NL-ix overschrijdt voor het eerst 500Gbit/s

De Nederlandse internetexchange NL-ix heeft voor het eerst in zijn bestaan meer dan 500Gbit/s afgehandeld. De exchange, die in handen van KPN is, heeft zijn verkeer in de afgelopen jaren enorm zien toenemen, vooral dankzij de opkomst van onlinevideo.

De grens van 500Gbit/s werd woensdagavond om omstreeks 21.00 uur gepasseerd, nadat om 17.00 uur de mijlpaal ook al dichtbij kwam. De statistiek toont aan dat de NL-ix flink groeit; eind 2013 lag het volume op 400Gbit/s, terwijl dit een jaar eerder op 220Gbit/s lag en er eind 2011 zelfs nog sprake was van 146,7Gbit/s.

De internetexchange schrijft de toename vooral toe aan onlinevideo, terwijl de bandbreedte die de NL-ix kan afhandelen onlangs een boost kreeg door de introductie van 100Gbit/s-poorten bij de exchange.

Op de lijst van exchanges met het meeste verkeer staat de NL-ix nu wereldwijd op de zesde plaats. De AMS-ix is nog een paar maatjes groter; met een piekniveau van 2,6Tbit/s neemt de exchange wereldwijd de tweede plaats in.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-02-2014 • 12:55

70 Linkedin

Reacties (70)

70
67
50
7
0
13
Wijzig sortering
Data verkeer gaat de komende jaren nog wel veel harder groeien, vooral als 4K Ultra HD TV en 8K Ultra HD TV door gaat zetten. Dan heb je met een 4K Ultra HD streams al gauw aan streams tussen de 150 Mbps en 300 Mbps per tv kanaal. Wat zo'n 1,2 Terabyte data verkeer per uur geeft.

De huizen met een glasvezel verbindingen kunnen de groei gemakkelijk aan, omdat men dan de belichter gebruikt gaat maken om op 1 vezel met meerder kleuren zetten. Hier mee kun je met gemak een verbinding naar 2.5 Gigabit of 10 Gigabit brengen voor een huis aansluiting.

Ben dan benieuwd of docsis 3.X hier tegen bestand is tegen deze groei van het data verkeer.
De laatste beta versie docsis 3.x gaat tot 10 Gigabit, maar de kabel maatschappijen vergeten er altijd bij te vertellen dat je dit moet delen met het wijk sigment.
Volgens deze website: http://www.digitaltrends....-streaming-ultra-hd-2014/ heb je aan 20 mbit voor streaming (dus via internet) al voldoende, bij 4K bij compressietechniek VP9. Hoewel ik nauwelijks verstand heb van de signalen via de coax kabel, kan ik me moeilijk voorstellen dat ze daar geen fatsoenlijke compressie op toe kunnen passen.

Overigens ligt er bij ons nu ook glasvezel, ieder huis een eigen kabeltje totaan de meterkast. De grootste hickup is nu nog de wifi router.. die kan geen 150/150 download/upload aan.
Sorry, het verkeer gaat niet harder groeien. Verkeersgroei neemt juist af. De belangrijkste oorzaken zijn dat iedereen nu al een Internet verbinding heeft, dus de groei moet komen uit meer gebruik. De meeste content is niet in 4K en komt ook niet in 4K beschikbaar. Je kunt het vergeten dat ze The A-Team gaan remasteren in 4K, omdat het origineel al niet op dat formaat is opgenomen. Nog afgezien daarvan 300Mbps per TV-kanaal geldt alleen zonder encoding en gelukkig sturen we geen bitten ongecodeerd over de lijn. Meer weten, ik heb er een stukkie over geschreven

http://oecdinsights.org/2014/01/23/the-connected-television-debate-in-oecd-countries/
Vannacht hadden ze nog een grotere piek: http://www.nl-ix.net/network/traffic/
Maar dat is waarschijnlijk een meetfoutje van Cacti :P

[Reactie gewijzigd door xares op 13 februari 2014 13:00]

Meetfout. Gecorrigeerd.
500Gbit/s is toevallig ook het recentste record voor DDOS aanvallen! ik wist dat er iets verdacht was aan onze noorderburen :)
Hier even de keystatistics van de homepage van NL-IX

KEY STATINL-IX
Members 395
- National 315
- International 80
- Unique 151

Ports 1326
Datacenters
-64 sites
-30 cities
-6 countries
Fiber 4500 km
Traffic 95% 403.9 Gbit/s
Peak 460.6 Gbit/s ~ Dit is dus nog niet geupdate
Connected Capacity 34.45 Tbit/s
Statistics: January 4th, 2014

Als deze Internet exchange al een troughput heeft van 500Gbit/s en daarbij een backbone die 34Tbit/s aan kan kan ik mij niet voorstellen wat AMS heeft staan!

Wijziging bron: http://www.nl-ix.net

[Reactie gewijzigd door RGamer op 13 februari 2014 15:38]

Ik zou de grafiekjes van ams-ix en nl-ix wel eens naast elkaar willen zien. Daarbij wil ik ook weten wat de onderlinge koppeling is en de plaatjes daar van...
hier de statistieken voor AMS-IX https://stats.ams-ix.net/ & voor NL-ix http://www.nl-ix.net/network/traffic/

[Reactie gewijzigd door vDR op 13 februari 2014 13:09]

Dit gaat toch redelijk vlot stijgen als iedereen richting glasvezel gaat? Zijn ze dan bestand tegen deze pieken?
Ik zat me hetzelfde te bedenken. Een gemiddelde glasvezelverbinding is 100Mbit. Als 5000 personen met zo'n verbinding vol gaan downloaden zit je al op deze piek. op een totaal van 17miljoen inwoners... vind ik dat dus wel meevallen.
Zelden zullen 5000 mensen tegelijk aan het downloaden zijn met die snelheid, immers ben je ook in no time klaar met downloaden, dus de kans dat je precies tegelijk met 4999 andere je lijn volledig aan het gebruiken ben is vrij klein...
Daarnaast zijn er heelveel caching services waar een ISP veel gevraagde pagina's zelf in cache kan houden. Zo verminder je de druk van de ISP om grote data hoeveel heden door te laten.

Of Grote bedrijven waar een groot deel van populaire websites cache.
om zo minden bandbreedte naar buiten te hoeven gebruiken.
Daarnaast natuurlijk data wat intern afgehandeld kan worden gaat niet langs de exchange
Waar haal jij dat gemiddelde vandaan? Dat is na mijn idee veel te hoog, consumenten nemen veelal lagere snelheden, lees 40, omdat dat qua prijs prestatie een stuk aantrekkelijker is. Waardoor je 2,5x zo veel mensen op die verbinding kunt zetten. En dan heb je ook nog wat watercoolertje al schrijft dat de kans minimaal is dat iedereen tegelijk de theoretische snelheid volledig belast waardoor er al meer mensen op de lijn kunnen.

dan kan je denk ik al uit gaan van 3x die 5000. En dat per lijn
En dan is er ook nog een limiet aan de aanbodszijde. Je krijgt echt niet altijd de volle 100 Mbit als je iets aan het downloaden bent van het Internet. De upload van de aanbiedende partij is ook beperkt en uitgesmeerd over soms honderden downloaders...

Wat wel kan natuurlijk is als je twee servers hebt die dedicated data naar elkaar verpompen en die aan 100 Mbit hangen. Die halen die snelheid en ook voor langere tijd. Maar dat zijn er maar weinig en hoeveel daarvan gaan door zo'n exchange heen?
Ik hoor een *metalletweakers.netledenzoveelmogelijkdownloaden evenement aankomen :Y) }> }:O ?
(verder geheel offtopic! sorry)
Dan moet al dat verkeer wel ook via deze ene exhange gaan. Er zijn veel meer exchanges dan deze. NL-IX en AMS-IX zijn groot omdat daar heel veel bedrijven samen komen maar er zijn ook een hoop plekken waar er maar een paar partners zijn. Als jouw bedrijf veel communiceert met je buurman kan het al de moeite waard zijn om een kabeltje over de muur te gooien en heb je er weer een kleine exchange bij. (beetje simplistisch maar je snapt het punt wel).
De grote jongens knopen hun netwerken op een heleboel punten aan elkaar.
... "terwijl de bandbreedte die de NL-ix kan afhandelen onlangs een boost kreeg door de introductie van 100Gbit/s-poorten bij de exchange."

Denk het voorlopig wel. Ik persoonlijk ken nog niemand die glasvezel heeft met meer dan 5 Gbit/sec. Misschien hele grote bedrijven wel, maar er vanuit gaande dat je met 'iedereen' voornamelijk consumenten bedoelt, zie ik dat voorlopig nog niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Daffie op 13 februari 2014 13:00]

Wat ik nou opmerkelijk vind aan dit bericht is dat een kakelverse exchange met 'amper' 500 Gbps al op de zesde plaats van de internet exchanges staat! Dat betekent dat er 4 (AMS-IX 2e plek, ook NL) exchanges buiten Nederland zijn die maar meer dan 500 Gbps doorvoeren, en dus het grootste gedeelte van het internet verkeer buiten NL afhandelen...

Je zou toch verwachten dat grote Internet landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland, de VS, Japan en Korea allemaal veel grotere exchanges zouden hebben?

Overigens heeft die website met exchange ranglijsten er bij mij geen zin in (IE & FF)

edit @Mischa67 - oops, excuus. staat inderdaad niet in het bericht, verkeerde aanname mijnerzijds.

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 13 februari 2014 15:39]

In grotere landen verwacht ik vooral meer exchanges, niet per se grotere.
Dat klopt niet helemaal. De link naar de lijst doet overigens niet. Zie hier of kijk eens op deze map.

De grootste 4 zijn
  • Deutscher Commercial Internet Exchange[1] - 1754 Gbit/s
  • Amsterdam Internet Exchange[4] - 1562 Gbit/s
  • London Internet Exchange[9 - 1304 Gbit/s
  • Equinix Exchange - 990 Gbit/s
Laatstgenoemde zit trouwens niet eens in een land, maar in Paris, Zürich, New York, Ashburn, Virginia, Chicago, Dallas, Los Angeles, San Jose, Tokyo, Hong Kong, Singapore, Sydney

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 13 februari 2014 15:38]

Kakelvers? We bestaan al meer dan 12 jaar.......
He Mischa, ga nou niet clue toevoegen aan de discussie. Straks ga je ze nog uitleggen hoe exchanges werken :-) Maar niet slecht voor Openpeering ;-)
Schijnt achter een login te hangen ;)
Hetzij een wikipedia-source, maar de indicatie lijkt duidelijk. Hier.
Wat ik nou opmerkelijk vind aan dit bericht is dat een kakelverse exchange met 'amper' 500 Gbps al op de zesde plaats van de internet exchanges staat! Dat betekent dat er 4 (AMS-IX 2e plek, ook NL) exchanges buiten Nederland zijn die maar meer dan 500 Gbps doorvoeren, en dus het grootste gedeelte van het internet verkeer buiten NL afhandelen...

Je zou toch verwachten dat grote Internet landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland, de VS, Japan en Korea allemaal veel grotere exchanges zouden hebben?

Overigens heeft die website met exchange ranglijsten er bij mij geen zin in (IE & FF)

edit @Mischa67 - oops, excuus. staat inderdaad niet in het bericht, verkeerde aanname mijnerzijds.
Akamai is de grootste (host bijvoorbeeld voor een aantal multinationals, o.a. Microsoft (en dan ook Windows Update en zo), zit gewoon in de USA hoor. :)
Akamai is helemaal geen IX maar een CDN.
en dus het grootste gedeelte van het internet verkeer buiten NL afhandelen...
Dit is een aanname die je maakt die niet klopt. Het IX-model is in west europa populair maar in de VS bijvoorbeeld niet. Dus daar gaat het grootste deel van het internetverkeer (nog -- wordt aan gewerkt) helemaal niet via IX'en.
Volgend mij is het deel van de internetgebruikers dat op het moment verbonden is met glasvezel nog klein en voor zover ik weet gaat de aanleg ook niet erg vlot. Ik denk dat de invloed van glasvezel daarom nog niet erg groot is.

Maar anticiperen op de toekomst (als wel een groot deel van de internetgebruikers glasvezel gebruikt) kan natuurlijk geen kwaad. :)
Nee, sorry. In de afgelopen jaren is de groei van Internet verkeer alleen maar afgenomen. Dat betekend niet dat het niet groeit, maar het groeit minder hard dan in voorgaande jaren. De groei in West-Europa ligt nu op een 20 procent per jaar volgens Cisco VNI. Peak traffic groeit iets harder, maar dat groeit ook minder hard dan in voorgaande jaren. Dus er is geen reden om aan te nemen dat dat op eens anders gaat worden. Voor een verdere uitleg kijk eens op

http://oecdinsights.org/2014/01/23/the-connected-television-debate-in-oecd-countries/
De impact van mobiel internet zal veel groter zijn denk ik. Als je kijkt wat de meeste mensen effectief met hun glasvezelverbinding doen dan zorgt dat niet direct voor heel veel meer dataverkeer. Daarvoor moet m.n. meer gebruikt gaan worden van de uploadmogelijkheid, want daar zit het grote verschil t.o.v. "oudere" verbindingen.
Ik vraag me af wat de maximale capaciteit is van de NL-ix

De AMS-ix heeft een capaciteit van 10547 Gb/sec

edit: Gbps niet Mbps

[Reactie gewijzigd door Technomania op 13 februari 2014 13:32]

Goeie vraag. Misschien dat we in de nabije toekomst dat wel kunnen publiceren.
Als we kijken naar connected capacity staat dat al op de site (optel van alle klantpoorten bij elkaar).

[Reactie gewijzigd door ^LuKKie^ op 13 februari 2014 13:37]

Begrijp ik hieruit dat het voor nu onwenselijk is om het te publiceren?
Nee, maar ik heb simpelweg nog niet bij elkaar opgeteld hoeveel capaciteit we hebben aan backbone poorten. Klant poorten tellen we wel al op en publiceren we ook.
Ik denk inderdaad dat hij 10547 Gbit bedoelt (niet opgezocht, maar aangezien ze al 2,6 Tbit/s doen klopt Mbit iig niet)
Dit bericht gaat over NL-ix, jij linkt naar een bericht over AMS-ix, dat zijn 2 verschillende instanties.
Wellicht domme vraag: waar komt het verschil vandaan tussen inbound en outbound? Dit is ongeveer 1 Gbit. Als het goed is gaat er toch net zoveel verkeer in als uit?
Inbound is het inkomende verkeer op hun routers van het internet (download).
Outbound is het verkeer naar het internet (upload).
Dit zijn altijd 2 vershillende waardes.
Als je iets download dan upload je bijna niks. Hetzelfde is hier aan de hand. :)
Nee, alle partijen op heen IX zijn het Internet. Op een goede switch is in principe inbound gelijk aan outbound, want een packet van netwerk A komt bij B aan. Je hebt echter wel eens een packet dat zoek raakt. Misschien heb je nog wat multicast-achtige trucs op je switch. (heel weinig, maar het kan). Misschien nog wat vlan control messages tussen ports en de switch etc.
En je hebt traffic dat naar die switch toe gaat, zoals bijvoorbeeld de monitoring waarvan het resultaat groter is dan de query waarschijnlijk ;)
Dat levert hopelijk geen gbit op :P
De meting van alle poorten in het netwerk vindt niet op exact hetzelfde tijdstip plaats en daarom zit er altijd wel een klein verschil in beide.
Zouden dit kunnen oplossen door te kijken naar wat hoger is en gewoon hoogste = laagste te doen.
Zouden de Olympische Spelen hier een grote rol in hebben gehad?
Dat zal meevallen, de Nederlanders moesten rond 15.00, en de piek is rond 22.00.
Om 21:00 is het 0:00 in Sotsji. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij wordt er dan niet meer zoveel gesport :)
Als ik naar de site toega, hebben ze zojuist een piek gehad van 7.47 Tbit/s, da's toch veel spectaculairder :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee