De Europese Commissie heeft regels vastgesteld die lidstaten duidelijk moet maken onder welke omstandigheden steun aan breedbandprojecten, zoals de aanleg van glasvezelnetwerken in gemeenten, toegestaan is.
De nieuwe richtsnoeren moeten voorkomen dat er concurrentievervalsing ontstaat door de inmenging van staten. De Europese Commissie maakt bij de regelgeving onderscheid tussen zwarte, witte en grijze gebieden. Zwarte gebieden zijn regio's waar concurrentie tussen tenminste twee aanbieders is en waar overheidssteun dus niet nodig is. Een wit gebied is een gebied met weinig dekking waarvan de EC vindt dat staatssteun gerechtvaardigd is. In een grijs gebied is wel een aanbieder aanwezig, maar is geen sprake van echte concurrentie. Onder voorwaarden zal de EU dan inmenging van de staat door steun aan een breedbandproject toestaan. Overigens kan dit in een zwart gebied ook wel het geval zijn, maar slechts bij hoge uitzondering.
Onderdeel van de regelgeving over staatssteun aan breedbandnetwerken zijn bepalingen met betrekking tot de uitrol van wat de EU noemt 'next generation access'-netwerken, waaronder met name glasvezelnetwerken vallen. Om hier als wit gebied te worden aangemerkt, moet er in een regio geen nga-netwerk zijn en er waarschijnlijk ook niet binnen drie jaar via particuliere weg komen.
De richtsnoeren schrijven verder onder andere voor dat lidstaten bestaande netwerken gedetailleerd in kaart brengen, openbare aanbestedingen houden, verplicht zijn open toegang te verlenen en technologische neutraliteit in acht nemen bij eventuele steun.
Als een overheid een uitrol steunt zou het moeten afdwingen dat het een open netwerk wordt waar andere exploitanten dan de initiatiefnemer toegang toe krijgen om de mededinging aan te moedigen. "De richtsnoeren zullen de ruime uitrol van snelle en zeer snelle breedbandnetwerken vergemakkelijken, wat het Europese concurrentievermogen zal verhogen en zal helpen om in Europa een kennismaatschappij te bouwen", aldus Neelie Kroes, de commissaris voor Concurrentie in een verklaring over de aankondiging van de richtlijnen.
Vorige week maakte Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken juist bekend de Telecomwet te gaan aanpassen om het eenvoudiger voor gemeenten te maken om in de aanleg van glasvezelnetwerken te participeren. Dit deed hij omdat naar zijn mening de uitrol van dergelijke breedbandnetwerken dreigde te stagneren door de crisis.