Merknaam Belgacom verandert in Proximus

De merknaam Belgacom gaat verdwijnen. Alle diensten van de Belgische telecomprovider worden omgedoopt tot Proximus, de merknaam die nu enkel voor de mobiele activiteiten van Belgacom wordt gebruikt.

BelgakwamBelgacom verdwijnt eind dit jaar als merk, zo heeft de telco bekendgemaakt. De bedrijfsnaam wordt niet officieel gewijzigd en blijft dus Belgacom NV luiden, maar naar buiten toe opereert het bedrijf straks enkel nog als Proximus.

De telco belooft dat er voor klanten behalve de naamswijziging niets verandert. "Alles blijft zoals het was en u hoeft niets te doen", belooft Belgacom. Contracten blijven gewoon geldig en de prijzen veranderen niet. Ook de e-mailadressen van klanten die eindigen op Belgacom.be en Skynet.be blijven gewoon werken. Andere merken van Belgacom, zoals Telindus en Scarlet, blijven overigens wel bestaan.

Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad moeten de wijzigingen ertoe leiden dat Belgacom in 2016 weer groeit. "Met het nieuwe merk Proximus kunnen klanten altijd, overal en op ieder toestel gebruikmaken van telefonie-, internet-, tv- of it-diensten. Vast of mobiel, dat maakt niet uit", stelt Belgacom.

Door Joost Schellevis

Redacteur

11-03-2014 • 09:30

88

Submitter: Yoki1985

Reacties (88)

88
86
42
7
0
33
Wijzig sortering
Jaren geleden was Proximus opgericht door Belgacom als hun mobiele tak. Om deze internationaal te kunnen uitbreiden werd er een aparte merknaam van gemaakt. Ze zouden deze dan ook op termijn verkopen aan de hoogst biedende. Toen Vodafone 25% van de aandelen in handen had, had iedereen het idee dat Proximus Vodafone ging worden. Maar het bleek zeer moeilijk te zijn om overgenomen te worden, door het hoge kapitaal in de firma.

Ondertussen had Belgacom zijn nieuwe adem gevonden, en was deze opnieuw concurrentieel met de markt, en hebben ze besloten om het merk Proximus terug als één van hun peilers te maken. En hebben ze deze opnieuw een volledige dochter gemaakt. Ondertussen hebben ze hun internationale expansie volledig verkocht ( Ben, Nef Cegetel, Infosource, Belgacom Frankrijk, etc ).

Sinds een paar jaar was het de bedoeling om volledig te focussen op de belgische markt met hun tripple play abbonementen, en was het juist Proximus dat zou vallen als merk.

Persoonlijk vind Belgacom een veel sterker merk, dat sterk in de markt staat. Vergeet ook niet dat Belgacom meer is dan alleen maar telefonie. Vandaar dat ik het raar vind dat ze deze strategie ineens aanpassen. Ze waren onderweg naar een enkelvoudige branding van al hun diensten.
Deze naamsverandering is logisch he. De grens tussen vast, mobiel, bellen, intetnetten, skypen etc... vervaagt he.
1 enkel abonement dat je toegang geeft tot bellen, sms'en, internet en tv op AL je apparaten, ongeacht waar in de wereld je bent, is niets ondenkbaars meer he. Dus waarom verschillende namen hanteren.
Ze bereiden zich dus gewoon voor op de toekomst lijkt me.
(Zelf trouwens ook een zeer tevreden klant van Belgacom/proximus)
Anoniem: 524877 11 maart 2014 09:35
Ik vraag me persoonlijk af wat nou het grote voordeel is om de naam van je bedrijf te laten wijzigen van de buiten wereld. Zo breng je meer verwarring voor gebruikers. Daarnaast weten gebruikers ook vaan dat Proximus eigenlijk Belgacom is. Dus wat is het nut van de naam wijziging. Net als dat UPC ook Ziggo gaat heten na de overnamen. Echt geld verspilling. Dat geld ka beter uitgegeven worden aan het verbeteren van de diensten en producten die ze al hebben.
Sowieso zitten ze nu met een verwarrend scenario. De mobiele diensten zijn Proximus en de andere diensten Belgacom. Als je echter naar de website van die eerste gaat, dan kom je terecht op de website van Belgacom. Ze willen met enkele aanpassingen (bijvoorbeeld het Proximuslogo) wel laten zien dat het van hetzelfde is, maar qua gebruiksvriendelijkheid is het er niet op vooruit gegaan.

De statement dat mensen weten dat Proximus ooit Belgacom was klopt niet helemaal. Wij weten dat en andere mensen die met dit soort dingen bezig zijn. Als ik straks mijn grootouders of zelfs schoonouders erover aanspreek gaan zij hiervan niet zo goed op de hoogte zijn.

[Reactie gewijzigd door Flying op 23 juli 2024 16:38]

uw grootouders zullen wel snel weten dat proximus den rtt is hoor :p

Ik vind het wel raar dat ze proximus als hoofdmerk nemen met als uitleg kostenbesparing. De meeste diensten die ze aanbieden zitten momenteel onder de naam Belgacom en mij lijkt het dan ook goedkoper om dan enkel maar hun mobiele diensten van naam te moeten veranderen.
Marketing natuurlijk, blijkbaar kiest Proximus er voor om 1 sterk merk in de markt te zetten. Ik kan me voorstellen dat dat voor de gemiddelde eindgebruiker geldverspilling lijkt, maar blijkbaar ziet Proximus dit als een goede strategische zet.
Dit doen ze volgens mij om als 1 bedrijf te kunnen concurreren met telenet.

De illusie is er nu namelijk dat je 2 abbonnementen nodig hebt als je quad-play wil, tov 1 abbo bij telenet. Geen idee overigens of je bij BGC/Proximus alles effectief onder 1 abbo kan doen?
Het bedrijf noemt nog steeds Belgacom hoor, het zal gewoon alle diensten tot Proximus omdopen.
Correct ;) Ik ben niet erg thuis in de Belgische Telco markt ;)
Misschien een manier om van een besmeurde naam of reputatie af te komen. Als je een label hebt met een (relatief) goede naam en een label met een (relatief) slechte naam, ondanks dat je de service en alles hebt verbetert is het soms handiger om alles onder de goede naam te scharen zodat je wat doet aan je imago probleem.
Belgacom heeft een goede reputatie. Toch wat internet betreft, je kan er makkelijk 2TB per maand downloaden zonder problemen. Bij Telenet sluiten ze je internet af na enkele honderden gigabytjes.

Proximus: mobiel
Belgacom: vast, tv en internet

Simpeller kan het niet, mensen hebben nu eenmaal een associatie gebouwd met de 2, om dat nu af te bouwen zal alleen verwarring brengen..
Dus omdat je er makkelijk veel data kan verbruiken krijgt de provider automatisch een goede reputatie?
Dat is een beetje de onderscheidende factor tussen de 2 grote operatoren. Telenet heeft meer snelheid, Belgacom heeft echt geen limiet.

Kwalitatief is het netwerk bij beide zeker OK.

Verder heeft Belgacom ook gewoon snelle en goede support (althans volgens mijn ervaring) en zijn de prijzen (naar Belgische normen) relatief goed voor triple play aanbiedingen.
Belgacom is ook mobiel. Je hebt belgacom simkaarten met specifieke abonnementen.
Klanten krijgen (kregen) deze aangeboden in een pack onder de noemer " internet overal."

bron:http://www.belgacom.be/nl...rnet-mobile.html?tabnav=1
Denk dat Proximus ook wel een soortgelijke aanbod heeft dus zal een van de abbos geschrapt en toegevoegd worden aan het andere.
dit is nog altijd het geval; maar enkel voor data (4g dus tegenwoordig)
Ik weet niet waar jij die 'goede reputatie' vandaan haalt.

De meesten associëren belgacom met traag internet, slechte helpdesk, hoge telefoonrekeningen, log staatsbedrijf, overbetaald management, vriendjespolitiek,...
Tja de politiek interesseert me niet als consument, maar van waar haal je de traag internet en slechte helpdesk? Als je in een of ander boerengat wont zal internet natuurlijk traag zijn ongeacht welke provider je neemt. Ik heb goede ervaringen met de helpdesk, gratis Bbox 3 ontvangen ter vervanging van de bbox 2 terwijl deze 100 euro kostte.
Telenet is altijd even snel, ongeacht waar je woont. Alleen DSL heeft last van dalende snelheden over grotere afstand.
Dikke nonsens natuurlijk.

Feit is dat Belgacom de meest performante backbone heeft.
Feit is Belgacom kent geen Smallband, en dis dus echt ongelimiteerd voor de consument
Feit is Belgacom kent geen piek of daluren voor internet gebruik, waar ze rekening mee houden.
Feit is Telenet heeft mij op smallband gezwierd na 3 opeenvolgende dagen 30GB "LEGAAL" te downloaden van de bedrijfsserver naar mij thuis.
Feit is Telenet blokkeert nog altijd poorten onder 1024.
Feit is 3G/4G netwerk van Telenet lijkt nergens op ..
Feit is Belgacom heeft een wereldwijd wifi hotspot netwerk dooor hun samenwerking met FON
Sterk Vermoeden is dat Telenet Bittorrent / Usenet verkeer knijpt
http://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=30139.

Het enige nadeel van Belgacom is de afstand, maar indien je in een stad woont heb je daar geen last van en heb je gewoon 70Mbit/50Mbit meer dan voldoende.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 16:38]

Feit is dat je internetsnelheid beinvloed wordt door digitale TV.
Feit is dat de bandbreedte op koper nooit zover zal kunnen als de bandbreedte op coax.

Enkele van je andere claims zijn ook wel dubieus zonder onderbouwing...
Wil je internetsnelheid onderhevig zijn aan de invloeden van digitale tv moet je , niet alleen digitale tv hebben en moet je relatief ver van je wijkknooppunt zitten. In Steden is dit bijna nooit het geval.
In mijn geval is er dus niets merkbaar en is er altijd 50Mb beschikbaar voor internet.

Welke andere claims zijn dubieus ?

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 16:38]

Feit, als mensen inderdaad 2TB downloaden gaat dit in belgie ten koste van de snelheid van andere klanten in de omgeving.
Feit, Belgacom kent zeker piek en dal uren (vaste telefonie), die van telenet zijn zelfs ruimer.
Feit, 4G is nog in testing fase, daar zijn ze enkele dagen geleden mee begonnen.
Feit, Telenet begint met snelheid waar Belgacom ophoudt. 30mb/s om 120 mb/s

Snelheden3
Thuis- Download

30 Mbps4

30 Mbps4

30 Mbps4


Go telenet
Doei =]
Geef mij maar liever de 30Mbit van Belgacom zonder limiet dan de 120 van Telenet met in de praktijk een 250GB limiet op piekuren (meestal dus). Aan 15MB/s kan je na ongeveer 5 uur aan je limiet zitten, dus praktisch gezien heb je er niet zoveel aan.

Vorige maand had ik ruim 400GB verbruikt, zonder zelfs maar een mailtje van Belgacom te krijgen, en dat is zonder illegaal downloaden (veel streaming audio + video + online backup)
Anoniem: 553775 @GORby11 maart 2014 13:39
Er word niet echt gebruik gemaakt van een limiet, het word enkel in de gaten gehouden om overmatig (1TB++) gebruik tegen te gaan zodat voor iedere klant dezelfde kwaliteit gewaarborgd kan worden.

Klanten zijn nog altijd vrij om te downloaden wat ze willen.
Er worden inderdaad een aantal poorten geblokkeerd, maar dit is om eventueel misbruik/fraude tegen te gaan.
De 'normale' internetklant zal dit weinig uitmaken.
Welke poorten er dichtstaan is ook afhankelijk van soort INT abo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 553775 op 23 juli 2024 16:38]

Ik ben op smallband gezwierd na 3 x 30GB te hebben gedownload tss 13u en 16u. Niks Terrabytes, niks Illegaal gewoon vpn verkeer tussen mij en mijn werk.

Dit is onacceptabel en helpdesk kon mij niet helpen. Bij Belgacom heb ik nog nooit problemen gehad met hoeveelheid of tiidstip.
dan heb je schijnbaar gewoon een slecht moment uitgekozen of ze mogen je niet want
dat zou niet moeten kunnen xD

Maarja .. in belgie is het sowieso van groot belang waar je woont.
Een afstand van 20 meter van de weg naar je huis kan al fataal zijn.
Belgie is gewoon apart en per situatie is soms de ene provider beter dan de ander (ook met het oog op kabelaansluiting al dan niet mogelijk)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 553775 op 23 juli 2024 16:38]

Wat ben je met 120Mbps als je er geen gebruik van kan maken.
Snelheid is voor mij niet de definitie van een goede internetprovider !!
Belgacom levert trouwens gewoon 50/70Mbps waar het beschikbaar is, wat in mijn geval dus zo is
Veel belanrijker is bv dat poorten als 25/80/443 gewoon beschikbaar zijn.
Wat je zegt van de aftstand klopt niet.
Ik had Belgacom, met digitale tv en FEIT is dat het netwerk van Belgacom het HD signaal niet aankan! Ze verkopen dus iets wat hun netwerk niet aankan. Ik woon in Gent centrum (grote stad). Ik heb op verschillende fora gekeken en veel mensen blijken gewoon hetzelfde te hebben. Belgacom kan er niks aan doen.
Feit is ook dat de service van Belgacom te wensen over laat (Ze hebben ons te veel aangerekend, daar heb ik veel tijd in moeten steken om dat in orde te krijgen). £Bij de opmerking die ik maakte dat als ik niet had opgelet ik de teveelsom gewoon had betaald zegden de operators mij doodleuk dat dat inderdaad waar was en dat er veel mensen zijn die het gewoon betalen (het ging over meer dan 100 Euro!)
Feit is dat ik nu bij Telenet zit, dat de verbinding 10x sneller is (geen grapje je mag dit letterlijk nemen)
Ik heb de duurste verbinding gehad bij Belgacom en nu bij Telenet. Telenet is duurder, maar is het meer dan waar. Zij leveren tenminste een goed product af.
Voor mijn gsm abo zit ik dan weer bij Proximus want daar zijn zij de enigen die een deftig netwer hebben.
Bij Belgacom kan je dit op voorhand perfect laten testen welk type van connectie je kan krijgen en hoeveel HD/SD streams je kan bekijken
Ik woon natuurlijk in de enige echte studentenstad van België (Leuven) :) en daar heb je overal VDSL2 en dit kan perfect 2HD streams aan + 30/50 Mbps internet.

zoals ik al zei, ik wist perfect op voorhand welk product ik kocht en wat de voorwaarden waren. Telenet zijn smallband-metering is gewoon prehistorisch staat haaks op het woord ongelimiteerd dat ze gebruiken in al hun aankondigingen en is totaal niet transparant.

Daarenboven begin je hier een betoog over Televisie iets waar ik helemaal niet over gesproken heb. Wat kan mij TV nu schelen. Als je TV wil kijken is er eigenlijk maar 1 waardige provider in België en dat is TV vlaanderen.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 16:38]

Belgacom kan waarschijnlijk perfect HD leveren, maar veel is afhankelijk van de bekabeling in je huis. Als je pech hebt en de telefoonkabel is van lage kwaliteit, kan je het toch niet ontvangen.

Ikzelf woon in centrum Antwerpen, en heb 50Mbps effectief (waar ik voor betaal) en TEGELIJKERTIJD 2 HD streams (live+opnemen) kijken.

Wederom, het hangt allemaal af van wat je prioriteiten zijn, en wat je infrastructuur aankan. End of the line geld wel, bij BGC kan je onbeperkt downloaden, bij telenet niet.
Anoniem: 312027 @Carrein12 maart 2014 02:49
Dan zul je wel blij zijn dat de softcap van 250 GB bij telenet naar 500GB gaat. Ook staat duidelijk in de voorwaarden vermeld wat de beperkingen zijn. En ook die groene en rode uren worden eenduidiger.

En ja je kunt beter in nederland wonen met internet dat is nog steeds veel beter dan belgie.
Ik kan wel onbeperkt downloaden bij Telenet, 13 MB/sec onbeperkt, met elk programma en van elke website. Ik heb nog nooit een restrictie gekregen... Ik ben een grootvebruiker. Dus de limieten zijn er niet bij Telenet als je een duur abo neemt.
Telenet heeft géén onbeperkt downloaden tegen volle snelheid. Na een bepaalde hoeveelheid (hangt af van wanneer je download) wordt je teruggezet op smallband (1Mbps): http://klantenservice.tel...nt/wat-is-vrij-downloaden

Die grens ligt rond de 300GB, waar ik maandelijks vlotjes overga.

*Edit*: die 300GB is trouwens volledig legaal, het grootste gedeelte gebeurd via Netflix, Youtube, VPN met het werk en backups.

[Reactie gewijzigd door Carrein op 23 juli 2024 16:38]

Het is een feit dat Telenet geen 3G/4G netwerk heeft, maar gebruik maakt van het netwerk van Mobistar.

Belgacom kent wel piek- en daluren voor vaste telefonie.

Waarom/wat vind je het dikke nonsens?
Het is een feit dat xDSL wel afstandsgevoelig is, kabel niet of in veel mindere mate. En dat is dus geen nonsens.
Iedere klant heeft bij xDSL zijn eigen koperlijntje, de coax-kabel wordt gedeeld door meerdere gebruikers. Dus je kan bij de kabel pech hebben dat er veel mensen zwaar gebruik maken van de capaciteit van je kabel, en dat kan je dus merken.

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 23 juli 2024 16:38]

Telenet heeft wel een licentie maar bouwt zelf niets uit. Zo zetten ze concurrentie buitenspel. Waar ik ook niet direct blij van word.

De piek en daluren gaan over het internet.(Groen en rode uren...) Ik ken maar weinig ISp's die piek en daluren hanteren voor het internet. :s
Hij zegt toch ook nergens dat de afstandsgevoeligheid xDSL nonsens is, integendeel?

Coax en xDSL hebben ieders hun voordelen of nadelen, en voor grootverbruikers is het in het algemeen (diegene die ver van de centrale wonen uitgezonderd) beter om voor xDSL te gaan.

Voor veel mensen (ik inbegrepen) weegt het kleine snelheidsverschil tussen Telenet en Belgacom/Scarlet/Telindus niet op tegen de limitaties die je hebt bij Telenet.
Hij zegt het wel:

AmbroosV: Alleen DSL heeft last van dalende snelheden over grotere afstand.

klakkie.57th : Dikke nonsens natuurlijk.

Mijn ervaring trouwens met Telenet is dat er de laatste weken op torrents helemaal geen cap meer zit. Gisteren in de piekuren zelfs tot 100Mbits/s kunnen halen op enkel torrent verkeer.

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 23 juli 2024 16:38]

Hij zei :

Telenet altijd even snel

Ik zeg:

Dikke nonsens, en vervolgens haal ik dingen als smallband aan.
Feit is dat het Mobistar hun 3G/4G netwerk is dat nergens op trekt, en niet dat van Telenet want die hebben er geen.
Anoniem: 147300 @iCeQbe.11 maart 2014 11:26
Ik weet niet waar jij die 'goede reputatie' vandaan haalt.

De meesten associëren belgacom met traag internet, slechte helpdesk, hoge telefoonrekeningen, log staatsbedrijf, overbetaald management, vriendjespolitiek,...
Als je kijkt naar volgende website (link) zul je zien dat er mensen tevreden zijn en ook mensen ontevreden. Feit is dat meestal enkel klagers op het internet posten. Vergeet ook niet dat tweakers niet de gemiddelde bevolkingsgroep voorstelt. Jan Modaal heeft genoeg met 100GB en internet dat snel genoeg is voor youtube.

Ik heb nu een half jaar belgacom en alles werkt feilloos. Ik vind het zelfs jammer dat de naam belgacom niet behouden blijft! Ben er best trots op dat dit bedrijf Belgisch is. Didier Bellens is weliswaar een enorme blaaskaak, hij is wel een goeie manager.
Anoniem: 225253 @segascope11 maart 2014 09:51
Belgacom heeft een goede reputatie.
Ex-CEO Didier Bellens heeft heel wat schade toegebracht aan die reputatie. Die 2TB hebben maar weinig mensen nodig en het zijn net degenen die daar niets van kennen die zich door zo'n zaken laten leiden.
Simpeler kan het dus wel: Proximus. Voor alles.
Bij mij heeft Belgacom net een héél slechte reputatie:

1. Ik kan hier max 1 Mbps halen via Belgacom, digitale TV is helemaal uitgesloten.
2. Facturen verzenden naar verkeerde adressen om dan na 3 maanden de dienst af te sluiten.
3. Helpdeskmedewerkers die amper weten wat een pc is, laat staan Apple of Linux.

1-mansenquêtes zijn onzin.
punt 3 is een probleem bij zowat alle helpdesken.

Bel maar eens naar een Telenet , Mobistar, base,... Veel kans dat je daar ook met iemand belt die een scriptje afleest.

Vroeger was de Belgacom helpdesk één van de beste die er was, maar ondertussen is die niet veel beter dan de andere (maar ook niet bepaald slechter)
Er is bij Telenet een héél groot verschil tussen B2B en B2C. Bij Belgacom zijn ze allebei slecht.
In bedrijfsland heeft Belgacom allesbehalve een goede naam ... Alles duurt lang (vraag maar eens een MPLS aan, of een DMZ config), slechte support (kastje -> muur en terug) ... er is een hele andere tak waar de gewone consument niets van ziet ... dat is de tak waar ook Verizon, AT&T, Mobistar, Destiny, etc vaste verbindingen aanbieden in België en in die tak heeft Belgacom helemaal niet zo'n goede naam.

Daarentegen Proximus heeft in diezelfde bedrijven een zeer goede naam gezien hun uitmuntende helpdesk & mobiele verbinding.

Met deze truk geraken ze mss terug makkelijker binnen bij de bedrijfsmarkt?
"Vraag maar eens een MPLS aan."
Dus jij vraagt een mechanisme aan die netwerken regelt, waar een klant (zelfs een bedrijf) normaal niet mee te maken krijgt?

Denk dat je een MPLS-VPN bedoelt?
Ik zou ze toch liever een slechte reputatie geven... men internet kwam nooit boven de 15mbps. Terwijl we eigenlijk betaalde voor 30, daarna 50.
Haha, een goede reputatie.

Jaren hebben ze op internet en televisie gebied juist een zeer slechte reputatie opgebouwd. Het is niet omdat ze het nu goed doen, dat dat meteen alles veranderd. Proximus daarentegen ligt veel positiever op de markt.
"goede reputatie" is vrij interpreteerbaar. Moest ik mij willen aansluiten haal ik volgens hun test amper 15mbps, terwijl ik bij telenet 150 haal en van de volledige snelheid zal kunnen genieten zelfs al zit ik zwaar te downloaden, terwijl ik tv zit te kijken en iets zit op te nemen op de digicorder..
Dat heeft weinig met reputatie te maken, maar met techniek in combinatie met jouw woonplaats.

In het algemeen heeft Belgacom een oerdegelijke reputatie, maar Proximus zal wat dynamischer klinken zeker....
Het is een manier om van een slechte naam af te komen. Dat ben ik met je eens. Echter zijn er genoeg klanten die waarschijnlijk blijven weten dat het bedrijf met de vorige naam (bijvoorbeeld) een slechte reputatie had. Dan heeft de nieuwe naam in mijn ogen niet veel effect/zin. Ondanks dat het scheelt in eventuele toekomstige kosten voor bijv. reclame.
Het is enkel de merknaam die veranderd. Het bedrijf opzich is nog steeds Belgacom en blijft ook zo noteren op de beurs.
Ik denk dat je het wat te simpel bekijkt. Proximus is in België een veel sterker merk dan Belgacom. Dus ik denk dat ze hier echt een goede zet doen.
geen twee logo's ontwerpen, geen verschillende reclame campagnes, belgacom heeft bij velen een negatieve bijklank (waarom weet ik niet, maar uit mijn omgeving blijkt dat toch). Ik lig er alvast niet wakker van, zolang ik niet meer moet betalen (minder zal het toch niet worden)
Die logo's waren er al, een samenvoeging van bedrijfsonderdelen kost juist geld. Hooguit dat ze van het negatieve imago af hopen te zijn, maar waarom blijft het dan wel Belgacom NV heten?

Verschillende reclame campagnes dat blijft zo aangezien er nog steeds diverse advertenties gemaakt moeten worden (ongeacht het logo wat gebruikt wordt). De enveloppen zijn er al, alleen worden er straks meer Proximus enveloppen gedrukt, dus het kostenvoordeel is beperkt.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 juli 2024 16:38]

Nou lijkt mij niet helemaal een slechte strategie als een bedrijf een slechte naam heeft, die is dan ook meteen weg. Bovendien kan een fusie van naam voor marketing een kostenbesparing opleveren (denk aan enveloppen en ander reclamemateriaal).

Het zal ze in eerste instantie wat kosten, maar na enkele maanden tot een paar jaar levert het enkel maar geld op, en een (eventuele) slechte naam zijn ze kwijt.
Het is een manier om je strategie te uiten. Standaard gebruik je een andere naam/indentiteit voor een bepaalde strategie. Dit is puur om te laten zien: Wij zijn een bedrijf met dezelfde waarden en we gaan onze markt op dezelfde manier aanpakken.

Dat is de grote reden om een naamsverandering door te voeren. Vaak wordt het ook gebruikt om nieuwe activiteiten te kunnen ontplooien. Nieuwe naam dus nieuwe ideeen, aldus is dat vaak de gedachte.
De naam proximus word als "jonger" aanzien dan belgacom. Marketing dus.

Ook zijn het nog 2 verschillende werelden binnen belgacom, dit is het openingsschot om ervoor te zorgen dat na zoveel jaar de systemen uiteindelijk geintegreerd worden.
Belgacom heeft een meer negatieve lading dan Proximus. Van mond op mond gaat Proximus is duur maar fantastische kwaliteit. En in de praktijk klopt dat ook voor het grootste stuk.
Belgacom staat gekend voor adsl verbindingen. En als je wat ver van de centrale zit geeft dat problemen. Belgacom TV loopt dan over die adsl dus dat geeft dan ook een hoop problemen. Als je dicht bij de centrale zit werkt het allemaal wel goed maar ze sluiten contracten af op adressen waarvan je op voorhand al kan zeggen dat het niet goed gaat lopen. Dat resulteerd uiteraard in een pak negatieve commentaar bij mond aan mond.

Belgacom is ook een oude naam, stamt ook af van toen het nog een overheidsbedrijf was. Vandaar ook Belga en com ofwel België en communicatie. Dit geeft de indruk dat het nog steeds een overheidsbedrijf is waarvan men ook af wilt.

Tevens was het vroeger meer gescheiden. Nu willen ze alles onder 1 naam en 1 pakket. Vroeger had je een Proximus abbonement voor je gsm en een appart Belgacom abbonement voor vaste telefoon/adsl.
Nu willen ze zoals de concurentie pakketen aanbieden zoals voor bv 70 euro mobiel + tv + adsl + vaste lijn (voip).
Zelfs een naamsverandering helpt niet. Het imago van Belgacom was besmeurd toen het nog RTT heette.
Nu kan je met 1 reclamefilmpje meer impact hebben zeker...

Proximus is meteen dan een naam voor alle producten.
Bij dit soort artikelen hoort eigenlijk wel een poll om eens te peilen welke merknaam het meeste in de smaak. Wat ik als Belg wel kan zeggen is dat de perceptie de laatste tijd wel leeft dat Belgacom TV slechter is dan Telenet en en anderzijds zijn de meeste mensen heel erg tevreden over Proximus, wat vaak aanzien wordt als het meest stabiele en snelle mobile network dat we in Vlaanderen hebben (ook vaak door bedrijven gebruikt).

Wat mij betreft geen slechte zet, maar daar moet dan wel tegenover staan dat Belgacom Proximus zijn diensten ook verbeterd, maar dat zit er ook wel aan te komen als je de vorige nieuwsberichten leest, zoals nieuws: Belgacom activeert eerste vdsl2 vectoring-aanbod van 70Mbit/s .

[Reactie gewijzigd door Ravefiend op 23 juli 2024 16:38]

Een poll is misschien leuk, maar zoals al meermaals werd aangehaald in het verleden is deze niet representatief. Het voegt eigenlijk niet veel toe aan de waarde van het artikel, behalve wat extra interactiviteit.

Het artikel mist de argumenten waarom deze naamsverandering past in de groeistrategie voor 2016. Kersverse CEO Leroy wil zowel de structuur vereenvoudigen als besparen (twee merknamen onderhouden, Belgacom & Proximus, vergt meer middelen van marketing dan één). Blijkbaar bleek uit marktonderzoek dat het merk 'Proximus' beter in de markt ligt dan 'Belgacom' in Vlaanderen. In Wallonnië is dit omgekeerd. Echter is de concurrentie in Vlaanderen (= Telenet) blijkbaar heviger en ligt de groeifocus dus vooral op Vlaanderen. Onderstaande quote van Leroy bevestigd dit ook:
We hebben duidelijk gezegd dat we het hart van de Vlamingen willen heroveren. Ik denk dat we dat makkelijker kunnen met het merk Proximus. Belgacom scoort beter in het zuiden, maar Proximus staat ook daar zeer sterk.
Een nieuwe merknaam was blijkbaar een te dure optie.
De mogelijkheid om met een volledig nieuwe naam te komen, werd volgens Leroy overwogen maar snel afgevoerd wegens te duur.

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 23 juli 2024 16:38]

Het grote voordeel is imago. Proximus heeft een jong, fris en prijs/kwaliteits-wijs goed imago.

Belgacom daarentegen roept op: Staatsbedrijf, duur, log, onvriendelijk, Belgisch.

Belgen houden niet van de naam Belgacom. Marketing technisch is dit dus een goede zet.
Proximus een jong, fris en prijs/kwaliteits wijs goed imago?
Ik zou eerder durven zeggen dat proximus van een oudere generatie is. Als ik bij men vriendenkring en kennisen kijk, dan vind ik enkel jongeren die van hun ouders 10 jaar geleden een proximus kaartje hebben gekregen. Verder zijn de meeste toch al overgestapt naar voordeliger providers zoals base en mobile vikings.
Base is in België toch een vrij business-oriented merk, net zoals Mobistar. Daarnaast heeft Base een zowaar nog slechtere reputatie in ons land door het bereik maar vooral de support desk. Proximus daarentegen biedt dekking, snelheid, goeie support en goedkope prijzen. Mobile Vikings is opgestart door mijn achterneef BTW :D
"Met het nieuwe merk Proximus kunnen klanten altijd, overal en op ieder toestel gebruikmaken van telefonie-, internet-, tv- of it-diensten. Vast of mobiel, dat maakt niet uit"
Kijk, daar kan Ziggo nog een puntje aan zuigen, met hun iOS en Android apps. Belgacom levert een windows phone app en je kunt op de PC (en dus ook windows tablets) TV kijken. Waarom kan het daar wel?

Het is overigens wel typerend dat er echt zo een golf beweging zit in die merken. Eerst een hoop submerken creëren, dan die merken weer samen voegen en een jaar later weer gaan gebruiken om dat er toch meer diversiteit moet zijn.
Proximus is misschien ook internationaal wat beter te "verkopen". Mogelijk willen ze zaken gaan overnemen in het buitenland (of misschien wel overgenomen worden). Associatie met een landnaam ligt namelijk vaak gevoelig. DTAG (Deutsche telecom AG) heet voor de andere landen ook T-mobile (of T-online, in Nederland nu alleen "online") om zo een te duidelijke referentie naar Duitsland te voorkomen.
Proximus? Komt straks Optimus Prime ook voorbij?
Het past wel in de internationale trend voor ex-staatsbedrijven ja, France Telecom gebruikt Orange als merk, Deutsche Telekom gebruikt T-Mobile/-Online, Telefónica gebruikt Movistar, etc. Ik zie KPN het op termijn ook wel doen met hun potpourri aan merken (Digitenne, xs4all, Hi!, Reggefiber, Telfort, Base, Simyo en natuurlijk KPN zelf), in elk geval de premium merken samenbundelen onder 1 naam.

Het maakt het ook makkelijker om op termijn bepaalde divisies te kunnen verkopen of verzelfstandigen. O2 is bv van eigenaar veranderd (BT naar Telefonica) met behoud van merknaam, wat de deal een stuk makkelijker maakte.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 16:38]

Of het een goede beslissing is weet ik niet. Maar de Proximus naam is toch een tikkeltje meer sexy hightech dan belgacom. Of het echt meer geld in het laadje brengt dat valt nog te bezien. Misschien het begin van een nieuw elan. Zo komen ze als oud bedrijf weer wat frisser, nieuwer over. Trekt misschien nieuw clienteel aan. Time will tell. Oude wijn in nieuwe kruiken als het ware.

[Reactie gewijzigd door MrFreelancer op 23 juli 2024 16:38]

Belgacom heeft de naamklank van een Belgisch overheidsbedrijf.
Achter de schermen is hoogstwaarschijnlijk besloten dat het op termijn gemakkelijker van de hand te doen is als Proximus.
Na eventuele privatisering kan Proximus blijven bestaan terwijl onder de naam Belgacom overnemen en dan van naam veranderen te veel aandacht zou trekken van de klant - belastingbetaler.
Helemaal mee eens. Wel ontzettend jammer want de naam Belgacom spreekt meer aan ipv het moeilijk universele Proximus. Wel slim dat Proximus gebruikt wordt omdat dit al wat langer bestaat. Belgacom heeft waarschijnlijk dezelfde naamsbekendheid als KPN in NL dus dan snap ik de keuze voor deze naam ipv een compleet nieuwe wel. Maar dat logo, volgens mij raken we steeds meer creativiteit kwijt in de wereld lijkt het wel. :)
De naamsverandering gaat om Proximus als merknaam ipv Belgacom als merknaam. Niet om de bedrijven Belgacom / Belgacom groep / Belgacom nv / Belgacom mobile. Die bedrijven blijven gewoon dezelfde naam behouden.

En wat heeft dit met privatisering te maken? Belgacom is al een geprivatiseerd bedrijf, en zelfs beursgenoteerd. Eender wie aandeelhouder is, dat heeft daarom nog geen invloed op de merkenportefeuille. De aandeelhouders hebben bij Belgacom verder ook geen operationele inspraak.
Nu vergelijk je toch appelen met peren. Proximus is mede opgestart door Belgacom. Belgacom heeft Proximus niet opgekocht. (Alleen 25% van Vodafone.) Maar ze hadden dus al 75% van de aandelen en waren medeoprichter.

Dan kan je van Nokia en Microsoft bijvoorbeeld niet zeggen,die situatie is totaal anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.