Alle huishoudens Amersfoort krijgen glasvezelaansluiting

De gemeente Amersfoort heeft met Glashart een overeenkomst gesloten om de komende vier jaar alle huishoudens in de stad op een glasvezelnetwerk aan te sluiten. Het gaat daarbij om 55.000 fiber to the home-aansluitingen.

In Amersfoort zijn in de wijken Vathorst, Nieuwland en Kattenbroek - mede op initiatief van bewoners - al ruim 18.000 woningen voorzien van een glasvezelaansluiting, maar met de uitrol van fiber door de gehele stad moeten uiteindelijk 55.000 woningen worden aangesloten. De glasvezelnetwerken zullen op termijn ook gekoppeld worden aan het stedelijke fibernetwerk, zo meldt de gemeente.

Het ftth-glasvezelnetwerk moet een open netwerk worden, waarop meerdere partijen diensten als digitale televisie, internet en voip kunnen gaan aanbieden. Amersfoort stelt dat de aanleg 'een belangrijke stimulans is voor de economische, maatschappelijke en sociale ontwikkelingen' van de stad. Ook claimt Amersfoort na Eindhoven de tweede stad in Nederland te zijn die geheel zal zijn 'verglaasd'.

De aanleg van het fibernetwerk in Amersfoort zal worden uitgevoerd door Glashart, onderdeel van glasvezelgraver Reggefiber. De aanleg zal in februari 2010 moeten beginnen in de wijken Kattenbroek, Randenbroek en Schuilenburg. De gemeente heeft aangegeven de bewoners van de betreffende wijken schriftelijk te zullen informeren wanneer de straten en trottoirs worden opengelegd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-12-2009 • 16:21

96

Submitter: White_Collar

Lees meer

Belgacom breidt ftth-tests uit
Belgacom breidt ftth-tests uit Nieuws van 10 september 2009

Reacties (96)

96
96
39
1
0
7
Wijzig sortering
Weer typisch verspilling van belastingcenten.. Er is geen reden voor een gemeente om op kosten van de burgers een glasvezelnetwerk aan te leggen, als er geen alternatieven waren, dan ok, maar er zijn genoeg alternatieven voor burgers om aan internet/tv te komen.. Ik vraag me dan ook af wat ze daar in de europese unie over zeggen, want voor zover ik weet is dit niet toegestaan..
Je moet je eens verdiepen in iets alvorens je zomaar wat onzin uitkraamt. Er wordt 0.0 cent aan belasting centen verspild aan het aanleg van FTTH in de resterende wijken van Amersfoort. De overheid betaalt geen rooie cent, anders komt de OPTA, na een klacht van Ziggo, de boel stagneren vanwege concurrentiebeding.

Glashart is de geldschieter, punt.

Dat er in jouw straat de boel flink opgeknapt wordt, daar betaal je indirect voor!
Dat het ziekenhuis miljoenen euro's uitgeeft aan apparatuur, daar betaal je indirect voor!
Dat er twee nieuwe rijstroken erbij komen op de A28, daar betaal jij indirect voor!
Dat er FTTH wordt gelegd in Amersfoort, daar betaal jij, direct en indirect, geen rooie cent voor. Je betaalt wanneer je diensten afneemt!

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 23 juli 2024 15:30]

Ziggo had in Amersfoort toch al 120Mbit neergelegd?
(Als a priori concurrentie voor ftth)

Het gras is weer groener bij de buren, dat blijkt weer. :)
Het mooie aan glasvezel is dat je 100mbit zowel down als up kan krijgen. Dat zie ik met kabel niet gebeuren :)
Ziggo gebruikt Docsis3 in haar netwerk. De Ubee modems die ze hebben uitgezet zou een max down maken van +/- 500Mb/s en +/- 100 up. Maar dan heb je het wel over de maximale snelheden voor de hele wijk...
Leuk en aardig dat je met een Eurodocsis verhaal komt. Het is in de eerste instantie geen 500/100, maar 444.96/122.88, effectief 400/108. Het netwerk van Glashart, overal waar ze zitten, is nu al gereed voor 1Gbit, apparatuur en al is al geplaatst. In het zuiden is men, bij 190 pilot klanten, aan het testen met 250/250 Mbit verbindingen met 1080p video on demand en 720p interactieve TV (hoger is niet beschikbaar, helaas). De kabels zitten alsnog uit hun neus te vreten, omdat de backbone fibers al 100 Gbit te verduren krijgen.
En het leuke is? Wanneer ze de snelheden goed gekeurd hebben, dan is het met één script uitgerold over het gehele netwerk. Ziggo moet nu overal gaan graven (backbone upgraden) apparatuur plaatsen (soms zelfs complete docks centrales) en dan pas kunnen ze 120/10 leveren!

Dus laat Ziggo lekker 120/10 gaan aanbieden, maar dat "voorsprong" is van korte duur. Er zijn nu al verbindingen die 10x meer upload aanbieden (Brabant, Rijssen-Holten, Amersfoort e.d.).

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 23 juli 2024 15:30]

Dat klopt en was een test. Resultaat het staat nu op zwart. Mensen die meededen konden geen alternatief krijgen dan standaard ziggo.
Bart ® Moderator Spielerij 17 december 2009 16:29
En dan zullen ze wel weer 100 euro/maand euro vragen voor een 100 Mbit-abo, waardoor geen hond het neemt en het uiteindelijk weer een financiële flop en strop voor de gemeente wordt?
In Zoetermeer hebben ze eerst een inventarisatie gedaan wie er tussen de 80 en 150 euro per maand over had voor een snellere glasvezel verbinding. Het antwoord was:

NIEMAND ! (naar beneden afgerond)
In Amersfoort hebben ze ook eerst een inventarisatie gedaan (in elk geval in de wijken Zielhorst en Kattenbroek) en er moest 40% aangesloten willen worden, anders zou het feest niet doorgaan.
Toen de aanmeldtijd voorbij was was het benodigde aantal niet bereikt. Daarom werd die tijd (volgens mij twee keer) verlengt voordat er genoeg aanmeldingen waren.
De prijzen zijn wel lager. De duurste verbinding kost €55,- (50 Mb/s internet, radio, tv en telefoon). De goedkoopste verbinding kost €43 per maand. (ook 50Mb/s up en down)

Edit: Informatie aangepast na het bekijken van http://www.zielhorstopglasvezel.nl/ & http://www.kattenbroekopglasvezel.nl/

[Reactie gewijzigd door Vihaio op 23 juli 2024 15:30]

Lijkt em veel te duur gezien je voor 66,50, 120 mbit down en 10 up kan krijgen via kabel inclusief tv en telefoon. Voor de meeste consumenten is dat toch echt aantrekkelijker. Erg hoge upload is vooral euk als je een serverv draait of veel upload.
Ze leveren het niet dus zo aantrekkelijk is dat niet ;)
Daar hebben ze (KPN) het eertse V-DSL netwerk aangelegd, toch? Als pilot.
Maar ik kan mij vergissen in de plaats (is al weer 3 of 4 jaar geleden...).
Dat zal dan waarschijnlijk in de nieuwbouw geweest zijn, dat gaat natuurlijk lekker makkelijk.......... lees: wijk Oosterheem.
als dat de all-in-one prijs zou zijn, zou ik het nog wel overwegen denk ik..
mijn ziggo digitaal en telfort 20mbit/telefonie kosten nu bij elkaar rond de 70 :)
Ik betaal 60 Euries voor een 100/100 glasvezel verbinding met ping tijden van 2ms naar Amsterdam :)

Als je in een KPN stad woont (was Almere maar daar kan je nu ook XMS nemen) dan moet je iid diep in de buidel tasten.
Ben ik dan de enige die tevreden is met een simpel kabeltje? 'Steal this film' en anderen trek ik nu als het een beetje meezit in 10 minuten binnen. Die investeringen voor zo'n nieuw netwerk moeten toch links- of rechtsom betaald worden (door de consument)...
Het klopt dat die door ons betaald worden (het zei via de exploitant, het zei via belastingen want ze zullen vast subsidie krijgen), maar voor niets gaat de zon op. 10 jaar geleden waren we allemaal blij met ADSL, maar je vergeet dat het datagebruik flink oploopt. HD films en dergelijke worden allemaal steeds groter. Digitaal verhuur en levering word steeds populairder, ik ben wel even bezig als ik van steam een game binnen haal met mijn 8mbit ADSL. Als mijn schijf crashed en ik alles weer moet binenn halen ben ik wel weer even bezig. Dus dit soort ontwikkelingen zijn denk ik toch wel hard nodig.
Niet iedereen heeft de zelfde auto. De 1 rijd in een personenauto en de ander in een bus (lootgieter bv). Met internet is het net zo. Ik werk wel eens thuis dus produceer ik data. Dan is het wel prettig dat de verbinding ->naar het internet net zo groot is als -> van het internet.

Mijn buren zijn dik en dik tevreden met een 10/2Mb verbinding voor veel lager maand bedrag omdat ze enkel wat bankzaken doen en informatie lezen.

Het is dus helemaal niet raar om te zeggen dat je al tevreden bent of dat je het niet nodig hebt, echter bestaat bij een andere groep mensen wel een grote behoefde voor een betere verbinding.
Ook claimt Amersfoort na Eindhoven de tweede stad in Nederland te zijn die geheel zal zijn 'verglaasd'.
Deventer is ook al geheel verglaasd, dat gaat dus niet lukken. Deventer is daarmee afaik zelfs de eerste.
Juist ja, want Eindhoven is bij lange na nog niet compleet..
Ziggo moet niet zeiken. Die kunnen hun diensten ook gewoon via die glasvezel aanbieden.
Overigens zijn 9 van de 10 kabelnetwerken ooit door locale overheden de grond ingestopt, daarna verkochten die de boel aan Ziggo of andere kabelaars.
In veel gevallen hebben gemeenten dus netwerken welke van overheidsgelden zijn aangelegd verkocht en de winst in eigen zak gestoken.
Ik ken namelijk geen enkele gemeente waar de bewoners een paar honderd euro terug gestort hebben gekregen nadat de gemeente het netwerk voor enkele miljoenen heeft verkocht.

Persoonlijk ben ik van mening dat de overheid de digitale infrastructuur moet aanleggen en onderhouden. Vervolgens bieden ze tegen kostprijs bandbreedte aan zodat Service Providers diensten kunnen aanbieden.

Ik wil bijv. telefoon bij provider A af kunnen nemen, TV bij B en internet bij C. Waarom? Omdat A de beste telefoondienst voor mijn situatie biedt, B de beste TV dienst en C de beste internet dienst. Nu is het zoeken naar een provider met het beste alles-in-een pakket waarbij je je keuze door bijv. in eerste instantie door de internet aansluiting laat bepalen, daarna door de tv en daarna de telefoon. Waarbij het zomaar kan dat die laatste je geweldig tegenstaat, maar dat je dit maar voor lief moet nemen.
Eigenlijk van de zotte dus!
Dat kan dus al in Deventer. Daar heb je meerdere providers en kun je zelf kiezen van welke provider je telefoon, tv of internet wilt afnemen. Dus ook telefoon van A en internet van B.
Cool :D. Amersfoort zie ik als een stad waar ik in de toekomst best nog eens zou kunnen komen te wonen.

Wel vraag ik me het volgende af: Als ze nu alle huishoudens van een FttH verbinding voorzien en er worden in de toekomst nieuwe wijken gebouwd, komt daar dan ook automatisch een aansluiting?

Ik weet dat dit hier in Almere dus niet het geval is. Overal is de straat inmiddels open geweest maar in het nieuwe stadsdeel Almere Poort is niets van fiber te bekennen.....
Het antwoord is, ja!

Standaard wordt er per distributiepunt ruimte overgelaten voor vier woningen en een reserve tube die in dezelfde buis zit met een andere tube. Achter elke tube kan één distributiepunt aangesloten worden. Per distributiepunt kunnen er 48 woningen op. De centrale heeft een capaciteit van 2860 en standaard komen er 2620 woningen op.

Al komen er dus woningen bij. Ze hoeven maar een klein stukje te graven of te schieten om die woningen te voorzien van glasvezel. Standaard wordt er met de gemeente 10 jaar vooruit gekeken. Zijn er plannen om over 6 jaar 200 woningen te bouwen in wijk x? Dan legt Glashart daar reserve buizen voor. Kleine gat graven, vezels blazen, tuinen schieten en voila.
Hulde voor onze gemeente!
Zij laten zich niet kisten door de "ftth is niet nodig" kabelaars en kpn maar kiezen voor vooruitgang en de toekomst.
Mooi plan, maar voor de rest weinig info over wat die overeenkomst tussen de gemeente en Glashart inhoudt. Wat kost het, wie betaalt het etc..

Dit zouden ze eigenlijk vanuit de overheid moeten aansturen, zodat je zeker weet dat je achteraf geen problemen krijgt om "open" en "gesloten" netwerken te koppelen om zodoende tot een landelijk, of nog mooier Europees netwerk te komen. Netbeheerder is een nonprofit organisatie, en laat de aanbieders maar hun diensten aan de man brengen.
Volgens mij heb ik laatst gelezen dat de gemeente Deventer de eerste gemeente van Europa is die in zijn geheel is verglaasd.
Waarom hier dan Eindhoven genoemd wordt en Amersfoort als 2e?
Stel je voor dat Deventer als stad niet de eerste was dan zeker wel de 2e.

Hier het linkje:
http://www.glasvezel.nu/n...venter-volledig-verglaasd

[Reactie gewijzigd door pluimpje2 op 23 juli 2024 15:30]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.