Glasvezelprovider Glashelder is failliet

Glasvezelprovider Glashelder, die vorige week nog uitstel van betaling kreeg, is woensdag door de rechtbank van Rotterdam failliet verklaard. Het is nog niet bekend of er wordt gewerkt aan een doorstart van de glasvezelaar.

Glashelder logoBegin deze maand bleek al dat Glashelder op de rand van een faillissement stond. De provider zou niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Vorige week kreeg Glashelder nog uitstel van betaling, maar de provider is woensdag failliet verklaard, zo heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bekendgemaakt.

Het is niet bekend of er wordt gewerkt aan een doorstart van de failliete glasvezelprovider; de curator was niet bereikbaar voor commentaar. Klanten klaagden al over de slechte kwaliteit van de verbindingen bij Glashelder. Zo zouden internetverbindingen langzaam zijn, zou de beeldkwaliteit van de tv-dienst ondermaats zijn en zouden er problemen zijn bij het tot stand brengen van telefoongesprekken. Daarnaast waren er klachten over de chaotische administratie. Glashelder bood zijn diensten vooral aan in de Randstad en Noord-Brabant.

Door Joost Schellevis

Redacteur

13-02-2014 • 13:15

151

Reacties (151)

151
146
96
10
0
31
Wijzig sortering
Hmm...hier is al sinds gisteren geen internet/tv/telefonie meer...zou dat samenhangen met het faillissement ?

En...wat nu als je een contract hebt met deze provider...is dit dan ongeldig...maw, kan ik een andere provider uitzoeken ?
Volgens mij kan je hier wat vinden daarvoor: klik
Ze zeggen zelf hier dat er niets aan de hand is, en dat je beter geen nieuw contract met een andere club afsluit...

Reinste onzin natuurlijk, en geeft toch wel aan wat voor raar clubje het is.
Anoniem: 120693 @Covi13 februari 2014 14:25
Ze zeggen zelf hier dat er niets aan de hand is, en dat je beter geen nieuw contract met een andere club afsluit...

Reinste onzin natuurlijk, en geeft toch wel aan wat voor raar clubje het is.
Dat is een bericht van bijna twee weken geleden. Zelfs Glashelder heeft geen glazen bol.
Dat zal moeten blijken inderdaad. Wellicht dat je vanzelf bericht krijgt hierover. Sterkte als er nog wat provider problemen komen.
Anoniem: 521240 13 februari 2014 13:17
Is er dan zo weinig vraag naar? Zoveel mensen die niet weten dat glasvezel wat beter is? Niet voor ICT'ers maar het doorsnee gezinnetje..

Ik zou het graag willen maar waar ik woon komt het pas over 5 jaar :(
Waarom is dat beter dan?
Dat hele glasvezel uitrol project stampt nog uit de Balkenende tijd (de vorige crisis) om veel mensen in de telecom sector tijdelijk werk te geven. Hele wijken werden voorzien van glasvezel netwerken (wat hier overigens Portugezen deden) en ieder huis werd voorzien van zon foeilelijke plastiek bak waar die glasvezel in uit kwam. (Gelijk doorgeknipt en de vezel achter de kast gelegd)

En het is eigenlijk achterhaald nu kabel netwerken ook ruim 100Mbit kunnen leveren. Uiteindelijk gaat het om de subscription ratio. Maw met hoeveel mensen moet je samen de bandbreedte delen. Mijn zwager heeft glasvezel en haalt geregeld lagere snelheden dan 100Mbit wat zijn abonnement is. Ik haal altijd mijn snelheid 120Mbit bij UPC.
De upload is wel veel beter maar dat is toch geen argument om over te stappen?

Oh ja en een verplichte ipTV voorziening ipv kabel met een CI+ module die 10 keer sneller zapt veel sneller is met teletekst, geen stroom verbruikt, geen adapter nodig heeft ...
Aanleg van glasvezel als werkvoorziening? Waar haal je die onzin vandaan? In de meeste plaatsen is glas aangelegd omdat 30% van de mensen voor een abonnement kozen. Een aantal plaatsen (Almere bv.) heeft met hulp van de gemeente glasvezel gekregen.

En ook al biedt glas, los van de upload, nu misschien niet zo veel meerwaarde tov. de lokale kabelaar: Er is 1 ding fundamenteel mis met de kabel:

Je kan alleen maar voor UPC of alleen maar voor Ziggo kiezen. Staat het zenderpakket, de prijs of de keus in down- en uploadsnelheden je niet aan, heb je pech. Je kan alleen naar 'slechter' toe.

Nu al heb je op glas veel meer keus dan op 'de kabel'. Jammer genoeg is het meeste nog afhankelijk van KPN, maar er zijn nu al partijen (Vodafone) die eigen apparatuur in de PoP's van Reggefiber gaan plaatsen. Dat zal met de lokale kabelmonopolist nooit gebeuren.

Over de subscription rate (overboeking) heb je gelijk, maar bij 'de kabel' zit die op 2 plekken: In de beschikbare frequentieruimte voor downstreams per wijk-loop. En op de verbinding naar de backbone. Bij glas zit die alleen op de verbinding naar de backbone. Ik ken persoonlijk genoeg mensen die bij UPC de snelheid juist niet halen omdat ze op een segment zitten waar er meer zware abonnementen zijn dan docsis frequenties. En met glas haal ik mijn snelheid gewoon altijd.

En dat jij zo graag aan je CI+ module met DVB-C vast houdt, jouw zaak. Getuige het aantal mensen dat al TV heeft via ADSL zijn er genoeg mensen die geen probleem hebben met een extra kastje bij de TV. Bovendien zal het slechts een kwestie van tijd worden tot TV-fabrikanten ook een standaard voor IPTV zullen gaan ondersteunen. Alle opkomende economieën in de wereld gaan echt niet meer starten met coax en dvb-c.

Ik ben iig blij dat ik nu keuze heb tov. de kabelaar, ookal is het nu nog niet zo indrukwekkend.
Kan allemaal wezen, maar dat heeft in ieder geval 0,0 te maken met de netwerken die nu overal door Reggefiber worden aangelegd.

Bovendien waren enkele grotere steden zoals Deventer, Almere, Leeuwarden, gem. Lansingerland op het moment van dat artikel allang verglaasd.

Dat kan dus nóóit vanuit dat oogpunt gebeurd zijn.

En voor zo ver ik weet zijn er verder dus ook nooit concrete plannen hieruit voort gekomen. Anders hadden we daar al lang iets van gehoord. De huidige glasvezel uitrol is namelijk nog verre van landelijk dekkend en ook allemaal nog steeds op basis van vraagbundeling, op wat initiatieven van lokale kleine kabelboeren na.

[Reactie gewijzigd door eymey op 22 juli 2024 21:33]

Het staat er toch heel duidelijk.

De decentrale overheden, gemeente en provincies, een actieve rol krijgen en hierin ondersteund worden vanuit de overheid.


En dat is precies wat hier gebeurd is een landelijk pot verdeeld over gemeenten die er wel of niks mee hebben gedaan of zoals je zelf zegt
al gedaan hadden.

Die pot werd overigens deels door EU betaald. Ja inderdaad we hebben ook een keer subsidie gehad en dat mag best wat vaker in de krant.

Overigens lees ik in je vorige pleidooi.
Er is 1 ding fundamenteel mis met de kabel:
Je kan alleen maar voor UPC of alleen maar voor Ziggo kiezen.


Dat vindt jij omdat je het technologisch zo ziet. De overheid en de consument, die het los van de gebruikte technologie ziet. kan kiezen uit een variëteit aan ISP's. Er is dus genoeg keuze. Je kan echt wel naar beter als je bv UPC vergelijkt met XS4ALL maar veel mensen gaan gewoon voor de prijs want die is moeilijk te verslaan als je de kabel ISP's vergelijkt met ADSL | Glas providers, die zijn allemaal duurder dan UPC.
Boeien, laat mensen maar lekker overstappen op glasvezel ;) Wordt de "ruimte" op kabel groter van. Zo zal er dus een goed evenwicht tot stand komen tussen glasvezelgebruikers en kabelgebruikers. Immers zal door de overstappers de ruimte groter worden waardoor de snelheid weer toe kan nemen wat het snelheidsverschil tussen beiden zal doen afnemen.
Waarom is hogere upload geen argument om over te stappen? Misschien niet voor iedereen zinvol, maar om dat nou zo te generaliseren?

Bij mijn glasvezel van OnsNetEindhoven heb ik een gegarandeerd statisch IP adres kunnen bestellen, waarbij:
  • het officieel toegestaan is om servers te draaien
  • er geen poorten worden gefirewalled (behalve netbios)
  • een fatsoenlijke upload-bandbreedte beschikbaar is
  • een betere latency bereikt wordt
Al deze mogelijkheden had ik via UPC niet. Voor hobbyisten en kleinzakelijk gebruik zijn dit soort features zeer welkom.

[Reactie gewijzigd door Yggdrasil op 22 juli 2024 21:33]

Wat een non- argumenten haal jij aan zeg.

Alsof UPC ooit een server heeft down gebracht omdat het niet mocht, Ik draai al 10 jaar mijn eigen servers nooit problemen mee gehad.
Bij UPC worden helemaal geen poorten gefirewalled het enigste wat ze blokkeren is the piratebay.
Wat heb je liever 200Mbit down en 20Mbit Up of 50Mbit down / 50Mbit Up? ik weet het wel namelijk de eerste en ik denk 90% van de mensen.
Latency is helemaal bull want dat heb ik wel eens vergeleken en dan komt mijn 120Mb UPC abbo er zelfs gunstiger uit dan mijn zwagers 50Mbit 50Mbit abbo qua latency.
Ik zegt het toch.

Doe mij maar 50/50 omdat het niet alleen gaat om die snelheid maar ook om de hoeveelheid connecties (cc) die je kan maken. En daar is glas ook beter in dan coax.

Bij torrents zie ik het geregeld gebeuren dat mensen starten en hoog oplopen en dan 3.2.1. helemaal inkakken kwa snelheid en blijven hangen op de helft van wat ze moeten kunnen halen. Of ze lopen mee en vallen dan weg en lopen weer mee vallen weer weg ect. rem ik hun upload af op 500kb dan blijven ze hangen. Heel typerend en opvallend dat dat altijd ziggo gasten zijn en in mindere mate upc. rara wat is dat. Ze kunnen het aantal verbindingen gewoon niet aan. en dan krijg je weer die adviezen van die moet je op 20 zetten in je torrentclient, waarom geen 1000 zoals ik hier doe, het kan en werkt best hoor.

Het is maar 1 voorbeeld. maar de massa staart zich altijd blind op die snelheid, die moet zo hoog mogelijk zijn. Ik kies liever voor stabiel.
Denkt aan kennis die zeker 8x per jaar een mail krijgt van ziggo dat er weer onderhoudswerkzaamheden zijn en jawel de verbinding er weer uit gaat. Om moedeloos van te worden, maar nog geen glas voor handen aldaar.

Al jaren tevreden glas gebruiker.
Coax modem gaat er uit bij te veel connecties dat heb je niet bij glas.Hier ook zo in belgie telenet modems crashen als er teveel p2p connecties zijn!
Plus ze shappen natuurlijk de handel ook om in grootsteden iedereen toch iets te kunnen aanbieden.
Bij UPC en Ziggo kan je een zakelijk pakket afnemen met dezelfde opties. Prijs van Office Basis 60/6 is nagenoeg hetzelfde als de prijs van Alles-in-1 plus: 44 excl BTW tegen 54 incl BTW.
Voor een doorsnee gezin, waarvoor is glasvezel zoveel beter dan bijvoorbeeld de 60-100mbit van Ziggo/UPC? Op dit moment zie ik nog geen voordelen.

In de toekomst zijn er vast veel meer diensten die veel sneller internet nodig hebben, maar voor nu heeft dat echt niet veel meerwaarde naast het feit dat het een paar ms scheelt
Is glasvezel zoveel beter dan bijvoorbeeld de 60-100mbit van Ziggo/UPC?60-100mbit is down en up ? Dacht ik all dus glas geeft je well 50 100 up and down!Wat nooit zal gebeuren bij coax!!Glashelder 300 Mbit/s up en down nog iets anders dan 10 up.

[Reactie gewijzigd door Exitz op 22 juli 2024 21:33]

En wat heeft de gemiddelde gebruiker daar aan? Dan heb ik het over de gemiddelde gebruiker zoals niet ICT'ers, mensen die het alleen gebruiken om wat te internetten, wat zaken te doen als Spotify/Netflix/Youtube en ga zo maar door? Die heeft helemaal geen baat bij een 100Mbit upload, dat krijgt ie nooit vol. Daarvoor is een paar Mbit meer dan voldoende. De downloadsnelheid is voor die mensen veel belangrijker.

Alleen (bepaalde groepen) ICT'ers maken echt gebruik van deze hoge uploadsnelheden en dan nog maar sporadisch.
Even een paar voorbeeldjes:
  • Filmpjes uploaden naar youtube
  • Foto's posten op Facebook, Instagram, etc
  • Serie foto's online bestellen met hoge kwaliteit
  • Fotoboek van je vakantie maken met hoge resolutie foto's bestellen
Er zijn genoeg voorbeelden waarbij een doorsnee (niet-ICTer) baat heeft met een hoge upload. Bovenstaande gaat een factor 10x zo snel als bij een Ziggo/UPC.

[Reactie gewijzigd door Fealine op 22 juli 2024 21:33]

Als je dat één keer in de maand doet is er nog altijd geen man overboord.
En... dat lukt niet met de 6Mbit upload van ziggo alles in 1 plus of 15Mbit upload van alles in 1 extra?

Zeker met een fototje op facebook of instagram posten heb je het over fototjes van hooguit 300KB per stuk. wat dus gewoon binnen 1 seconde gebeurt is per foto.

Foto's op hoge kwaliteit, het is niet zo dat je raws gaat opsturen naar de Hema. Het beste kan je toch altijd zelf naar 300DPI resizen (voor formaten tot 20x30cm, bij grotere formaten kan het best wat minder) en een klein beetje comprimeren. Meer als 5MB per foto is absoluut niet nodig. Daarnaast valt de upload tijd absoluut in het niet in vergelijking met de voorbereidingstijd.

Voor de rest zijn het allemaal incidenten die je noemt wat hooguit 1x per maand voor komt. Gewoon in geschikt formaat en met adequate compressie voorbereiden met een paar Mbit op de achtergrond laten uploaden.

Ja in theorie gaat het 10x sneller en klinkt het fantastisch. Voor alle overige werkzaamheden zal je echter geen verschil merken.
Mensen die van thuis werken? Bij grote bedrijven is alles centraal opgeslagen (al hun documenten, roaming user profiles, mail, addins van office (vraag met niet waarom), bestanden gebruikt door software,...)

Die mensen merken steevast een vertraging op als ze van thuis werken op een kabel verbinding. En als de verbinding bagger is word het onwerkbaar.

Hetzelfde probleem overigens met bedrijven met veel off site werkplaatsen. Probleem is dat het te duur is om voor die plaatsen glasvezel te leggen waardoor we beperkt zijn naar upload toe. Als er dan 10 mensen werken geeft dit meer dan eens problemen.

Overigens ook de huis en tuin computer gebruiker begint dingen te ontdekken als dropbox of skydrive om foto's/documenten uit te wisselen. Immers is het tegenwoordig ook vrij eenvoudig in gebruik (gewoon in dat mapje opslagen en dan kan de rest van de familie het ook zien)

En naarmate de technologie vooruit gaat komen de toepassingen vanzelf wel. Kijk maar naar waarom internet op een telefoon nodig was (terwijl we nog op monochrome schermpjes zaten te kijken), riep men ook dat dit totaal nutteloos was.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 21:33]

Ik werk toevallig erg veel vanuit huis. Bottleneck bij mij is toch echt de server, zeker op dagen als donderdag en vrijdag als er meer mensen thuiswerken.

Foto's en documenten. Hoe groot is een gemiddelde foto? Laat ik eens zeggen zo'n 5MB en dat vind ik dan al groot. Dat duurt nog geen 10s.

Natuurlijk is het de toekomst, natuurlijk moeten/gaan we daar naartoe maar het niet zo dat het op dit moment een must is
Beetje zoals 640K is more memory than anyone will ever need.Even de 56k aansluiten kunnen we retro surfen de toekomst is glas!
Anoniem: 445817 @Exitz13 februari 2014 14:49
De glasvezel voor download is nu eenmaal van dezelfde kwaliteit als de glasvezel voor upload. De upload hoger of lager maken heeft geen enkele invloed op de download omdat het dus 2 aparte vezels zijn.

Bij coax gebruik je voor upload en download dezelfde kabel. Een hogere of lagere upload heeft direct gevolgen voor je download. Hier wordt dus naar een balans gezocht waar de gemiddelde gebruiker het meest aan heeft.

Op kabel kan prima 60/60 worden aangeboden maar is voor de meeste gebruikers een 150/15 verbinding zinvoller.
Waarom is er geen enkele provider die dit aanbied ? "Op kabel kan prima 60/60 worden aangeboden".Nergens Belgie nog Nederland ben niet op de hoogte van andere landen dus zo simpel zal het niet zijn anders zouden ze toch gewoon aanbieden klanten genoeg die liever minder down hebben die word meestal toch shapped.
Qua snelheid niet. Qua kwaliteit van de verbinding en klantenservice kun je het een stuk beter treffen dan Ziggo/UPC.
Alleen Glashelder kreeg het voor elkaar om een veel slechtere verbinding en serivce te leveren dan de kabelaars. En dan ga je dus failliet.
Wat een onzin, ik ben zeer tevreden over alle diensten van Ziggo, waaronder de klantendienst die altijd goed op de hoogte is, behulpzaam is en snel reageert.

reviews: Tweakers Awards 2013/2014: de uitslag
Dit is dan ook precies het probleem met de kabelnetwerken: de kwaliteit wisselt enorm.

Ik krijg thuis zelf netjes de 150/15 waar ik Ziggo voor betaal. Familie elders in de stad haalt echter nog geen 30M op hun 60M verbinding.
Dat Ziggo de meeste abonnees in Nederland heeft betekend waarschijnlijk dus ook dat meer mensen Ziggo gaan kiezen op zo'n awards, wat dus vanzelfsprekend NIET hoeft te betekenen dat Ziggo superieur is aan andere providers.

Tja, raar vind ik het niet als je failliet gaat: "Klanten klaagden al over de slechte kwaliteit van de verbindingen bij Glashelder. Zo zouden internetverbindingen langzaam zijn, zou de beeldkwaliteit van de tv-dienst ondermaats zijn en zouden er problemen zijn bij het tot stand brengen van telefoongesprekken. Daarnaast waren er klachten over de chaotische administratie"

Dat zegt volgens mij al genoeg...
Daarom worden de steren in verhouding vergeleken.

Als er 10 mensen op ziggo stemmen met 3 stèren en 5 mensen op UPC met 5 stèren zou UPC het moeten winnen
Het zou mij ernstig verbazen als er wordt gekeken naar het totaal aantal sterren en niet naar het gemiddelde aantal dat per provider wordt gegeven. Dat laatste ligt wel erg voor de hand.

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 22 juli 2024 21:33]

Lijkt me wel het meest eerlijk Je kan moeilijk alleen kijken naar alleen de meeste stemmers. Gezien er mogelijk meer mensen stemmen op een dienst.
Goed om te weten! Ik dacht dat die awards namelijk niet betrouwbaar waren maar dit verduidelijkt een boel.

Bedoel je trouwens sterren ipv steren/stèren?
Ik denk dat To-Tall dit hoopt. Ik heb de Awards how-to niet perfect gelezen, maar is dat echt zo?
Ik heb anders al een half jaar een zaak lopen tegen ziggo omdat ze weigeren een goede dienst te leveren. En hier zeggen ze ook gewoon dat ik gelijk heb maar het probleem oplossen kost meer als mij vergoeding geven dus zit ik met een brakke verbinding opgescheept....
En ik ben niet te spreken over Ziggo.

Halverwege vorig jaar had ik constant problemen met mijn internet. Verschillende keren de "help"desk gebeld met 0 resultaat. De kwaliteit van de telefoonmedewerkers is bedroevend.

In de wacht gezet omdat ze iets moesten opzoeken, 10 minuten gehangen tot dat de verbinding werd verbroken. Ik zou worden teruggebeld, nooit gebeurd.
Het hoogtepunt was dat ik mijn router maar moest vervangen die was niet goed volgens de muts.
Toen heb ik alles van het modem gehaald en één computer aangesloten en gewacht tot het weer fout ging. Toen gebeld en hadden ze geen excuus meer.

Uiteindelijk kwam de monteur langs. Deze wist te vertellen dat er een upgrade in het netwerk was geweest en dat sommige modems er problemen mee hadden. Dit was een bekend probleem. Nieuw modem en het was opgelost. Dat had de helpdesk natuurlijk ook meteen kunnen regelen.
*zucht*
Ik hoop dat mensen zich vandaag of morgen echt eens gaan beseffen dat niet iedereen dezelfde problemen ervaart en dat er verschil kan zijn op verschillende vlakken.

Wie weet trof jij één of meerdere malen de verkeerde medewerker, was je probleem te complex en niet op te lossen. Lag er bij je thuis een te oude kabel (tussen de groene en de WCD) waardoor je storingen ervaarde enz. enz. enz. enz.

Ik geef toe, ook ik heb geregeld problemen gehad met UPC maar zo ook met Ziggo. Zelfs met diverse glasvezel providers en ga zo maar door. Maar in mijn geval vond ik het toch altijd nog prettig om bij UPC en Ziggo een goedkoop nummer te bellen of uit coulance de belkosten vergoed te krijgen wat je bij diverse glasvezel aanbieders geregeld niet voor elkaar krijgt. Maar daar heb je het al, dit kan bij jou weer anders liggen.

Als verbindingen van UPC en Ziggo echt zo beroerd zou zijn als menig consument via diverse socialmedia en fora laat blijken dan hadden deze 2 bedrijven nimmer bestaan want dan had iedereen voor het veel goedkopere xDSL gegaan of had heel Nederland reeds verglaasd geweest omdat dan landelijk overal het minimum aantal inschrijvingen was bereikt en laat dit nu net niet het geval zijn.

Daarnaast is failliet gaan niet per definitie te linken aan de slechte kwaliteit en service. Daar komt godzijdank wel meer bij kijken, anders zou het qua bedrijfsleven in Nederland wel erg slecht gesteld zijn.
mwoah, UPC levert precies wat ze zeggen te doen:

http://www.speedtest.net/my-result/3303600552

Over de jaren heen is de service enorm verbeterd en tegenwoordig kan ik niet anders, dan het zelfs goed te noemen.
Dat kan helemaal niet, UPC is enorm slecht je bent vast een medewerker van UPC :+


------
Sarcasme... want vaak komt het erop neer dat iemand die tevreden is vaak wordt bestempeld als medewerker van een dergelijk bedrijf :)
De kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid van glasvezel is vrij wel altijd hoger dan ADSL maar het is vergelijkbaar met ADSL in dat je vrije keuze hebt van aanbieder.

Dus je kunt voor de prijsvechters gaan en elk jaar overstappen (niet gek voor een gezin in deze tijd) om gebruik te maken van de aanbiedingen. Of zoals mij kun je kiezen voor een aanbieder die aanbied wat je wil.

De kwaliteit van kabel met de vrijheid van ADSL, zo zou je het kunnen omschrijven.

Het stoort me bv bij Ziggo ook heel erg dat de kabel (op dit moment iig) het zelfde kan leveren als glasvezel. Maar ze doen 't niet. De upload is met 14Mbit al een stuk beter dan wat 't ooit was maar waarom niet gewoon synchroon met de download snelheid?
De kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid van glasvezel is vrij wel altijd hoger dan ADSL maar het is vergelijkbaar met ADSL in dat je vrije keuze hebt van aanbieder.
Oh? Ik heb de keuze uit KPN en Telfort. Die een dochter is van KPN. Hoeveel keuze heb ik dan in ADSL aanbieders?

En het klinkt allemaal wel leuk, die glasvezel, helaas is er nog een heel groot deel van Nederland wat niet (en mogelijk zelfs nooit) aangesloten zal worden. Net zoals er nog steeds een deel van Nederland is dat niet kabel heeft...
Hoeveel aanbieders er zijn hangt inderdaad af van waar je woont. Ik woon in Klazienaveen. Hier heb je zo'n 10 aanbieders, sowieso Tele2, Telfort, Tweak, Fiber, KPN, Scarlet, XS4ALL, Solcon, TriNED en Vodafone.

Dus meer keuze dan alleen KPN en dochters. Toch zit er imho een groot verschil tussen de KPN dochters.

Had eerst Concepts. Super dienstverlening, geen 0900, geweldige klantenservice en nooit storing. Maar was ook een KPN dochter en die is nu formeel samengevoegd met het merk Telfort. Dus toen ben ik meteen overgestapt want Telfort vind ik een ramp.

Zit nu bij XS4ALL, ook een KPN dochter maar ook weer geen 0900, erg tevreden over de klantenservice en de kwaliteit van diensten.

KPN zelf zul je me dan dood nog niet aantreffen als klant. Maar goed, adsl, kabel of glasvezel en welke aanbieder je kiest is erg subjectief denk ik zo.

Edit: Een jaar geleden waren het er nog maar 4 of zo. Dus hopelijk heeft u straks ook veel meer aanbieders.

offtopic:
Ja dat 't nog niet overal ligt is balen. Heb vrijwel altijd in grote steden gewoond maar vanwege mijn relatie (met licht tegenstribbelen) naar het "platteland" verhuist. Vond het zelf ook vreemd en balen dat ik hier wel en daar nooit glasvezel kon krijgen.

[Reactie gewijzigd door Gurd op 22 juli 2024 21:33]

het grotendeel van de mensen die ik ken halen de 5mbit niet, voor deze mensen is glasvezel een mooie optie. en glasvezel gaat in die toekomst verder dan de huidige kabels die er liggen.
"nodig" is een groot woord, maar tegenwoordig willen steeds meer mensen ook gegevens delen via Internet. Denk aan foto's/video's op facebook / youtube. Denk aan online backup en cloud diensten (dropbox en consorten), online gaming en ga zo maar verder. Het is niet meer alleen snel downloaden en meer niet. Je neemt steeds meer deel aan het Internet. Daarvoor is een snelle upload verbinding nodig en glasvezel is het enige medium wat een evensnelle upload als download aanbied. Bij kabel is de maximale upload bij de duurste abonnementen momenteel in de ideale situaties 15 Mbit. De langzaamste glasvezel abonnementen (althans in deze regio) bieden 60 Mbit up en down aan.

Maar goed. Nodig is het niet maar het maakt het "online" leven wel een stuk makkelijker en aangenamer.
Dat geldt voor jou. Het merendeel van de consumenten denkt er blijkbaar anders over anders hadden kabel aanbieders hier in de afgelopen paar jaar allang op ingespeeld.

Het zijn vooral de jongeren en lui in de ICT die een hoge upload nodig achten. Het merendeel aan mensen heeft liever een zo groot en goed mogelijk aanbod voor zo min mogelijk geld. Dat men wat langer moet wachten om die ene foto niet in 5 maar in 25sec op facebook of dropbox te hebben doet er helemaal niet toe.

Heel de tijd wordt maar gekeken naar de snelheden, maar ik raadt steeds vaker mensen aan om eens goed te kijken en denken aan de overige verschillen.
Het gros van de consumenten heeft dat idee niet. UPC en Ziggo spelen daar ook handig op in, UPC biedt b.v. 120Mbit, meeste glas providers zitten op 100/100. Dat die laatste symetrisch is daar kijkt de gemiddelde Nederlander niet naar. Prijstechnisch is glas over het algemeen ook niet interessanter dus weinig reden om niet te kiezen voor een standaard kabelabonnementje.

Voor ons inderdaad erg jammer.
Wie zegt dat de gemiddelde Nederlander daar niet naar kijkt?
Ik denk dat er bij de gemiddelde Nederlander weinig behoefte is aan een symmetrische verbinding. Voor de tweakers erg leuk en ik zou het ook wel willen hebben, maar niet voor een hogere prijs dan mn Alles in 1 Plus van Ziggo. 6Mbit voldoet bijna altijd.

Ook heeft een kabelverbinding voordelen qua TV. Nog steeds analoog in het hele huis beschikbaar en niet voor elke tv een settopbox nodig, om maar iets te noemen.
Glashelder bood juist wel analoge TV en digitale TV via DVB-C (met standaard 13 HD-zenders) over de glasvezel aan. Er zijn nog wel meer providers die dat bieden.
En dat aantal providers loopt langzaamaan terug aangezien KPN/Glashart juist analoog/DVB-C eruit willen werken. Men moet zelfs ook wel aangezien men anders met verschillende technieken blijft zitten.

Voor Dordrecht heb ik bijvoorbeeld eens geïnformeerd of hier veranderingen in de POP gepland staan - o.a. voor hogere snelheden. Hierop werd negatief geantwoord. Op de vraag OF bij verandering WGDO eruit vliegt en wordt vervangen digitaal (dacht ik) werd echter wel bevestigend geantwoord. Of wel, wordt de 100Mbit apparatuur in POP's vervangen dan vervalt dus ook analoog/dvb-c .

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 21:33]

Naar mijn gevoel kijkt de gemiddelde Nederlander daar niet naar :)
Dat is iig de indruk die ik krijg op basis van de mensen in mijn omgeving (familie, vrienden, etc). Ze nemen een abonnement van 'x MB' en hebben geen idee wat het precies inhoudt alleen dat die 120 MB van UPC meer is dan de 20 MB via ADSL of 100 MB via glasvezel. Of dat dan megabytes of megabits zijn en of dat up- of downstream snelheden zijn, ze hebben geen idee. En inderdaad, het interesseert de gemiddelde consument ook niets en ze missen het niet want ze weten niet eens dat het bestaat :)

Overigens had ik in Eindhoven gewoon een coax kabel die uit het glasvezelkastje kwam (als ik het me goed herinner, ik had geen TV abonnement). Wat dat betreft geen voordeel voor kabel dus (afhankelijk van de glasvezelprovider).
De hogere upload is het enige echte voordeel, echter bij de gemiddelde kabelaar zit je ook al met gemak op 5 Mb en hoger. Voor mij als ICT'er is dat al meer dan voldoende. Ik denk dat het voor het gemiddelde "gezin" ook totaal geen noodzaak is.

Verder ga je er bij de DVB-C altijd op achteruit. Het wordt een heel gedoe om nog op te kunnen nemen met digitale tuners, en méér apparaten wordt lastiger/beperkter. Verder is het digitale zenderaanbod bijzonder karig te noemen. Ja, op IPTV wel, maar dan ben je weer beperkt qua aantal ontvangers, nog los van het feit dat je wéér terug bent met aparte kastjes. Pfff dat is vooruitgang :|
Bij mij wordt glasvezel aangelegd door Caiway, welke ook al de CAI kabel heeft. Dat biedt een groot voordeel; TV kan gewoon via DVB-C blijven. Hierdoor is glasvezel een stuk interessanter, ik hoef enkel het modem te vervangen en op glasvezel aan te sluiten en de internetsnelheid is plots veel hoger.
Je kan overigens over het netwerk van Reggefiber ook dvb-c en analoog kijken. Op het Genexis modem wat zij leveren zit hiervoor een poort. Dit is een groot voordeel voor ex Ziggo/upc klanten. Dit aangezien zij hun fancy dvb-c box gewoon kunnen blijven gebruiken. De streams hiervan schijnen tevens vele malen beter te zijn als die geupscale'de zooi van kpn.

Ik zit sinds kort bij Telfort aangezien deze concepts overgenomen hebben, sinds die tijd zijn de iptv streams werkelijk om te janken. Bij reggefiber nooit ook maar een enkele klacht gehad.
Je haalt wel veel dingen door elkaar.

Reggefiber beheert alleen maar de kabels, PoP's en patch aansluitingen. 'Vroeger' hadden ze inderdaad ook een operator tak + wat providers. Die zijn nu idd over genomen door KPN.

Maar een heleboel nieuwe gebieden (Almere, Leeuwarden, etc.) hebben al sinds het begin diensten van Concepts e.d. gehad over apparatuur van KPN.

Er is helemaal niets ge-upscaled aan KPN. Alles is gewoon netjes 576i of 1080i. Alleen de bitrate is wat omlaag geschroeft. Er zijn echter signalen dat dit binnenkort gaat veranderen.

Maar long story short: Bij Concepts/XMS/Lijbrandt/Telfort via KPN ook nooit een klacht gehad, behalve dan mss de iets mindere beeldkwaliteit.
Een hoge upload is erg prettig als je gebruik maakt van clouddiensten. Een backup maken is een stuk vlotter met 100 mbit upload.
Ja, dat is ook alleen de initiele backup , alle overige backups worden met cloudbackups ( KPN , Ahsay etc ) gewoon incrementeel gemaakt. Dan draait ie savonds hooguit een half uurtje.
Bij ons ligt het al bijna een jaar in de straat, maar biedt KPN het nog niet aan... :(
Geloof me, je mist niks.

Ik heb Lijbrandt gehad 100/100, maar ben weer terug naar UPC 120/6. Je de upload is wat minder helaas, maar download zijn sneller en de UPC mediabox is qua software 100x beter dan de Amino van Lijbrandt.

Met de UPC box kun je series opnemen, wisselende tijden van uitzendingen worden netjes gecompenseerd. Bij de Amino box miste je ALTIJD het einde van een uitzending ook al stelde je de uitloop in op 10 minuten. Daarnaast had je ALTIJD conflicten met opnamen die op 2 zenders achter elkaar kwamen. Bij de UPC box is dat geen probleem.

Bij Glasvezel, als je de TV boxen aanzet, ben je zo 30 a 35mbit van je internetsnelheid kwijt! Bij UPC heeft het geen effect.

Ik ben BLIJ dat ik van glasvezel afben. Dit ligt niet aan de techniek, maar met name aan de ondersteuning, software en de verschrikkelijk slechte support van de provider(s). Ze liegen je glashart ( ;) ) voor dat TV geen invloed heeft op downloaden, dit had ik specifiek gevraagd omdat ik dit probleem al verwachte. Ze verzinnen een onjuist verhaal waarmee ze zeggen dat het niks uitmaakt. Bij de oplevering kreeg ik een 100mbit FTU en de POP blijkt ook 100mbit te zijn, dus vanaf dat moment wist ik het zeker dat het niet goed ging komen. Bij het gros van de nieuwe glasaansluitingen is de maximum snelheid maar 100mbit. Wat dat betreft zit er in COAX meer rek, maar dat ligt niet aan de techniek, maar aan de keuzes van de aanbieders.
Je geeft het -terecht- zelf ook al aan: de problemen die je omschrijft liggen vooral op het vlak van de diensten en software op de settopbox.

Ik ben normaliter geen groot KPN-fan, maar ik moet toegeven, met de diensten over glasvezel hebben ze hun zaken goed voor elkaar. Ik werk regelmatig thuis en dan gaan er bestanden heen en weer over het netwerk met kantoor (wat mij betreft één van de weinige redenen waarom je momenteel enig baat hebt bij een hoge upload snelheid) en dit werkt allemaal erg fijn. De ondersteuning van KPN is dedicated glasvezel en erg snel en de TV box werkt tot op de dag van vandaag zeer goed.

Minpunt was de bijgeleverde Experiabox, maar die heb ik via de website www.netwerkje.com van Tweaker Pogostokje vrijwel helemaal omzeilt.

In jouw geval zou ik voorlopig lekker bij UPC blijven zitten: goede snelheid, zeer goed aanbod van (on demand) diensten en wat ik me kan herinneren een OK service. Op de lange termijn zie ik overigens wel de glasvezelverbinding zegevieren, puur vanwege de theoretisch haalbare snelheden. Bedenk daarbij dat er nog rek zit in COAX, maar dan in veel gevallen wel tegen hoge extra investeringen (DOCSYS upgrade, apparatuur wijkcentrales, etc, etc). Eigenlijk staan de kabelaars nu voor dezelfde keuze waar KPN jaren geleden voor stond: upgraden van het netwerk of uiteindelijk op techniek worden weg geconcureerd....
De KPN box is inderdaad technisch goed, ook het concept dat je geen harddisk meer nodig hebt om op te nemen is slim, scheelt ook voor het milieu en stroom. Wat ik nog wel jammer vind, wat ik heb gezien bij KPN is dat je graag 'streamen' op het moment dat je ook maar even pauzeert. De kwaliteit van het beeld, maar met name het geluid is dan ineens een stuk minder. Ik heb een uitzending van The Voice gezien op een KPN box en bij het overkijken van een nummer wat ik mooi vond was het de 2e keer qua geluid heel bar.

Dit heeft natuurlijk ook met software en capaciteit te maken.

Zodra glasvezel hogere snelheden gaat krijgen dan 100mbit in onze regio dan wil ik overwegen om terug te gaan maar nu niet, en zeker niet naar Lijbrandt. Ik heb in december opgezegd en tot op de dag van vandaag ben ik nog niet van ze af :P
En vergeet niet, je hebt nu keuze uit 2 hoogwaardige netwerken. Dat was voor mij alleen al een reden om me in te schrijven voor glas. Ook al ging ik er op dat moment op achteruit.
Overigens hoef ik niet terug naar de kabel. Glas bevalt me prima maar we werken dan ook regelmatig van thuis. Een flinke upload met lage pingtijden (2ms) is gezien het werk dat er vanuit huis wordt verricht ideaal.
Ziggo was ook goed, dit toch net een stap beter.
"Bij Glasvezel, als je de TV boxen aanzet, ben je zo 30 a 35mbit van je internetsnelheid kwijt! Bij UPC heeft het geen effect."
15 mbit max, geen 35mbit"

Ik werk in de techniek bij een grote aanbieder van Internet en TV diensten via glasvezel en kan helaas bevestigen dat dit niet onwaar is. De marketingafdelingen proberen dit vaak te verbloemen, maar bij de gemiddelde 100/100 glasvezelverbinding heb je te maken met 5-10% overhead die er vanaf gaat en vervolgens nog zo'n 15-20Mbit per HD kanaal dat je bekijkt op je STB. 2 STB's in het huis die gelijktijdig een HD kanaal zitten te bekijken kan dus in theorie zeker 40Mbit schelen op je beschikbare internetsnelheid....

Bij UPC is dit inderdaad niet het geval... Uiteraard heeft glavezel de toekomst maar met de huidige commerciele glasvezelproposities kunnen ze nog maar moeilijk concureren met de prijstechnisch vergelijkbare pakketten van de kabelaars. Dit gaat in de nabije toekomst met 500Mbit en 1Gbit verbindingen zeker veranderen, maar daar zijn we voorlopig nog niet.

[Reactie gewijzigd door Animal_X op 22 juli 2024 21:33]

1: Wie heeft het over Horizon ???? Ik heb het over de mediabox.
2: TV Boxen en ik heb het gemeten! Als je gaat opnemen heb je nog meer overhead!
3: 100mbit. Bij ons ligt sinds 2012 glasvezel en die worden met 100mbit aangesloten. Gigabit is nog zeker niet de standaard voor fiber in Nederland. Althans niet voor Reggefiber gebieden.

netwerken en computers is mijn beroep. Ik weet echt wel waar ik over praat.

De onderste opmerking mag je achterwege laten, dat slaat nergens op. Ik voel me in ieder geval niet aangesproken, ik spreek uit eigen ervaring :) Beetje jammer dat je me zo 'aanvalt'.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 21:33]

Er is in eerste instantie gegaan voor 100mbit FTU bij glasvezel.
In 2010 meende ik, er is wel een nieuwsbericht van, is men bij Reggefiber overgegaan naar gigabit. Dat was dat men experimenteerde in de polder met toen 500mbit.

Vanaf toen zijn alle pops opgezet met gigabit en daar waar dat niet het geval was worden zodra het zover is kwa aanbieding de spullen omgezet of per onderhoudsbeurt gedaan. Zo was de uitspraak destijds. Mensen die een 100mbit FTU hebben houden die gewoon en zodra ze boven de 100 in abonnement gaan zal deze worden vervangen door een nieuwe.

Je moet niet afgaan op bij jezelf. Hier ligt het al van veel eerder toen gigabit nog niet zo aan de orde was, toch bouwen ze het om.. En ja ik spreek ook uit ervaring. En nu.?
Ik spreek ook uit ervaring van eerdere nieuwsberichten aangaande glasvezel netwerken van en door reggefiber.
Ik heb gewerkt voor glasvezel en werkt donders goed hoe dat werkt, dat je onzin schrijft kan ik weinig aan veranderen...

De standaard is wel 1 gigabit. Alle pops die nog 100 mbit zijn worden nu omgebouwd tot 1 gigabit pops.
Dat jij daar niks van af weet wil nog niet zeggen dat de pops die nu nog worden neergezet met 100 mbit poorten.

1: mediabox = horizon.
2: ooit gehoord van multicast? Dat heeft juist als doel dat je niet twee keer de zelfde feed hoeft op te halen. (mits je natuurlijk de zelfde zender kijkt ;) )
3. Zie uitleg hierboven.

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 22 juli 2024 21:33]

Ongelooflijk hoe volhardend je bent. Vind het gewoon triest.
Feit dat je niet weet dat een mediabox en een horizon box 2 totaal verschillende dingen zijn en blijft volhouden aan je 'statement'.
2. Ooit gehoord van multicast? Gast netwerken is mijn beroep... Blijkbaar ben jij een van de weinigen die op 2 boxen altijd dezelfde zender kijkt én opneemt...
3. Blijkbaar kom jij niet uit mijn regio, waar het gros nog steeds 100 is. Ook het nieuwe netwerk dat in 2012 in de lucht is gegaan.

Vanaf nu ga ik er ook niet meer op in. Ik vind je reacties brutaal, respectloos, onjuist en beledigend.

Als ik je posthistorie zo bekijk lijkt het erop dat je jezelf nogal erg wijs vind en blijkbaar steeds anderen terecht wil wijzen met inhoudloze opmerkingen en verwijzingen naar google en de zoekfunctie. Ook vind je het fantastisch om iemand te wijzen op een typefoutje zonder enige toevoeging aan het topic. Jammer dat je blijkbaar geen echte inhoud hebt.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 21:33]

Tjah, een kennis werkt bij reggefiber en ik kan je vertellen dat by far lang niet iedereen op 1000mbit zit hoor, er zijn hele grote delen van het glas netwerk dat echt max 100mbit is.

Ook als je glas via het 'kpn netwerk' hebt is het een groot drama door die super gare brakke PPOE verbinding. Ik had een ping hoger dan met mijn ziggo aansluiting! alles was gewoon trager door die indirecte meuk.
Alle pops worden nu uitgerust met 1gigabit poorten.
De oude worden nu omgebouwd.
Hij zegt tv-boxen, dus meervoud.
Kan best zijn als je met meerdere boxen kijkt of boxen met multi-tuners, er ook meerdere HD streams van je bandbreedte afgaan.
Alle nieuwe aansluitingen zijn gewoon gigabit hoor, op nieuwe netwerken van Reggefiber. En KPN is druk bezig om dit in bestaande gebieden ook te upgraden.

Verder heb je gelijk dat het managen van opnames, series, etc. bij UPC mediaboxen beter is. Maar als je box steeds vast loopt (zoals bij mijn ouders) heb je er niks aan.

Verder is er met de Amino werkelijk niets mis.

Ik zou voor geen goud terug gaan naar UPC. Tenzij ze ook als operator in PoP's van Reggefiber zouden gaan zitten.
Weet je wie glasvezel heeft aangelegd in de straat? KPN levert alleen over het Glasvezel netwerk van Reggefiber. Er zijn nog een aantal andere glasvezel beheerders binnen nederland. KPN kan helaas, totdat de glasvezelmartk word opengebroken, alleen leveren binnen een gebied aangesloten door Reggefiber.

[Reactie gewijzigd door ExtendedCaesar op 22 juli 2024 21:33]

Ik hoop echt dat de glasvezelmarkt wordt opengebroken. Bij ons op kantoor (Harselaar) heeft een of ander dubieus bedrijf het netwerk aangelegd en heeft zo een monopolie gecreeerd. De prijzen voor glasvezel internet beginnen daardoor vanaf 400 euro per maand voor een aansluiting. En ja, ook voor kleine bedrijfjes. Schandalig eigenlijk als je ziet dat je hetzelfde voor een factor 10 minder kunt krijgen. Wij zitten in een pand met 3 grote bedrijven en 3 kleintjes (wij zijn zelf klein) en betalen nu 60 euro per maand voor een 20/20 aansluiting. Dit is dus een gedeelde prijs waarbij we nog korting krijgen ook..
Tip, kijk of je consumenten glasvezel kan krijgen in je buurt, als dat zo is. Gewoon xs4all zakelijk op glasvezel aanvragen. Ook al moeten ze dan een vezel aanleggen, xs4all doet het :)
Als ik mij niet vergist heeft Caiway bij ons de glasvezel kabel de grond in geknald. Werd ons verteld dat 1e/2e kwartaal waarschijnlijk glasvezel pas bij ons beschikbaar wordt.

Waar ik dus enigszins van baal :+
Ja hier is het vorig jaar ook aangelegd door Caiway in dit kleine gereformeerde dorp. Probleem is dat volgens mij zoveel % van het dorp glasvezel wilt voordat het uberhaupt online wordt gezet. En + ik heb liever geen Caiway, want veel problemen hier mee. Hou het dus bij Telfort.
Ik adviseer om gewoon alvast te bellen of je kan bestellen.
Heb zelf het zelfde gehad, opgegeven voor alle mogelijk manier om op de hoogte gehouden te worden maar werd niks gemeld of gestuurt tot ik zelf maar eens belde wanneer ik toch eens kon bestellen bleek het al 6 weken te kunnen.
Zal dan maar is een keer bellen. Check regelmatig op de site of het op onze postcode al beschikbaar is, maar tot dusver niets gezien. Thanks voor de tip, hopen dat het al mogelijk is :)
Waar zit je ergens? Hier in Poortugaal hebben ze het half vorig jaar in de straat geschept en toen meteen al een glaspakket bij CaiWay gereserveerd.

Eind vorige week kwam glasmodem netjes binnen en sindsdien eeh.. zoef! Ik durf zelfs te beweren dat ik sneller typ!!
Dan zal het hier in Poortugaal ook moeten werken ;) Ga het nog even na bij KPN, vanavond of morgen even belletje plegen.
Op dit moment mag alleen Caiway diensten aanbieden op de glaslijn! Wanneer nieuwe providers toegang krijgen is nog onduidelijk. Waarschijnlijk pas na een jaar of twee.

Succes!
KPN is iig gedeeltelijk eigenaar van Reggefiber

nieuws: KPN verkrijgt meerderheidsbelang in Reggefiber

http://www.telecompaper.c...fiber-aan-bij-acm--995820

[Reactie gewijzigd door PBloem op 22 juli 2024 21:33]

Bij mij ligt glasvezel al 2 jaar in de meterkast, maar er is geen provider.
#waardeloos

het zou toch wel moeten.. ik sta hopeloos te wachten op glasvezel
Zoveel beter? Klinkt alsof iemand niet door heeft dat kabel nog steeds door ontwikkeld wordt en de verbinding over kabel net zo goed werkt.

Zelf heb ik ook glas alleen maar omdat het iets goedkoper was dan ziggo, met wat meer zenders waar je nooit naar kijkt.

Het verschil? Een paar milliseconden bij internet. Je hebt dan wel een bredere upload maar dat gebruik je niet zo veel.

Één nadeel van glas zijn de (sub) providers waar het op de site niet altijd duidelijk is welke overige zender pakketten je kan nemen. Zoals.film 1 ze maken wel allemaal reclame voor hbo maar film 1 wat ik zelf liever zou hebben heb ik nog niet terug gevonden.
Tja, je kan stellen dat de latencies een paar miliseconden lager zijn. Ik ervaar toch echt iets anders. Als je bijv op speedtest.net kijkt naar gemiddelde latencies. Liggen die bij Ziggo zo rond de 15-20ms. Bij concepts bijvoorbeeld is dit rond de 5ms. Je kan dit zien als enkele miliseconden minder. Maar in feite is dit een derde van de latency bij ziggo.
Gamers zijn natuurlijk wel/ook enorm geholpen door de upload, de kans dat je je upload dicht trekt waardoor gamen een kwelling wordt is enorm veel kleiner.
Glasvezel beter?
Zo zouden internetverbindingen langzaam zijn, zou de beeldkwaliteit van de tv-dienst ondermaats zijn en zouden er problemen zijn bij het tot stand brengen van telefoongesprekken.
Kan het laatste stukje glas dan wel beter zijn dan dat laatste stukje coax of zelfs koper, maar als het een grote bende is als al die stukjes glas bijelkaar komen, is het snel over met de kwaliteit van glas.
Je hebt het nou over 1 partij die er een zooitje van maakt.

Ik heb met mijn Lijbrandt verbinding (sinds gisteren Vodafone) over KPN apparatuur nooit klachten gehad. Veel stabieler dan ik ooit van UPC heb gehad.

Als men nu nog de TV bitrates wat opschroeft (of meerdere layer 2 operators, wat écht het voordeel is van glas), dan is het helemaal perfect.
Iedereen roept altijd maar dat kabel superieur is aan DSL en glasvezel superieur aan kabel, hetzij omdat de upload beter is, hetzij omdat je het een wel deelt en het ander niet, hetzij omdat de afstand tot de centrale teveel invloed heeft. Wat bij die beweringen altijd wordt vergeten is wat er over dat glas geleverd wordt.

Mijn reactie was vooral op de "Is er dan zo weinig vraag naar? Zoveel mensen die niet weten dat glasvezel wat beter is? Niet voor ICT'ers maar het doorsnee gezinnetje.. " reactie. Het doorsnee gezinnetje wil gewoon internet dat werkt, televisie met fatsoenlijk beeld en telefonie dat werkt. Daar heb je geen glasvezel voor nodig, dat kan ook met coax of VDSL. Dat glas potentie heeft is duidelijk, maar er is nog zoveel meer dan dat laatste stukje kabel naar je meterkast.
Tsja, naar mijn mening (en ook uit ervaring dus) kan glas ook al lang prima bieden wat die gezinnetjes willen.

Jammer genoeg ook niet echt meer dan dat, plus dat de beeldkwaliteit wat achter blijft. Dat ben ik met je eens.

Puur vanuit dat oogpunt gezien is glas dus nog helemaal niet interessant.

Maar waar ik vooral blij mee ben, nu al, is dat ik een medium in huis heb waar én veel hogere snelheden over mogelijk zijn dan bij VDSL, én dat het open is voor meerdere partijen. En ik ben ervan overtuigd dat ik daar in de toekomst van ga profiteren.
Is er dan zo weinig vraag naar? Zoveel mensen die niet weten dat glasvezel wat beter is? Niet voor ICT'ers maar het doorsnee gezinnetje..
En wat is er dan zoveel beter aan glasvezel boven bv de kabel voor een 'doorsnee gezinnetje'?
Glasvezel is niet het probleem, glashelder heeft gewoon niet zo'n goede naam opgebouwd. Een paar jaar geleden begonnen in Waalre, waar het nog steeds niet goed loopt. Zelfde problemen doen zich voor in Heeze en delen van Rotterdam waar ze leverden.

In Heeze had iedereen gezien hoe het in de buurt verliep en niemand had er echt vertrouwen in, de inschrijvingen vielen echt tegen waardoor er met aanbiedingen gesmeten werd. Maar daarmee hebben ze nog maar net groen licht gekregen om aan te mogen sluiten.

Daarnaast qua facturatie liep het allemaal niet lekker, wel diensten leveren, maar factureren gebeurde niet snel. Leuk voor de klant, maar voor het bedrijf zal het niet top verlopen.
Wat is er zoveel beter aan dan? Bij mij is het al aangelegd maar ik zit nog bij ziggo want dat is goedkoper en nu nog sneller.
Beter in welk opzicht?

Ik heb nu glasvezel, maar stap lekker over naar UPC.
Meer TV, meer HDTV, betere apparatuur, snellere download en bijna de helft goedkoper.
Beter dan wat? Ik heb een aantal jaren 100/100 gehad. Maar prijstechnisch niet meer te verantwoorden. Als oude klant (vanaf de start) was het EUR 30,00 per maand alleen internet. NU heb ik voor 42,50 Alles-in-1 Basis van UPC (dus inclusief digitale tv, en telefoon) en ben nu dus goedkoper uit. Voor mij weinig meerwaarde die snelle verbinding.
beter dan het doorsnee 3 mb download en 1 mb upload..

Ik heb nog geen glasvezel en ik wil het wel graag ...
Ik vergelijk glasvezel (OnsBrabantNet) met UPC. Het basis abbonnement heeft al 50/1. Tenzij je veel upload, zit er weinig meerwaarde in het meer uitgeven elke maand.
UPC is helaas in mijn stad niet beschikbaar :/
Bij ons in het dorp ligt er sinds kort ook glasvezel, mogelijk gemaakt door een kleine lokale coöperatie HSLnet , waarvoor Glashelder het signaal zou verzorgen.
Echter was de service zo slecht; dubbele rekeningen, er zou gezorgd worden voor het overstappen maar dat werd niet gedaan en zelfs mensen die niet aangesloten waren kregen ook rekeningen.
Hierna heeft HSLnet besloten een andere provider het signaal te laten verzorgen.
Er is dus wel degelijk vraag naar, maar dan moet de service ook goed zijn natuurlijk!
Glashelder heeft meer op zich genomen dan ze aankonden (en een financiele buffer hadden). Ook hadden ze hun zaakjes niet op orde, geen technische kennis en hun processen niet op orde. Dan is er niet veel nodig om om te vallen.
Ze hadden 'enkele honderden' abonnees en gingen daar in Brabant meerdere duizenden aan toevoegen op nieuw aan te leggen netwerken (Boekel, Aals-Waalre, Heeze-Leende) en dat konden ze niet behappen.
Aan Glashelder is niks verloren maar de teringzooi die ze achterlaten!!! Nu is het aan andere providers om dat op te lossen en te laten zien dat Glasvezel een prachtig product is!!!

Er komen nog wel wat verrassingen geloof ik...
Wij hebben in Heeze-Leende glasvezel van Glashelder (via de coöperatie HSLNet) en deze hebben al aangegeven dat een andere provider de diensten van Glashelder gaat overnemen. Helaas voor HSLNet is het illegaal om zonder tussenkomst van de klant dit te doen (doorgeven van persoonsgegevens).

Ik ben benieuwd wie nu onze leverancier is... Pluspunt is wel dat de nieuwe leverancier de snelheid verhoogd naar 150mbit up en down :D

bron: http://us2.campaign-archi...1d6a92c32ab&id=98a0d0a09e

[Reactie gewijzigd door DeluxZ op 22 juli 2024 21:33]

@DeluxZ De coöperatie heeft gedaan wat het moest doen, de diensten voor de leden veilig stellen en dat heeft ze gedaan.
Buiten de WBP restricties zullen ze ook wat moeten organiseren voor de incasso :D
Wat je provider is staat gewoon in de mail die je hebt ontvangen (mits je een werkende mail adres opgegeven hebt). De levering is doorgezet via Plinq.

Verder zegt Plinq me niet zoveel. Ik heb ze vanmiddag een mail gestuurd:

16:51 uur mijn mail naar Plinq:
Hallo,

Ik heb laatst een mail ontvangen van HSLNet m.b.t. de dienstverlening welke via Glashelder verliep welke sinds 1 februari 2014 door u overnomen zou zijn.

Ik kon zo snel niets vinden over de door uw gebruikte/geaccepteerde settop boxen. Via HSLNet heb ik destijds 2 boxen aangeschaft (Humax IHDR-5200C (HD-recorder) welke gewoon prima zijn blijven werken. Is het ook mogelijk om met deze box uw interactieve TV services te gebruiken of moet ik er dan een via u aanschaffen/huren?

Ik zag tevens een vermelding in de mail dat klanten met 100Mbit automatisch 150Mbit zouden krijgen. Ik heb echter 200Mbit afgesloten destijds en voor zover ik kan beoordelen is dit gewoon nog 200Mbit. Wordt dit ook automatisch omgezet naar 250Mbit?
Zo niet, kan dit kosteloos aangepast worden of wat zijn evt. de kosten hiervan?

Gezien de beperkte info vanuit HSLNet wilde ik u tevens vragen of er nog zaken zijn die ik moet weten/wat en mogelijk veranderen gaat?
17:04!! uur antwoord van Plinq:
Aankomende zaterdag zal er ook bij u een brief komen met een overstapformulier waarna alles duidelijk is.
Hier staat oa in dat wij alles al reeds sinds 1 feb leveren bij u, en dat er geen verschil mag zijn tussen glashelder en plinq, zowel op prijsniveau als opties. Dit betekend dat uw humax boxen gewoon blijven werken
De snelheidsverhogingen zullen automatisch gaan, echter is dit nog niet doorgevoerd. (uiteraard kosteloos)

Met vriendelijke groet,
Al met al, de ervaring tot nog toe (naadloze overgang van diensten) en zeer snelle respons op vragen via mail! zijn alles behalve wat ik gewend ben van Glas"helder" ;)

[Reactie gewijzigd door Thalaron op 22 juli 2024 21:33]

Ik heb gisteren mijn vader naar de "winkel" gestuurd, en daar heeft hij dus aangegeven dat Plinq de gegevens mag gebruiken. Plinq gaat inderdaad iedereen aanschrijven om over te stappen. Wat dus volgens de wet is, ik vond dit niet echt duidelijk in de mail :)
Op die fiets :)

Dat zal dan wel in de brief die zaterdag zou komen staan.
Ben benieuwd, tot nu toe niets op aan te merken in elk geval.
Of je nu kabel of glasvezel hebt, het blijft een stervormig vertakt network (met 'wijk' kasten).

Uiteindelijk heeft de desbetreffende provider een lijntje naar het internet. Bij Ziggo/UPC is het vanaf de eerste wijkkast ook gewoon glasvezel.

Dus ook met glasvezel ga de ergens samen je de buren door dezelfde draadje.

Wat dus bepalend is, is de bandbreedte na het samenkomen van de afzonderlijke lijnen. Voor de capaciteit daarvan wordt een soort gemiddelde snelheid x aantal aansluitingen genomen. Ergo als je veel zware downloader in de buurt hebt (en/of een beknibbellende provider) , ben je altijd de klos.
@wvd_vegt Daar klopt niks van.
COAX is het shared-medium totaan de 'wijk'kast. De beschikbare bandbreedte op de COAX kabel deel je met op z'n minst je straat en er zitten vaak meerdere verdeelpunten aan zo'n straatkast (kleine grijze kastjes, één kabel in, evt een versterker en dan taps voor 8 aansluitingen). Ik heb geen idee hoeveel van aansluitingen er via de straatkastjes bij elkaar komen tot aan de wijkkast maar dat zal best een fiks aantal zijn.

De 2 glasvezels in mijn meterkast delen alleen de buizen buizen tot in de glasvezel-PoP en worden daar op eigen SFP danwel DVB-C splitter aangesloten.

Daarnaast is het COAX netwerk in onze wijk ruim 30 jaar oud en begint het steeds slechter te worden. Hoofdbekabeling is een paar jaar geleden al vervangen maar het blijft ellende. Om het jaar moet ik weer de molen door omdat ze in de straat-kast me weer aan een andere poort van de tap gehangen hebben en mijn netwerk zeer onbetrouwbaar is...
Geen idee waarom Liberty Global al die oude meuk aan het opkopen is, veel van de COAX netwerken zijn in de 70-er jaren aangelegd en zullen allemaal last hebben/krijgen van veroudering. Moet er dus nog een keer uit! Ik gok dat UPC (net als KPN) geen enkele behoefte heeft nog koper in de grond te stoppen waar er al glas ligt. In 2 nieuwbouwwijken in Heeze-Leende wordt alleen maar glas aangelegd, KPN en UPC zijn niet geïnteresseerd.
Ik heb (Almere) ook glasvezel aansluiting in de meterkast, maar zit toch bij UPC. Qua prijs en pakket zie ik (nog) niet veel voordeel in overstappen...

Maar het is wel goed om te weten dat ik een alternatief heb voor kabel als het zou moeten...
Ik heb ook wel eens gekeken voor bij mijzelf (Amsterdam) en het is qua prijs inderdaad niet voordeliger als UPC. (andere glasvezel aanbieder als Glashelder uiteraard)
Dan vind ik het meteen al niet de moeite waard.

Ik heb 50mbps en dat is voor mijn doen snel zat. Ik kan er mee een game online spelen en een film is met +/- 5 minuten gedownload.
Sja, leuk als deze met 30 seconden gedownload is maar niet als ik daar dan in principe meer voor ga betalen.

Op deze manier concurreren ze naar mijn mening nog niet echt met in ieder geval UPC in mijn gebied.
Ik denk eerlijk gezegd dat mensen wachten met nieuwe technieken en nu alleen maar op proven-technology handelt.

Het is nu eenmaal zo dat het weer iets nieuws is waar de normale mensch niet zo snel op gaat happen, vooral als je alleen maar dit soort berichten in het nieuws ziet:

Google: Problemen Glasvezel 2014
Tsja, en toch ben ik blij met mijn glasvezel aansluiting bij Reggefiber.

Ondanks dat heel veel een aftreksel is van KPN heb ik toch voldoende keus, meer dan ik had toen ik alleen kon kiezen voor UPC (die als enige echt snel internet bood) of langzaam ADSL.

Ook in de toekomst blijven de PoP's van Reggefiber geschikt voor nieuwe partijen die de vezels naar mij toe zelf (onafhankelijk van KPN) van licht willen voorzien.
in Stein (Limburg) zijn ze nu ook bezig om het aan te leggen.
Ze komen het gratis aanleggen in je woning, zonder verdere verplichting.

Ik verhuur mijn appartementje, dus als het me niets kost, zou ik stom zijn het niet te laten aanleggen.
Maar ik denk dat mijn huurder, net als ik als ik er had gewoond, de voordelen er niet van in zie om voor nagenoeg dezelfde prijs als kabel internet een glasvezel abonnement te nemen.

Heb ik op deze site niet ergens gelezen dat de gemiddelde snelheid in Nederland 10 mbit down en 1 mbit up is? Waarom zou de gemiddelde Nederlander dan meer betalen.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel erg jammer dat de techniek niet zo een vaart neemt.
En ik denk dat er nog heel wat over de kop zullen gaan.

De enige manier om dit goed van de grond te laten komen, is als de overheid dit had opgepakt.
Net zoals de PTT.

Waarom was het voor kabel televisie in de vorige eeuw geen probleem om de aanleg door een partikulier bedrijf te laten verzorgen?
Omdat we drie zenders in de ether hadden. Ze boden compleet nieuwe content aan. En waar vraag is, komt het aanbod wel van de grond.
In dit geval beiden ze niets nieuws aan, slechts oude wijn in nieuwe zakken.
En daar betaalt de consument nu eenmaal niet graag de hoofdprijs voor.
Een vooruitzicht van enorme snelheden in de toekomst rechtvaardigt de prijs nu niet.

Denk aan KPN Quest.
Waarom was het voor kabel televisie in de vorige eeuw geen probleem om de aanleg door een partikulier bedrijf te laten verzorgen?
Kabel TV netwerken zijn vrijwel allemaal door gemeenten aangelegd en daarna aan de (voorlopers van) UPC en Ziggo verpatst.
Sorry je hebt inderdaad helemaal gelijk.
Wat zijn de gevolgen voor bestaande klanten. Hebben die nu geen internet en digitale TV?
Zoals in mijn post hierboven aangegeven: in Boekel is er geen onderbreking van de dienstverlening geweest en zijn internet/telefonie/tv gewoon werkend.
Ik zit bij glashelder en heb nog gewoon internet en TV tot nu toe iig! als dit anders is zal ik het melden aan tweakers!
Voorlopig hou ik me nog niet eens bezig met nadenken over glasvezel. De dekkingsgraad in Nederland is nog dermate laag dat het nog wel 5 - 10 jaar gaat duren voordat het echt gemeen goed is.

Bovendien, de gemiddelde consument heeft aan een 20Mbit downstream en 1 a 2 Mbit up genoeg.

Ik zit zelf nog op ADSL omdat er geen glasvezel is, omdat mijn huis ondanks dat ik wel CAI heb geen mogelijkheid heeft voor kabel internet (iets te maken met dat het geen hoofdaansluiting is ofzo) en heb gegarandeerd 16 Mbit maar in de praktijk haal ik makkelijk 18 a 19.

Daarmee download ik naar hartelust en speel ik vlekkeloos online met m'n PS3.

Punt wat ik hier mee wil maken is dat er gewoon nog te weinig animo is voor Glasvezel om het op dit moment erg winstgevend en lucratief te maken, als er in een hele wijk glasvezel ligt, zal er maar een beperkt percentage van de mensen overstappen.

Bedrijven als Glashelder die hun zaakjes dan al niet volledig op orde hebben gaan dan op de fles.
Glashelder heeft de aanleg van de netwerken in Boekel en Heeze-Leende niet gefinancierd maar heeft wel voor problemen bij de financiers gezorgd omdat het innen van abonnementsgeld via Glashelder liep. Doordat glashelder een rommeltje had gemaakt van de administratie en er (van horen zeggen) 60% van alle uitgestuurde facturen fouten bevatten, zijn er veel gefactureerde bedragen gestorneerd, wat erin resulteerde dat Glashelder nauwelijks abonnementsgeld binnenkreeg en haar partners niet meer kon betalen.
Ik ben benieuwd wie de klanten van Glashelder gaat overnemen. Ik neem aan dat Hoe zit het met de huidige gebruikers hebben zij gewoon nog een signaal en kunnen ze nu ook meteen overstappen?

Ben benieuwd wat de reden is van het faillissement: slecht bestuur of moordende concurrentie..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.