Klant daagt KPN voor de rechter wegens 'niet geleverde glasvezelaansluiting'

Dinsdag begint een proces bij de Haagse kantonrechter tegen KPN. Een inwoner van Roosendaal beschuldigt KPN van misleiding door een nooit geleverde glasvezelaansluiting. Hij eist dat KPN alle abonnementskosten terugbetaalt en dat hij alsnog een fiberaansluiting krijgt.

KPN logoAdvocaat in opleiding Chizkija Loonstein, die een inwoner van Roosendaal in de zaak tegen KPN vertegenwoordigt, laat aan Tweakers weten dat het gaat om een proefproces. KPN zou zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan misleiding door vdsl-abonnementen te verkopen als glasvezelabonnementen. De provider zou in steden als Roosendaal en Apeldoorn fiberverbindingen slechts tot aan de wijkkasten hebben aangelegd en niet tot aan de huizen. Hierdoor moesten de klanten genoegen nemen met de bestaande koperverbinding.

Bij het advocatenbureau van Loonstein zouden inmiddels tot vierduizend klachten zijn binnengekomen over glasvezeldiensten die nooit door KPN zouden zijn geleverd ondanks een contractuele verplichting daartoe. Klanten hebben daardoor jarenlang teveel betaald, stelt Loonstein.

In de rechtszaak eist Loonstein namens de KPN-klant dat hij zijn abonnementskosten terugkrijgt. De abonnee zou al duizenden euro's hebben betaald voor diensten die hij niet geleverd zou krijgen. Daarnaast wordt bij de kantonrechter de eis op tafel gelegd dat de getroffen klant binnen twee weken alsnog een werkende fiberverbinding wordt opgeleverd.

KPN ontkent stellig dat er sprake is van misleiding. Woordvoerder Manel Vrijenhoek stelt dat KPN aan alle contractuele verplichtingen heeft voldaan en dat aan de abonnee die de rechtszaak is gestart alle diensten waarvoor hij heeft betaald zijn geleverd. Ook zet Vrijenhoek vraagtekens bij het aantal van vierduizend klagende klanten.

Naar verwachting zal de rechter volgende maand met een uitspraak komen in de kwestie. Mocht de klager gelijk krijgen, dan overweegt Loonstein voldoende jurisprudentie te hebben om een grotere zaak tegen KPN aan te spannen. KPN laat desgevraagd weten dat het de zaak met vertrouwen tegemoet ziet.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

09-09-2013 • 18:43

177 Linkedin

Submitter: svandewouw

Reacties (177)

177
170
112
16
1
13
Wijzig sortering
In de KPN glasvezel contracten staat met koeieletters dat het FttC en NIET FttH betreft. Contractueel valt KPN dus niets te verwijten.
Kennelijk is dat dus niet zo. In de TC Tubantia (de lokale krant in Twente) zijn er ook al een aantal artikelen verschenen over deze kwestie aan het begin van dit jaar. Zie bijv. http://www.tubantia.nl/re...oper-in-hengelo-1.3677062 In de papieren versie is een artikel geplaatst met een vervolg daarop waarin KPN erkent dat het fout zit en de schade heeft hersteld voor de betreffende klant. Helaas is dat artikel nu nergens online te vinden.

Er zit wel een kleine maar. KPN heeft begin dit jaar in februari ook al deze kritiek voor z'n voeten gekregen. Toen hing een mogelijke rechtszaak boven het hoofd. Het nieuws nu is dat die zaak nu dus daadwerkelijk is ingediend. Onderhandelingen hebben klaarblijkelijk niets opgeleverd. Op de site van diezelfde TC Tubantia hebben we nog wel een leuk artikel hierover: http://www.tubantia.nl/al...-over-glasvezel-1.3677261 En wat zien we daar als laatste alinea? Het volgende:
KPN liet weten met de betrokken klanten in gesprek te gaan om mogelijke onduidelijkheden over geleverde diensten op te helderen. Als blijkt dat er toch klanten zijn die te veel hebben betaald, krijgen die het te veel betaalde bedrag terug, zo beloofde KPN.
Een hele andere opstelling dan die van nu waarin met uiterst stellig alle beschuldigingen ver van zich werpt.

Gaan we verder zoeken met Google op de kernwoorden "kpn glasvezel hengelo vdsl" dan komen we steeds meer interessante artikelen tegen waaruit blijkt dat KPN zich nu fors in de voet aan het schieten is. Een voorbeeld is deze: http://www.totaaltv.nl/nieuws/12066 En wat staat daarin? Een reactie van de KPN die het volgende meldt:
"Wij betreuren het dat we destijds in deze vijf gemeenten mogelijk verwarring hebben laten ontstaan door de term glasvezel in de marketingcampagnes te gebruiken en op de factuur te vermelden. We hebben vanaf december 2010 niet langer de term glasvezel gebruikt bij dit product in onze marketingcampagnes. Op de factuur van de betrokken klanten wordt de term glasvezel echter nog wel gebruikt", zegt KPN in een reactie.
Eenzelfde reactie stond destijds ook in de TC Tubantia, in het artikel waarin de klant in Hengelo werd behandeld en dus zijn gelijk heeft gekregen. Zo'n zelfde reactie vindt je ook in een artikel op emerce.nl: http://www.emerce.nl/nieu...asvezel-klanten-uitleggen De laatste zien spreekt boekdelen:
Op de factuur van de betrokken klanten wordt de term glasvezel echter nog wel gebruikt.
Zie verder ook de reactie van haribold. Die heeft een link naar het persbericht van KPN waarin ze de fout erkennen. Het is dus niet iets wat een paar sites zomaar hebben zitten bedenken, het is keurig netjes van KPN zelf overgenomen.

Het mooiste is nog wel het verhaal bij Tros Radar: http://www.trosradar.nl/u...2013/kpn-glasvezel-1/?p=1 want:
Dan krijgt hij half januari een wonderlijke mail. Uit deze mail blijkt dat professor Loonstein helemaal geen glasvezelverbinding heeft, omdat dat in zijn wijk helemaal niet mogelijk is. Het kostte KPN al die tijd om dit uit te vinden, zelf nadat er glasvezelexperts langs waren geweest.
Als het dus al zo duidelijk in het contract staat dan had KPN er ook geen glasvezelexperts langs hoeven te sturen want dan hadden ze geweten dat er koper lag en glasvezelexperts dus volledig zinloos zijn.

Met andere woorden: KPN zit diep in de shit omdat ze wel degelijk eerder al hebben erkend dat er verwarring is. Sterker nog, het is zo verwarrend dat het bij hunzelf ook niet duidelijk is. Door het zelfs expliciet op de factuur te vermelden doe je mensen denken dat ze ook daadwerkelijk voor glasvezel betalen. Je levert het alleen niet, je levert VDSL2+ wat iets anders is en dat mag wettelijk niet. Je moet datgene leveren waarvoor je de klant factureert want dat is je koop-/huurovereenkomst.

[Reactie gewijzigd door ppl op 9 september 2013 20:08]

Toch vreemd dat in de video van KPN/glasvezel de indruk wordt gewekt dat het glazen draadje tot in de woning loopt.
Toch nog misleiding
is het ook uitgelegd wat dat betekent? Voor een normale consument is FttC of FttH echt niet duidelijk hoor. Als er dan met glasvezel gesmeten wordt, dan is het niet genoeg om dit alleen in zulke termen te vermelden.
In de KPN glasvezel contracten staat met koeieletters dat het FttC en NIET FttH betreft. Contractueel valt KPN dus niets te verwijten.
Misleiding kan ook plaats vinden in de reclame of toezegingen voorafgaand aan het contract, en dan staat de klant toch zeker weer sterk in de schoenen.
KPN heeft zelf eerder dit jaar toegegeven dat het ten onrechte de term glasvezel heeft gebruik bij VDSL-aansluitingen die in 2008 en 2009 zijn aangeboden in onder meer Roosendaal.

Zie o.a. het persbericht: http://forum.kpn.com/t5/N...over-glasvezel/ba-p/83268

KPN meent wel dat klanten de juiste prijs hebben betaald voor de geleverde diensten en betreurt slechts dat er verwarring is ontstaan. Deze redenering is natuurlijk niet juist. De kwaliteit die je van een glasvezelverbinding kunt verwachten is wezenlijk anders dan bij een VDSL-aansluiting. Bij glasvezel kun je er van uit gaan dat je de beloofde snelheid haalt en dat bijkomende diensten (zoals interactieve televisie) geen invloed hebben op de internetsnelheid. VDSL kent deze eigenschappen niet wanneer abonnementen van 30 Mbit worden aangeboden met daarnaast nog interactieve televisie. Afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de lijn lever je snelheid en stabiliteit in.

Als bewoner van een bestaande woning kun je natuurlijk al snel vermoeden dat er nooit een glasvezelverbinding is aangelegd en dat je dus ook nooit glasvezel geleverd kunt krijgen. Dit geldt minder snel voor bewoners die een nieuwe woning intrekken en alles door KPN laten aansluiten. Ik zou het echter wel terecht vinden als KPN een keer afgestraft werd op misleidende marketing. Het was bij de mobiele telefonie ook altijd raak met misleidende advertenties.
Niet per definitie waar. Heb zelf Tweak fiber 100/100, een whitelabel voor KPN fiber inclusief Experia box. Die zit toch echt met met een enkele 100Mbit link aan het glasvezel modem. Dus als ik tv kijk terwijl ik bv iets download gaat dat echt van het totaal af, met dergelijke snelheden merk je het minder (vooral met de twijfelachtige kwaliteit van itv van KPN :))maar het effect is er wel degelijk.
Als je een fiber 30 Mbit verbinding hebt gaan je itv streams daar ook gewoon af, net als bij vdsl.

Afgezien daarvan is dat dus niet het punt: de betreffende klanten hebben geen glasvezel gekregen maar er ook niet voor betaald. Dat is de reden da kon zegt dat er niet teveel betaald is.
daar hebben ze wél voor betaald, want het is ze onder die naam verkocht!
Anoniem: 382732
9 september 2013 19:43
Het is ook niet slim om een technologie te verkopen. Ze moeten gewoon een internetverbinding met bepaalde specificaties verkopen. En of er nu glas, koper of vishengeldraad wordt gebruikt doet er helemaal niet toe. Alsof KLM adverteert met een reis met een Boeing 737. Die verkopen tickets met een begin- en eindpunt op een bepaalde tijd met een bepaalde vliegtijd. Zo zou een internetverbinding ook verkocht moeten worden.
Eens, maar helaas zelfs politici doen er aan mee. Regio x moet echt stevig inzetten op glasvezel om op de toekomst voorbereid te zijn en economische groei te bevorderen en daarom moet er stevig geïnvesteerd worden! Bla bla natuurlijk, maar tja zo gaan die dingen...
Als je echter een vliegtuig huurt krijg je ook precies wat afgesproken is. Een auto ook.
Bel je een taxi, dan krijg je alleen een ritje.


Ik ben het in princiepe wel met je oplossing eens, maar dan moet het wel volledig gespecificeerd worden, en dan kies ik toch een symmetrische synchrone verbinding met hoge bandbreedte en zeer lage latency en weinig tot geen fluctuaties in signaalkwaliteit. Glasvezel?
Als jij een reis boekt staat er echt wel bij welk vliegtuig dit is inclusief een plattegrond van de stoelopstelling. Of vindt jij het normaal als je een ticket boekt bij KLM en ze stoppen je achterin een 2 persoons vliegtuigje?
KPN heeft dat in Hengelo Ov ook aangeboden onder het mom van glasvezel.
Die 4000 kunnen er wel eens 40000 worden als het door gaat.

Deze dus:
http://www.tubantia.nl/re...oper-in-hengelo-1.3677062

en hier een uitspraak van de stichting reclame code:

https://www.reclamecode.n...praak.asp?ID=14973&acCode

[Reactie gewijzigd door noMSforme op 9 september 2013 19:14]

Als klanten jarenlang en 1000en euro's teveel betaald hebben, hoezo komt het dan nu pas tot een rechtszaak? Dat je niet hebt wat je verwachtte te krijgen, dat ontdek je toch in eerste week al. Het lijkt er op dat iemand recent in de krant heeft gelezen "KPN en Mexicaanse miljardair" en dacht met een leerling advocaat "ach, wie niet waagt die niet wint". Ik hoop dat het recht zegeviert en dit soort Amerikaanse toestanden hier geen trend gaan worden.
Moet daarom niet. Je hebt een probleem met x, je contacteer het bedrijf. Vaak gaan ze niet op 1 2 3 antwoorden. Ze dwingen vaak die via de ombudsman ( geen idee of Nederland ook zo werkt ).

Daar bij de ombudsman zijn ze overwerkt, en de communicatie over dit probleem loopt traag. Voor je het weet bent je een jaar verder.

Ik spreek uit ervaring. Had ooit een conflict met een ISP. Dit is dan over de ombudsdienst gaan lopen, want vanuit de ISP worden ze niet antwoorden / meewerken. Systematische was het dan om de paar maanden, een antwoord, waarop ik terug een antwoord kon terug sturen. Voor je het weet, was je een jaar verder.

Kreeg pas een jaar en half later, een antwoord dat men klacht onontvankelijk verklaart werd ( ondanks al het bewijs dat ik aanleverde ). Reden: De ISP in kwestie bleef bij hoog en laag beweren dat ze niets misdaan hadden, ondanks dat ik het bewijs op zwart/wit had. Ombudsdienst had geen macht ... Conclusie was, wil je je geld terug, moest je maar dure rechtszaak beginnen. Gezien het bedrag, was het de moeite niet waard. Verlies maar opgelikt. ISP won de oorlog van uitputting.

In geval van de bovenste rechtszaak, zou het wel eens kunnen dat die persoon al jaren in "gesprek" was, maar zoals typische, van paaltje naar paaltje gestuurd werd. Met maanden tussen antwoorden. En dat hij het nu beu is, en besloten heeft de gerechtelijke kant uit te gaan.

Nu gezien de bewijslast in deze zaak, zou KPN beter iets minder arrogant zijn, want ze hebben duidelijk grondige fouten gemaakt.

Een beetje offtopic: Deze glasvezel zaak is iets harder, maar persoonlijk ben ik het vaak beu, als bedrijven adverteren met: "50Mbit/seconden" ... of wat dan ook. Dan in kleine lettertjes: "Als het mogelijk is".

Je vraagt zo een lijn aan, en dan krijg je bij je thuis ... amper 1 of 2Mbit. Maar je betaald wel dat bedrag. Iemand er ooit in geslaagd om je abonnement te laten "downgraden" naar een goedkopere versie? Juist, vaak weigeren ze want je hebt al een contract getekend. En als je niet de volle prijs wilt betalen, moet je gans een papier oorlog aangaan met de ISP ( en de uitputtingsslag begint weeral ).

Ps: de 1 of 2Mbit is een voorbeeld,. Ik wil gewoon aantonen, wat men adverteert of aanbied, is vaaaak niet wat de klanten krijgen.
Je kan best een conflict hebben, maar na maximaal 12 maanden mag je gewoon opzeggen. Als je daarna alsnog bij het bedrijf blijft dan vind je blijkbaar dat je niet teveel betaalt.
Ik wil gewoon aantonen, wat men adverteert of aanbied, is vaaaak niet wat de klanten krijgen.
Nee, men is altijd heel zuiver in wat men aanbied. Maar het wordt altijd op de best haalbare manier gebracht. Een auto met het laagte verbruik, een ISP met de hoogste snelheid, de loterij adverteert met de hoogst winbare prijs, het hotel toont haar mooiste kamer. Je moet gewoon als consument de kleine lettertjes lezen. Dat mag als algemeen bekend worden beschouwd.
Ik ben zelf met een soortgelijk proces bezig, alleen niet via een rechtzaak, ook maanden teveel betaalt voor iets wat ik niet heb gekregen door schuld KPN.

Edit: Meer ontopic kan niet....

[Reactie gewijzigd door Kuusj op 9 september 2013 18:51]

Anoniem: 126717
@Kuusj9 september 2013 18:55
Ik haal uit het artikel niet waaraan KPN niet voldoet. Is de verbinding langzamer dan geadverteerd? Of andere dingen die niet kunnen?
KPN zegt "koop bij ons een Internet-verbinding over glasvezel".

Maar ze leveren een verbinding die eindigt met koperdraad naar je huis.

Maakt het uit ? Ja, ik vind van wel.
De techniek die gebruikt wordt over koperdraad is wezenlijk anders dan die gebruikt wordt over glasvezel. Koperdraad gebruikt normaliter DSL (ADSL, VDSL of een andere variant van DSL). Glasvezel kan meerdere technieken gebruiken. Bv DOCSIS (voor analoge en digitale kabel-tv, en Internet-access). Of simpel Ethernet over glasvezel.

Het verschil is niet alleen de snelheid.
Koperdraad is veel gevoeliger voor storingen. Grote storingen, maar ook kleine/kortstondige storinkjes. Bitjes die omvallen. Hoe verder de afstand, hoe meer storinkjes over koperdraad. Daarom moet koperdraad meer "error-correctie" toepassen. Die maakt je verbinding niet alleen een beetje trager qua bandbreedte. Maar ook trager qua delay (RTT, aka ping).

Een DSL-verbinding zal dus niet alleen minder bandbreedte hebben dan een glasvezel-verbinding. Hij zal ook een merkbare hogere delay hebben. Merkbaar zeker voor gamers. En je hebt meer kans op storingen.

Als je voor glasvezel betaalt, dan wil je ook glasvezel hebben.
Niet iets waarvan de verkoper zegt, "da's bijna hetzelfde".
Volgens mij is DOCSIS gewoon bedoelt voor coax netwerken, dus ook koper.

De bronnen die ik zo snel kan vinden op het net spreken over snelheden tot 200Mbps symmetrisch bij VDSL2. Fiber heeft uiteindelijk veel meer bandbreedte over, maar of ik nu 100Mbps over koper krijg of via fiber, dan kies ik de goedkoopste.
En volgens de statistieken van mijn modem heb ik momenteel een delay van 7.5ms down en 5.4ms up. Kwa ping haal ik er een 22ms nog wel uit. Ik weet alleen dat daar aan mijn kant nog 2 keer een switch en een modem-router tussen zit. Zo slecht vind ik die waarden nog niet.

Echte latency's/ping van fiber vind ik niet, enige dat ik wat gevonden had was 26ms voor fiber tov. 23ms voor koper, maar geen idee of het een goede bron was.
Hier: http://superuser.com/ques...ection-using-optic-fibers spreken ze over:
Optical cable sends bits at about ~5.5 µs/km, copper cable sends it at ~5.606 µs/km, and satellite sends bits at ~3.3 µs/km.
Dat geld dus enkel voor het medium, en als dat klopt, liggen die waarden dus heel dicht bij elkaar. Dan is de vraag, wat is sneller:
koper - koper - koper
koper - glas - koper
Mijn eerste gedacht is het eerste.

Of dat goedspreekt wat KPN gedaan heeft, is iets anders.

@koelpasta:
Dat zeg ik toch ook, het medium is verwaarloosbaar, dus het gaat inderdaad in andere apparatuur zitten. De standaard netwerk apparatuur verschilt niet zoveel, maar dan kom je bij glasvezel nog bij het omzetten van lichtsignalen naar elektrische signalen. Dus is mijn gedacht dat alles in koper een kleinere latency heeft als dat er glasvezel tussen zit. Al zit je zowel bij coax als bij VDSL ook gewoon met FTTC

[Reactie gewijzigd door kluyze op 10 september 2013 19:21]

Latencies ontstaan niet op de lijnen maar in de switching apparatuur, hoor.
Jij hebt het over 0.005ms per kilometer. Als je dus 1 aaneengesloten kabel neemt van 1000 km dan heb je een paar ms latency.. Gaat dus nergens over.
@koelpasta:
Dat zeg ik toch ook, het medium is verwaarloosbaar, dus het gaat inderdaad in andere apparatuur zitten. De standaard netwerk apparatuur verschilt niet zoveel, maar dan kom je bij glasvezel nog bij het omzetten van lichtsignalen naar elektrische signalen. Dus is mijn gedacht dat alles in koper een kleinere latency heeft als dat er glasvezel tussen zit. Al zit je zowel bij coax als bij VDSL ook gewoon met FTTC
Aah, sorry, had het verhaal niet afgemaakt :)
Het punt met glasvezel is dat het grotere afstanden kan overbruggen. Daardoor is er minder schakelapparatuur (b.v. repeaters) nodig om het signaal door te sturen.
Bij grote afstanden heeft glas dus een duidelijk voordeel.

Bij kleine afstanden gaat denk ik de specifieke devices veel meer meewegen. Hangt dan meer af van waar je in investeert.

Maar daarnast zijn er ook nog verschillende soorten glasvezeltechniek, en dat maakt ook een verschil.
Toen KPN (Reggefiber) in Uden glasvezel zou aanleggen hebben ze eerst geinventariseerd hoeveel interesse er is voor glasvezel. Kan dus ook zijn dat er wel een optie was voor glasvezel, maar er uiteindelijk te weinig aanmeldingen waren..

De reden dat KPN dan geen glasvezel aanlegt komt door de OPTA. Die eist dat KPN het glasvezel netwerk direct openstelt voor andere providers, terwijl de providers welke KPN nu overneemt daar niet mee hadden te maken..

Daarbij kan ik mij niet voorstellen dat als er daadwerkelijk 4000 huishoudens zijn welke glasvezel wouden hebben, KPN dan uiteindelijk besloten heeft om geen glasvezel aan te leggen. Net als KPN betwijfel ik of er 4000 klagers.

Daarnaast ken ik best wel benieuwd of er op de maandelijkse factuur VDSL of glasvezel staat. Op mijn factuur staat onder andere 'Glasvezelpakket Goud'.

Overigens is glasvezel van KPN geen simpel ethernet. Je krijgt namelijk een aangepaste Experia box welke aangesloten wordt op de FTU en net als DSL een PPP-verbinding opbouwt met je provider.. De Experiabox zorgt ook voor de splitsing naar TV en telefoon. Maar anders dan DSL, gaat IPTV niet len laste van je snelheid en da's wel prettig..
Ook op glas neemt itv bandbreedte in.. Hoe wil je het anders naar je tv krijgen :).

On topic: Zoals hier eerder boven genoemd werd, er zit een verschil tussen FTTC en FTTH, FTTC gaat tot aan de wijkcentrale (of iets wat er op lijkt) en wordt verder je naar je huis getransporteerd via koper, snelheden van 100Mbit/s zijn daarbij mogelijk. genoemd VDSL.. waar FTTH volledige via glas je huis binnenkomt (waarbij de apparatuur meestal ook maar 1000 Mbit/s aankan, maar dit nooit geleverd wordt, meestal dus maximaal 150 Mbit/s.. Denk dat het dus een gevalletje mis communicatie is of onbegrip van de gebruikte technieken. (waarbij alle providers imo zeer slecht informerend zijn naar de klant toe)

[Reactie gewijzigd door NLRev0lution op 9 september 2013 22:36]

Dat maakt niet uit. er zit wel degelijk een groot verschil tussen FTTC en FTTH. Zeker als het over wat grotere afstanden gaat naar de wijkkast. (bij ons zittie aan de andere kant van de straat). Ga je naar meer dan 500 meter kijken en richting 1KM (Wat ook hier geen uitzondering is). dan heb je echt een groot verschil in bandbreedte tussen DSL en FTTH.

Het grote "probleem" is juist dat koper veel gevoeliger is voor storingen en interferentie. Een EMP kan bij glasvezel echter niets doen, omdat je geen elektronen verplaatsing hebt.

Komt ook nog eens bij dat een DSL lijn van 20MBit nooit 20mbit is en met een glasvezel FTTH connectie heb je dat wel.
Ik heb het niet over Adsl maar over Vdsl.. VDSL haalt snelheden van 50 Mbit.. maar goed..
Ik heb een VDSL verbinding bij Telfort. Door de afstand van mijn woning naar de wijkcentrale haal ik maximaal 22Mbps.

VDSL garandeert niet hogere snelheden. Het is enkel een andere techniek dan de ADSL varianten.
Zo had ik ook een vdsl ''fiber'' lijn ong 5 jaar terug bij tele2 als ik me niet vergis, ik kreeg ongeveer 20-30Mbps binnen ipv de geadverteerde 70Mbps. Conclusie tele2, wij mogen min 40 leveren, de ontvangen snelheden is verschillend bij afstand.
Samen afstand gecheckt: 120meter.

Uiteraard direct de lijn opgezegt en ziggo genomen, meer voor minder. En meestal een paar Mbps extra gratis.
Voor FTTC worden vaak extra "buurtkasten" opgenomen waardoor de afstand fors korter wordt.
bij een echte EMP moet je je toch meer zorgen gaan maken om de andere electronica dan je netwerk kabel ;)
Bij mij is er maar een vezeltje in gebruik voor internet.
De vezel waar het kabel ding op kan is ongebruikt, dat gedeelte van het aansluitkastje is ook leeg.
Ook op glas neemt itv bandbreedte in.. Hoe wil je het anders naar je tv krijgen :).
Dat klopt niet helemaal...

Natuurlijk kost een TV signaal bandbreedte. Dat is ook de reden dat glasvezel in 2-voud wordt aangelegd. 1 vezel voor TV (inclusief analoog, DVB-C en IPTV) en 1 voor internet. Zo gaat het TV signaal niet ten koste van de bandbreedte op je internet aansluiting. Zo doen alle glasvezelproviders dat... op 1 na: uiteraard KPN.

KPN sluit de 2e vezel niet aan en sluist alles door de Experiabox. De experiaboxen zijn (buiten de merknaam KPN) sowieso een reden om NIET voor KPN te kiezen.
Nee, KPN heeft nooit de bedoeling gehad glas uit te rollen in deze steden.
Er lag namelijke al VSDL en dat moest terug verdiend worden.
De hele campagne was bedoeld om klanten bij Ziggo weg te trekken.

En offtopic.. IPTV van KPN is de naam TV niet eens waard. Analoog geeft nog beter beeld.
Om dan maar even offtopic te blijven:

Dat is wel heel erg overdreven.

Als jij dat zegt, dan heb je het op een wel heel erg slechte setup gezien.

IPTV van KPN is zeker weten stukken beter dan analoog. Jammer genoeg wel wat minder goed dan de kabelconcurrentie.
"Beter" is natuurlijk subjectief. Echter vond ik de digitale TV die ik bij mijn ouders gezien had (Ziggo, non-HD) verschrikkelijk irritant door compressieartefacten. Zij zagen het niet en vonden het beeld scherp, ik zelf zat niet TV te kijken, maar compressieartefacten te zoeken. Analoge TV is wel onscherp, maar heeft tenminste geen artefacten.
Ik denk dat er bij je ouders wat anders aan de hand is, heb zelf ook ziggo en heb geen last van artefacten bij sd zenders denk dat het of aan de veldverdeler/bekabeling/tv ligt! Heb wel problemen met hd zenders gehad maar dat lag aan de veldverdeler die had een defecte port!
Om even offtopic te blijven: Compressieartefacten zijn bij Ziggo en UPC meestal geen compressieartefacten, maar problemen in je bekabeling.

Heb dat al vaak genoeg opgelost met deugdelijke bekabeling, splitters er tussenuit enz.
Compressie artefacten zijn vaagheden bij beweging, rare kartelrandjes etc, die los je alleen op aan de codeerzijde.
Transmissie artefacten, als haperend beeld, blokjes, wegvallen signaal kun je wel oplossen met kabels verbeteren.
Ze hebben toch wel duidelijk een lagere bitrate en dus qualiteit dan dat ik nu over glasvezel binnen krijg, vooral goed to zien op de HD kanalen, en dat ligt zeer zeker niet aan de kabels.
Dat denk ik dus niet...Ziggo comprim eert niet zwaar, KPN Wholesale doet dat wel. Weet zo geen nummers, maar het wemelt overal van de berichten dat de streams van KPN enrom tegenvallen. Ik kan dat alleen maar beamen, het beeld van KPN zit juist vol artefacten. Met mijn Ziggo aansluiting had ik daar geen last van.

Het zure is dat ik bij Lijbrandt enorm goede analoge en DVB-C streams krijg (via Glashart Media) en dus juist heel slechte, zwaar gecomprimeerde en door DRM verpeste IPTV streams (omdat het ook door ADSL moet passen).
Maar daar betaal je dus niet voor, je betaalde exact hetzelfde als voor koper..
FTTC is altijd een stuk duurder geweest..
Heeft waarschijnlijk te maken met dat ze FTTC hebben verkocht als FTTH.

Edit: Meer info; http://www.techzine.nl/ni...inding-als-glasvezel.html

[Reactie gewijzigd door Tiestor op 9 september 2013 19:06]

KPN heeft sinds het begin van het samenvoegen van FTTC en FTTH in dezelfde productgroep aangegeven dat FTTC altijd geleverd kan worden en FTTH alleen waar mogelijk, dus niemand word gedupeerd.
Ook in deze rechtzaak zal KPN daardoor gelijk krijgen, net als de vorige.


*aangepast*

[Reactie gewijzigd door cHoc op 10 september 2013 17:14]

Ze duperen wel degelijk. Althans, bij ons in Breda stond een stand waar ook groot 'glasvezel' op stond.

Dus ikke daar naar toe en vraag meteen wanneer ze het aan komen leggen. Antwoord: "Err, wij komen niet bij uw thuis meneer"
Ikke: "Ehh hoe krijg ik dan glasvezel"
Zij: "Via bestaande bekabeling meneer"
Ikke: "Er ligt helemaal geen glasvezel in mijn huis"
Zij: "Het is toch echt glasvezel meneer"
Ikke: "Nou misschien ben ik achterlijk of heb ik bij natuurkunde wat gemist, maar kunnen jullie inmiddels lichtsignalen over koper versturen?"
Zij: "Geen idee meneer, maar het is echt glasvezel"
Ikke: "Het zal wel VDSL zijn"
Zij: "Nee hoor meneer, het is echt glasvezel"
Ikke: "Glasvezel is geen koper. Er ligt geen glas in mijn huis, als jullie niet bij mijn huis komen aanleggen kan er ook nooit glasvezel komen..."
Zij: "Meneer, het is echt glasvezel, 100%, bla bla bla".

Er zat nog wat meer communicatie tussen, maar ze hielden bij hoog en laag vol dat het echt glasvezel betreft en dat allemaal zonder ook maar iets in je huis aan te leggen (prima als het er al ligt natuurlijk - maar dat is niet het geval). Nu zijn er meer mensen net als ik weesten klagen, dus in Breda waren die stands zo weg. Zal ook ongetwijfeld met het IQ van die verkopers te maken hebben, maar het is dus wel degelijk VDSL en VDSL is geen glasvezel, kijk maar naar de specs...

Dit is overigens al 3+ jaar geleden denk ik. Inmiddels is anders dan zelf de graafkosten betalen (als in ~5000 euro aansluitkosten + 300 euro/maand abo voor 10Mbit...) of op een industrie terrein gaan wonen (en dan nog maar enkele van de tig) glasvezel nog steeds geen mogelijkheid in Breda.

En dan denk je in een stad te wonen. Gehuchten als Nuenen doen het stukken beter, gemeente financiert het glas, ook spot goedkoop. Geen gezeik met Reggefibers e.d. die het in 3 jaar terug willen verdienen (en verwacht maar niet dat de prijs omlaag gaat na 3 jaar) en tevens verwachten dat jij de klanten werving voor ze doet, open netwerk en spot goedkoop, of had ik dat al gezegd?
Fancy die afkortingen, maar volgens mij wordt FTTC (Fiber to the Cabinet) altijd geleverd, en FTTH (Fiber to the Home) alleen waar mogelijk. Precies andersom dus.
Off topic: Het is Fiber to the Curb, niet Cabinet.
Off topic:Beide mogelijkheden zijn goed en worden in de technische wereld gebruikt. Net als fiber en fibre door elkaar gebruikt mogen worden.

FTTC

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 10 september 2013 13:29]

Ze hebben het nooit over FTTC of FTTH gehad in de communicatie, alles was gewoon glasvezel. De snelheden werden wel netjes genoemd, prijzen waren gelijk aan de koperaansluitingen maar hadden gegarandeerde snelheden in plaats van "tot" snelheden.
Alleen het is natuurlijk discutabel wanneer je glasvezel denkt te krijgen, je glasvezel krijgt tot aan de wijkcentrale..
Als je een glasvezelverbinding zegt te leveren is het wat raar als je met VDSL over koper aan komt zetten, toch? De klanten klagen niet over een trage verbinding, maar er is mijns inziens wel een heel groot verschil (vooral met het oog op de toekomst) tussen een koperverbinding en een glasvezelverbinding tot in je huis ;)

"Wij tweakers" snappen wel dat een glasvezelverbinding veel meer bandbreedte heeft dan een koperverbinding :) Over VDSL kun je vooralsnog geen 100Mbit symmetrische verbinding krijgen, over glasvezel wel.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 9 september 2013 19:10]

Als tweaker snap je ook wel dat er veel nadelen aan die oude koper kabels zitten. Zoals het geregeld out-of-sync raken van de DSL modems op oude crap, hoge error correctie rates, etc. waardoor er vaak latency spikes en dat soort dingen zijn.

Veelal niet zo boeiend wellicht als je aan het downloaden bent. Als je op een externe terminal werkt en dat ding 12 keer per uur 15 sec blijft hangen vanwege dat soort problemen echter wel.
KPN claimed dat je een volledige to-home glasvezelaansluiting krijgt. Terwijl het laatste stuk (Dit kan 20, maar ook makkelijk 2000 meter zijn) gewoon ouderwets koper is.

Dit maakte en behoorlijk verschil op de performance. O.A. ping tijden zijn bij ouderwetse bekabeling een stuk hoger, en ook zal je snelheid lang niet zo stabiel (of hoog) zijn wanneer je ouderwets xDSL hebt.

Quote van kpn.nl/glasvezel:
"Glasvezel komt rechtstreeks je huis binnen. Je hoeft je verbinding dus niet te delen met de buren."

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 9 september 2013 19:11]

Je deelt altijd je verbinding met andere.. Dat is dus ook al misleiding.
vanaf jouw huis naar de wijkkast zal het een enkel lijntje zijn naar de wijkkast of straat kast afhankelijk van de hoeveelheid huizen in de buurt.

Daar zal de bandbreedte gedeeld worden met andere over een dikkere lijn naar een centrale die dan pas het internet op gaat. In sommige wijken heb je zelfs 3 of meer hops voor je het Internet aanraakt.

Dat de normale man dit niet weet is te begrijpen. FTTH of FTTC of andere technieken moet je niet mee gaan strooien naar consumenten.
Die hoeven alleen te weten of ze Glas, DSL VDSL of DOCSIS hebben. AL het andere zal ze alleen maar verwarren.
eigenlijk is dat met glasvezel niet zo'n groot probleem dat er gedeelt wordt zeg maar.

de kabels zijn opzich heel dun en er werden toch flinke buizen de grond in gepropt voor het glas netwerk hier. dus daar kunnen heel wat verbindingen door. en op glas merk je het waarschijnlijk nauwelijks als er bijvoorbeeld 5 huishoudens met 500 Mbit over 1 kabeltje zouden gaan.
2000 meter is nooit van toepassing bij VDSL.
@ADQ
Dan heb je het artikel dus overduidelijk niet gelezen of je weet niet wat VDSL is.
KPN zou zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan misleiding door vdsl-abonnementen te verkopen als glasvezelabonnementen.
Een beetje zelf opzoeken kan trouwens ook geen kwaad.
KPN legt volgens mij toch duidelijk uit dat hetgeen ze aanbieden VDSL is? Als klanten niet snappen wat het is, hebben ze gewoon de techniek achter hun abonnement niet goed doorgenomen...

Voor snel breedband heb je in veel steden de keuze uit:
-VDSL
-Kabel internet
-Glasvezel in enkele gebieden.

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 9 september 2013 18:56]

In de reclame folders die KPN door de deur deed en in de "glasvezel" winkel werd niets over VSDL gezegd, alleen over glas.
Dat is ook wat ik me kan herinneren van de folders hier in de bus. Er werd duidelijk over glasvezel gesproken, dat het niet tot de meterkast is stond er niet in.

Edit:

Overigens is het nu niet meer beschikbaar volgens de site. Ze hebben hun leven gebeterd.
http://www.kpn.com/glasvezel/glasvezel-buurt.htm

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 230001 op 9 september 2013 19:18]

Klopt, ik werk zelf in de glasvezel en wist dus al dat het FTTC was en niet FTTH.
In de folders was niets terug te vinden van VSDL.
Op de Winkel stond in koeien letters GLASVEZEL...
Ze zijn zelfs aan de deur geweest om een "glasvezel aansluiting" te verkopen.
Komt die dan tot in huis? Jaaaaa
Verkopers worden betaald per verkocht abbo die zeggen meestal alles om maar iets te verkopen.
KPN is om het zachtjes uit te drukken.. een beetje dom geweest..
Da's bij de ADSL variant (klik maar eens op 1 v/d prenium pakketten, dan kom je bij ADSL uit), glasvezel is kpn.nl/glasvezel
Kan daar bij de "helpdesk" die topic niet vinden overigens...

Trouwens best knap dat je op die pagina gekomen bent, want ik kan hem zonder jou link niet vinden. Is dat niet outdated?

[Reactie gewijzigd door Ting87 op 9 september 2013 19:02]

wens best knap dat je op die pagina gekomen bent, want ik kan hem zonder jou link niet vinden. Is dat niet outdated?
Offtopic: Gewoon zoeken op VDSL op de KPN website en dan is het resultaat nummer 1.
UPC heeft jaren het abonnement Fiberpower gehad, dit was geen flasvezel. Hoewel ze het ook niet letterlijk glasvezel noemen vind ik het wel iets wat misleidend kan zijn.
Anoniem: 382732
@Bender9 september 2013 19:39
Met een kreet als "FiberPower" is het m.i. duidelijk dat het niet om fiber gaat. Anders hadden ze het wel fiber of glasvezel genoemd.
De definitie van Fiber omvat echter ook koperen kabels. Zolang er maar geen glas voor staat is er niets aan de hand. Probleem is alleen dat een consument daar maling aan heeft en denkt goh das wel goedkoop zo'n glasvezel abbootje.
Koperdraden zijn geen vezels.
Wiki geeft volgende uitleg "Een vezel is een lang, dun filament waarvan de lengte ten minste drie keer groter is dan de doorsnede.". (ja Wiki is niet meest betrouwbare, maar geeft tenminste een indicatie)

Wat prima klopt voor een coax kabel, het koper is veel langer dan het breed is. Correcte benaming(/vertaling) voor glasvezel is Fiber-Optics of Optical Fiber trouwens. Maar scheef gezien zou je ook ADSL of VDSL Fiber kunnen noemen, gezien beide met koper naar je huis gaat. (en weet dat je niet zegt dat glasvezel betekent)

Als iemand zo graag glasvezel wilt kan je toch enigszins verwachten dat ze beetje verstand van hebben. Opscheppen tegen je familie/vrienden dat jij het wel hebt vind ik best wel.. uhm tsja :).

[Reactie gewijzigd door V-rg op 9 september 2013 19:00]

Als ze het alleen als vezel adverteren heb je gelijk, maar zodra er ergens 'glasvezel' staat is het meteen duidelijk. Glas geleidt geen stroom, dus hebben we het over optische vezeltjes, of dat nou 'glas' is of plastic ;)

Overigens gaat het me niet om het materiaal dat gebruikt wordt maar om de eigenschappen. 100MBit up EN down is toch prettig, en dat doen we nou eenmaal niet over koper. Ik denk dat 50/50 best kan, maar het protocol zou aangepast moeten worden, en dat krijgen providers er niet snel door.
Er is een algemeen gebruikte en aanvaarde technische definitie voor glasvezel, en daar mag je in het dagelijks gebruik vanuitgaan. Dat is geen koper, maar glas in de vorm waarin glasvezel al lange tijd gebruikelijk is.

Heeft KPN glasvezel tot in je woning beloofd, of zelfs beloofd een glasvezelverbinding te leveren, dan moeten ze tot in je woning zo'n glasvezel aanleggen, en niet een appel voor een ei proberen te verkopen.
Dat is op zijn minst misleiding maar ik zou het eerder zwendel noemen. Ik zie die rechtzaak ook met vertrouwen tegemoed (leren ze dat zinnetje op de managementsopleiding of zo?)
volgens mij is koper geen vezel maar een edelmetaal :) (stof). en Glas is een vezel ;)

Daarnaast vind ik het nog steeds vaag. Glasfiber is goedkoper te maken dan koper. Productie kosten ligen veel lager. Alleen de aansluit apparatuur is hoger.
koper is geen edelmetaal ;)

en het grootste probleem zal hem wel zitten waarschijnlijk in het feit dat het koper netwerk dat er ligt zich gewoon nog niet helemaal heeft terugverdiend bij kpn en dat er liever eerst uithaalt voor het een niew netwerk aangaat leggen.
Off-topic:

Holy crap! Ik verbaas me echt enorm over het gebruik van de Nederlandse taal hier in de comments maar ik kon een reactie niet laten uitblijven toen ik bovenstaande las.... Ik zeg niet dat je geen Nederlands kan (je zal waarschijnlijk in haast getypt hebben en je comment niet een keer hebben overgelezen) maar dit is echt te triest voor woorden! Mijn neef uit Canada kan nog beter Nederlands!
wat maakt dat nou uit het was te lezen en te begrijpen dat is het belangrijkst
Telenet (ook van Liberty zoals UPC) in Vlaanderen deed hetzelfde en noemde het Fibernet.

Reclamecommissie vond het niet bedrieglijk omdat de backbone effectief in glasvezel was. Ze moesten wel duidelijk maken in de reclame dat het geen fiber to home was.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 9 september 2013 18:58]

Fiber is een verzamelnaam voor het Engelse woord vezel. Het het probleem is dat als je het over internet en fiber dat mensen dat snel aan glasvezel, glasfiber denken. Dat fiber een bredere betekenis heeft is duidelijk.

Draad kan ook fiber zijn en koperdraad of coax kunnen ook fibers zijn.

Waar het gewoon om gaat is dat bedrijven als kpn, telenet noem ze maar op gebruik of misbruik maken van de onwetendheid van de meeste klanten. Bij fiber denkt men als glasvezel maar dat is het niet. Juridisch is het dat ook niet. Pas als men duidelijk glasvezel schrijft tot aan je voordeur maar je kopper krijgt klopt het verhaal niet.

Levert men fiber tot aan de deur kan dat dus glas, koper maar ook coax zijn.
de logische vertaling voor draad is wire... dus niet fiber
En hoe herken ik nou of ik daadwerkelijk glasvezel heb liggen? Ik neem aan van wel want ik neem ook aan dat ze niet voor Jan met de korte achternaam de stoepen hebben opengegooid en oranje draad hebben erin gelegd en een heel vliegtuig MOE'ers hebben ingevlogen om de klus te klaren?
VDSL is vaak beperkt in zijn upstream bandbreedte. Waartegen glasvezel in beide richting werk, je kan even veel uitsturen, als je kan binnen krijgen.

Stel je vraagt 100/100Mbit aan via glasvezel. Je krijgt 50/10Mbit ... vrij duidelijk dat je op VDSL zit, en niet op glasvezel :D
kijk naar het kabeltje.
VDSL komt uit je telefoonkabel(s).
Bij "echte glasvezel" wordt er een nieuwe kabel in de straat bijgelegd. Na de werkzaamheden wordt de kabel door een monteur van de netwerkbeheerder doorgetrokken naar je meterkast. Op deze glasvezelaansluiting in de meterkast kan je dan een speciaal glasmodem aansluiten.

De aanleg van de glasvezelkabel wordt meestal gedaan in overleg met een gemeente en betreft meestal een hele wijk of stad in 1 keer. Je kan dus alleen "echte glasvezel" afnemen als deze werkzaamheden bij jou al hebben plaatsgevonden.

Tot nu toe is de enige netwerkbeheerder waar bijna alle huizen al een glasvezelkabel in de meterkast hebben hebben de westlandse beheerder CIF. (Die een netwerk levert voor de provider Caiway)
Dank. Hier in de stad hebben ze de straten (en gasleidingen en waterleidingen) doorboord om glasvezel aan te leggen. Glasvezel dus.
De beste man/advocaat heeft gelijk. Er wordt een synchrone lijn verkocht en er wordt een asynchrone lijn aangesloten. Er is geen hogere wiskunde of "rocket science" nodig om te begrijpen dat synchroon en asynchroon niet hetzelfde zijn.
Maar er is ook niet zoveel voor nodig om te begrijpen dat die technische details eigenlijk niet belangrijk zijn. Als KPN koper tot de wijkwast zou leggen en glasvezel (voor de sier) op het laatste stukje is er ook niks aan de hand. De hele vraag is of er op het aansluitpint geleverd wordt wat het contract zegt.
" Als KPN koper tot de wijkwast zou leggen en glasvezel (voor de sier) op het laatste stukje is er ook niks aan de hand." Maar dat doen ze niet, dus er is wel iets aan de hand;)
Ze leveren niet waarmee geadverteerd werd.
Het zou mooi zijn als je daadwerkelijk wist waar je het over had. Adsl en ook vdsl en fiber zijn allemaal asynchroon. Waar het verschil in zit is dat fiber tegenwoordig *symmetrisch* is en dsl nog steeds asymmetrisch.

Overigens is het dus niet waar dat KPN destijds symmetrische verbindingen verkocht heeft — ook de FttH verbindingen waren toen gewoon asymmetrisch, 30/3, 50/5, en 80/8 oid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee