Duizenden Proximus-klanten zonder internet en telefonie na vandalisme

Duizenden klanten van Proximus zitten zonder internet en telefoonverbindingen nadat vandalen in het weekend inbraken bij faciliteiten van de provider en kabels doorknipten. Ook alarmsystemen en betaalsystemen zijn offline.

Afgelopen zaterdag werd ingebroken in Proximus-gebouwen in Gosselies en Montignies-sur-Sambre. De daders zouden niets gestolen hebben, maar wel verschillende kabels hebben doorgeknipt. "Onze technici gingen naar de plekken toen het alarm afging en zijn de verbindingen aan het herstellen", zegt Proximus-woordvoerder Jan Margot tegen RTL-TVI.

Duizenden klanten in onder andere de plaatsen Nijvel, Gosselies en Ransart zouden zonder telefonie- of internetverbinding zitten. Voor sommigen zou de verbinding in de loop van zondag al hersteld zijn, maar anderen zouden nog dagen problemen kunnen ondervinden. Naast consumenten zouden ook betaalsystemen van verschillende banken offline zijn en zouden alarmsystemen in de regio niet meer functioneren. Over de toedracht van de vandalistische acties is verder niets bekend. Proximus heette voorheen Belgacom, in maart werd de naamswijziging aangekondigd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-11-2014 • 07:41

89

Submitter: Judge Fredd

Reacties (89)

89
87
49
3
0
2
Wijzig sortering
Ik vind het vreemd dat ze zo makkelijk op zulke belangrijke gebieden binnen dringen. Goed ik lees niet dat het echt makkelijk ging, maar het zou vrijwel onmogelijk moeten zijn.
Ik heb wel eerder van deze praktijken gehoord... Een crimineel gaat naar de wijk-verdeelkast en met een haakse slijper gaat 'ie door alle kabels die daar de grond uit komen. Omdat veel alarmsystemen via de telefoon de meldkamer bellen werken die dan niet meer. Daarna kan je rustig de wijk in voor je "klusje" en hoef je je over een stil alarm geen zorgen meer te maken...
't Is voor een telco redelijk grof geschut wat ingezet wordt: ze zijn wel even bezig die bende opnieuw aan te sluiten. En dan is er nog niets gejat ook.

En om even in te springen op het Hollywood-scenario: het kan natuurlijk ook zijn dat de heren inbrekers niets weggehaald hebben, maar juist gebracht: een kleine backdoor op de server of op een niet afgesloten terminal/workstation en ze kunnen jaren lang meegluren met deze provider...

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 23 juli 2024 13:21]

Geen verzekering neemt tegenwoordig nog voldoening met alleen een melding over een telefoonlijn (meestal is dit ook gewoon alarm over IP). Die alarmpanelen hebben tegenwoordig allemaal GPRS fallback (zogenoemde AL2).
Yep, in mijn alarm zit een simkaart, het staat volledig los van het telefoonnetwerk. Ze deden dit twee jaar geleden al, net om de aangehaalde reden hier. Een inbreker kan veel moeilijker externe communicatie saboteren.
kijk op internet, gsm blocker en zie daar geen gsm toestel dat het meer doet in een straal van x meter.
Inderdaad. Als ze ergens persee binnen willen komen, lukt het ze bijna altijd wel. Je kan het ze wel moeilijker maken, maar volgens mij is er maar weinig wat ze echt tegen kan houden als ze persee iets willen hebben van jou.
Het hele idee van alarmsystemen is eigenlijk inderdaad ook meer afschrikkend bedoeld, daarom hebben mensen met alarmsystemen ook vaak zo'n grote oranje/rode lamp op de voorkant met stickers overal.

M.a.w. volgens de Routine Activity theorie heb je dan een capable guardian in plaats, waardoor men minder geneigd zal zijn om in te breken.
Daarom ook dat ik zeg, moeilijker. Nu, een dief weet niet wat ik voor alarm heb en zou dus al twee sabotage moeten plegen om zeker te zijn, dan nog zal er een sirene afgaan binnen en buiten als hij binnenkomt. Mij lijkt het dat ze wel bij buren met houten ramen en zonder alarm zullen gaan, zoveel spullen van waarde heb ik immers niet staan.
Zijn houten ramen niet gewoon muren?
Houten kozijnen neem ik aan... Maar soms zegt de buitenkant niet zoveel over de binnenkant.
Je hebt ramen en ruiten...

Een raam is in het algemeen een randwerk waarvan de afzonderlijke onderdelen onderling zijn verbonden en waarin of waarop andere constructiedelen bevestigd kunnen worden. Met andere woorden elk randwerk is een raam(werk). Denk bijvoorbeeld aan een spieraam waarop doek gespannen kan worden om op te schilderen. In de bouwkunde verstaat men onder een raam een randwerk dat vensterruiten of glas omvat en als het beweegbare deel in een venster is aangebracht.

Bron
edit: Dubbele reactie, my bad

[Reactie gewijzigd door Deralte op 23 juli 2024 13:21]

Houten ramen zijn deuren......muren kunnen niet open en dicht. ;)
Maar hij zal inderdaad de kozijnen bedoelen.
GPRS helpt niet als de telefoonlijnen plat liggen. De enige oplossing is om zowel kabel, VDSL als GPRS verbindingen te hebben. Kabel is namelijk een fysiek andere "telefooncentrale".

Natuurlijk gaat GPRS een stukje draadloos en wellicht zelfs met straalzenders enkele honderden kilometers draadloos, maar uiteindelijk komt het in dezelfde centrale terecht.
Je kan er ook voor kiezen om je GPRS backup over een andere provider te laten gaan, die ook zelf via een ander netwerk loopt. In geval van NL: vastelijn KPN backup Vodafoon

[Reactie gewijzigd door WPN op 23 juli 2024 13:21]

Zelfs dan ben je nog niet verzekerd van een gegarandeerde verbinding. Sommige providers huren namelijk gewoon lijnen af bij de PTT. Een crimineel zal dat eerst uitzoeken alvorens te beslissen welke netwerken offline moeten. Aangezien hier alleen Proximus is geraakt, is het goed mogelijk dat criminelen weten dat daarmee voldoende infrastructuur offline is.
Tot begin dit jaar had KPN de zgn AL2 in beheer over een ISDNkanaal.
Er is constante polling vanuit de KPNcentre naar de aansluiting, op basis van 'belangrijk' 30 tot 90 seconden.

De aangesloten PAC heeft een CUG ( closed user group ) en krijgt niet van het alarmsysteem een uitval, maar van KPN.
Dus het offline halen van een wijkpunt geeft een lijn-uitval, waar de PAC ( wederom nav belangrijkheid ) actie onderneemt.

Eerst naar KPN, een lijntest, vervolgens naar de opvolging om de boel naar de locatie te testen.

Tegenwoordig zitten we in een overgangsfase, er worden alarmsystemen geinstalleerd met alarm over secure ip & gprs backup.
De controle wordt nu in een datacentre gedaan, de panelen staan verbonden via een VPN, en de gprs-backup rechtstreeks op de PAC.

Bij uitval gebeurt dezelfde procedure, eerst het controlecentrum, en de gprs-backup ( die een livesignaal stuurt bij uitval van primaire IP ) en vervolgens de klant / opvolging.
Er word toch ook alarm geslagen als het alarm systeem niet meer bereikbaar is? Die van ons moet zich in ieder geval melden, dus als de kabel het niet meer doet word dat bij de centrale gezien. Daar heb je geen sim kaart voor nodig.

Volgens mij ook verplicht als je voor de verzekering een alarm hebt.
Er word toch ook alarm geslagen als het alarm systeem niet meer bereikbaar is? Die van ons moet zich in ieder geval melden, dus als de kabel het niet meer doet word dat bij de centrale gezien. Daar heb je geen sim kaart voor nodig.

Volgens mij ook verplicht als je voor de verzekering een alarm hebt.
De standaard AL1 verbinding ( normale BORG gespecificeerde systemen ) hoeven zich maar 1 x per 24 te melden.
De PAC zal je daarna ( meestal overdag ) op de hoogte brengen van uitval.
En om even in te springen op het Hollywood-scenario: het kan natuurlijk ook zijn dat de heren inbrekers niets weggehaald hebben, maar juist gebracht: een kleine backdoor op de server of op een niet afgesloten terminal/workstation en ze kunnen jaren lang meegluren met deze provider...
Ik zou het geen Hollywood-scenario's meer noemen. Zie dit Humo artikel.

Alinea uit het Humo artikel:
Bovendien konden ze de hand leggen op de vrachtbrieven en de unieke pincodes die nodig zijn om containers uit de beveiligde terminals te halen. De vrachtwagenchauffeurs van de bende konden op die manier de containers met drugs stelen vóór de chauffeurs van de eigenaars arriveerden. Op het moment dat de geviseerde terminalbedrijven onraad roken – de chauffeurs van de klanten merkten dat hun containers waren verdwenen; de criminele spyware op hun computers werd ontdekt – zetten de gangsters onmiddellijk een nieuw systeem op om de communicatie van de terminaluitbaters af te luisteren. Dat gebeurde met gespecialiseerde afluisterapparatuur die ’s nachts in de kantoren van de terminals werd geïnstalleerd.
Ik zou het juist een Hollywood scenario noemen, dit klinkt wel een film zo geraffineerd gaan ze te werk.
Klinkt bijna als een vervolg op The Italian Job.

Het is toch best beangstigend als je ziet hoe hard de misdaad er ook hier aan toe gaat. Geldtransport met een raketwerper beschieten hebben we ook al gehad.
Zo was er een website waarop alle wijkcentrales van het land op stonden, maar deze is ook opeens offline. Zoou dit hiermee te maken hebben, misschien?

Verder staan er in een wijkcentrale vaak geen servers, maar enkele gateway's en DSLAM's die het koppelpunt is tussen de gewone gebruiker en de grote internetpijp, waarover het ATM-verkeer gaat. Ik verwacht zelf niet dat hier een backdoor op geinstalleerd kan worden, of ze moeten verdomd veel expertise hebben.
Is ook wel heel knullig, alles over één lijn, gebruik hier de vaste lijn en GSM als er één uitvalt krijg ik ook alarm. Verder heb ik twee kiezers. En van de vier alarmtoeters die buiten hangen, word je op een km afstand nog wakker.

[Reactie gewijzigd door el frikandel op 23 juli 2024 13:21]

Inderdaad slim bedacht, maar werkt het echt zo eenvoudig?
In een andere reactie werd in iets andere bewoordingen ook al met ongeveer de zelfde strekking gereageerd. Volgens mij zijn de verbindingen met de alarmcentrale (laat ik het maar noemen) "duplex verbindingen". Ik bedoel daarmee dat de te bewaken locatie permanent een controlesignaal naar de centrale post verstuurt. Zodra dat signaal plotseling niet meer wordt ontvangen is dat ook groot alarm.

Dus dat "ik heb van deze praktijken gehoord" geloof ik wel (of is het echt alleen maar van horen en zeggen?), maar hadden die pogingen ook succes? Ik kan me ook een scenario voorstellen waarbij de criminelen doodleuk zo onopvallend mogelijk worden opgewacht door een paar politieagenten.
Ik zal niet beweren dat ik verstand heb van alarm installaties, want dat heb ik niet.

Maar onze monitoring geeft ook alarm als een onderdeel het een minuut niet doet / niet rapporteert.

Mag hopen dat anno 2014 de gemiddelde alarm dienst ook wel zo intelligent is.
Het gaat vrij makkelijk. In mijn dorp had iemand eens zo'n verdeelkast weggereden, toen zaten een kleine 16.000 man zonder internet/telefonie/tv. Alarmsystemen en de betaling systemen lagen ook direct plat. Nu was het een ongeluk maar er stak dus een wirwar van kabels uit de grond en het duurde ruim een week om dat weer werkende te maken.
Zo'n belangerijke gebieden zijn dit nu ook weer niet denk ik,
1000'en klanten is niet zo heel veel, dit is een grote wijk...
Het gebeurd wel maandelijks dat ergens een aannemer of wildeman met een kraan een kabel van 2500 paar doorknipt, dan zitten er ook 1000'en klanten zonder internet, en mogen de lassers die kabeltjes 1 voor een herstellen, dit duurt ook enkele dagen.

Nu ging het om vandalisme, maar dergelijke gevallen gebeuren wel degelijk maandelijks.
Het heeft ook geen nut om de centrale volledig inbraak proof te maken als iemand met een spade net buiten de centrale in 20minuten tijd een putje kan delven en de kabel alsnog doorhakken...
Absoluut mee eens. Wellicht moeten ze een "derde" security bedrijf inhuren 8)7
Alles kan als je er moeite voor wilt doen. In Waregem (West-Vlaanderen) is heeft een tijdje geleden ook een wijkverdeelkast het ook begeven. Reden ze wilden hem kapot en hebben er met volle snelheid tegenaan gereden. Resultaat: Woensdagnamiddag (dag waarop het gebeurde) Donderdag en Vrijdag quasi geen telecom mogelijk.
Dat de vandalisten zich toegang hebben kunnen verschaffen tot de apparatuur klinkt als een ernstig probleem in de fysieke beveiliging van Proximus.
Je zou verwachten dat, zeker deze provider die voorheen staatsbedrijf was zoals de KPN dat vroeger in Nederland was, zijn zaakjes wel op orde zou hebben.
Dit soort faciliteiten zouden toch kleine tot middelgrote bunkers moeten zijn - met tig sloten op toegang verschaffende deuren en op individuele apparatuurkasten/racks, camera's en braak-sensoren, zodat bij de eerste de beste niet kloppende aktie bij de buitenste toegang verschaffende deur/raam/... gelijk de alarmen op rood gaan bij de alarmcentrale en er een politiewagen heengestuurd wordt om het zaakje te onderzoeken.
Telefonie is, met name voor bereik van de nooddiensten, een eerste levensbehoefte tegenwoordig.
Dit kan gewoon niet slecht beveiligd zijn in de Westerse wereld anno 2014.
En wie zou al deze beveiliging moeten betalen dan? Het is heel simpel. Je maakt een risico inschatting, en probeert daarbij de impact te kwantificeren. Als jij voor minder geld het risico omlaag kan brengen dan is het interessant om daar wat aan te doen. Kom je tot de conclusie dat je meer geld moet betalen dan dat de impact is, dan geef je dat geld dus niet uit.

Natuurlijk kan je de boel nog beter beveiligen (fysiek) en zorgen voor systeem redundancy, maar dat kost allemaal geld. :)

En dan tot slot: Ik vind het vreemd dat je een volledige telco plat kan leggen door op een enkele locatie kabels door te knippen. Dat zou je niet verwachten. :P

Inderdaad, het betreft geen volledige uitval, mea culpa

[Reactie gewijzigd door Equator op 23 juli 2024 13:21]

Waar lees jij dat proximus volledig plat ging? Er wordt gesproken over duizenden gebruikers, ik denk dat Proximus totaal eerder in de miljoenen loopt.
Het lijkt me dat het gewoon om een of ander wijk kastje gaat, die ga je echt niet allemaal redundant uitvoeren, dat kost veel te veel.

edit: Wijk kastje is niet het goede woord aangezien het wel meerdere plaatsen treft, maar een regionaal iets in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 13:21]

maar ik zou wijk kastjes geen Proximus-gebouwen noemen. want nu klinkt het alsof ze daad werkelijk in hun server ruimtes zijn geweest. want dit betekent dat het redelijk makkelijk is. want je gaat niet een heel plan opstellen om een paar kabels door te knippen. en als het wel om een wijk kastje gaat heeft hij wel een verkeerde word keuze gemaakt als je het mij vraagt. tevens ook geen excuus in het interview. maar als je vragen heb krijg je een bandje.
het betreffende proximusgebouw is géén server gebouw.
die gebouwen staan op gans andere locaties (waaronder Telindus in Haasrode).
Het betreffende gebouw was een kleinere centrale, de kabels die doorgesneden zijn zijn doorgesneden voorbij de kant centrale, die dus uit de BAS vertrokken richting klant.

de problemen zijn trouwens opgelost, met dank aan 28 techniekers die hun zondag en zondagnacht hebben opgeoffert

wat betreft de beveiliging van dit gebouw: in dit gebouw bevind zich normaliter ook personeel gezien het het regionale dispatch-center is van Proximus voor de regio Charleroi-Namen-Dinant....
gewoon een kantoorgebouw met beneden een beveiligde ruimte.
Die dan wel niet zo beveiligd is als een data center, gezien deze centrale enkel de signalen (of het nu zij tv, internet of spraak) doorgeeft.
Als je bijv. één specifieke klant wil afluisteren, moet je al exact weten op werke kaart, welke poort en welke positie desbetreffende klant zit.

[Reactie gewijzigd door nightraven79 op 23 juli 2024 13:21]

wat ik mij dan afvraag is of de vandalen kennis hadden van de layout van het gebouw?

Normaal verwacht ik dat dit gebouw een alarmsysteem heeft, dus moeten ze tamelijk snel geweest zijn om tot de beveiligde ruimte te geraken en daar de kabels door te snijden.
Mmm, ik ken hier toch veel gebouwen van Belgacom (euhmm, sorry Proximus) die leeg staan en enkel een paar ruimtes gebruikt worden voor netwerkinfrastructuur. De werkdiensten hebben toegang tot de gebouwen, misschien eten ze er ook hun boterhammen op in de middag ofzo, maar in 90% van de gevallen staan de gebouwen leeg.

Ze zijn natuurlijk wel beveiligd. Zoals ook hier het geval was, een alarm is afgegaan en er zijn mensen op controlle gegaan. Maar ik denk mocht deze gebouwen niet grotendeels leeg staan dat er minder 'vandalisme' zal zijn.
ligt eraan naar welke apparatuur je kijkt. Zendmasten staan meestal gewoon ergens met alleen een hek eromheen waar je nog met een goede heggenschaar doorheen kan, ook hier in Nederland. Ook veel internetfaciliteiten staan vrij bloot. Een bunker bouwen voor ieder internetknooppunt is een beetje erg duur en ook al is het een 'eerste' levensbehoefte is het gewoon een risico-inschatting. Eigenlijk alleen plekken waar bij toeval een oud transformatorhuis niet meer wordt gebruikt bouwen ze nu internetfaciliteiten (denk aan alle NUON huisjes, zijn praktisch allemaal internetknnooppunten). Je pretendeert een beetje alsof het echt verskrikkeluk is als je even geen internet hebt en dat alles fort knox stijl beschermd moet worden maar dat is simpelweg te duur en onrealistisch, we gaan ook geen bunkers bouwen met militairen rond het treinspoor vanwege koperdieven.
Voor een consument is het niet direct een ramp als de datalijn even uitvalt. Maar voor een beetje bedrijf kan het een redelijke ramp zijn. Wij betalen ook een lieve duit voor datalijnen met verhoogde beschikbaarheid (en oplostijden < 4 uur), dan mag je ook verwachten dat de onderliggende infra dusdanig op niveau is dat dit gegarandeerd kan worden, of in ieder geval dat zoveel mogelijk risico's gemitigeerd zijn. Een paar kwajongens die een kabel doorknippen zou niet mogen kunnen imho.
Verhoogde beschikbaarheid... Maar vandalisme is dan toch zeker wel overmacht... zelfs al is dat maar in de ogen van de telco...
Waarschijnlijk wel. :P. Maar de SLA manager zou bij mij wat uit te leggen hebben.
er zijn genoeg bedrijven die gewoon helemaal geen werk meer kunnen doen. want ze hebben geen internet en geen telefoon. wat wil je dan als modern bedrijf nog doen. je kan niet bij je data en je bent ook niet bereikbaar voor je klanten. dus je moet misschien wel 500 man betalen die niets kunnen. als we dan gewoon even van 15 euro per uur uit gaan.

15x8x500=60.000 euro. dat is alleen aan personeels kosten. dan heb je nog mensen die weglopen of misschien ergens anders naar toegaan omdat je niet bereikbaar bent. dus voor genoeg mensen is het wel degelijk een grote kosten post.
ik ben ook eigenlijk wel heel benieuwd naar het 'soort' locatie waar het hier om gaat,
maar als je met het doorknippen van kabels een netwerk kunt ontregelen dan zou ik denken aan een data-center achtig iets, maar zoals je zelf al aangeeft, die zijn toch beveiligd zou je denken?

ik vind het een beetje een vreemd verhaal
Het kost geld dus risicoanalyse en die vind het dus acceptabel.
Wie zegt dat het niet goed beveiligd was? Je kan nooit iets 100% beveiligen.
Btw wat zijn vandalisten? Een soort carnavalsgroep?
Als ik naar de centrale kijk die hier in het dorp staat dan zou het mij verbazen als ik met het forceren van de buitendeur niet aan de apparatuur kan geraken. Het gebouw staat er al zolang als ik mij kan herinneren, en ik heb er nooit grote werkzaamheden weten gebeuren.
> gelijk de alarmen op rood gaan bij de alarmcentrale en er een politiewagen heengestuurd wordt om >het zaakje te onderzoeken.
In NL rijdt de Politie al enkele jaren niet meer naar een alarm danwel dat een sleutelhouder terplaatse komt, kan beveiliging zijn of medewerker bedrijf.
Misschien was het plan wel om de kabels door te knippen waardoor alarmsystemen het niet goed meer doen en zei hun gang kunnen gaan?
Heel apart dat ze daar gewoon naar binnen kunnen komen, de gemiddelde colocatie is een klein fort, waarom een provider van o.a. alarmsystemen de voordeur wijdt genoeg open heeft staan dat er een stel vandalen naar binnen kan komen en apparatuur kan bereiken is me een raadsel...
Vind het vreemd dat op de dag van vandaag dit nog mogelijk is.
Dit soort nieuws wordt ook aan de daglicht geschenen zodat de inbrekers vast en zeker lezen maar ook horen dat zelfs '' banken en alarmsystemen " niet meer werken.

Althans als ik me verplaats in een '' Crimineel '' dan was dit niet de laatste keer dat dit zou gebeuren.
Is er niet toevallig precies rond die tijd een flinke inbraak of overval ofzo geweest?

Dit soort actie op meerdere locaties lijkt me niet zomaar vandalisme....
Toch wel gevaarlijk als men relatief makkelijk toegang kunnen krijgen tot zo´n wijkkast. Dit is natuurlijk meteen het grootste lek voor alarmsystemen in huizen...

Ik denk niet dat het zomaar vandalen zijn, maar dat het een onderdeel was van een achterliggend plan..
Het is wel zeer verdacht dat het op 2 verschillende plaatsen was en er niets is gestolen. Moest ik Proximus zijn zou ik mijn waakzaamheid verhogen op andere plaatsen. Wie weet is het een test voor een grotere zaak een tijd later.
En zo zie je maar weer hoe kwetsbaar alles weer is. Zou me niets verbazen als ze een keer zo'n compleet wijkcentrale uit de grond trekken of volgooien met vuurwerk. Ik wil wel eens zien hoe een maatschappij waar we in leven eens zonder Internet komt te zitten en dan het scenario hoe we dan verder gaan aangezien alle mogelijkheden waarbij geen Internet nodig is steeds minder aan het worden is.
Het interessante aan het item is dat ze nergens de werkelijke schade laten zien. Je ziet enkel wat beelden van het aanleggen van glasvezel en koper. Aangezien je iedere vernieling vandalisme kan noemen vermoed ik dat het waarschijnlijk toch koperdiefstal is maar ze niemand op ideeën willen brengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.