MSI komt met low-profilevarianten van GeForce GTX 1650-videokaart

MSI heeft twee low-profilevarianten van de GeForce GTX 1650-videokaart op zijn website gezet. De videokaarten zijn lager waardoor ze in kleinere behuizingen passen. Een low-profilebracket wordt meegeleverd.

MSI heeft pagina's op zijn website gezet voor de GeForce GTX 1650 4GT LP en de OC-variant daarvan. Het uiterlijk van de twee kaartjes is gelijk; het enige verschil zit in de kloksnelheid. Het OC-model heeft een boostclock van 1695MHz, tegenover 1665MHz voor de reguliere variant. Beide kaarten hebben 4GB gddr5-geheugen.

De twee videokaarten zijn 16,8cm lang. Met gebruik van het low-profilebracket bedraagt de maximale hoogte 6,9cm. Er zit ook een reguliere bracket bij, waarmee de hoogte uitkomt op 10,5cm. Door het low-profile-ontwerp zijn de videokaarten geschikt voor kleine behuizingen.

Van de GeForce GTX 1050 en 1050 Ti zijn veel low-profileversies beschikbaar. Tot nu toe is het aanbod aan low-profilekaarten van de nieuwe generatie GeForce-kaarten klein. In de Pricewatch staan dergelijke modellen nog niet.

Zotac was een maand geleden de eerste fabrikant die een kleine versie van de GTX 1650 aankondigde. Wanneer de low-profileversies van de GeForce GTX 1650 uitkomen en wat ze kosten, is nog niet bekend.

MSI GeForce GTX 1650LP

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-06-2019 • 14:42

32 Linkedin

Reacties (32)

32
31
15
1
0
14
Wijzig sortering
Toch jammer dat het er op lijkt dat ook deze generatie maar tot de xx50 kaart beperkt blijft voor LP. Had graag een 1060 of nu 1660 gezien in LP, dat maakt een HTPC toch net wat krachtiger en meer geschikt voor games.
LP kaarten hebben 75watt TDP limit en daar voldoen 1060 /1660 niet aan.
Dat is onwaar. Het PCI-e slot heeft een 75W rating een low profile kaart met 6 pin mag natuurlijk gewoon totaal 150W opnemen mits gelijk verdeeld natuurlijk. Er zijn kaarten die deze standaard de vinger gaven en overigens prima werkte, die 75W voor het PCI-e slot is zeer terughoudend.
Zie https://www.tomshw.de/201...low-profile-review/all/1/

Er is ook geen fysieke reden waarom het niet zou kunnen, de contacten op de kaart zijn gold plated en er zijn 5 12V contacten en nog veel meer common gnd. Stel 4A per pin dan kan je uit alleen de 12V lijn dus al 20A trekken ofwel 228-252W. En er is ook nog een 3.3V lijn!

[Reactie gewijzigd door maarten12100 op 24 juni 2019 15:33]

Interessant! Waarom hebben we dan niet allang veel meer GPU's die rond de 200 watt puur uit de pins kunnen trekken? En waarom is de PCI-e standaard dan nog steeds daar op niet uitgebreid?
Een goede vraag het zou kunnen maar dan is er weinig veiligheidsruimte meer. Beter twee extra lobes aan de connector dan is het geheel ook meteen een stuk minder gevoelig voor vochtschade en arking.
Het antwoord is ongetwijfeld dat het nou eenmaal zo gegroeid is over de jaren, een videokaart was vroeger geen grootverbruiker en daarnaast is pcb duurder als je meer layers gaat doen en dus zijn de productiekosten van moederborden dan iets hoger. Ook dat heeft weer voordelen natuurlijk hoe dikker je moederbord hoe meer gewicht je er aan kan hangen zonder dat het kromtrekt (een pcb van 14 lagen (extreem dik) is niet krom te trekken terwijl een flut moederbord met 6 lagen al buigt bij assemblage)
Dat het kan, betekent niet dat het ook gebruikt moet worden, het is niet voor niets een standaard!
Een fabrikant van moederborden ontwerpt namelijk zijn bord naar onder andere deze standaard en gaat er dus niet vanuit dat de lijntjes die over het moederbord naar de PCI-e slot gaan meer dan die 75W moeten leveren.

Voorbeeld: Een lijntje heeft weerstand, de stroom die geleverd moet worden moet door dit lijntje en zorgt derhalve voor een spanningsval over het lijntje (U=I*R) en warmteontwikkeling in het lijntje (P=I^2*R).

Met andere woorden: als ik de stroom door het lijntje verdubbel, dan verdubbel ik ook de spanningsval over het lijntje en krijgt de slot dus minder spanning.
En als ik de stroom verdubbel krijg ik 4x (want kwadraad) zoveel gedissipeerd vermogen in het lijntje en dus meer warmteontwikkeling in het bord.

En dan hebben we nog niet eens rekening gehouden met EMC en de andere componenten op het moederbord die ook vermogen vragen.

Lang verhaal kort: Laten we ons gewoon aan de standaarden houden, daar is het namelijk een standaard voor.
Absoluut mee eens dat binnen de standaard blijven een goede bezigheid is, wat ik vooral duidelijk probeer te maken is dat overal grote veiligheidsmarges worden aangehouden. Of het nou bruggen of vliegtuigen zijn of wat dichter bij huis een atmega2560 @16MHz die het prima doet op 3,3V terwijl de datasheet spreekt over veilig opereren bij tenminste 4,5-5,5V. Dat is niet erg verwonderlijk want Atmel maakt ook een 3,3V variant.

Qua weerstand zijn de contacten vaak het meest significant en daarom zijn met goud belegde contacten ook zo cruciaal omdat deze niet oxideren. Spanningsval is geen probleem omdat er maar 2x een paar tientalen mOhm weerstand is vrijwel alle spanning valt over de kaart zelf (Kirchhoff). Ik ben natuurkundig ingenieur overigens ;) .

Ik heb geen achtergrond in board layout (heb weleens met Eagle 1 zijdig pcb gemaakt maar verder nop) maar de invloed van slome bijna DC stromen lijkt me niet erg problematisch zelfs als het om een relatief grote stroom gaat. Omdat deze geen overdracht hebben naar als helaas als antennes fungerende traces.
Ik heb het niet over de pci-e slot, maar over het LP design dat bedoeld is voor gebruik in mini-ATX systemen icm 240W voedingen en zonder aparte 6-pin voor de videokaart.
Tot zover de theorie. Het is niet omdat het slot dat theoretisch aan kan, dat alles erachter dat ook kan. Ik denk niet dat alle moederborden dat kunnen.
Wellicht handig om daar een bron van te vermelden, ik hoor daar voor het eerst van. Lijkt mij eerlijk gezegd sterk wat je nu beweerd...
https://youtu.be/cZcqw-K1drY?t=746
Ook reddit heeft meerder topics over dit probleem en het is puur omdat de VRMs of van lage kwaliteit of te weinig of beide zijn bij deze borden. Natuurlijk is het probleem te verhelpen door er flink wat lucht overheen te blazen, maar de consument zit in feite opgescheept met een bord waarmee niet over te klokken valt omdat stock al aan/over de grens zit. En dat kan natuurlijk niet want het is een selling point van Z370/Z390.

Dus ja die borden zijn niet van goede kwaliteit. Sinds de trend om een ledstrip in ieder moederbord te proppen langs de rand heb ik het idee dat budget moederborden dunner en kwetsbaarder zijn geworden. Ik heb 2 Supermicro server bordjes en 1 intel server bordje in gebruik en het verschil in 'degelijkheid' tussen die bordjes en mijn MSI Z390 Tomahawk is extreem, mijn Z390 is nieteens de goedkoopste Z390!
Bedankt voor de link.

Als ik heel eerlijk ben, en dit is dus een mening, dan vind ik er sterk op lijken dat de youtuber op zoek is naar een schandaaltje. De opzet is vreemd. Er is sprake van een open air bed test. An sich is daar niks mis mee om even iets te testen. Maar daar ga je dan geen duurtest mee draaien, dat is waanzin. Natuurlijk warmt dat op zonder actieve koeling. Het niveau van een dergelijke test is onderhand gelijkwaardig aan een emmer water over het moederbord smijten en kijken of hij blijft werken. De praktijk relevantie is 0.0. Stop het bord gewoon in een normale kast met een fan aan de achterkant en kijk hoe de boel dan blijft functioneren.

Neem ook even mee hoeveel stroom een cpu nu daadwerkelijk in de praktijk opneemt. Ik heb mijn 8700K meer dan 200W zien opnemen met 1.45+V en 5 Ghz in combinatie met het zwaarste programma van prime95. Als ik nu in de praktijk 200+ fps in rainbow six siege draai met 81% cpu usage dan zie ik bij package power 86W staan. Daar gaat mijn koeler op mijn mugen de eerste potjes niet eens voor aan.

Overigens kun je als koper dit soort 'problemen' eenvoudig voorkomen. Als je naar de foto van bijvoorbeeld de pricewatch: ASRock Z390 Pro4 kijkt dan zie je direct dat er nauwelijks tot geen koeling aanwezig is rondom de cpu. Pak je een duurder model zoals de pricewatch: ASRock Z390 Phantom Gaming 6 dan zie je meteen grote koelblokken en heatpipes. Maar dat wil dus niet zeggen dat je zonder die koeling niets hebt aan Z390. Met de z-chipset kun je de per-core turbo ratio's aanpassen en bijvoorbeeld 3200+ Mhz draaien.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 juni 2019 02:41]

Beetje vreemde test/conclusie... "Deze budget moederborden gebruiken budget onderdelen!" Hoe is het mogelijk?!

[Reactie gewijzigd door Randleman op 25 juni 2019 12:13]

Toch jammer dat het er op lijkt dat ook deze generatie maar tot de xx50 kaart beperkt blijft voor LP. Had graag een 1060 of nu 1660 gezien in LP, dat maakt een HTPC toch net wat krachtiger en meer geschikt voor games.
Ja ben ik mee eens, maar wel blij dat er een LP komt van de GeForce GTX 1650, is een mooie upgrade voor me Mini Media/Console PC waar een GeForce GTX 950 in zit, leuke kaart om in 2019 mee te gamen op 1080p.
klopt wat maarten zegt het gaat zig ook om het totale wattage wat een systeem verbruikt met deze kaarten zonder extra voeding zit je laag in de wattage.En kunnen reguliere computer systemen waar standaard een 350 watt voeding inzit deze kaart zonder extra voeding te plaatsen gebruikt worden in een low wattage systeem.
Zelfs met een 160w voeding is dat geen probleem, in mijn Mini Media/Console PC zit een Gigabyte GA-Q87N met een Intel Xeon E3-1240L v3, en 2x 4GB 1600MHz RAM en een KFA² GeForce GTX 950 OC LP, en Samsung 850 EVO mSATA 250GB SSD, en 1TB HDD 7200rpm, 2x 80mm fans en een 120mm Noctua NF-F12 PWM, en 160w powerbrick en 180w power board, en kom niet boven de 150w full stress CPU en GPU.

Een 180w PSU is meer dan genoeg als je een CPU neem die niet veel wattage gebruikt met een Grafische kaart die max 75w gebruikt.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 25 juni 2019 16:52]

Ik vind het jammer dat er niet nog compactere kaarten zijn (a la MXM-modules), waarbij de mogelijkheid ontstaat om échte kleine kastjes samen te stellen.
Er was vroeger een bedrijf in de benelux die losse mxm modules verkocht, maar het was een heel gedoe. Mede omdat mxm per fabrikant verschilde.

Ik zag wel ergens een m.2 gpu, al was dat niet voor consumenten toepassingen. Weet ook niet hoe het dan met voeding moet. Maar in theorie zou m.2 een goed alternatief zijn.
Met al die low profile mogelijkheden en kleinere formfactors (NVMe in plaats van Sata etc.) zou je tegenwoordig bijna geen reden meer zien om een full tower kast te gebruiken voor je casual game pc. Een mooie ontwikkeling.
Buiten voor thermal throtteling..je wilt uiteraard genoeg warmte kunnen afvoeren en adequaat koelen.
Als je dus dan een waterkoeling versie of een heatpipe ala corsiar one wilt, dan kun je voor de prijs een *beter presterende* full atx pc bouwen..
Ook die kun je kwijt in een mini-ITX. Zie mijn specs als voorbeeld.
Vreemd geen last van met me Mini Media/Console PC (in een Inter-Tech ITX E-i7) met quad core Intel CPU en LP GeForce GTX 950.
Je kunt ook prima 'n 2 slots kaart kwijt in een mini-ITX kast. Daar heb je dus sowieso geen full tower voor nodig.
De grootste reden dat ik 1,5 jaar geleden nog voor een full tower ben gegaan is prijs. Een tower met met nette demping, nette koeling hoeft niet veel te kosten. Ruimte zat voor toekomstige upgrades (bv. meer schijven, andere/grotere koeling) en kan qua lengte elke videokaart kwijt. Dingen waar ik met mATX kasten meerdere keren tegen aan gelopen ben.
Ook een van de rede dat ik voor een kleinere computer kast ben gegaan, waar zelfs nog een normale ATX MB in past.

Snap niet echt meer waarom mensen nog steeds grote kasten kopen, ben voor me pc onder me tv ook gegaan voor een Mini Media/Console PC, die net zo groot is als een Xbox One, en straks deze GeForce GTX 1650 inpast.
Kan het niet uit de tekst / foto en google niet zo snel vinden. Moet hier nu wel of geen extra power connector op aangesloten worden? 6 pins, 8 pins, of krijgt deze voldoende power via PCIe slot?
Excuus als dit voor sommige overkomt als een domme vraag.
Anoniem: 1086319
@Dreflar24 juni 2019 17:31
De GTX1650 en zijn voorganger de GTX1050 staan erom bekend dat zij hun power kunnen halen van het PCIe slot. Daarom worden ze als zeer budgetvriendelijk gezien omdat de koper geen nieuwe PSU meer hoeft te kopen.
Hopelijk heb ik zo je vraag kunnen beantwoorden!
Ben wel benieuwd hoe ze het doen vergeleken met de MSI GTX 1050 Ti 4GT LP. Denk dat deze zo 30% beter zijn, dat is met de normale versie.
Maar het is wel erg fijn dat er nu een opvolger voor de 1050, want die is al 2,5 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door Calamor op 24 juni 2019 15:16]

al een geluk dat er bij de tekst staat dat er ook een gewone bracket bij zit, want dat is degene die op de foto staat ipv de low-profiel |:(
Wat mij ook interesseert is hoe duur deze kaartjes gaan worden, ik vermoed toch snel een paar 100 euro omdat ze een niche markt bedienen.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 24 juni 2019 19:46]

Dan heb je wel een nette video kaart in klein formaat.

Fans maken misschien wel veel jawaai.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee