Reggefiber maakt glasvezelnetwerken geschikt voor dvb-c-signaal

Reggefiber is bezig met een proef om over zijn glasvezelnetwerk een dvb-c-signaal in sd-kwaliteit te versturen. Via de techniek kunnen bestaande settopboxen van kabelaanbieders en ingebouwde dvb-c-decoders gebruikt worden.

Glasvezelaanbieder XMS, momenteel actief in achttien plaatsen, meldt dat Reggefiber nog dit jaar een dvb-c-signaal op zijn glasvezelnetwerk wil gaan aanbieden. Een woordvoerder van Reggefiber laat aan Tweakers.net weten dat het op één van de twee fibers die naar elk aansluitpunt lopen, naast een analoog televisiesignaal ook een digitaal tv-signaal wil gaan aanbieden. Dit signaal voldoet aan de dvb-c-standaard, een signaalstandaard die door de kabelaars wordt gebruikt.

Reggefiber houdt momenteel proeven met dvb-c. Naar verwachting zal nog in de eerste helft van dit jaar het signaal aan XMS-abonnees worden aangeboden, zonder dat daar extra kosten voor berekend zullen worden. Momenteel moeten de abonnees nog kiezen voor analoge televisie of ip-tv, waarvoor een speciale settopbox nodig is. Met de komst van een dvb-c-signaal kunnen klanten echter bestaande settopboxen van de kabelaars hergebruiken of een eventueel in een televisie ingebouwde dvb-c-decoder. De glasvezelexploitanten hopen op die manier meer abonnees te verleiden om naar triple play-pakketten over te stappen.

Het tv- en radio-aanbod dat Reggefiber via dvb-c wil gaan aanbieden, zou overeenkomen met het analoge zenderpakket dat XMS momenteel verkoopt. Reggefiber zal - in tegenstelling tot het iptv-pakket van XMS - echter geen zenders in hd-kwaliteit via dvb-c aanbieden: de beschikbare tv-kanalen zullen uitsluitend in sd-kwaliteit bekeken kunnen worden, met bitrates tussen de 4 en 8Mbps. Opmerkelijk is dat alle zenders ongecodeerd zijn, waardoor geen smartcard nodig is. Bovendien geeft dit opnamemogelijkheden voor bezitters van bijvoorbeeld een htpc of een harddiskrecorder.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-02-2010 • 14:46

34 Linkedin

Submitter: Fiber

Lees meer

'EU gaat investeren in Reggefiber' Nieuws van 31 juli 2010
XMS start pilot hdtv over glasvezel Nieuws van 4 augustus 2008

Reacties (34)

34
34
33
0
0
0
Wijzig sortering
als ze een bitrate van 8Mbps kunnen garanderen zie ik niet in waarom ze niet alles in 720P kunnen uitzenden. De MKV 720p Blurayrips die je op internet vind zijn van uitstekende HD kwaliteit. Met een (video)bitrate tussn de 2 en 7 MBps.
Technisch kan het prima, maar je blijft nog steeds commerciele belangen houden.

Waarom zouden anders bijna alle kabel- en IPTV aanbieders geld vragen voor het HD-pakket? Technisch gezien kunnen ze dit ook prima gratis aanbieden ;)
Het huidige digitale aanbod via de kabel is jammergenoeg MPEG2, dus zal eerst de omslag gemaakt moeten worden naar MPEG4 (het liefste natuurlijk AVCHD), maar hiervoor moeten dus ook alle settop-boxen vervangen worden, want die kunnen momenteel vrijwel alleen met MPEG2 overweg.
Op mkv's heeft een computer uren lopen rekenen om de meest optimale compressie te vinden. Bij realtimecompressie kan je nooit dezelfde kwaliteit halen omdat je niet weet wat er gaat komen, een scene die veel of weinig bitrate vergt, en bovendien moet je een aantal analyses achterwege laten om realtime te kunnen comprimeren. 8 megabps is net voldoende voor 720p-doorgifte, 10 megabps is beter.
Dat zou helemaal fijn zijn, vooral voor de mensen die zo'n decoder zelf aangeschaft hebben. Zo wordt je niet verplicht een nieuw kastje te hoeven kopen en dit ook in de overstap-kosten mee te nemen, zodat dit weer een mogelijke drempel vormt om te blijven zitten bij je huidige kabelaar.

Over het stukje beveiliging van het signaal, zullen er wel weer wat mensen gaan vallen neem ik aan. Als jan-en-alleman dat signaal zonder smart-card kunnen oppikken. Ziggo heeft net zijn ci+ certificering er doorheen gedrukt omdit soort toestanden te voorkomen.
Over het stukje beveiliging van het signaal, zullen er wel weer wat mensen gaan vallen neem ik aan.
Nee hoor. Bij Digitenne en CanalDigitaal kan je al jaren opnemen wat je wilt (met een CAM). Analoog trouwens ook, al zit je dan met kwaliteitsverlies.

Ziggo heeft die CI+ bagger erdoor gedrukt zodat ze straks in kunnen stellen dat je opnames slechts een beperkte periode houdbaar zijn, je de reclame niet kan skippen of dat je bepaalde programma's niet kan opnemen zodat je ze wel in de ondemand store moet kopen of een extra abonnement moet nemen om dingen op te mogen nemen etc. Daar valt meer mee te verdienen.

De contentaanbieders maakt het niks uit. Hooguit Film1 HD zou er misschien iets van zeggen en zelfs dat betwijfel ik nog.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 23 februari 2010 18:26]

"De contentaanbieders maakt het niks uit. Hooguit Film1 HD zou er misschien iets van zeggen en zelfs dat betwijfel ik nog."

Film1 HD komt volgende maand ook bij Canal Digitaal (evenals Sport 1 HD) en is daar gewoon met CI te ontvangen, dus die maken ook geen bezwaar. Ze zien liever abbonementen op hun zenders als dat ze klantjes gaan pesten wat Ziggo wel doet, zeker gezien het feit dat Ziggo CI modules moedwillig uitschakelt in CI+ televisies (terwijl dit TOTAAL niet nodig is).
Ik vind het totaal nergens op slaan :P

Vooral vanuit het oogpunt van de kabelaars...
Iedereen met een standaard abbo zou de standaard kanalen altijd moeten kunnen ontvangen
Je hebt geen illegale aftappers omdat iedereen met een aansluiting dit standaard zou moeten ontvangen
Dat ze een beveiliging gebruiken voor uitgebreidere paketten oke maar niet voor de standaard kanalen

Dusse goed initiatief van regfiber!
Ik woon in Rotterdam en heb dit al +/- 1 jaar. In ons appartementencomplex hebben we fiber tot in de meterkast, vervolgens een Alcatel modem waarna er coax naar mijn Humax 5050C + smartcard loopt.

Ps zonder smartcard zijn de analoge kanalen beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door ilovetechno op 23 februari 2010 14:54]

Even ter info: de analoge kanalen zijn altijd zonder smartcard beschikbaar, aangezien alleen digitale kanalen gecodeerd kunnen worden.

De smartcard en de decoder zijn daarom uitsluitend nodig voor het decoderen van digitale kanalen.
Even ter info: de analoge kanalen zijn altijd zonder smartcard beschikbaar, aangezien alleen digitale kanalen gecodeerd kunnen worden.
Dat is helemaal niet zo. Ook een analoog signaal kan prima gecodeerd worden. Dat dit niet (meer) gebeurt in Nederland is een ander verhaal...
Een mooie overbruggings-oplossing tot IPTV product van XMS volwassener wordt (en volwassener in z'n geheel, als in gestandaardiseerd) :D.

Met steeds meer ingebouwde dvb-c tuners in tv's en mediacenters betekent dit gewoon lekker het basispakket zonder gedoe ontvangen, en de Amino of vergelijkbare STB alleen nog maar aan voor het pluspakket of interactieve diensten :).

Nu nog XMS in Almere Stad....
Met VLC kun je al probleemloos IPTV bekijken. Ik ben alleen nog bezig om het op MythTV of XBMC geintegreerd te krijgen. (tips zijn welkom!)

Bij mijn weten maakt XMS gebruik van dezelfde infrastructuur als Concepts, Lijbrandt en Solcon. Ze werken allemaal met MPEG-TS streams (in elk geval over glasvezel via Glashart) die kinderlijk eenvoudig m.b.v. VLC i.c.m. Windows te bekijken zijn (met Windows heb ik het nog niet geprobeerd). De STB's van Amino zijn feitelijk niet veel meer dan een Linux-gebaseerde System on a Chip.
Dat klopt :-). Voor het "vdr" project (lean&mean pvr daemon voor DVB hardware) bestaat ook een IPTV plugin. Grootste uitdaging schijnt het discoveren te zijn van de IGMP domains en streams.

Helaas zit hier dus nog niet echt een standaard in. En ook hier slaat het encryptie monster toe (bv. bij KPN en Tele2).
Reggefiber laat aan Tweakers.net weten dat het op één van de twee fibers die naar elk aansluitpunt lopen, naast een analoog televisiesignaal ook een digitaal tv-signaal wil gaan aanbieden.
Analoog signaal? Lijkt me dat over glasvezel enkel 0-en en 1-en kunnen lopen, die terplekke bij de klant omgezet worden naar het oude CAI systeem. Het lijkt me dan handiger om het DVB-C signaal om te zetten (indien mogelijk) naar CAI en zo ongeveer de helft van de bandbreedte te besparen. Of zie ik dit allemaal verkeerd?

[Reactie gewijzigd door cosmo_roel op 23 februari 2010 15:02]

"allemaal" zou ik niet zeggen maar deels zie je het idd verkeerd :-).

Over glasvezel wordt licht gestuurd. Licht kan je ook prima gebruiken om een frequentiespectrum te transporteren dat gelijk is aan het RF signaal over Coax.

Reggefiber doet precies dat: Over 1 fiber gaat licht in twee richtingen voor 0-en en 1-en voor het IP verkeer.

Over de andere fiber gaat gewoon een frequentiespectrum via licht, dat via een relatief goedkoop component bij de abonnee in huis weer op zuivere sterkte op de Coax (CAI) gezet kan worden. Dit is dus gemixt analoog en straks dus ook DVB-C. Natuurlijk bestaat DVB-C ook uit 0-en en 1-en, maar dan slechts in 1 richting en gecodeerd op een draaggolf, etc. etc.
... en kabelboeren werken precies zo, het enige verschil is dat de glas-/coaxomzetting in de wijk gebeurt in plaats van bij je thuis. Ze transporteren het signaal via glasvezels naar de wijk en daar wordt het omgezet, dan gaat het door een flinke versterker heen en dan loopt de coaxkabel naar je huis.
Ik denk dat in HD kwaliteit doorsturen van de zenders wel even op zich laten wachten en niet eens omdat het technisch lastig is, maar om een andere reden:

Veel zenders eisen codering van hun kanalen en het ongecodeerd doorsturen van het signaal wordt door veel maatschappijen niet geaccepteerd. Zo zullen ze van veel maatschappijen niet de toestemming krijgen om de zenders in hun zenderaanbod op te nemen.

Dit geldt natuurlijk in ieder geval niet voor Nederland 1 HD. :)

Wel een mooie ontwikkeling dat dvb-c gebruikt gaat worden.
Bovendien wil men aan HD verdienen.......

Wel was het mooi geweest als op z'n minst de publieke zenders wel in HD doorgegeven werden...
Anoniem: 120071
@eymey23 februari 2010 19:27
@Hann1BaL

Alleen zenders met Premium content eisen encryptie (Film1, Eredivisie Live.. etc). Standaard zenders als NL1,2,3, RTL, SBS etc eisen geen encryptie. Ook NIET voor de HD zenders. Kijk maar naar Caiway, die geven deze zenders gewoon zonder encryptie door.

Wat jammer is van Reggefiber is dat ze op z'n minst niet de standaard NL zenders in HD doorgeven. Als je een mooi basispakket maakt wat niet te groot is dan gaat dat prima passen!

Zie ook hier: http://gathering.tweakers...message/33517865#33517865

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 23 februari 2010 19:31]

Reggefiber is een van de partijen die begrijpt wat veel eindgebruikers willen, namelijk vrijheid. Vrijheid zonder DRM, vrijheid zonder smartcards, vrijheid zonder decoderkastjes.

Jammer dat er (nog) geen HDTV wordt aangeboden en dat hun dekkingsgebied nog zo klein is. Maar ik vind dat ze zeer goed bezig zijn.
Het is inderdaad mooi. Het maakt het des te meer wrang dat bv. in Almere UPC nog helemaal NIETS doet aan open of semi-open dvb-c, dat KPN bij hun glasvezelproduct (dat ook via glashart gaat) geen RF signaal meer aanbiedt en dat XMS voorlopig slechts actief is in een paar wijken in Almere Buiten..... :S
Wat ben ik toch blij dat ik in Harderwijk woon, met het voordeel van een stichting die iets vergelijkbaars ook al aanbied. Maarliefst 72 zenders ongecodeerd digitaal, inclusief Nederland 1, 2 en 3 in HD. De rest zit in een pluspakket en is wel gecodeerd. Ideaal, ik kan met mijn DVB-C kaartje in mijn PC nu dus ook HD kijken.

Ik ben benieuwd of Reggefiber in de toekomst ook via het glasvezelnetwerk in de nieuwbouwwijken van Harderwijk zal gaan aanbieden. :) Maar goed, voorlopig woon ik daar nog niet...
Hey, waar ken ik jou van ;)

Harderwijk is een schoolvoorbeeld van hoe een CAI netwerk beheerd en geëxploiteerd dient te worden.

Overigens is het niet Reggefiber die diensten aanbiedt (alleen impliciet middels zuster-/dochterbedrijf "glashart media", waarvan aanbieders de signalen mogen doorverkopen). Reggefiber legt de infrastructuur aan en beheert deze. De ISP's bieden hun diensten aan.

In ieder geval, abonnees van XMS (en hopelijk straks ook andere ISP's die via glashart werken) hebben straks de ultieme keuzevrijheid :).
Anoniem: 281644
23 februari 2010 21:55
Allemaal leuk en aardig, maar Reggefiber biedt een FTTH dienst aan en logischerwijs hoort Reggefiber IPTV aan te bieden, en geen verkapte DTV dienst over een DVB-C signaal.

Volgens mij is Reggefiber's backbone volledig multicast geschikt en zou men in staat moeten zijn een uitgebreide IPTV dienst aan te kunnen bieden welke superieur is aan het huidige kabelaanbod (HD VoD, meerdere IPTV STB's per huishouden etc.) Bandbreedte in de last mile is immers geen issue voor Reggefiber.

Ik kan alleen maar gissen naar de beweegredenen van Reggefiber om DTV over DVB-C aan te bieden. De kabeloperators liggen volgens mij krom van het lachen van deze stap..
Zolang er geen standaard is voor IPTV waardoor dit geïntegreerd kan worden in nieuwe tv's blijft het gewoon een omslachtige, ongemakkelijke en dure oplossing. Je kunt er misschien wel 100'en/1000'en zenders mee distribueren, maar kwa beeldkwaliteit heeft het geen voordelen tegenover DVB-C (mits je de frequentieruimte niet volpropt waardoor je de bitrate per zender omlaag moet gooien).
mooi initiatief, nu nog glasvezel overal !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee