Duitse provider biedt dsl-verbinding van 1Gbit/s aan met G.Fast-techniek

De Duitse telecomaanbieder NetCologne heeft de dsl-technologie G.Fast gebruikt voor zijn 1Gbit/s-aanbod. De snelheid kan worden bereikt dankzij de toepassing van het 212MHz-profiel voor G.Fast.

NetCologne maakt voor zijn internetaanbod deels gebruik van glasvezel, maar de toepassing van G.Fast maakt dat het bedrijf ook zijn bestaande koperlijnen kan inzetten voor de downloadsnelheid van 1Gbit/s. Meerdere internetaanbieders wereldwijd, waaronder in Zwitserland, de VS en Australië gebruiken al G.Fast met het 106MHz-profiel. NetCologne zou de eerste wereldwijd zijn die van het nieuwe 212MHz-profiel gebruikmaakt.

Hoe hoger de gebruikte frequentie, hoe hoger de bandbreedte. Zo gebruikt de vplus-techniek voor dsl 30MHz en eerdere dsl-generaties gebruiken 17,664MHz en 8,5MHz. Niet bekend is of ook KPN aan G.Fast werkt, maar dat is allerminst zeker. KPN is zich juist weer meer op de aanleg van glasvezel aan het richten en het merendeel van de klanten van KPN woont te ver van de wijkcentrale om optimaal van de voordelen van G.Fast te kunnen profiteren.

Bij G.Fast zijn alleen hoge snelheden te krijgen bij afstanden tot ongeveer honderd tot tweehonderd meter van de wijkcentrale. Voor NetCologne speelt dit nadeel minder omdat deze provider zijn klanten voornamelijk in het drukbevolkte Keulen, Bonn en Aken heeft. De provider heeft 395.000 internetklanten en biedt het 1Gbit/s-abo aan 250.000 klanten in Keulen aan. Het bedrijf heeft de implementatie van G.Fast samen met het Chinese ZTE gerealiseerd. Samen met die partner demonstreerde de isp al in mei 2017 een downloadsnelheid van 1,6Gbit/s met upload van 0,2Gbit/s voor G.Fast.

Het NetSpeed 1000M-abonnement van NetCologne biedt een maximale downloadsnelheid van 1000Mbit/s met upload van 100Mbit/s. Gebruiker kunnen normaliter zo 900Mbit/s down en 80Mbit/s up verwachten en minimaal liggen die snelheden op respectievelijk 700Mbit/s en 60Mbit/s. Het abonnement kost 120 euro per maand.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-06-2019 • 15:48

64 Linkedin

Reacties (64)

64
63
26
1
0
30
Wijzig sortering
Bij G.Fast zijn alleen hoge snelheden te krijgen bij afstanden tot ongeveer honderd tot tweehonderd meter van de wijkcentrale. Voor NetCologne speelt dit nadeel minder omdat deze provider zijn klanten voornamelijk in het drukbevolkte Keulen, Bonn en Aken heeft.
Doen ze in Keulen iets anders dan KPN in de randstad doet? Ik zit in het hartje van Den Haag en heb doodleuk 3,5km tot de wijkcentrale volgens diverse checks.
Heb inmiddels vier verschillende adressen bewoond in deze stad en eigenlijk nooit onder de kilometer gehad overigens.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 juni 2019 16:04]

Waar kijk je? Toevallig op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/ ?

Vaak ligt er tegenwoordig wel tussen hoofd en wijk/straat kast glasvezel.
Ik weet niet of er ook glasvezel (FttH) ligt, maar hier is dus de ADSL centrale simpelweg niet meer geüpgrade nadat er FttH is aangelegd. Je kunt hier dus nu kabel, glas en ouderwets ADSL tot 20mbit krijgen, VDSL en pairbonding is niet mogelijk. Niet dat je er dan nog wat aan mist, maar dat zou een reden kunnen zijn dat er geen upgrade is geweest/gepland of glas naar straatkasten is getrokken.
Volgens die tool kunnen ze 60 megabit leveren, geen pair bonding en geen FTTH.
Ziggo fietst op dit moment 500 megabit bij me naar binnen, helaas blijft het daar nog een beetje achter met upload maar dat is verder redelijk no contest vooralsnog.

Ik vind het wel jammer wat ik sta op zich best wel in de startblokken voor een provider switch maar dat moet financieel wel ergens op slaan.
Aangezien de uitrol van glasvezel gewoon stil ligt, in ieder geval hier, moet ik hoop gaaan vestigen op dit soort technieken.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 juni 2019 19:08]

De kans dat je in Nederland een street cabinet dekking krijgt van <100 meter lijkt mij nihil. De uitrol van de +- 300 meter is al 15 jaar bezig en is alles behalve klaar. Ik denk dat je met FTTH meer kans maakt.

Wat betreft Ziggo, met docsis 3.1 gaat de upload ongetwijfeld wel een keer omhoog.
Uiteindelijk gaat koper er toch echt het eerste uit en dan kabel ook. Dat DSL niet meer snel genoeg is voor 50% van de dekking kan denk ik binnen 10, 15 jaar al gebeuren. Coax houdt het nog wel 30 jaar vol al is het elke keer uitbreiden van de capaciteit van je ring veel duurder dan gewoon een keer rechtstreekse fiberlinen leggen.

Ook is het het mogelijk dat de vraag naar bandbreedte afzwakt en er minder en minder nieuwe toepassingen komen die extra bandbreedte nodig hebben. Op een geven moment is de maximale resolutie van een TV scherm wel bereikt. (dat hebben we bijvoorbeeld al met geluid, dat kun je al niet meer beter krijgen). In dat geval is het zelf mogelijk dat er binnen 30 jaar nog DSL lijntjes zijn ....
Er zullen altijd wel use cases zijn voor sneller internet.
Lokaal heb je met een beetje investeren toch gouw 10 gigabit tot je beschikking, als dat ook gewoon over internet kan opent dat deurtjes bijvoorbeeld ten aanzien van remote werken voor data intensieve beroepen. Of gewoon überhaupt geen kantoor meer hebben.

Ziggo zit met 500 megabit opzich best oké, maar dat is alleen maar down...
Naar buiten toe dat blijft je een beetje halfslachtig ouwehoeren met 40 megabit wat relatief gezien gewoon niets voorstelt, maar dit is wel het snelste wat je kan krijgen totdat ze eindelijk eens glas aan durven leggen in de grote steden.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 25 juni 2019 10:54]

 • Vaak ligt er tegenwoordig wel tussen hoofd en wijk/straat kast glasvezel.
:?
Waar baseer je dat op. Het is volgens mij bijna nooit zo dat straatkasten glasvezel hebben. Probleem is juist de abonneeafstand naar de hoofdcentrale (wat soms de wijkcentrale is) waar wel glasvezel ligt.
Hier de wel eens eerder geplaatste leuke link naar mega van alles, maar niet alles ;) https://vvdsl.robinflikkema.nl/
Op die site kun je o.a. upgrades van straatkasten volgen. Bij de upgrade wordt de straatkast vervangen en aangesloten op glasvezel, waardoor afstand tussen adres van de aansluiting en de wijkcentrale geen issue meer is. Die afstand is hier ruim 2,5 kilometer, dus ik was erg blij met de upgrade.

Volgens de site van Robin zijn er 11.000 straatkasten geupgrade op een totaal van ruim 25.000. De precieze aantallen heeft alleen KPN, maar dit geeft wel een indicatie.

[Reactie gewijzigd door antidote op 25 juni 2019 00:02]

 • Vaak ligt er tegenwoordig wel tussen hoofd en wijk/straat kast glasvezel.
:?
Waar baseer je dat op. Het is volgens mij bijna nooit zo dat straatkasten glasvezel hebben. Probleem is juist de abonneeafstand naar de hoofdcentrale (wat soms de wijkcentrale is) waar wel glasvezel ligt.
Hier de wel eens eerder geplaatste leuke link naar mega van alles, maar niet alles ;) https://vvdsl.robinflikkema.nl/
Jawel, dat is het hele idee van de street cabinets van VDSL. De koper kabel 'termineert' in de 'street cabinet' in plaats van 3.5km verderop. De street cabinet zelf sluit je gewoon via glas aan. Vroeger liepen er daadwerkelijk kilometers lange fysieke koperkabels van een woning, twee zelfs, naar de centrale. Die koperkabels zijn nogal gevoelig voor interferentie en daarom zie je de snelheid instorten des te verder je van de centrale zit. De tussen oplossing is simpelweg op kortere afstand 'termineren'. Kabel internet heeft die logica altijd al gevolgd.

Leesvoer:
ADSL
ADSL, ADSL2, ADSL2+

Downstream/Upstream rate: 24/3 Mbps

Efficiency range: 5 km

Infrastructure Architecture: internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network copper line terminates at telephone exchange

Suitability: use of existing telephone infrastructure; fast to install; small efficiency range due to the line resistance of copper connection lines
VDSL
VDSL, VDSL2, Vectoring, 35b Supervectoring

Downstream/Upstream rate: 250/40 Mbps

Efficiency range: 1 km

Infrastructure Architecture: internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network copper line terminates at street cabinet (VDSL); Vectoring allows elimination of cross talks for higher bandwidths.

Suitability: use of existing telephone infrastructure; fast to install; small efficiency range due to the line resistance of copper connection lines

Future of the technology: further speed and range improvements by enhancing and combining new DSL-based technologies (phantom mode, bonding, vectoring); bridge technology towards complete fibre optic cable infrastructure
G.Fast
G.Fast

Downstream/Upstream rate: Gbps bandwidths possible

Efficiency range: 100 m

Infrastructure Architecture: G.Fast: Frequency increase up to 212 MHz to achieve higher bandwidth

Suitability: use of existing telephone infrastructure; fast to install; small efficiency range due to the line resistance of copper connection lines

Future of the technology: further speed and range improvements by enhancing and combining new DSL-based technologies (phantom mode, bonding, vectoring); bridge technology towards complete fibre optic cable infrastructure
Kabel
CATV, DOCSIS 3.1

Downstream/Upstream rate: 400/100 Mbps

Efficiency range: 2-100 km

Infrastructure Architecture: coaxial cable in the streets and buildings; fibre at the feeder segments. Network extensions to provide backward channel functionality

Suitability: use of existing cable television infrastructure; fast to install; high transmission rates

Future of the technology: Further implementation of new standards (DOCSIS 3.1 & 3.1 full) will allow provisions of higher bandwidth to end-users
Glasvezel
Optical Fibre Cable

Downstream/Upstream rate: 10/10 Gbps (and more)

Efficiency range: 10-60 km

Infrastructure Architecture: signal transmission via fibre; distribution of signals by electrically powered network equipment or unpowered optical splitters

Suitability: highest bandwidth capacities; high efficiency range; high investment costs; bandwidth depends on the transformation of the optical into electronic signals at the curb (FTTC), building (FTTB) or home (FTTH)

Future of the technology: Next generation technology to meet future bandwidth demands
Bron: Europese commissie.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 juni 2019 00:35]

En je punt is 'Vroeger liepen er daadwerkelijk kilometers lange fysieke koperkabels van een woning, twee zelfs, naar de centrale.' ? Dat is nog op heel veel plaatsen (ik denk zelfs de meeste, heb helaas geen link) nog steeds zo. Gelukkig zijn ze het de laatste tijd wat meer aan het oppakken.
nieuws: KPN reorganiseert en richt zich weer op glasvezelaanleg
Verglazen dichter naar de huizen toe is al behoorlijke winst, maar of dat wenselijk is...
Vroeger liepen er daadwerkelijk kilometers lange fysieke koperkabels van een woning, twee zelfs, naar de centrale.' ? Dat is nog op heel veel plaatsen (ik denk zelfs de meeste, heb helaas geen link) nog steeds zo. Daar kun je ook geen link van hebben, want het is niet zo.

Een korte blik in de zoekmachine leidt naar de Telecommonitor Rapportage van ACM. Die leert dat 3% van de DSL aansluitingen een snelheid van minder dan 10 Mbps heeft (cijfers 2e kwartaal 2018). Met die snelheid zit je een eind van de centrale.

Een snelheid van 30 Mbps of meer heeft 53% van de aansluitingen. Om die snelheid te halen moet je een verbinding via VDSL hebben, op minder dan 2 km van de centrale.

Dat de meeste DSL aansluitingen op kilometers van de centrale zitten is dus niet het geval.
Dat de meeste DSL aansluitingen op kilometers van de centrale zitten is dus niet het geval.
Dat zeg ik niet. Ik stel alleen dat vanuit de meeste huizen er nog steeds koperdraden helemaal tot naar de centrale lopen. Zoals ook @sdk1985 vermeldt neemt aantal dat af, maar of het inmiddels de meerderheid van de aansluitingen betreft is lastig te achterhalen denk ik, maar ze vorderen gestaag ...
Waar ik op reageerde is de stelling dat je denkt dat op de meeste plaatsen nog steeds kilometers lange fysieke koperkabels van de woning naar de centrale lopen.
Bij de meerderheid van de aansluitingen is dit niet meer het geval. Dat valt af te leiden uit de door ACM gerapporteerde DSL snelheden, i.c.m. de snelheden die haalbaar zijn op een bepaalde lijnlengte met de gebruikte DSL technieken.
Het punt was dat verglazen richting de huizen al +- 15 jaar bezig is in de vorm van de street cabinets die met glas zijn aangesloten en waarna alleen het laatste stukje de oude koperdraden gebruikt. Precies dat is wat de hogere snelheden van VDSL en het nieuwe G.fast mogelijk maakt.

Het nieuws dat jij aanhaalt gaat over iets heel anders, dat gaat juist over fiber to the home waarbij ook het laatste stukje een glasvezel kabel is.
Docsis 3.1 kan theoretisch wel 10 Gbit/s downstream en 1 Gbit/s upstream halen. Bij Telenet (België) bieden we zelfs al 750/75 aan op de goede oude coax op docsis 3.0 :) . Het lijstje van de EU lijkt me dus een beetje outdated.
Dat klopt, ze zijn zelfs bezig met 10 Gbit/s full duplex, dus download én upload. Van 750/75 in de praktijk had ik overigens nog niet gehoord. Interessant.
Klinkt wel veelbelovend maar je moet dus wel echt dicht bij de centrale zitten. En dan is het ook: wat voor abonnementen worden er aangeboden. Ik heb schijnbaar een 50/7 lijn van KPN, ik kan voor 100/10 gaan, maar daarvan krijg ik dan 70/zoveel. Dat is de prijs niet waard.
Hier in Duitsland hanteren ze andere prijzen t.o.v NLD. Kan ook niet anders totaal anders ingericht alles.
Ben het er wel mee eens dat Duitsland nog wel ver achterloopt op de rest van de EU landen qua dekking / snelheid en infrastruktuur :( alsof je naar een 3de wereld land gaat. Toen ik van NLD naar DE verhuisde had ik dit niet verwacht namelijk.
Duitsland is natuurlijk wel heel veel groter dan NL en is grotendeels dun bevolkt ook nog eens.
Ben toevallig eergisteren vanuit Hongarije naar Nederland terug gereden over de A3, viel me op dat de mobiele verbinding wel erg veel wegvielen of schommelden in Duitsland.
De buitengebieden zijn veelal inderdaad minder goed denkend. Maar ik heb het over de steden en niet ver er van buiten wat erg achter loopt. Dat het dun bevolkt is zou het juist makkelijker moeten maken dan bijvoorbeeld als je als Amsterdam een stad hebt wat juist weer te veel bevolkt is en dus eigenlijk meer problemen hebt met het aanleggen van de infra. Maar zelfs steden als Singapore of wat dan ook zijn nog meer bevolkt en kan het gewoon dus dat zijn de redenen niet. Een stuk wat ik dagelijks rijdt Luxembourg - Neunkirchen 1 stuk heb ik 5-10 minuten geen Netz omdat er geen enkele mast is :( maar goed ik zit dan in de auto dus niet zo'n probleem. Maar het erge is dit heb je dus vrijwel overal.

Ik zelf heb gemerkt of denk zelf dat het ''prioriteiten issue is'' denk dat ze met digitalisering erg weinig doen. En Duitsland is juist net een land wat meer voor ''privacy'' is als je het zo bekijkt en dus dit tegenwerkt.
Nederland is zo goed als vlak. In andere landen zoals Duitsland etc. heb je te maken met veel bos en heuvels/bergen, wat de dekking ook niet ten goede komt ;)
Zelfde hier. In Berlijn (Mitte) schommelt het ook nogal. Zowel via 4G als vast.
Maar EWE zijn toch druk bezig de buiten gebieden te voorzien van glas.
Alleen ik ga geen €200pm betalen voor een 1 Gbit lijn, daar 300Mbit voor €50pm ruim voldoende is.
Als je niet gelijk in het centrum woont van een kleine stad of een wat groter dorp, zit je al gauw onder de 1 mbit download. Upload is al helemaal een drama. Met een beetje geluk heb je dan de optie voor een hybride verbinding, maar ook daar is het vaak fingers crossed. Soms is dat bruikbaar, soms ook helemaal niet. Als je dan ook nog eens online wilt gamen, moet je maar hopen op een enigzins goede verbinding met weinig of geen packet loss, en een lage ping.
Zo heftig als het in landelijke gebieden is, is het hier in Nederland helemaal niet.
In 2012 had ik 250kbyte/s down en 50 kbyte/s up, in een landelijke omgeving. Packet loss was ook een issue. Werd maar niet gefixt door Telekom. Het dorpje ernaast had wel een bruikbare ~16 mbit down. Maar het is hoe dan ook altijd maar een gok, ook in steden.
Sinds 2017 zou er in die buurt waar ik heb gewoont glasvezel liggen, maar dat is er nog steeds niet.
Ik ben blij dat ik daar niet meer woon. :+
Hoeft niet. Overal worden centrales buiten gebruik gesteld en worden de kabelverdelers op straat ingezet als centrale. Glas tot op de hoek en enkel het laatste stukje op koper. Dan is er met deze oplossing veel mogelijk.
Ik heb sinds een paar weken een 100/10 verbinding. Volgens XS4All is dat dan effectief 85/10 omdat ik vrij ver van de wijkcentrale af zit. Ik heb op verschillende momenten van de dag een speedtest gedaan en op verschillende dagen sindsdien (omdat ik graag wil weten of ik ook krijg wat er gemeld wordt).
Het mooie is dat de downloadsnelheid wel ongeveer klopt, maar de upload dus helemaal niet. Ik haal regelmatig bijna 20 Mbit up.
Gebruiker kunnen normaliter zo 900Mbit/s down en 80Mbit/s up voor 120 euro per maand.
Is dit niet wat duur? De infrastructuur ligt er al dus ze hoeven niet te graven, hoogstens wat apparatuur upgraden in de centrales en nieuw modem aan de klant geven.

In Almere krijg je 1GBit/s synchroon voor 40 euro per maand via glas waarbij downloaden via Steam bijvoorbeeld dus echt de 120MByte/s aantikt.
[...]


Is dit niet wat duur? De infrastructuur ligt er al dus ze hoeven niet te graven, hoogstens wat apparatuur upgraden in de centrales en nieuw modem aan de klant geven.

In Almere krijg je 1GBit/s synchroon voor 40 euro per maand via glas waarbij downloaden via Steam bijvoorbeeld dus echt de 120MByte/s aantikt.
Dit betreft wel Duitsland, wat een compleet andere markt is en heel andere tarieven heeft. Let wel: voor Duitse begrippen is dit wel heel erg snel. En daar betaal je voor.
dit betreft wle een oude techniek waar veel s&r inzitten. dat moet ook terug verdiend worden.

daarbij zullen ze wel een luxe positie hebben dat net als in nederland dsl overal beschikbaar is en glasvezel/koper niet en/of te duur is.
Nee hoor helemaal niet zo duur... het is net zo zeer de infrastructuur die men moet betalen (kost ook wat maar dat is relatief goedkoop) het is de bandbreedte die men moet kopen om al die data te kunnen verplaatsen over internet knooppunten en over de netwerken van andere providers te versturen.

Het goorste deel van de kosten is dan ook niet zo zeer de hardware zelf die schrijf je met een paar jaar af en dan is het gewoon tijd om deze te vervangen door iets beters dat is niet zo moeilijk. Het is de het off loaden en binnenhalen van alle data om dit soort verbindingen te voeden waar het echte geld in gaat zitten.

Daar naast zijn er in veel andere landen niet of nauwelijks snellere verbindingen te vinden voor gewone huishoudens in bestaande bouw. In nieuwbouw zie je in veel landen in Europa dat men gewoon een glasvezel kabel in de meterkast plaatst en je dus minimaal 1GB synchronous kan aanschaffen als je dat nodig acht. Maar voor de bestaande bouw is glas heel zeldzaam en ook kabel is vaak ver te zoeken, dus DSL is de enige echte optie en dan is dit heel erg snel en dus kan de provider rekenen wat zij denken dat de gek er voor geeft omdat er simpel weg geen keuze is voor beter.
Maar de wereld is aan het veranderen.
Glasvezel aanleggen is op de lange termijn zelfs goedkoper. KPN en Ziggo weten dat ook maar wachten (terecht) net zo lang tot het echt uit kan. Het is een kwestie van tijd. Inmiddels denken ook grote providers aan een 5G netwerk en worden er heel veel (basis)glasvezels gelegd FTTH komt er aan en zal straks al het koper 'vanzelf' vervangen.
In Nederland misschien maar in landen zo als Duitsland of landen die nog even groter en dunner bevolkt zijn is dat dan toch weer lastig zeker als de grond in tegenstelling tot Nederland moeilijk is om in te graven.

Er zijn nog genoeg landen waar de laatste grote push met bekabeling al weer meer dan 60 jaar geleden was en hele dorpen bijvoorbeeld geen riolering hebben maar simpel weg allemaal een beerput. FTTH is een leuk idee maar het is veel waarschijnlijker dat we glas naar het huis overslaan en voor de meerderheid van de wereld bevolking simpel weg met draadloos internet zullen werken om hoge snelheden te halen.

FTTH heeft als groot probleem dat je de hele stad moet opbreken en dat je dus jaren lang (denk aan een stad van het formaat Amsterdam, Berlijn of nog groter) bezig bent met de ene na de andere weg sluiten en weken lang kabeltjes graven.
Het is veel goedkoper om gewoon een paar honderd antennes van een fiber te voorzien en die te gebruiken om de hele stad van een draadloos netwerk te voorzien dan duizenden huizen met een glasvezel aan te sluiten.

Dat er altijd FTTH aansluitingen zullen zijn zeker in de buitengebieden waar draadloos veel lastiger en duurder is dan een paar glasvezel kabeltjes ingraven langs nagenoeg verlaten wegen en straten is een gegeven, zeker als de dorpjes meer uitgestrekt zijn en lastige dingen zo als heuvels in en om het dorp te vinden zijn.
Maar zeker voor de grote steden is een massale FTTH oplossing hoogst waarschijnlijk voorlopig niet nodig en is draadloos internet een vele malen economischer oplossing.
FTTH is niet een leuk idee, het is enorm haalbaar en makkelijk betaalbaar, zeker in Nederland.
Diverse initiatieven laten zien dat het gewoon te doen is ook in steden waar inderdaad de boel op z'n kop gezet moet worden, maar gewoon doen even doorzetten en we hebben het perfect voor elkaar. Het gaat niet alleen om een beetje snel internet. Afgezien dat elke koe tegenwoordig 24 uur online is, geldt dat straks ook voor je koelkast en je auto. Als we overal FTTH glas aanleggen houden we de lucht vrij voor de rest van het digitale verkeer, dat is simpelweg de beste optie. Vandaag nog mee beginnen !
Gelukkig zijn ze al begonnen ;)
nieuws: T-Mobile voorziet in juni 33.000 adressen in Den Haag van glasvezel
nieuws: KPN voorziet voor eind 2021 minstens 80.000 Haagse huishoudens van gl...
nieuws: KPN start met overschakelen van koper naar glasvezel in zes gebieden
In tweak gebied krijg je dat ook voor 39/42 Euro per maand
Nee, zeker niet. Ik betaal nu iets minder voor een bvvdsl uplink, 200mbit downstream en 80mbit upstream. Zit dan wel IPv4 subnetje bij en drietal hosted VoIP. Als G.Fast dubbele upstream zou bieden zou ik graag overstappen.

Ja, FttX is vele malen gewenster maar helaas niet te krijgen. Tenzij een 1:3 lijn voor 750 euro per maand, 1500 eenmalig én dat alles in combinatie met een contract voor drie jaar.

Nee, dat gaat m niet worden.
Ik heb sinds 3 maanden 200 Mbit/s down en 30 Mbit/s up via Vplus van XS4ALL. Daar haal ik in de praktijk respectievelijk 198 en 28 Mbit/s van. Best netjes via de telefoonlijn.
Je upload valt me wat tegen - heb hier de niet bonded variant en haal 110/30
Hij heeft ook een niet bonded variant. Vplus en bvvdsl (bonded) zijn twee aparte technieken. 😊
Zoals Kelin zegt hoeft Vplus hoft niet bonded te zijn. Mijn verhaal gaat dan ook over de snelheid over een enkele lijn. Voorheen was die 100/30, dankzij Vplus is dat 200/30. Bonded zou dat 400/60 kunnen worden. Dat abonnement wordt echter nog niet aangeboden.
KPN was hier in 2017 ook al mee bezig achter de schermen. de opvolger van de vectoring techniek, of de doorontwikkeling daarvan. De techniek is aanwezig, maar of het rendabel zou zijn was de grote vraag.
Ik woon in een woonwijk, zeker niet achteraf en mijn afstand tot de dichtstbijzijnde wijkcentrale is 2,3km, gemiddeld haal je hier met een kpn verbinding nog niet eens de 50mbit omdat de lijnen allemaal oude rommel zijn. Een alternatief op ziggo is er voor mij voorlopig nog niet.
Verkijk je niet op die wijkcentrales mensen. Een beetje moderne DSL provider verplaatst apparatuur naar de kabelverdelers in de straten waardoor heel veel mensen ineens binnen 500m van dat ding staan. En dan wordt het leuk met dit soort technieken. Fiber is nog niet overal een optie omdat het aanleggen soms een enorm karwei is. Dan kan DSL nog een prima alternatief zijn.
Al had ik nu 2 bundels en al hadden ze nu eens die KPN box naast mijn huis naar mijn huis aangelegd, dan zat ik krap 30 meter van een centrale. Maarja.. gelukkig tegen eind 2020 misschien glasvezel :D
Heb je ondertussen geen glasvezel van Caiway dan ? (gelukkig heb ik niet meer dat snelheids gezeur van vroeger bij Caiway ;-) ) Tegenwoordig heb ik 600mbits up/down glasvezel (moet je wel in het westland wonen)
Caiway doet enkel glasvezel in noord gouda, en dat begint met opleveren volgens mij pas ergens begin volgend jaar. De rest van Gouda komt 'ooit' via Rekam (glasdraad met mogelijk KPN), dus op z'n vroegst eind volgend jaar.
@Koffiebarbaar die kilometers tot wijkcentrale tools zijn compleet nutteloos en stammen nog uit de ADSL tijd.
Kijk even op fourstack dat is vele malen realistischer, is VDSL leverbaar dan zit er meestal wel een kast binnen 1 KM want anders is het niet leverbaar.

KPN heeft de focus liggen op gebieden waar geen coax aanwezig is dit wordt gedaan met buiten en binnenringen, mijn ouders hebben ook gewoon probleemloos 200 mbit over de telefoonlijn(wordt daadwerkelijk behaalt), de gehele (grote)dorp heeft deze optie.
Wat een contrast.
Ik zit hier in Duitsland in een nog geen 10 jaar oude nieuwbouwwijk met 16Mb down. |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee