In de Nijmeegse wijk Hazenkamp zijn bij wijze van proef drie huizen van een symmetrische 1Gbps-verbinding op het glasvezelnetwerk aangesloten. De initiatiefnemers hopen met het demonstratieproject de verglazing van Nijmegen te stimuleren.
Aan de proef met de 1Gbps-aanslutingen bij een selecte groep huishoudens in de wijk Hazenkamp doen naast de gemeente Nijmegen en SURFnet ook de Stichting Fiber Overal mee. Deze stichting heeft tot doel om de aanleg van glasvezelnetwerken in en rond Nijmegen te stimuleren. Volgens Boudewijn Nederkoorn, voormalig directeur bij SURFnet en voorzitter van Stichting Fiber Overal, zijn er bij de 1Gbps-fiberaansluiting in de praktijk download- en uploadsnelheden gemeten van circa 750Mbps. Ook zou de benodigde apparatuur weinig kosten.
Nederkoorn laat aan Tweakers.net weten dat het project niet alleen de verdere verglazing van wijken in Nijmegen moet aanjagen, maar ook duidelijk moet maken dat 1Gbps-snelheden op termijn geen overbodige luxe zijn. Via de gigabitaansluiting kunnen vijf tot zes hd-videostreams van elk 20Mbps probleemloos tegelijkertijd worden bekeken.
Nederkoorn erkent dat momenteel nog weinig huishoudens met een 100Mbps-aansluiting de volledige snelheid structureel benutten, "maar tijdens mijn functie als SURFnet-directeur heb ik geleerd dat als je netwerk op 50 procent wordt belast, je al bezig moet zijn met de volgende fase. SURFnet werkt nu al met 40 en zelfs 100Gbps glasvezelverbindingen", aldus de voorzitter van Stichting Fiber Overal.
Hoelang het proefproject blijft draaien, is nog niet precies bekend. Voorlopig zal er geen 1Gbps-abonnementsvorm komen, omdat providers daar nog een te hoog bedrag voor zouden vragen. Wel wil Nederkoorn nog loslaten dat de meeste isp's de meerkosten voor het aanbieden van hoge datasnelheden via glasvezel graag overdrijven: "De kosten voor de inkoop van dataverkeer in Nederland zijn zeer laag. Bovendien blijft veel dataverkeer binnen de AMS-IX-ring, waarvoor providers peeringovereenkomsten sluiten. Het aanbieden van hogere snelheden via glasvezel kost de provider hooguit enkele dubbeltjes meer."