Firmwaredetails wijzen op komst nieuwe iPhone

Uit de meest recente firmware-update voor de iPhone valt af te leiden dat Apple aan een nieuwe iPhone werkt. Over de specificaties van deze nieuwe iPhone is nog niets bekend, maar er gaan geruchten dat het apparaat een multicore-cpu krijgt.

iPhone-logo

Apple gebruikt modelnummers om onderscheid te maken tussen de verschillende hardwaremodellen van de iPhone en de iPod Touch. De originele iPhone heet 'iPhone 1,1' en de iPhone 3G is door Apple 'iPhone 1,2' genoemd. In de nieuwe iPhone-firmware is nu de beschrijving 'iPhone 2,1' opgedoken. Aangezien deze nummers niet zomaar worden veranderd, zo meent Mac Rumors op grond van eerdere ervaringen, staan er waarschijnlijk enkele grote aanpassingen in de hardware van het apparaat op stapel. Mac Rumors wijst erop dat de eerste iPod Touch door Apple 'iPod 1,1' was gedoopt, terwijl een nieuwere editie van deze iPod in de configuratiebestanden als 'iPod 2,1' door het leven gaat. Deze versie van de iPod Touch bevat onder meer een microfoon, volumeknopjes, een speaker en een snellere processor.

Inmiddels is het eerste 'iPhone 2,1'-model in het veld gesignaleerd, zo valt op te maken uit statistieken van PinchMedia die Mac Rumors heeft gepubliceerd. Over welke hardware deze iPhone beschikt is echter onbekend. Wel gaan er reeds geruchten dat deze nieuwe iPhone zou beschikken over een multicore-cpu en mogelijk zelfs over een multicore-gpu. Naar verwachting zal Apple medio 2009 meer duidelijkheid over de nieuwe iPhone geven.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

29-01-2009 • 12:46

83 Linkedin

Reacties (83)

Wijzig sortering
Dat er een nieuwe iPhone komt is zeker Apple zou gek zijn om het niet te doen... dat Apple er al een ontwerp voor heeft is ook wel redelijk zeker Apple zou gek zijn als ze dat nog niet hadden. Dat ze een proef versie hebben liggen in hun lab, lijkt me ook niet een gek idee en dat ze op dit moment al firmware hebben die hier voor geschikt is zou best wel eens kunnen (wat moet je anders met het labmodel doen)

Wat de veranderingen zullen zijn... een multicore processor zou best wel eens kunnen veel sneller maken kun je ze niet zonder de energie honger ook veel hoger te maken, dus meer van het zelfde en maar een gebruiken zo lang er niet meer nodig is geeft je de mogenlijkheid om meer snelheid te bereiken zonder de energie honger dramatisch omhoog te duwen.
Een multi core gpu lijkt me een fabeltje, zo'n klein schermpje met een vrij lage resolutie is makkelijk aan te sturen met een gpu daar heb je er niet twee of meer voor nodig.

Wat ze nog meer zouden kunnen veranderen... helemaal geen knoppen meer alleen maar toutch screen lijkt me een gegeven, tactile feedback lijkt me ook niet een gek iets om te verwachten. Een hogere resolutie of een kleinere versie met de zelfde resolutie lijken me ook best mogenlijk. Anders dan dat wat zou er nog meer nodig kunnen zijn... lte of wimax zullen ze nog niet doen er is geen vraag naar omdat er nog geen netwerken zijn, zeker niet in hun thuis basis dus dat is overbodig. Een nfc chip zal er vas ook wel in gestopt worden, het is klein en simpel en helpt de verkopen in korea en japan, etc. Anders dan dat vermoed ik ook wat meer kleurtjes.
helemaal geen knoppen meer alleen maar toutch screen lijkt me een gegeven
Vind je? Het voordeel van een hardwarematige knop is dat die betrouwbaarder werkt en op de tast is te gebruiken. Veel handiger dan een aanraaktoets. Ik verwacht juist dat de knoppen gewoon exact hetzelfde blijven.
tactile feedback lijkt me ook niet een gek iets om te verwachten.
Wat bedoel je daarmee? Het indrukken van het scherm zoals bij die Palm of bij een Tomtom? Dat voelt veel minder precies dan het harde oppervlak zoals het nu is. Dat zullen ze dus niet doen.
Een hogere resolutie of een kleinere versie met de zelfde resolutie lijken me ook best mogenlijk.
Iets kleiner met dezelfde resolutie kan ik me voorstellen. Een andere resolutie lijkt me niet slim. Er zijn immers duizenden programma's van ontwikkelaars in de App store en die zijn echt niet allemaal schaalbaar in resolutie. Dat zou dus allerlei problemen opleveren. Apple is lekker bezig met de ontwikkeling van het iPhone platform, dat houden ze echt wel op 1 resolutie voorlopig.
Hoe je het ook kan zien:

1 x 200 Mhz of
2 x 100 Mhz waarbij je bij lage cpu / gpu belasting 1 kan uitschakelen waardoor er meer stroom bespaart wordt. Op andere sites had ik juist gelezen dat dit de reden zou zijn voor meerdere core's. (in iedergeval CPU, GPU waren veel twijvels over)

Lees ook het stukje op macrumors waar nogmeer bewijs aangeleverd wordt voor het aankomen van een nieuwe iphone versie:

http://www.macrumors.com/...del-revealed-in-firmware/
http://www.macrumors.com/...iphone-with-firmware-3-0/

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 29 januari 2009 13:28]

Ik verwacht wel dat er een nieuwe iPhone komt, mogelijk weer rond juni, maar het zou ook kunnen dat ze er iets langer mee wachten.
Dat hangt misschien ook een beetje van de concurrentie af. Op dit moment heeft Apple nog niet wat te vrezen, de doelgroep van de iPhone is gewoon een andere dan die van de andere touchphones.

Kwa hardware zie ik de volgende mogelijkheden:

Hardware evolutie:


-Ik zou het kunnen waarderen wanneer de nieuwe iPhone een video functie krijgt, filmpjes @ 9-12 fps via een jailbreak is gewoon niet bruikbaar.
-Ook zou het leuk zijn als je @ 120 fps kunt schieten, iets wat de creatieve mogelijkheden vergroot en dus wel bij het imago van Apple past.
-Daarnaast een betere camera, qua megapixels kan het me niet zo heeel veel uitmaken, maar vooral de lichtgevoeligheid mag van mij verbeteren.
Flitsen doe ik liever niet, foto's zijn in het donker veel mooier als je een erg hoge iso waarde kunt gebruiken. Maak voor de grap eens een foto @ iso 80 met een sluitertijd van een paar seconden.
Door de iso waarde filnk omhoog te schroeven kan de sluitertijd weer korter voor dezelfde lichtintensiteit, waardoor dit bruikbaar zal worden, ook voor bewegende omgevingen.
Ik denk dat dit soort foto features wel bij de iPhone past. Op dit moment is de iPhone ook de populairste camera phone op Flickr, ondanks de 2 MP camera.
Dat kan Apple goed als marketing verhaaltje gebruiken: the most populair camera phone just got even better. Ik hoor het ze zo zeggen.
-Daarnaast zou een frontcam mogelijk zijn. Dit doet niet perse af aan het design en kan leuk zijn om te video bellen via bv. iChat.
-Iets meer snelheid is leuk voor de grafische mogelijkheden en breidt de potentie voor de iPhone als gameplatform uit.
-Uiteraard zouden we een nog mooier design kunnen verwachten.
-Een andere mogelijkheid die de iPhone op dit moment heeft, maar niet volledig benut is multi-tasking.
Om dit uitgebreid toe te passen is er meer stabiliteit nodig, een betere cpu en ram zou hier voor kunnen zorgen.
-Een multi-core cpu kan praktisch zijn, maar zal ook zeker zorgen voor de nodige buzz.
-Fysiek toetsenbord, ik vraag me alleen af of dit bij de design filosofie van de iPhone past.
-Fm transmitter/receiver: wel handig als het er standaard inzit, zodat je geen aparte hardware hoeft te gebruiken.

Hardware innovatie:

-Draadloos opladen lijkt mij een leuke om de buzz rond de iPhone te vergroten, daar er nog geen andere telefoon is die dit ondersteunt. Interessant zou het zijn als alle communicatie met andere hardware ook draadloos en snel zou verlopen.
Dan is de stekker en het dock niet langer noodzakelijk i.c.m. de juiste apparatuur.
-Fatsoenlijke input voor games. Niet overal volstaat het touchscreen en de accelerometer.
De potentie is er, kijk maar naar de hoeveelheid games op de iPhone en de groei van de iPhone als alternatief om games voor te ontwikkelen.
-Anti-afdruk/kras coating :) Of iig een coating die ervoor zorgt dat vuil met 1 veeg van het scherm verwijderd kan worden.
Op de een of andere manier is het na een nacht stappen echt drama met het scherm. Het poetsdoekje is dan niet genoeg om alle vette vingers te verwijderen.


Software:

-iChat met mogelijkheid om in de achtergrond te draaien
-Horizontaal toetsenbord in elke app waarin getypt kan worden, piece of cake om te integreren.
-Ondersteuning voor turn-by-turn navigatie, bluetooth, mms, copy paste en andere door de community veelgevraagde features.
Het ontbreken hiervan is, ookal gebruik ik het niet buiten copy paste, vaak een let-down voor mensen. Daarnaast zijn het super simpele punten waarop men de telefoon af kan kraken.
-Gebruik als airdrive, dit kan al via sommige programma's, maar het is totaal niet geïntegreerd met de iPhone software.
-Synchronisatie van allerlei data, bv. notes etc. met je Mac of PC.
-Flash support
-Mogelijkheid om live video uit te zenden, exponent van Twitter waarmee de iPhone met de Hudson River crash in het nieuws kwam. Weer iets om buzz te creëren rond de iPhone.
-Uitgebreidere remote functie, mogelijk modulair kwa opbouw. Hoe simpel is het niet om een IR transmitter in te bouwen en daarmee ook je TV bedienbaar te maken :).
-Uitzenden van eigen beluisterde muziek via WLAN, door het opzetten van een ad-hoc server.

Dat zijn denk ik veranderingen die in de lijn der verwachting liggen. Hopelijk naast het evolutionaire ook wat van het innovatieve :).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 29 januari 2009 15:37]

Ik vermoed eerlijk gezegd dat de flickr gebruikers, juist ook degenen zijn die iPhones gebruiken. En Macs. En ze gebruiken waarschijnlijk ook veel twitter...

Niet dat dat vervelend is, maar wel een beetje het idee wat ik er bij heb.

Uit de lucht gegrepen? Misschien wel, maar zoekopdracht 'screenshot':
http://www.flickr.com/search/?q=screenshot&w=all

Leuk toch? Dat i.c.m. het feit dat de iPhone cam de meest gebruikte phonecam is... Logies! Zegt dus geen reet over de bruikbaarheid van de iphone cam. Sterker nog, het is domweg een feit dat er andere phones zijn met een substantieel betere camera's daarin. Aantoonbaar beter, qua kleurgebruik, resolutie etc etc.
Ok, ik ga ook even flink off-topic.

Ik snap even het punt niet wat je wilt maken.
Doelgroep is doelgroep, dat er ook andere doelgroepen en producten zijn maakt niet uit.
Dat iPhone en Mac gebruikers meer op Flickr zijn te vinden zou me niet verbazen, aangezien de creatievelingen vaker op Macs werken.
Foto's maken is een creatieve bezigheid.
Het maakt dus niet uit als ze met "populair op Flickr" die mensen bereiken, dat zijn dan namelijk ook de mensen die daarin een meerwaarde zien.
Apple heeft gewoon een leuk punt te pakken.
Ik zeg niet dat de camera kwalitatief heel goed is, ik zal de laatste zijn die dat beweert.
Ook snap ik je opmerking niet over de screenshots, ik zie toch werkelijk veel meer screenshots van desktops.

Het is enkel een opvallend feit dat de iPhone zo populair is op de bekendste foto sharing site, ondanks z'n bagger camera.
Het zegt dan misschien niets over de camera van de iPhone, blijkbaar is er wel iets anders waardoor de foto's meer gedeeld worden.
Iets waardoor er een grotere mate van sociale activiteit plaats vind.
Misschien het gebruikersgemak...
Het maakt ook niet uit waardoor het komt, het is gewoon zo. Apple is erg goed in het overdrijven van pluspunten en verdoezelen van minpunten, dus het is een bruikbaar feit voor Apple.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 29 januari 2009 16:38]

Het is uber-simpel om je foto's te delen, dat is 1 reden (wat ieder bedrijf, niet alleen Apple, zal onderstrepen maar waar ze in dit geval ook gelijk in hebben) en de camera van de iPhone is slecht, maar niet vele malen slechter dan ik gewend ben van andere mobieltjes. Als je weet hoe je een goede foto kan maken dan maken mensen vaak geen onderscheid tussen mijn iPhone foto's of die van 5 MP tegenhangers. Alleen in het donker is het echt crap, maar dat is normaal bij de anderen ook zo. Het enige wat de camera zou kunnen verbeteren is een flash en een manier om scherp te stellen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 29 januari 2009 16:45]

@Nemisis2003
Het punt wat ik probeer te maken is vrij simpel. Zoals je zelf al zei: iPhone en Mac gebruikers (lijken) veel meer gebruik te maken van flickr. Jij zegt echter in het bericht waar ik eerder op reageerde "de iPhone is de no1 camphone op flickr, ondanks de 2MP camera". Ik zeg daarentegen dat het geen reet te maken heeft met hoe goed de iPhone is, of hoe gemakkelijk je daarmee foto's kan delen. Het heeft te maken met de gebruikersgroep van flickr. De screenshot zoekopdracht illustreert dat louter; grotendeels OSX shots.

Ofwel; het profiel van het (blijkbaar) overgrote deel van de gebruikers van flickr zorgt ervoor dat de foto's van iPhone afkomen. En dat heeft dus weer weinig met de kwaliteit van het apparaat te maken.
als je nu dan kunt multitasken met dat nieuwe apparaat ruil ik 'm direct in, mij nog steeds een groot mysteria waarom dat niet mogelijk is met de huidige generatie.
zo smart is me smartphone niet in dat opzicht

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 29 januari 2009 12:50]

Daar heeft Apple bewust voor gekozen om de telefoon lekker snel te houden. Tevens miste ik het niet echt op de iPhone gezien programma's onthouden waar je mee bezig bent en zeer snel opstarten/afsluiten.
En er zijn weldegelijk enkele processen die op de achtergrond kunnen draaien bij de iPhone: MP3, telefoon functies, push Mail, alarm, calender, etc.

Als ik het vergelijk met m'n huidige Xperia dan ben ik er qua productiviteit echt niet op vooruit gegaan, ondanks dat de X1 een stuk beter is qua hardware (100MHz meer, 2x zoveel geheugen).


Ontopic: Die dualcore CPU/GPU betwijfel ik tenzeerste. Ik ken nog geen enkele full-dualcore ARM chip (wel waar bijvoorbeeld een snelle ARM9 en langzame 7 gecombineerd worden), en dualcore GPU's zijn er ook nog iet.
De PowerVR SGX543 is dan wel al aangekondigt met ondersteuning voor multi-core, maar deze is volgens mij nog niet beschikbaar. Daarnaast gaan er nog maanden overeen voordat het eerste product op de markt komt nadat het design beschikbaar is gemaakt aan IC fabrikanten (er moet immers een nieuwe CPU ontworpen worden). Maar multi-core is gewoon complete onzin voor telefoons, met meerdere van die dingen is de accu echt zo leeg...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 29 januari 2009 23:22]

Ik denk dat jij iets anders bedoeld....

Apple wil niet dat er een verbinding op de achtergrond open blijft staan, naar bv een netwerk.

Applicaties die dus bv gebruik maken van het internet, mogen niet open blijven staan op de achtergrond, als er met een andere applicatie gewerkt word.

Met uitzondering van Apple standaard apps. zoals bv de mail. Die mag wel altijd connectie maken, ongeacht of er een andere app open staat.

Dit is niet slecht... Want het kan natuurlijk zijn dat een app continu verbinding heeft met een server, en bij sommige providers kan dit aardig in de centen lopen. Apple wil de slechte berichten daar over, van te voren aanpakken, vandaar deze regeling. Niet alteid even makkelijk, wel altijd veilig.
Het is dus gevaarlijk omdat je onbewust op internet kan zitten, maar Apple zelf mag het wel? Ik vind het maar raar verhaal.

Mijn toch aardig oude N95 kan prima tussen processen wisselen en vraagt de gebruiker of een programma het netwerk mag gebruiken. Wat is hier mis mee? Ik snap Apple gebruikers nooit, die vinden beperkingen alleen maar mooi ofzo :?
Dat komt omdat niet iedereen het als een beperking ziet. Immers, wat voor jou een beperking is, is niet voor iedereen een beperking. Buiten chatprogrammatuur heb ik ook nog nooit de noodzaak gehad om per se applicaties op de achtergrond open te houden.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 29 januari 2009 13:22]

Juist bij die N95 vond ik het mateloos irritant dat apps op de achtergrond bleven doordraaien. Af en toe moest je daarom processen afschieten omdat je werkgeheugen vol raakte. Daar heb je geen last van op de iPhone, al heeft dat ding er wel weer last van dat het geheugen gefragmenteerd raakt en daarom zo af en toe opnieuw moet opstarten.
Had er enkel last mee dat je apps niet kon afsluiten zoals op de gewone windows.
De keuze tussen sluiten en minimaliseren ontbrak/ontbreekt.

Dat vind ik al een even onlogische keuze van het niet toe te laten.
Het gevaar is niet dat jij op internet zit, maar dat *de applicatie* op internet zit.

Om een berucht telco-voorbeeld aan te halen, Apple wil niet het risico lopen dat een app een achterdeur via ip openhoudt, zodat een of andere joker verbinding met jouw iPhone via internet legt, en vervolgens via de gsm naar Cuba gaat bellen.

Je kunt gaan discussieren of de schuld dan ligt bij de maker van de malafide app, of bij Apple omdat die het toelaat via de appstore, of bij de eindgebruiker omdat die het geinstalleerd heeft.

Apple heeft de veiligste weg gekozen.

Kan het ze niet kwalijk nemen. Wel vervelend. Ik kan best zonder multitasking leven, maar het is gewoon lastig dat een app hard afgesloten wordt als er iets anders voorrang krijgt, bijvoorbeeld een inkomend gesprek. Gelukkig biedt de SDK methoden om dat af te vangen. Maar het belemmert wel ontwikkeling van bepaalde apps zoals voip-clients of zo.
Anoniem: 160382
@himlims_29 januari 2009 14:23
Backgrounder uit Cydia al eens geprobeerd? Kan je iedere applicatie mee "afsluiten" oftwel actief op de achtergrond laten doordraaien en een nieuwe app opstarten. werkt goed.
Anoniem: 128823
@himlims_29 januari 2009 17:00
De iPhone kan gewoon multitasken; Ik kan browsen, terwijl in de achtergrond muziek speelt en mijn email accounts via push worden gesynchroniseerd. Alleen 3rd party software kan het niet denk ik (wel via Cydia).
Multitasken kan je muziekluisteren en internettenis tegelijk mogelijk
heeft misschien met processorkracht te maken? :?
Hij heeft een slle processor met zijn 620mhz hoor, daar draai ik prima XP op.
neen.. met batterij duur en noodzaak..
de vraag is of je echt wel een dualprocessor nodig hebt voor te bellen, smsen en te mailen..
ik heb liever langere batterijduur dan kunnen te pronken met een dualcore..
het zou leuk zijn als 1 programma compleet vast loopt en nog genoeg rekenkracht over is om inkomende gesprekken op te nemen ( ik vraag me af of de kans reëel is dat een programma kan crashen en de basis bel functionaliteit kan verstoren)
gemiddeld Symbian telefoon is dit inderdaad goed mogelijk

//edit
S60 wel te verstaan

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 29 januari 2009 13:27]

hmm nooit last van gehad.. tenzij de hele telefoon stukloopt natuurlijk, maar dat is vrij zeldzaam. En Symbian kan wél multitasken, erg handig :)
En windows draait niet op een single-core? :P

Gewoon een scheduler erin, en als je belt dan zet je dat 'process' gewoon op high prority.
Als dat zo is, dan moet je geen Iphone kopen maar het meest simpele toestel dat je op de markt kunt vinden lijkt me.

Een Iphone is volgens mij per definitie een statussymbool en daarmee ook om mee te pronken.
Nee hoor. Alhoewel ik de eerste ben die toegeeft dat dat wel een van de grote redenen is dat mensen de iPhone kopen, heb ik zelf nog nooit 'gepronkt' met mijn iPhone. Boeit me ook niet. Maakt me niet uit wat anderen ervan vinden, maar ik vind hem gewoon lekker werken. Meer niet. En dat multitasken boeit me ook niet. :)
Ah. dus de technische ontwikkeling kan maar beter stoppen? ;)
Of geloof je alleen niet in de toekomstvisie dat het medium 'telefonie' ondergeschikt aan het raken is aan mobiel internet en alle initiatieven die daaruit voortkomen? Dus dan zitten we over 20 jaar nog steeds sms'jes van enkele bits naar elkaar te sturen en krakerige 1:1 gesprekjes voor 10 cent/minuut.
Waarom zou een iPhone toch altijd "om mee te pronken" zijn? Ik bedoel, dat doen pubers, die pronken ook met iedere andere mobiel en o.a. door het lekker hard zetten van de luidsprekers. Ik gebruik de iPhone gewoon, net als ieder ander apparaat, niet meer en niet minder. En ik heb er voor gekozen omdat het GUI/OS mij het meest aansprak.

edit: Verder gok ik dat een nieuwe iPhone, die uiteraard altijd op stapel ligt, eerst nog flink getest zal worden en wellicht in een eigen event van Apple wordt gepresenteerd ergens in de tweede helft van het jaar. Zet het maar af tegen de laatste MacWorld, men gaf aan dit soort grote zaken nu zelf te willen doen, in een normale tijd (dus na voldoende testen). En uiteraard, men is zich erg bewust van het accu-gebruik van de 3G, Steve heeft het altijd over battery-life en de laatste overname van de zuinige chip-fabrikant zou misschien, al is dat snel, nu al tot een product hebben kunnen leiden.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 29 januari 2009 13:55]

Hoeveel mensen (mannen) zijn er die het puberale stadium nog steeds niet voorbij zijn? Dat zijn er helaas maar al te veel. Niet voor niets heb je het gezegde: in de man schuilt het eeuwige kind!

Er zijn genoeg mannen ( en sommige vrouwen) die maar wat graag lopen te pronken met wat ze hebben. Daar horen dit soort gadgets ook bij.

Verder zijn ook vaak mannen in de overgang heel erg gevoelig voor dit soort apparatuur. Niet voor niets heb je een verdeling onder mannen in de overgang: Of ze verlaten hun vrouw voor een jongere of ze gaan Motorrijden o.i.d.!

Sommigen vinden dan een iPhone iets om mee te pronken, anderen vinden dan juist iets anders soortgelijks om te pronken dat zij juist geen iPhone hebben!

Jij hebt gewoon op rationele gronden gekozen voor de iPhone: dat is nog steeds de beste manier om iets uit te kiezen, maar hoeveel kopen een iPhone omdat dit hip zou zijn? Ik zou ze niet 's avonds aan tafel willen hebben zitten voor het eten!
Dat zal best, maar die mannen en vrouwen maken niet het merendeel van bezitters van gadgets uit. Natuurlijk heb je gadgets, of het nu een iPhone is of niet, ook gewoon omdat het mooi is. Maar ermee pronken is toch heel wat anders, het zou betekenen dat als ik in de bus m'n iPhone zit te gebruiken, ik dit alleen doe voor de show? Die link vind ik nogal onzinnig. Bovendien pronk je veel beter met een mooie auto o.i.d.
er zijn zat mensen die ik ken die heel happy worden van een terminal met ssh verbinding hoor. En wat zou er precies mis zijn met deze mensen?
Hoe kun je multitasken op een apparaat met zo'n klein scherm? Echt multitasken is er sowieso niet bij, je switcht tussen applicaties die voor je gevoel tegelijk actief zijn. Op enkele uitzonderingen na (chat applicatie bijvoorbeeld) is dit prima, en het lost een hoop problemen op (geheugengebruik en vertragen door teveel taken die tegelijk lopen).
Palm heeft het met de 'Pre' best mooi gedaan, dacht ik zo.
klik
Ook op die Pre doe je nagenoeg altijd 1 ding tegelijk volgens mij. Zolang je dus een systeem hebt dat heel snel kan wisselen tussen applicaties, hoeven ze echt niet daadwerkelijk tegelijk in actie te zijn.

Daarnaast, in het filmpje waar je naar linkt zie je al dat sommige dingen (bijvoorbeeld het selecteren van 1 kalender in plaats van meerdere, of het 'swipen' naar een andere dag) redelijk veel 'lag' hebben. Dat wordt alleen maar erger als er op de achtergrond nog andere applicaties dingen zitten te doen. Dat is de voornaamste reden dat Apple de keuzes heeft gemaakt zoals ze dat hebben gedaan.
Precies en wat zou o.a. zo nuttig zijn om te multi-tasken. Downloaden van songs, apps e.d. kan tegelijkertijd met iets anders, bellen kan dan ook en browsen terwijl je muziek luistert gaat ook prima. De rest, daar wordt gewoon een soort snapshot van gemaakt en je kan door waar je gebleven bent. Wat voor app is nu echt super-fijn om te multitasken? Just curious.
Muziek / Podcast downloaden kan je bij de iPhone al op de achtergrond doen terwijl je bijvoorbeeld SimCity speelt op je iPhone :)
Een navigatie programma bijvoorbeeld (als het ooit komt op de iPhone).

Stel je gebruiktt je iPhone voor navigatie. Je rijdt in je auto en dan word je gebeld. Prima dat de telefoonfunctie dan naar voren komt, maar het is fin als in de achtergrond je nav nog doordraait (gps tracking, routebepaling, ETAberekeningen, etc), zodat zodra je ophangt je meteen verder kunt, zonder opnieuw te moeten beginnen.
Ok, dat is een goede. Maar het bepalen van je GPS lokatie gebeurt wel op de achtergrond (standaard service op de 3G). Dus dan kan je TomTom toch een snapshot laten maken en na het bellen weer terug laten komen? Het zal mogelijk een kleine vertraging opleveren wat inladen van een nieuwe map betreft, maar de fix zou er al die tijd al moeten zijn.
leuker is nog dat terwijl je belt de volgende te nemen afslag op 200m er aan komt.
dus niets snapshot, als je wil navigeren wil je echt multi tasken.
Kon dat vroeger wel op m'n ipaq, kon zelfs instellen of ik de stem al dan niet wou horen tijdens het bellen.
Waarom staat een dual-core processor gelijk aan multitasken?! Op een gemiddeld moment draaien er zo'n 30 processen op een iPhone, waar zou het voordeel zitten denk je?
De gmail applicatie voor de S60 telefoons haalt op de achtergrond mail op. Best handig zou ik zeggen...... En zo ken ik wel meer uitzonderingen. Niet kunnen multitasken is gewoon onhandig. Of het voor elke applicatie een noodzaak is, is dan weer wat anders
Dat doet de iPhone ook, al die apps multitasken, alleen de 3rd party ones niet.
Anoniem: 126717
@humbug29 januari 2009 14:16
De gewone mail client haalt ook probleemloos mail in de achtergrond op. Including Gmail.
Wat ik me dan afvraag is of dit niet zorgt voor een nog lagere accuduur aangezien telefoons het tegenwoordig niet eens meer 2 dagen uithouden zonder opgeladen te worden.

[Reactie gewijzigd door Joshua op 29 januari 2009 12:53]

dat ligt meer aan de constante dataverbindingen zoals gprs, umts, bluetooth. Als je ze niet gebruikt, uitzetten en je accu gaat veel langer mee.
gewoon een tikfoutje van een techneut bij Apple, en daar vullen wij weer een heel nieuwsbericht mee, over iets dat zou kunnen duiden op .... Wat een nieuws zeg!

;-)
Dat is inderdaad ook het eerste waar ik aan zat te denken toen ik de titel las... achja we zullen het vanzelf zien.
Deze versie van de iPod Touch bevat onder meer een microfoon, volumeknopjes, een speaker en een snellere processor.
Mijn iPod Touch 2G heeft geen microfoon ? Voor zover ik weet... Hij ondersteund wel line-in en line-out met de jack aansluiting.

Ben benieuwd wat deze nieuwe iPhone nog meer te bieden heeft... (Als het waar is:P)

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 29 januari 2009 13:00]

Je iTouch moet natuurlijk wel de fmt=22 (HD) filmpjes van Youtube kunnen afspelen he! ;)
Ik vraag me af of het niet gewoon een tikfout is, 1,2 -> 2,1
Dat lijkt mij logischer dan dat er op deze manier al aanwijzingen worden gevonden.
Een tikfout, die op meerdere plaatsen in de firmware opduikt... nee dat denk ik niet. DIt is niet de eerte keer dat via een firmware update hints kunnen worden opgevangen over een nieuwe hardware release.

Kijk maar op www.theiphoneblog.com. Daar wordt al een tijdje gepraat over de nieuwe iPhone, met voorspelde features als een hogere resolutie scherm, krachtegere CPU, meer ram (32GB), etc..

Volgens de lifecycle van de iPhone zou het 'logisch' zijn dat er in juni een nieuw model komt. Ik kan niet wachten...

[Reactie gewijzigd door Strebor op 29 januari 2009 13:14]

ach mag nog 1,5 jaar doen met de iPhone.. Tijd gaat best snel :-) Voor je het weet heb je de iPhone 3.1
Als ze 'm ook een stuk kleiner maken, wordt 't wellicht mijn volgende tellie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee