een nieuwe accu koopt. Aangezien de laptop toch al veroudert is (ook veel minder geld waard is) en dus toch aan vervanging toe is.

Hierdoor worden er naast de accu ook de complete laptop weggegooid en dit is toch JUIST slechter voor het milieu! Als je kijkt dat men na 2 a 3 jaar niet alleen de accu, maar ook de complete laptop weggooid. Dan zal ik zeggen dat een vaste accu beter is, aangezien deze toch veel langer meegaan en hierdoor minder wordt weggegooid, ik bedoel als alles toch nog prima werkt.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat sommige mensen met wat pech een laptop aanschaffen waarbij de accu al heel snel aan vervanging toe is, maar dit komt toch niet heel vaak voor, bovendien is er dan nog altijd de zogehete "garantie".

[Reactie gewijzigd door t0w3rh0u53 op 7 januari 2009 00:31]

Opmerking gericht aan t-h en ook de hieronder -1 gemodde zpottr.

Het gaat er mij niet om, om hier op het forum van tweakers.net de milieuregels te bepalen of een balans te maken tussen ingebouwd of niet. Het gaat er mij enkel om dat er nu eenmaal regels zijn en die dienen door alle fabrikanten gerespecteerd te worden, de europese unie is een democratische instelling en die moet ook gerespecteerd worden, als men het niet eens is over de regels dan zijn er democratische wijzen waarop men kritisch over die regels kan nadenken en debatteren. Indien men toch een product wil invoeren dat de regels overtreed dan moet dat volgens mij gewoon geweigerd worden en dienen daar geen uitzonderingen voor gemaakt te worden omdat het product erg gegeerd is.

aan t-h:
om toch nog even dieper in te gaan op de discussie ingebouwd of niet.

bij je voordelen haal je aan dat er grotere batterijen kunnen ingebouwd worden die meer capaciteit hebben, die vergelijking gaat natuurlijk niet altijd op want de extra verijgekomen ruimte zal in de tendens van hoe dunner hoe beter niet altijd voor een extra grote batterij gebruikt worden.

en bij nadelen vergeet je misschien te zetten dat wanneer enkel de fabrikant de batterijen kan vervangen (jij zegt een kwartiertje in de winkel maar fabrikanten laten heus niet de plaatselijke mediamarkt bediende hun notebooks openvijzen om een batterij te vervangen, reken dus maar enkele weken) het verleden bewezen heeft dat de klant telkens de dupe is door de overdreven hoge (want ze hebben liever dat je meteen een nieuwe notebook koopt) prijzen die fabrikanten voor hun eigen spare parts vragen.


aan zpottr:

Ik kan uit de tekst enkel aflezen dat dit wel in strijd is net de regels, als jij de regels zo goed kent en meent dat dit niet zo is, gelieve je uitspraken hier dan te funderen en meteen ook een kopietje te sturen naar de tweakers redactie, die worden ongetwijfeld graag op de hoogte gehouden van feitelijke onjuistheden in hun artikels.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 7 januari 2009 01:45]

Opmerking gericht aan t-h en ook de hieronder -1 gemodde zpottr.

Het gaat er mij niet om, om hier op het forum van tweakers.net de milieuregels te bepalen of een balans te maken tussen ingebouwd of niet. Het gaat er mij enkel om dat er nu eenmaal regels zijn en die dienen door alle fabrikanten gerespecteerd te worden, de europese unie is een democratische instelling en die moet ook gerespecteerd worden, als men het niet eens is over de regels dan zijn er democratische wijzen waarop men kritisch over die regels kan nadenken en debatteren. Indien men toch een product wil invoeren dat de regels overtreed dan moet dat volgens mij gewoon geweigerd worden en dienen daar geen uitzonderingen voor gemaakt te worden omdat het product erg gegeerd is.
zo lang Apple aan die regels voldoet is er toch niks aan de hand? In Nederland IS er geen wetgeving die fabrikanten verplicht consumenten ZELF in staat te stellen batterijen te kunnen verwisselen. In Europa is er een richtlijn die voorschrijft dat voorgestelde professionals (zoals medewerkers in een Service Centre) de batterijen kunnen verwisselen. Apple heeft ook (maar dat vermeldt t.net ook niet, of jij leest het niet) aangegeven dat er een verwisselingsprogramma komt om de batterijen (indien nodig) te vervangen bij een Service Centre.

aan t-h:
om toch nog even dieper in te gaan op de discussie ingebouwd of niet.
bij je voordelen haal je aan dat er grotere batterijen kunnen ingebouwd worden die meer capaciteit hebben, die vergelijking gaat natuurlijk niet altijd op want de extra verijgekomen ruimte zal in de tendens van hoe dunner hoe beter niet altijd voor een extra grote batterij gebruikt worden.
... keeping the 17" MacBook Pro just as light, just as thin zijn de letterlijke woorden uit de keynote. De laptop is dus niet dunner gemaakt uit de besparing, maar de batterij groter (40%, is ook gezegd). De tendens waar jij het over hebt is in elk geval niet de tendens die Apple bij deze laptop heeft gehad. De batterij is écht groter (ook dat lees je niet).
en bij nadelen vergeet je misschien te zetten dat wanneer enkel de fabrikant de batterijen kan vervangen (jij zegt een kwartiertje in de winkel maar fabrikanten laten heus niet de plaatselijke mediamarkt bediende hun notebooks openvijzen om een batterij te vervangen, reken dus maar enkele weken)
nee, Apple heeft in Amerika talloze winkels en in Nederland zijn er ook diverse Apple centra te vinden waar eenvoudige reparaties gedaan kunnen worden. Wederom, als je had gelezen had je geweten dat de batterij in de reparatieplaats kan worden verwisseld door 11 schroefjes los te draaien, de batterij te verwisselen en de onderkap er weer op te schroven. Simpel, en bij de reparatieplaats in Groningen hebben ze voor mijn oude PowerBook al eens ingewikkeldere ingrepen moeten verrichten (in een middag).
het verleden bewezen heeft dat de klant telkens de dupe is door de overdreven hoge (want ze hebben liever dat je meteen een nieuwe notebook koopt) prijzen die fabrikanten voor hun eigen spare parts vragen.
Klopt. de verwisseling van de batterij voor de MacBook Pro kost $179,00. Een belachelijk geldbedrag, dus je hebt gelijk. Maar met een kanttekening.

1) $179 is 'maar' 6,5% van de prijs van de laptop.
2) Doordat de batterij 3x langer meegaat dan de gemiddelde notebook batterij op de markt is vervanging waarschijnlijk voor 99% van de klanten niet eens aan de orde. De batterij gaat namelijk vijf jaar mee. Waar een gemiddelde Dell laptop na twee jaar al niks meer waard is houdt de MBP het dus vijf jaar vol. Qua batterij in elk geval. En qua behuizing vermoed ik ook.

Waarom de batterij langer meegaat had je ook kunnen lezen. Deze is namelijk uitgerust met een intelligente chip die de toevoer van stroom controleert.

Dus ook het argument dat het geldklopperij is wil ik nog niet helemaal accepteren. De batterij is (in verhouding) niet een belachelijke uitgave (wel gewoon een grote, net als de laptop zelf) en bovendien is het erg overdreven om vantevoren te gaan roepen dat dit wél nodig is, terwijl Apple duidelijk verklaart waarom het niet nodig zal zijn.
Ik kan uit de tekst enkel aflezen dat dit wel in strijd is net de regels, als jij de regels zo goed kent en meent dat dit niet zo is, gelieve je uitspraken hier dan te funderen en meteen ook een kopietje te sturen naar de tweakers redactie, die worden ongetwijfeld graag op de hoogte gehouden van feitelijke onjuistheden in hun artikels.
Helaas. De regels in Nederland noch Europa schrijven op dit moment niet iets voor wat in strijd is met de voor consumenten niet toegankelijke batterij. Zo lang Apple, zoals ze ook al hebben aangegeven, de consument maar de gelegenheid biedt de batterij te laten vervangen.
Er zijn maar twee nadelen;
- geen reservebatterij meer te gebruiken. Maar met een hogere capaciteit (8 uur voor de nieuwe MBP!!) is dat toch eigenlijk niet meer nodig. En amper iemand gebruikt reservebatterijen.
Voor laptops geldt dit argument, maar voor accuschroefboormachines niet. Daar gebruiken mensen heel vaak een reserve-accu en wordt deze vaak ook direct meegeleverd.
Gelukkig kost de upgrade van 4GB naar 8Gb geheugen maar € 1080....
Anoniem: 181786
@RoccoS6 januari 2009 22:08
Gelukkig is dat geen nieuws onder de zon (niet voor Apple en ook niet voor elke andere computer boer) en koopt haast iedereen de geheugenmodules los en zet ze zelf in.
Er zit in de Unibody van de nieuwe MBP aan de onderkant geen enkele opening, zoals je kunt zien op de video op Engadget, dus dat zelf erin zetten kan je schudden.
Er zit in de Unibody van de nieuwe MBP aan de onderkant geen enkele opening,
Je kunt net zoals bij de unibody MacBook en 15" MacBook Pro de bodemplaat verwijderen.

Op deze foto (arstechnica.com) kun je de schoeven (10 stuks) duidelijk zien.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 7 januari 2009 00:03]

Anoniem: 181786
@RoccoS6 januari 2009 22:12
Ja, dat zelfde verhaaltje hoorde we eerder bij de unibody van de MacBook. En toen bleken dat ook fabeltjes te zijn. Het is even wachten op de online handleiding.
Onderkant is vast los te schroeven. :)
met een philips schroevendraaier, zoals de handleiding het verhaalt..
Eh, heette dat ding niet "unibody" omdat het uit één stuk aluminium was gemaakt? Zeg ik nou iets doms, of valt er dan weinig te schroeven?
De vakjes e.d bestaan uit 1 geheel welke aan de bovenkant zit vastgewerkt, de onderkant is er volgens mij wel (gedeeltelijk) af te halen, zodat je o.a bij de harde schijf en het geheugen kan.
Zo heet zo'n schroevendraaier toch ook?

Of bedoel je dat ze het met een enkele L schrijven i.p.v. een dubbele?
Anoniem: 190996
@RoccoS6 januari 2009 22:23
Ja, die is inderdaad erg duur. Even snel kijken in de pricewatch laat zien dat 4GB modules simpelweg nog niet worden aangeboden. Is dus blijkbaar allemaal nog erg nieuw. Dat kan de hoge prijs iig op dit moment verklaren. En ja, Apple is nog nooit goedkoop geweest met z'n geheugen.

Daarbij: 4GB is niet bepaald iets om ontevreden mee te zijn.
Hier zie ik anders een 8gb memory kit dd3 voor 767 dollar. Dat is ongeveer 70% van de 1200 dollar van apple.


Verder heb ik geen commentaar op apple. Ik vind het knap dat ze de producten zo duur kunnen verkopen zonder dat men klaagt. Ik neem mijn petje voor ze af.
De producten zelf vind ik niet zo bijzonder. Heb 1 keer een ipod gehad maar ben daar gauw vanaf gestapt vooral vanwege itunes als enige officiele mogelijkheid om je ipod muziek te managen.
Anoniem: 128823
@4ourty27 januari 2009 00:47
Wow, blijkbaar niet veel moeite gedaan om een andere manager te vinden dan. Even in google en je hebt tal van oplossingen zonder iTunes te hoeven gebruiken.
UlyssesNL heeft het over officieel mogelijke managers.
DDRIII als ik me niet vergis, dat is al een pak duurder dan DDRII maar nog prijzig.
Wel jammer dat jullie er niet bij vermelden waarom de accu niet vervangbaar is. Dit hebben ze gedaan zodat het apparaat lichter en dunner is. Eerste stukje van het artikel kan je duidelijk merken dat je teleurgesteld bent over de keynote.
Als je $2800 kunt betalen voor die laptop, dan kun je ook wel $100 dollar betalen om de accu te laten vervangen (want dat kan wél).
Dus als ik naar Mexico/ZuidKorea ga voor mijn werk en mijn accu geeft de geest (werkt nog 2 minuten na een volle nacht opladen, kan ik dus voor 100 USD per direct de batterij laten wisselen? Of 2 weken kwijt zijn omdat het naar Apple terug moet.

Nogmaals, de pro series zijn niet voor Jan Modaal die niets om mobiliteit geeft en het ding als desktopvervanger gebruikt. Tuurlijk zijn er mensen die het daarvoor gebruiken, maar zo positioneert Apple het ding niet op de markt. Daar hebben ze weer andere producten voor. De pro is voor de veeleisende gebruiker die veel eist van zijn/haar notebook.
In Mexico vind je 152 Apple Authorized Resellers, in Zuid Korea het er maar 60 ofzo. Een AAR of AASP heb je zo gevonden.
Anoniem: 243511
@burne7 januari 2009 13:53
En Mexico 152 Apple Authorized Resellers?
Volgens deze Pagina van de Mexicaanse Apple site 0.00000 ;
http://latam.apple.com/mx/buy/
In het grafiekje heeft geen van die winkels een supportfunctie, er wordt alleen aangegeven dat Macs en iPods verkocht worden en bij support staat helaas geen stipje

Die van ZuidKorea kan ik niet lezen helaas.
Die situatie is zeer onwenselijk, maar tegen die tijd had je dat als poweruser al wel door neem ik aan, de accu wordt geleidelijk slechter. En als je echt zo ontzettend afhankelijk bent van de laptop, dan heb je er 2 (binnen je bedrijf). Punt is meer dat dit scenario 1x in de zoveel jaar kan voorkomen, maar bijna nooit een echt probleem is.
Li Polymeer batterijen sterven vrij abrubt, dus is het heel aanneemlijk dat de gebruiker overvallen wordt door dit ongemak. je zal versteld staan hoevaak er bij ons batterijen vervangen moeten worden.

De reden ervoor is eigenlijk heel simpel;

Lithium-Polymeer en Lithium-ion moeten nooit geheel ontladen worden, als de batteij op de helft is aanbeland zou je het eigenlijk weer aan netstroom moeten koppelen. Aangezien wij erg veel op locatie werken en dus minder makkelijk een poweroutlet kunnen vinden (bouwlocaties, congressen, on the road etc.). Laatstaan één die ook echt past. Het is dus een hele uitkomst om tenminste 1 noodbatterij mee te hebben.

Een dubbele notebook is niet van toepassing, als het echt noodzakelijk is wordt er lokaal een notebook aangeschaft en ingericht. Dat kan omdat we de HDD eruit kunnen vissen en kunnen gebruiken bij de nieuwe.

Ik denk dat ik met enige zekerheid kan zeggen dat de Macbook Pro 17" door het design gewoon geen optie is voor veel bedrijven. Waar veel andere 17/18 inch notebooks dat wel zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 7 januari 2009 14:02]

@Kykez Als je scherm/keyboard/moederbord etc het begeeft heb je hetzelfde probleem - kun je die ook niet gemakkelijk vervangen, so what's your point? En als je accu stukgaat kun je nog altijd op netstroom werken...Als andere onderdelen stuk gaan niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 7 januari 2009 09:30]

Als m'n mobo kapot gaat verwijder ik mijn HDD en koop ik een andere notebook.
Maar dat kan ook niet, want de klep om geheugen/HDD te bereiken bestaat helaas ook niet meer!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 7 januari 2009 13:52]

Het is een afweging he. Of een dikkere/zwaardere laptop met vervangbare batterij, of een dunnere/lichtere zonder (zelf) vervangbare batterij. Het lijkt me dat je van die formfactor ALTIJD plezier hebt. Het nadeel dat een batterijwissel kan opleveren weegt daar mijns inziens niet tegenop. Zeker omdat hij (als het klopt) 1000 cycles meegaat en dat dus waarschijnlijk pa na 4-5 jaar is.
Anoniem: 243511
@Sluuz7 januari 2009 16:42
Oja want het ding is zo licht? gewoon 3 kilo, net als een gemiddelde Sony AW serie. En die zijn dan nog 18.4 inch FullHD ipv 17 inch met een boel betere specs en bijvoorbeeld 3G connectiviteit.

En dat alles met verwijderbare batterij en voor minder geld. En mits je geld teveel hebt, kun je bij SonyStyle een batterij kopen, net zo groot als de standaard batterij en die gaat wel 9 uur mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee