Microsoft voert actie tegen illegale software op veilingsites

Microsoft heeft donderdag aanklachten ingediend tegen 63 personen wegens de handel in illegale software via veilingsites op het internet. De aanklachten werden ingediend in twaalf landen, verspreid over de hele wereld.

piraatVolgens Matt Lundy, piraterijbestrijder bij Microsoft, gaat het om vervalste versies van Windows XP, Microsoft Office en andere producten. Er werden zestien mensen aangeklaagd in de Verenigde Staten, twaalf in Duitsland, evenveel in Frankrijk en zeven in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn er nog zaken aangespannen in Argentinië, Brazilië, Canada, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Japan, Mexico en Nieuw-Zeeland, zo meldt PC World.

Om de lage prijs van de aangeboden programma's te verklaren, beweren de piraten vaak dat ze deel uitmaken van de zogenaamde Blue Edition, overschotten van de fabrikant die goedkoop worden gedumpt. Volgens Lundy is de Blue Edition echter een verzinsel van de piraten, en bestaat deze in het geheel niet. De zogenaamde Blue Edition werd voornamelijk in de Verenigde Staten aan de man gebracht. Microsoft maakte van de gelegenheid gebruik om nog maar eens te wijzen op zijn How To Tell-pagina's, waar gecontroleerd kan worden of een Microsoft-product legaal is.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

04-12-2008 • 18:17

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
gates of ballmer heeft het eens gezegd dat 98% van alle particuliere windowse illegaal zijn. En die mannen hebben dat GRAAG! want als je van jongsaf met windows werkt, dan wil je later op je werk ook in die vertrouwde omgeving werken. Waarom denk je dat op iedere IT school ze smijten met MSDNAA accounts. gewoon om mensen vertrouwd te maken met windows en aanverwante zaken.

het overgrote deel van de omzet van windows is denk ik zakelijk. en bedrijven kunnen ze gemakkelijker controleren op illegaliteit en daar met rechtzaken strooien...
Zeer onwaarschijnlijk die 98%, maar daarnaast hebben ze idd wel vaker uitspraken gedaan als

"Although about 3 million computers get sold every year in China, people don’t pay for the software. Someday they will, though,” Gates told an audience at the University of Washington. “And as long as they’re going to steal it, we want them to steal ours. They’ll get sort of addicted, and then we’ll somehow figure out how to collect sometime in the next decade.”
Bron: http://articles.latimes.c.../business/fi-micropiracy9

Ze zijn natuurlijk ook niet gek en weten zeer goed dat als je het nu download of willens en wetens ergens illegaal vandaan haalt er best een kans is dat je bij een volgend systeem windows er gewoon voor het gemakt bij zult nemen.

Maar het gaat ze hier ook niet zozeer om dat soort gebruikers, maar juist degene welk kopieën verkopen op grote schaal. Daar heeft Microsoft natuurlijk vrij weinig aan. Die mensen zullen echt niet plots iets voor ze gaan betekenen door legale versies te gaan verkopen ofzo :p.
Leuk dat je nu uitspraken van Gates en Ballmer aan het verzinnen of zwaar verdraaien bent. De meeste Windows installaties zijn natuurlijk al tijden OEM installaties en gewoon legaal.
Wow, geen Gates, geen Balmer en geen 98% illegale versies in die info.
Zoals ik al dacht dus.
Lees de tekst nog even rustig door, dan zul je zien dat de aangeklaagden geen mensen zijn die zelf een illegale Windows versie gedownload hebben, maar mensen die een pirated versie van Windows tegen betaling aanbieden als zijnde een legale "blue edition". Deze mensen beroven dus Microsoft van inkomsten en daarbij lichten ze onschuldige, misschien ietwat naïeve, mensen op. Wat mij betreft is het dan ook volkomen terecht dat deze mensen worden aangepakt.

Verder is het in Nederland voor zover ik weet inderdaad toegestaan om een kopie van bijvoorbeeld een cd of dvd te maken voor eigen gebruik, maar software valt niet onder die regeling. Bovendien is het zo dat het downloaden (kopieeren voor eigen gebruik) van bijv. muziek is toegestaan, maar het uploaden (aanbieden en verspreiden aan derden) NIET is toegestaan. Aangezien je wel moet uploaden om te kunnen downloaden met torrents is het gebruik van torrents dus illegaal, behalve voor bijvoorbeeld Linux ISO's.

Wat ik dan weer niet begrijp is dat dergelijke veilingsites niet een functie hebben die in een advertentie bijvoorbeeld de woorden cheap, blue edition en Windows detecteert waardoor automatisch een medewerker word gewaarschuwd. En hoewel ik het persoonlijk belachelijk vind, is het voor zover ik weet niet toegestaan volgens de EULA om de licentie door te verkopen. Ik heb geen idee of dit overeind blijft voor de rechter, maar is het misschien niet verstandiger als veilingsites de verkoop van tweedehands Windows versies gewoon verbieden?

[Reactie gewijzigd door Gravitar op 4 december 2008 23:27]

Volgens mij is het zo dat ik de software wel mag kopiëren, maar niet mag gebruiken zonder geldige licentie. Als jij dan van een vriend z'n windows cd kopieert ben je legaal bezig, totdat je het gaat installeren.
Als je software uberhaupt niet zou mogen kopiëren, zou dat betekenen dat je ook je OS niet mag backuppen (dan ben je aan het kopieren), of misschien zelfs niet eens installeren (je maakt een kopie van bestanden op de cd naar de hdd).

Verder vind ik het ook niet aan veilingsites om het verkopen van windows te verbieden. Dat is namelijk prima toegestaan voor retail versies, en zo'n site kan nooit weten of jij een OEM, retail of gehackte piratenkopie aanbied.
Anoniem: 217827
4 december 2008 18:31
echt slim van die lui om geld te verdienen met illegale kopieen. Wat doen ze allemaal op een veilingsite? Zijn er zoveel mensen of uberhaubt mensen die software zoals "microsoft xp" op een veilingsite willen kopen dan?

Dat ze bekend gingen worden kon je ze vooraf ook wel uitleggen.
echt slim van die lui om geld te verdienen met illegale kopieen. Wat doen ze allemaal op een veilingsite? Zijn er zoveel mensen of uberhaubt mensen die software zoals "microsoft xp" op een veilingsite willen kopen dan?
Het gebeurd wel eens dat een bedrijf failliet gaat en men de compleet legaal gekochte software tweedehands doorverkoopt. Nee, dit mag niet volgens de EULA. Nee, het is niet zeker of dit ook daadwerkelijk illegaal is, omdat een EULA niet perse rechtsgeldig is, en de wet per land verschilt.
Het ligt iets anders. Bij windows koop je geen software, je koopt alleen een licentie om het onder voorwaarden te gebruiken. Het heeft niks te maken met het kopen van een fysiek product zoals een auto, waarbij uiteraard niemand jou tegen kan houden om het ding door te verkopen. Die EULA is een overeenkomst tussen jou en degene die de licentie uit geeft (MS in dit geval). Door tegen de voorwaarden in te gaan, verbreek je daarmee de licentie en mag je de software niet meer draaien. Het enige wat je dan hebt is een schijfje met nutteloze data. Het heeft verder niks met de wet te maken, het is een overeenkomst tussen 2 partijen, die de ene partij verbreekt (in dit geval door het door te verkopen).
Maar de wet doet in Nederland ook uitspraken over wat je tussen 2 partijen zoal overeen mag komen. Jouw zienswijze is die van Amerikaanse juristen, maar als de rechter hier die redenering naar de prullenbak verwijst gaat het hier niet op. En hier heb je als consument zowiezo al meer bescherming dan als bedrijf tegen bepaalde zaken in contracten.
Nou ben ik geen jurist, maar is het dan niet zo, dat als er dingen in de EULA staan die tegen de wet in gaan, dat windows daarmee illegale software wordt en ze het hier niet eens mogen verkopen? Aangezien windows hier nog steeds verkocht wordt, zal het dus wel snor zitten en hebben ze wel degelijk een poot om op te staan.
Ook wel eens geprobeerd om 2dehands software via marktplaats aan te schaffen. Als je dan doorvraagt of de licentiesleutel inderdaad wordt overgedragen in plaats van gekopieerd, krijg je een grote bek terug, wordt je genegeerd of simpel voorgelogen. Tijd om de gasten die mensen zo bedriegen aan te pakken en flinke boetes te laten betalen.
Blij dat ze dit doen. Laat ze zich er ook in Nederland maar lekker druk om gaan maken. Een site als marktplaats is niet in staat illegale software van hun site te bannen, echt te triest voor woorden al die windows versies die je voor 12,50 kan kopen op marktplaats.
Ben zelf overigens niet vies van het gebruiken van minder illegale software, maar om computerleken illegale "licenties" te gaan verkopen heb ik echt zwaar de schurft aan.
Hoop dat ze die verkopers flink wat geld afhandig kunnen maken.
oh hier heb je een punt he... maar er is nog iets veel ergers aan de hand


een site als marktplaats... doet bewust er niets aan.

zo heb ik wel eens op de rapporteer knop gedrukt die bij elke advertentie er is...

en dan netjes uitgelegt... dat als een OS wat 2 maand oud is, XXX euro kost in de winkel. echt niet wordt aangeboden 2e hands voor 7,50

ook heb ik een keer uitgelegd dat je helemaal geen cd's met een geldige licentie kan kopen voor alle vista's en office op 1 dvd...

je krijgt terug een bericht in de trend van

"marktplaats kan niet controleren of de advertentie inderdaad illegaal kopieen aanbied. wij kunnen dit niet omdat de aanbieder ook een duur pakket voor een lage prijs kan aanbieden. hierdoor kunnen wij niet de advertentie verwijderen"

op de andere krijg je een reactie als deze

"marktplaats heeft niet de mankracht om te controleren of elk artikel wel verkrijgbaar is. hierdoor kunnen wij niet de advertentie verwijderen"

het lijkt er dus meer op dat marktplaats WIL dat mensen dingen illegaal aanbieden omdat het wss mensen aantrekt

voor de mensen die denken dat ik onzin vertel... probeer het eens... open de OS van software... en pak de bovenste (wss is dat gewoon illegaal zoals zeker 80% van alles wat in dat segment wordt aangeboden)

marktplaats heeft de polecy hierin: als er niet in de advertentie staat dat het illegaal is... dan verwijderen we het niet

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 73840 op 5 december 2008 08:54]

En gelijk heeft Marktplaats. Wat kan het hun schelen of het illegaal is of niet zolang de plaatsers van die advertentie betalen en Marktplaats niet aansprakelijk is voor wat derden aanbieden via hun site?
Ja dat kan Marktplaats wel wat schelen, want de site is medeverantwoordelijk voor de illegale handel. Daar kunnen ze wel degelijk op worden aangesproken.

Dit is ook een reden waarom in Tweakers V&A het aanbieden van software in zijn geheel niet toegestaan is. Tweakers dan wel Marktplaats mogen gewoon het aanbieden van bepaalde artikelen weigeren, zelfs zonder opgaaf van een reden.

Dat zou dan wel jammer zijn, want ik heb ooit ook een originele Windows XP (retail upgrade) versie gekocht via een veilingsite en later weer verkocht via dezelfde site. Overigens heb ik daarvoor contact opgenomen met Microsoft en het doorverkopen van retailversies van Windows en de licenties mag gewoon, zolang je de installatie op je eigen systeem ongedaan maakt.
Ik neem aan dat alleen de piraten op de hoogte waren van de legaliteit van de producten, ik kan me namelijk niet voorstellen als iemand een illegale versie ergens van haalt er dan toch nog geld voor op hoest.

Tsjah, ik moest ook tijdelijk een os hebben voordat ik de x64 bits versie heb die ik nu (wel legaal) heb. Dus heb ik aan een vriend gevraagd, dag leter stond ie op de deur, cdtje, keytje.. Toen windows vroeg of ik um wou valideren, gewoon gelukt. Ik weet niet wat hij gedaan heeft, maar ik klop nog wel vaker bij hem aan de deur ;)
Ik kan me namelijk niet voorstellen als iemand een illegale versie ergens van haalt er dan toch nog geld voor op hoest.

Tsjah, ik moest ook tijdelijk een os hebben voordat ik de x64 bits versie heb die ik nu (wel legaal) heb.
Dus je kan je niet voorstellen dat iemand alsnog gaat betalen als hij al een illegale versie heeft, maar een zin later vertel je dat je nu alsnog een legale versie hebt in plaats van de illegale die je eerst had? :P
Betalen voor een illegale versie bedoelt hij natuurlijk.
Bosjes mensen.

Ik kan mij Crazy Bytes CDs nog wel herinneren (nooit gekocht, ik had toen RISC OS). Ook mensen die bakken met MP3 CDs gewoon kopen. Voor een deel van de mensen is het kopen versus zelf op zoek er naar, downloaden, en branden. En die kiezen dus voor het eerste. Daarnaast schept het, hoe raar het ook klinkt, vertrouwen. Er zijn bosjes mensen die een betaalde illegale kopie meer vertrouwen dan eentje gedownload.
Eh ja, maar houd er wel rekening mee dat, zeker in het begin van crazy bytes en twilight enzo, het helemaal niet gewoon was dat mensen konden downloaden, en al helemaal niet die hoeveelheden. Kopen was dus vaak de enige reele optie om aan die software te komen.....of zoals vaak ook gebeurde, op een lan feestje uitwisselen.
Ook het branden van cds was, zeker helemaal in het begin, nog niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is.

Het leuke vond ik altijd dat bijvoorbeeld crazy bytes heel veel moeite deed om er voor te zorgen dat hun cd's niet gekopieerd konden worden :>
Overigens heb ik ook wel eens een paar missers gehad, cdtjes ('proffesionele') waar toch een virus in 1 of 2 pakketten was geslopen.

Maar On-Topic: Ik zou inderdaad nooit een illegale versie meer kopen tegenwoordig.
Als ik er ooit eentje nodig zou hebben weet ik die wel te vinden, maar m'n OS is voorlopig toch Linux....dus best lastig om daar Illegale dingen op te doen :) (ehh...qua licenties dan he?)
Als het hier gaat om (professioneel) gekopieerde software hoop ik dat MS alle aanklachten wint.

Als dit echter een stuiptrekking is tegen grijze import danwel verkoop van niet in gebruik zijnde OEM-versies dan hoop ik dat ze flink wat geld kwijtraken en alle aanklachten ongegrond verklaard worden.

Ik vermoed het eerste, maar kan het niet met 100% zekerheid uit het artikel opmaken.
Wordt tijd dat ze marktplaats en consorten ook eens schoonvegen, heb ze hierover al meerdere malen aangesproken en antwoord is ze zijn in samenwerking met MS, al jaren dus en er veranderd niets, pagina's vol illegale kopietjes.

[Reactie gewijzigd door Kees de Jong op 4 december 2008 19:33]

heb ze hierover al meerdere malen aangesproken
Maak jij je daar dan zo druk over? Laat MS dat maar zelf doen als ze er last van hebben.
Ik mis Spanje, daar wordt je nu nog bij een nieuwe PC een illegale windows meegegeven, m'n schoonpa is daar verhaal gaan halen, toen bleken ze plots wel een legale versie te kunnen leveren. Wel jammer dat ik eerst moest uitleggen waarom het illegaal was, bleek een simpele besparingsmaatregel van de betreffende toko te zijn. 8)7
Anoniem: 180040
5 december 2008 02:52
Illegale spullen is altijd leuk maar betalen voor illegale dingen is niet handig vooral in de ict markt

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee