Reggefiber verhuurt glasvezel aan eindgebruikers

De bewoners van een Nijmeegse wijk krijgen de mogelijkheid het glasvezelnetwerk, dat in hun buurt aangelegd wordt, te huren. Daarmee krijgen ze zeggenschap over het netwerk en kunnen bijvoorbeeld de exploitant en provider kiezen.

Het glasvezelnetwerk wordt aangelegd door Reggefiber en voor twintig jaar gehuurd door Stichting Glazenkamp. Deze stichting is de belangenbehartiger van de Nijmeegse wijk Hazenkamp op het gebied van internet en telecommunicatie. Doordat alle betreffende glasvezelgebruikers onder de stichting vallen, krijgen zij zeggenschap over het netwerk.

Om de kwaliteit van het netwerk te verzekeren, levert Reggefiber Operator de eerste vijf jaar nog zelf de apparatuur voor het datatransport tussen de point-of-presencelocatie en de woningen. XMS, een samenwerkingsverband van opnieuw Reggefiber en de provider InterNLnet, zal de eerste twee jaar internet, telefoon en televisie over het netwerk gaan aanbieden.

Na die periode is het netwerk echter open en kan de stichting zelf een aanbieder kiezen die aan haar eisen voldoet. Bovendien kunnen de gebruikers om de vijf jaar een exploitant van het datatransport kiezen. 'Je kunt meer bereiken als je de vraag naar diensten bundelt. Tot nu toe gebeurde dit alleen voor scholen, zorginstellingen en gemeentelijke instellingen', aldus Boudewijn Nederkoorn, bestuurslid van Stichting Glazenkamp.

Voorwaarde voor de constructie is wel dat minimaal veertig procent van de bewoners van de wijk zich op het netwerk aansluit. Als het model succesvol blijkt, wil Reggefiber dit op meer plekken gaan toepassen. Het bedrijf uit het Overijsselse Rijssen heeft in verschillende plaatsen in Nederland al glasvezelnetwerken aangelegd en breidt zijn infrastructuur gestaag uit.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-12-2007 • 09:58

37 Linkedin

Lees meer

KPN neemt Glasvezelnet Amsterdam over Nieuws van 4 februari 2009
XMS start pilot hdtv over glasvezel Nieuws van 4 augustus 2008
Nieuwe glasvezelkabel kan de hoek om Nieuws van 3 oktober 2007

Reacties (37)

Wijzig sortering
Je ziet het steeds meer en meer komen fiber to the home...
Gezien de algemene prijsstructuur van dit soort projecten denk ik toch dat de huidig gevestigde aanbieders zich hier op termijn toch wel "zorgen" over moeten gaan maken.
Nu hebben ze door de massale infrastructuur nog "het monopolie" maar dat zal met dit soort projecten zeker onder druk komen te staan.
Wat nog wel interessant is is wat de prijs zal worden voor de consument en wat ze daarvoor gaan leveren.
Ik denk dat het vergaand is om te veronderstellen dat een proef projectje ook maar in de buurt komt om druk uit te oefenen bij de monopolies van de hedendaagse aanbieders. Dat er een (waarschijnlijk nieuwbouw) wijkje de gelegenheid krijgt om mee te dingen in een netwerk wilt nog niet zeggen dat zoiets overal toepasbaar is, noch dat ze kunnen concureren op bestaande situaties.
Verder is er nog de vraag wat zijn de kosten die hiermee gemoeid zijn zeker op een termijn van 20 jaar is het goed mogelijk bij een lease van zolang dat men gigantisch over de afschrijving heengaat en dat de ontwikkelaar hiermee dus zijn geld verdient. Echter de eindgebruiker zit dan wel in zijn maag gesplitst medio 2030 met een zwaar verouderd netwerk iets wat je dus ook neit wilt.
---edit---
Deze projectjes zijn enkel zoals in Amsterdam rendabel omdat de overheid hier zwaar bij mee sponserd, Amsterdam betaald er zelf aan mee, hier is dit helaas niet transparant maar kan een soort gelijke situatie worden verwacht. Indien men dus daadwerkelijk zelf deze lijn moet betalen zoals een UPC/Casema/etc is dit dus niet het geval.
Verder zit de eindgebruiker wel tot 2030 in de maag gesplitst met het netwerk, indien de stichting tot een bepaalde periode niet meer rendabel wordt zal er toch iets met dit netwerk gedaan moeten worden. En zijn ze genoodzaakt sneller af te schrijven waardoor dit uiteindelijk weer bij de eindgebruiker terecht komt. Een lease dat zolang loopt klinkt op korte termijn dan ook gunstig maar op termijn zal ergens dit verlies toch vandaan moeten komen. En natuurlijk kan het netwerk langer meedraaien, dat dacht men ook van koper en coax en uiteindelijk zijn we nu dus wel al na 10 jaar aan het upgraden koper naar glasvezel en nu glasvezel eindlijnen zelfs.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 21 december 2007 13:32]

Het gaat ook niet om dit ene project op zich, maar omdat je steeds meer van dit soort projecten ziet komen die zeker WEL rendabel zijn om op te zetten tegen een veelal veel hogere snelheid voor een lage prijs.
Dat dit soort projecten, zie hiervoor de diverse beschikbare haalbaarheids analyses die al gemaakt zijn, niet overal haalbaar zijn mag duidelijk zijn.
Maar door de grootte van de bestaande organisaties (bijv. @HOME, UPC, Casema, KPN, ...) die zijn ook financieel wel in staat om de verbindingen te realiseren in minder rendabele omgevingen.
Het is overigens niet de eindgebruiker die er tot 2030 mee "in zijn maag gesplitst" zit, maar de stichting.
Het is alleen voor de stichting noodzaak om zoveel mogelijk abonees te vinden zodat het rendabel blijft.
Ook hun zullen reserveringen moeten maken, zoals bij ieder bedrijf, voor toekomstige vernieuwingen.
De apparatuur zal toch ook binnen een acceptabele termijn afgeschreven moeten worden (5 jaar).
De belastingdienst accepteerd afschrijvingen van dit soort zaken als netwerkapparatuur regelrecht niet als je dat over 20 jaar probeerd te doen. (Als bedrijf / organisatie / stichting wil je dat ook helemaal niet)
De infrastructuur zelf (glasvezel-net) zal wel over een veel langere termijn afgeschreven kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door ]Byte[ op 21 december 2007 11:57]

Dat er een (waarschijnlijk nieuwbouw) wijkje de gelegenheid krijgt om mee te dingen in een netwerk [...]
Zoals al eerder gezegd, de Hazenkamp is *geen* nieuwbouw wijk. Maakt verder weinig uit, maar blijf niet iets herhalen wat niet klopt, dat veroorzaakt verwarring en misverstanden.
Een paar weken terug heeft UPC mensen in de wijk de Hazenkamp telefonisch benaderd met het aanbod om voor lagere dan de gebruikelijke tarieven van UPC diensten af te nemen. Er was geen schriftelijke informatie over het UPC aanbod beschikbaar: wanneer de gebelde wijkbewoners op het aanbod van UPC zouden ingaan zou een bandopname van het telefoongesprek dienen als een soort contract (vreemd? Ja, inderdaad, heel vreemd...). Dit om maar aan te geven dat de grote spelers op de markt toch wel bezig zijn met dit soort 'power to the people' initiatieven.
Ik woon in de buurt en mag meedoen, op zich ben ik best tevreden met m'n Tiscali T6+bellen abbo, en financiëel schiet ik er niet echt mee op, maar dat heb ik er wel voor over om UPC de deur uit te schoppen ...
Diverse Gemeenten rond Eindhoven gaan ook door hun voorzien worden.
Best gaat door aanmeldingen zijn meer dan 50% van bewoners tevens Brandevoort Mierlo en Valkenswaard.
Allemaal door het suc6 van Nuenen.
lekker zeg 100 Mbit up en down kan niet wachten op de oplevering }>
Ik vind 40 procent van de wijk een behoorlijk ambitieuze doelstelling. Zeker gezien de toch niet heel lage prijzen. Misschien niet helemaal realistisch? Er blijft dan namelijk maar 60 procent over voor KPN, UPC, Tele2 en wie bieden er nog meer internet aan.. en dan heb je ook nog mensen die uberhaupt geen internet nemen...
Hoe zal dit op de lange termijn gaan? Nu zie je overal in het land glasvezel iniatieven met verschillende providers en vaak flink gesubsidieerd door de gemeente. Dat was vroeger bij de kabel net zo, allerlei lokale bedrijfjes die nadat de gemeente haar aandeel verkocht had in een paar fusie golven tot een slechts een paar enorm grote marktpartijen geworden zijn.
Tenzij ik me heel erg vergis mag de gemeente hier geen subsidie voor geven.

Wat ze wel mogen, is er in investeren of aan meewerken, maar dat is dan gelijk aan elke belegging van een gemeente en moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Alle initiatieven die ik ken, zijn gewoon commercieel en dat lijkt allemaal prima te lopen :) Het grootste voorbeeld hier in de buurt is OnsBrabantNet, wat een cooperatie is. Alle mensen met een aansluiting zijn ook lid hiervan.
Als het allemaal een beetje mee zit heb ik rond juni ook een 35 mbit glaslijn aan huis :P
Anoniem: 177424
21 december 2007 10:19
In Almere is een fiber to the home in aanleg voor de hele gemeente. Dit wordt een open netwerk. Kennelijk kun je dan je favorite provider uit de aanbieders kiezen. Volgens de planning wordt ik in juli 2008 aangesloten. Als het 'koperdraadje' niet wordt doorgeknipt, blijf ik - denk ik - voorlopig op ADSL 2+ zitten. Voor TV blijf ik ook bij UPC, want ik verwacht niet dat het glaspakket zo volledig zal zijn. Zie voor meer informatie www.almeernet.nl.
Anoniem: 160183
21 december 2007 10:48
In Almere maken ze ook uit van een consortium. Men is net begonnen met het aanleggen van fiber in Almere-Haven. Consotiumnaam AlmeerNet.

Over een paar jaar zit heel Almere aan de fiber.
Hier in Rijssen zelf heeft Reggefiber ook deze actie. Minimaal 40% van Rijssen moest zich inschrijven voor 17 December om de boel door te laten gaan. Ze zijn rond de 33% blijven steken (wat ik nogal wat vond voor zo'n kerkelijke gemeenschap met veel ouderen zoals we dat hier hebben), en hebben de actie toen verlengd t/m 31 december.

Ik zie het wel zitten hoor! 50 euro p/m voor 35Mbit up en down, tv en telefonie. Helaas woon ik in de wijk die ze het laatste gaan doen en moet ik nog wachten tot eind 2008. ALS het ueberhaupt doorgaat.
33% valt me nog mee. Ik ben in ieder geval één vd 33%. Ik hoop dat we het gaan halen, lijkt me super een glasvezellijntje tot in de meterkast.

Hopelijk melden zich nog genoeg mensen voor de 31e. De wijk waarin ik woon is gelukkig als 2e aan de beurt ;)
Jij hebt zo lang op ISDN gezeten, jij zou nog steeds blij moeten zijn met je ADSL snelheden ;)
Anoniem: 95732
@jurrie22 december 2007 13:02
voor wat ik heb begrepen gaat het gewoon door hoor! - die 40% krijgen ze ook nog wel binnen als de aanleg gestart is... daarbij is er al een behoorlijke investering gedaan qua marketing.

ze willen natuurlijk wat druk er achter zetten om alvast zoveel mogelijk mensen in te laten schrijven...[slim] }>

en jah.. ik doe ook mee natuurlijk 8-)
Het is een raar systeem maar als dit de snelste manier is om glasvezel aan de man te krijgen dan ben ik er wel voor.
De snelheid is uitendelijk toch het belangrijkst en van KPN en dergelijke hoef je niks te verwachten die wachten wel tot alle centjes van de klanten op zijn of niet meer willen betalen voor 90-jaren techniek.

EDIT: 90 jaren techniek? telefoon bestaat al wat langer.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 21 december 2007 11:18]

Anoniem: 230848
21 december 2007 11:34
Voor glasvezel netwerken wordt tegenwoordig gekozen voor een open structuur. D.w.z. dat de netwerkoperator het netwerk aanlegt en onderhoudt, terwijl de service/content providers hier diensten over aanbieden. Situaties zoals nu bij de kabel, b.v. een UPC als enige aanbieder van netwerk én diensten in bepaalde regio's, zullen dan niet meer zo snel voorkomen. Oftwel, meer concurrentie en daardoor betere prijs/kwaliteit verhoudingen nu en in de toekomst. En daar hebben we als consument allemaal wat aan :*)
Verder is óók KPN begonnen met het uitrollen van glasvezelnetwerken als netwerkoperator en het aanbieden van diensten als serviceprovider op deze, maar ook op andere glasvezelnetwerken in Nederland.
Waarom doen ze dit nou nooit in Den Haag en omstreken? Bang voor te weinig interesse, te hoge graafkosten.... :?

[Reactie gewijzigd door Soepster op 21 december 2007 10:16]

Volgens mij heb je geen idee van hoe Den Haag er uit ziet, en wat voor een enorm gemend publiek er woont? Ja, er zijn slechte stukken, maar er zijn net zo veel stukken waar het geld bij wijze van spreken uit de voegen van de kapitale huizen komt sijpelen. Bovendien is Den Haag een enorm internationale stad. Niet alleen de "standaard" allochtonen van Turkse en Marrokaanse afkomst, maar ook enorm veel expats van over de hele wereld. Je zou dus zeggen dat er wel eens behoefte zou kunnen aan bijvoorbeeld een veel breder of individueler aanbod van televisie. Dat is iets wat je met behulp van glasvezel zou kunnen realiseren. Ik zie het in elk geval wel zitten!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee