'Ook 17"-Macbook Pro krijgt 'unibody''

Het 17"-model van de Macbook Pro zou, in navolging van de reguliere Macbooks en de kleinere Pro-versie met een 15"-beeldscherm, een zogenoemde 'unibody'-behuizing krijgen. De unibody wordt uit één blok aluminium vervaardigd.

Het grootste model Macbook Pro is een van de weinige laptops van Apple die nog in een behuizing gevat was die niet uit een enkel blok aluminium gefreesd werd. De website 9 to 5 Mac weet te melden dat daar echter verandering in zou komen: de 17" Macbook Pro zou een unibody krijgen. De notebook is, naast het beeldscherm met een diagonaal van 17", onder meer voorzien van een op 2,5GHz of 2,6GHz geklokte Core 2 Duo-processor en 4GB geheugen. Met de overstap naar een aluminium unibody zou Apple de vormgeving van de laptops gelijktrekken.

Volgens 9 to 5 Mac zou de vernieuwde 17" Macbook Pro echter een verandering in zijn ontwerp krijgen die de overige Macbooks missen: een plattere accu. De vernieuwde accu zou de laptop langer van prik kunnen voorzien dan de huidige accu's, maar de medaille heeft een keerzijde: de accu zou niet langer vervangbaar zijn. Apple zou de accu in de behuizing onderbrengen, waardoor een eventuele nieuwe accu niet door de eindgebruiker geplaatst zou kunnen worden. Het is niet bekend of Apple een serviceplan heeft om de accu aan het eind van zijn levensduur te wisselen.

Macbook Pro

Door Willem de Moor

Redacteur

04-01-2009 • 13:43

146 Linkedin

Reacties (146)

146
122
26
13
1
3
Wijzig sortering
Is het ook niet zo dat er vanuit de EU wetgeving onderweg is, of misschien al in werking is, die voorschrijft dat consumenten de accu van electronische apparaten (zoals laptops en mp3 spelers) zelf zou moeten kunnen vervangen?
Ik meen me te herinneren zoiets gelezen te hebben ooit......

Verder zou ik het ook een groot nadeel vinden als ik de accu van mijn laptop niet zelf zou kunnen verwisselen, maar ja, ik snap Apple wel vaker niet als het aankomt op het ontwerpen van producten.

PS dat laatste is NIET bedoeld om een hele discussie te starten over het ontwerp/design van apple producten!

Edit: paar links gevonden over die Europese regelgeving:
http://webwereld.nl/artic...nieuw-ontwerp-iphone.html
http://www.computertotaal...-mogelijk-loskoppelen.htm

[Reactie gewijzigd door treris op 4 januari 2009 13:57]

Neen, het gaat erover dat de accu verwijderbaar moet zijn, dit is niet hetzelfde als vervangbaar. Bedoeling is dat de consument de batterij kan verwijderen en sorteren zodat deze niet bij het huisvuil terechtkomt wanneer het apparaat word weggesmeten.
het gaat erover dat de accu verwijderbaar moet zijn, dit is niet hetzelfde als vervangbaar.
Wat is het verschil? Lijkt me raar dat je een batterij als consument wel zou kunnen verwijderen maar niet kunnen vervangen. Ook lijkt het me raar dat ze de batterij-duur met 60% kunnen verlengen door hem niet-vervangbaar te maken.
Het idee van de EU richtlijn is om in heel de EU te zorgen dat accu's gerecycled kunnen worden. In een paar EU landen waaronder Nederland is dit al mooi geregeld maar in de meesten nog totaal niet. Het is nu zo dat de fabrikant het zo mogelijk moet maken dat de accu eruit gehaald kan worden om gerecycled te worden. De richtlijn laat het vrij om dit door de gebruiker of door een professional te laten doen. Dat laatste is van groot belang omdat het bij lange na niet altijd wenselijk is dat gebruikers accu's gaan vervangen. Hiermee kun je bijv. de waterdichtheid verliezen maar ook ergere dingen wanneer het verwijderen van de accu gevaarlijk kan zijn.
Waarom is dat raar? Je hoeft geen batterijvak te maken die ruimte inneemt, geen stevige buitenkant voor de accu omdat deze door mensen wordt mishandeld. Dit scheelt volume die dan kan worden gebruikt voor accu. Tevens kun je de accu in een vorm maken die precies de gaatjes opvult in de laptop en hiermee niet een netjes te verpakken blokje.
Dit samen kan best wel 60% meer inhoud opleveren...
De vernieuwde accu zou de laptop langer van prik kunnen voorzien dan de huidige accu's, maar het mes snijdt aan twee kanten: de accu zou niet langer vervangbaar zijn.
Toen ik dat las moest ik meteen aan het volgende artikel denken:

Lithium-ion battery beater to debut in 'major' laptop release

Echt een Apple move om in het high-end model een nieuwe (accu) technologie te gebruiken.

De voordelen van zilver-zink batterijen in vergelijking met Li-ion:

1) 30-40% hogere energie dichtheid
2) aanzienlijk langere levensduur.
3) veiliger.
4) beter voor het milieu.

m.n. punten 1 en 2 kunnen de doorslag geven om te kiezen voor niet verwisselbare accu.

Meer info: Zpower

[Reactie gewijzigd door Carbon op 4 januari 2009 14:57]

Anoniem: 157093
@Carbon4 januari 2009 15:05
Left-field battery developer ZPower has signed up a "major notebook computer" manufacturer, which will release a laptop fitted with its silver-zinc power packs next year.

Unsurprisingly, perhaps, ZPower isn't saying who it is.
Als ik dat zo lees, moet dat inderdaad wel om Apple gaan. Ben benieuwd.
En punten 3 en 4 die passen geheel in de trend van Apples milieu policy :)
Die niet vervangbare accu was ook al een nadeel van de iPhone waardoor GreenPeace ze niet meer lief vondt meen ik. Ook vrij vervelend als de accu verslijt waardoor je hem nu niet meer kan vervangen kan, ik vraag me af wat dit inhoud, dat je de accu los moet schroeven of dat zelfs dit niet meer mogelijk is doordat bijv.: er helemaal geen klep zit bij de accu aangezien de MacBook uit 1 blok bestaat.
Er wordt niet gezegd dat de accu niet meer vevangbaar is, de accu is alleen niet(lastig) voor de eindgebruiker te vervangen. Vind het iig heel slecht, zoals al door meerdere mensen vermeld een vervangbare accu is een MUST voor een laptop, een netstroomaansluiting is helaas op of langs de weg lang niet altijd aanwezig. Er lopen technici etc bij mij op het werk met wel 2 of 3 reserve accu's in de tas omdat ze regelmatig de hele dag metingen oid in het veld moeten doen waarbij de laptop aardig wat vermogen trekt met gebruik van wifi en gps. Het is verdomd lastig als je rond 11:00 alweer terug moet omdat je lappie leeg is. Bij HP (waarschijnlijk ook wel bij anderen) leveren ze zelfs speciale laadstations voor dergelijke gevallen.

Helaas is dit iets wat Apple wel eens vaker laat zien in hun producten, fashion over function... een apparaat hoort te alle tijde eerst functioneel te zijn en daarna moet er pas aan de looks gedacht worden. Heel stoer en luxe zo'n alu behuizing, maar ik heb er toch liever eentje van degelijk kunststof als mij dit de mogelijkheid geeft om dingen te vervangen, al was het alleen maar de accu.
Sorry hoor, maar wie gaat er nu met een 17-inch MacBook Pro de hele dag rondslepen? Bij de 13-inch MacBook en de 15-inch MacBook Pro kan je de batterij prima verwisselen, batterijen kan je aanschaffen bij Apple... Ik bedoel, waarom zou je de hele dag met een 17-inch notebook rondlopen (waarvan het scherm ook nog eens meer stroom verbruikt) wanneer dat ook prima kan met de even snelle 15-inch versie.

Daarbij is dit maar een gerucht, het is nog niet bevestigd door Apple... :Z

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 4 januari 2009 14:38]

waarom zou je de hele dag met een 17-inch notebook rondlopen (waarvan het scherm ook nog eens meer stroom verbruikt) wanneer dat ook prima kan met de even snelle 15-inch versie.
Omdat je misschien het grote scherm + resolutie nodig heb?

Waarom zou je anders een 17" kopen... niet omdat hij sneller is
Ik ben benieuwd waar je dat grote scherm+hoge resolutie voor nodig hebt als je de hele dag door moet komen zonder stopcontact...

Zal wel aan mij liggen hoor, maar ik vind het zeer onlogisch om met een 17-inch notebook te slepen als je de gehele dag zonder stopcontact moet doen.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 4 januari 2009 16:51]

Ik heb zelf meestal genoeg met een acculading, en anders zijn er voor mij voldoende stopcontacten om mijn laptop op te laden, dus ik ben geen expert bij dit probleem, maar zou het geen mogelijkheid zijn om dan zo'n mobiel laadstation te maken zoals die van hp? dat je zeg maar geen gewone reserve accu hebt, maar een reserve accu die met een kabel op de laptop aan te sluiten is.
Apple zet de 17" MacBook Pro dan ook in de markt als een vervanging van je werkstation die je mee kunt nemen mocht je dat willen. Als je alle andere verhalen over de 17" MBP leest op de site van Apple komt er ook sterk naar voren dat ze het ding ook alleen maar zien als een werkstation met een ingebouwde UPS (dat is op diverse plekken zelfs letterlijk zo vermeldt). Ze zetten het dus duidelijk niet in de markt als een apparaat die je van hot naar her sleept. Voor die dingen hebben ze meer de MacBook en in het bijzonder de MacBook Air in hun assortiment zitten. Om die reden vervalt dus ook meteen je hele relaas over portabiliteit van het ding: het is er niet voor bedoeld/gemaakt en Apple meldt dat ook duidelijk. Je hebt dus een compleet verkeerde verwachting en kijk op het product, waarschijnlijk omdat je niet goed weet wat het is en ook niet hebt doorgenomen hoe het ding in de markt gezet wordt. Iets wat je helaas wel vaker ziet bij bepaalde producten.
Anoniem: 157093
@MicGlou4 januari 2009 14:54
Alleen zou dit niet te maken hebben met 'fashion' maar met een langere accuduur. Wel functioneel dus.
Je accuduur mag nog zo lang zijn als je wilt, je zal hem ooit eens moeten vervangen als je lang geen netstroom hebt. Dat zou dus, als het gerucht waar is, niet meer kunnen.

Het heeft dus alles met fashion te maken en niets met functioneel.
De accu's van de nieuwe MacBooks zijn zelf te vervangen.
http://manuals.info.apple...nch_Aluminum_Late2008.pdf
pagina 36
Een accu kost afhankelijk van de capaciteit en het merk tussen de 85 en 140 euro. Het zou me niets verwonderen als Apple een accu die na 3 jaar kapot is, graag voor je vervangt voor 295 euro ofzo.

Een notebook met een vaste accu is IMHO een aanfluiting. Wat zou ik moeten beginnen als ik (zoals Umbrah hierboven) 2 accu's wens te hebben zodat ik langer zonder stopcontact kan werken?
Ik meen gelezen te hebben dat een accu replacement bij de MacBook Air toch wel erg goedkoop is met een prijs die onder de 100 euro ligt. Buiten dat gaat het hier om een werkstation die je kunt verslepen welke als Apple wordt verwoord als zijnde een werkstation met ingebouwde UPS. Jouw beoogde gebruik en dat van Umbrah is dus totaal iets anders dan waar deze 17" MBP voor bedoeld is. Alsof je met een fiets de 120 kmh op een snelweg wil halen. Voor waar deze machine bedoeld is, is dus een ingebouwde accu ook prima. Als je een ultramobiel apparaat wil hebben kom je op de kleinere MacBook en MacBook Air uit. Als je je argument over de ingebouwde accu richt op de Air dan zou hij wel gegrond zijn, ik vind het nu wel heel erg mierenneukerig en jankerig gedoe.

EDIT: even opgezocht wat de prijzen zijn die ze vragen voor vervanging van accu's in de iPhones in de UK, hier in Nederland wordt je naar T-Mobile verwezen voor de gehele garantie afwikkeling (wat vrij logisch is gezien de wet). Hier overigens het artikel op de Apple UK site: http://www.apple.com/uk/support/iphone/service/battery/
Voor de MacBook Air heb ik het ook kunnen vinden en daar varieert de prijs nogal: http://www.apple.com/nl/support/macbookair/service/battery/ Voor 139 euro (incl. BTW) heb je een nieuwe accu in je MacBook Air zitten waar je ook nog eens een jaar garantie op hebt zitten. Lijkt mij dat je (mocht dit gerucht waar zijn) de vervanging van de accu in de 17" MBP qua prijs in die regio zal zitten.

[Reactie gewijzigd door ppl op 4 januari 2009 20:09]

Ala iphone denk ik.
Ik snap alleen niet waarom een niet-vervangbare accu ten goede komt bij de capaciteit. Het ziet er misschien mooier uit, maar de onderkant zie je toch niet.
Zelf ben ik er helemaal geen voorstander van, zelf al tweemaal problemen gehad met een accu (macbook pro en dell m1330) en een accu in 2 jaar tot zijn einde gebruikt. Ik moet er niet aan denken mijn laptop een maand kwijt te zijn voor iets lulligs als het vervangen van de accu.

[Reactie gewijzigd door poepkop op 4 januari 2009 13:59]

Ik denk dat dat te maken heeft met de behuizing waar je normaal je accu in stopt. Je hebt bij een normale laptop een gat van plastic zitten, waar de accu in valt. En om de accu zelf zit ook nog een plastic behuizing. Dat gat kan maar een bepaalde grote hebben, want veel er onder kan je niet plaatsen. Maar als je een accu hebt, die een stuk platter is, misschien past deze dan ook wel een stuk onder de dvd speler ( ik noem maar wat ). Je hebt gewoon meer ruimte om je accu te plaatsen, dus misschien wel een grotere.
Anoniem: 226348
@poepkop4 januari 2009 15:30
Misschien wordt er naast de gewoonlijke vervangbare batterij een extra niet-vervangbare batterij in de nieuwe MacBook Pro gestopt. Dit lijkt me heel wat logischer van Apple.
De EU was al aan het spreken over richtlijnen om batterijen verplicht wisselbaar te maken op Telefoons & MP3 spelers naar aanleiding van de problemen met de batterijen van de iPod en iPhone en nu gaan ze rustig verder met de MacBook te voorzien van een vaste batterij?

Is Apple dan gewoon blind en doof voor alle vorm van kritiek of worden ze nog arroganter dan MS?
Voor zover ik weet moet minimaal servicepersoneel in staat zijn om de batterij te verwijderen... In dat geval zal het niet zo'n groot probleem zijn mbt. de wet, de batterij is bij Apple producten altijd verwijderbaar door servicepersoneel.
Apple vindt dat het voldoet aan de Nederlandse wetgeving, omdat in een uitleg van de Europese richtlijn staat dat óf eindgebruikers, óf professionals in staat moeten zijn batterijen uit apparaten te verwijderen.
Bron: nieuws: Apple: iPhone en iPod voldoen aan milieuwetgeving

Met andere woorden, niets aan de hand dus. Ook de iPhone en de iPod voldoen aan de gestelde eisen.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 4 januari 2009 14:06]

Volgens http://www.vrom.nl/pagina.html?id=37312 : "De EU-regeling stelt eisen aan de stoffen in de batterijen, de wijze van inzameling en informatie op de batterijen. Onderdeel van die regeling is dat producenten alleen artikelen op de markt mogen brengen waaruit de batterij eenvoudig is te verwijderen. Denk hierbij aan gadgets als telefoons, elektrische tandenborstels, MP3-spelers en i-Pods."
Het is met het noemen van i-pods bij de voorbeelden duidelijk dat ze Apple in de gaten houden; zeker omdat dit bedrijf pas afgelopen jaar wat groener is geworden: http://www.greenpeace.org/apple/nl/

In het door Frietsaus gelinkte artikel staat dat producenten hun weerwoord mogen hebben, voordat officiële stappen genomen gaan worden. Er staat niet dat dit waarheid is.

Op de vrom-pagina is ook een pdf te vinden, waar de precieze regeling is na te lezen. Als je zoekt op 'verwijder', vindt je een uitleg van artikel 14:
"Met artikel 14 van de regeling is in de Reea een voorschrift opgenomen op grond waarvan het verplicht is dat batterijen en accu’s eenvoudig uit het apparaat verwijderbaar zijn. Ook moet de gebruiksaanwijzing bij apparatuur die ingebouwde batterijen of accu’s bevat, vermelden hoe die batterijen of accu’s daaruit kunnen worden verwijderd."

Het grootste deel van deze regeling gaat over kosteloos inzamelen van oude batterijen; dat zullen ze ook wel doen. Echter als ze de tekst heel letterlijk nemen, kunnen wel kosten voor het inzetten van een nieuwe batterij worden gerekend.
Dat wat Frietsaus post is min of meer de officiële lezing van het VROM. Er ontstond wat commotie rond de iPhone waarna er om opheldering is gevraagd. Het VROM heeft hierop aangegeven dat de iPhone voldoet aan deze EU richtlijn en de Nederlandse wet omdat de accu door kundig personeel te vervangen is en Apple kan aangeven dat een door de gebruiker verwijderbare accu niet gewenst is wegens data-integriteit. Daarnaast is er in de richtlijn wel een clausule opgenomen dat er bij bepaalde apparaten de eis vervalt omdat de fabrikant goed kan onderbouwen waarom het niet wenselijk is (de genoemde data-integriteit is er eentje van). Dan moet je denken aan apparatuur waarbij een levensgevaar kan ontstaan als de accu eruit te halen is zoals bij medische apparatuur, apparatuur voor gebruik onder water of dat soort zaken.

Het VROM heeft overigens aangegeven dat dit echter altijd al zo in de regeling heeft gestaan en dat mensen het verkeerd interpreteren (zoals jij nu ook doet). Het gaat erom dat een accu makkelijk te verwijderen is wanneer dit nodig is. De eis is niet dat dit door de gebruiker in kwestie dient te gebeuren!! Een heel erg wezenlijk en belangrijk verschil met jouw interpretatie. Wat er in de EU richtlijn staat is dat als men op de verpakking zet dat je contact moet opnemen met de fabrikant om de accu te verwisselen dit ook voldoende is. Je mag er ook exact opzetten hoe je zelf als gebruiker het ding verwisselt. Beide dingen mogen.

Als je verder kijkt naar de geest der wet wordt het je ook duidelijk waarom jouw interpretatie onjuist is. Het idee achter deze EU richtlijn is dat men een stok wil steken achter de huidige gang van zaken mbt accu's. Ze worden namelijk meestal niet gerecycled en gewoon met product en al weggegooid. De richtlijn is bedoeld om te zorgen dat fabrikanten het mogelijk maken om de accu's te verwijderen zodat deze makkelijk gerecycled kan worden. Het is dus niet bedoeld zoals jij het interpreteert: zorgen dat gebruikers makkelijk de accu van hun apparatuur kunnen verwisselen. Je moet je bedenken dat de EU bestaat uit een groot aantal landen. In een aantal van die landen zijn dingen als het recyclen van bepaalde zaken goed geregeld. Nederland is zo'n land waarbij het recyclen van accu's al geregeld is. Het is echter ook zo dat in de rest van de EU dit niet zo geregeld is. Door deze EU richtlijn in te stellen is er nu een eenduidige regeling voor heel de EU waar alle EU landen aan dienen te voldoen zodat nu overal het recyclen van accu's mogelijk is. Dat is dus de volgende gedachte achter die richtlijn. Overigens zijn de EU landen verplicht om de EU richtlijnen in hun wetgeving over te nemen. Als Nederland dat niet goed doet valt er het e.e.a. dus op Europees niveau af te dwingen.

Overigens is al meerdere malen bewezen dat het onderzoek van Greenpeace omtrent het groen zijn van bedrijven nogal grote gaten vertoond. Ze baseren zich bijvoorbeeld puur op theorie: dus wat er op papier staat. Als je geen document hebt waarin bepaalde dingen regelt ben je dus af en volgens Greenpeace niet groen. Dat je in de praktijk al totaal geen gebruik meer maakt van zware metalen en alleen maar milieuvriendelijke materialen gebruikt is om het even, daar wordt totaal niet naar gekeken. Greenpeace neemt de overheid volgens mij veel te veel als voorbeeld, dat onderzoek is pure bureaucratie.

[Reactie gewijzigd door ppl op 4 januari 2009 20:01]

Dan moet dat Servicepersoneel dat ook nog willen of mogen. Mijn buurvrouw werd recent de Alkmaarse Apple Store weer uitgestuurd met haar 1e generatie iPod. De batterij kon NIET vervangen worden. Wel kon ze 10% korting krijgen op een nieuwe iPod bij INLEVERING van de oude! Te zot voor woorden, en het gevolg is dat ik me wel 2x bedenk alvorens iets van Apple te kopen.
Wat jouw buurvrouw had moeten doen is het volgende:

http://www.apple.com/nl/batteries/replacements.html

Contact opnemen met Apple zelf dus. APR's hebben nog wel eens de neiging om bepaalde zaken te weigeren.

Overigens bestaan er in Nederland geen Apple Stores (behalve de Online Apple Store dan). Zogenaamde Apple Premium Resellers horen dan ook niet bij Apple Benelux.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 4 januari 2009 23:35]

De richtlijn spreekt van een verwijderbare accu, niet van een verwisselbare.
De EU was al aan het spreken over richtlijnen om batterijen verplicht wisselbaar te maken
Dat is niet juist!

Er is wel een EU richtlijn die (eenvoudig) verwijderbare accu's (tbv recycling) voorschrijft!
Nee hoor de accu's van de nieuwe MacBooks zijn zelf te vervangen.
http://manuals.info.apple...nch_Aluminum_Late2008.pdf
Kijk verder op pagina 36
Die richtlijn eist niet verwisselbaar, maar verwijderbaar.
Dat is een groot verschil.
Philips heeft bij een elektrische tandenborstel in de gebruiksaanwijzing beschreven dat je de elektrische tandenborstel 24 uur in de vriezer moet leggen en dan met een tang een stuk moet afbreken van de behuizing om de accu te verwijderen.
Lijkt mij dat hij dan niet meer echt waterdicht en werkzaam is...
Als Apple een service aanbiedt voor het inzetten van een nieuwe accu, voldoen ze dus overduidelijk aan de eis dat de accu verwijderbaar is...
Anoniem: 157093
@MicGlou4 januari 2009 14:56
Dat klopt, maar onthoud dat 'eigenwijs' een vereiste is om als bedrijf innovatief te kunnen zijn...
Apple is één van de beste bedrijven ter wereld, in zake :

-(Ruimte voor) innovatie
-visie op lange termijn
-implementatie
-marketingbeleid
-algemene bedrijfsstructuur
-multidisciplinair karakter

Maar zo doen soms erg hard aan klantenbinding, die interne accu is er één voorbeeld van net zoals Ipod en itunes. Welke weg je ook inslaat, altijd kom je apple weer tegen omdat de integratie (zowel accu als samenwerking software en hardware) zo ontworpen is dat je niet anders kan. Willen of niet willen.

Soms zouden ze iets opener moeten zijn, zich niet alleen manen op de wereld. Het is tijd voor serieuze samenwerkingen met andere bedrijven, tijd om hun gesloten karakter wat te doen openbloeien en zich meer focussen in open standaarden.

Dit is alleen maar goed voor de consument. Goed voor de mens. En als Apple het niet wil, moet het volk daar voor ijveren! monopolies zijn hoe dan ook slecht en moeten ontbonden worden.

De opensource-cultuur is zelfs goed voor vrede op aarde.
Verwisselbare accu's is juist bij laptop's een MUST vind ik, ik gebruik mijn laptop bijvoorbeeld op school, en in de trein en bus terug wil ik er ook graag op werken. Dat is in totaal zo'n 9 uur, en dat is een zuinige schatting zonder WiFi. Ik heb eigenlijk altijd wel een 2e (hoge capaciteits) accu mee voor m'n Inspiron 1525, ik zal niet weten wat ik zonder moet, want veel stopcontacten heeft het NHL nou ook weer niet. De paar die er zijn worden meestal bezet gehouden door de drommels die een laptop hebben gekocht die desktop CPU's en GPU's hebben en constant door hun torrents tijdens college open hebben.
Ik haal altijd de batterij uit mn laptop als ik langere tijd op netstroom werk, want ik heb geen zin in het feit dat mn batterij steeds word bijgeladen, dat is niet goed voor de levensduur van de batterij, en ik zou het een ontzettend domme zet van apple vinden, zowieso een smerige actie aangezien je dan naar apple moet om voor 300 euro een nieuwe batterij te laten plaatsen, als het niet duurder is.

edit:
als reactie op al het onderstaande:

Ik heb het niet over de batterij voor langere tijd opslaan, maar ik heb het over het loskoppelen van de batterij op het moment dat deze nog redelijk vol zit en ik een tijd op netstroom zit te werken, om daarna de batterij er weer in te doen en te gebruiken tot deze nog ongeveer 20% vol zit, dit is het beste moment om deze weer op te laden, de batterij opslaan gaat het beste als deze ongeveer 50% vol zit, en je m voor langere tijd op de plank wilt leggen, maar in dit geval gaat het gewoon om een paar uurtjes, en dan is het niet handig als de batterij niet uit je laptop gehaald kan worden, dan word hij dus altijd opgeladen, dat is slecht voor een batterij, iedere batterij, want het verkort de levensduur.

[Reactie gewijzigd door HKS-Skyline op 5 januari 2009 01:00]

Bij een MacBook of een MacBook Pro wordt het door Apple afgeraden de batterij uit het notebook te halen.

Zie ook:
http://support.apple.com/kb/HT2332

Overigens heeft het verwijderen van je batterij niet zo veel zin hoor, er zitten beveiligingen in die telkens bijladen voorkomt (laten zakken tot ~95% en dan pas weer laden) en je kan je batterij beter wel gebruiken dan niet. Een niet/weinig gebruikte batterij wordt gewoon zwak na een tijd...

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 4 januari 2009 15:26]

Apple kan het wel afraden om de accu te verwijderen, maar het is een gegeven feit dat een Li-ion accu defect gaat als hij continu wordt volgehouden of leeg wordt gelaten.

De batterij gaat het langst mee als hij gewoon wordt gebruikt (vol-leeg-vol enz), en halfvol wordt bewaard. Een volle of lege accu die niet wordt gebruikt verslechtert erg snel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion
Kan je misschien duidelijker aanwijzen waar staat dat de batterij het langst meegaat als hij vol-leeg-vol-leeg wordt gebruikt? Ik kan dat niet direct vinden? Ik zie wel
Lithium-ion batteries should be charged early and often.
en
Lithium-ion batteries should not be frequently fully discharged and recharged ("deep-cycled")
Het is een gegeven feit dat een Li-Ion accu inderdaad niet vol of leeggehouden moet worden. Maar het klopt wel degelijk dat het het beste is voor de accu om gebruikt te worden. De accu dient dan ook gewoon opgeladen en ontladen te worden volgens normaal gebruik.

Ik geef Katsunami dan ook gelijk in zijn stelling, in tegenstelling tot Kees en Thav881. Ben het alleen niet eens met het feit dat hij claimt dat de cellen dan het langst meegaan. Één Li-Ion cell heeft meende ik 500-700 volledige cycles als levensduur.

Ook dat stukje over halfvol bewaren klopt inderdaad, een Li-Ion accu kan je -wanneer langdurig niet gebruikt- het beste 40 tot 50% vol bewaren.
Na het lezen van je reactie had ik iets van "mooi, kun je de broek optrekken".. In tegenstelling tot Kees, Thav881 en Katsunami ontbreekt er bij jou de gehele onderbouwing waarom je dan het beste de hele accu gewoon kunt gebruiken. Zou je je post misschien met een link zoals de 3 genoemde mensen dat ook doen kunnen onderbouwen zodat het duidelijk wordt waarom wat jij zegt beter is dan wat zij zeggen. Gezien de links die al geplaatst zijn zul je een aardig goede onderbouwing moeten hebben om het tegendeel te bewijzen. Wat versta je bijvoorbeeld onder "normaal gebruik", bedoel je daarmee dat je gewoon het ding moet gebruiken en vooral niet na moet denken bij het opladen van de accu e.d.?

Zie in dit geval ook: http://www.apple.com/batteries/

[Reactie gewijzigd door ppl op 4 januari 2009 20:11]

Mijn onderbouwing zwerft ergens rond in me browser history, dus daarvoor mijn excuses. Maar kijk op het internet rond, overal vind je hetzelfde! Uiteraard vind de ene dat de cijfers wat anders ligen als het andere, maar dat verandert niets aan mijn stelling. "Normaal gebruik" Betekend, zoals je schijnbaar niet weet, het normaal op en ontladen van de accu en de notebook in dit geval gewoon gebruiken voor waar deze bedoeld is. Kom nu niet aanzetten met het totaal ontladen en constan opladen van de accu, want dat is nou inmiddels toch wel al duidelijk voor je mag ik hopen.

Je opmerking over mijn broek vond ik overigens ook totaal nergens op slaan. Als je graag wil bekvechten nodig ik je uit in me spambox pmbox, want dat heeft dus totaal geen nut om dat hier te doen.
Thav881 was me net voor, maar Katsunami heeft het idd niet juist.

een quote van Battery University:

If possible, do not discharge lithium-based batteries too deeply. Instead, recharge more often. Allow a nickel-cadmium battery to fully discharge once every 30 cycles or so. This also applies to nickel-metal-hydride but to a lesser extent. Exact data as to how often a nickel-based battery should be discharged is not available. Neither do we know low long a lithium-ion will last under different depth-of-discharge regimes. Manufacturers typically specify lithium-ion at an 80% depth-of-discharge.
De Nederlands Wikipedia bevat andere/aanvullende info.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion

Zie het kopje Levensduur. Ik ga er overigens van uit dat Wikipedia correct is. Het klopt dat de accu snel en vaak gebruikt moet worden om lang mee te gaan. Het is dus NIET de bedoeling om deze geheel vol of leeg te bewaren, of hem constant volgeladen te houden.
Je merkt zelf al op dat de Engelse en Nederlandse Wikipedia andere informatie hebben; hoe kan je dan vanuit gaan dat "Wikipedia correct is?" Zie ook je latere opmerking dat je het zelf niet kan verifieren.
"De batterij gaat het langst mee als hij gewoon wordt gebruikt (vol-leeg-vol enz), en halfvol wordt bewaard. Een volle of lege accu die niet wordt gebruikt verslechtert erg snel."

Wat jij schrijft geldt voor NiCad accu's.
Als je het fijne wil weten lees dit dan maar eens door.
http://batteryuniversity.com/

[Reactie gewijzigd door Thav881 op 4 januari 2009 17:33]

Wat ik schrijf, staat op de Nederlandse wikipedia. Omdat ik het niet zelf kan verifiëren (ik ben geen natuurkundige), ga ik ervan uit dat die informatie correct is.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion
Anoniem: 236438
@Katsunami6 januari 2009 02:44
Wikipedia is over het algemeen wel betrouwbaar, maar omdat je niet kan nagaan wie het geschreven heeft (kan net zo goed iemand zijn die wat uit zijn nek zit te lullen) kan je er niet van uitgaan dat de informatie daar correct is. :) (mod maar weg, is zo offtopic als het maar kan :P)
Veel laptops, waaronder macbook (pros), worden minder snel als je de accu er uit haalt. Dit komt omdat de adapter niet krachtig genoeg is om de laptop van voldoende stroom te voorzien om op 100% te draaien. De accu springt dan bij. Ik geloof dat je zonder accu 80% haalt.

http://www.tomshardware.c...tery-benchmarks,6643.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34951 op 4 januari 2009 15:34]

De bron heeft het alleen over Macbooks, niet andere laptops!
Dit lijkt me nogal onzin ook, De gemiddelde adapter kan echt wel het max vermogen leveren, anders kan je niet echt lekker werken. Ik zie mijn accu echt nooit onder de 100% als de adapter erin zit (Dell Studio).
Dat is dan wel ontzettend stom van Apple dat ze een adapter meeleveren die de laptop niet kan aansturen. Zeker als je bedenkt wat je betaalt voor zo'n ding mag je als consument wel een deugdelijke adapter verwachten of zit ik nou te zeuren? Dus als je continu benchmarks gaat draaien met de adapter en de accu erin, trek je de accu leeg en valt je laptop vervolgens terug naar 80%? Dat is toch idioot?
Waar haal je vandaan dat je je batterij leegtrekt als je benchmarks draait? Ik kan je vertellen dat het niet vaak voorkomt dat de batterij wordt aangesproken, ik heb het één keer zien gebeuren op mijn MacBook. Ik was toen World of Warcraft aan het spelen en in de 3 uur tijd dat ik het speelde was het batterijniveau gezakt naar 97%. Daarbij kan je hem helemaal niet leegtrekken want je zit immers aan het stroom... dus zodra het niveau 95% bereikt begint hij weer op te laden... :Z

Overigens wel eens gezien hoe compact Apple adapters zijn? Apple heeft duidelijk voor een iets zwakkere adapter gekozen met dit (wat helemaal geen groot probleem is zoals te zien is aan mijn post) als gevolg.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 4 januari 2009 22:02]

Dan loop je naar het AVC om even een haspeltje op te halen ;)
Of je loopt eventjes naar de lokale (op jouw verdieping dus) verlengsnoerenboer. Tenminste, zo doe ik dat op de 4e bij de Elektro afdeling. Of ik trek er gewoon een desktop uit en jat gelijk het beeldscherm erbij.
De accu's van de nieuwe MacBooks zijn zelf te vervangen.
http://manuals.info.apple...nch_Aluminum_Late2008.pdf
pagina 36
De huidige MBP accu's gaan 5 uur mee, als de niet-verwisselbaarheid dat verhoogt naar 8 uur dan kan ik er wel mee leven :)
Toen mijn MBP nieuw was, kon het ding ook 5 uur mee (december 2006) maar het was vorige week nog maar 1,5 uur. Toen de SMC maar eens gereset en zowaar, ik zit nu weer op 2,5 uur. Bij lange na niet de 5 uur van destijds maar dat hoeft voor mij ook niet. Het aantal oplaadcycles is dan ook al ruim boven de 300 - ben dus al dik tevreden dat het ding nog zo goed werkt. Maar er zal vast een nieuwe batterij in gaan komen binnen niet al te lange tijd. Da's voor het eerst dat ik bij een laptop een batterij moet vervangen, gewoonlijk verving ik na 2 jaar mijn hele laptop maar ik zie daar het nut totaal niet van in (MBP Core Duo 2.2 met 2 GB - werkt al die tijd vrijwel perfect en is gewoon echt snel - ok, ok, heb onlangs met een 8-core van Apple mogen spelen. Dat is gewoon eng).
Ik heb een 17" MBP an september 2006, en met een cyclecount van 326 begin ik nu toch echt een probleem te krijgen, bij 50% discharge valt de boel gewoon uit. Geen waarschuwing of standby, gewoon plof, uit. Erg naar.
Ik krijg van apple gelukkig (voor niets) een nieuwe accu omdat het blijkbaar een bekend probleem was, maar evengoed lijkt het me toch niet fijn als ze de hele laptop uitelkaar moeten gaan halen bij dat nieuwe model als er een accu moet worden vervangen, daar dat lijkt me toch het onderdeel is wat het vaakst moet worden vervangen.
5 uur? Ik heb vorige maand een nieuwe batterij gekocht voor mijn MBP 15", maar er komt echt niet meer dan 3 uur uit en dat is met scherm gedimd en alles uit wat uit kan.

Marketingpraat moet je niet geloven.
Dan moet je je SMC resetten. Mijn accu ging van 2,5 uren gebruik terug naar 4 uren werkplezier. Je powermanagement in de SMC raakt soms een beejte van slag.
Het is niet zo heel vreemd om het stukje electronica dat de conditie (achteruitgaande capaciteit) van een accu bijhoudt te resetten als je er een accu met een andere capaciteit (een nieuwe dus) insteekt.
Ja SMC resetten helpt vaak wel met vage problemen maar in dit geval lijkt een accu calibratie me een betere oplossing. De chip die bijhoudt hoeveel capaciteit er in de accu zit, zit namelijk in de accu zelf. Die chip kan je niet zomaar resetten, het is wat anders dan de SMC die onder andere de fans bestuurt.

Apple adviseert in dat geval hem te calibreren door met een volgeladen accu net zo lang te werken tot de laptop helemaal uitschakelt en hem dan weer op te laden. Bron. Dit moet je trouwens niet te vaak doen want helemaal leeg trekken is niet zo goed voor de levensduur van Li-Ion accu's.

Je kan ook het programma Coconutbattery gebruiken om te zien hoeveel capaciteit hij herkent en hoe oud de accu is. Als die zelfs na een calibratie veel minder is dan van een nieuwe accu dan is die accu misschien gewoon niet goed meer.
Das leuk voor je maar feit blijft wel dat er bij diverse fabrikanten dit als oplossing in hun knowledgebase staat (zoals in dit geval bij Apple dus zo is, incl. uitleg hoe je dat moet doen) en dat de praktijk veelal uitwijst dat na het resetten/rebooten/etc. veelal de problemen zijn opgelost. In de Apple knowledgebase staat een artikel vermeldt die uitlegt hoe je dingen als SMC en PRAM moet resetten incl. een stukje uitleg wat die 2 dingen nou eigenlijk precies regelen en waarom je ze zou willen resetten. In datzelfde artikel staat een uitleg dat het resetten van SMC/PRAM eigenlijk niets meer is dan je klok op tijd zetten of je banden uitlijnen. In de loop der tijd kunnen er kleine afwijkingen ontstaan waardoor dingen niet meer kloppen en je dus vage problemen kunt krijgen. Alles weer netjes op de rails zetten verhelpt dat. Betekent dat je dit dan continu moet doen? Nee, alleen als je problemen hebt en dat is iets wat niet zo gek veel voorkomt als het goed is. Als dat wel het geval is kun je beter naar een permanentere oplossing kijken, oftewel laptop voor reparatie insturen.

Buiten dat moet je niet van leken gaan verwachten dat ze dezelfde kennis hebben als de expert die ze inschakelen. Men schakelt juist de expert in omdat hun kennis niet voldoende is om het probleem op te lossen. Jij stelt nu dat iedereen maar chirurg moet zijn en zelf z'n blinde darm ontsteking er maar uit moet kunnen halen. Dat wel allemaal net als ene Werner von Braun een V2 raket in elkaar weten te schroeven en ga zo maar door. Je verwacht het onmogelijke. Iemand met weinig kennis is makkelijker aan te praten om de stekker eruit te trekken en er weer in te doen dan allerlei ingewikkelde dingen uit te voeren. Dat simpele is dan veelal de tijdelijke oplossing waarna een techneut de ingewikkelde stappen kan uitvoeren om tot een permanente oplossing te komen. Waarom die werkwijze? Omdat je daarmee weer aan de slag kunt en je niet hoeft te lopen ergeren dat iets niet werkt. Dat werkt erg prettig bij deadlines en drukte.

Nogmaals: dit soort dingen zijn ofwel de oplossing voor het probleem ofwel een tijdelijke oplossing totdat iemand met kennis van zaken het probleem definitief de wereld uit kan helpen.
En juist het rebooten is iets wat bij de gemiddelde digibeet juist de problemen oplost... rara waarom is dat dan?

Dat staat overigens los van het stukje techniek dat hierachter zit wat een "kunstmatige" indicatie is van restcapaciteit en aangestuurd wordt door de laadcycli. Dit gaat op een gegeven moment, zeker bij veel tussentijds laden, uit sync lopen met elkaar en geeft een vertekent beeld. De electronica luistert echter niet naar de accu zelf maar naar de electronica die erachter hangt en de zogenaamde inhoud aangeeft.

Het advies klopt wel degelijk. Nee... herstel: heeft wel degelijk geklopt. Dit was altijd een issue met vele laptops met previous-gen accu's. Vele tools en bios opties zijn ontwikkeld om de twee weer in sync te krijgen met elkaar. Trust me... compaq deed die ontwikkelingen echt niet voor niets..........
rebooten lost het probleem niet op, het laat de zichtbare symptomen verdwijnen. Nu is dat vaak voor de consument hetzelfde, maar intussen blijft het probleem bestaan. ;)

De SMC in de MacBook regelt het o.a. powermanagement. Zo nu en dan kan er best wat corrupt raken in de data waar de SMC mee speelt. Door de SMC te resetten wordt deze data gewist en wordt de SMC opnieuw geinitialiseert. Dat is toch even iets anders dan een reboot doen van een corrupt systeem ;)
Onzin. Power Cycling, zoals het heet, is een heel normaal iets om een vastgelopen apparaat weer aan de gang te krijgen.

Als je technische software schrijft (zoals ik, drivers en spul voor microcontrollers) dan kun je wel eens een foutje maken waardoor je hele bak of controller hangt en niks meer doet. Wat zou ik dan volgens jou moeten doen behalve het ding opnieuw opstarten... eeuwig wachten of het vanzelf weer ooit gaat werken?
Tuurlijk is die reset nodig, anders kan je niet verder.

De vraag is dan of je daarna niets eraan doet 'want op dit moment doet hij het weer', of dat je daarna gaat uitzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren en een volgend incident voorkomt.

Ik neem aan dat je als softwarebakker vervolgens je foutje probeert te herstellen.
Anoniem: 80487
@Vyo4 januari 2009 15:50
Jij doet kennelijk niet veel in de ICT...
Ik ben systeembeheerder bij een middelgroot bedrijf, en 9 van de 10 "vage kwaaltjes" los je op door gewoon even te rebooten.
Je kan wel willen uitzoeken waarom iets gebeurt, maar dat lukt je lang niet altijd, en het is een productie omgeving dus langdradige oplossingen zijn sowieso niet wenselijk.

Ik heb nu eigenlijk meer de indruk van jou dat jij niet weet waar je het over hebt. En dan vooral hoe het er aan toe gaat in de grote mensen wereld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 4 januari 2009 15:54]

Dat zegt niets, ik zit hier ook veels te vaak en heb de balle verstand van electronica ;)
Anoniem: 177275
@Gerco4 januari 2009 14:51
Marketingpraat moet je niet geloven.

Inderdaad. Ik kijk ook liever naar de feiten. Maar mijn persoonlijke ervaring is inderdaad een uur of 4. Als WiFi en Bluetooth uit staan en ik m'n scherm een beetje dim, dan ga ik makkelijk over de 5 uur heen. Uiteraard hangt dat af van de gebruikte applicaties.

Hoe dan ook, ik wil zelf mijn accu kunnen verwisselen. Als dat niet kan met de nieuwe MBP's, dan wordt de kans wel klein dat ik er een wil hebben.
Gelul door iemand die niet weet dat er inmiddels diverse revisies zijn van de MacBook Pro moet je al helemaal niet geloven, ook al heeft diegene zelf zo'n ding. Er spelen namelijk diverse factoren een rol als het op accuduur aankomt. Ik had een MacBook met een Core Duo proc erin. Inmiddels is die proc al aardig door ontwikkeld waardoor het ding ook weer een stukje zuiniger, efficiënter, etc. is geworden. Dat heeft tot gevolg dat mijn early MBP met een Core 2 Duo Penryn proc erin al snel 4 tot soms 4,5 uur eruit weet te persen. Dat is 1 tot anderhalf uur meer dan wat de MacBook ooit heeft gedaan (die bleef steken op 3 uur). Als je je dan bedenkt dat er in de MBP een videokaart zit die veel meer slurpt dan die in de MacBook is het al helemaal frappant. De accu is niet zo gek veel groter qua capaciteit. Een collega met een Core Duo MacBook Pro ervaart ook een vrij korte accuduur van onder de 3 uur maar dat is bekend van dat eerste model.

Moraal van het verhaal: in de tijd dat de MacBook (Pro) met Core Duo uitkwam en de early 2008 MacBook Pro werd gelanceerd is er nogal wat gebeurd op gebied van accuduur. Met name de processoren zijn een stuk zuiniger en koeler geworden. Technische vooruitgang noem je zoiets ook wel ;)
Dat jouw MacBook Pro maar 3 uur doet kan duiden op het feit dat je nog een oud model hebt of op het feit dat het ding een mankement vertoond (SMC resetten en accu opnieuw calibreren kan het oplossen). Het kan er echter ook op wijzen dat jij niet correct met je accu omgaat en bijv. dat ding continu volledig leeg laat lopen om het dan weer volledig op te laden. Daarmee krijg je een li-ion accu vrij rap stuk. Wat jouw MBP doet aan accuduur is niet bepaald representatief voor de rest van de MBP's. Wees dan zo vriendelijk en verstandig om dan ook niet te doen alsof dat wel zo is.

Wil overigens niet zeggen dat je geen ongelijk hebt wat betreft marketingpraat. Marketingpraat is altijd iets wat je met een korrel zout moet nemen maar dat leek mij een nogal logisch gegeven eerlijk gezegd.
Je kan niet zomaar aannemen dat iemand hierover liegt. Je hebt niet de exact zelfde instellingen gebruikt en er kan nogal wat verschillen, dus kan je daar geen uitspraak over doen. Je kan je on-board video of je aparte videokaart gebruiken, programma's op de achtergrond hebben draaien (little snitch e.d.), je schermhelderheid kan verschillen of een andere processor kloksnelheid.
Met mijn MBP 15" (unibody, 2,4GHz, 2GB ram) haal ik met on-board video, geen WiFi en BT, lage schermhelderheid en gewoon PDF reader en MS Word open ongeveer 6,5 uur accuduur. En dit heb ik ook echt uitgezeten, dus niet alleen de schatting die wordt aangegeven.
Misschien kan het verschillen per MBP, maar het is, eerlijk waar, écht mogelijk om meer dan 6 uur met 1 volle acculading te doen.

Als je met de nieuwe accu nog langer zou kunnen doen, dan betekent dit waarschijnlijk ook dat als de accuduur achteruit gaat, dat het nog acceptabel blijft en je dus minder snel je accu hoeft te vervangen. Als je om de 3 jaar je accu moet laten vervangen, maar je kan er wel bijzonder lang mee werken, dan lijkt mij dat een goede oplossing.
Wel jammer dat het waarschijnlijk minder aardig is voor het milieu als je geen makkelijk verwijderbare accu hebt. Vind ik zelf een groot nadeel..

[Reactie gewijzigd door Thennis op 4 januari 2009 15:12]

Hier geloof ik nu eens niets van. Ik heb uit mijn MBP nooit meer dan vier uur kunnen krijgen. Als je mss je beeldscherm volledig dimt, wifi uitzet, en gerustlaat is dit mogelijk. Maar dan kun je 'm net zo goed uitzetten.

Mijn batterij gaat nu nog 2,5 uur mee en is een jaar en 4 maanden oud en heeft 312 cycli. Als ze onder het uur gaat schaf ik me een nieuwe aan, deze zijn toch niet zo duur en gemakkelijk te koop (overal op stock bij switch...)
Misschien dat je dan eens onder je steen vandaan moet komen en eens moet gaan kijken wat men in anderhalf jaar tijd een technische ontwikkeling heeft gehad. Je vergeet hier even het allerbelangrijkste gegeven: de wereld van de IT staat nooit stil en gaat ontzettend snel voorbij. Misschien nu iets langzamer dan 10 jaar geleden maar het is nog altijd gigantisch snel. In die anderhalf jaar tijd is er flink gesleuteld aan cpu's zodat ze sneller, zuiniger en koeler zijn. In een laptop betekent dat al snel een winst in accuduur. Ook op gebied van de zogenaamde laptop harde schijven is er zo'n soort ontwikkeling. Tegenwoordig zitten er in de laptops ook LED verlichte schermen die een stuk energiezuiniger zijn dan de versies met de CCFL. Weer een besparing op je accuduur.

Naast het hele verhaal wat Anuskriebel verteld heb je dus ook domweg de technologische vooruitgang die bepaalde zaken efficiënter en zuiniger maken. Al die dingen tezamen zorgen er uiteindelijk voor dat nieuwere modellen een hogere accuduur hebben. Vergelijk het maar eens met een Powerbook G4 van jaartje of 4 geleden, daar is de accuduur ook wat minder.

Overigens doet mijn early 2008 MBP ook iets van 4 tot 4,5 uur op de accu als ik bt, wifi aan heb staan en een beetje zit te internetten. Dingen als schermverlichting en toetsenbordverlichting staan dan wel zo ongeveer op de helft. Als ik wat meer van het ding verg dan kan dit al snel dalen tot 1,5~2 uur. Mijn oude Pentium M laptop die inmiddels ook al iets van 3 jaar oud is deed iets van 2 tot hooguit 3 uur op de accu en dan ook alleen wanneer ik flink wat aan powermanagement deed (cpu op 600 MHz forceren o.a.) terwijl ik dat op de MBP niet doe. Technologische vooruitgang is wat het verschil maakt in deze.

Kijk overigens even in de Apple knowledgebase, daar staat een artikel waar Apple duidelijk vermeldt wat zij nog als een goede accu zien, er is zelfs een aparte battery page. Je moet bij een x aantal charge cycles op een bepaald health percentage zitten. Ik geloof dat je bij 300 cycli op 80% health mag zitten. Als dat anders is kun je voor gratis vervanging van de accu in aanmerking komen.

[Reactie gewijzigd door ppl op 4 januari 2009 20:11]

De MBP met unibody waar anuskriebel het over heeft is toch een compleet andere dan de MBP van 1,5 jaar oud? Die hardware is imho niet te vergelijken dus is het ook niet mogelijk om op basis daarvan elkaar te vertellen dat je leugens verteld. Buiten dat zit er ook nog een verschil tussen 15" en 17". De MBP met unibody moet wel een 15" zijn terweil jij misschien wel een 17" hebt?
Mijne is ruim 1.5 jaar oud, 291 cycli en heeft nog 100% health, die van jou blijkbaar niet.
Omdat mijn ervaring is anders is betekend het dat ik gelijk hebt en jouw situatie niet zou kunnen?
Dit zag er aan te komen.
Zou deze macbook door de platte accu dan zelf ook platter gaan worden? Anders zie ik het nut ervan niet echt in, de behuizing van de macbook pro 17" is zowiezo toch al groter dan den andere macbooks, waarom wordt deze dan voorzien van de paltte accu en niet de 15" en de macbook...
Toch vond ik de uitneembare accu een stuk handiger, na 2 jaar intensief gebruik zal de levensduur van de accu toch sterk gaan afnemen vrees ik. Dan kan het handig zijn als je die kan gaan vervangen.
Beetje hetzelfde verhaal als de MacBook Air, als je de batterij wil vervangen buiten de garantie ga je naar een Apple servicepunt, je schaft de batterij aan en vervolgens wordt deze voor je ingebouwd.

MacBook Air Out-of-Warranty Battery Replacement Program Frequently Asked Questions

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 4 januari 2009 14:11]

platter kan niet echt tenzij ze ethernet droppen, en bij de MBP zie ik ze dat niet meteen doen.
De levensduur van een lithium-ion accu bedraagt 3 tot 5 jaar. Na 1 a 2 jaar zul je echter al echt een kleinere capaciteit gaan ervaren. Bij hogere omgevingstemperaturen zal de levensduur typisch nog minder zijn. In elk geval moet je je na een jaar of 3 echt niets meer voorstellen van de capaciteit.

Ik dacht altijd dat Apple bezitters de hogere prijs deels rechtvaardigden door de langere levensduur van de hardware. Dat wordt dan in het geval van de 17" Macbook Pro een droevig verhaal.

Imo moet bij Apple wederom functionaliteit wijken voor de 'looks', maar toegegeven: die uit een blok gefreesde Macbooks zien er inderdaad apegeil uit en voelen zeer robuust aan.
Het is niet bekend of Apple een serviceplan heeft om de accu aan het eind van zijn levensduur te wisselen.
Dat lijkt me toch wel noodzakelijk want je gaat zo'n duur ding toch niet weggooien als de accu versleten is. Jammer dat Apple niet kiest voor een gangbare batterij maar dit blijft afschermen.
De accu is het onderdeel van de laptop wat hard slijt, en die voor een eindgebruiker onvervangbaar maken?? Wat een arrogantie.
Dat, en hoe je het ook wendt of keert, bij een dergelijk formaat laptop en zeker als je meer doet dan word in de laagste kloksnelheid is hij toch na zo'n 3 uur meestal wel op. Het is vaak leuk om een 2e of zelfs 3e accu mee te sjouwen. Iets wat ik persoonlijk al een paar jaar doe bij m'n laptop(s).

Misschien dat ze met iets komen van externe accu's, hoewel dat ook niet echt netjes is.
Handig dat ze nieuwe modellen uitbrengen terwijl de huidige problemen met de nieuwe MacBooks nog niet zijn opgelost. Dit gaat dat niet om de unibody maar om de nieuwe hardware die samen met de unibody wordt geïntroduceerd.

http://discussions.apple....threadID=1767221&tstart=0
Sterker nog, de huidige problemen zijn officieel door Apple nog niet eens erkend (complete radiostilte), en worden door nVidia ontkend. Voor mij een reden om voorlopig af te zien van een MB(P).
Is het wel een probleem? Als ik die thread zo doorkijk dan lijkt het slechts een minor glitch te zijn, treed bij sommigen (niet iedereen) soms op bij zwaar gamen.
Zwart scherm en blijven hangen als de GPU intensief wordt gebruikt = Minor glitch? :+

Ook leuk als je 3d Modeler bent. Het blijft een PRO model, dat MOET werken, feilloos, zeker voor zulke prijzen! (en de zogezegde uber-alles-apple-kwaliteit :X )

edit... Meen je dat nu echt? Als je weer aan de slag gaat en het gebeurt en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw dan accepteer je dat? Wie kan het wat schelen, zo zijn er zovele! (kreuners :+ )

[Reactie gewijzigd door 108886 op 5 januari 2009 03:32]

Zwart scherm en blijven hangen als de GPU intensief wordt gebruikt = Minor glitch?
Ja serieus. De verschijningsratio en het eigenlijke verschijnsel (zwart scherm) zijn te zwak om het een probleem te noemen. 1 reboot en alles doet het weer.
Geloof me, dit probleem komt vrij frequent voor (lees bv GoT er maar eens op na).
Bovendien valt dit NIET op te lossen mbv een reboot, het enige wat het bij mij persoonlijk heeft kunnen oplossen is een volledige vervanging van mijn logic board (nadat ik 1.5 maand tevergeefs op een software update heb gewacht).
Anoniem: 128823
@shytah4 januari 2009 14:57
Klopt niet, die problemen zijn al opgelost. Sinds ca week 49 zijn er geen problemen meer door gebruik andere logic board. Gebruikers die toch problemen hebben met een oudere versie krijgen van Apple een gratis repair van logic board.
Sorry, maar waar haal je dit vandaan? Als dit echt de oplossing zou zijn, zou Apple hier toch wel meer duidelijkheid over verschaffen? (reactie is bedoeld voor multimediacar)

@mashell: Het is natuurlijk ook zo dat veel mensen het probleem niet eens tegenkomen omdat ze de 9600M gt niet eens gebruiken, of er niet mee gamen.

[Reactie gewijzigd door shytah op 4 januari 2009 15:44]

Sorry, maar waar haal je dit vandaan? Als dit echt de oplossing zou zijn, zou Apple hier toch wel meer duidelijkheid over verschaffen?
Vandaar dat ik eerder zei "officieel (...) niet". Ik vind dit ook een vrij impliciete (en niet-officiële) "oplossing". Daarbij mag je bij een verkooppunt de batchversie niet inzien zodat je dus niet weet of je 'een goede' krijgt. Een extragratis reparatie van je net aangekochte aanwinst (minstens een paar dagen kwijt) is nu niet echt klantvriendelijk. En dat allemaal om de verkoop van een defect product onder het tapijt te vegen. Want wie het niet merkt, zal niets met het waarsch. defecte product doen, totdat men er op eens achterkomt nadat men een spelletje opstart met de 9600M.
Precies Arosf daarom is het geen probleem maar een glitch.
Euh nee? Het is een probleem, een zelfs een ernstig.
Eender welke 3D rendering legt een MBP met dit probleem volledig lam door oververhitting. Toch iets wat niet zou mogen voor die zogenaamde "laptop van het jaar"?
Ik begrijp niet waarom je dit probleem als een "minor glitch" probeert af te wimpelen? Heb je het zelf al gehad toevallig? Echt niet leuk hoor voor zo'n dure laptop ...
nogmaals dit zijn geruchten. je kunt wel met wetgeving "smijten" maar zolang apple nog niets bevestigd heeft lijkt me het allemaal speculeren

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee