EU-regels scheppen helderheid bij toekennen glasvezelsteun

De Europese Commissie heeft regels vastgesteld die lidstaten duidelijk moet maken onder welke omstandigheden steun aan breedbandprojecten, zoals de aanleg van glasvezelnetwerken in gemeenten, toegestaan is.

De nieuwe richtsnoeren moeten voorkomen dat er concurrentievervalsing ontstaat door de inmenging van staten. De Europese Commissie maakt bij de regelgeving onderscheid tussen zwarte, witte en grijze gebieden. Zwarte gebieden zijn regio's waar concurrentie tussen tenminste twee aanbieders is en waar overheidssteun dus niet nodig is. Een wit gebied is een gebied met weinig dekking waarvan de EC vindt dat staatssteun gerechtvaardigd is. In een grijs gebied is wel een aanbieder aanwezig, maar is geen sprake van echte concurrentie. Onder voorwaarden zal de EU dan inmenging van de staat door steun aan een breedbandproject toestaan. Overigens kan dit in een zwart gebied ook wel het geval zijn, maar slechts bij hoge uitzondering.

Onderdeel van de regelgeving over staatssteun aan breedbandnetwerken zijn bepalingen met betrekking tot de uitrol van wat de EU noemt 'next generation access'-netwerken, waaronder met name glasvezelnetwerken vallen. Om hier als wit gebied te worden aangemerkt, moet er in een regio geen nga-netwerk zijn en er waarschijnlijk ook niet binnen drie jaar via particuliere weg komen.

De richtsnoeren schrijven verder onder andere voor dat lidstaten bestaande netwerken gedetailleerd in kaart brengen, openbare aanbestedingen houden, verplicht zijn open toegang te verlenen en technologische neutraliteit in acht nemen bij eventuele steun.

Als een overheid een uitrol steunt zou het moeten afdwingen dat het een open netwerk wordt waar andere exploitanten dan de initiatiefnemer toegang toe krijgen om de mededinging aan te moedigen. "De richtsnoeren zullen de ruime uitrol van snelle en zeer snelle breedbandnetwerken vergemakkelijken, wat het Europese concurrentievermogen zal verhogen en zal helpen om in Europa een kennismaatschappij te bouwen", aldus Neelie Kroes, de commissaris voor Concurrentie in een verklaring over de aankondiging van de richtlijnen.

Vorige week maakte Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken juist bekend de Telecomwet te gaan aanpassen om het eenvoudiger voor gemeenten te maken om in de aanleg van glasvezelnetwerken te participeren. Dit deed hij omdat naar zijn mening de uitrol van dergelijke breedbandnetwerken dreigde te stagneren door de crisis.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-09-2009 • 16:36

31 Linkedin

Reacties (31)

Wijzig sortering
dus nederland is duidelijk 'Zwart; aangezien hier meerdere aanbieders van breedband zijn.

MAAR, er is vaak voor kabelinternet alleen Ziggo, of allen UPC. Houd de EC hier ook rekening mee? Dat er voor sommige mensen geen ADSL is omdat de 6+km van een centrale afwonen?
De vraag is echter of het om aanbieders van glasvezelnetwerken gaat, of dat het gaat om het aanbieden van internet. Want als het alleen maar om het aanbieden van glasvezel gaat, dan zijn er toch flink wat witte plekken aanwezig in Nederland.

Zeker op korte termijn verwacht ik alleen glasvezel in de stedelijke gebieden en zullen de dorpen pas na jaren van glasvezel voorzien worden. Er zijn mogelijk wel uitzonderingen op die regel, maar voor 99% klopt 't wel...
Ik denk juist dat heel Nederland een WIT gebied is!

Aangezien de voorwaarde om een zwart gebied te zijn is dat er al een "NGA" netwerk moet liggen (en dan staatssteun dus niet toegestaan is). Well... aan ADSL is niks NGA, dat heeft z'n langste tijd gehad. En op de kabel, dat wel "new generation" potentieel in zich heeft met Eurodocsis 3.0 is vooralsnog maar 1 aanbiedern.

Nee, ik denk dat de poster van het nieuws dus de goede conclusie trekt en dat dit in Nederland dus wel degelijk als groen licht gezien kan worden om meer gebieden te verglazen....
Of dat er alleen ADSL beschikbaar is, en in een beperkte snelheid (oude apparatuur) en keus van providers....
Oke, met andere woorden. De Nederlandse staat mag niet meer zelf beslissing wat er gebeurd op hun eigen bodem wat betreft glasvezel, want dat bepaald de EU.
Dat houdt dus in dat de EU, en niet onze regering Nederland bezit en regeert in een zekere manier?

Waarom stem ik dan eigenlijk voor een Nederlandse regering? Laat mij dan stemmen op wat er in de EU zit.
en niet onze regering Nederland bezit
Als er al iemand Nederland bezit is het de Koningin maar ik denk eigenlijk dat wij dat met z'n allen als maatschappij zijn. Maar absoluut niet de regering, dat zijn slechts ambtenaren die vaak op TV komen.

Mevrouw Kroes gaat over mededinging in Europa. Zij zorgt er voor dat er geen oneerlijke concurentie kan zijn. Een overheid die met belasting geld een commercieel iets als een datanetwerk subsidieert is al snel concurentie vervalsing. Hiervoor waren er al regels maar die werden geinterpreteerd alsof overheidsbemoeinis bij datanetwerken helemaal niet mocht. Dat wordt nu dus wat duidelijker gemaakt, hoewel ik niet geloof dat het voor Nederland verschil maakt.
FYI: Dit zal alleen maar meer gaan toenemen!

Zoals HerrPino al zegt: Nederland en de rest van de EU-lidstaten zullen steeds meer onderdeel gaan worden van een grote Federatie, waarin centraal steeds meer dingen geregeld gaan worden die over Economie en Milieu e.d. gaan, eigenlijk dus ook zoals de VS in elkaar zitten.

En in mijn ogen terecht, denk ik. Sommige zaken zoals economie, concurrent en milieu kan je gewoon simpelweg niet meer op mini-staatjes niveau gaan regelen omdat dat geen effect heeft.
voor het geval dat het je ontgaan is... er zijn ook Europeese verkiezingen.
Ja, dat snap ik. Maar hee, waarom Nederlandse als de EU al alles zou beslissing. :P
Idd wat dat betreft wordt JP steeds meer de goeverneur van Nederland dan premier.
De eu bepaalt hier in welke maten NL mag beslissen om geld te steken in bepaalde economische sectoren. Om te voorkomen dat vb de Nederlandse regering belgacom zou bevoordelen (omdat die belgen toch zo tof zijn) en daarmee de eerlijke concurrentie met anderen te ondermijnen.
dit lijkt me wel handeg om te begrijpen wat er nu bedoelt wordt met NGA netwerken. Lijkt me allemaal zeer vatbaar voor interpretatie. Aangezien het type kabel en de technologie op die kabeltjes moelijk uit elkaar te houden lijkt. Is glasvesel zowiezo revolutionair tegenover de kabel , zal wel afhangen van de schakelkasten , modems, ....
Aan wie daar zei "hoezo, beslist de EU dit"? 75% van alle nationale wetten is niet meer dan uitvoering van Europese regelgeving.

Verwachtingen voor België en Nederland overigens: België grijs gebied, Nederland zwart gebied. Veel meer valt er over het artikel niet te zeggen aangezien het duidelijk genoeg is.
en in nederland hebben wij er een hobby van gemaakt om 20% van de wetgeving aan onze laars te lappen (zoals met de bijstand, die geen lening mag zijn) "juist ja een lening, voor de VVD kneusjes onder ons, die denken dat mensen het zomaar krijgen"

[Reactie gewijzigd door stewie op 19 september 2009 02:11]

Ik woon in Almelo op een locatie waar alleen ziggo of adsl 1 mogelijk is, een adsl2 centrale staat hier waaaay to far away en dat kan ik dus ook niet ontvangen, ik welk gebied bevind ik mij dan? aangezien adsl1 zover dat er nog is hier wel te krijgen is.
Wit, denk ik dus :-). Net als de rest van Nederland waar niet reeds een open glasvezel netwerk ligt.
Ik kan niet wachten om te zien hoe ze dit in België gaan verkrachten.
€1 de GB iemand ??
lekker duidelijk weer.
zwart = geen inmenging van de overheid. BEHALVE in bepaalde gevallen(welke wordt dus weer niet gezegd).
grijs = inmenging van de overheid mag maar hoeft niet. (dus ook weer niet duidelijk waar de lijn ligt).
wit = inmenging van de overheid mag als er behoefte aan is.

dus in alle gevallen mag de overheid subsidiëren bij glasprojecten... 8)7
Om hier als wit gebied te worden aangemerkt, moet er in een regio geen nga-netwerk zijn en er waarschijnlijk ook niet binnen drie jaar via particuliere weg komen.
Nou dat is duidelijk. In Nederland is er dus nergens een wit gebied, want KPN kan binnen 3 jaar de ADSL opvolger in heel Nederland uitgerold hebben en als Glashart in het huidge tempo doorzet hebben ze ook heel Nederland in 3 jaar gedekt.
Het gaat er niet om of ze het kunnen, maar of ze dat financieel haalbaar achten. Als beide partijen zeggen dat in 40% van het land (ik zeg maar wat) aanleg van een netwerk niet winstgevend genoeg zal zijn, of de kosten te hoog zijn om er binnen 3 jaar een netwerk uit te rollen, is er best kans dat delen hiervan een wit gebied zijn (tenminste, zo begrijp ik het).
Het zal dus wel neerkomen op een dik rapport over het kostenplaatje van gemeente X, waarna het gebied dus eventueel wit of grijs word verklaard.

[Reactie gewijzigd door Shunt9 op 19 september 2009 09:44]

ideale werkgelegenheid bieden aan bouwbedrijven en grondbedrijven die in zwaar weer verkeren. goedkoop aanleggen, steun aan bedrijfsleven, subsidie vanuit de overheid. en klaar voor een bloedsnelle toekomst na het beruchte dalletje in de economie.. hoe sneller hoe beter
Richtsnoeren? Richtlijnen ken ik, is dit soms een Vlaamse variant daarop?
Een Europese richtlijn is gericht op de harmonisatie van nationale wetgevingen middels de lidstaten verplichtende regels, die in beginsel niet rechtstreeks werken. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_richtlijn.

Het richtsnoer waarover het artikel rept is geen richtlijn maar een aanbeveling van de Europese commisssie. Ook deze documenten zijn gericht op harmonisatie van de nationale regelingen. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_aanbeveling.
Van Dale: richtsnoer (het) 1 lijn, touw om bij metselen, timmeren enz. in een rechte lijn te blijven 2 (fig.) voorschrift waarnaar men zich regelen moet, waaraan men zich te houden heeft: het richtsnoer van zijn geloof; een richtsnoer geven, vaststellen, volgen; als richtsnoer dienen; iets tot richtsnoer nemen 3 voorbeeld, model ter navolging: dit dient u ten richtsnoer.


niets vlaams aan. puur hollands
Misschien puur Nederlands, maar niet Hollands. Zo gebruiken Vlamingen wel meer echte Nederlandse woorden die in ongebruik zijn geraakt in Nederland. Vlamingen zijn over het algemeen ook beter in Nederlands, kijk bijvoorbeeld naar het groot dictee. Nederlanders zijn daar en tegen weer veel flexibeler met hun taal (iets wat door veel Vlamingen niet als positief gezien wordt). Doekoe en patta zul je niet snel in Belgie horen :)

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 18 september 2009 18:12]

Even gezocht wat die woorden betekenen, maar zal ze echt nooit gebruiken.

Moet je toch echt in de stad wonen volgens mij.
Misschien puur Nederlands, maar niet Hollands. Zo gebruiken Vlamingen wel meer echte Nederlandse woorden die in ongebruik zijn geraakt in Nederland. Vlamingen zijn over het algemeen ook beter in Nederlands, kijk bijvoorbeeld naar het groot dictee. Nederlanders zijn daar en tegen weer veel flexibeler met hun taal (iets wat door veel Vlamingen niet als positief gezien wordt). Doekoe en patta zul je niet snel in Belgie horen :)
Ik loop het al jaren te verkondigen: het Nederlands in Nederland (en dan vooral het noorden) is al lang gereduceerd tot een soort "Dutch voor dummies", een basisstandaard zeg maar, met een beperkt aantal woorden die alleen nog als een soort "etiketjes" aangevoeld worden, niet meer als betekenisdragende elementen. Bladzijden vol heb ik daar al over geschreven, en met meer bewijzen gestaafd dan je eigenlijk lief is. Het grootste bewijs waar je echt niet omheen kan is het feit dat de vele woordvormingsprocédés - een van de grootste kenmerken van het Nederlands - in Nederland véél minder actief of levendig zijn dan in Vlaanderen. Ze zijn ginder als het ware tot op de draad versleten.

Jammer dat het hier off-topic is. Of nee, misschien maar goed dat het hier off-topic is, want als ik eenmaal vertrokken ben weet ik van geen ophouden. Maar die typisch Hollandse schrikreactie ("Ik ken het niet! Het moet Vlaams zijn!") blijf ik heel grappig vinden, dat moet je mel gunnen hoor.
Richtsnoeren is gewoon een leuke manier om richtlijnen te schrijven, zelfde categorie als beeldkanonnen en ramplanken.
Toch handig die linkjes in de berichten. Ik dacht dat richtlijnen de vast EU term waren, maar er staat hier inderdaad "richtsnoeren" boven de officiële publicatie. Waar ook heel trouwhartig NL boven staat qua versie.
hij is maar door 1 iemand +3 gemod dus dat valt wel mee

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee