Apple roept 1,8 miljoen notebookaccu's terug - update

Dell lijkt niet de enige fabrikant te zijn met notebooks die batterijproblemen veroorzaken. Apple heeft namelijk bekendgemaakt dat 1,8 miljoen batterijen zullen worden omgewisseld. De accu's die Apple omruilt zijn geleverd in de vorige generatie laptops van het bedrijf, namelijk de iBook G4 en de PowerBook G4. Net als de Dell-accu's die worden omgeruild, zijn ook de accu's van Apple gefabriceerd door Sony.

De batterijen worden omgeruild omdat Apple in totaal negen meldingen heeft gekregen van batterijen die oververhit raakten. Twee van deze oververhittingsgevallen resulteerden in lichte verwondingen bij gebruikers. De batterijen zijn geleverd in combinatie met de 12" iBook G4, de 12" PowerBook G4 en de 15" PowerBook G4 tussen oktober 2003 en augustus 2006. Van de 1,8 miljoen batterijen die Apple omwisselt zijn er 1,1 miljoen in de VS geleverd en ongeveer 700.000 buiten de VS. Het bedrijf adviseert om de batterijen helemaal niet meer te gebruiken en eventueel de adapter te gebruiken om te werken op de laptop totdat de vervangende batterij arriveert. AppleInsider meldt in gerelateerd nieuws dat Apple ook accu's van MacBook Pro-systemen heeft omgeruild. Het bedrijf heeft aan deze actie echter weinig ruchtbaarheid gegeven.

Apple accu 1 Apple accu 2

Update (23.15): Ondertussen heeft Apple de terugroepactie ook bevestigd. Echter, accu's voor de 12" iBook G4 met de serienummers 6C510 tot 6C518 en 6C523 tot 6C626 staan niet op de website van Apple vermeld, maar wel op de website van de U.S. Consumer Product Safety Commission. We zullen zo spoedig mogelijk proberen meer duidelijkheid in deze situatie proberen te schetsen.

Update 2 (25-08 / 11.55): Na contact opgenomen te hebben met Apple Nederland blijkt dat de reeks te vervangen batterijen die Apple op de eigen website vermeldt de juiste is. Voor de 12" iBook G4 gaat het dus om de serienummers 6C519 tot en met 6C552 van het batterijmodelnummer A1061.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

24-08-2006 • 21:45

86 Linkedin

Bron: CPSC

Lees meer

MacBooks van Core 2 Duo voorzien Nieuws van 8 november 2006
Ook Fujitsu roept Sony-accu's terug Nieuws van 4 oktober 2006
Sony gaat ook zelf batterijen terughalen Nieuws van 29 september 2006
Gebruik Dell beperkt door Qantas Airways Nieuws van 28 augustus 2006

Reacties (86)

Wijzig sortering
Zitten we qua accu capaciteit tegenwoordig op zo'n kritiek punt dat ze sneller instabiel kunnen worden en dus te warm kunnen worden?
Voor mijn gevoel heeft vrijwel elke fabrikant er tegenwoordig last van en roep massaal accu's terug.


Maar goed, voordeel van deze terugroep actie is dat voor een groot deel van de accu's de levensduur al voor een groot deel verbruikt was en binnen nu en een jaar dus toch al aan vervanging toe waren. Door deze omruilactie kunnen de eigenaren dat een jaar of 2 - 3 uitstellen :)
De meeste accu's van tegenwoordig (de Li-ion accu's) zijn namelijk na zo'n 3 jaar na productie niet meer te gebruiken.
Anoniem: 90138
@TD-er24 augustus 2006 22:07
Li-Ion batterijen hebben altijd problemen gehad met mogelijke oververhitting en brand, het komt niet vaak voor maar bij bepaalde modellen en onder bepaalde omstandigheden dus wel iets vaker.

Als je goed met Li-Ion omgaat hebben ze weinig last van het "geheugen"-effect, altijd helemaal ontladen en weer opladen. Ze zijn ook weer te trainen als ze hun capaciteit verloren hebben. Het is jammer dat er slecht om mee wordt gegaan en de zwaar vervuilende batterijen vaak snel bij de vuilnis belanden (en niet chemisch afval). :'(
altijd helemaal ontladen
Ook niet helemaal waar vrees ik:
A stand-alone Li-Ion cell must never be discharged below a certain voltage to avoid an irreversible damage. Therefore all systems involving Li-Ion batteries are equipped with a circuit that shuts down the system when the battery is discharged below the predefined threshold. It should thus be impossible to "deep discharge" the battery in a properly designed system during normal use. This is also one of the reasons Li-Ion cells are never sold as such to consumers, but only as finished batteries designed to fit a particular system.
bron: klik hier

Wat betreft het geheugen effect denk ik dat je de NiCD (en NiMH) accu's bedoelt. Li-ion hebben geen last van geheugeneffecten!
Het aantal laadcycli is bij Lithium Ion beperkt, maar als ie niet 'helemaal' leeg is en je laad 'm weer op, stijgt het aantal theoretische laadcycli. Dus niet te bezorgd maken om geheugen effect en regelmatig (da's wat anders dan 'altijd' of als 'elke mogelijkheid die je hebt...') aan de lader hangen.
(Mijn conclusie na lezen tientallen artikelen op internet en naar eigen inzicht schiften van onzin en waarheid).

Geef mij die oude notebook accu's maar, kan ik eindelijk mijn JVC-DV camera accu repareren die het maar liefst 10 bandjes volgehouden heeft(+/- 15 keer opladen). Gelukkig heeft de bij een indier op de Canarische eilanden gekochte halve-prijs-dubbele-capaciteit-knock-off een veel malen betere kwaliteit...
Nee hoor, maar het is gewoon zo dat bijna alle laptops de accu's van Sony gebruiken, dus vanzodra Sony de accu's verklooit, is het logisch dat bijna alle merken laptops hier last van hebben.
Bijna alle laptops gebruik maken van Sony batterijen?

Sanyo
Samsung

Dit zijn al twee voorbeelden, en er zijn er zeker weten meer (al kom ik er even niet op)...

Sony heeft ongeveer (mijn schatting) slechts 40% van de batterijenmarkt in handen.
Het bedrijf heeft aan deze actie echter weinig ruchtbaarheid gegeven.
Huh? Het stond op alle Apple news-sites!

http://www.google.com/sea...xchange&ie=UTF-8&oe=UTF-8

en op de homepage van de Apple site!

Voor de volledigheid, de officiële link:

http://www.apple.com/supp...kpro/batteryexchange/faq/
Je zou eigenlijk op tweakers de mogelijkheid moet hebben om als lezer nieuws aan te kunnen dragen. Zodat als jij iets al ergens anders het hebt gezien je het direct aan t.net kunt doorgeven....
offtopic:
Is deze post een grap? Dat is er al eeuwen: Nieuws insturen
Het staat zelfs op tweakers! :+
Wat zouden ze nou doen met al die "gevaarlijke accu's"? Terugsturen naar China (waar ze dan vast gewoon gebruikt worden)?
volgens mij moeten de ogen naar Sony worden gericht en niet naar Dell en Apple.
Het is wel opvallend dat er in beide gevallen wel heel expliciet geschreven wordt dat Sony de leverancier is van de batterijen.

Morgen maar eens op de plank kijken wat we aan versleten batterijen hebben liggen die omgeruild mogen worden :D
Wat was er gebeurd als Dell geen terugroep-actie had ondernomen? Zou Apple dan ook niet gehandeld hebben? Ben eigenlijk wel benieuwd naar zoiets.
Dell lijkt niet de enige fabrikant te zijn met notebooks die batterijproblemen veroorzaken.
Is het niet de batterij die notebook-problemen veroorzaakt, ipv omgekeerd?
waarschijnlijk moet veroorzaken vervangen worden door hebben, voor zover ik weet veroorzaken de batterijproblemen geen algemenere notebookproblemen, ze kunnen alleen ontbranden maar dat zou ik toch eerder een batterij dan een notebookprobleem noemen.
Ja, maar de notebook veroorzaakt het probleem niet. Het is gewoon een slechte battery die je notebook doet ontbranden...En dat noem ik dan wel een notebookprobleem.
van een crashende hdd krijgt de gebruiker echter geen brandwonden en/of erger en het image van Apple wordt minder aangetast.
Wat een ophef om niets. 9 van de 1,800,000 notebooks die in een periode van 5 jaar een probleem gegeven hebben. Dat is slechts 0.0005%...

Vergeleken met het aantal HDD's (5%-10%) dat in zo'n periode kapot gaat is dit echt absoluut verwaarloosbaar :+
maar er is natuurlijk wel een verschil tussen kapot gaan en je hele huis inclusief jezelf, vriendin, huisdieren, foto's in de hens zitten + alle allende die je na een brand hebt (helaas kan ik het weten)
Bij mij ligt ie er even uit (typ dit dus acculoos :) )
Daarbij komt natuurlijk dat je tegen een harddisk crash je kunt wapenen door 'gewoon' goede backups te maken, tegen een spontaan ontbrandende batterij is het iets lastiger maatregelen te nemen :D
*bedrijf X ontwikkelt sproeier systeem voor ontbrandbare laptops*

*Organisatie Y's safetyguide: vergeet nooit bij het lappen een brandblusser binnen berijk te houden.

*bedrijf Z ontwikkelt handige laptop tas met brandblusser compartiment*
Zoals al eerder is gemeld (hier op tweakers of op /., weet ik niet meer), gaat het voornamelijk om het imago van het bedrijf. Als Dell of Apple bij zulke kleine percentages al alle accu's gaat vervangen dan krijgen ze het imago van een bedrijf dat erg veilige producten levert en op de lange termijn levert ze dat alleen maar geld op.

Een voordeel is hier natuurlijk wel dat de echte kostenpost bij Sony terecht komt, dus veel geld kost het ze ook niet.
De kosten van de accu's zullen idd bij sony komen te liggen. Zelf zullen ze waarschijnlijk de verzendkosten voor hun rekening mogen nemen!
Een HD die stuk loopt richt geen fysieke schade aan. Maar zodra bekend wordt dat iemand zijn zaakje eraf gefikt is tijdens het op schoot werken met een Dell laptop denkt iemand wel 2 keer na voordat hij een Dell aanschaft.

Vervangen dus voordat er echt iets gebeurt.
Je vergelijkt appels met peren.

Je neemt alle uitval van HD's en je vergelijkt dat met een specifieke uitval van een accu.

Die 9 zijn alleen de oververhitte accu's, dus zonder alle op andere wijze defecte accu's.

Dan krijg je ineens een heel andere vergelijking.

Bovendien ontploffen of ontbranden die HD's niet.
Geen appels met peren...

Je vergelijkt Apples met dell ;)
Ja, die cijfers zijn leuk.

Maar.... als je hdd kapot gaat, is dat gewoon rot. Als je accu ontploft over oververhit raakt, en je daar lichaamlijk letsel aan over houdt (brandwonden en zo), is dat wel even iets anders.

Edit: sneller typen en vaker refreshen... zucht :(
Ik heb een accu in deze serie, blijkt nu. Ik hoop dat ik ook gewoon even langs de Apple Store (zo'n echte) mag. Weet iemand dat?
Helaas kan dat niet.

Apple wil waarschijnlijk kosten sparen door de Service Providers er tussenuit te halen (want iedere swap kost dan ook arbeidsloon voor de technicus)?

Misschien ook nuttig om te weten, de batterijen passen ook in de iBook G3, dus het is ook mogelijk dat iemand een vervangende batterij gekocht heeft recent, en dus ook een vervangbare batterij in zijn bezit heeft.

Uit de instructies voor Service Providers:

"Note: Customers may not exchange their batteries at an Apple Retail store or from an Apple service provider. "

en

"Customers must complete the battery exchange process via Apple's Battery Exchange Program for iBook G4 and PowerBook G4 web page on the Apple website. "
Ik heb er ook eentje volgens mij. Ik ga morgen gewoon eerst even naar mijn oorspronkelijke dealer bellen (die zit hier een eindje vandaan) met de vraag of ik gewoon de lokale apple store kan binnenstappen met dit probleem.

Het zou mij vreemd lijken moest dat niet mogelijk zijn.

Verder heb ik in het afgelopen jaar niets speciaals gemerkt. Hij kan inderdaad best wel warm worden, maar dat geldt voor alle laptops als je er een tijd intensief op werkt. Maar écht héét? Neen, dat niet.

Enfin, een gratis batterijwissel is sowieso wel een meevaller vind ik zo.
Tegen de tijd dat hij echt heet wordt, of zelfs in de fik vliegt, is hij ook stuk. Zolang hij het gewooon doet merk je er niks aan, de kans dat hij stuk gaat is alleen een stuk groter.
Ik heb idd een accu uit deze serie in mijn PB 15", maar als ik het nummer van de accu invul op de pagina zegt ie dat de serial niet klopt of buiten de range valt. Maar 3K509 valt toch echt in de range van accy model A1078 (3K425 through 3K601). Morgen maar ff Apple support bellen dan; vast een buggy web app...
@4np:
Same here. Accu heeft serial 6C538G0ES9ZD en type A1061, volgens zowel Apple als Tweakers dus in de range van accu's die teruggeroepen worden. Maar mooi dat de aanvraagpagina het serial niet slikt omdat het incorrect is :?
Is toch prima dat ze ze allemaal terug roepen en vervangen, beter safe then sorry.

Heeft Microsoft ook gedaan met voedingskabels voor de xbox. Daar waren ook een aantal meldingen van een defect, en werden eigenaren van bepaalde versie nummers van de xbox ook gevraagd even een formuliertje in te vullen waarna een nieuwe kabel werd opgestuurd.
Is toch prima dat ze ze allemaal terug roepen en vervangen, beter safe then sorry.
Volgens mij bedoel je "better safe than Sony" ;)
Als "better safe than sorry" op zou gaan, zouden de accu's beter zijn getest VOOR de massaproductie was begonnen. In dit geval is het meer een kwestie van proberen je merknaam te redden voordat er nog meer ontploffen.

Desalniettemin de goede keuze om deze actie te starten, het is het beste wat je kan doen achteraf gezien.
Slechte vergelijking..... Bij de Xbox was de voeding slecht gebouwd. De vervangende kabel voorkomt dat de zaak in de hens vliegt maar lost het defect niet op. De kans dat je xbox kapot gaat als je een vervangende kabel hebt gekregen is niet verminderd....
Bij het vervangen van deze accus is het hele defect meteen verholpen.
Anoniem: 97797
@Croga24 augustus 2006 22:26
Mischien niet...

Mischien is het goedkoper om de accu's te vervangen dan het een ander component dat mischien het probleem is. Wie weet hé. ze zullen het zeker niet aan je neus hangen..
beter safe then sorry.
Ja dat zou je wel denken. Waarom komen deze dingen dan niet aan het licht bij het testen van de producten? Je mag toch aannemen dat iets getest wordt voordat het in de markt gezet wordt. Betekent dit dan dat 1) de testprocedure niet klopt of 2) er gewoon niet getest wordt?
Mijn Powerbook 12" accu valt er ook onder, morgen eens met de Apple Shop bellen. Opzich is omruilen na bijna een jaar niet erg, eventuele vermindering van batterijcapaciteit maak je weer ongedaan ;-)

Erg veel zorgen maak ik me niet in ieder geval.
Bellen heeft niet zo veel zin, dit soort programma's van Apple kunnen alleen via de Apple website afgehandeld worden. Winkels en service providers kunnen/mogen dit niet afhandelen.

Het enige wat zij als 'service' kunnen doen is voor je het formulier invullen wat op de website staat....
Ga naar https://depot.info.apple.com/batteryexchange/
Vul je serienummers in
Wacht
Neem de nieuwe accu aan van de UPS koerier
Geef hem je oude mee

Ik vind 't he-le-maal niet erg, wacht nog een maandje en vraag dan een nieuwe accu aan. Mijn huidige is op 82% van zijn capaciteit na anderhalf jaar.
Wel, dat betekent verlof nemen om te zitten wachten op die koerier en de transfer te doen.

In het verleden heb ik al willen merken dat koeriers wel goed en correct werk leveren, maar 't is niet iets waar ik op ga zitten wachten.

Neen, ik heb zo al weinig verlof: dan liever via de winkel zodat ik zelf kan kiezen wanneer ik de batterij afhaal.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee